Dodaj do ulubionych

Emama i gry komputerowe

03.10.24, 13:40
Czy ematka grywa w gry komputerowe, czy raczej uważa, że to strata czasu , ewentualnie , że jest " za duża" na takie rzeczy? Przyznam się, że lata już nie sięgałam po taką rozrywkę ( brak czasu przede wszystkim) ale ostatnio coraz częściej nachodzi mnie aby kupić taką grę i zatracić się w niej jak za młodych lat wink . No i stanęłam przed dylematem. Nie mam pojęcia jaka gra byłaby odpowiednia dla 50-letniej pani big_grin . Kiedyś uwielbiałam jakieś przygodówki, rozwiązywanie zagadek itp. Jedną z lepszych w jakie grałam to była Syberia ( nie wiem czy ktoś kojarzy) , innych niestety nie pamiętam.
Czy macie może do polecenia coś w tym stylu? Chyba na starość dziecinnieję.

Obserwuj wątek
    • endoftheroad Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 13:47
      Nie, mam coraz mniej czasu. A jeśli mam, to 1000 pomysłów jak go spędzić inaczej niż przed monitorem.
    • szarmszejk123 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 13:48
      Gram czasem w Minecraft na ps5 🤣 ale chyba nie o to ci chodziło:p

Lata temu grałam w Lineage 2, fajna to była gra, przyjaźnie przetrwały do dziśwink
      • tomanksa Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:44
        szarmszejk123 napisał(a):

> Gram czasem w Minecraft na ps5 🤣 ale chyba nie o to ci chodziło:p

Ooo, przypomniało mi się, że też w to grałam ( 10 lat temu z synem) , ale rzeczywiście trochę czego innego szukam big_grin

• lisciasty_pl Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 16:11
        Jaki klan? :]
        • szarmszejk123 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 16:20
          Giants 😁
    • zona_mi Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 13:51
      Namiętnie grywam w Block Out.
      • zona_mi Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 13:56
        zona_mi napisała:

> Namiętnie grywam w Block Out.
        >
        >
        Lubiłam też gry w rodzaju Samorosta.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:29
          Samorost był kapitalny.

W ogóle te stare gry jakieś bardziej miodne były. Teraz niby możliwości 100 x większe, ale wszystko to jakieś miałkie.
    • steampunk1999 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 13:51
      Jeśli lubisz strategie to polecam frostpunk. Teraz wyszła dwojka
    • berdebul Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:06
      Gram. Hogwart Legacy, Pokemony (nigdy nie miałam jako dziecko, dopiero później na emulatorach na PC), Settlersi, oraz Zombie&Plants.
    • memphis90 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:26
      Z dzieckiem grałam ostatnio w It Takes Two - fajna na kooperację.
      • szarmszejk123 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:28
        A tak, też w to grałam ale z mężem, dziecko oglądało z boku i grać nie chciało :p
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:31
      Grałam za młodu, wtedy były fajne gry. Teraz to wszystko jakieś za dziwne jest.
      • tomanksa Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:51
        dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Grałam za młodu, wtedy były fajne gry. Teraz to wszystko jakieś za dziwne jest.

No właśnie, zgadzam się.
    • borsuczyca.klusek Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:36
      Syberia to była cudna gra o niesamowitym klimacie.

Sama obecnie gram głównie w Simsy, na nic bardziej rozwojowego nie mam czasu. Aha jakiś czas temu zrobiłam sobie podróż sentymentalną z Heroes od M&M III i było bardzo przyjemnie
    • m_incubo Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:39
      Średnio co pół roku jest taki wątek.
      Macie ustawione automatyczne odświeżanie tematów czy po prostu fatalna pamięć?
      • tomanksa Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 14:47
        m_incubo napisała:

> Średnio co pół roku jest taki wątek.
        > Macie ustawione automatyczne odświeżanie tematów czy po prostu fatalna pamięć?

Jakoś nie przyszło mi do głowy szukać starych wątków , ale pół roku w tej tematyce to szmat czasu wink
      • majenkirr Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 15:11
        m_incubo napisała:
        > Średnio co pół roku jest taki wątek.

Tak samo jak sukienka na wesele, nowy płaszczyk czy niedobra teściowa. Jakby tak patrzeć, to by w ogóle nowych wątków nikt nie zakładał.
        • m_incubo Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 16:07
          Nie tak samo.
          Płaszczyk jest nowy (kolejny), sukienka jest nowa (kolejna), okoliczność jest nowa (wesele, impreza, integracja), a Ematki są ciągle te same od lat.
          Jeśli grały w gry komputerowe pół roku temu, rok temu czy pięć lat, to raczej grają nadal, po co je pytać co kilka miesięcy?
      • pffpffpff Re: Emama i gry komputerowe 05.10.24, 22:59
        Ty to musisz se pozrzędzic w każdym wątku….
        • m_incubo Re: Emama i gry komputerowe 06.10.24, 17:39
          No 🙄
          • pffpffpff Re: Emama i gry komputerowe 06.10.24, 17:44
            m_incubo napisała:

> No 🙄
            >
            Chcesz tulaska?
            • m_incubo Re: Emama i gry komputerowe 07.10.24, 17:55
              Chciałabym tiramisu 🙄 ale całe tylko dla siebie.
              • pffpffpff Re: Emama i gry komputerowe 07.10.24, 20:36
                Nie ma przypadkiem włoskiego tyg w Lidlu?
                Mogę Ci zrobić i wysłać. Ale coś ostatnio było w jakimś wątku o salmonelli w dwudniowym wink

• majenkirr Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 15:09
      Wyłącznie Block Blast 😅 na telefonie. Na komputerze nigdy w nic nie grałam, nie ciągnęło mnie to po prostu.
    • kropkacom Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 16:24
      Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death
      • kropkacom Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 16:25
        Bardzo relaksuje.
    • andaba Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 16:27
      Nie, nie gram absoutnie w nic.
      Kiedyś grałam, w Settlersów, w Twierdzę, potem (przez ematkę) miałam krótką przygodę z Farmeramą.
      Teraz mi szkoda czasu, a i nudzi mnie to.
    • srubokretka Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 17:38
      Pierwszy i ostatni raz gralam jak mialam 16 lat. Bedzie ze 30lat temu. Chyba na Comodore bylo.
      Do fajek, do gier i innych uzywek nigdy mnie nie ciagnelo. Ze slodkim mnie tylko dopadli.
    • nick_z_desperacji2 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 18:32
      Zasadnicze pytanie, skoro tyle nie grałaś: czy sprzęt pociągnie nowsze gry? Wyszedł God of War nowy, w listopadzie wyjdzie Assassin's Creed, ciągle świeży jest Baldur's Gate 3, ale to wszysko potrzebuje sprzętu. Ze starszych, to Herosy V-Viii, mała gierka Spell Force: Qonquest of EO w klimacie herosów właśnie.
      • tomanksa Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 11:23
        nick_z_desperacji2 napisała:

> Zasadnicze pytanie, skoro tyle nie grałaś: czy sprzęt pociągnie nowsze gry?
        O, a o tym nie pomyślałam. Najwyżej zarekwiruję synowi sprzęt, będzie miał więcej czasu na naukę wink

• nick_z_desperacji2 Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 13:24
          Zarekwiruj mu z dostępem do biblioteki Steam/GOG/Ubisoft i szukaj! Ciężko powiedzieć co spodoba się komuś, kto mało gra, a młody ma pewnie gier kilkaset albo i lepiej.
    • kasiamat00 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 18:38
      Mniej wiecej raz na piec lat wsiakam w jakas gre, ostatnio Oxygen Not Included, poprzednio ktorys Torchlight.
      • lisciasty_pl Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 00:23
        Wsiąkaj znowu, są ulepszenia :]
        • kasiamat00 Re: Emama i gry komputerowe 05.10.24, 21:40
          Ale ze w Torchlight czy ONI? O ONI wiem, kazdy dodatek kupowalam chyba w ciagu pierwszego tygodnia. Ostatni mnie nie przekonuje, doszlam na zamrozonej planetce do etapu "zredukuj problem do rozwiazanego", chyba nawet troche polatalam rakieta, ale wszystko szlo jak krew z nosa (nawet nie ze trudne, po prostu powooooli), wiec stwierdzilam, ze chrzanic taka rozrywke, startujemy od zera na jakiejs normalnej mapie. Po czym na normalnej mapie utknelam standardowo na etapie "a teraz przydaloby sie karmic drzewko i przekopywac sie przez lawe, chyba sobie odpuszcze".
    • bananananas Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 19:33
      Ja ostatnio, w ramach ćwiczenia mózgu, gram w Tetris, wersję przestrzenną.
    • kaki11 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 23:09
      Na konsolach zdarza mi się grać, ale raczej u kogoś w odwiedzinach, u siebie nie mam. Nie uważam, że to dziecinada albo strata czasu, po prostu nie kręci to na tyle ani mnie ani męża, byśmy mieli w domu gry, ale jako atrakcja towarzyska gdzieś, to przyjemna sprawa smile
    • lauren6 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 23:33
      Grywam na konsoli, ostatnio w Hogwards Legacy na Nintendo Switch.
      • berdebul Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 11:48
        Którym domem? Jeśli Hufflepuff to dostępna jest twierdza Azkaban, bo misje są różne. suspicious
        • mamaafg Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 12:36
          Dziewczyny grajace w Hogward, czy to gra dla 10latka? Moj mlody prosi od jakiegos czasu, ale widze ze od 12 lat. Poradzcie prosze.
          • berdebul Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 12:53
            Zależy od 10 latka i Twojego podejścia - są zaklęcia niewybaczalne (w tym zabijające), trzeba mordować pająki, w jednej misji jest śmierć skrzata domowego (który ginie w kopalni, zabity przez pająki) i znajdujemy jego ciało. morduje się też trole, kłusowników (ludzi) i gobliny, zwierzęta (wilki, pająki…).
            • mamaafg Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 13:23
              Chyba jednak za wczesnie dla niego. Wielkie dzieki za info!!
          • lauren6 Re: Emama i gry komputerowe 07.10.24, 22:30
            Mój syn zupełnie nie był zainteresowany tą grą, więc sama w nią gram
        • lauren6 Re: Emama i gry komputerowe 07.10.24, 22:29
          Ravenclaw
    • mondaymorning1987 Re: Emama i gry komputerowe 03.10.24, 23:39
      Czasem w simsy, kiedyś namiętnie 😀😀za dzieciaka w jedynkę jeszcze😀
    • 3-mamuska Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 00:20
      Gram od 12 lat w jedna gre.
      Pykam sobie czasem 10 minut ,czasem wiecej, czasem wcale.
      Był okres ze mocno pomga mi przetrwać nieprzespane noce. Teraz mi szkoda odłożyć na "połkę" po latach.
    • mysiulek08 Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 01:37
      nigdy mnie nie ciagnelo do gier, wspoldomownicy czasami odpalaja GTA (od lat) albo symulacyjne - pociagi/ciezarowki czy farmy
    • simply_z Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 11:37
      Jako nastolatka grywalam sporo, w typowe przygodowki, czyli Pitfal, King of Persia, Krol Lew, Alladyn, Dyna, Packman oczywiscie, Wolfstein, Ace ventura, Larry Flint i wyscigi motorow. To ostatnie uwielbialam i bardzo mnie relaksowalo ale nigdzie nie moge tego znalezc.
    • lodomeria Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 11:55
      Ja polecam Red Dead Redemption smile
      • nick_z_desperacji2 Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 13:28
        O boszee, jak mnie postaci w dwójce wkurzały i to jeżdżenie z miejsca na miejsce zajmujące większość czasu. Jedna z nielicznych gier, które rzuciłam w kąt.
        • lodomeria Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 14:25
          A jedynka Ci się podobała?
          • nick_z_desperacji2 Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 19:02
            Ja całe życie na PC, jedynka w ogóle nie wyszła.
    • adela-diplomacy Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 12:14
      Ja właśnie odświeżam sobie Baldurs Gate
      • martishia7 Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 13:37
        <3
      • paszczakowna1 Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 17:49
        > Ja właśnie odświeżam sobie Baldurs Gate

Oryginalną? Jedyny c-RPG, który przeszłam wielokrotnie (tak naprawdę wielokrotnie). Nic innego mi tak nie podpasowało, nawet BG-2.
        • nick_z_desperacji2 Re: Emama i gry komputerowe 04.10.24, 19:04
          Dwójka była słabsza moim zdaniem, ale trójka jest naprawdę ok. Tylko jak można grać w jakiekolwiek RPG i nie słyszeć Fronczewskiego wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka