25.08.24, 18:46
Teściowa - dwie pary Ecco biom. Teść - jedna para Ecco biom. Obie z dodatkowymi wkładkami.

Spociłam się z nerwów 😀 Było ciężko. Tesciowa najpierw powiedziała że ona ma mnóstwo butów i nic nie chce i mamy kupić tylko dla teścia. Ale mąż powiedzial, że albo jej i jemu, albo nikomu.

Teść od razu powiedział że wygodnie i stopa lepiej się układa. No to teściowa łaskawie powiedziała że no dobra, będzie mierzyć. Zaczęła mierzyć. I jak weszła w jednego i stwierdziła że faktycznie wygodnie, z wkładką jeszcze wygodniej to ona chce takie tylko białe. Więc dostała białe (do miasta) i bezowe nieprzemakalne (do lasu). Po czym była awantura że ona absolutnie dwóch nie weźmie bo ona i tak została podstępem zwabiona i zgodziła się na jedną. Na szczęście syn i mąż jej wyperswadowali że przecież trzecia para jest za darmo. Ona na to, że ona przecież tyle nie chodzi, na to ja wypaliłam że trzeba dużo chodzić i teraz będzie wlasnie dużo chodzić...

Uffff. Udało się 🙂
Obserwuj wątek
    • alterego72 Re: Są buty! 25.08.24, 18:54
      Niech im się dobrze noszą. Wszystkie trzy pary.
    • nick_z_desperacji2 Re: Są buty! 25.08.24, 19:00
      Gratuluję. Nadal jestem sceptyczna co do odmiany życia, ale może to ten jeden przypadek na tysiąc.
    • arabelax Re: Są buty! 25.08.24, 19:17
      super, ze sie udalo!! 🙂
      dawaj znać, jak kolejne postepy+
      • brenya78 Re: Są buty! 25.08.24, 19:25
        Na przyszla sobotę wycieczka do lasu 😀
        • malaperspektywa Re: Są buty! 25.08.24, 21:24
          Bardzo trzymam kciuki. Trzeba wierzyć w końcu wiara czyni cuda.
    • ta_jedna_karen Re: Są buty! 25.08.24, 19:22
      brenya78 napisała:

, na to ja wypaliłam że trzeba dużo chodzić i teraz będ
      > zie wlasnie dużo chodzić...
      >
      > Uffff. Udało się 🙂

A później wszyscy się śmiali i wesoło dokazywali!
      • imponderabilia20 Re: Są buty! 25.08.24, 20:41
        ta_jedna_karen napisała:

> brenya78 napisała:
        >
        > , na to ja wypaliłam że trzeba dużo chodzić i teraz będ
        > > zie wlasnie dużo chodzić...
        > >
        > > Uffff. Udało się 🙂
        >
        > A później wszyscy się śmiali i wesoło dokazywali!

Nooo. Zapewne śmiechom nie było końca! 😂😂😂🤦 Będzie co wspominać podczas Świąt 😂
    • roks30 Re: Są buty! 25.08.24, 19:30
      Ile mają lat Twoi teściowie?
      • senin1 Re: Są buty! 26.08.24, 10:07
        siedem (?)
      • lella_two Re: Są buty! 26.08.24, 16:23
        I czy sięgają główką ponad stół?
    • rozwiane_marzenie Re: Są buty! 25.08.24, 20:09
      A co to za cudo to Ecco biom? Nadaje się dla starszych?
      Wiem, że wątek jest o sukcesie w postepowaniu z teściami, ale przydałyby mi się rady w produktach dla seniorów.
      • brenya78 Re: Są buty! 25.08.24, 20:39
        "A co to za cudo to Ecco biom? Nadaje się dla starszych?"

Taka jakas ich specjalna podeszwa. Dla mnie najwygodniejsze buty na świecie. I chyba im też sie spodobały, bo absolutnie nie marudzili jeśli chodzi o design. A ten wiadomo nie jest babciowy. Wiek 70 i 71 lat.
        • mava12 Re: Są buty! 26.08.24, 08:59
          >Wiek 70 i 71 lat.

byłabym ostrożna bo tu jednak sporo ematek 60+...

>Dla mnie najwygodniejsze buty na świecie. I chyba im też sie spodobały, bo absolutnie nie marudzili jeśli chodzi o design.

zajrzałam w linka. No niestety...
          Kiedyś kupiłam buty z taka podeszwą - wysunięty tył.
          I jak dla mnie to chodzic się w tym nie dało. Najpierw stawiałam stope na piętę (chyba normalne), czyli to wysunięte nienaturalnie obrzeże, a potem było jedne wielkie "klap" i reszta stopy spadała na chodnik.
          Maskrycznie sie w tym chodziło, buty poleciały na śmietnik (a tanie nie były) i już na pewno nigdy więcej.
          • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 09:08
            "I jak dla mnie to chodzic się w tym nie dało. Najpierw stawiałam stope na piętę (chyba normalne), czyli to wysunięte nienaturalnie obrzeże, a"

No to nie miałaś tych butów, bo tam nic nie jest wysunięte. Te buty (ta podeszwa) ma za zadanie odwzorować fizjologiczna dynamikę ludzkiej stopy. A to że na że wnatez wygląda tak że coś jest wyzej/niżej nie ma znaczenia. Liczy się to co w bucie.
            • mava12 Re: Są buty! 26.08.24, 09:23
              przecież na zdjęciu wyraźnie widać, że podeszwa jest daleko za naturlaną piętą.
              Chyba że link nie ten.
              Albo ja źle chodzę.
              Tyle że przez ostatnie kilkadziesiąt lat jakos buty kończyły wraz z naturalnym końcem stopy (pięty).
              Ale jeśli wam to odpowiada to ok przecież.
              Dla mnie to była tragedia.
              • mava12 Re: Są buty! 26.08.24, 09:28
                a to twoje zdjęcie
                https://krm-stc.azureedge.net/-/media/Images/Ecco/Products/Outdoor/PURPLE/ECCO-BIOM-21-X-COUN/822803-60767-b.webp?Crop=6&TransparentItem=1&Size=ProductDetailsLarge1x
              • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 10:04
                "przecież na zdjęciu wyraźnie widać, że podeszwa jest daleko za naturlaną piętą."

Przeciez to wcale tego nie oznacza! Pieta wchodzi DO buta, a nie opiera się na tej podeszwie przecież.
              • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 10:16
                "przecież na zdjęciu wyraźnie widać, że podeszwa jest daleko za naturlaną piętą."

Tutaj ci narysowalam jak stopa leży w tym bucie. Plus oczywiście podeszwa jest odpowiedni wyprofilowana, więc podpiera różne części stopy, tak że stopa się naturalnie układa (co nawet tesc zauwazyl), plus jest amortyzacja pod piętą.
                Więc, nie to nie jest tak że palce lecą do przodu, a poeta wysoko. To jest złudzenie.
                • 35wcieniu Re: Są buty! 26.08.24, 10:19
                  Nie chodzi o to że palce gdzieś lecą, tylko o to że podeszwa jest dłuższa niż jest to potrzebne
                  Gdyby uciąć sam ten wystający cypel, który jest tam cholera wie po co od razu byłoby inaczej.
                  Ale może innym to nie przeszkadza.
              • 35wcieniu Re: Są buty! 26.08.24, 10:17
                Też nienawidzę takich butów. Widzę że są ludzie, którzy w tym choodzą ale dla mnie to diabelnie niewygodne i przy tym okropne wizualnie, stopa się wydaje gigantyczna.
                • mava12 Re: Są buty! 26.08.24, 10:39
                  >Też nienawidzę takich butów. Widzę że są ludzie, którzy w tym choodzą ale dla mnie to >diabelnie niewygodne

no ja w tym chodzić nie mogłam. Stawiałam stope na pięcie, znaczy na tym czyms wystającym, i potem było takie "klap" bo reszta stopy/buta spadała na chodnik.
                  Dramat, dla mnie. Wywaliłam te buty po kilku próbach chodzenia. A były porządne, ze skóry, dobrze trzymające nogę. Tylko ta piętopodeszwa...
                  Nie ma znaczenia, jak stopa układa sie w środku buta (może najwygodniej na świecie) tylko jak ten but spełnia swoją funkcje, w trakcie chodzenia.
                  • nenia1 Re: Są buty! 26.08.24, 10:45
                    miałaś po prostu kiepskie technologicznie buty.
                    • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 11:32
                      "miałaś po prostu kiepskie technologicznie buty."

Też tak stawiam. Ze "udawaly" tylko takie ergonomiczne.
                      • mava12 Re: Są buty! 26.08.24, 12:22
                        >Ze "udawaly" tylko takie ergonomiczne.

nie sądzę bo były z porządnej firmy, za porządne pieniądze.
                        • thank_you Re: Są buty! 26.08.24, 12:45
                          Co to za firma? smile
                        • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 13:05
                          mava12 napisała:

> >Ze "udawaly" tylko takie ergonomiczne.
                          >
                          > nie sądzę bo były z porządnej firmy, za porządne pieniądze.

Jaka firma, jaki model?
                        • elenelda Re: Są buty! 26.08.24, 16:22
                          mava12 napisała:

> >Ze "udawaly" tylko takie ergonomiczne.
                          >
                          > nie sądzę bo były z porządnej firmy, za porządne pieniądze.

To nie gwarantuje wygody. Może po prostu Twoja stopa nie była kompatybilna z tym konkretnym modelem. Moje stopy nie lubią adidasów i nike’ów. W adidasach bolą mnie małe palce a w nike pięty. Dodatkowo błyskawicznie ścieram w nich zapiętki.
                          Buty zalinkowane przez brenyę uwielbiam. Podobnie jak skechersy.
                          • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 16:25
                            "U mnie podobnie. Bardzo lubię NBki ale konkretny model tylko mogę nosić (269). W innych bolą mnie halluksy.
                            Nota bene, dzięki właśnie ecco, przestały mi halluksy postępowac, a nawet chyba sie cofnęły, w każdym razie o bólu zapomniałam od ponad 4 lat.
                            • mysiulek08 Re: Są buty! 26.08.24, 17:02
                              🤣 zwyrodnienie stawu i kosci sa cofnelo tongue_out to tylko u breni mozliwe
                          • mysiulek08 Re: Są buty! 26.08.24, 16:58
                            ja podobnie, z adidasami juz sie poddalam, po ostatnich przymierzeniu chyba z 10 par, zadne nie pasowaly rozmiarow, byly jakies takie malokomfortowe, sztywne, no nie
                            nike i pumy sa dla zbyt 'plaskie'

skeczery lubie, choc te outdoorowe modele sa nie bardzo na trudne warunki

ecco kupilam przy ostatniej bytnosci w PL, klapki porazka, buty tak samo, ale wtedy bylam jeszcze z haluksem, wiec moze tu byl problem
                          • szarmszejk123 Re: Są buty! 26.08.24, 17:06
                            Mnie wszystkie adidasy kłapią, nie trzymają się pięty. A szkoda, bo by mi się nawet podobały niektóre:p
                  • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 10:50
                    "Stawiałam stope na pięcie, znaczy na tym czyms wystającym, i potem było takie "klap" bo reszta stopy/buta spadała na chodnik."

Może faktycznie zle chodzisz, bo nawet sobie tego nie wyobrażam co opisujesz. Zauważ że te podeszwa tego buta nie jest płaska przy ziemi tylko wyokrąglona właśnie żeby zachować naturalna tranzycje między piętą, śródstopiem, palcami i przeniesieniem ciężaru do zapoczątkowania kolejnego kroku drugą stopa. Nie wiem, jak można postawić w tym bucie stopę tak żeby najpierw poeta a potem stopa z hukiem spadała.

Możesz sobie obejrzeć filmiki jak ta podeszwa była projektowana, skanowali stopy w choszie/biegu tysiącom ludzi/atletow I ta podeszwa jest zaprojektowana żeby ta naturalna dynamikę stopy odwzorować. Jeśli ty chodzisz piętą a potem z hukiem w dół, to może coś w Twojej dynamice chodu nie styka i może chodzisz nie ergonomicznie.

Ja cie nie chce przekonywać oczywiście, tylko ci powiem ze jak miałam problem ze stopami i kupiłam sobie te ecco biom (też nieprzekonana właśnie ze względu na ta masywna piete) to jak założyłam te buty to ich praktycznie przez tydzień nie zdjęłam. A za pierwszym razem prawie się popłakałam że szczęścia bo tak mi dobrze wreszcie było w stopy.

Wiec nie wiem jakie buty miałaś i jaki model, ale z całego serca polecam te ecco biom. Jeśli moi teściowie, a w szczególności teściowa - najbardziej dumna i nieelastyczna w poglądach osoba jaka znam - w ciągu minuty "pojeli" wygodę tych butów, to uwierz, coś w tym jest.
                    • mikams75 Re: Są buty! 26.08.24, 16:12
                      z ciekawosci przymierze jak zobacze gdzies w sklepie. Z tym komfortem to roznie bywa np. mnostwo ludzi zachwala sketchersy a ja przymierzylam mnostwo modeli i dla mnie byly niewygodne.
                      • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 16:19
                        "z ciekawosci przymierze jak zobacze gdzies w sklepie. "

Przymierz, przymierz, mam nadzieję że będą pasowały.

Ogólnie stwierdzasz, że ecco zrobiły się bardzo ładna marka jeśli chodzi o design. Bardzo poszli do przodu, kiedyś ichbmodele były bardzo babciowe, a teraz serio nie mogę się zdecydować które chce.

"ludzi zachwala sketchersy a ja przymierzylam mnostwo modeli i dla mnie byly niewygodne."

Nie wiem, czy cena jest wyznacznikiem. Ale ecco biom są przynajmniej 2 razy droższe od scetchersow, więc może też 2 razy wygodniejsze?
                        • mysiulek08 Re: Są buty! 26.08.24, 16:59
                          Nie wiem, czy cena jest wyznacznikiem. Ale ecco biom są przynajmniej 2 razy droższe od scetchersow, więc może też 2 razy wygodniejsze

nie, nie jest

ecco sa dla mnie niewygodne, tansze skeczery moje stopy lubia ale nie 'do wszystkiego'
                        • mikams75 Re: Są buty! 26.08.24, 17:09
                          dzieciece kiedys kupowalam i jesli chodzi o design to zawsze byly ladne ale dorosle byly jakies takie dziwne.
                • mikams75 Re: Są buty! 26.08.24, 15:49
                  tak, proporcje robia sie dziwne w takich butach choc akurat te ecco nie sa takie najgorsze, z bardzoiej wystajaca do tylu podeszwa widzialam. Mialam kiedys z lekko wystajaca i jak lazilam po lesie, gorach, kamieniach to mi to przeszkadzalo, zawsze sie takie wystajace cos z tylu zaczepialo i nie czulam tego.
                  • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 16:21
                    "tak, proporcje robia sie dziwne w takich butach"

Kwestia przyzwyczajenia. Kiedyś te buty wydawały się dziwne, teraz widzę że połowa ludzi w nich chodzi i zrobiły się zwyczajne. I dobrze. Lepiej żeby ludzie mieli wygodnie i zdrowo, niż męczyli się w jakichś japonkach czy balerinach.
                    • mikams75 Re: Są buty! 26.08.24, 17:12
                      ale przeciez jest cale mnostwo butow, ktore nie sa japonkami, balerinkami a wygodnymi butami sportowymi bez wystajacej za piete podeszwy. Polowa ludzi nie nosi ecco biom.
                      • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 17:17
                        Oczywiście. Chodzi mi o to że to dobrze ze sportowe buty są w modzie.
                        • mikams75 Re: Są buty! 26.08.24, 17:20
                          a to racja, tez sobie chwale i nosze na co dzien do wszystkiego, do spodni i do sukienek.
              • thank_you Re: Są buty! 26.08.24, 11:43
                Mój syn ma te buty zalecone przez fizjoterapeutę, kupuje mu je jako „kapcie” do szkoły.
                • thank_you Re: Są buty! 26.08.24, 11:45
                  I ma dokładnie ten model ze zdjęcia, który ma gumkę w kostce. Bardzo, bardzo dobre buty, są świetnie wyprofilowane.
    • fogito Re: Są buty! 25.08.24, 20:22
      Gratulacje!
    • berdebul Re: Są buty! 25.08.24, 20:30
      W jakim celu się tak umartwiasz?
      • po_godzinach_1 Re: Są buty! 25.08.24, 20:34
        berdebul napisała:

> W jakim celu się tak umartwiasz?

a ty co taka wścibska?
        • hanusinamama Re: Są buty! 26.08.24, 12:49
          Adwokat?
    • heniek.8 Re: Są buty! 25.08.24, 20:42
      > na to ja wypaliłam że trzeba dużo chodzić i teraz będzie wlasnie dużo chodzić...

tak, czekam teraz na twoje wątki o tym jak nie możesz teściowej zagonić do domu bo codziennie robi półmaratony
    • ga-ti Re: Są buty! 25.08.24, 21:37
      Czyli takie "adidasowate"? Dobrze, że się udało! Trzymam kciuki za powodzenie planów z chodzeniem!
      • brenya78 Re: Są buty! 25.08.24, 22:06
        "Czyli takie "adidasowate"?"

Coś w ten deseń: https://se.ecco.com/sv-SE/product/5643363323/ECCO-BIOM-2-1-X-COUNTRY-W?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_content=pmax&gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMI0uKgyveQiAMV0YKDBx2-diBPEAEYASAEEgJ9wPD_BwE&gclsrc=aw.ds
        • brenya78 Re: Są buty! 25.08.24, 22:07
          se.ecco.com/sv-SE/product/5643363323/ECCO-BIOM-2-1-X-COUNTRY-W?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_content=pmax&gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMI0uKgyveQiAMV0YKDBx2-diBPEAEYASAEEgJ9wPD_BwE&gclsrc=aw.ds
    • wapaha Re: Są buty! 25.08.24, 21:39
      brawo !
      oby dalej już poszło z górki -dosłownie i w przenośni wink
    • szarmszejk123 Re: Są buty! 26.08.24, 09:29
      Jak kiedyś, lata temu udało mi się wcisnąć mojej babci adidasy ( podstępem, powiedziałam, że na mnie za małe a oddać już nie mogę. Szczegół, że musiałyby być za małe ze 3 rozmiary) to już do śmierci nie założyła innych butów:p no dobra, do kościoła tylko, ale jeździła autobusem lub była wożona:p
      Jednak wygoda wygrała wink
      Może i u twoich teściów tak będziewink
      • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 10:06
        Na razie tesciowa kazała chodzić teściowi po domu, żeby nie ubrudzić 😀 a "w sobotę założymy na wyjscie". Ale na szczęście nie dał się przekonać i zalozyl, poszedł na spacer.
    • hanusinamama Re: Są buty! 26.08.24, 12:48
      To są dorośli ludzie. Daj im zyc po swojemu. Czy teściowa układa ci życie?
      Buty im pasują super. Przestań ich zmieniać na siłę.
      "że trzeba dużo chodzić i teraz będzie wlasnie dużo chodzić..."...a jak nie będzie chciała to batem ją popędzisz?
      • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 13:12
        "jak nie będzie chciała to batem ją popędzisz?"

Oczywiście!
      • brenya78 Re: Są buty! 26.08.24, 13:15
        "Przestań ich zmieniać na siłę."

No widzisz, gdybyśmy nie próbowali kupić butów na siłę, to by teraz teść nie chodzil (nomen omen) cały w skowronkach...

Więc rady tego typu możesz schować głęboko w skarpetę.
    • anorektycznazdzira Re: Są buty! 26.08.24, 15:54
      Like it! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka