taki-sobie-nick 19.08.24, 21:05 Niektórzy tutaj sądzą, że UTW to prawdziwy uniwersytet. Nie. To tylko takie pitolenie plus zajęcia fizyczne typu nordic walking. utwawf.pl/program-wykladow/ Komentarz: Kto się poczuł zaskoczony? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 21:09 Kto niby tak myśli? Weź jeszcze wyjaśnij nam że Apap noc można brać w dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 21:12 Że też ci się chce dyskutować po zwyczajowo agresywnym tytule i zawartości. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 21:16 Co racja to racja, jednak ton wyrażający przypuszczenie że ktokolwiek potrzebuje wyjaśnienia od wielce oświeconej w tak niesamowicie tajnej kwestii dość mnie rozbawił Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 21:34 Przecież to jej standardowy ton, był czas przywyknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 22:06 Poczęstuję Szanowne Panie anegdotką. W 2006 roku pobierałam nauki na trzecim roku Wydziału Prawa UJ. UJ wzbogacił się wówczas o Auditorium Maximum na Krupniczej - nowy, duży - jak sama nazwa wskazuje - budynek. Oczywiście perelka w koronie, duma I chluba. Jako że prawo było kierunkiem licznym, to te najważniejsze wykłady przedmiotów obowiązkowych przerzucili nam do nowego budynku do największej dostępnej sali. Pewnego razu przybyliśmy na wykład z "cywila dwójki" u profesora K. Siadamy, wykład się zaczyna, profesor zagłębia się w zawiłości prawa rzeczowego, aż tu wtem ktoś nieśmiało podnosi do góry rękę. "Ooo, ktoś ma pytanie" - ucieszył się profesor. Wstała miła Pani w wieku nieco postbalzakowskim i nieśmiało zapytała: "Przepraszam bardzo, to nie jest wykład dla Uniwersytetu Trzeciego Wieku, prawda?" Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 22:28 Niestety nie. A profesor zachęcał. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 22:24 > Weź jeszcze wyjaśnij nam że Apap noc można brać w dzień. Ale to jak się pracuje na nocna zmianę, bo tam jest środek nasenny w składzie. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 21:11 Uniwersytet to chyba powinien prowadzić jakąś działalność naukową, jakieś badania albo coś. A tu jest tylko dydaktyka. Więc to bliżej podyplomówki będzie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 22:21 Tak samo jak klinika powinna być oddziałem wspólnym szpitala i uczelni, a nie prywatną przychodnią. Przy czym UTW służy zachęceniu do aktywności, a wszelkie "kliniki" wyżej s.rają niz dup.ę mają. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 13:54 Rozumiem, że prowadzą badania nad chorobami tychże włosów i paznokci, we współpracy z uniwerkiem medycznym? To tak, jak nie ma już centrów handlowych, tylko galerie, a w sieci pełno influencerów z 15 polubieniami, w tym mama i młodsza siostra. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 21:14 Kiedyś sądziłam, ze ematka to rozmowa, a to tez takie pitolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 21:52 Bardzo jestem zaskoczona i oświecona, że UTW nie jest uczelnią z licencjatem i potem magistrem, nie ma sesji co semestr i nie wyrzucają emerytów na pierwszym roku. Na jak tak może być?! Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 22:23 Nie wiem, kto tu sądził, że UTW to studia. Wiem natomiast, że gdybyś ruszyła zad i poszła na któreś z tych "pitoleń" zamiast dziwić się światu na forum, to byś dużo skorzystała. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 22:27 Ale tam jest chyba jakaś granica wiekowa dla kandydatów? Więc wiecznie młoda ematka nie spełni tego warunku. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 23:13 Są na uczelniach wykłady otwarte, zresztą zwykłe też są w sumie otwarte. Są różne zajęcia. Zresztą, jak się w dużym mieście jest ta emeryturze, to się można na zwykła studia zapisać, spodoba się to fajnie, nie to trudno. Więc "pitoleń" można sobie wybrać po kokardkę, zamiast na przemian zadawać durne pytania i narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 23:31 Ale pytanie jest o UTW. Czy tam można się zapisać w dowolnym wieku? Bo coś mi dzwoni , że trzeba być 50+. Oczywiście, że można się przemknąć na wykład UTW, bo legitymacji raczej nie sprawdzają, ale uczestnictwo w UTW jest płatne, więc to trochę jak jazda na gapę w tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: UTW - dla niekumatych 21.08.24, 14:35 Ja chodzilam na tańce na UTW, na studiach byłam Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 14:06 U mnie w gminie trzeba być emerytem. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 14:29 Żeby się zapisać. Żeby wejść i zobaczyć albo posłuchać wykładu nie trzeba. Weszłam kiedyś jak matka tam chodziła, a miałam wtedy ze 30 lat, nikt mnie nie wygnał, chcieli żebym dołączyła do prac plastycznych. XD Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 02:04 Gdybyś wpadła na to, że jest sierpień i zajęcia w utw nie odbywają się, to co by było? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: UTW - dla niekumatych 19.08.24, 23:38 taki-sobie-nick napisała: > Niektórzy tutaj sądzą, że UTW to prawdziwy uniwersytet. > > Nie. To tylko takie pitolenie plus zajęcia fizyczne typu nordic walking. > > utwawf.pl/program-wykladow/ > Komentarz: Kto się poczuł zaskoczony? Tracisz czas. Te Panie twierdzą, że 59-latka jest młoda, a 92-letni facet zagospodarowuje wielką działkę i stawia dom. Emeryci 70+ masowo pracują, a żyć spokojnie możemy do 120 lat. Takie głupoty wyczytałem dziś na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 13:42 Nikt nie pisze, że masowo pracują tylko że takich zna. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 04:07 Wyższy poziom abstrakcji ten wątek Zazwyczaj jest to też po prostu klub towarzyski, gdzie samotni emeryci mogą spotkać rowiesnikow.i zawierać przyjaźnie. Btw - u nas bardzo prężnie działa UTW i czasem mignie mi na Fejsie. W przeogromnej większości są to kobiety. Prawie same babki. Czy stare chłopy nie są zainteresowane? Albo wola otworzyć browca z rana niż idąc na kije, a potem na spotkanie autorskie, aby wysłuchać co ma do powiedzenia lokalny autor na temat tożsamości kulturowej dolnego Śląska w ujęciu historycznym? Albo już nie są na chodzie? Ciekawe zjawisko Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 10:20 Stare chłopy są spracowane, zajeżdżone jak kunie pociągowe. Chcą wreszcie odpocząć, zwłaszcza, że życia zostało im już mało. A baby pasożyty z energią pułku wojska, nie dość że na emeryturze statystycznie żyją ponad 20 lat, to jeszcze na starość włącza im się Świderek w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 13:25 swietne podsumowanie ale czemu pasozyty? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 13:43 Nie widzę w nim nic świetnego, jest seksistowskie i niezbyt dużo ma wspólnego z prawdą. To w świecie Rikiego i innych bańkach baby nic nie robią, harują na nie faceci ( bo "siedzenie w domu", połączone często z opieką nad dziećmi to przecież nic). Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 14:04 Biorąc pod uwagę, że ludzie pracujący też mają dzieci to pani, która "zajmuje się dziesięciolatkiem" to rzeczywiście się nie narobi za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 13:43 Pasożyty? Widocznie takie sobie bierzecie Ty i koledzy Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 14:01 Może inne nie chcą brać jego i kolegów, tylko być traktowane po partnersku? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 21:08 kotejka napisała: > Wyższy poziom abstrakcji ten wątek > Zazwyczaj jest to też po prostu klub towarzyski, gdzie samotni emeryci mogą spo > tkać rowiesnikow.i zawierać przyjaźnie. > Btw - u nas bardzo prężnie działa UTW i czasem mignie mi na Fejsie. W przeogrom > nej większości są to kobiety. Prawie same babki. Czy stare chłopy nie są zainte > resowane? Albo wola otworzyć browca z rana Niektóre też - po prostu - nie żyją. niż idąc na kije, a potem na spotkan > ie autorskie, aby wysłuchać co ma do powiedzenia lokalny autor na temat tożsamo > ści kulturowej dolnego Śląska w ujęciu historycznym? Prawdę mówiąc, rzeczona tożsamość mnie również nie interesowałaby, a iść gdziekolwiek wolałabym wieczorem. Jeśli już, to nauka angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 11:31 "Uniwersytet Trzeciego Wieku na Gocławiu działa w ramach Europejskiego Centrum Uniwersytetów Drugiego i Trzeciego Wieku. Placówka skupia seniorów, którzy pragną rozwijać zainteresowania intelektualne, artystyczne, poprawiać kondycję fizyczną, nawiązywać nowe znajomości oraz mile spędzać wolny czas." Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 21:06 kanna napisała: > "Uniwersytet Trzeciego Wieku na Gocławiu działa w ramach Europejskiego Centrum > Uniwersytetów Drugiego i Trzeciego Wieku. Tak, tak, wiem. Piękna nazwa. Jeśli idzie o te Uniwersytety Drugiego i Trzeciego Wieku i ich Centrum, to Uniwersytet Drugiego Wieku mamy w Warszawie jeden, a według niego drugi wiek to 5 lat między 45 a 50 rokiem życia. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 13:33 W kręgu faraonów to na pewno nie pitolenie, sana bym poszła 😜 tylko mam za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 13:38 Dlaczego pitolenie? To jest po prostu oferta różnych wykładów i kursów tematycznych Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 14:00 Też nie wiem, dlaczego. "Inspiracje muzyczne w sztuce tańca" brzmi jak zupełnie sensowne zajęcia na uczelni. Ja w ramach ogólnowydziałowych chodziłam na subkultury l. 60. A już prawo spadkowe dla seniorów to jest hit, jazda obowiązkowa. Każdy senior powinien mieć z tego zajęcia, właśnie z prawnikiem, a nie "tu mamusia podpisze",. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 21:16 Gdzieś czytałam, że UTW ma też zajęcia dla osób z wykształceniem wyższym, jak historia sztuki na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: UTW - dla niekumatych 20.08.24, 21:48 No nie pytają. Po prostu mają różne tematy wykładów. W moim rodzinnym mieście przed pandemią moja ciotka biegała na przykład na wykłady z historii kościoła. Teraz przed wakacjami były wykłady sędziów na temat prawa spadkowego. Byly też prelekcje o muzyce czy sztuce. Natomiast dalej nie mogę wyjść ze zdumienia, że watkodajka sądziła, jakobyśmy UTW uważały za jakieś uczelnie/"prawdziwe uniwersytety" czy jak to zwał. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: UTW - dla niekumatych 21.08.24, 18:09 Oczywiście, że nie jest to normalny uniwersytet, ale wydawało mi się, że na UG były wykłady i trzeba było mieć wyższe, ale nie będę się kłócić, może mi się wydawało. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: UTW - dla niekumatych 21.08.24, 18:11 Gdyby mieli historię sztuki, psychologię, literaturę czy fotografikę, chodziłabym na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: UTW - dla niekumatych 21.08.24, 18:18 Przecież w poprzednim pokoleniu, gdy nie było wyższych szkół gotowania na gazie w każdej dzielnicy, wykształcenie wyższe posiadało ca. 7% - tak przynajmniej pamiętam z liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: UTW - dla niekumatych 21.08.24, 18:42 I tyle % powinno mieć, warto byłoby się uczyć, bo przekładałoby się to na zarobki, powinna być selekcja jak kiedyś, a tak wykształcenie wyższe nie ma żadnej wartości. Może niektóre kierunki techniczne jeszcze mają poważanie, bo przepychany dziubdziuś nie daje rady i dostaje oczopląsu. Nie wiem czy jest jeszcze inny kraj niż Polska, obok Ukrainy, który tak zdewaluował wykształcenie? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: UTW - dla niekumatych 21.08.24, 20:56 Aż strach pomyśleć co niekumata taki-sobie-nick myśli, że robią w Akademii Malucha 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś