Chciałam się podzielić moimi przypadkiem z dziewczynami u których wykryto NK (natural killer cells) i zastosowaniem leczenia Intralipidem.
Po dwóch nieudanych programach in vitro (w tym podaniu dwóch zdrowych zarodków PGD-NGS) wreszcie zlecono mi badania na NK (natural killer cells). Ponieważ nie lecze sie w chwili obecnej w Polsce ku mojemu zdziwieniu zlecono tylko jeden element CD56 (w ogólnym tłumaczeniu te NK które są w mojej macicy i zabijaja zarodki). Wynik 18,2 (zakres referencyjny 5-15). Dla mnie wyrok! Lekarz natomiast był ostro wyluzowany i powiedział bym się nie przejmowała bo to akurat szybko zbiją wlewami z Intralipidu.
Pierwszy wlew podano mi na trzy tygodnie przed planowyanym pick upem. Zalecana przez lekarza dawka 150-200 ml Intralipid 20% zmieszana pół na pól z solami fizjologicznymi. Niestety do kliniki miałam 500 km a w aptece nie znalazłam 20% więc po konsultacji z lekarzem podano mi wlew Intralipid 10% 500ml bez rozrzedzania solami.
Kroplówkę miałam podaną w szpitalu. Ważne by podłączyli ją do najgrubszej żyły i podawali bardzo powoli. Mnie to zajeło 4,5 godziny. Nie miałam żadnych skutków ubocznych prócz zdrętwiałej ręki. Dodam, że kroplówkę podano mi na moje życzenie, lekarz nie miał żadnych objekcji gdyż normalnie ten wlew podawany jest pacjentom po np. operacji w dożywianiu pozajelitowym. Bomba kaloryczna 500 ml - 550kcal

Badanie na NK CD56 powtórzyłam po 13 dniach. Wynik z 18,2 spadl na 8 z kawałkiem.
Następny wlew zalecany jest w dniu pick up i potem co 21 dni... do kiedy? nie wiem bo do tego etapu jeszcze nie doszłam (mój długi protokół został odwołany bo moje "boskie" ciało postanowiło sie nie wyciszyć na leku coś na wzór Gonapeptylu - kolejna próba za miesiąc).
Wiem, że w Polsce leczenie Intralipidem uznaje sie za eksperymentalne i nie jest rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Ginekologiczne. Szkoda. W Anglii jest ono na pożądku dziennym jak również w Egipcie gdzie się lecze.
Jest ono również tanie. W aptece w Polsce koszt Intralipid 20% to podobno 75 zl - czas oczekiwania ok. 10-15 dni a 10% - 24h.
Przepraszam jeśli odbierzecie to jako kryptoreklame, nie to było moim zamiarem. Poprostu chciałam powiedzieć, że w moim przypadku NK się obniżyły i jestem pełna nadzieji, że jeśli to było przyczyną moich niepowodzeń to teraz sie musi udać.