Dodaj do ulubionych

Sprawy urzędowe z emigracji

07.08.24, 17:41
Mam pytanie do zagranicznych ematek: czy da się załatwić cokolwiek zdalnie w przypadku jeśli osoba nie mieszka w Polsce, nie ma tu adresu, konta w banku, nikogo z rodziny kto byłby skłonny być pełnomocnikiem?

Nie ma też żadnej możliwości uwierzytelnienia się, więc pewnie bez przyjazdu się nie obejdzie

Co najlepiej zrobić żeby w przyszłości móc załatwić jakiekolwiek sprawy urzędowe przez internet ? ePUAP? Podpis kwalifikowany?
Obserwuj wątek
    • dwa_kubki_herbaty Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 17:50
      prawodlakazdego.pl/content/pe%C5%82nomocnictwo-od-osoby-przebywaj%C4%85cej-za-granic%C4%85Można.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 17:50
        Można:
        prawodlakazdego.pl/content/pe%C5%82nomocnictwo-od-osoby-przebywaj%C4%85cej-za-granic%C4%85
        • mnietamnicnieboli1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 17:54
          Ponoć nie ma głupich pytań. Są tylko głupi pytający.
      • koronka2012 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 17:55
        Dzięki, ale ta osoba nie ma tu nikogo komu chciałaby takiego pełnomocnictwa udzielić.
        • mnietamnicnieboli1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 17:56
          Tobie?
          • koronka2012 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:01
            Nie, dziękuję.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:05
          Adwokatowi, radcy prawnemu.
          Nawet noe myślałam o cioci Basi.
    • sueellen Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 17:52
      Zależy co. Masz profil zaufany? Urząd skarbowy jakby co w Warszawie jeśli nie masz zameldowania w Polsce.
      • koronka2012 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:00
        Chodzi o dawnego znajomego. Nie ma profilu, ani nic, nie był w Polsce od lat.

Powiem uczciwie ja sama się gubię w tym czym się różnią profil zaufany/ podpis kwalifikowany czy EPUAP.
        Składając papiery przez internet dostaje piany. bo zazwyczaj przy każdej sprawie trzeba się pięć razy uwierzytelnić 😤.
        Dlatego pytam co jest najprostsze dla osoby mieszkającej zagranicą, żeby wystąpić do urzędu o np. jakieś zaświadczenie czy coś podobnego
        • azalee Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:05
          Mysle ze najprosciej byloby gdyby ten znajomy poszedl do polskiego konsulatu w kraju gdzie mieszka i tam zapytal.
          U mnie zawsze dziala wink
          • koronka2012 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:12
            Nie chodzi o mnie tylko o osobę przebywająca poza Polską od lat, która nie ma żadnych podpisów kwalifikowanych, konta w banku, w Polsce nie bywa
            • azalee Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:18
              No wiec wlasnie w sprawie kontaktow z urzedami (e-obywatel, podpis kwalifikowany etc) w konsulacie udziela mu informacji i wytlumacza krok po kroku co i jak (przynajmniej u mnie tak jest)
              Konto w banku jest mu chyba zupelnie zbedne?
          • koronka2012 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:14
            Gdyby miał konsulat to pewnie by poszedł a nie pisał do mnie… 😉
            • azalee Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:18
              Kraj bez polskiego konsulatu?
              • koronka2012 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:22
                Do Konsulatu ma parę godzin lotu
                • masarskasio Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:27
                  Niechże chłopina zadzwoni do polskiego urzędu miasta, albo do polskiego konsulatu w swoim kraju i zapyta. A nie pyta osoby która sama nic nie wie i słabo sama internety ogarnia.
                  Jak on by miał coś sam załatwiać elektronicznie jeśli nie umie namiarów na urząd i nru telefonu wygoglować?
                • tania.dorada Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:48
                  I ten konsulat nei ma numeru telefonu?
                  • chicarica Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 19:26
                    Konsulaty to przeważnie skansen, siedzą tam ludzie z mentalnością jak 30 lat temu, w miarę możliwości trzeba ich unikać bo tam wszystko jest skomplikowane i niedasię.
                    • azalee Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 09:16
                      To zalezy od placowki. Ja mam zgola odmienne doswiadczenia.
                      • szarmszejk123 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 13:57
                        Ja też. Ten w Hadze jest super, bardzo pomocni ludzie. Zadzwonili do mnie w pewnej sprawie z własnej inicjatywy, wcale nie musieli.
                        • azalee Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 14:20
                          No wlasnie, ja zazwyczaj przychodze jak taka sierota co nic nie wie, nie orientuje sie, mowie pani co chce zalatwic, a ona cierpliwie tlumaczy co trzeba po kolei zrobic, jaki wniosek wypelnic, co doniesc.
                          Ale ja do konsulatu mam 20min, wiec moge sobie pozwolic wink
                          • tania.dorada Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 15:55
                            Ja też. Super pomocni i cierpliwi.
                          • szarmszejk123 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 16:00
                            Ja mam 250 km dlatego tak bardzo sobie cenię ich inicjatywę 😅
                • bi_scotti Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 19:03
                  koronka2012 napisała:

> Do Konsulatu ma parę godzin lotu

A nie ma w okolicy jakiejs Polonii? Najczesciej Polacy sa "wszedzie" wink Konsulat to kanal - nikt mu na email nie odpowie, dodzwonic sie trudno no & bywaja nieuprzejmi, wybitnie not helpful, ale jesli ma jakas Polonie not too far, na pewno znajdzie kogos, kto WIE jak pomoc, a jesli bedzie lucky to i local solicitor z uprawnieniami w PL sie trafi. To be honest, ten Twoj znajomy zamiast Ciebie dreczyc na odleglosc, winien najpierw popatrzec dookola siebie.
                  Jesli jednak faktycznie mieszka in the middle of nowehere & jest jedynym Polonusem jak okiem siegnac & uchem posluchac, to musi albo poswiecic czas na dodzwonienie sie do konsulatu choc to moze byc czasochlonne & ultimately nieskuteczne, albo zadzwonic do PL do tego urzedu, z ktorym ma zalatwiac sprawy & ustalic co oni od niego potrzebuja - upowaznienie czy cos jeszcze, ewentualnie coz ... planowac vacations in PL z przeznaczeniem na wizyty w urzedach uncertain Been there, done that - czasem nie ma innej drogi. Good luck dla faceta smile Cheers.
    • ichi51e Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:00
      Ale jakie sprawy urzędowe ta osoba chciałaby załatwiać jak nie ma tu żadnych zobowiązań?
      • koronka2012 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:09
        Np. wystąpić o jakieś zaświadczenie do urzędu.
        Zapewne będzie też występował o naliczenie emerytury bo jednak przez długi czas pracował tutaj. Nie wiem, nie pytałam po co mu to.

Dawny znajomy spytał co powinien zrobić żeby na odległość móc w jakiś sposób komunikować się skutecznie z polskimi urzędami.
        • engine8t Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:52
          Polacy jak zwykle zaczynaja od kombinowania jak i co zrobic zeby zarobic a sie nie narobic.
          • chicarica Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 19:27
            Ty przytomny jesteś czy już starcze otępienie?
            • szarmszejk123 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 13:58
              Raczej to drugie i to już od dłuższego czasu. Może ktoś powinien dzieci poinformować:p
    • masarskasio Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:03
      Jak masz polski dokument tożsamości to możesz sobie pozakładać epuap w urzędzie miasta, konta elektroniczne w zus i wiele spraw załatwiac elektronicznie. Chyba, że masz odpłatny podpis kwalifikowany to możesz podpisać zdalnie. Poczytaj, bo za granicą tez można.

www.biznes.gov.pl/pl/portal/0074#2

• masarskasio Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:06
        pz.gov.pl/pz/confirmationPointAddressesList
      • evee1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 12:14
        Ja nie mam żadnego polskiego dokumentu od lat. Próbowałam założyć sobie to elektroniczne coś tam, ale utknęłam w jednym z fefnastu kroków. I nie dało się dalej, bo coś tam (sorry, nie pamiętam).
    • dwa_kubki_herbaty Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:11
      Jeśli sprawy urzędowe typu zlozenie wniosków, oswiadczeń, itp. to przecież pobierasz druki ze strony urzędu, wypelniasz, podpisujesz i odsyłasz na adres urzędu.
      Jako kontakt podajesz swoje dane zagraniczne, maila, telefon.
      My odposujemy za granice, przelewamy kasę za granicę, niby powinno się mieć swojego przedstawiciela w kraju ale jak ktoś chętny do wspólpracy a nam zależy żeby mieć sprawy wyprostowane to tylko się bierze co jest.
      • leyla76 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 20:25
        Czasami niestety jest ciężko.
        Ja na szczęście jak narazie mam kogo poprosić o pomoc.
        Ostatnio np. potrzebowałam dla syna zaświadczenie o zdolności cywilnej (czy jak to tam się zwie) dla syna, bo potrzebne do aplikacji o obywatelstwo szwajcarskie.
        Wydanie zaświadczenia bez problemu, jednak już opłata za nie tak, bo można opłacić jedynie w kasie USC albo przelewem bankowym, które musi być z konta składającego wniosek, czyli mojego syna, który z Polską oprócz posiadania obywatelstwa nic wspólnego nie ma. Profilu zaufanego nie mamy, bo nasze dowody nie mają chipa, konta bankowego tez brak i szczerze to wyszłam z założenia, że za dużo zachodu.
        Wyslalam tatę z wnioskiem ido USC i powiedzieli mu, ze opłatę powinien wnieść wnioskodawca. Po paru telefonach w końcu sie udało.
        Niestety, nie wydają na druku międzynarodowym i mogą wysłać tylko na syna adres do Szwajcarii, więc jeszcze musialam tu na miejscu szukać tłumacza przysięgłego.
        • koronka2012 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 20:49
          No właśnie o takie zderzenie ze ścianą chodzi. Świetnie to opisałaś od strony praktycznej

Moja była szwagierka przedłużenie dokumentów załatwiała półtora roku, więc mam słabe zaufanie do działania konsulatów
          • evee1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 12:20
            Ja już nawet nie napiszę ile razy próbowałam umiejscowić nasz akt ślubu! Okazało się, że ponieważ w zagranicznym urzędzie nie istnieją polskie znaki i nie mamy ich w wypisach z zagranicznego aktu ślubu , to ktoś osobiście w PL musi się podpisać, że to ok, że one będą na akcie ślubu umiejscowionym w PL. Nie mogliśmy tego zrobić składając wniosek, tylko musiała to zrobić osoba przy odbiorze. Oczywiście odbiór musiał się odbyć osobiście za miesiąc, kiedy nas już tam dawno nie było.
    • mnietamnicnieboli1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:24
      Nie da się się i po co drążyć temat, prawda?
    • damartyn Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 18:53
      Da się. W wielu sprawach.
      Na przyszłość może również dać pełnomocnictwa adwokatowi skoro nie ma innego chętnego.
      W sprawie emerytury polskiej ma 2 drogi- występuje bezpośrednio przez ZUS ( elektronicznie )lub przez instytucje zajmującą się świadczeniami emerytalnym w kraju w którym mieszka i ta instytucja kieruje je dalej do ZUS.
      • senin1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 09:07
        >W sprawie emerytury polskiej ma 2 drogi- występuje bezpośrednio przez ZUS ( elektronicznie )lub przez instytucje zajmującą się świadczeniami emerytalnym w kraju w którym mieszka i ta instytucja kieruje je dalej do ZUS<

ta pierwsza droga to jest w tej sytuacji droga przez meke, wiem, przerabialam

Jesli zas kraj w ktorym mieszka ma umowe dot. emerytur z Polska, to najlepszym sposobem jest zalatwienie tego przez odpowiednia instytucje w tym kraju

Jesli nie byl w Polsce przez wiele lat i nie ma aktualnego polskiego paszportu, czy PESELu, to tez nie zalatwi wiele, zwlaszcza online, bo w/w sa potrzebne do identyfikacji/ weryfikacji danych. Bylam pod ta sciana i wiem jak to wyglada.

Zostaje chyba tylko prawnik

• damartyn Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 10:16

A dlaczego ma nie mieć numeru PESEL? skoro jak pisze
          koronka2012

"Zapewne będzie też występował o naliczenie emerytury bo jednak przez długi czas pracował tutaj"
          , a numer PESEL jest nadawany obowiązkowo w Polsce od 1977 roku.

• senin1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 10:46
            Ale nie na wszystkich swiadectwach pracy z lat 70-80 tych ten numer jest podany. Ja np mialam duzo roboty by sie dogrzebac do mojego, choc swiadectwa pracy mialam, ale PESEL musial mi pelnomocnik odszukac w Polsce. Nie wiadomo kiedy ta osoba wyjechala z PL, moze przed 77 rokiem (wszak mozliwe) i czy ma ze soba te dokumenty
            • damartyn Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 13:56
              Pewnie, że wszystko możliwe, ale jakby wyjechał przed '77 rokiem, a deklaruje długi czas pracy w Polsce przed wyjazdem, to zakładając, ze przez długi rozumie przynajmniej 10 lat, to teraz miałby około 75 lat tak plus-minus. A mowa, ze dopiero w przyszłości chce się starać o emeryturę. To chyba jednak nie ten przypadek.
          • ib_k Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 11:23
            Obowiązek nadania nr PESEL to nie to samo co jego ujawnienie, zaczęto to robić ok 92 czy 93 roku wcześniej był to numer nie wpisywany w dokumentach
            • evee1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 12:23
              Ja mam chyba PESEL w swoim pierwszym dowodzie osobistym wydanym w latach 80tych. W każdym razie wydaje mi się, że to jest ten PESEL smile
    • nottymoni Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 19:46
      To zależy co się chce załatwić, dużo inf można znaleźć na stronie ministerstwa spraw zagranicznych lub konsulatu. Ja wiele formalności załatwiałam drogą pocztową,. Nie zaszkodzi też napisać do konsulatu, ja mam ogólnie pozytywne doświadczenia, kiedyś miły młody mężczyzna nawet do mnie zadzwonił i wszystko wytłumaczył.
    • cranberries1983 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 20:33
      epuap pozwoli ci ogarnąć sprawy urzedowe
      • koronka2012 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 20:51
        Pytanie jak go uruchomić z zagranicy, nie mając konta w Polsce
        • princesswhitewolf Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 21:13
          Jesli masz konto w polskim banku, albo w ambasadzie ci potwierdza
        • budyniowatowe Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 09:22
          koronka2012 napisała:

> Pytanie jak go uruchomić z zagranicy, nie mając konta w Polsce
          Można się udać do konsulatu czy ambasady i tam potwierdzić.
          • evee1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 12:26
            I robią to tak od ręki? Ciekawa jestem, bo ja do konsulatu mam 900km smile Ach ta logistyka.
            • budyniowatowe Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 16:00
              evee1 napisała:

> I robią to tak od ręki? Ciekawa jestem, bo ja do konsulatu mam 900km smile Ach ta
              > logistyka.
              >
              W Toronto zrobili od ręki.
            • princesswhitewolf Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 17:03
              A masz konto w Polskim banku? To da sie bez 900km
              • evee1 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 09.08.24, 10:01
                Nie mam.
        • leyla76 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 13:33
          Tez sie tym interesowałam, bo możną złożyć wniosek o paszport dla dziecka właśnie przez profil zaufany. Ja nie mam, konta w banku też nie, dowodu osobistego tego nowego z chipem też nie, ale była opcja jakiegoś telefonu z kimś z urzędu, aby potwierdzić dane. Sprawdź sobie czy to jeszcze możliwe.
          Ja finalnie nie robiłam, bo i tak wniosku o paszport online złożyć nie mogę, bo tatuś dziecka cudzoziemiec.
          • azalee Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 13:40
            Nie rozumiem o co chodzi z tym kontem banku. Po co do kontaktow z urzedami potrzebne jest konto w polskim banku?
            • leyla76 Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 14:19
              Bo mając konto w banku mozesz założyć profil zaufany poprzez bank.
            • bospoltyr Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 22:11
              Bank przy zakładaniu konta sprawdza twoją tożsamość. Więc urząd ma zaufanie że epuap zakładany przez bank jest faktycznie twój, logując się przez bank potwierdzasz tożsamość.
    • princesswhitewolf Re: Sprawy urzędowe z emigracji 07.08.24, 21:12
      >ePUAP? Podpis kwalifikowany?

No znasz odpowiedz a pytasz
    • backup_lady Re: Sprawy urzędowe z emigracji 08.08.24, 09:20
      To zależy wszystko od sprawy pewnie. Czasami można zdalnie, czasami trzeba pewnie osobiście. Lepiej i szybciej byłoby ustanowić pełnomocnika (prawnik) i zapłacić mu za wykonaną usługę. Pewnie i tak wyjdzie taniej niż loty do Polski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka