Dodaj do ulubionych

Apel do kościoła

18.08.24, 10:33
aby odczepił się od 1 IX od szkoły i nie odprawiały nabożeństwa "w ramach oficjalnej inauguracji roku szkolnego" Na razie na tle ikry wykazały władze Bełchatowa. Jak sądzicie? Rozszerzy się na kraj?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Apel do kościoła 18.08.24, 10:42
      Sądzimy, że źle wybrałaś adresata apelu. Szkoły (publiczne) podlegają pod władze publiczne (gminy, powiaty, MEN) i jak już, to do nich apeluj, żeby placówki oświatowe przestrzegały prawa i uroczystość inauguracji roku szkolnego nie zawierała punktu "msza".
    • elenelda Re: Apel do kościoła 18.08.24, 10:42
      Nie rozumiem. Nabożeństwa nie są obowiązkowe. Dlaczego osoby uczęszczające na religię, a więc wierzące i praktykujące mają być pozbawione możliwości uczestniczenia w nabożeństwie?
      • z_lasu Re: Apel do kościoła 18.08.24, 10:49
        W jakim sensie "pozbawione"? Autorka nie postuluje całkowitego zakazu praktyk religijnych w kraju.
      • brenda_bee Re: Apel do kościoła 18.08.24, 11:05
        elenelda napisała:

> Dlaczego osoby uczęszczające na r
        > eligię, a więc wierzące i praktykujące mają być pozbawione możliwości uczestnic
        > zenia w nabożeństwie?

Przecież nie są tego pozbawione, nie pisz bzdur. Macie tysiące innych okazji, żeby odprawiać swoje obrzędy.
        • dreg13 Re: Apel do kościoła 18.08.24, 11:11
          Obrzędy można odprawiać codziennie, 24 godziny na dobę. Gdyby to zaczął robić „mój” kościół, to nadal bym tego nie zauważyła. Brak prowadzania dzieci na mszę, brak dzwonów, nawet info o tekolekcjach jakoś mi umykają. Kto chce, ten wie i uczestniczy.
          • bulzemba Re: Apel do kościoła 18.08.24, 12:05
            niestety mogę tylko pozazdrościć. Moja córka stwierdziła, że nie chce chodzić na religię. OK. Niestety nadal jej szkoła marnuje czas na rekolekcje podczas czasu nauki.
            • katie3001 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 04:52
              No to z tym walcz. Fundacja Wolność od Religii, Stowarzyszenie Umarłych Statutów są bardzo pomocne. Mają wypracowaną ścieżkę postępowania, wzory pism itp.
            • arwena_111 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 09:22
              Ale to kwestia dyrektora. Moje dzieci tylko w podstawówce /katolicka/ nie miały lekcji - ale oni wyjeżdżali całą szkołą na 3 dni. Dzieciaki uwielbiały te wyjazdy.
              W gimnazjach a potem liceach nie tracili ważnych lekcji. Może WF czy jakieś zajęcia artystyczne.
              W gimnazjum u córki - rekolekcje od 8 rano ( lekcje normalnie zaczynały się o 8.30 ) i kończyły się o 9. Najczęściej tą pierwszą lekcją była religia lub WF. Druga lekcja normalnie się odbywała. Rekolekcje były dla dzieciaków wierzących. Klasy tak ustawione, że w jednej klasie wszystkie dzieciaki chodziły na religię, w drugiej chyba mniejszość. Pamiętam, że klasa córki była większa o 2 osoby niż planowano - na co jako rodzice musieliśmy wydać zgodę. Bo dwie osoby z drugiej klasy, chciały się przenieść właśnie ze względu na to, że tu wszyscy chodzili na religię.
              U syna były po południami. W liceach też popołudniami. Lekcje odbywały się chyba do 14.
              Moje dzieci skończyły licea kilka lat temu, zdążyły skończyć studia ( córka w tym roku licencjat ) i nigdy nie traciły lekcji w trakcie rekolekcji.
        • elenelda Re: Apel do kościoła 18.08.24, 22:45
          brenda_bee napisała:

> elenelda napisała:
          >
          > > Dlaczego osoby uczęszczające na r
          > > eligię, a więc wierzące i praktykujące mają być pozbawione możliwości ucz
          > estnic
          > > zenia w nabożeństwie?
          >
          > Przecież nie są tego pozbawione, nie pisz bzdur. Macie tysiące innych okazji, ż
          > eby odprawiać swoje obrzędy.
          >
          >
          Dlaczego piszesz „macie”? W Polsce na religię uczęszcza ok. 80% uczniów. Rozumiem, że to dzieci z wierzących i praktykujących rodzin. Niech sobie świętują rozpoczęcie roku w kościele. Jestem nawet za tym, żeby obecność dzieci uczęszczających na religię na tym nabożeństwie była obowiązkowa😈
          • livia.kalina Re: Apel do kościoła 19.08.24, 11:37
            Ale nich sobie świętują gdzie chcą. Nikogo to nie obchodzi. Ale to nie ma prawa być częścią oficjalnych obchodów, szkoła nie powinna tego promować, nie powinno to być w programie uroczystości szkolnych.
      • abria Re: Apel do kościoła 18.08.24, 11:54
        przecież mozecie isc - zrobicie sobie msze o 6 przed szkola, albo o 16 - tuz po szkole, jaki znowu problem
        • elenelda Re: Apel do kościoła 18.08.24, 22:47
          abria napisała:

> przecież mozecie isc - zrobicie sobie msze o 6 przed szkola, albo o 16 - tuz po
          > szkole, jaki znowu problem

Dokładnie tak być powinno. O godzinie 6 uczniowie uczęszczający na religię (czyli wierzący i praktykujący) pomodlą się w kościele a później pójdą na rozpoczęcie roku do szkoły.
      • szare_kolory Re: Apel do kościoła 18.08.24, 12:33
        elenelda napisała:

> Nie rozumiem. Nabożeństwa nie są obowiązkowe. Dlaczego osoby uczęszczające na religię, a więc wierzące i praktykujące mają być pozbawione możliwości uczestniczenia w nabożeństwie?

Pozbawione to by mogły być, gdyby wydano zakaz uczestnictwa we mszy i przewidziano kary za jego złamanie. Albo gdyby zamknięto kościoły. Na nabożeństwo można pójść popołudniu, wieczorem, innego dnia. Tylko chyba chętnych mogłoby być mniej niż w sytuacji pod przymusem, jak to jest obecnie.
      • semihora Re: Apel do kościoła 18.08.24, 15:48
        Przecież nikt ich tego nie pozbawia. Mogą z tej okazji nawet cały dzień w kościele przesiedzieć.
      • natalia.nat Re: Apel do kościoła 19.08.24, 12:23
        elenelda napisała:

> Nie rozumiem.

Wysil mózgownicę. Chodzi o to, że te msze są powiązane z uroczystościami odbywającymi w szkole. Przykład: ksiądz albo dyrektor na rozpoczęciu informuje że zaraz po zakończeniu apelu/akademii w szkole odbędzie się msza, na której będą dodatkowo jeszcze np. święcone tornistry. Dzieci przyjmują że to kolejny etap ceremonii. I chcą brać udział, ustawiają się w grupach. Sama byłam świadkiem wielokrotnie tego typu akcji.
        To jest dokładnie tak samo, jak z krzyżem. Wierzący "nie rozumieją" w czym krzyż na ścianie w publicznym przybytku może przeszkadzać ateiście albo wyznawcy innej religii. Oczywiście, jak ktoś chce krzyż zdjąć, to już jest wielka obraza uczuć religijnych dla katolika nie do przetrawienia.
        Podsumowując, szkoła powinna być neutralna światopoglądowo i wolna od indoktrynacji wyznaniowej. Niestety nie jest.
        • imponderabilia20 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 13:26
          No to ''postępowa" ematka po powrocie edziecka ze szkoły powinna wyprać taki poświęcony plecak 🤣🤣🤣🤦 tak dla ''swietego'' spokoju 🤣🤣
          • arthwen Re: Apel do kościoła 19.08.24, 14:06
            Osobiście to owszem, ja bym wyprała, bo z badań wynika, że w wodzie używanej do święcenia jest mniej więcej tyle samo różnego syfu co w publicznym klozecie.
          • natalia.nat Re: Apel do kościoła 19.08.24, 14:50
            Widzę, że dyskusja przerosła "tolerancyjną" i "kochającą bliźniego" ematkę katoliczkę. Nie ma zaskoczenia. A w tym pokropionym wodą z kranu plecaku to cuda jakieś będą się działy? big_grin Nie da się do szkoły bez tego pójść? Normalny człowiek wyrasta z bajek i ciemnoty nie da sobie wmówić. Może pora dorosnąć?
    • hrasier_2 Re: Apel do kościoła 18.08.24, 10:48
      Po co tutaj. Najlepiej na kontakt mailowy do papieża. Jest teraz taki tolerancyjny. A nie bawić się w jakieś podchody. No proszę cię.
    • malia Re: Apel do kościoła 18.08.24, 11:03
      To zupełnie błędne podejście. Szkoła, państwo w ogóle, powinno być zupełnie rozdzielne od kościoła. Szkoła organizuje rozpoczęcie roku i tyle, nie zachęca, nie zaprowadza, nie informuje o tym, że w kościele jest mszą. I omszy informuje kościoła i kto chce to idzie.
      • krwawy.lolo Re: Apel do kościoła 18.08.24, 11:09
        A po co w ogóle celebrować rozpoczęcie roku? Komu to potrzebne? Marnotrawstwo czasu i pieniędzy.
        Jakby bez tego cyrku nauka nie mogła się rozpocząć

Piszę zupełnie serio.
        • arwena_111 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 09:26
          Pozostałości po PRL. Podobnie jak wszystkie "akademie ku czci".
      • laluga Re: Apel do kościoła 18.08.24, 22:58
        Ale gmina organizuje na przykład dowóz na rozpoczęcie roku szkolnego. Rozpoczęcie jest o godzinie 9:00. Autokary dowożą dzieci na godzinę 8:00. Msza rozpoczyna się o godzinie 8:00. Taki przypadkowy zbieg okoliczności.
        • demodee Re: Apel do kościoła 18.08.24, 23:08
          No to pretensje do gminy, że nie dowozi dzieci na godzinę rozpoczęcia rozpoczęcia tylko o godzinę wcześniej.
        • memphis90 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 08:44
          Gdzie konkretnie tak jest, że wynajmuje się autokary na rozpoczęcie roku szkolnego…?
          • z_lasu Re: Apel do kościoła 19.08.24, 12:32
            🤦‍♀️Nie "wynajmuje się autokary na rozpoczęcie roku szkolnego", tylko zapewnia się dzieciom codzienny dowóz do szkoły. Od pierwszego dnia roku szkolnego.
          • arthwen Re: Apel do kościoła 19.08.24, 13:51
            To nie jest żadne wynajęcie autokarów.
            Gminy wiejskie zapewniają uczniom szkół podstawowych transport - czyli jeździ autobus albo dwa/trzy po całej gminie i zbiera dzieci z okolicznych wiosek - rano do szkoły, a po południu o jakiejś ustalonej godzinie odwrotnie, rozwodzi dzieci. Ale jak rozpoczęcie roku szkolnego zaczyna się oficjalnie od mszy, to autobus rano jedzie tak, żeby dzieci zawieźć na mszę i nie robi dodatkowego kursu później dla tych, którzy na mszę nie idą.
    • 35wcieniu Re: Apel do kościoła 18.08.24, 11:57
      Nie wiem dlaczego miałyby nie odprawiać. Chociaż jestem niewierząca.
      Pod zakazem umieszczania tego w oficjalnym planie rozpoczęcia roku bym się podpisała, ale co mi do tego że sobie odprawiają mszę w tym dniu z modlitwami o pomyślne przyswajanie wiedzy i błogosławieństwem uczniów, jeśli są chętni?
      • bulzemba Re: Apel do kościoła 18.08.24, 12:08
        Ja w sumie nie mam nic przeciwko temu by kościół odprawiał nabożeństwa. Mnie irytuje, że w praniu wychodzi, że dzieciaki są do kościoła odprowadzane przez nauczycieli. Na stronie szkoły podstawowej moje córki "msza na rozpoczęcie" była ogłaszana na tych samych prawach co szkolna akademia.
        • memphis90 Re: Apel do kościoła 18.08.24, 12:17
          No to zwróć się do szkoły Twojej córki. W szkole moich dzieci nie ma w planie mszy, żaden nauczyciel 1 września nikogo nigdzie nie prowadzi, aczkolwiek kiedyś proboszcz miał przemówienie na rozpoczęciu, razem z dyrektorem i sołtysem.
          • z_lasu Re: Apel do kościoła 18.08.24, 15:53
            Przez 4 lata kopałam się z koniem czyli z podstawówką mojego syna.
            Ja: O której godzinie jest rozpoczęcie roku?
            SP: Msza o 8.15
            Ja: Ale ja nie pytam o obrzędy religijne, tylko o uroczystość w szkole.
            SP: Po mszy.
            Ja: Czyli o której godzinie rozpoczynają się uroczystości w szkole?
            SP: Po mszy.

Nigdy nie udało mi się uzyskać informacji, o której godzinie jest rozpoczęcie roku.
            • skumbrie Re: Apel do kościoła 19.08.24, 08:25
              Zadałaś to pytanie choć raz na pismie?
              • z_lasu Re: Apel do kościoła 19.08.24, 09:26
                Wyłącznie na piśmie, przecież nie biegałam osobiście w tej sprawie.
            • turkusowozlota Re: Apel do kościoła 19.08.24, 16:01
              z_lasu napisała:

> Przez 4 lata kopałam się z koniem czyli z podstawówką mojego syna.
              > Ja: O której godzinie jest rozpoczęcie roku?
              > SP: Msza o 8.15
              > Ja: Ale ja nie pytam o obrzędy religijne, tylko o uroczystość w szkole.
              > SP: Po mszy.
              > Ja: Czyli o której godzinie rozpoczynają się uroczystości w szkole?
              > SP: Po mszy.
              >
              > Nigdy nie udało mi się uzyskać informacji, o której godzinie jest rozpoczęcie r
              > oku.

Masskra🤯
              Ja bym zrobila awanturę.
              Mieszkam w największym zagłębiu pisu, a nigdy takiej sytuacji nie miałam.
              Moja córka nigdy przez całą podstawówkę, włączając zerówkę i przez całe LO (zaczyna 4 klase) nie była na mszy z okazji rozpoczęcia czy zakończenia roku szkolnego. Msza była dla chętnych.
        • malia Re: Apel do kościoła 18.08.24, 14:24
          a moja ma 18 lat i nigdy, żaden nauczyciel nie odprowadzał jej na mszę. Jak twoja szkoła tak dziwnie działa, to zwróć się do szkoły
        • elenelda Re: Apel do kościoła 18.08.24, 22:49
          bulzemba napisała:

> Ja w sumie nie mam nic przeciwko temu by kościół odprawiał nabożeństwa. Mnie ir
          > ytuje, że w praniu wychodzi, że dzieciaki są do kościoła odprowadzane przez nau
          > czycieli. Na stronie szkoły podstawowej moje córki "msza na rozpoczęcie" była o
          > głaszana na tych samych prawach co szkolna akademia.
          >
          Pretensje należy mieć do dyrektora szkoły.
    • makurokurosek Re: Apel do kościoła 18.08.24, 12:06
      Te nabożeństwa to u was w szkole się odbywają.
      W Poznaniu jak i w mieście z którego pochodzę, tego typu nabożeństwa odbywają się w kościele, przymusu obecności na nich nie ma i z tego co widzę chętnych też za dużo nie ma.
      • bulzemba Re: Apel do kościoła 18.08.24, 12:10
        przykro mi, ale to nie włodarze mojego miasta okazali się takimi jajami.
        • hrasier_2 Re: Apel do kościoła 18.08.24, 12:52
          A co pan starosta bełchatowski Zatorski ma do mszy świętych i kościoła. Nie ma tam większych zmartwień w tym Bełchatowie ?
        • makurokurosek Re: Apel do kościoła 18.08.24, 13:36
          Jeszcze raz zadam pytanie, czy te msze święte odbywają się w szkołach i czy jest przymus uczestnictwa w nich ?
    • ga-ti Re: Apel do kościoła 18.08.24, 14:22
      W tym roku 1 IX jest w niedzielę 😄
      Mam już dorosłe dzieci, jesteśmy wierzący, ale nigdy nie było u nas tak, by msza na rozpoczęcie roku była obowiązkowa i wpisana w szkolne obchody. Były lata, że była rano, przed uroczystościami szkolnymi, kto chciał to szedł i spokojnie zdążył po mszy do szkoły (pewnie proboszcz się komunikował z dyrektorem). Od kilku lat jest albo w niedzielę przed lub po pierwszym września (jeśli po to siostry i katechezie na pierwszych religiach nformuja i zachęcają), czasem bywały pierwszego wieczorem.
      Nam tak pasuje.
      Jeśli Tobie nie pasuje to zgłoś problem w szkole.
      • natalia.nat Re: Apel do kościoła 19.08.24, 11:50
        Zmuszasz swoje dzieci do uczestnictwa we mszy z powodu rozpoczęcia roku szkolnego? Co to za święto kościelne? Za mało tych guseł mają? Może pozwól im w spokoju dorosnąć, żeby same świadomie mogły zdecydować o swojej wierze.
        I z jakiej racji rodzic ma się zajmować czymś, co powinno być zorganizowane w publicznej świeckiej szkole z poszanowaniem światopoglądu każdego ucznia?
        • imponderabilia20 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 13:29
          🤣🤣🤣🤦🤦🤦
          • natalia.nat Re: Apel do kościoła 19.08.24, 14:01
            Cóż, twój komentarz świadczy tylko o sile twojego argumentu i o tobie. Świadczy najgorzej.
            Zmień emotikony bo te dwa, które masz na stałe w swoim repertuarze trochę się już opatrzyły.
    • anorektycznazdzira Re: Apel do kościoła 18.08.24, 15:46
      Nie apel tylko kompletny zakaz
      i nie odprawiania mszy z okazji inauguracji roku szkolnego, tylko umieszczania tego punktu jako części szkolnych obchodów "oficjalnych"

Kto sobie gdzie pójdzie i co będzie robił po odbyciu rozpoczęcia roku w szkole to jest jego sprawa i pełna dowolność
    • raczek-nieboraczek-2 Re: Apel do kościoła 18.08.24, 21:48
      u mnie od zawsze msza szkolna jest w czwartek po południu, kto chce to idzie

przez cały rok szkolny, godzina znana zainteresowanym
      - msza, różaniec, droga krzyżowa, roraty
      • bulzemba Re: Apel do kościoła 18.08.24, 23:27
        U mnie w parafii też msza szkolna była w czwartek po południu. I dobrodziej "delikatnie sugerował" aby w tym czasie nie było żadnych zajęć pozaszkolnych w szkole, bo dzieci mają być na mszy.

I zgadnijcie czemu w podstawówce ciężko było zorganizować dyskoteki dla dzieciaków? Bo w piątek jest post i "w czasie zakazanym zabaw huczny nie urządzają" a w czwartek jest msza szkolna i to by było zgorszenie gdyby dzieciaki przyszły do koscioła jak do remizy... Jak widać mój antyklerykalizm zasiano u mnie jeszcze w podstawówce.
        • turbinkamalinka Re: Apel do kościoła 19.08.24, 09:15
          Ale to nie jest wina Kościoła że odprawia mszę z okazji rozpoczęcia roku tylko durnej dyrekcji szkoły lub włodarzy gminy.
    • eva_evka Re: Apel do kościoła 18.08.24, 22:26
      Nie rozumiem. Moje dzieci chodzą do państwowej szkoły, do której ja też chodziłam, i nigdy nie było mszy obowiązkowej na rozpoczęcie roku. Taka msza odbywa się w godzinach popołudniowych w każdym kościele. Kto chce to idzie. Więc na prawdę nie rozumiem, o co chodzi. Wyjaśnisz?
      Wyjątkiem jest szkoła stricte katolicka, w tej szkole jest kaplica i owszem, rozpoczęcie roku rozpoczyna się Mszą Świętą. Nikt nie prostestuje, ale większość społeczności to osoby wierzące, praktykujące. Jeśli ktoś nie chodzi do Kościoła a posyła dziecko to szkoły katolickiej i nie podoba mu się, że lekcje zaczynają się modlitwa albo na początku roku jest msza, to jest to jego problem, wiedział, gdzie posyła dziecko.
      • bulzemba Re: Apel do kościoła 18.08.24, 23:31
        Zazdroszczę. Podstawówka "oficjalnie nie wyznaniowa" w praktyce osobiście byłam maglowania czemu nie przylazłam na 8 rano na mszę skoro rozpoczęcie roku miałam na 9.
        • memphis90 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 08:49
          Jak rodzic byłaś „maglowana” dlaczego nie byłaś na mszy przed rozpoczęciem roku szkolnego dziecka?
          • bulzemba Re: Apel do kościoła 19.08.24, 10:05
            Jako dziecko.
            • eva_evka Re: Apel do kościoła 19.08.24, 11:02
              Nadal nie rozumiem. W szkole miałaś te mszę?
              • arthwen Re: Apel do kościoła 19.08.24, 13:57
                W kościele.
                U mnie w podstawówce było tak samo.
                Msza o 9, po mszy wszyscy idą z kościoła do szkoły i zaczyna się część "szkolna" rozpoczęcia roku. Albo odwrotnie i w jeszcze gorszym wydaniu - najpierw w szkole, a potem cała szkoła idzie do kościoła na mszę, a potem wraca jeszcze do szkoły, bo przed mszą była akademia dla całej szkoły, a po mszy są już spotkania w klasach z wychowawcami.
                Rozliczanie z obecności na mszy jak najbardziej, ale owszem, to 30+ lat temu, tyle że nadal są szkoły, które taką formę rozpoczęcia roku praktykują. Bo tak było zawsze i co komu msza przeszkadza.
    • hrabina_niczyja Re: Apel do kościoła 18.08.24, 23:17
      Ale zablysnely te władze. No żal po prostu. A to jakiś problem, że kościół robi nabożeństwo z okazji? Na boisku szkolnym mszy nie będzie, a w Kościele mogą sobie odprawiać. Świat zwariował, a społeczeństwo skretynialo. Od rogu do rogu. Nic po środku.
      • bulzemba Re: Apel do kościoła 18.08.24, 23:33
        W teorii "kosciół robi dla swoich" w praktyce tworzy się narośl tak przyklejona że ciężko zauważyć, że to nie są oficjalne uroczystości
        • hrabina_niczyja Re: Apel do kościoła 18.08.24, 23:37
          Gdzie ta narośl się tworzy? Skretyniałe społeczeństwo zawsze będzie widziało narośle zgodne z obowiązującą moda. A teraz jest moda jedziemy po kościele i jedziecie, razem z debilami z Bełchatowa. A wystarczyło nie robić nic. Kto by chciał by na mszę poszedl kto nie to by nie poszedł.
    • andaba Re: Apel do kościoła 19.08.24, 08:08
      ???

Msze na rozpoczęcie były zawsze, za komuny też, nie kolidują z rozpoczęciem w szkołach, i nie są obowiązkowe.
    • myszu13 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 08:39
      Bezsens. Msze na rozpoczęcie roku szkolnego są dla chętnych i najczęściej przed uroczystościami szkolnymi. Powinno się raczej postulować o likwidację uroczystości rozpoczęcia i zakończenia roku szkolnego. Strata czasu. Świadectwo mozna odebrać w sekretariacie.
      • imponderabilia20 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 11:19
        myszu13 napisała:

> Bezsens. Msze na rozpoczęcie roku szkolnego są dla chętnych i najczęściej przed
        > uroczystościami szkolnymi. Powinno się raczej postulować o likwidację uroczyst
        > ości rozpoczęcia i zakończenia roku szkolnego. Strata czasu. Świadectwo mozna o
        > debrać w sekretariacie.

Dzyzys, ematka jest taka jakaś byle jaka - Świeta z rodziną nie, bo ona chce ''po swojemu'', tradycja nie - bo ciemnogród, na chrzest nie pójdzie, bo do Kościoła nie wejdzie. 🤦🤦🤦🤦 Wszystko jest bez sensu, wszystko jest strata czasu - oprócz siedzenia na ematce 🤣🤣🤣🤣
        EMadka OSWiecona z tym jej jagielnikiem 🤣🤣🤣
        • myszu13 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 12:29
          Akurat msza na rozpoczęcie roku mi nie przeszkadza. Natomiast ciągle słychać narzekania (ematek i nie tylko) ile to przepada lekcji. W wielu panstwach nie ma takich uroczystości na rozpoczęcie czy zakonczenie roku. Wielu rodziców/uczniów robi sobie extra wolne od szkoły we wrześniu czy czerwcu, bo uwazają ten czas w szkole za stracony. I tu warto sie zastanowić czy nie skonczyć z tą farsą.
        • natalia.nat Re: Apel do kościoła 19.08.24, 13:45
          A co ma piernik do wiatraka? I co masz do wyborów innych ludzi? To nie jest twoja sprawa.
          W wielu krajach nie ma czegoś takiego jak uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego, po prostu pierwszego dnia idzie się zwyczajnie na lekcje do klasy. I co w tym złego? Do czego i komu potrzebna ta celebracja? Jeszcze uroczyste zakończenie może by się jakoś obroniło, bo świadectwa, bo nagrody, bo coś osiągnęło, zakończyło jakiś etap, na jakiś czas żegna się szkolna grupę itp. Ale rozpoczęcie w tym wydaniu jest zupełnie zbędne. "EMadki OSWieconej" to szukaj w lustrze.
    • sarah_black38 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 09:11
      Ojojojo ... coś wcześnie w tym roku tongue_out. Kanikuły jeszcze ze dwa tygodnie big_grin
    • anka_one_and_only Re: Apel do kościoła 19.08.24, 09:20
      Wiesz, że Twój bombelek może nie iść na mszę? Czy to za proste rozwiązanie?
      • bulzemba Re: Apel do kościoła 19.08.24, 10:13
        A wiesz że przez rekolekcje ma rozwalony tydzień szkoły? Mimo, że ja nie prosiłam o wolne dla niej
        • arwena_111 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 10:24
          No ale to wina dyrekcji.
        • turbinkamalinka Re: Apel do kościoła 19.08.24, 10:27
          bulzemba napisała:

> A wiesz że przez rekolekcje ma rozwalony tydzień szkoły? Mimo, że ja nie prosił
          > am o wolne dla niej
          >

Ale nadal pretensję powinnaś mieć do dyrekcji a nie do "Kościoła". To dyrekcja wydaje zgodę na "wycieczkę" na rekolekcje.
    • przyjazna_miastu Re: Apel do kościoła 19.08.24, 09:24
      Ematka znów daje pokaz dziwienia się światu. Mam nadzieję, że jest to wynikiem zamknięcia się w wielkomiejskiej bańce.
      Miłe ematki w interiorze msza jest ujęta jako jeden z punktów uroczystego rozpoczęcia roku. Dzieciaki są prowadzone przez nauczycieli do kościoła, księża przemawiają podczas apeli, zdarzają się msze w szkołach.
      Ba, takie działania odbywają się też w dużych miastach kiedy dyrekcja jest świętoszkowata.
      Tak, zawłaszczanie państwa przez kler katolicki to ciągle problem o ogromnej skali.
      • milla7605 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 11:04
        Pierwsze słyszę o tym,,żeby nauczyciel prowadził dziecko do kościoła. Msze na rozpoczęcie/zakończenie roku są zazwyczaj rano na 8 dla podstawówek, a popołudniu albo nawet w innym dniu dla szkół ponadpodstawowych. Przychodzą chętni.
        Mieszkam w małym miasteczku.
        • z_lasu Re: Apel do kościoła 19.08.24, 12:28
          W dwóch podstawówkach, do których chodził mój syn, prowadzali. W jednej zdarzały się msze na terenie szkoły w środku zajęć lekcyjnych.
    • kochamruskieileniwe Re: Apel do kościoła 19.08.24, 09:26
      No ale w tym roku, to chyba dobrze wybrał datę na wszelkie inaugurację?
      Absolutnie nie koliduje że szkołą.. (1 września).
      W tym roku Bełchatów zakazał świętowania w tym dniu? - nie wiem o co chodzi z tym miastem, linku nie ma.
    • imponderabilia20 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 11:10
      Nie musisz tam leźć i nie zawracaj gitary. 🤦🤦🤦🤦
    • gorzka.gorycz Re: Apel do kościoła 19.08.24, 11:52
      Ale to jest jakiś obowiązek, żeby iść na mszę? Ona jest dla chętnych, nikt dzieci na siłę nie prowadzi.
      • z_lasu Re: Apel do kościoła 19.08.24, 12:30
        Tak jak pisałam wyżej - czasami nie sposób się dowiedzieć, o której godzinie jest rozpoczęcie roku szkolnego, tak jest zrośnięte z obrzędami religijnymi.
        • eva_evka Re: Apel do kościoła 19.08.24, 13:14
          z_lasu napisała:

> Tak jak pisałam wyżej - czasami nie sposób się dowiedzieć, o której godzinie je
          > st rozpoczęcie roku szkolnego, tak jest zrośnięte z obrzędami religijnymi.

Bez przesady.
          • z_lasu Re: Apel do kościoła 19.08.24, 13:32
            Ale co "bez przesady"? Tak było w jednej z podstawówek mojego syna, bynajmniej nie katolickiej z definicji. Rozpoczęcie roku o godzinie 8.00 w kościele, następnie przemarsz do szkoły. O której jest rozpoczęcie roku? O 8.00. O której zaczną się uroczystości w szkole? Po mszy. To były odpowiedzi dyrekcji. I zmuś ich, żeby podali, o której zacznie się szkole. Przecież oni nie wiedzą ile potrwa msza 🤷‍♀️.
        • imponderabilia20 Re: Apel do kościoła 19.08.24, 13:30
          Jak się jest niemotą, to z pewnością nie sposób🤦
          • z_lasu Re: Apel do kościoła 19.08.24, 13:39
            Rzeczona niemota nie dopuściła do przeprowadzenia nabożeństwa na terenie szkoły w środku lekcji. Ku oburzeniu całego środowiska nauczycieli i rodziców (z tego co wiem moje dziecko było w tym czasie jedynym w szkole, które nie chodziło na religię). Ale nie wymyśliłam jak ich zmusić do podania godziny, której sami nie znają, bo w ogóle nie rozumieją zagadnienia.
        • gorzka.gorycz Re: Apel do kościoła 19.08.24, 14:27
          Na stronie szkoły nie ma informacji?
          • arthwen Re: Apel do kościoła 19.08.24, 15:31
            Jest. O mszy i o tym, że szkolna część po mszy. Z_lasu pisała to tak mniej więcej z 10 razy.
            • gorzka.gorycz Re: Apel do kościoła 19.08.24, 15:35
              To wystarczy dodać sobie mniej więcej godzinę. I po problemie. Po co go tworzyć go tam, gdzie go nie ma.
              • arthwen Re: Apel do kościoła 19.08.24, 15:38
                A jak okaże się, że msza trwała 30 minut i wchodzisz 20 minut spóźniona? Skąd masz wiedzieć ile akurat będzie trwała ta konkretna msza?

A wystarczyłoby ustalić, że rozpoczęcie w szkole jest o określonej godzinie i po problemie. Po co szkoła tworzy problemy dla uczniów, którzy na mszę nie chodzą?
    • bywalec.hoteli [...] 19.08.24, 12:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • arthwen Re: Apel do kościoła 19.08.24, 14:16
      W tym roku to akurat 1 IX mogą sobie odprawiać nabożeństwa, bo rok szkolny zaczyna się 2 IX wink

U mnie w podstawówce, owszem, msze były obowiązkowe. Bo i tak prawie wszyscy na religię chodzili, czy chcieli, czy też nie.

W podstawówce syna, prywatnej, religie odbywały się na końcu bloku zajęć obowiązkowych albo na początku i w ogóle nie kolidowały nam z niczym (aczkolwiek raz jedna matka próbowała zrobić awanturę dlaczego zajęcia z programowania nakładają się na religię, ale dyrekcja spuściła ją na drzewo - tzn odpisała oficjalnie, że zarówno religia jak i zajęcia z programowania są w bloku zajęć dla chętnych, a że tych zajęć jest dużo do wyboru, to szkoła nie jest w stanie pogodzić terminów w ten sposób, żeby się nie nakładały), mszy żadnych nie było - a przynajmniej nie oficjalnie, bo do mnie taka informacja nigdy nie dotarła. Wolnego w czasie rekolekcji też nie mieli, być może odbywały się popołudniami, nie wiem.

A jak będzie w liceum to zobaczymy, na razie nie było żadnej informacji na oficjalnej stronie, ani - z tego co wiem - na grupie uczniowskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka