Dodaj do ulubionych

ADHD u dziecka- Leki

19.09.24, 02:09
Wiadomo, że terminy do psychiatrów dziecięcych na NFZ są bardzo odlegle, (jesteśmy zapisani, ale termin za wieeele miesięcy)
Zaś wizyty prywatne mają ceny wypierdzielone w kosmos( od 450- 600zł)
Moje dziecko (13 latek) ma diagnozę i orzeczenie ADHD wystawione przez poradnię, czy w związku z tym w oczekiwaniu na państwową wizytę możemy skorzystać z prywatnej wizyty i czy jest prawdopdobieństwo, że w trakcie 1 wizyty lekarz przepisze leki na ADHD?
Oczywiście, jak nie będzie przeciwskazań.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 02:21
      czy w związku z tym w oczekiwaniu na państwową wizytę możemy skorzystać z prywatnej wizyty

To zawsze możesz, ale, jak elegancko to ujęłaś, ich ceny są "wyp...one w kosmos".
      • sylwus34 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 02:27
        Wiem, że mogę, ale w związku z tymi pieprzonym cenami, chciałabym osiągnąć cel, czyli otrzymać leki dla syna , i czy jest szansa że zdarzy się to w ciągu 1 wizyty?
        • taki-sobie-nick Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 02:30
          Chyba tak. Poproś o receptę na cały rok, jeśli to przy takim zaburzeniu możliwe, to ci oszczędzi dalszych wydatków. A na razie przestań bluzgać.
          • la_mujer75 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:40
            CO się dziwwisz, że kobieta jest sfrustrowana. Ceny za wizyty u specjalistów, a juz zwłaszcza u psychiatrów dziecięcych, są koszmarne. Bo wiadomo, że rodzic od pyska sobie odejmie, aby dziecko wspomóc.
            Ja do tej pory nie mogę przetrawić, jak w 2021 poszłam na wizytę z synem. zapłacilsmy 360 zł, a pan psychiatra powiedział, że on pierwszy raz słyszy, że ktos w spektrum może mieć ADHD lub ADD!
            Normalnie cycki mi opadły, jak usłyszałam to od "specjalisty" ! A tyle płaciłam, bo syn w spektrum, więc umówiono nas do psychiatry specjalizującego się w tej tematyce.
            To była najkrótsza ( i proporcjonalnie najdroższa) wizyta!
          • angazetka Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 20:39
            Nikt na pierwszej wizycie nie da leków na cały rok.
    • tania.dorada Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 03:31
      Prawdopodobieństwo jest, zwłaszcza jeśli jest hiperaktywny i będzie to widać, gwarancji nie ma.
    • samanta1010 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 07:11
      moim zdaniem wypisze, z badań to chyba morfologia, ekg i coś z wątrobą chyba enzymy
      ale jeżeli jest oficjalna diagnoza może pediatra wypisze
      • eagle.eagle Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 07:15
        samanta1010 napisała:

> moim zdaniem wypisze, z badań to chyba morfologia, ekg i coś z wątrobą chyba en
        > zymy
        > ale jeżeli jest oficjalna diagnoza może pediatra wypisze

Najlepiej od lekarza psychiatry wziąć informacje że dane leki syn bierze regularnie i wtedy nie będzie problemu aby rodzinny je wypisywał.
        • ender_celebi Re: ADHD u dziecka- Leki 24.09.24, 14:11
          rodzinny? psychotropy?
          • thank_you Re: ADHD u dziecka- Leki 24.09.24, 14:23
            Rodzinny wypisuje wszystkie leki, po przedstawieniu zaświadczenia od SPECJALISTY.
    • la_mujer75 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 07:15
      Mój syn musiał zrobic badania - od podstawowej morfologii po EKG. I doopiero wtedy lakarz przepisała lekarstwa.
      • tania.dorada Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 12:58
        Tak, jeśli jest sytuacja typu drogie wizyty to dobrze jest najpierw pójść do rodzinnego po komplet tych badań, żeby od psychiatry nie usłyszeć “to przepiszemy jak będą badania, tu są skierowania a na razie zapraszam do kasy”.
    • ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 07:30
      A ma od lekarza czy ma tylko opinie z poradni? Jak ma zdiagnozowane adhd i jest potrzeba to dostanie. Jak nie to na dwoje babka wróżyła. Zależy jak funkcjonuje. Ważne żeby dobrze wybrać lekarza tzn takiego co się specjalizuje w adhd itd a nie w uzależnieniach czy anoreksji bo często mają konika i bywają przeczuleni na objawy których nie ma
      • ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 07:36
        Słusznie piszą żeby iść już z wynikami badań (morfologia EKG)
    • aguar Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 07:57
      Rany, nie dąż do leków na siłę! Leki to ostateczność. To nie jest dobry psychiatrya, który da leki, dlatego, że rodzic chce, dla świętego spokoju. Dobry podejdzie do farmakoterapii ostrożnie i zastosuje ją, jeśli będzie niezbędna, a nie tylko o ile nie będzie przeciwwskazań.
      • ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 08:09
        To jakie masz inne rady? Może nie wpadli dawaj….
        • makurokurosek Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:23
          Pytanie czym to ADHD się konkretnie objawia i jakie środki już zostały podjęte, chociażby zmiany w jadłospisie, od których należałoby zacząć w pierwszej kolejności by wyeliminować produkty wpływające na koncentrację i nadpobudliwość, a tych jest całkiem dużo.
          • kamin Re: ADHD u dziecka- Leki 24.09.24, 14:32
            A jak ostatnio trafiłam na taki tytuł, to myślałam, że ktoś sobie jaja robi:
            www.facebook.com/events/903868721638895
            • memphis90 Re: ADHD u dziecka- Leki 24.09.24, 15:21
              Pytanie tylko, czy w tym filmie powiedzą, że mikrobiota naszego organizmu jest zasadniczo dość stała i niezmienna (duży wpływ ma okres płodowy i niemowlęcy, a w tym okresie stan zdrowia matki i jej własna mikrobiota, poród drogami natury, konieczność/brak hospitalizacji lub antybiotyków tuż po porodzie, karmienie piersią w okresie niemowlęcym). I że jak już się raz jakaś człowiekowi w jelicie wyklaruje, to naprawdę cholernie trudno ją trwale zmodyfikować np na „lepszą”…
      • samanta1010 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 08:58
        aguar napisała:

> Rany, nie dąż do leków na siłę! Leki to ostateczność. To nie jest dobry psychia
        > trya, który da leki, dlatego, że rodzic chce, dla świętego spokoju. Dobry podej
        > dzie do farmakoterapii ostrożnie i zastosuje ją, jeśli będzie niezbędna, a nie
        > tylko o ile nie będzie przeciwwskazań.
        >
        13 może mieć ogromne problemy z koncentracją, rodzic chce pomóc dziecku, a nie mieć święty spokój
        • makurokurosek Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:20
          Leki szybko rozpieprzą wątrobę jak i układ sercowy, tak więc z jednej strony zyskujesz z drugiej tracisz i to bardzo dużo.
          Warto też spojrzeć na skutki uboczne , w śród których zgodnie z ulotką w przypadku metylofenidat jako bardzo często lub często występujące jest zarówno nerwowość, agresja , depresja, problemy z układem sercowym, napady paniki.
          Tak więc pytanie co zyskujesz, a co tracisz i czy warto, aż tak ryzykować dla stosunkowo niewielkich zysków w porównaniu do strat.
          • la_mujer75 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:33
            I dlatego trzeba robić badania przed i juz w trakcie ich brania, aby sprawdzać, jak fizycznie organizm sobie radzi.
            • makurokurosek Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:41
              Mam bardzo złe doświadczenia z psychiatrami, ty miałaś szczęście że lekarz zalecił badania, w większości przypadków młody pacjent na pierwszej wizycie, bez diagnozy bez jakichkolwiek badań stanu zdrowia otrzymuje receptę.
              • la_mujer75 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:52
                Nikt, kto chciał brać proszki na problemy związane z ADHD lub ADD, nie dostał proszków od ręki.
                Inaczej było przy depresji i nerwicy lekowej. Tam chyba szybko wchodziła farmakologia. Pewno z obawy przed probami samobójczymi. Plus zalecenia psychoterapii.
                Córka mojej znajomej z depresją dostała proszki na cito. I zanim one zaczęły działać, to dziewczynka zdązyła popełnić samobójstwo...
                • makurokurosek Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 10:21
                  Nie wiem jak jest w innych miastach, my wyszliśmy bez diagnozy za to z receptą, znajomi gdzie dziecko miało stany lękowe to samo.
                  Jak pisałam wyżej u córki sugerowaliśmy, że problemy mogą mieć inne podłoże, ale pani psychiatra której gabinet wyglądał jak jedna wielka reklama miała centralnie w poważaniu to co mówiliśmy.
                  To co słyszeliśmy siedząc pod gabinetem wołało o pomstę do nieba i zamknięcie całej tej przychodni.
              • tiffany_obolala Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 10:33
                Fascynuje mnie mechanizm ugoólniania swoich doświadczeń. Ja trafiałam odwrotnie, psychiatrzy (zwłaszcza dziecięcy) zawsze prosili o ekg, podstawowe badania krwi + tarczycę, czasami tzw. pierwsza wizyta była podzielona na trzy, każda po 50 minut, raz tylko nowy lekarz poświęcił 40 minut i bez badań (ale była już długa historia wcześniejszego leczenia i była na to dokumentacja). Więc mnie się wydaje, że norma jest odwrotna - zawsze dużo wizyt i dużo badań i ostrożne wypisywanie leków, za to zawsze wskazana psychoterapia (czasem również dla rodzica).
                Przy czym zdaję sobie sprawę, że zarówno moja wizja, jak i Twoja wizja są właśnie "rozciąganiem rzeczywistości". Inne "zasłyszane" przypadki podświadomie filtrujemy tak, żeby pasowały do naszej wizji.
                • aguar Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 12:13
                  "Fascynuje mnie mechanizm ugoólniania swoich doświadczeń." Mnie też, a jeszcze bardziej irytuje.
    • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 08:44
      Ma diagnoze adhd z poradni? to tak naprawdę nie ma diagnozy bo te stawia tylko lekarz. Jeżeli w ppp miał testy na adhd to oczywiście weźmie to pod uwagę ale powinien jeszcze wykluczyc problemy neurologiczne i miec zrobione eeg przed diagnozą.
      • szmytka1 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 14:51
        Na diagnozę ADHD w ppp składa się też wizyta u psychiatry. A przynajmniej tak było jeszcze kilka lat temu. Mój syn dostal, ale bez lekow, wg tego konkretnego psychiatry dalyby więcej szkód, jak przyniosły pożytku. Nie wiem czy miał rację
    • mamtrzykotyidwato5 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:11
      Diagnoza z poradni, to nie jest diagnoza medyczna.
      Na podstawie takiej diagnozy chcesz dziecku podawać leki, które są szkodliwe dla zdrowia i które podaje się dzieciom tylko wtedy, gdy nie ma innego wyjścia? Skoro syn dawał radę przez 13 lat, to skąd pomysł, że teraz nagle potrzebuje leków?
      Myślę, że żaden lekarz na to nie pójdzie bez postawienia diagnozy, a tym bardziej prywatny na pierwszej wizycie, chyba że znajdziesz jakiegoś konowała, który zrobi wszystko dla kasy, a zdrowie dziecka ma gdzieś.
      Chyba nie myślisz, że podanie dziecku leków natychmiast rozwiąże wszystkie problemy?
      • la_mujer75 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:24
        Teraz wchodzi w okres dojrzewania- dodatkowe problemy z koncentracja.
        Plus zakładam, ze to VII klaa- nadmiar materiału do opanowania, a braki w koncentracji nie pomagają.
        Pewno stąd ta próba wspomagania się lekami.
      • makurokurosek Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:39
        "Myślę, że żaden lekarz na to nie pójdzie bez postawienia diagnozy, "

Oj niestety mylisz się. Córka miała poważne problemy natury psychicznej w ósmej klasie, psychiatra na pierwszym spotkaniu bez jakichkolwiek dodatkowych badań wypisał receptę, ba sygnalizowaliśmy, że córka genetycznie narażona jest na chorobę Wilsona, a wstępne badania są na granicy normy.
        Nic nie zatrzymało pani psychiatry, której gabinet wyglądał jak jedna wielka reklama tego leku.
      • szmytka1 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 14:53
        Jak to nie medyczna, jak dziecko bada cały sztab specjalistów, a pod zaświadczeniem o jednostce chorobowej podpisuje się lekarz psychiatra dzieciecy. Tak przynajmniej dziala to w moim regionie.
    • sylwus34 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:23
      Mam diagnozę z poradni autystycznej, podbitej od lekarza.
      • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:25
        Znaczy, że diagnoze adhd wystawił lekarz? jaki? no to jak ma diagnozę postawioną przez lekarza to idziesz prywatnie i rozmawiasz na temat wprowadzenia leków i rzeczywiście wtedy warto miec ze sobą podstawowe badania: morfologia, próby wątrobowe i ekg.
        • szmytka1 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 14:57
          Tym zajmują się poradnie, które mają zatrudnionego lekarza o specjalizacji psychiatra dzieciecy. Najpierw masz wstępna wizytę u psychiatry, on wysyła do psychologa i pedagoga dziecięcego, potem wszyscy oni się konsultują i znowu trafiasz do psychiatry i on wystawia dokument że swoja pieczątka, masz tam napisane jaka to jednostka chorobową i jeśli to twoja podstawowa ppp to dostajesz od nich opinie, a jeśli masz zwykła ppp bez psychiatry, to wracasz z tym zasiadczeniem lekarskim o jednostce chorobowej i tam piszą opinie o dziecku uwzględniając te diagnozę. Tak to działa w moim regionie.
          • ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 17:10
            Malo która poradnia ma zatrudnionego psychiatrę. W Warszawie Narbutta która zajmuje się autyzmem (dla całej lewobrzeżnej) nie ma.
            • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 19:55
              Bo poradnie to placówki oświatowe, nie mają kompetencji do badań i diagnoz lekarskich. Lekarz jest członkiem zespołu orzekającego ale i tak dzieciak na zespół musi mieć diagnozę lekarską.
              • szmytka1 Re: ADHD u dziecka- Leki 20.09.24, 07:04
                Tak i niektóre placówki mają zatrudnionego lekarza psychiatre
                • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 10:15
                  Mają czasami ale placówka oswiatowa nie ma kompetencji do robienia wizyt lekarskich i stawiania diagnoz lekarskich.
            • szmytka1 Re: ADHD u dziecka- Leki 20.09.24, 07:03
              Ja wiem, że malonktora, ale moje dziecko też przeszło te ścieżkę, więc wiem jak to funkcjonuje w praktyce, a nie tylko z teorii
              • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 10:16
                I psychiatra w poradni ppp postawił Twojemu dziecku diagnozę lekarską?
                • ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 10:32
                  Jeśli jest zatrudniony to może stawiać. Prawda jest taka że skoro tak to wygląda jak wygląda to dużo lepiej byłoby gdyby ppp miały obowiązek zatrudniać lekarza. Obecnie w ppp jest cały zespół który bada pisze wnioski ale diagnozy wydać nie może bo te tylko lekarz więc ty z papierami powinnaś się udać do psychiatry do którego kolejka 3 miesiące. A ppp ma wg ustawy 31 dni. Bardzo by to uprościło proces i jeśli gdzieś ci lekarze są to super
                  • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 10:46
                    Nie może w placowce niemedycznej lub bez prywatnej praktyki medycznej. Ppp to placówka oświatowa.
                    • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 10:54
                      Jest rozporządzenie określające dokladnie jakie są zadania i jakie dokumenty może wydać ppp I nie ma tam wystawiania diagnoz lekarskich.
                      • ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 11:04
                        Ale to nie ppp ma wydać diagnozę tylko zatrudnienie lekarza który na podstawie ich pracy wyda diagnozę bardzo ułatwiłoby życie wszystkim.
                    • ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 11:03
                      www.portaloswiatowy.pl/zatrudnianie-pracownikow-niepedagogicznych/zatrudnienie-lekarza-w-poradni-psychologicznopedagogicznej-7911.html
                      • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 11:08
                        Każda ppp zatrudnia lekarza ale on jest członkiem komisji orzekającej a nie bada dzieci i stawia diagnozy. Dziecko zaswiadczenie lekarskie musi mieć. Ppp nie ma do tego kompetencji i nie leży to w jej zadaniach ani nie może wydać dokumentu innego niż określony w przepisach o jej działalności.
            • thank_you Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 23:36
              Bo PPP nie są od diagnozowania? Niby dlaczego Narbutta / czy jakakolwiek inna PPP - miałaby zatrudniać psychiatrę? Oni mogą zrobić testy i konsultacje u specjalistów potrzebne do wystawienia KS. Diagnozę wystawia psychiatra lub/i neurolog.
      • la_mujer75 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 09:31
        Mój był starszy, bo był po II klasie L.O, jak powiedział, że chce sobie pomóc.
        Zaczął brac na początku III klasy L.O.
        I wyniki w nauce natychmiast polepszyły się znacząco. ALe syn odstawił proszki po I semestrze, gdyz na niego źle działały. Dodatkowo zaburzały mu sen (miał minimalną dawkę i brał bardzo wczesnie rano- o 6.00), a co najgorsze- jak syn powiedział- miał potworne jazdy emocjonalne. Nie było tego po nim widać, ale on się przyznał, że miał taie zjazdy, ze juz zaczął myslec, czy przypadkiem i nie ma dwubiegunówki sad
        On jest w spektrum.
        Za to córka mojej przyjaciółki (też w spektrum) bierze te same lekarstwa na wieczór. Bo dzięki nim może w ogole zasnąć.
        Tak róznie dzieciaki reagują.
    • aga_sama Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 10:07
      Tak, jest duża szansa, że lekarz wypisze receptę na leki na pierwszej wizycie. Wybierając lekarza szukaj takiego, z którym można się szybko skontaktować. Pacjenci różnie reagują na leki, mogą pojawić się efekty niepożądane (najczęściej mijają), dobrze, żebyście nie zostali z tym sami. Czasami jest tak, że jeden lek nie działa, trzeba go zamienić na drugi lub zmienić dawkowanie.
      Mój syn dostał leki na ADHD mniej więcej w tym wieku. Przez pierwszy tydzień - dwa bolał go brzuch, nadmiernie się pocił. Objawy ustały. Efekty przyjmowania leków były tak spektakularne, że szkoła po kilku miesiącach stwierdziła, że nie potrzebuje wsparcia nauczyciela wspomagającego. Syn bierze leki do tej pory (jest w klasie maturalnej).
      Przed prywatną wizytą zrób dziecku morfologię i EKG, potrzebny jest opis odcinka QT (lekarz robiący badanie będzie wiedział o co chodzi). Na wizytę weź dokumentację z poradni autystycznej. Poproś też lekarza psychiatrę o zaświadczenie, że dziecko ma ADHD, wymaga farmakoterapii ze wskazaniem leku i dawki. Mojemu dziecku na podstawie tego zaświadczenia leki wypisuje pediatra, nie płacę co kilka miesięcy kilku stów za wizytę czy 100 zł za wypisanie recepty.
    • zwierzakowa13 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 10:24
      Raczej wypisze, powinien zlecić badania, szczególnie EKG. Zrobi wywiad + taki test na adhd.

Mam pytanie do osób których dzieci biorą leki.
      Bierze któreś atomoksatynę?
    • rb_111222333 Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 11:54
      Jest szansa
    • carriemat Re: ADHD u dziecka- Leki 19.09.24, 20:11
      Idź do prywatnego i poproś o leki. Czemu miałby nie przepisać.

Potem możesz już normalnie iść do lekarza rodzinnego i powołując się na receptę w systemie poprosić o kolejna receptę na ten sam lek.

• memphis90 Re: ADHD u dziecka- Leki 20.09.24, 07:29
        Nie, nie można dostać recepty od lekarza rodzinnego „powołując się na receptę w systemie”. „Recepta w systemie” nie jest żadnym dokumentem prawnym i nie zawiera diagnozy, planu leczenia (np tylko w dni szkolne bez weekendów) ani dawki! Leki - w przypadku ADHD- wymagają specjalnej recepty i nikt przy zdrowych zmysłach nie weźmie odpowiedzialności za wypisanie leku, powołując się „na receptę w systemie”!
        • ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 20.09.24, 07:42
          Ale w receptomacie po wywiadzie już jej wystawia.
          • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 10:13
            Jesteś pewna, że na leki typu medi, Concerta itp wystawią?
          • memphis90 Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 11:11
            Receptomat wystawia leki psychotropowe, wymagające uprawnień od osoby wystawiającej (lek Rpw) i daje na nie 100% refundację dla dziecka…?
            • slonko1335 Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 11:19
              Myślę, że ta refundacja jest mniej istotna jak ltos leku potrzebuje ale czy receptoat wystawi leki psychotropowe i to w dodatku dla dziecka ? Bo moja teściowa calkiem dorosla próbowała tak kupić swoje prochy i nie było takiej możliwości.
            • ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 11:31
              Najwyraźniej kiedyś dawali dzisiaj zablokowali www.medexpress.pl/ochrona-zdrowia/leki-psychotropowe-nie-przez-receptomat-ministerstwo-zdrowia-przygotowalo-w-tej-sprawie-rozwiazanie/#:~:text=Leki%2520psychotropowe%2520nie%2520przez%2520receptomat,sytuacje%2520zako%C5%84czone%2520tragicznie%2520%252D%2520MedExpress.pl
    • samawsnach Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 15:43
      Nie. Jeśli myślisz o typowych lekach na ADHD to konieczne jest zrobienie badań podstawowych oraz kardiologicznych. A od niedawna też wymagają zaświadczenia o tym, że dziecko jest w terapii - przynajmniej lekarze z nfz.
      • samawsnach Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 15:45
        I zapomnij o recepcie " na cały rok", bez szans. Zresztą dobrze, że bez szans.
        • taki-sobie-nick Re: ADHD u dziecka- Leki 21.09.24, 21:12
          A dlaczego, ja się chętnie dowiem?
          • samawsnach Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 22:53
            Ale czego się chętnie dowiesz? Dlaczego bez szans, czy dlaczego dobrze. Metylofenidat (substancja czynna jednego z najbardziej popularnych leków na ADHD) ma sporo przeciwskazań i sporo skutków ubocznych - stosowanie, zwłaszcza u dzieci i młodzieży - powinno być pod ścisłą i częstą kontrolą. Zresztą, jak pisałam, nawet NFZ uszczelnił stosowanie tych leków i uzależnił ich przepisywanie od jedoczesnej psychoterapii pacjenta.
            • taki-sobie-nick Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 22:55
              Dlaczego dobrze. No to już wiem.
          • tania.dorada Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 23:15
            Litości, wrzuć sobie w Google dlaczego to jest substancja kontrolowana jeśli naprawdę się chętnie dowiesz.
    • kanna Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 11:22
      Podstawowa sprawa, o której się zapomina - leki znoszą objawy ale nie leczą ADHD.
      Maja skutki uboczne, jak każde leki.

Dlatego niezbędne jest rozpoczęcie terapii dla dziecka, żeby uczyło się samoregulacji, obniżania napięcia, koncentracji itp. Leki sprawią ,że terapia będzie szła szybciej. Lub w ogóle będzie możliwa.

Znam dzieciaka z ADHD, który świetnie funkcjonował na lekach. Niestety po dwóch latach pojawiły się skutki uboczne , w postaci zaburzeń rytmu sera. Leki odstawione natychmiast, objawy tez natychmiast wróciły. I jak myślę, ze rodzice zmarnowali dwa lata, które im leki dały na terapię dziecka, to mi się nóż w kieszenie otwiera...
      • taki-sobie-nick Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 20:49
        I jak myślę, ze rodzice zmar
        > nowali dwa lata, które im leki dały na terapię dziecka

Nie rozumiem.
      • tania.dorada Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 21:00
        kanna napisała:

> Podstawowa sprawa, o której się zapomina - leki znoszą objawy ale nie leczą ADH
        > D.
        > Maja skutki uboczne, jak każde leki.

Co to znaczy "się zapomina"? Samo s^ę zapomina? Tobie się zapomina? Napławdę myślisz, że ani lekarze ani rodzice nie są tego świadomi?

> Znam dzieciaka z ADHD, który świetnie funkcjonował na lekach. Niestety po dwóch
        > latach pojawiły się skutki uboczne , w postaci zaburzeń rytmu sera. Leki odsta
        > wione natychmiast, objawy tez natychmiast wróciły. I jak myślę, ze rodzice zmar
        > nowali dwa lata, które im leki dały na terapię dziecka, to mi się nóż w kieszen
        > ie otwiera...

Przecież terapia nie likwiduje objawów.
        • makurokurosek Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 22:09
          Terapia uczy radzenia sobie z objawami podczas gdy leki je maskują. Jeżeli wprowadzasz leki zamiast terapi to traci dziecko .
          Ze wzgledu na bardzo poważne skutki uboczne leki jeżeli już to powinny być jako ewentualny wspomagacz terapii w przypadkach bardzo cięzkiego ADHD, a nie zamiast terapii czy zmian w diecie i sposobie życia.
          Czy w przypadku dziecka autorki faktycznie tak jest , raczej nie skoro dziecko czeka na pierwszą wizytę u psychiatry.
          • tania.dorada Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 22:25
            Ty to może się w końcu przestań odzywać w temacie. Leki nie maskują problemu, leki likwidują objawy. Jak cała masa innych leków, na cukrzyce, łuszczycę, hashimoto, whatever.

Terapia ma się do leków tak jak nauka czytania Braillem do noszenia okularów. Jasne, fajnie móc czytać palcem, ale wzroku się w ten sposób nie odzyska więc okulary są potrzebne, NAWET JEŚLI NIE LECZĄ TYLKO ICH STOSOWANIE LIKWIDUJE OBJAWY.
            • makurokurosek Re: ADHD u dziecka- Leki 22.09.24, 23:56
              Zarówno dieta jak i dostosowanie trybu życia ( ograniczenie do minimum czasu spędzonego przed Tv, kompem , telefonem ,organizacja miejsca nauki, ćwiczenia ) znacząco wpływają na ograniczenie nasilenia objawow , przy tym nie rozpieprzajac zdrowia.
              Leki stosowane przy ADHD natomiast bardzo mocno rozwalają układ sercowo-naczyniowy .
              Skoro dzieciak autorki ma lat 13 i jeszcze nigdy nie był u psychiatry to raczej te objawy ADHD nie są jakoś wyjątkowo mocne .

I nie leki na ADHD nie można porównać do działania insuliny w przypadku cukrzycy.
              • tania.dorada Re: ADHD u dziecka- Leki 23.09.24, 02:11
                makurokurosek napisała:

> Zarówno dieta jak i dostosowanie trybu życia ( ograniczenie do minimum czasu sp
                > ędzonego przed Tv, kompem , telefonem ,organizacja miejsca nauki, ćwiczenia ) z
                > nacząco wpływają na ograniczenie nasilenia objawow , przy tym nie rozpieprzajac
                > zdrowia.

Nie. To znacząco wpływa na niedokładnie sobie problemów które się nakładają na ADHD. Tak, jak niekopanie leżącego człowieka ze złamaną nogą w tę nogę znacząco wpływa na to, że nie boli go ta noga tak, jakby go bolała gdyby ktoś w nią jeszcze walił, ale niekopanie nie leczy złamania.

> Leki stosowane przy ADHD natomiast bardzo mocno rozwalają układ sercowo-naczyni
                > owy .

Bardzo mocno to znaczy jak? Bo są ludzie, którzy je biorą bez problemu latami. jeśli ktoś ma problemy z układem sercowo-naczyniowym to nie dostanie stymulantów tylko SNRI.

> Skoro dzieciak autorki ma lat 13 i jeszcze nigdy nie był u psychiatry to raczej
                > te objawy ADHD nie są jakoś wyjątkowo mocne .

Niekoniecznie. Może nie był hiperaktywny, może jakoś sobie kompensował ( rutyna w domu i w szkole, ale ta rutyna to zasługa otoczenia).

> I nie leki na ADHD nie można porównać do działania insuliny w przypadku cukrzyc
                > y.

Można, właśnie to zrobiłam.
              • evening.vibes Re: ADHD u dziecka- Leki 23.09.24, 02:27
                makurokurosek napisała:
                > Zarówno dieta jak i dostosowanie trybu życia ( ograniczenie do minimum czasu sp
                > ędzonego przed Tv, kompem , telefonem ,organizacja miejsca nauki, ćwiczenia ) z
                > nacząco wpływają na ograniczenie nasilenia objawow , przy tym nie rozpieprzajac
                > zdrowia.

A pozytywne myślenie leczy depresję!
            • kanna Re: ADHD u dziecka- Leki 23.09.24, 16:30
              Z ADHD trzeba się nauczyć żyć.
              Pomaga w tym terapia.
              Leki znoszą obawy (niektóre).
              Terapia ułatwia życie z ADHD.
              • tania.dorada Re: ADHD u dziecka- Leki 23.09.24, 16:33
                Owszem, ale nie opowiadaj, że dziecku wróciły objawy bo nie był na terapii. Zresztą nie wiesz czego ci rodzice próbowali, może nie było ich stać na terapię, może terapeuta był do dupy, może sami wyczytali w internecie ile się da i własnoręcznie wdrażali różne techniki. Poza tym z dzieckiem powinni współpracować nauczyciele też.
                • makurokurosek Re: ADHD u dziecka- Leki 23.09.24, 17:45
                  Póki co w Polsce terapia dla dzieci jest bezpłatna . Tak więc o jakiej płatnej terapi piszesz.

• ichi51e Re: ADHD u dziecka- Leki 23.09.24, 19:37
                    🤣🤣🤣
                  • thank_you Re: ADHD u dziecka- Leki 23.09.24, 19:46
                    😂😂😂
                    😅😅😅
                    🤣🤣🤣
                  • tania.dorada Re: ADHD u dziecka- Leki 23.09.24, 21:01
                    makurokurosek napisała:

> Póki co w Polsce terapia dla dzieci jest bezpłatna .

Która, ta?

• kanna Re: ADHD u dziecka- Leki 23.09.24, 21:44
                  Objawy dziecku wróciły, bo zostały odstawione leki.
                  A innego radzenia sobie z trudnościami dziecko nie było uczone.
                  • tania.dorada Re: ADHD u dziecka- Leki 24.09.24, 01:32
                    kanna napisała:

> Objawy dziecku wróciły, bo zostały odstawione leki.

No, zgadza się.

> A innego radzenia sobie z trudnościami dziecko nie było uczone.

A tego to nie wiesz, chyba, że robiłaś u nich za elfa na półce to raz, dwa, że nawet gdyby było uczone, to i tak objawy by wróciły.
    • kamil89 Re: ADHD u dziecka- Leki 31.10.24, 15:23
      Czy ktoś z państwa stosuje lek Elvanse ?
      • danaide2.0 Re: ADHD u dziecka- Leki 01.11.24, 00:26
        A czy ktoś z państwa czytał czarne.com.pl/katalog/ksiazki/zmacony-obraz ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka