Dodaj do ulubionych

Ktore siodelko samochodowe

22.09.24, 12:29
Dziubdzius lat 11 mial fotelik samochodowy co to niby jest ok do 13 rz. Ale gdzie tam, ciasno mu i leb juz wystawac zaczyna. W ogole poszedl do szkoly sredniej i juz sie wstydzi.

No ale ja z tych matek co cenia bezpieczenstwo dziecka samochodzie. Poddupnik jeszcze wypada czy juz podarowac sobie? A jesli tak to jaki?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:35
      Jak ma więcej, niż metr trzydzieści pięć, nie musi.
      • dekoderka Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:38
        No, jeśli poszedł do szkoły średniej to możesz poluzować i zamiast odprowadzac do drzwi klasy, wystarczy do wejścia do szkoły. Za rękę możesz go jednak trzymać, licho nie śpi.

kobieta.onet.pl/rodzina/nastolatek/kacper-17-lat-mama-podglada-mnie-nawet-w-nocy-matki-polki-kontrolujace/027jknt
        • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:50
          >No, jeśli poszedł do szkoły średniej

Dekoderka jak napisalam wyraznie jest to 11 latek. W UK podstawowka to 4 lata do 10 lat, szkola srednia od 11 roku zycia

On sam wraca dwoma autobusami do domu i sam jezdzi do szkoly czesto. Ja go woze dwa razy w tyg gdy sama jade do pracy.
          • memphis90 Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 08:06
            Myślę, że lepiej byłoby operować pojęciami bardziej adekwatnymi do realiów polskich i np szkołę, do której uczęszczają 11l tłumaczyć np jako gimnazjum, nie jako „szkole średnia” - bo to w PL jest szkoła, po której zdaje się maturę i wybiera się studia…
        • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:54
          O to ci moze pomoze zrozumiec:. Zerowka zaczyba sie miedzy 4-5 lat
    • rb_111222333 Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:43
      A ile ma wzrostu? Wydawało mi się, że dzieci gdzieś około 10 roku życia osiągają 1,5 metra która pozwala jeździć bezpiecznie bez fotelika
      • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:48
        No prawie 158 mial z pol.roku temu
        • kaka-llina Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:54
          To już sobie daruj ten fotelik...Kurcze ja mam 160cm i raczej nikt mnie do fotelika ni wkłada.. Moja babcia mnie tu odwiedzała ma 145cm wzrostu... Ją też do fotelika? Mój syn też poszedł do średniej ma 146cm i już dawno nie w foteliku.
          • berdebul Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 13:21
            Nikt Cię nie wkłada, ale jak popatrzysz na testy zderzeniowe to pasy chronią Cię zdecydowanie gorzej niż osobę wyższą (i potencjalnie cięższa).
          • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 13:48
            To nie chodzi o wzrost a o budowę ciała - przyznasz, że budowa dorosłej kobiety nawet mającej 140 cm wzrostu jest inna od budowy dziecka? U dzieci kluczem jest miednica i w razie wypadku przemieszcza im się organy.

• memphis90 Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:33
              >budowa dorosłej kobiety nawet >mającej 140 cm wzrostu jest inna od >budowy dziecka
              Eeee, nie….? Gdyby to było niemowlę mające 140cm to tak, ale nastolatek mający 158cm wzrostu…?

>U dzieci kluczem jest miednica i w >razie wypadku przemieszcza im się >organy.
              Matko bosko, co??? Jakie znów organy przemieszczające się do miednicy???
              • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 18:07
                Omatkobosko:

Innym czynnikiem, który sprawia, że dziecko jest bardziej podatne na obrażenia, jest nierozwinięta jeszcze miednica. Kości miednicy dziecka (biodrowa, kulszowa i łonowa) w odróżnieniu od miednicy osoby dorosłej są niezrośnięte.
                Miednica dziecka nie posiada też wyróżniającej się struktury znanej jako kolce biodrowe przednie górne (łac. spina iliaca anterior superior). Ta formacja kostna zapobiega u dorosłych pasażerów przesuwaniu się pasa bezpieczeństwa do góry. Tym samym zapobiega uszkodzeniu organów wewnętrznych podczas kolizji (przykładowo nerki noworodka mają budowę płatowatą i w stosunku do masy ciała są większe niż u człowieka dorosłego). Do około 10 roku życia miednica dziecka ma bardzo zaokrąglony kształt. Dopiero podczas okresu dojrzewania uzyskuje „dorosły” kształt z w pełni rozwiniętym grzebieniem biodrowym i wykształconymi kolcami biodrowym
                • cottonrose Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:25
                  Radiologicznie miednica staje sie "dorosla" w okolicy 17 rz.
                  • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 07:25
                    Nasza lekarka podwinęła ogon i prewencyjnie już się nie pojawi. wink
                    • memphis90 Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 08:22
                      Alez skąd… To, co wkleiłaś, to bzdury..

>Kości miednicy dziecka (biodrowa, >kulszowa i łonowa) w odróżnieniu od >miednicy osoby dorosłej są >niezrośnięte.
                      To akurat jest fakt, ale zależny od wieku - co w sumie wpisano powyżej. Jest to czynnik ryzyka urazów sam w sobie.

>Miednica dziecka nie posiada też >wyróżniającej się struktury znanej jako >kolce biodrowe przednie górne
                      To bzdura. Dzieci mają kolce biodrowe i na ich podstawie w badaniu ortopedycznym ocenia się symetrię miednicy i długość kończyn.

>Ta formacja kostna zapobiega u >dorosłych pasażerów przesuwaniu się >pasa bezpieczeństwa do góry.
                      To bzdura. Kolce biodrowe to te guziczki wyczuwalne bocznie nad linią majtek, o ktore nie zahacza sie żaden pas, żeby miały go powstrzymywać przed podjechaniem gdziekolwiek 🤦‍♀️ Poza tym problem ze zbyt małymi dziećmi przewożonymi bez fotelika nie polega na podjeżdżaniu miednicznej części pasa do góry, tylko na wyjeżdżaniu dziecka spod pasa dołem…

>przykładowo nerki noworodka mają >budowę płatowatą
                      Platowatosc budowy nerek noworodka naprawdę nie ma żadnego znaczenia 🤦‍♀️

> Do około 10 roku życia miednica >dziecka ma bardzo zaokrąglony>
                      kształt.
                      Zakładam, że autorowi chodziło o płaszczyznę wchodu miednicy - to taki kształt u kobiet pozostaje, natomiast u mężczyzn w czasie dojrzewania staje się bardziej trójkątny.

Zaznaczyłam też w pierwszym wpisie , że dyskusja dotyczy dobrze rozwiniętego nastolatka o wzroście 158, a nie noworodka.
                      • memphis90 Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 08:32
                        >Miednica dziecka nie posiada też >wyróżniającej się struktury znanej jako >kolce biodrowe przednie górne
                      • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 17:47
                        Ok, wklej plis info, kiedy wykształcają się kolce biodrowe.

A i owszem, problem jest ze zjawiskiem nurkowania (gdy wylatujesz wraz z podstawką) i miażdżeniem przez sztywny pas - wtedy właśnie przesuwają Ci się narządy (biomechanika wypadków samochodowych).
                      • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 17:57
                        No i co w tym dziwnego ?
                        Widziałaś żeby kiedyś NIE wkleiła bzdur
                • memphis90 Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 08:23
                  I gdzie tu piszą o „przemieszczaniu się organów”…? 😂
                  • cottonrose Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 16:15
                    Tak mi przyszlo do glowy, ze formacja zapobiegajaca u doroslych przemieszczaniu sie pasa do gory, nie jest w najmniejszym stopniu kostna....
              • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 18:09
                I ja odnoszę się do postu powyżej i o tym, że babcia mająca 145 cm też nie była wsadzana do fotelika. No więc dziesięciolatek to 128-154 cm wzrostu. Tak, powinien jeździć w foteliku ze względu na budowę nawet mając 154 cm.
                • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:25
                  A kto ma 154cm i 10 latka?
                  • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:32
                    Ojp…
                    • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:57
                      Nie ojp tylko pokazuje ze to nie ma zwiazku z moim pytaniem.
                      • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:14
                        Ta odnoga nie jest o tobie
                        • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 19:11
                          No i nie na temat
                          • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 25.09.24, 11:10
                            Bardzo na temat, bo pokazuje ludziom, że nie sam wzrost jest jest wyznacznikiem konieczności przewożenia w fotelikach. Wciąż czekam aż mi memphis wklei źródło, w którym będzie napisane, od którego wieku pojawiają się te kolce. wink Póki co wierzę facetowi, który podpisuje się imieniem i nazwiskiem pod tym, co publikuje i jest to na stronach choćby Volvo, najbardziej dbającego o bezpieczeństwo podróżnych producenta aut.
          • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:58
            >fotelik...Kurcze ja mam 160cm i raczej nikt mnie do fotelika ni wkłada..

To jest najlepsza odpowiedz na tym forumsmile))
            • hrasier_2 Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 15:08
              To może być hit dowcipu na tym forum😂😂
      • hrasier_2 Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:49
        W Anglii 135 cm.
        • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:51
          No, tylko ze ja bardziej pytam o bezpieczenstwo a nie prawo.
          • hrasier_2 Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 13:05
            Gdzieś kiedyś czytałem o bezpieczeństwie fotelików dla dzieci., zwłaszcza takich młodzianków jak Twój. I 13 procent było krytycznych uwag o tym. Chyba lepiej w pasach. Jak głowa dotyka do podsufitki. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://kinderkraft.pl/blog/dlaczego-nie-wszystkie-foteliki-samochodowe-sa-testowane-przez-adac&ved=2ahUKEwjsg4PQstaIAxXWBdsEHboYGwQQFnoECDAQAQ&usg=AOvVaw2GGWHc6cXRLmeP3FMlyFmf

• princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:55
              >Jak głowa dotyka do podsufitki.

Oj to juz zalezy od tego jaki jest samochod.
          • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:23
            Moim zdaniem waszej sytuacji jest zero zagrożenia w samochodzie a największe zagrożenie jest jak sam jeździ po ulicach na stepie albo jak siedzi w tym autobusie miejskim gdzie jeździ dużo dziwnych osób oraz jak czeka na tych przystankach sam

Masz nerwy ze stali princess że na to pozwalasz

• hrasier_2 Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:33
              Na hulajnodze bardziej rozgarnięty. To przecież przyszły książę Albionu🙂
              • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:45
                No on może rozgarnięty ale inni użytkownicy drogi mniej

Jak ta princess nie boi się puszczać następcy samego na miasto
            • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:55
              > sam jeździ po ulicach na stepie

Co to jest step?

Mowisz o mechanicznej hulajnodze? Jezdzil.do primary. Teraz juz nie bo ma autobus pod nosem
    • hrasier_2 Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 12:47
      Jak napisał lolo. W Niemczech 150 cm.
      Może się załapie chłopiec jak wysoki. Na rok inwestycja zbędna.
    • berdebul Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 13:21
      Jeżeli pas przebiega ok to nie kupuj, jeżeli leży nieprawidłowo to coś montowanego na isofix, żeby w razie wypadku nie wyjechal z pod dziecka.
    • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 13:49
      Przecież przy wzroście chłopaka w tym wieku fotelik może być wręcz zagrożeniem (odległość głowa - podsufitka). Sprawdz jak przebiega pas i tyle, jeśli dobrze, to już może jeździć bez fotelika.
      • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:57
        Thank you ja nie jezdze jakims splaszczonym samochodzikiem, sporo mial do sufitu. Teraz nie ma juz fotelika bo wyrosl a pytanie jest o poddupnik czy nie
        • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 18:05
          No patrz, a mój syn w moim aucie już dawno musiał przesiąść się do przodu i bez fotelika, bo z tyłu w foteliku zahaczałby o sufit. Ale on ma prawie 170 cm.
          • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:26
            To jest 10 cm roznicy i waga tez inna. Poza tym masz rozne samochody przeciez. Nie kazdy ma tak samo wysoko sufit

Oo do przodu to dopiero mniej bezpiecznie
            • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:30
              Z przodu dziecko sadzać to jakaś patologia największa
              • hrasier_2 Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 02:26
                pani.asma napisała:

> Z przodu dziecko sadzać to jakaś patologia największa
                W życiu bym dziecka nie posadził z przodu.
                • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 07:21
                  W życiu bym dziecka nie woziła autem tańszym niż milion, patologia! 😂
                • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 17:56
                  No ja też nie
                  Ale thank you wozi może raz na pół roku przecież jej syn cały czas u ojca albo u rodziny
                  Więc luz wink
            • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:32
              To mówisz, że bezpieczniej jest tam, gdzie głowa dotyka sufitu? Okeeeej!
              • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:56
                No ale to juz twoj typ samochodu. W moim ja mam taka sama odleglosc do sufitu co osoba siedzaca za mna przy zalozeniu ze jest tego samego wzrostu
                • taje Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:59
                  No ale thank_you chyba także. Jeszcze nie widziałam samochodu, gdzie sufit jest na innej wysokości z przodu...
                  • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:08
                    Sportowe z lat 70tych..te jak Back to the future itd.
                    • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:12
                      Nie, moje auto było z rocznika 2019. tongue_out
                      • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:14
                        Pewno i takie sa. Ale w latach 70 tych to bylo powszechne
                  • 35wcieniu Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:09
                    Widziałaś tylko nie analizowałaś. Bardzo wiele samochodów nie ma idealnie płaskiego dachu tylko niższy z tyłu.
                  • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:12
                    Fotel z przodu możesz sobie ustawiać w każdej pozycji - góra /dol, a co za tym idzie - zwiększać odległość od sufitu.

Tu na zdjęciu widzisz gdzie sięga góra fotelika.

• princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:15
                      Ale ona ma 170cm dziecko. To juz fotelik nie za bardzo....
                      • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:25
                        A ty w poście startowym nie określiłaś wzrostu swojego syna - a w tym wieku to może być bardzo wysoki chłopak, dla którego fotelik nie ma najmniejszego sensu.
                        • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 23:59
                          No ale nizej juz zapytana odpowiedzialam ze 158 mial jamies pol roku temu. On jest taki z wyzszych ale wcale nie najwyzszy. Sa znacznie wyzsi. U nas w rodzinie to faceci dostaja wzrostowego skoku ok 14 i rosna do ok 190cm. Jak siegnac po kadzieli i po mieczu to same dryblasy. Stary jakis niewydarzony bo ma 183cm, ale juz jego matka i ojciec duzo wyzsi
                          • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 00:24
                            Dlatego napisałam Ci, że chłopcy w TYM wieku mogą być bardzo wysocy - więc istotny jest WZROST. Jesli wzrost sprawia, że pas przechodzi poprawnie, to należy darować sobie fotelik. W tym wieku (prawie 12 latek).

A ewentualny fotelik należy zgrać z autem - w moim przypadku każde polecenie byłoby pudlem totalnym, bo zagłówek fotelika szorował prawie po podsufitce a ja jak usiadłam z tyłu koło syna, to dostałam prawie klaustrofobii. tongue_out
                            • hrasier_2 Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 02:24
                              Są nakładki na pasy i w to można zainwestować.
                              • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 07:24
                                Ten Twój smart kids belt jest niezgodny z europejskimi normami bezpieczeństwa
                                .
                                Zresztą po co 11 letniemu dziecku mającemu 154 cm taki pas? Wyjaśnisz? Czy ten pas ma być zamiast fotelika dla dzieci młodszych/nizszych, „ekspercie”?
                                • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 19:13
                                  A ktore dziecko ma 154cm? Juz sie gubie w tym o kim mowisz.
                                  • thank_you Re: Ktore siodelko samochodowe 25.09.24, 11:06
                                    <facepalm>
        • ichi51e Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 07:38
          Jeśli dziecko osiągnęło wymagany wzrost poddupnik nie ma sensu one przecież tylko sprawiają ze dziecko siedzi wyżej nie chronią w ogole
    • primula.alpicola Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 13:50
      To kwestia wzrostu, a nie szkoły.
    • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:21
      Princess a gdzie wy tym samochodem jeździcie ?
      Dziecko w aktinidie się przemieszcza i na stepie
      Bardziej bym się bała że jak sam jest na stepie to mu się coś stanie czy że w autobusie go rzezimieszki pobiją
      Auto w mieście jak się jedzie 30 h nie jest tak bardzo niebezpieczne
      • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 14:21
        W autobusie nie w atkindke wink
      • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 15:04
        Ja go woze do szkoly jak jade do pracy. Wyzej juz pisalam o tym. So polskiej szkoly go woze, na plywalnie, do sklepu jedziemy, tu i tam. Poza tym nasze zycie to nie tylko szkola praca.

>czy że w autobusie go rzezimieszki pobiją

Ja nie mieszkam w centrum Londynu. Bezpieczenstwo na peryferiach jest zupelnie inne. Glowne ulice maja CCTV oraz w autobusach sa tez kamery. Oczywiscie zdarzaja sie w autobussch incydenty ale to przez jakichs tepych co nie rozumieja ze tam wszystko jest nagrywane na video
        • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 15:17
          No to jedziecie bo mieście 30 km/h więc o jakim niebezpieczeństwie my tu mówimy

Naprawdę 1 000 000 razy bardziej niebezpiecznie jest w autobusach miejskich jak on tam sam siedzi a tam przecież ciągle jak gdzieś gniewni się tłuką oraz tłuką kierowcę

• princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 15:29
            No nie tylko po miescie. My tu tez mamy autostrady, drogi poza miastem.

>jak on tam sam siedzi a tam przecież ciągle jak gdzieś gniewni się tłuką oraz tłuką kierowcę

To tak jak z tymi brakami w sklepach. Gdzies jakis swir stlukl kierowce ( a malo to swirow przy 67 mln ludzi) i juz wszyscy mysla ze tu notorycznie ludzie tluka kierowcow.

Sam nie siedzi. Autobusy w godzinach jakich jezdzi sa pelne takich jak on dzieciaków i innych ludzi. Dawno nie widzialam pustego autobusu
            • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 15:35
              Ale śledzisz go princess jakimś trackerem ?
              • hrasier_2 Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 15:49
                To jest myśl Asma.Wystarczy pobrać w sklepie Google Play i iOS App Store i całkowicie za darmo. Proces aktywacji jest wspólny dla urządzeń z systemem iOS i Android.
                • pani.asma Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 15:52
                  Choć najlepiej jakby miał ochroniarzy jak książę George
                • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 16:23
                  W telefonie przecież jest Family Link.... Za darmo, apka Googla
              • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 16:22
                Tak, oczywiscie
    • lilia_tygrysia Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 15:38
      A fotelik się nie rozpina na 2 części? Często dolna część fotelika jest poddupnikiem.
      • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 16:22
        Ten nie
    • taje Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:47
      Już za wysoki na fotelik/podpupnik. Abstrahując od przepisów, do 150 cm jeszcze bym rozważała, przy jego obecnym wzroście już nie.
      • princesswhitewolf Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 20:55
        Ok. Dzieki
    • bywalec.hoteli Re: Ktore siodelko samochodowe 22.09.24, 21:51
      Princess, jest taki fotelik Kidfix (chyba 3) dla najstarszej grupy dzieci firmy Britax-Romer (u Was chyba jako Britax występuje), to z niego można odłączyć czterema śrubkami siedzenie i zostawić sam poddupnik. Poddupnik jest dobry, bo mocowany isofixem do fotela, więc nie wysunie się spod twojego dziubdziusia w przypadku gdyby było nagłe hamowanie. Natomiast jeśli ma powyżej 150 wzrostu, a z twojego opisu wynika, że powyżej 160 to już bym fotelika nie stosował.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 00:26
      Mój syn długo jeździł w foteliku, jest szczupły (ma dlugie nogi) , w okolicach 148 cm siedziska byly za krótkie.
      Mielismy dwa modele, jeden diono i ten był lepszy, bo miał dlugie siedzisko dla amerykańskich grubych dzieci, drugi jakiś za miliony monet super cienki był świetny tak do 140 cm.
      Ostatnie 2 cm do 150 syn jeździł bez fotelika, bo po 2h drogi krzyczał że go nogi bolą - a on cierpliwe dziecko więc musialo mu być bardzo niewygodnie, więc fotelik w trasie wylądował w bagażniku.
    • mylove23 Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 07:44
      kup Pas SmartKidBelt
      • ichi51e Re: Ktore siodelko samochodowe 23.09.24, 08:07
        Ale to nic nie daje jeśli dziecko ma ponad 150cm czyli sięga już głowa do zaglowka
    • mayaalex Re: Ktore siodelko samochodowe 25.09.24, 11:25
      Moj dwunastolatek ma okolo 155 i juz zrezygnowalismy z fotelika (zgodnie z przepisami zreszta). Z fotelika zdecydowanie wystawal wiec bylo mu juz niewygodnie. Mlodsza jest mniejsza wiec jeszcze jezdzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka