Dodaj do ulubionych

prawnik w UK - zarobki

11.09.24, 19:01
Prawnik broniący księdza Glasa, oskarżonego o niemoralność ma kosztować 80 tys, funtów.
Dużo czy mało to nie wiem, bo zwyczajnie nie wiem nic o kosztach, pozwach, poradach, prowadzeniu spraw i jakiejś ogólnej prawniczej opiece.

Znalazlam w necie takie widełki:
"Według raportów Discover Uni, tuż po studiach, z niewielkim doświadczeniem zawodowym można liczyć na średnie wynagrodzenie w wysokości 30 tys. funtów rocznie. Z upływem lat i nabraniem doświadczenia i renomy, zarobki wzrastają nawet do ~75 tys. funtów."

kolejna rozprawa będzie w marcu

Więc ten prawnik przez pół roku pracy broniąc niewinnego ks Glasa zarobi tyle co inny specjalista prawnik przez rok?

Obserwuj wątek
    • galaxyhitchhiker Re: prawnik w UK - zarobki 11.09.24, 19:07
      Prawnik ma tyle kosztować czy obrona? Bo to jakby nie to samo.
    • alpepe Re: prawnik w UK - zarobki 11.09.24, 19:14
      Nie mylisz aby kosztów prawnika dla klienta z zarobkami prawnika? Bo to jakby nie do końca to samo.
      • raczek-nieboraczek-2 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 17:28
        zapewne mylę, bo nawet nie wiem o co pytasz

ale, ale
        ta kwota 80 tys. to jest stawka za udowodnienie niewinności u niewinnego czy zrobienie niewiniątka z winnego?

gdybym tak była niąnią czy przedszkolanką i ktoś po latach zarzuciłby mi to i tamto
        to bym się nie wybroniła, bo nie mam jak opłacić prawnika
        • szara.myszka.555 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:51
          "zapewne mylę, bo nawet nie wiem o co pytasz"

Goła pensja pracownika (w tym przypadku: prawnika) nie jest tożsama z ceną usługi jaką oferuje.

Dochodzą koszty prowadzenia kancelarii, pracowników (chociażby recepcjonistki, asystentów), sprzętu, dokazdów, podatki itp. itd.

Czy jesli płacisz fryzjerce 400zł za strzyżenie z farbowaniem, to ona z tego dostaje te cztery stówki do kieszeni? No nie.

• arwena_111 Re: prawnik w UK - zarobki 11.09.24, 19:22
      Zależy gdzie ten prawnik pracuje. W największych firmach młody prawnik na stażu ( taka nasza aplikacja ) dostaje dwa razy więcej. Tylko to są pensje brutto.
    • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 11.09.24, 20:13
      Prawnik w UK w dobrej kancelarii to ma 100tys na starcie. A potem nawet 2mln jak zostanie partnerem.
      Godzina prawnika w dużej kancelarii to 300-500 to możesz przeliczyć.
      Tutaj sprawy nie znam więc nie wiem czy 80tys to dużo.
      • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 11.09.24, 23:45
        Na starcie po studiach nikt nie dane 100 tys.
        • arwena_111 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 08:37
          Ale 60 tys jak najbardziej.
        • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 08:57
          W mojej bylej firmie dawali 96tys. paralegals, a bylo to juz ponad 5 lat temu. Mlody prawnik dostawal odpowiednio wiecej.
        • taje Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:06
          Daje daje, w dużych kancelariach.
          • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:21
            Taa byl o tym artykul. Pogadalam z prawnikiem w pracy o tym i mnie wysmial. Stwierdził ze reklama firmy by przyciagnac najzdolniejszych.

Nikt nie zarabia 100 tys bez doswiadczenia tuż po studiach.
            • taje Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:28
              Cóż ja Ci powiem, skoro z doświadczenia wiem, że jest inaczej… Prawnicy z dużych kancelarii a in-house (a z takim domyślam się, że rozmawiałaś) to inna kategoria zarobków.
              • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:51
                Bergamocisz sie. Rozmawiamy o sredniej czy najczesciej wystepujacym zakresie, mediana a nie o high end. Rozmowy o high end jako wymiernej ile to niby ogolnie zarabiaja...nie maja sensu.

Zeus grecki sprzedawca nieruchomości zarabia miliardy miesiscznie i pozuje na boga Zeusa. Czy to znaczy ze kazdy sprzedawca nietuchmosci ma taki dochod? Oczywiście ze nie

Co to z tymi Polkami ze tylko o high end zawsze opowiadaja jako wymjernej, bergamoca sie. Normalnie jak Rosjanki ktore o oligarchach jakby to byla srednia spoleczna....
                • taje Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:55
                  Sama zobacz, jakich kwantyfikatorów używasz, cytuję "Na starcie po studiach nikt nie dane 100 tys.". No więc to nie jest prawda - owszem, daje, i o tym piszę, podobnie jak inne dziewczyny. O żadnych medianach czy średnich nawet nie wspomniałam...
                  • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:40
                    Nie. Dają tylko niektorw firmy wykwalifikowanym prawnikom z konkursu ktorzy pokonczyli rozmaite kursy porownywalne z aplikacjami w Polsce.

Za chwilę pol fodum uzna ze pojda na 3 lata studiow i nuz klaniajc sis do pasa dostaną 100 tys
                    • taje Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:46
                      Nieprawda, nie wykwalifikowanym. Dają tyle absolwentom, którzy podczas pracy u nich zrobią kwalifikacje (dawniej to był training contract, teraz zdaje się coś w rodzaju kontynentalnego bar exam).
                      • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:54
                        Pracowalam kiedys w pewnej organizacji gdzie szef, CEO zatrudnil kolege swojego syna. Najpierw jako asystenta, po roku zostal manageren, po dwoch latach w wieku 24 lat zostal General Manager. Wraz z jego " kariera" jego zarobki rosly jak gzyby po dewzczu . Aktualnie ma 28 lat a odchodzacy z firmy na emeryture CEO usiluje przekonac zarzad by kolejny. CEO byl 27 ....kolega jego syna. Rozne rzeczy widzialam wiwc moze i ten przekręt przejdzie.

Nie ma co sie bergamocic legal Magic Circles, karierami w Hollywood itd. Wszystko przychodzi stopniowo a srednie sa takie jakie sa. 6 lat to minimum by zostac prawnikiem a nie 3. I jesli kazdy mysli ze zaraz zarabiac bedzie kilkaset tysiecy to sie myli. Ponad 100 tys po studiach to rzadkosc i w wyniku konkursu na geniuszy
                    • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:54
                      Jak zwykle Princess nie masz pojęcia o czym mówisz.
                      • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 13.09.24, 00:33
                        Begamocisz sie tak jak z tymi lumpami co ci wszyscy maja zazdroscic. Real to real, mediana to mediana a nie jakies zakompleksione Polki z dzialu finansowego co o normie zarobkow nie potrafia rozmawiac tylko zaraz bo w gazecie pisali ze Magic Circle zaplacil jakims obiecujacum paru geniuszom ponad 100tys za rok. No smieszne. Jakby to standard byl
                        • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 13.09.24, 08:26
                          "tylko zaraz bo w gazecie pisali ze Magic Circle zaplacil jakims obiecujacum paru geniuszom ponad 100tys za rok. No smieszne. "

Jakim PARU?? Ty po prostu nie masz pojęcia jak rekrutują duże kancelarie.
                          W mojej był coroczny nabór ok 200 nowych trainees, i większość po tym próbnym okresie zostawała zatrudniona. Wlasnie za te 100 tys, teraz 125. Więc nie paru a setki, a licząc nie tylko Magic Circle to było ich pewnie tysiące.
                          Najlepsi z najlepszych? Zapewne. Ale to przeczy tezie, która PRZYPOMINAM postawiłaś, że NIKT tyle nie płaci osobie po 3 latach studiow. Przyznaj że się mylilas i tyle.
                        • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 13.09.24, 09:02
                          A tak na marginesie, to wg mnie to jeden z najgorszych zawodów świata, najnudniejszych i wymagających 10h dnia pracy (takie jest expectstion dużych kancelarii). Nigdy w życiu, za żadna kasę bym tego nie chciała. Na szczęście te 125k można wyciągnąć w innych zawodach, może nie po 3latach studiów, ale można.
    • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 11.09.24, 23:44
      75 tys to nie sa jakies super wysokie zarobki. To jakis taki zwykly prawnik zarabia. Natomiast ci co posiadaja wlasna kancelarie z sukcesami zarabiaja wiecej i to zalezy tez na jak bogatych ludzi sa nastawieni.
    • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 11.09.24, 23:48
      Tu masz srednie zarobki. Ale wiadomo ze slynne kancelarie biora duzo i prawnicy z sukcesami, celebryci w swoimjej branzy zarabiaja duzo wiecej
      • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 08:59
        Magic Circle Law Firms Salary
        The average salary of a Magic Circle solicitor is £185,000 a year. Newly qualified solicitors can expect to make up to £100,000, experienced solicitors can make as nearly £180,000, while senior associates can make over £250,000.
        • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 09:00
          Zrodlo:
          careerinlaw.net/uk/law-firms/magic-circle-law-firms
        • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 09:02
          Przy czym ten bonus to moze byc polowa pensji...
          • gris_gris Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 09:22
            a nawet

"UK “magic circle” firms Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters, Clifford Chance and A&O Shearman have all this month increased salaries by 20 per cent for newly qualified lawyers (NQs) to £150,000, while their US peers with London outposts have pushed up compensation to as much as £180,000 this year. "

Financial Times z czerwca tego roku www.ft.com/content/281e00d0-c716-4120-b6a6-9105d7bbc53f
            • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 09:26
              Cost of living crisis, you see... 😉
          • arwena_111 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 09:25
            Nie wiem z jakiego czasu ta informacja, ale ostatnio mieli podwyżki.
            • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 09:28
              Z czasu google 🙂
              Jak mówiłam, za moich czasów dostawali powyżej 100tys., ale było to ponad 5 lat temu. Szczegóły nie mają znaczenia. Bardziej chodzi o to co Princes napisała że *nikt* tyle nie da prawnikowi po studiach.
              • arwena_111 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 09:30
                Nie no - bardziej mi chodziło, że te 55 tys jest nieaktualne.
                • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:27
                  >Nie no - bardziej mi chodziło, że te 55 tys jest nieaktualne.

To sobie wpisz w szukarke average earnings UK lawyer + location , a nie fantazj w oparciu o jakis handful kancelarii z City.
              • sueellen Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 17:31
                W UK rozstrzał w zarobkach może być przeogromny. Jakaś tam nieznana firemka z zapyziałej czesci kraju vs duża firma w centrum Londynu. Jak się patrzy na pensje z punktu widzenia Londynu i okolic , 50 czy 75k może nie robić żadnego wrażenia. Za 50k w Londynie ciężko byłoby utrzymać rodzinę. Ale np w Walii gdzie domy są X razy tańsze to już są niezłe zarobki.
                • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:25
                  No i wszystko zalezy czy ktos wynajmuje, czy ma mortgage, czy wlasnosc, ilu osobowa rodzina itd itp
              • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:24
                >Bardziej chodzi o to co Princes napisała że *nikt* tyle nie da prawnikowi po studiach.

Bo po studiach nie jest sie juz lawyer tylko trzeba jeszcze konczyc pare kursow w zaleznosci od specjalizacji

Za duzo Suits ogladacie
                • taje Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:26
                  Nie Princess - znamy z autopsji. Prawnicy w dużych angielskich (a tym bardziej amerykańskich) kancelariach zarabiają ogromne pieniądze, nawet ci młodzi.
                  • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:28
                    No a na nie znam z autopsji prawnikow tylko w Pierdziszewie mieszkam i kury karmie.

Napisalam wyraznie ze na srednia krajowa trzeba patrzec albo srednia Londynu a nie na celebryckie kancelarie seving City of London.
                    To nie jest tak ze drzwi otwarte tam dla kazdego studenta po studiach sa. Srednia krajowa czy srednia Londynu jest jaka jest.
                    • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:31
                      Tu. Sobie wpisze Lawyer. I wyskocza jej zarobki. Taki po studiach zaraz to Trainee Lawyer.
                      Tak Kardashianka jedna tez jest modelka i zarabia kilkanascie tysiecy dolarow za 20 min wystep. A sa takie modelki co zarabiaja £200 funtow. No i zgadniej których jest wiecej

Indeed.com wszystko widac co jest na rynku pracy
                    • taje Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:31
                      Ja piszę o dużych kancelariach Magic Circle albo porównywalnych.
                      • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:42
                        No ja tez pracuje w wielkich korporacjach, co nie oznacza ze nie mam pojecia ze rynek nie sklada sie tylko z korporacji ale z malych i srednich firm gdzie zarobki wiekszosci pracownikow sa mniejsze niz w korporacjach.

Srednia Pani, mediana tez mowi o rynku a nie jakis tam high end.
                        Nie bergamoc sie.
                        • taje Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:00
                          A kto tu pisze o średnich czy medianach? Chyba tylko Ty.
                          • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:10
                            A to watek bergamocacy sie pt jak najwyzej moze zarabiać prawnik? No to Stewards wyplacaja swoim 21 partnerom po £2.7 mln rocznie. Naprawde sky is a limit.

Ale zawsze lubie sprowadzac na ziemie ludzi mtorym sie wydaje ze to jakas norma
                            • taje Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:15
                              A kto tu mówi, że to norma? Stawiasz chochoła. Najpierw twierdzisz, że nikt absolutnie tyle nie daje, a potem jak inni twierdzą, że to nieprawda bo w dużych kancelariach tyle się płaci to wylatujesz ze średnimi czy medianami. A co mnie one obchodzą - odnoszę się do twojego nieprawdziwego twierdzenia, że NIKT tyle nie daje więc z łaski swojej daruj sobie misję edukacyjną.
                              • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:24
                                >Najpierw twierdzisz, że nikt absolutnie tyle nie daje,

Gdzie? Pisalam.o mlodych prawnikach

Nikt nie daje mlodziezy po 3 latach studiow praniczych Siezka zostania prawnikiem jest bardziej skomplikowana. Zreszta tu bywa jedna mama ktorej syn cala przebyl.

Na polskim forum to zawsze bergamocenie sie elitami a nie realnym zakresem rynku.
                                • arwena_111 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:29
                                  Mój syn całą przebył, no prawie - bo robi ten cały staż. I wiem dokładnie ile zarabia,
                                  • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:41
                                    No właśnie. Ale chyba twoj syn zdaje sobie sprawe ile zarabia przecietny prawnik w UK i ze swoja prace dostal w wyniku konkursu, a nie ze to jakas srednia krajowa i norma
                                    • arwena_111 Re: prawnik w UK - zarobki 13.09.24, 08:39
                                      Wielkie kancelarie zawsze tam robią konkursy. Kandydatów jest w pierwszym etapie 2-3 tys. Przyjętych zostaje jakieś 40 osób. I one mają właściwie 100% pewności, że po tygodniu próbnym dostaną propozycję tego dwuletniego trainee solicitor. Mój syn startował na początku magisterki. W połowie wiedział, że staż zacznie we wrześniu 2024 ( czyli miał czekać ponad rok po skończeniu studiów ), ściągnęli go szybciej - bo chyba zaczął od stycznia 2024.
                                • taje Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:37
                                  Owszem, pisałaś, że nikt tyle młodym prawnikom zaraz po studiach tyle nie daje w UK. I mylisz się. Daje - duże kancelarie tyle dają. Tak, wyobraź sobie zupełnym świeżakom, których przyjmują jako trainees (od kilku lat system w UK jest trochę inny, bo już nie musisz mieć training contract, tylko zdajesz SQE, ale nie zmienia to faktu, że duże kancelarie wybierają sobie najlepszych absolwentów i im bardzo dużo płacą na wstępie). Ale jak chcesz iść w zaparte i twierdzić, że ludzie, którzy mają wiedzę z pierwszej ręki się mylą to kto ci zabroni 🤷‍♀️
                                • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 23:59
                                  "Nikt nie daje mlodziezy po 3 latach studiow praniczych"

Otóż daje, co ci pare forumek łącznie ze mną napisały. 125tys na dziwn dobry ludziom po 3 letnich studiach, którzy najczęściej jednak odbyli staż kilkumiesięczny w danej kancelarii. To nie są ludzie z bar example tylko zielone (nie myl z glupie) szczypiorki po 3 latach prawa.
                                  • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 13.09.24, 00:21
                                    Jak juz wspomnialam pracowalam w fIrmie gdzie szef zrobil General Manager przydupasa i dal.mu 6 figure salary. Cryonism jak ta lala.

Co nie znaczy ze jest to norma.

Ematka jest lntyle stuknieta ze wyczyta cos o Magic Circle i juz uwaza ze to jakis standard
                • sueellen Re: prawnik w UK - zarobki 13.09.24, 00:38
                  Moja koleżanka przez jakiś czas pracowała pro bono Bo nie mając doświadczenia nie mogła znaleźć zatrudnienia w żadnej dobrej firmie.. Reprezentowała pracowników fizycznych zatrudnionych przez międzynarodową korporacje. Tyle że ty h pracowników oficjalnie zatrudniała agencja mająca tylko jednego klienta ( te właśnie korporacje). Pracownikom przestano płacić, agencje - krzak postawiono w stan likwidacji nie płacąc zaległych pensji i składek.. Ludzie pracowali za darmo tygodniami . Sprawę wygrała i wszystkie drzwi się nagle otworzyły choć wcześniej kancelarie jej nie chciały.
          • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 12.09.24, 22:22
            No prosze cie my o pensji a nie bonusach zawygrana sprawe. Poza tym to sa celebryckie kancelarie, a patrzy sie na industry average a nie Kardashianow
            • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 13.09.24, 00:11
              Po prostu możesz przyznać że się pomyliłaś i się rozejdziemy.
              • princesswhitewolf Re: prawnik w UK - zarobki 13.09.24, 00:18
                Pomylilam sie co do srednich zarobkow w UK? Przeciez sa linki i ogloszenia pracy i plac.

Kobieta zalozyla watek o tym ile ktostam za usluge placil i cytat zarobkow a pare odjechanych forumek klekocze o zarobkach 100tys tuz po studiach jakby to byla norma. Nie, nie jest. To bardzo waska grupa ludzi.
                Cytat z wypowiedzi z postu zalozycielskiego jest prawdziwy
                Zas ematka jest odleciana.

Linda Evangelista nie wstawala swego czasu z lozka ponizej 20 tys dolarow za pokaz. A chodzace kolo niej kolezanki zarabialy po 200 dolarow za pokaz. No i co jest obrazem wiekszosci realiow w zawodzie.

Mnie bergamocenie irytuje
                • brenya78 Re: prawnik w UK - zarobki 13.09.24, 08:32
                  "Pomylilam sie co do srednich zarobkow w UK?"

A kto tu, oprócz ciebie dyskutuje o średnich zarobkach??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka