Dodaj do ulubionych

Pomidory konfitowane

29.07.24, 12:21
Czy któraś z was robiła takie pomidory? Zostałam obdarowana sporą ilością pomidorów lima. Zupy pomidorowej domownicy nie lubią, spaghetti jemy sporadycznie. I właśnie wczoraj na tik toku wpadł mi filmik o konfitowaniu pomidorów. Teraz przeglądam Google i wszystkie przepisy są na oliwie z oliwek i z terminem przydatności dwa tygodnie. Wczoraj na tik toku pomidorki konfitowały się w oleju rzepakowym i po zapasteryzowaniu można je przechowywać przez rok. Znacie? Polecacie?
Obserwuj wątek
    • kot.z.kosmosu Re: Pomidory konfitowane 29.07.24, 12:46
      Nie znam, ale brzmi jakbym lubiła. Podbijam, bo też chętnie zrobię
    • hrabina_niczyja Re: Pomidory konfitowane 29.07.24, 13:16
      Ja nie, ale wekuje najzwyczajniej. Do gara odrobina oliwy, pomidory ze skórą, sól, pieprz, można dodać bazylię, czosnek. Jak się zrobią miękkie i odparuja traktuje blenderem, gorące wlewam do słoików i już.
      • advanced48 Re: Pomidory konfitowane 29.07.24, 16:28
        Robię tylko konfitury z pomidorów, ale tylko zielonych.
    • mysiulek08 Re: Pomidory konfitowane 29.07.24, 16:39
      pomidorow nie robilam ale robie konfitowany czosnek (chiloanski najlepszy smile)
      pieke z oliwa i przyprawami - tymianek/rozmaryn, bleduje, wkladam do malych sloiczkow i pasteryzuje, wiec pewnie pomidory po procesie pieczenia tez bym zapasteryzowala
    • mysiulek08 Re: Pomidory konfitowane 29.07.24, 16:42
      tu masz opis z pasteryzacja

smakosze.pl/pokroilam-pomidory-zalalam-olejem-i-wlozylam-do-piekarnika-nie-moglam-uwierzyc-jak-dobre-wyszly-em-ap-110923
    • lella_two Re: Pomidory konfitowane 29.07.24, 17:14
      Robiłam kiedyś, ale za mało spektakularny efekt na tyle zachodu. Te moje się strasznie długo piekło, spodziewałam sìę cudów😁
    • princesswhitewolf Re: Pomidory konfitowane 29.07.24, 17:48
      >Zupy pomidorowej domownicy nie lubią,

😮

Po angielsku jest nawet powiedzenie: I'm Not Tomato Soup So That Everyone Will Like

😮
    • rosie Re: Pomidory konfitowane 30.07.24, 13:04
      Robią się pomidory, pięknie pachnie w kuchni. Koktajlowe własne zalałam oliwą z oliwek, duże olejem rzepakowym. Z reszty zrobię przecier.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka