izabela1976 03.09.24, 22:34 Czy któraś z Was co to są te gipski? Znalazłam to w jednym z przepisów i nie mam zielonego pojęcia co to jest. Pierwszy raz słyszę takie określenie. To mają być talarki, słupki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karyna-z-radzymina [...] 04.09.24, 10:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: marchewki pokrojone w gipski 04.09.24, 11:45 Przeczytałam tytuł watku i chciałam o to pytać Nie mam pojęcia, nigdy się nie spotkałam z tym wyrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: marchewki pokrojone w gipski 04.09.24, 12:03 Wygląda na to, że talarki. Myślę, że to gwarowa/regionalna nazwa i ktos sobie nie zdawał sprawy z tego, że dla postronnych niezrozumiała. Często mi się to na ematce zdarza, że w używam słowa lub określenia, które jest niezrozumiałe dla innych. Nie wiem, czy to faktycznie niezrozumienie, czy celowy zabieg, żeby podkreślić, że z wsiowymi określeniami nie ma się do czynienia, ale nieraz musiałam tłumaczyć rzeczy moim zdaniem oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: marchewki pokrojone w gipski 04.09.24, 12:45 Wujek Gugiel w wyszukiwaniu obrazów pokazuje plasterki/ talarki. Odpowiedz Link Zgłoś