Dodaj do ulubionych

Diagnoza spekrum autyzmu

09.10.24, 05:21
Nie wiem czy dobrze to nazywam. Ale czy ktoś z warszawy mógłby podpowiedzieć mi od czego zacząć diagnozę?
Obserwuj wątek
    • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 05:22
      Z Warszawy
      • rabarbara123 Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 06:06
        Trzeba umówić się do poradni pedagogiczno-psychologicznej, tylko nie każda robi takie diagnozy. Jeśli szukasz panstwowo, polecam poradnię na Wrzecionie, jeśli prywatnie - Psychomedic. Mozesz zacząć już gromadzić dokumentację, np. opinię ze szkoly, inne opinie specjalistów, jeśli je macie.
        • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 06:10
          rabarbara123 napisała:

> Trzeba umówić się do poradni pedagogiczno-psychologicznej, tylko nie każda robi
          > takie diagnozy. Jeśli szukasz panstwowo, polecam poradnię na Wrzecionie, jeśli
          > prywatnie - Psychomedic. Mozesz zacząć już gromadzić dokumentację, np. opinię
          > ze szkoly, inne opinie specjalistów, jeśli je macie.

Poradnia pedagogiczna jest. Była wizyta u psychologa była, mam zaświadczenie do wypełnienia przez neurologa, mam zaplanowaną wizytę u logopedy.
          • hrasier_2 Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 06:45
            Psychiatra, psycholog, logopeda i pedagog specjalny. Lekarz psychiatra wydaje diagnozę.
        • trut_u Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 17:21
          Państwowo jest rejonizacja.
          • ichi51e Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 17:28
            Jest rejonizacja ale są też poradnie specjalizujące się gdzie cię odeślą jak dojdą do wniosku że to jednak nie adhd…
    • ichi51e Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 06:57
      Warto zacząć od okulisty, badania słuchu, neurologa. Opinia ze szkoły/przedszkola. Potem dopiero poradnia - logopeda, psycholog, psychiatra. W Warszawie poradnia która zajmuje się dziećmi autystycznymi jest Narbutta warto od razu tam się umawiać żeby nie tracić czasu.
      • ga-ti Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 07:56
        Dodam tylko, że dobrze pogłębić okulistyczne i pójść do ortooptyka, a i słuchowe zbadać nadwrażliwość lub w drugą stronę niedowrażliwość. Może też dobry terapeuta SI, ale dobry, doświadczony.
        • ichi51e Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 09:08
          Tak dokładnie. Nie chodzi tylko o wadę wzroku ale też pracę oczu. W Warszawie mogę polecić www.znanylekarz.pl/urszula-koszykowska/ortoptysta/warszawa tanio tam nie jest ale babka jest dobra i bardzo dobrze umie zarządzić trudnym małym pacjentem. Do tego ma doświadczenie w spektrum.
      • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 07:58
        ichi51e napisała:

> Warto zacząć od okulisty, badania słuchu, neurologa. Opinia ze szkoły/przedszko
        > la. Potem dopiero poradnia - logopeda, psycholog, psychiatra. W Warszawie porad
        > nia która zajmuje się dziećmi autystycznymi jest Narbutta warto od razu tam się
        > umawiać żeby nie tracić czasu.
        >
        Samą poradnię mam w onnym mieście, niedaleko Warszawy. Ale muszę małego zapisać do psychitry. Jest jakieś centrum terapii, jakieś miejsce gdzie się lekarz wystawia opinię? U mnie w mieście nie ma. To znaczy jest prywatnie ale nie wiem czy poradnia będzie zainteresowana takim zaświadczeniem a nie bardzo chcę 1000 zł wywalić w błoto
        • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 07:59
          A jak prywatnie można to na co zwrócić uwagę
        • ichi51e Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:08
          Jak jak pójdziesz do psychiatry z wszystkimi papierami od lekarzy jw to powinien ci wystawić od ręki.
          • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:19
            ichi51e napisała:

> Jak jak pójdziesz do psychiatry z wszystkimi papierami od lekarzy jw to powinie
            > n ci wystawić od ręki.
            >

Ja w zasadzie nic nie mam. Mam od neurologa, mały ma wzmome napięcie mięśniowe ale jest po rehabilitacji, delikatną wadę serca ale ona nie wpływa na rozwój i niedoczynność tarczycy opanowane na tyle na ile się da) ale to chyba też nie ma znaczenia przy diagnozie. No i bilanse, szczepienia takie normalne sprawy w książeczce
            • ichi51e Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 09:10
              No to zbierz wszystkie papiery najpierw. Masz czas wwr to ci poradnia da i bez diagnozy lekarskiej.
              • little_fish Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 09:27
                Zależy od poradni. Ta z którą współpracujemy nie da wwr jeśli dziecko nie ma stwierdzonej (na papierze) niepełnosprawności. Więc papier od lekarza najczęściej być musi - choć oczywiście niekoniecznie stwierdzający autyzm
                • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 09:52
                  little_fish napisała:

> Zależy od poradni. Ta z którą współpracujemy nie da wwr jeśli dziecko nie ma st
                  > wierdzonej (na papierze) niepełnosprawności. Więc papier od lekarza najczęściej
                  > być musi - choć oczywiście niekoniecznie stwierdzający autyzm

Mój syn miał niepełnosprawność do 2022. Pani psycholog stwierdziła że wystarczy że wypisze neurolog i zaznaczy że niepeunosprawność była. Wtedy "poradnia" może "dać" wwr
                  • little_fish Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 10:52
                    Nie każda da w takiej sytuacji. Choć oczywiście to zależy też od tego, co napisze neurolog.
                    Ale jeśli waszej poradni to wystarczy, to ok.
                    Choć z drugiej strony wkurza mnie taka niejasność i dowolność w interpretacji przepisów. 🫤
                    • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 10:54
                      Mnie wysłała do konkretnego neurologa. Nie sądzę aby mieli jakieś układy ale to zwyczajnie dość małe miasto i mi powiedziała że ten napewno wypisze jak trzeba bo mają sporo dzieci od niego
                      • little_fish Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 10:56
                        Też mieszkam w małym mieście 😃
                        Z pewnością nie chodzi o układy, bardziej o to, że lekarz wie jak sformułować wpis
                        • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 11:29
                          little_fish napisała:

> Też mieszkam w małym mieście 😃
                          > Z pewnością nie chodzi o układy, bardziej o to, że lekarz wie jak sformułować w
                          > pis
                          Czasami pewnie chodzi. Ale szczerze to mam to gdzieś. Jak wypisze mi dobrze i szybko. Znalazłam panią doktor która mi to wypisze bez konieczności pobytu z dzieckiem za 300zł. Muszę miećtylko kartę rozpoznania i póżniejsze badanie
      • thank_you Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:34
        Przecież to jest poradnia REJONOWA, w ramach porozumienia między poradniami mogą zapisać na ADOS-2, jeśli w ich poradni rejonowej nie ma (a pewnie nie ma, bo w większości nie ma), ale będzie czekała 2 lata.

• berdebul Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:03
      Dorosły, czy dziecko?
      Jak dziecko to PPP, pokierują dalej. Jeżeli prywatnie to będzie szybciej, plus ADOS.
      • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:07
        berdebul napisała:

> Dorosły, czy dziecko?
        > Jak dziecko to PPP, pokierują dalej. Jeżeli prywatnie to będzie szybciej, plus
        > ADOS.

4 latek
        • ga-ti Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:19
          Łoj, to mały.
          Przepraszam, ale młody ma aż takie objawy, że ewidentnie w stronę autyzmu? Pytam, bo mam wrażenie, że jakoś łatwo wystawiają teraz diagnozę spektrum, a jak człowieczek taki mały to to mogą być różne pojedyncze zaburzenia. I żeby ich nie przeoczyć.
          Tak, jak Ichi pisała, okulista, laryngolog w pierwszej kolejności i dorzucony przeze mnie ortooptyk i doświadczony od si.
          • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:31
            ga-ti napisała:

> Łoj, to mały.
            > Przepraszam, ale młody ma aż takie objawy, że ewidentnie w stronę autyzmu? Pyta
            > m, bo mam wrażenie, że jakoś łatwo wystawiają teraz diagnozę spektrum, a jak cz
            > łowieczek taki mały to to mogą być różne pojedyncze zaburzenia. I żeby ich nie
            > przeoczyć.
            > Tak, jak Ichi pisała, okulista, laryngolog w pierwszej kolejności i dorzucony p
            > rzeze mnie ortooptyk i doświadczony od si.

Powiem od początku. Mały dopiero po 2 roku życia zaczął "coś" robić. Powoli raczkować, chwytać zabawki, siadać. Rozwijać się. Jak się na coś uprze to nie ma zmiłuj. Potrafi się "zafiksować" na konkretnej czynności, jak nie chce czegoś zrobić to nie zrobi. W kilku "dziedzinach" widać że jest "do tyłu". Ale np pięknie liczy, zna alfabet polski i angielski. Z jednej strony wiem że ma jeszcze czas ale pani w przedszkolu zwróciła mi uwagę że są spore nieprawidłowości, wczoraj byliśmy u psychologa on też powiedział że lepiej to srawdzić. Wzrok miał badany jak miał 1,5 roku i wszystko jest ok
            • ga-ti Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:41
              Ok, zawsze lepiej sprawdzić. Tylko szukaj rozsądnych i doświadczonych ludzi.

Koleżanka poszła prywatnie (państwowo w ppp czeka się rok) z córką lat 6, do terapeuty SI, bo mała ma różne płacze ciuchowe, to ja gryzie, to ciśnie. Po dwóch spotkaniach, gdzie młoda była zmęczona po całym dniu w przedszkolu, do tego nie jest typem hop do przodu, potrzebuje kogoś poznać, zanim zaufa, pani wystawiła diagnozę podejrzenie ZA, według pani, ewidentnie. Znam tą małą i serio, uważam, że pani się coś na oczy rzuciło. Oczywiście w pakiecie propozycje kilku niezbędnych zajęć i terapii w tejże "przychodni".
              Podchodzę sceptycznie do wylaszczonych psycholozek z prywatnych gabinetów 🤨
              • berdebul Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 09:00
                Biorąc pod uwagę jak niewiele dziewczynek ma diagnozę, oraz jak inne są objawy u dziewczynek vs chłopców, to akurat nie ferowałabym wyroków.
                • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 09:07
                  berdebul napisała:

> Biorąc pod uwagę jak niewiele dziewczynek ma diagnozę, oraz jak inne są objawy
                  > u dziewczynek vs chłopców, to akurat nie ferowałabym wyroków.

Ja poprostu uważam że lepiej sprawdzić. Z resztą jak wpadnie w "wir" diagnostyki to chyba później będzie łatwiej. Jedna z wychowawczyń syna jest po pedagogice specjalnej jeśli to ma znaczenie
                  • la_mujer75 Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 10:12
                    Bardzo dobre podejście.
                    Trzymaj się tego.

Ja widziałam dużo nieprawidłowości, ale przedszkolna pani psycholog zrobiła wielkie oczy i mnie spławiła. Głupia byłam, bo jej zawierzyłąm.
                    A u mojego były klasyczne objawy.
                    I dopiero w zerówce nauczycielka brutalnie mi uświadomiła, że moje dziecko odstaje od rówieśników pod wieloma względami.
                    • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 10:30
                      Ja chcę uniknąć sytuacji że coś można było zrobić teraz a to olałam. Nie boję się że do małego przylnie łatka "zaburzenie" ale no bardzo boję się łatki (rodziców, dzieci) "on jest inny, niegrzeczny, dziwny"
                      • la_mujer75 Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 11:56
                        W dzisiejszych latach "jestem w spektrum" nie jest juz tak negatywnie odbierana, uwierz mi.
                        Poza tym on jest mały, to co on ma niby się bać? Chyba własne obawy projektujesz na syna.
                        Mój dostał diagnozę w wieku 6 lat. Od początku mówiłam mu o tym. Długo go to w żaden sposób nie interesowało. Dopiero jak miał naście lat, to się zainteresował tym tematem.
                        Owszem - od początku chodził na różne zajęcia i widział, że koledzy nie chodzą, ale ja mu włąśnie tłumaczyłam, że ma pewne trudności i musimy nad tym pracowac.
                        DO mojego trafiała metafora (o, dziwo, ale on dobrze zawsze łąpał metafory, ku zdumieniu wszystkich) z górami. Może dlatego, że chodził z mężem po górach?
                        Ze jest kilka dróg prowadzących na szczyt. On akurat idzie trudniejszym szlakiem (czyli te ćwiczenia), ale na końcu on i jego koledzy razem będa podziwiać ten sam widok.
                        • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 12:05
                          Raczej nie projektuję. Ja nawet się za bardzo nie martwię. Tylko nie chcę pewnych rzeczy dla syna. Mnie np ewentualna diagnoza zupełnie nie martwi. Martwi mnie "ścieżka" jaką muszę przejść. I to że to dla mnie nieznane rejony
              • ichi51e Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 09:04
                Tak naprawdę to łatwiej i lepiej diagnozować małe dziecko - na tym etapie odpowiednie kroki mogą naprawdę pomóc - jak już będzie nastolatkiem lata stracone. Do tego rodzic lepiej pamięta bo musi sobie przypomnieć zdarzenia sprzed roku a nie 10 lat.
                W najgorszym razie dostanie diagnozę i państwo zafunduje mu terapię. Imho warto.
          • livia.kalina Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 10:52
            4 lata to mały w diagnozowaniu autyzmu? Chyba 20 lat temu.
        • berdebul Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:39
          PPP powinno być przypisane do przedszkola i powinni Cię pokierować.
          Okulista koniecznie, u dzieci wady wzroku rozwijają się szybciej, badanie 1.5 roczniaka i 4 latka to różne światy. Nieprawidłowe napięcie mięśniowe może wpływać też na funkcjonowanie oczu, tak btw.

W tym wieku powinnaś dostać WWR, w międzyczasie można diagnozować dalej.
          • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:47
            berdebul napisała:

> PPP powinno być przypisane do przedszkola i powinni Cię pokierować.
            > Okulista koniecznie, u dzieci wady wzroku rozwijają się szybciej, badanie 1.5 r
            > oczniaka i 4 latka to różne światy. Nieprawidłowe napięcie mięśniowe może wpływ
            > ać też na funkcjonowanie oczu, tak btw.
            >
            > W tym wieku powinnaś dostać WWR, w międzyczasie można diagnozować dalej.

Na WWr mam do wypełnienie przez neurologa zaświadczenie. To zrobię prywatnie. Wczoraj byłam z małym u pani psycholog z "mojej" PPP za dwa tygodnie logopeda tam i mam zanieśc ten wypełniony druk
            • turbinkamalinka Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:51
              A i jeszcze jedno. Opinia "jakaś" z przedszkola jest ale panie znały syna tydzień. Zapisałam małego 9 września i już pierwsza wizyta. Fakt przedszkole napisało też prośbę o prześpieszenie terminu
              • berdebul Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 09:03
                Po tygodniu już widać jak funkcjonuje na tle grupy w początkowym etapie jej tworzenia. To też są dobre obserwacje, bo nie są przyzwyczajone.
                Jak ruszy wwr, to drąż dalej już na spokojnie.
                Napięciem mięśniowym koniecznie trzeba się zająć, bo to bardzo przeszkadza przy np. Nauce pisania, czy nawet przy zwykłym staniu.
    • thank_you Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 08:35
      Autorko, napisz mi priv, pokieruje Cię.
    • disco-ball Re: Diagnoza spekrum autyzmu 09.10.24, 12:27
      Wszystko zależy, gdzie już byliście i ile człowiek ma lat. Jeśli dziecko i mieliście badanie oczu i uszu to:

1 - Opcja NFZ: skierowanie do poradni autystycznej i uzbrojenie się w cierpliwość na ok 2 lata

2 opcja: niektóre PPP robią badanie Ados2 (na Otwockiej np, w TOP na Raszyńskiej -tego miejsca NIE polecam absolutnie Jeśli wyjdzie w adosie i w ocenie psychologa to Was pokierują prywatnie do psychiatry
      3 opcja: udać do placówki, która się w diagnostyce specjalizuje Synapsis, scolar, autyzm startup, są też różne mniejsze poradnie i fundacje, mam całą listę To, co jest bardzo ważne! Wybierz takie miejsce, w którym dostaniesz wsparcie jako rodzic a nie - diagnoza i część

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka