czerwonylucjan 04.10.24, 22:15 Dlaczego obecnie koty tak czesto choruja? Mam na mysli zwykle dachowce. Co kot u kogos w domu to choroby niewydolosciowe, hormonalne czy wirusowe.. dlaczego koty sa teraz takiego slabego zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Chorujace koty 04.10.24, 22:16 nie tyle koty sa slabego zdrowia tylko wlasciciele bardziej zwracajacy uwage i wiecej kotow jest domowych, szybciej mozna zauwazyc, ze cos sie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Chorujace koty 04.10.24, 22:25 moje głównie dlatego, że są już wiekowe. Wcześniej przez długie lata prawie wcale nie chorowały. Jeden dachowiec, drugi rasowy. Rasowy ma problem z zaparciami, jelita nie pracują jak kiedyś, a dachowiec zaczął mieć alergie na różne rzeczy i czasem trudno ustalić najpierw, że to jednak alergiczne, a potem na co. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Chorujace koty 04.10.24, 23:44 O wlasnie zapomnialam - alergie na zwyczajne rzeczy typu mieso. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Chorujace koty 05.10.24, 00:23 Nie wiem czy tak jest, ale jak nie wychodza i siedza w domu, za duzo jedzą, to niezdrowy tryb życia. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Chorujace koty 05.10.24, 01:30 Ja słuszałam ze koty regularnie szczpione np. Co roku sa bardziej chorowite. Ze te szczepienia dla zwierzat nie sa zbyt dobre. I nie powinonsie za czesto szczepić. I ze zle wplywaja na zdrowie zwłaszcza kotów. I to slyszałam dawno temu jeszcze przez histeria covida i szczpieniami z tym zwlazanymi. I w sumie trochę sie to pokrywa w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
adela-diplomacy Re: Chorujace koty 05.10.24, 05:53 Faktycznie, zapewne korelacja istnieje. Myślę że szczepione koty statystycznie częściej są leczone, a te nieszczepione po prostu sobie żyją a potem nie. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Chorujace koty 05.10.24, 09:12 No, "za często" na pewno się nie powinno. Powinno się co tyle na ile wystarcza dana szczepionka. Cała reszta to bzdura, ani sensowna, ani logiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Chorujace koty 05.10.24, 02:53 Nie chorują bardziej tylko niektórzy ludzie bardziej się troszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Chorujace koty 05.10.24, 10:28 mamtrzykotyidwato5 napisała: > Nie chorują bardziej tylko niektórzy ludzie bardziej się troszczą. owszem mogą chorować bardziej w takim samym sensie jak ludzie. Po pierwsze żyją coraz dłużej, bo mają coraz lepsze warunki do życia (karma, leki, weterynarz itd.) po drugie nie ma już takiej jak kiedyś selekcji naturalnej i nawet słabsze osobniki na skutek np. dokarmiania, leczenie przeżywają przekazując dalej słabsze geny. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Chorujace koty 05.10.24, 08:07 Koty to mega wrażliwe zwierzęta. Dachowce mają slabe nerki, rasowe to wiadomo dużo chorób genetycznych. Koty też chorują od suchej karmy. Jest to wielkie nieporozumienie żeby tak karmić Koty. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Chorujace koty 05.10.24, 11:47 Ja karmię kota różnorodnie, tzn mięsem surowym, saszetami ale ma tez w miseczce suchą karmę. I ta sucha karmę lubi najbardziej. Sam sobie tez dietę uzupełnia bo to kot wychodzący, który łapie myszy (uprzedzając, to kot który przyszedł do nas jako dorosły i już został, przyzwyczajony do chodzenia gdzie chce, więc przyjęliśmy go na jego zasadach, teraz większość czasu siedzi w domu, wychodzi na maks 2 godziny). Mam nadzieję że ta sucha karma mu nie zaszkodzi. Na razie jest zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Chorujace koty 05.10.24, 14:14 To raczej chodzi o to że koty karmione tylko suchą karmą łatwiej chorują na nerki bo nie mają wystarczająco dużo wody czy płynów w diecie - koty zasadniczo nie piją zbyt dużo. Jak nie jedzą nic mokrego to łatwo o problem. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Chorujace koty 05.10.24, 21:39 Mój pije na szczęście dużo wody, czasem z miski a czasem chce żeby mu kran odkręcić i pije prosto z kranu. Na dworze pije z dwóch misek wode i czasem z konewki 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Chorujace koty 05.10.24, 22:36 Oczywiście, że sucha karma szkodzi! Ludzie też lubią przetworzone żarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chorujace koty 05.10.24, 08:19 A czego się spodziewałeś/as po dzikich zwierzętach które się nie badają? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Chorujace koty 05.10.24, 09:19 Chyba trafił mi się dobry egzemplarz, bo kitka skończyła 13 lat i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Chorujace koty 05.10.24, 10:29 evee1 napisała: > Chyba trafił mi się dobry egzemplarz, bo kitka skończyła 13 lat i jest ok. > oj 13 to dla mnie jeszcze młody kot. Poczekaj do 16. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Chorujace koty 05.10.24, 10:19 Ja też się zdziwiłam, że moje paroletnie dachowce mają problemy z układem moczowym. Z tym, że jednemu wykryliśmy chorobę, przez absolutny przypadek, w ogóle nie wyglądał na chorego, od czasu do czasu nasikał tam, gdzie nie powinien, ale byłam pewna, że ma problemy behawioralne. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Chorujace koty 05.10.24, 10:21 Gdyby to był kot że wsi, który mieszka w obejściu a nie w domu, to nikt by nie wiedział, że mu coś dolega. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Chorujace koty 05.10.24, 11:34 czerwonylucjan napisał(a): > Dlaczego obecnie koty tak czesto choruja? Mam na mysli zwykle dachowce. Co kot u kogos w domu to choroby niewydolosciowe, hormonalne czy wirusowe.. dlaczego koty sa teraz takiego slabego zdrowia? A jakie masz dane porównawcze? Skąd wiesz, że częściej chorują a nie, że to właściciele zwracają na nie większą uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Chorujace koty 05.10.24, 13:53 Mój dachowiec praktycznie nie chorował - przez naście lat dwa razy kichał. Był jednak kotem wychodzącym. Mały i młody pies koleżanki miał szybko problemy hormonalne i zaczęłam się na serio zastanawiać, czy zwierzęta nie mają zmian od tych wszystkich plastikowych gadżetów z Chin pewnie często gęsto nie spełniających szczególnych norm. Nawet przysmaki serwuje się im w poliestrowych matach, w których mają je wyszukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Chorujace koty 05.10.24, 14:07 Mają, tak jak ludzie. Dlatego szkło, a maty z certyfikatem i z odpowiedniego materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Chorujace koty 05.10.24, 15:25 Nie mam pojęcia, pewnie puszkowe żarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Chorujace koty 05.10.24, 18:56 Kot wolnożyjacy żyje średnio około 2-3 lat. Kot w domu spokojnie ponad 15. Widzisz zależność? Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Chorujace koty 05.10.24, 22:48 Mój jeszcze żyje ale już niewiele da sie zrobić, guz na nerce oraz starość😥 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Chorujace koty 06.10.24, 00:15 1. Są lepiej diagnozowane i leczone. Kiedyś chory kot szybciej umierał/był usypiany, a teraz jest w stanie na lekach żyć dłużej - ale na lekach właśnie. 2. Więcej jest rasowych kotów, które są przeciętnie bardziej chorowite i przeciętnie krócej żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Chorujace koty 06.10.24, 08:04 Nie chorują częściej. Kiedyś się kotów nie diagnozowało na wiele chorób, kota badało się dopiero wtedy gdy coś się z nim działo, było dużo mniej gabinetów które miały dość podstwowy sprzęt a dokładne badania możena było zrobić tylko w dużych mistach. Odpowiedz Link Zgłoś
nightdream Re: Chorujace koty 06.10.24, 12:41 Moje oba chorują ale gdybym ich nie zabrała na badania profilaktyczne to bym tego nie zauważyła. Kotka z jedną niesprawną nerką zachowuje się normalnie, je, bawi, korzysta z kuwety. Gdybym nie wzięła jej na badanie krwi to pewnie byśmy nie zauważyli nic jeszcze długo długo - aż by było za późno. Odpowiedz Link Zgłoś