Dodaj do ulubionych

Azja Express

16.09.24, 21:13
Po przeczytaniu artykułu o rzekomo koszmarnym zachowaniu zony Piotra Głowackiego w trakcie nagrywania tego programu, odpaliłam pierwszy odcinek.
I o ile żona jak żona, trochę impulsywna to uderzyło mnie coś innego - grupka bogatych białych ludzi udających biedaków żebrze o bezpłatny nocleg i jedzenie u ludzi których cale domostwo warte jest pewnie tyle co zegarki na rękach uczestników.....
Czy tylko mnie to razu? Jakiś niesmak czuje...
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Azja Express 16.09.24, 21:16
      Na podstawie twojego wpisu, bo nie oglądam - razi jak cholera.
      • pani.asma Re: Azja Express 17.09.24, 17:30
        Obejrzyj
        Warto chociaż żeby usłyszę. Historię zrycia mandaryny wink
    • borsuczyca.klusek Re: Azja Express 16.09.24, 21:19
      intuicja77 napisała:

> Czy tylko mnie to razu? Jakiś niesmak czuje...

Nie tylko, dla mnie założenie programu jest obrzydliwe i co by się tam nie działo na pewno nie obejrzę
      • dominika9933 Re: Azja Express 16.09.24, 21:24
        A ja zawsze mam wątpliwości. Bo te programy są przecież reżyserowane, kto wie czy potem te osoby goszczące nie są wynagradzane przez produkcję. A inna sprawa, że kultura tych krajów, gdzie to jest kręcone nakazuje gościnność, to są otwarci ludzie.
        • borsuczyca.klusek Re: Azja Express 16.09.24, 21:27
          Nawet jak te konkretne osoby są wynagradzane to i tak jest to zabawa bogatych w udawanie biednych.
          • dominika9933 Re: Azja Express 16.09.24, 21:32
            Chodziło mi o to, że to jest szopka dla nas, czy tam dla mnie, oglądających ten format. Przecież ci ludzie przyjmując ich do domów, udzielając pomocy, widzą, że jest ekipa tv z nimi.
        • atoness Re: Azja Express 16.09.24, 21:27
          Właśnie dlatego, że kultura nakazuje gościnność, jest to tak obrzydliwe.
    • leanne_paul_piper Re: Azja Express 16.09.24, 21:21
      Też mnie to razi. Jeszcze pozwalają, aby biedni Filipińczycy kupowali im jedzenie. Przykro się to ogląda w sumie.
      Zastanawiam się, dlaczego nie można zorganizować takiego np. Australia albo Saudi Arabia Express, a nie zawsze wykorzystywać ludzi, którzy mieli to nieszczęście urodzić się w biednych krajach.
      • pani.asma Re: Azja Express 17.09.24, 17:28
        W Australii jest za daleko krynico mądrości żeby gdzieś podjechać
        Kręcili by dziesięć lat wink
        Poza tym noclegi raczej drogie i do domu ludziom tak nie wparujesz
      • aguar Re: Azja Express 18.09.24, 13:57
        Tak samo myślę.
    • atoness Re: Azja Express 16.09.24, 21:25
      Było to już szeroko omawiane podczas pierwszej edycji. Ja powiedziałabym raczej, że to obrzydliwe. Sam pomysł jest pokłosiem radośnie powielanego przekonania, że biedne kraje można zwiedzać za dolara dziennie. Może i można, jeśli się żeruje na innych, zamiast im uczciwie zapłacić. Tym samym ludziom nie przyszłoby do głowy żerować na mieszkańcach krajów bogatych.
      • taki-sobie-nick Re: Azja Express 16.09.24, 21:29
        atoness napisała:

> Było to już szeroko omawiane podczas pierwszej edycji. Ja powiedziałabym raczej
        > , że to obrzydliwe.

Słusznie.
    • taki-sobie-nick Re: Azja Express 16.09.24, 21:29
      Może by im zostawili z jeden zegarek.
    • heniek.8 Re: Azja Express 16.09.24, 21:30
      żeby był jakiś happy end, to po noclegu powinni oddać gospodarzom swoje zegarki
      • dekoderka Re: Azja Express 16.09.24, 21:46
        Kiedyś to były reality show...Agent, Naga Randka w Ciemno. Teraz to wszystkie ekspresy, wyspy miłosci i warszawskie shory to popłuczyny dla tiktokowców.
        • heniek.8 Re: Azja Express 16.09.24, 22:04
          dekoderka napisała:

> Kiedyś to były reality show...Agent, Naga Randka w Ciemno. Teraz to wszystkie e
          > kspresy, wyspy miłosci i warszawskie shory to popłuczyny dla tiktokowców.

kiedyś to byłaś młoda i więcej rzeczy ci się podobało albo sprawiało wrażenie świeżych smile
          żadnego z tych wymienionych prawdę mówiąc nie kojarzę

pamiętam big brother to był chyba rok 2001 około? i przewidywania socjologów jak to rozwali społeczeństwo smile
          • silenta Re: Azja Express 17.09.24, 20:29
            O, Agenta to wygrał nikomu wtedy nieznany dr Arłukowicz.
            • aguar Re: Azja Express 18.09.24, 13:59
              Pamiętam. A to już był drugi sezon. Pierwszy wygrała Liwia, która nie stała się po tym popularna.
    • taki-sobie-nick Re: Azja Express 16.09.24, 22:09
      A tu komentarz, stary, ale celny:

btth.pl/azja-express-nowy-program-tvn/
    • smoczy_plomien Re: Azja Express 17.09.24, 01:12
      Nie oglądam tej edycji, ale pamiętam, że w poprzednich edycjach (poza pierwszą) oni mieli pół plecaka wypełnione fantami na podarki. Nie były to co prawda drogie zegarki, ale wódka czy jakieś inne rarytasy z Polski. Tym ludziom nikt nie każe ich gościć. A celebrycie korona z głowy nie spadnie, jak pożebrze trochę i zobaczy odrobinę zupełnie innego świata.
      Lubiłam ten program. Egzotykę, walkę z żywiołem. Czy jestem złym człowiekiem? sad
      • taki-sobie-nick Re: Azja Express 17.09.24, 01:13
        A celebrycie korona z głowy nie spadnie, jak pożebrze trochę i
        > zobaczy odrobinę zupełnie innego świata.

Guzik zobaczy. Zobaczy sam siebie i kamerę. Będzie opowiadał o sobie i własnych przeżyciach.
      • atoness Re: Azja Express 17.09.24, 14:13
        Nie chodzi ani o to, czy im coś spadnie, ani o to, czy ktoś komuś każe kogoś gościć. Chodzi o wykorzystywanie innych ludzi, i to ludzi z założenia biedniejszych. Wystarczy sobie wyobrazić, czy ktokolwiek z uczestników tego programu zrobiłby coś podobnego we własnym kraju, w Europie. Zrobiłby? Moim zdaniem nie, nie przyszłoby to nawet nikomu do głowy. A przecież prosiłby o przysługę ludzi dużo bogatszych. A jednak ludzi biednych można prosić, można też dać im za to jakieś fanty, zamiast normalnie uczciwie zapłacić.
    • noname2021 Re: Azja Express 17.09.24, 01:44
      Mnie uderzylo glownie to jak baaardzo slabo te wszystkie celebryty mowia po angielsku. Normalnie zwijam sie ze smiechu - lacznie z niejaka Gabi, ktora podobno po angielsku tylko - cos tam bruczy pod nosem niewiadomoco.

A to zebractwo, to juz wogole porazka - mnie sie wydaje, ze program ma byc robiony najmniejszym kosztem - i kaza tym nieszczesnikom blagac o nocleg. Dostaja go chyba dlatego, ze kamera jest obecna.

Caly program to koszmar - popluczyny po "Amazing Race" - no ale tam uczestniczy nie dosc ze spia w normlanych hotelach, to maja wynajmowane samochody/bilety samolotowe - i jeszcze jakies drobne na codzienne wydatki..
      • anonimowyuczeztnikforum Re: Azja Express 17.09.24, 17:08
        Podejrzewam, że większość z nich mówi po angielsku zdecydowanie lepiej od Ciebie.
      • aguar Re: Azja Express 18.09.24, 14:45
        Bardzo lubiłam Amazing Race. W sumie dlatego oglądam to nasze g...Fakt, że to popłuczyny. Tam też uczestnikami byli zwykli (chociaż oczywiście specjalnie wybrani) ludzie, to też było fajniejsze. W Azja Ekspress przeszkadza mi również to, że nagroda główna jest mało motywująca, biorąc pod uwagę, że walczą o nią stosunkowo bogaci ludzie.
    • pani.asma Re: Azja Express 17.09.24, 17:26
      Kto to Piotr Głowacki
      Czy powinnam wiedzieć?
      • taki-sobie-nick Re: Azja Express 17.09.24, 21:41
        Nie, jego dziadek nie był w Wehrmachcie, więc nie sądzę.
    • beata.1968 Re: Azja Express 18.09.24, 13:22
      Program jak program , żona pana Piotra faktycznie ciągle się drze i jeszcze zwala winę na niego , więc dla mnie to kandydat na subito santo wink chociaż jak czytałam wywiad z nim po programie , stwierdził że to wina montażu. Żeby było barwnie i ciekawie specjalnie tak montowano , same ogniste sceny. Zegarki , z tego co wiem , dostali w pierwszym odcinku od sponsora programu, do użytkowania w programie. Ile z tego co widzimy jest prawdą , ile kreacją , kto komu płaci - nie wiem.
      • aguar Re: Azja Express 18.09.24, 14:57
        Tak, w tym programie lubią mieć jakiegoś "złego". W poprzednich edycjach były to np. Renulka i Ola Domańska.
    • cranberries1983 Re: Azja Express 18.09.24, 21:01
      mnie bawi , że banda no-nameów udaje celebrytów
      2 osoby coś tam kiedyś migneły w tv, dla reszty to jedyna okazja na wyjazd w tropiki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka