szarmszejk123 28.09.24, 12:08 Skamieniałe goofno? 🤣 Córka znalazła w lesie, w miejscu gdzie woda po deszczu wypłukuje ziemię i wyłażą różne kamory. Jajowate z kształtu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czcigodnystarzec Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 12:15 To jest kamień, którym Dawid zabił Goliata. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 12:18 Nie no, muszeoto to nijak nie przypomina, prędzej jajko jakiegoś małego ptaka Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 12:24 Krzemień albo agat, chyba to drugie, ale ja się średnio znam. A jak kolory? Zdjęcie je oddaje. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 12:35 Tak, kolory są dość dobrze oddane Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 12:32 Mineral w postaci tzw. buly. Moze byc agat. Ladny. Geografie mialam dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 12:37 Ja też i akurat te rozdziały mnie mało interesowały :p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 13:00 Ano niesłusznie. "Mój" las rośnie na "śmieciach" pokopalnianych, mamy sporo różnych dziwnych kamieni ale ten, to wyjątkowe znalezisko Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 16:08 Googluj w Zeusite Druzy czy Zeusite Bullseye. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 12:55 Geoda ma struktury krysztalu w srodku i za przeproszeniem dziure. Bo tam sie odkladaja krysztaly. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 15:37 Może zapytaj Pierogów. Ona zdaje się, że zna się na kamieniach. Ale mogę mylić nicki Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 16:17 Przeca pisze w Goglach obiektywie że to agat. Można szukać więcej tych minerałów. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 16:29 szarmszejk123 napisał(a): > Skamieniałe goofno? 🤣 > Córka znalazła w lesie, w miejscu gdzie woda po deszczu wypłukuje ziemię i wyła > żą różne kamory. > Jajowate z kształtu Ja bym stawiala na skamieniale Oko Cyklopa Ewentualnie taki "ogolny" fossil - pod tym haslem miesci sie wszystko BTW, skoro watek o znaleziskach dziwnych & niespotykanych ... what are they looking for? Popatrzcie na zdjecie zrobione jakies 2 tygodnie temu na plazy nad jednym z Great Lakes. Czego ten facet szuka? Czego tacy faceci szukaja, bo to nie jest jedyny taki osobnik zauwazony ostatnio? Na plazy, na ktorej przewalaja sie tysiace wylegiwaczy rok w rok Crazy Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 16:48 Szuka zgubionej biżuterii za pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 16:48 Kasy szuka. Głównie monet, czasem podobno się i coś z biżuterii trafia. Ludziom z kieszeni różne rzeczy wypadają, jak tych ludzi są tysiące, to można znaleźć całkiem sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 16:50 >Czego tacy faceci szukaja, bo to nie jest jedyny taki osobnik zauwazony ostatnio? Na plazy, na ktorej przewalaja sie tysiace wylegiwaczy rok w rok Zgubionych metalowych przedmiotów - monet, biżuterii, zegarków itp. Jak trafi na pierścionek z brylantami, to mu się to latanie całkiem dobrze zwróci. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 17:12 turzyca napisała: > Jak trafi na pierścionek z brylantami, to mu się to latanie całkiem dobrze zwróci. > A ja naiwnie myslalam cale zycie, ze na plaze to sie chadza bez bijou Silly Bi_scotti Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 16:38 Mało prawdopodobne, że to agat. Raczej jakaś odmiana pospolitej krzemionki, skały krzemionkowej albo tzw. czert. Choć kora zwietrzelinowa, czyli to dookoła tego jaja, wskazuje raczej na krzemionkę. Czy to jest twarde, czy raczej porowate, sypiące się? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 16:44 Twarde, nie sypie się wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 16:45 A dlaczego mało prawdopodobne, że agat? Nie znam się:p Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 17:02 Dlatego, że agaty występują nie aż tak często i nie wszędzie. Raczej nie tam, gdzie mieszkasz. Ale wyjątki się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 17:33 To miejsce gdzie przez lata wywozili "śmieci" z okolicznych kopalni. Po zamknięciu rozgarneli trochę ( po niemieckiej stronie nie rozgarneli i mają fajowe góry) i wyrósł las, to w sumie kto wie co tam wykopali :p Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co to może być? 🤔 28.09.24, 20:41 Ojesu, to lepiej nie kop tam. Nie wiadomo, co za syf i skąd tam leży. Agaty są w Niemczech ale bardziej na południe. Większość forumek typuje na agat, ale jak to nie przejechało z daleka, gdzieś z Badenii, to wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to może być? 🤔 29.09.24, 09:02 Skąd to akurat wiadomo, ( nie z Badenii, to na pewno) ale jaki, to faktycznie nie :p roślinność rośnie dość bujna 😅 a całość wygląda jakby była zalesiona na szybko szybko, i czymkolwiek, bo rosną bram dość niespodziewane rośliny, np. Leszczyna turecka :p Niestety, kamienie to ogromna pasja mojej córki i jeśli mam jej zabronić w nich grzebać, to chyba musiałabym się przeprowadzić :p Cokolwiek znalazła, jest ładne i "inne" niż dotychczasowe znaleziska Odpowiedz Link Zgłoś