Dodaj do ulubionych

Sierpniowe nostalgie

• alterego72 Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 08:13
      Wczorajsze jutro to dziś, więc u nas na obiad polędwiczki wieprzowe w sosie własnym i kluski śląskie. I pewnie sałata z jakimś śmietanowo - koperkowym dressingiem.
      • piataziuta Re: Sierpniowe nostalgie 23.08.24, 22:06
        Plaża pusta - jesień!

• piataziuta Re: Sierpniowe nostalgie 23.08.24, 22:08
          I do tego w doooopie wątku się wkleiło. 🙄
        • grruu2.0 Re: Sierpniowe nostalgie 23.08.24, 22:19
          Puste plaże to akurat ten miły element
    • primula.alpicola Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 08:26
      No szybko ucieka, co zrobić...całe życie tak przeleci.
      Dla mnie lato jest zawsze za krótkie, a jesienno-zimowe ciemności i szarugi to koszmar.
      Obiad na mieście, nie wiem jeszcze gdzie i co.
      • snakelilith Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 13:11
        A ja mam taki obraz tęsknoty w głowie - spacer nad rzeką, wszystko spowite w chłodną, wilgotną, szaro zieloną mgłę i brak upierdliwych rowerzystów. Ja opatulona w ciepłą wełnę, w domu czeka gorąca herbata i domowe ciasto. Cudo. To mogę mieć tylko w listopadzie i grudniu.
        • nenia1 Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 13:42
          nie macie ścieżek rowerowych?
          • snakelilith Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 21:41
            nenia1 napisała:

> nie macie ścieżek rowerowych?

Nie mamy bulwarów z parkingami nad Ruhrą. Pomiędzy rzeką i łąkami zalewowymi są jedynie relatywnie wąskie drogi, które rowerzyści i piesi muszą sobie dzielić. Wygląda to tak jak na zdjęciu. Podczas wysokich stanów wody te drogi są regularnie zalewane.
        • grruu2.0 Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 13:56
          Ja taka jesień też lubię, tylko ten cholerny sierpień taki smutny i tak
          • fogito Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 15:32
            A może to twoja życiowa sytuacja tak cię nastraja. W sumie nie dziwię się.
            • grruu2.0 Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 15:37
              Jedno i drugie pewnie
              • boogiecat Re: Sierpniowe nostalgie 22.08.24, 11:51
                No to byle do wiosny Grruu smile
    • kamin Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 08:32
      To lato w Polsce to tylko mgnienie oka.
    • homohominilupus Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 08:46
      Mam podobnie. Zawsze w sierpniu dopada mnie nostalgia i myśli o przemijaniu. Mimo że lato nie jest moja ulubioną porą roku to jest mi jakos smutno.

Na obiad jeszcze nie wiem, co restauracja zaserwuje pewnie. Wczoraj po stresującej podróży kiedy nawigacja wywiodła nas dosłownie w pole w nocy, było dosyć spooky bo mgliscie i swiecil księżyc, bardzo smakowało nam wino.
    • szarmszejk123 Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 10:12
      Jakie lato, u mnie już mentalny wrzesień.
      Młoda jutro zaczyna nowy rok szkolny, pełen zmian ( nowi nauczyciele, nowa klasa) a ja właśnie siedzę i myślę, bo kompletnie nie pamiętam jak wygląda nowa wychowawczyni córki i nie wiem komu mam ja jutro oddać 😅
      Jest szansa, że mi się przypomni jak zobaczę...
    • loganberry Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 10:16
      Tak, to już... Sam w sobie ten czas jest piękny, psuje go tylko świadomość pluchy i zimy czających się za rogiem wink Zdecydowanie nowy rok jest teraz. To teraz aż chce się iść kupować nowy kalendarz w akcji "witaj szkoło" i zapełniać go planami. W styczniu nie chce się nic. Każde grubsze przeorganizowanie życia robiłam we wrześniu, wykorzystując ten powakacyjny rozpęd.
    • wapaha Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 10:34
      mam to szczeście, że lubię każdą porę roku i każdy miesiąc ma w sobie to coś
      w sierpniu - lubię te sierpniowe rześkie poranki i wieczorne zapachy schyłkowego dnia, lubie dojrzałość, pełnię i jakiś taki spokój -który wyczuwam właśnie tylko w sierpniu
    • malia Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 11:12
      Uwielbiam jesień, zapach, światło, widok, ale zawsze mi psuje to cieszenie się jesienią to dziwna atmosfera końca, przemijania i odchodzenia. Z wiekiem mi sie to niestety pogłębia. Ale czekaj, jaki KOC? W ciągu dnia upał a w nocy nie lepiej
    • bazia_morska Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 12:15
      Zawsze w połowie sierpnia dopada mnie nostalgia, w tym roku szczególnie, bo miałam okrągłe urodziny 😜
      Zmienia się światło, zapachy, ale to mój ulubiony czas.
    • felicjastrelicja Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 13:53
      W lipcy już o 3 robiło się widno , teraz o tej porze ciemno. Smutno , że to już koniec lata. Powietrze też inaczej pachnie. Nie wiem dlaczego, ale jakoś tak nagle cyk i już wiadomo, ze zbliża się jesień właśnie po zapachu powietrza.
    • ruscello Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 13:54
      Mam to samo. Zimowy sylwester nigdy nie robił na mnie wrażenia. Od połowy sierpnia do ok. 20 września mam zawsze jesienną chandrę, poczucie końca. I przymus wysprzątania w szafach, domku letniskowym itd. W pracy w wakacje też mamy chwilę oddechu, we wrześniu jest masakra. Potem wchodzę w rytm ciężkiej pracy i szkoły, zajęć dodatkowych i jesieniozima nie robi już na mnie wrażenia 😎
      • infinitypool Re: Sierpniowe nostalgie 22.08.24, 10:10
        Mam dokladnie to samo i dokładnie w tym samym okresie. Zawsze, ale to zawsze dopada mnie ten nastrój w sierpniu. Na szczęście potem przechodzi. Listopad uwielbiam
        • grruu2.0 Re: Sierpniowe nostalgie 22.08.24, 10:18
          Ufff pociesza mnie że nie jestem jedyna. Też wiem, że przejdzie. Od kilku lat naprawdę lubię jesień, w sumie od kiedy mam dzieci.
          • infinitypool Re: Sierpniowe nostalgie 22.08.24, 12:02
            Ostatnio widzialam na Insta Natalii Klimas podobny wpis dotyczący sierpniowej nostalgii. Też bardzo ładnie to opisała
            • simply_z Re: Sierpniowe nostalgie 22.08.24, 22:23
              O wow, czyli ktoś obserwuje tę mdłą pannę nikt, znaną z bycia córeczką mamuni.
              • infinitypool Re: Sierpniowe nostalgie 23.08.24, 13:45
                Nie to że jakoś specjalnie obserwuje ale czasami zajrze na jej insta.
    • jesienneporanki Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 14:14
      A mnie już tęskno do rutyny. I kocham jesień. A już za pół roku będę planować kolejny ciepły sezon.
    • z_lasu Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 15:24
      Raz staruszek, spacerując w lesie,
      Ujrzał listek przywiędły i blady
      I pomyślał: – Znowu idzie jesień,
      Jesień idzie, nie ma na to rady!
      (...)
      A był sierpień. Pogoda prześliczna.
      Wszystko w złocie trwało i w zieleni,
      Prócz staruszków nikt chyba nie myślał
      O mającej nastąpić jesieni.

😁 Tak, w pewnym wieku 😏 takie rozkminy są już normalne. Nie mam tak, ale nie wiem czy dlatego "bo jeszcze", czy dlatego, że u nas tropiki, po nocach nie da się spać, w sypialni 27 st. mimo otwartych okien. Na obiad miało być leczo, ale się nie zebrałam w porę, bo nie funkcjonuję w takiej temperaturze pomimo chodzenia w celowo mokrych ciuchach. Więc nie wiem co będzie na obiad, może wyskoczymy gdzieś. A poza tym mam urlop, a młody wakacje, więc jaka jesień?
    • anilorak174 Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 15:27
      Wróciłam kilka dni temu z Czarnogóry. W Warszawie powitał mnie powiew jesieni. Niby upał, ale słońce juz jesienne, liście pozolkle i częściowo już opadają.
      Ja lubię taką porę, kupiłam wrzosy na balkon, jutro będę sadzić.
    • novembre Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 15:45
      U mnie dopiero dzisiaj wyjatkowo 20 stopni, poza tym 30-35, wiec tesknie juz za takim typowym sierpniem i jego chlodniejszymi wieczorami.
      • evro44 Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 18:24
        Żeby jeszcze była gwarancja takiego prawdziwego babiego lata ale niestety różnie z tym bywa. I z takiej beztroskiej aury wskakuje człowiek od razu w swetry i skarpety. Czasami tylko rozchyli kurtkę , popatrzy na łysiejące drzewa i zegar który mimo wczesnej pory pokazuje mrok za oknem...
    • pepsi.only Re: Sierpniowe nostalgie 18.08.24, 19:45
      Lubię sierpień. 🌻🌾🌾
      Lubię też jesień. Nie znoszę upałów!
      Czuję delikatną nostalgię ( zwłaszcza raniutko) i czuje zbliżającą się jesień już od dobrych 2 tygodni- poranki chłodne, rosa na trawie, zbiór aronii i przerabianie pomidorów. Jutro zbieram czarny bez.
      Siedzimy teraz w altance, pijemy zimne piwo i czekamy na burze. Wszyscy sąsiedztwie u siebie grillują, i drą się ( po kiszeniu się w domach z powodu upału, teraz dają upust 😠) .
      Tym bardziej czekamy na burzę 🤪 będzie trochę spokoju 😉
      Właśnie zaczyna grzmieć
      Na obiad dziś frytki, kurczak, kalarepka w zalewie.
      Jutro planuje odgrzewaną kiełbase z grilla, kapuste słodko kwasną z kminkiem, oraz sałatke z pomidorów

Zdjęcie dzisiejszego obiadu, i co mam dzis na sobie 🤪
    • piataziuta Re: Sierpniowe nostalgie 21.08.24, 19:58
      Chol...a jasna, spódnica ciasna, liście spadają!
      • szarmszejk123 Re: Sierpniowe nostalgie 21.08.24, 20:02
        U mnie tak
        • piataziuta Re: Sierpniowe nostalgie 21.08.24, 21:18
          Ładnie!
    • ju8 Re: Sierpniowe nostalgie 22.08.24, 09:09
      Sierpień podobnie. Szczególnie wieczory, kiedy "czuć", że lato powoli odchodzi. Dzisiaj idąc do pracy zauważyłam jak wiele liści już leży na chodniku i też mnie nostalgia dopadła.

W poniedziałek dziecko zaczyna już III rok studiów i to mnie jeszcze bardziej nastraja refleksyjnie no bo przecież w moim odczuciu dopiero zaczynało szkolę a tu tyle lat już zleciało...

Na obiad schabowy, ziemniaki z koperkiem i mizeriasmile , niech dziecko jeszcze zje polskie tradycyjne daniesmile
    • boogiecat Re: Sierpniowe nostalgie 22.08.24, 10:34
      Moj ulubiony okres. Koniec sierpnia, niby wracam do roboty czyli real life, ale jest jeszcze pieknie, caly wrzesien cudownej pogody w perspektywie, piekne kolory, owoce, leniwe likendy. Takie przedluzenie pieknego czasu.

Wiem, ze te dni sa mi policzone i to se ne vrati, nigdy juz tych samych nie bedzie, wiec robie czasami rozne rzeczy wbrew rozsadkowi, bo te dni tak maja i szkoda byloby mi je stracic. Z innymi porami roku tak nie mam.

Sierpien to jak czterdziestka dla kobiety- najfajniejszy czas tongue_out

Poza tym jest ta piekna piosenka:
      youtu.be/gQtrNzuZBKE?si=E7DC1aminqQIxEDo
    • deszczu_kropelka Re: Sierpniowe nostalgie 22.08.24, 11:37
      Był koniec sierpnia. Nocami hukały sowy i nietoperze krążyły bezszelestnie nad domem. Las pełen był szumu, morze - niepokoju. W powietrzu było oczekiwanie i smutek, a księżyc wschodził wielki i złoty. Muminek
      zawsze najbardziej lubił ostatnie tygodnie lata, ale nigdy dokładnie nic wiedział dlaczego.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Sierpniowe nostalgie 23.08.24, 22:10
      Tak, we wrześniu. Sierpień to wakacje.
    • taje Re: Sierpniowe nostalgie 24.08.24, 14:39
      Ja właśnie wróciłam z letnich wakacji na Islandii z odmrożonymi rękami… Przez zimową pogodę nie udało się nam wypłynąć w morze w poszukiwaniu wielorybów, a przez czwartkowy wybuch wulkanu odpadła największa atrakcja Reykjaviku - geotermalne spa 😢 A tu widok na wybuchy lawy z autostrady w drodze na lotnisko (4 km od nas!)

Kiedyś pisałam, że przyciągam na wakacjach różne katastrofy naturalne (tsunami w Tajlandii 2004, huragan Katrina w 2005, zawalenie wiaduktu we Włoszech 2018 etc), no i tym razem mój wewnętrzny kompas nie zawiódł wink
      • snakelilith Re: Sierpniowe nostalgie 24.08.24, 15:02
        taje napisała:

> Kiedyś pisałam, że przyciągam na wakacjach różne katastrofy naturalne (tsunami
        > w Tajlandii 2004, huragan Katrina w 2005, zawalenie wiaduktu we Włoszech 2018 e
        > tc), no i tym razem mój wewnętrzny kompas nie zawiódł wink
        >

Przynajmniej więcej z tego zapamiętujesz. wink U mnie czasem jeden wyjazd myli się z innym. A daty to już często w ogóle nie potrafię podać i by sprawdzić muszę dłużej poszukać.
        • taje Re: Sierpniowe nostalgie 26.08.24, 13:21
          Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości co do mojego powyższego stwierdzenia, że przyciągam katastrofy (których jednakowoz udaje mi się uniknąć) to donoszę, że tydzień temu byłam w jaskini lodowej, która wczoraj się zawaliła zabijając zwiedzających 😱 I nawet w pewnym
          momencie zastanawiałam, czy wkrótce lód się nie zawali, bo wyglądało, jakby się roztapiał (na głowę leciała woda a lód wcale nie był już taki niebieski tylko szary)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31253049,islandia-jaskinia-lodowa-zawalila-sie-i-uwiezila-turystow.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1720&do_a=1720&do_upid=1159_ti&do_utid=31253049&do_uvid=1724659096186&s=BoxOpImg1
          • simply_z Re: Sierpniowe nostalgie 26.08.24, 13:31
            Yyy hmm a gdzie sie znow wybieraszbig_grin? ostrzegaj
          • kobietazpolnocy Re: Sierpniowe nostalgie 26.08.24, 13:56
            O Boże, uprzedzaj gdzie będziesz jechać, pliz..
    • piataziuta Re: Sierpniowe nostalgie 24.08.24, 20:53
      Słońce zachodzi już dobrze przed 20.
      • beaucouptrop Re: Sierpniowe nostalgie 24.08.24, 21:56
        A u mnie dopiero teraz 😜
    • kobietazpolnocy Re: Sierpniowe nostalgie 24.08.24, 21:05
      W ogóle nie czuję jesieni jeszcze więc nie mam pojęcia o czym mówisz.
      Wakacje już się u nas skończyły, dzieciaki w szkole, ale wciąż można prosto z domu wyjść na zewnątrz (bez kurtek i swetrów), zjeść jeżyny z krzaczka i cieszyć się ciepłą pogodą. To jest dla mnie wciąż lato.
      Jedyna różnica to wcześniejsze zachody słońca.
    • szarmszejk123 Re: Sierpniowe nostalgie 26.08.24, 08:49
      W sobotę byliśmy na garden party z hawajskim tematem przewodnim i w pewnym momencie rozpętała się taka burza, że prawdziwe tropiki by się nie powstydziłby:p namioty zaczęły fruwać, dekoracyjne palmy z kartonu zawisły na włoskim orzechu a dmuchane kółka i inne takie to chyba jeszcze dziś zbierają o okolicy :p
      Mam teraz pół torebki tych małych buteleczek i nie bardzo wiem jak to zużyć, bo do picia to to się nie nadaje na mój gust:p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka