Dodaj do ulubionych

Szybko, zdrowo, warzywowo

04.09.24, 16:31
Dajcie kobiety zbiór pomysłów i ściągawke
Pewnie niejedna skorzysta
Zaczął się wrześniowy kocioł. Wracam z roboty, chce coś szybko wrzucić i lecieć dalej do zajęć rozmaitych. A coś na tyle lekkiego, żeby jeszcze trening zaliczyć. Macie taki repertuar?.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 04.09.24, 16:42
      Mam dobrze zaopatrzoną lodówkę, więc zawsze coś skomponuję.
      Wczoraj do pracy quinoa, mięso z piersi indyka, pomidor ogórek, vinegret.
      Dziś cieciorka z resztką quinoi, mozzarellą i pomidorem.
      No i puddingi chia, zawsze mam ze trzy słoiki.
    • alexis1121 Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 04.09.24, 17:00
      Na szybko to warzywa z piekarnika, daję ziemniaki, kalafior, paprykę, posypuję solą pieprzem i oregano.

Albo daję chleb żytni do piekarnika, podpiekam i smaruję awokado wymieszanym z kolendrą, na to pomidorki.

A jak chce ci się gotować to na kwestii smaku jest nowy przepis curry z warzywami, robiłam wczoraj polecam.

www.kwestiasmaku.com/przepis/curry-z-warzywami-z-mlekiem-kokosowym

• berdebul Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 04.09.24, 17:10
      Pokebowl. Tofu mrożę w marynacie, więc rano wyciągam z zamrażarki do lodówki, z lodówki do AF.
      Zawsze mam też ugotowaną i zamrożoną ciecierzycę (raz namaczasz wiadro i mrozisz w porcjach) + sosy w słoikach zawekowane.
      I zupy - 2-3 do wyboru, w słoikach w lodówce.
    • mania_222 Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 00:47
      Kup po kilka malutkich puszek z warzywami - marchewka z groszkiem, groszek z kukurydzą, czerwona fasola lub flageolet. Ćwiartka świeżej papryki nie zaszkodzi. Może też być pół chili. Mogą długo stać. Pieczarki w kawałkach, jeśli zalegają.
      Gotujesz ryż, siekasz cebulę i czosnek, (ew. paprykę, pieczarki i chili), krótko przesmażasz i dodajesz odsączone warzywa. Jeśli troszkę więcej czasu, to i malutkie kawałki brokuła. Wszystko mieszasz, dodajesz do ryżu na patelni, parę kropli sosu sojowego i sezamowego, sól, pieprz, ew. pieprz cayenne i mieszasz na patelni przez chwilę podsmażając.
      Jeśli nie jesteś wege, to i skrawki smażonego czy wędzonego kurczaka czy innego mięska można dorzucić.
      Szybkie w sumie tyle, ile potrzebuje ryż. Smaczne, szybkie i pożywne.
      • mania_222 Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 00:58
        Jeszcze szybciej to mrożonka "Warzywa na patelnię", może być chińska. Przesmażasz na drugim palniku, w czasie gotowania ryżu czy makaronu.
        Do warzyw możesz dorzucić kawałki gotowego kurczaka "Gyros" - jest w sklepach na zafoliowanych tackach. Mięsko wskazane, ale niekonieczne.
        Całość to 10-15 minut z tych gotowców, a pożywna i smaczna.
    • alina460 Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 06:17
      Dziękuję za ten wątek. Tez skorzystam z porad forumek 😊
    • mysiulek08 Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 06:43
      fritata (bez sera czy smietanki) / tortilla - zeby bylo szybciej warzywa moga byc z mrozonki i inne wariacje omletowe
      moze byc tez szakszuka
    • panirobak82 Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 06:55
      -Tortilla pełnoziarnista ze szpinakiem (mrozony na patelnie posypany ziolami, dodaje tez pokruszona fetę luba jakis ser plesniowy. Później na tortille i na patelnie grillowa lub opiekacza)
      -makaron z sosem z pomidorow z puszki z serkiem Philadelphia
      -na tarce scieram marchewke, pora, pieczarki podsmazam na oliwe z dodatkiem sosu sojowego,ostrygowego na koniec olej z sezamu. Gotuję jakiś azjatycki makaron, lacze i gotowe
      -ziemniaczki z brokulem lub kalafiorem na parze
      -zupy krem ze wszystkiego na co mam ochote,
      -makaron z pesto z pietruszki z chili i czosnkiem
      To wszytsko max 15 i obiad gotowy
    • 1matka-polka Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 09:02
      Cukinia, papryka, bakłażan pokrojone w plasterki, posypane przyprawą do warzyw na grila i upieczone w piekarniku. Do tego jakis twardy ser podpuszczkowy, oliwa i ryż.
    • wena-suela Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 13:45
      Serio korzystacie z puszek i mrożonek w pełni sezonu na tanie i świeże warzywa? Przecież nie ma warzywa, które nie zmięknie na patelni w ciągu kilkunastu minut.
      • panirobak82 Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 22:54
        Tak , ja nie jem świeżysz warzyw bo mnie brzydza
    • sajgonetka Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 17:22
      Tortilla z warzywami.
      Czasami do tego dorzucam fetę albo grillowanego kurczaka.
      Przygotowanie to pokrojenie warzyw i zawinięcie.
      Najczęściej na zimno.
    • kotejka Re: Szybko, zdrowo, warzywowo 05.09.24, 17:39
      Super super dzięki dzięki wink
      Wszystko skrzętnie zapisuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka