Dodaj do ulubionych

RODO - co robi emama

03.09.24, 20:21
Sytuacja: prywatny gabinet rehabilitacji (jeśli chodzi o fachowość sprawdzony i pewny) - pan prosi o dane: imię, nazwisko, adres, telefon i PESEL.
Po co w prywatnym gabinecie PESEL? Adres też wydaje się nadmiarowy. Telefon jak najbardziej rozumiem.
Pan spytany o potrzebę poznania PESEL tłumaczy że takie dane potrzebuje do rejestracji pacjenta. Ale żadnego oświadczenia RODO nie ma i nie przedstawia do podpisu.
Podałybyscie ? Ja odmówiłam, chociaż wizytę kolejną mam na jutro, ale poprosiłam, żeby pan przedstawił mi treść zgody RODO, zanim zdecyduję się kontynuować terapię w tej placówce.
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 20:29
      Nie znam się, ale się wypowiem, a co jeśli specjalista do którego zapisujesz się wystawi ci zalecenia, czy receptę, albo zwolnienie lekarskie? z prywatnych gabinetow wizyty też zapisują się IKP
      • pepsi.only Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 20:31
        A co robię? Pewnie podałabym ten PESEL, i nie zastanawiała się nad tym jakoś intensywnie, skoro gabinet sprawdzony i pewny.
    • slonko1335 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 20:34
      Imiona i nazwiska się powtarzają. Pesel nie.
    • tromedlov Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 20:38
      W mniej niż minutę ustalę ci PESELe większości najważniejszych osób w państwie, z obecnego rządu, z poprzedniego, i jeszcze poprzedniego.
      Ten PESEL to jest odróżnianie jednej Anny Kowalskiej od drugiej Anny Kowalskiej. Jak się dwie takie same zapiszą na rehab, to wiadomo, która przyszła o czasie, a która mocno się spóźniła lub wbiła się na godzinę wcześniejszą.
    • mika_p Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 20:40
      PESEL - o ile nie zamierzasz zmieniać płci - jest niezmienny. Imię i nazwisko takie jak twoje może nosić wiele osób, adres jest zmienny. W placówce medycznej lepiej, żeby cię nie pomylili z inną domyślną Anną Kowalską.

Podpisywanie zgód RODO wszędzie jest absurdalne. Administratora danych obowiązują przepisy dotyczące przetwarzania danych, ty tam idziesz z własnej woli i z własnej woli te dane podajesz, po grzyba masz podpisywać, ze wiesz, ze masz prawo do wglądu we własne dane i inne prawa, jak one wynikają z przepisów. Ty masz prawa, on ma obowiązki i szlus. To powinno być domyślne - chcesz coś od instytucji, to zdajesz sobie sprawę, ze będzie przetwarzać twoje dane i ma obowiązek to robić w zakresie, w jakim jest to niezbędne.
      To coś jak ostrzeżenie, że kawa gorąca na kubku w McD.
      Generuje tylko kupę zbędnej nieekologicznej makulatury
      • ga-ti Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 23:32
        Chyba będę cytować Twój wpis. W szkole mego dziecka każda osoba upoważniona do odbioru dziecka musi podpisać kartkę z informacjami rodo, kartkę A4. Jeśli upoważniam babcie, dziadków, syna, i ciotkę to dostaję 8 kartek do podpisu, bo jeszcze dwie dla rodziców. A żeby mię było, podaję jedynie imię i nazwisko, bez peseli, numerów dowodu, nawet bez stopnia pokrewieństwa 😉
        Nadgorliwość według mnie.
    • piataziuta Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 20:49
      Jaja sobie robisz?
    • ib_k Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 21:12
      Dlatego że każdy podmiot leczniczy musi prowadzić dokumentację pacjentów i wykonanych procedur. Wynika to z ustawy.
      Nie podasz nie skorzystasz.
      • default Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 21:37
        Ok, rozumiem, ale w tej sytuacji nie wiem komu podałabym dane, tzn. jakiemu podmiotowi: o dane poprosił mnie pan tam pracujący, z szyldu wynika nazwa X, co nie znaczy że tak jest zarejestrowany jako podmiot, możliwe też jest że wywieszona na szyldzie firma X jest zrzeszona (czy jakkolwiek inaczej powiązana) w firmie Y i to ta firma dysponowałaby moimi danymi w celach mi nieznanych. Na ogół jest to marketing itp. , ale zgodnie z prawem powinnam to wiedzieć - w sensie otrzymać informację RODO, gdzie będzie napisane jakie moje dane i w jakim celu będą przetwarzane. Nic takiego nie dostałam i uważam że to jest niedopuszczalne.
        Nie można tak sobie gdzie bądź podawać danych osobowych.
        • 35wcieniu Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 21:40
          Zacne piguły milordzie. Kto ci to przepisuje jak nigdzie nie podajesz danych?
          • akseinga1975 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 21:42
            🤣
          • misiamama Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 13:21
            dobre smile
        • kachaa17 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 22:50
          Powinni Cię poinformować. A Ty jak chcesz możesz ich zgłosić, że nie przestrzegają przepisów.
    • 35wcieniu Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 21:39
      Bo to placówka świadcząca sługi medyczne a nie sprzedawca pietruszki czy fryzjerka.
      Nie chcesz, nie podawaj, ale rozkmina jest naprawdę dziwna. Przecież oni mają obowiązek prowadzić dokumentację, jak sobie wyobrazasz inaczej?
    • zamyslona_ona02 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 21:45
      Zawsze mnie zadziwiają takie osoby jak Ty. Rozumiem ostrożność w podawaniu danych przez telefon jak ktoś do nas zadzwoni, w uzupełnianiu formularzy w internecie itd., ale placówka medyczna? Przecież bez numeru PESEL nie wystawią recepty czy zwolnienia lekarskiego.
      • default Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 22:17
        To nie jest placówka medyczna w takiej m sensie. Dlatego mam wątpliwości. Wolałabym wiedzieć jednak jaki podmiot i w jakim celu przetwarza moje dane.
        Bo chyba raczej nie pan Robert osobiście. Tzn. ten który wykonuje zabiegi.
        • kachaa17 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 22:51
          A na ich stronie nie ma takich informacji?
      • kk345 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 23:59
        zamyslona_ona02 napisał(a):

> Zawsze mnie zadziwiają takie osoby jak Ty. Rozumiem ostrożność w podawaniu dany
        > ch przez telefon jak ktoś do nas zadzwoni, w uzupełnianiu formularzy w internec
        > ie itd., ale placówka medyczna? Przecież bez numeru PESEL nie wystawią recepty
        > czy zwolnienia lekarskiego.

A z drugiej strony ci "wyczuleni" na kwestie RODO nie mają z reguły problemu, by w aptece grzecznie dyktować swój pesel w okienku, w obecności całej kolejki, stojącej za plecami.
        • droch Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 01:04
          Masz nieaktualne dane.
          Wyczuleni na kwestie RODO nie dyktują PESEL, tylko pokazują ekran telefonu z kodem e-recepty do zeskanowania przez farmaceutę.
          • kk345 Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 01:16
            Pisząc to miałam na myśli konkretne osoby z mojego otoczenia, więc nie wiem, co ja do tego aktualność danych ?znasz ich lepiej?
            • droch Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 01:25
              Pisząc to miałam na myśli konkretne osoby z mojego otoczenia(...)

No ale tego nie napisałaś, trochę trudno było domyślić się, kogo masz na myśli...
              Bo np. ja ostrożnie podchodzę do rozrzucania swoich danych osobowych i na pewno nie dyktuję na głos swojego PESEL w aptece.
              • kk345 Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 08:16
                Mogę cię gorąco zapewnić, że nie pisałam o tobie 😂😂😂
              • leosia-wspaniala Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 08:17
                Bo cała kolejka tylko strzyże uszkami, żeby usłyszeć i zapamiętać!
                • droch Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 09:00
                  Wystarczy, że zapamięta lub zarejestruje ktoś o złych zamiarach.
                  • ib_k Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 09:29
                    Tak!!! A potem pójdzie za tobą i już ma adres, przeszuka twój śmietnik ( bo na pewno mieszkasz w domu jednorodzinnym) znajdzie zagubioną kopertę z nazwiskiem ( której tylko z powodu zaćmienia umysłu spowodowanego upałem nie pociołeś w niszczarce a resztek nie spaliłeś w kominku) i proszę! już może wziąć na ciebie kredyt!
                    • droch Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 10:15
                      Świadomość zagrożeń związanych z kradzieżą tożsamości jest jedna wciąż bardzo niska...
                      I wzięcie kredytu akurat wcale nie jest jedynym z nich.
      • default Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 08:00
        To nie jest placówka medyczna w takim sensie. Dlatego mam wątpliwości. Wolałabym wiedzieć jednak jaki podmiot i w jakim celu przetwarza moje dane.
        Bo chyba raczej nie pan Robert osobiście. Tzn. ten który wykonuje zabiegi.
        • 35wcieniu Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 08:44
          A w jakim sensie?
          Jak świadczą usługi rehabilitacji to co to znaczy że to nie jest placówka medyczna w takim sensie?
          Nie prowadzą dokumentacji? W razie popełnienia błędu medycznego powiedzą że nie mają papierów bo oni to w sumie "nie w takim sensie"? Rehabilitant nie ma prawa wykonywania zawodu czy o co chodzi ze to nie placówka medyczna w takim sensie?
        • ib_k Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 09:25
          Tzn? Działają na czarno? Bo jeżeli mają zarejestrowana działalność rehabilitacji to jest to placówka lecznicze. I dotyczy ich ustawa o świadczeniach leczniczych
        • ib_k Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 09:26
          Oczywiście, powinnaś wiedzieć kto przetwarza dane. Te informacje powinny znaleźć się w miejscu dostępnym ( ściana, internet) tak abyś mogła się z nimi zapoznać.
    • siedemkropek82 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 22:12
      PESEL potrzebny bo czasami lekarze choć wizyta prywatna wystawiają recepty na NFZ.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 22:14
      Czyli chcesz, żeby pan ci robił tę rehabilitację na czarno? Bez numeru pesel nie będzie cię mógł zarejestrować.
      Dla niego to może i lepiej, bo jak na czarno, bez rejestracji, to weźmie kasę do kieszeni i nie będzie musiał haraczu płacić, ale dla ciebie to chyba gorzej, bo jakby coś poszło nie tak i przez pana być została sparaliżowana, to nie będzie żadnego dowodu na to, że pan w ogóle cię na oczy widział.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 22:15
        Każda prywatna placówka medyczna potrzebuje pesel.
    • kaki11 Re: RODO - co robi emama 03.09.24, 23:28
      Ja w takich sytuacjach podaję normalnie i nie rozkimiam nadmiernie.
      A potrzeba podania Peselu czy adresu w placówce medycznej wynika dla mnie z co najmniej kilku przyczyn od tych formalnych dotyczących prowadzenia jakiejś dokumentacji zgodnie z przepisami, przez te praktyczne typu pesel jest zdaje się niezbędny gdybyś potrzebowała recepty, aż po zwykłe kwestie praktycznego bezpieczeństwa, gdyby do tego samego rehabilitanta miały przyjść 2 Anny Kowalskie mające jednak inny problem, co by np. nie pomylić dokumentów które ten rehabilitant dostanie przed Twoim przyjściem.
    • karyna-z-radzymina Re: RODO - co robi emama 04.09.24, 06:45
      Mowy nie ma, ja się wszędzie leczę anonimowo. Ostatnio podawałam nicka z emamy, po co im wiedzieć jak się nazywam!? Bóg raczy wiedzieć komu doniosą, że Karyna ma niedobory magnezu 😡

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka