saszanasza Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 09:54 Ale to zależy. Ja nie uważam się za osobę wykluczona technologicznie. Ogarniam „internety”IKP, aplikacje bankowe, profile zaufane, zusy-srusy, eobywatele, oststnio nawet naprawiłam sobie TV przywracając do ustawień fabrycznych i reaktywując go bez instrukcji, ale….nie wiem, czy ogarnęłabym aktualnie używane programy przez mlodzież. Tych programów jest co najmniej kilka, zwlaszcza platformy komunikacyjneipewnie kilka innych o których nawet nie wiem, że istnieją bo są obsługiwane przez młodszych. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:09 No ja np. też drukarki nie zainstaluję, a na codzień pracuję w biurze i obsługuję różne aplikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:43 kachaa17 napisała: > No ja np. też drukarki nie zainstaluję, a na codzień pracuję w biurze i obsługu > ję różne aplikacje. Większość ludzi nie potrafi. Ja jakoś instaluje ale co się przy tym naprzeklinam, to moje bo to nigdy nie działa jak powinno. Czasem tęsknię za starymi dobrymi czasami gdy drukarki były na kabel i już. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:09 Pomijając ludzi starszych jak np moi teściowie czy rodzice to moja siostra lat 50- nie potrafi zrobić przelewu, nie ma aplikacji bankowej ogólnie wszystkie takie sprawy załatwia jej córka. Siostra ma co prawda smartfona ale jej jedyną sztuka jest wysłać na nim smsa i zadzwonić. Jeszcze jest moja kuzynka lat 42. Przelewy zrobi, wyślę maila i nic poza tym. Nie polaczy się z drukarką, nie wydrukuje sobie sama nic ani nie zlozy np żadnego wniosku elektronicznego. Jak nie ma jej córek to kuzynka sama nic nie załatwi. A wiem to, bo nie raz musiałam jej przez telefon tłumaczyć krok po kroku co ma zrobić. No są ludzie i to nawet młodzi którzy nie czują takiej potrzeby żeby wiedzieć wszystko. Dla mnie zrobić przelew czy wysłać jakiś wniosek to są podstawy w tych czasach. Ale nie każdy musi tak uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:17 Dla mnie to ci co płacą gotówką, chociaz brudna i niewygodna lub ci korzystają ze zwykłych kas a nie samoobsługowych. Odpowiedz Link Zgłoś
pavia Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:24 Akurat płacenie gotówka w normalnych kasach, zwłaszcza przez młodszą część społeczeństwa, to przejaw świadomości i odwlekanie pieniądza cyfrowego. Każdy uważa jak chce, mamy wolność wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:27 Chyba nieświadomości, Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:25 Zainstalowanie drukarki to nowoczesna technologia..? Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:27 Ja nie lubię tego robić i jak tylko się da to spycham na innych, no ale jak nie ma na kogo to jakoś sobie radzę tylko muszę mieć instrukcje, bo tak samemu błądzić po menu i ustawieniach to nie mam cierpliwości za grosz ani nawet pół grosza Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 16:00 A ile znasz osób nie potrafiących obsługiwać maszyny do szycia, tokarki lub frezarki? Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 16:35 O, super porównanie! Za czasów moich rodziców każdy miał w domu tokarkę i używał na co dzień, dzieci tez miały, rano ledwie wstawały to myk, i tulejka przed śniadaniem. Mój wujek to jak sie zapomniał to zapytany o drogę potrafił kodem CNC odpowiedzieć a nie normalnie że 100 metrów w prawo a potem pod kątem 45 stopni lekko w lewo trzy wiorsty. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 16:44 Ja bardzo chciałam ale starzy założyli blokadę rodzicielską. Ale miałam pirograf, od maleńkości sobie wypalałam wzorki i tak się wprawiłam, że juz w liceum zrobiłam uprawnienia spawalnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 16:52 Ojjjaaaa! Pirograf w porównwniu z tokarką to jak Iphone dzisiaj do Samsunga. Miał jeden kolega, kochał się w jednej koleżance i zawsze jej wysyłał pocztą takie różne obrazeczki wypalone w drewnie. Strasznie mu zazdrościłam, nie to że jej, bo ja bym wolała sama się pobawić. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 16:59 Człowiek był mlodszy to grzebał w ustawieniach całymi dniami, żeby uzyskać odpowiednie FI "rysika", teraz to mi by się już nie chciało. Pamiętam jak instalowałam pierwszego pirografa, ile to było ekscytacji i radości, dzisiaj to mi się nie chce nawet przestawić z jesionu na dębowe Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 09:25 po_godzinach_1 napisała: > A ile znasz osób nie potrafiących obsługiwać maszyny do szycia, tokarki lub fre > zarki? No ale porównanie... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:38 czarna_kita napisał(a): > No ale porównanie... Przecież większość ludzi jeśli potrzebuje jakiegoś narzędzia to nauczy sie je obsługiwać niezależnie od tego czy to stara czy nowa "technologia" Ale jeśli narzędzia nie potrzebujesz to raczej nie uczysz sie go na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:40 A no właśnie,dlatego często bezrobotne panie są bezradne. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 17:02 Babcie, owszem, sobie nie radzą, wszystkie 4 po 90-tce już, więc generalnie to z wieloma rzeczami już sobie nie radzą. Reszta daje radę, a jak coś bardziej skomplikowanego to poprosi o pomoc i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 00:34 Zgadzam się, to jest problem i to problem który będzie rosl. Moja mama (88 lat) nie może obsługiwać smartfona chociaż jest inżynierem Ale to nie dlatego, że nie pojmuje tego rozumowo, tylko nie jest w stanie palcami sterować ekranem. I tak z myszką ma czasem problem na komputerze, jak okienko wyjedzie jej poza ekran. Ja nie zajmuję się w domu żadną elektroniką, ani internetem z lenistwa. Czasem muszę sobie konfigurować sama laptop w pracy jak mi dadzą nowy, a jest tego dużo, bo jestem informatykiem, więc wszystkie narzędzia mi potrzebne nie przychodzą w standardowym pakiecie. To już mi wystarczy tego. No i niech żesz ten mój mąż coś w domu ogarnia tak więc pewne działki zostawiam po prostu jemu do załatwiania. Ale benzynę nabieram sama do auto jak potrzeba BTW czy w PL używa się feminatywów na nazwy zawodów informatyka i inżyniera? Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 05:58 Jestem trochę zdziwiona wypowiedziami ematek które się dziwią na kamerę przy drzwiach - serio to takie dziwne w PL? Mam kamerę wmontowana w dzwonek do drzwi, takie kombo - całkiem przydatne, zwłaszcza jak ktoś sporo zamawia online. Nie każdy dostawca dzwoni jak zostawia paczkę, a tak to dostaje powiadomienie że person detected I jak jestem w domu to mogę od razu zgarnąć. Dodatkowo, wiem że syn już wrócił ze szkoły itp. może i gadżet, ale całkiem przydatny w domu Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 09:54 pruszynkaaa napisała: > Jestem trochę zdziwiona wypowiedziami ematek które się dziwią na kamerę przy dr > zwiach - serio to takie dziwne w PL? Ematki się w ogóle dziwią, że poza ich podwórkiem może być inaczej niż u nich. W tym wątku zdziwiły je nie tylko kamerki w drzwiach, ale także brak konduktora czy kasjera. Ano brak. Żeby samochoód elektryczny naładować też trzeba samemu z aplikacją w telefonie. Nikt z obsługi nie przyjdzie i nie pomoże bo nikogo nie ma. Zaraz usłyszę że w Polsce to same 20letnie benzyniaki więc problemu nie ma. Dziś może jeszcze w Polsce nie ma, ale zaraz będzie. Za parking zapłacić? Nie ma człowieka. Trzeba użyć maszyny i zapłacić kartą ( gotówka się nie da) albo w aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 08:30 Zajmuje się zawodowo nowymi technologiami w chmurze, ale jak mi się zepsuł Windows 10 to trzy dni naprawiałam, płacząc z bezsilności. Także jestem w rozkroku - nie opanuje nowego smartfonu, macbook i iPhone doprowadziły mnie na skraj załamania nerwowego, ale zrobić sieć VPC, jakiegos firewala, kubernetes cluster czy virtual machine i odpalić web application z jakimis funkcjami w chmurze, jakis dataFlow, nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 08:49 Pamiętasz jak pytałam tutaj, dlaczego strony w przeglądarce otwierają mi się podwójnie? Były nawet jakieś śmichy-chichy, ale nikt nie wiedział. Okazało się, że to wtyczka, które się nazywa page-refresh. Sama się zainstalowała. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 09:00 Krótko mówiąc bujasz w obłokach. I jeszcze Ci za to płacą. Kul. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 09:16 Ja należe do takich osób. Pewno dlatego, że u mnie wszystkie chłopy zawsze były mocno do przodu ze wszystkimi nowościami technologicznymi. Wszyscy - do ojca, poprzez męża, a na synach skończywszy. Zawsze wiedziałam, że ktos mi pomoże. A wyjątkowo jestem niekombatybilna z elektroniką Prawie za każdym razem, jak mam płacić karta ( a tylko posługuję się kartą, nie nosze gotówki), to coś się dziej z terminalem Mam sklepik, w którym roię często zakupy i tam babka się śmieje na mój widok, co tym razem się zadzieje. A na studiach (czasy bliskie dinozaurom) mialam zajęcia komputerowe, co naprawdę było nauka pisania prac na komputerze- wiecie- zapisywanie na dyskietkach, podstawy Word'a, etc. I facet nas uczący, mówi : "A teraz państwo możecie poeksperymentowac. Prosze się nie bać, nic się nie stanie" Ja, znając już swoje "zdolności" postanowiłam tylko zapisać tylko swoja pracę na dyskietce. Cos dziwnego mi sie stało, więc zawołałam prowadzącego. A ten: "O, Boze jak pani to zrobiła??? Kończymy zajęcia, prosze wszystkich o wyjście, bo ja tu musze naprawić". Nie wiem, co zrobiłam Mój maz ciągle się mnie pyta, jak ja to zrobiłam, że to niemożliwe! Tylko wyraz "O, Boże!" zastępuje zupełnie innym słowem Nawet wczoraj - wracalismy z działki, mielismy męża komórkę ustawioną z Google Maps (chodziło o to, w którym miejscu będą korki, aby uciec przed nimi). Dojeżdzalismy juz do domu, ale po drodze mielismy zrobić kilka rzeczy. Mąz mówi do mnie, abym wyłączyła te Google, bo nie ma potrzeby, a będzie cały czas gadało. Naciskam x, a tu radio przestaje grać. Włączamy radio, a ono nam się przestawiło na zupełnie inna stację Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 09:58 Haha 😆, mam nadzieję, że nie będziesz robiła w grudniu rezonansu w tym samym szpitalu co ja bo czekałam na niego od maja 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:01 W zadnej pracy w ktorej bylam nie bylo takich ludzi. Moja matka spokojnie ogarnia internet, email, messengers Whatsapp itd. Ale nie zainstalowalaby drukarki itd. Ma 84 lata Odpowiedz Link Zgłoś