wylacznie_grawitacja Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 08:13 Z zewnątrz wielka hawira, a w środku te wnętrza jakieś ciasnawe Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 11:33 Dom rolnika to najprawdopodobniej projekt Olivia. To nie jest "ogromna hawira" jak niektóre z Was tu piszą i się niepotrzebnie emocjonują. Dom wg projektu ma 181 metrów. Projekt wygląda na wygodny (na dole), sypialnie rzeczywiście malutkie, bo 12-14 metrów (choć to i tak więcej niż w bloku) oraz jedna 17metrow z garderoba, więc tu uważam, że ok. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 17:34 Rozumiem, że próbujesz tu dość prymitywnie zdeprecjonować innych, ale nikt się nie „emocjonuje” - wyrażamy opinie nt projektu i aranżacji. A wg projektu Olivia ma 230m2 (132m parter + 95m piętro). Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 18:48 Od kiedy liczymy powierzchnie domu razem z garażem? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 20:45 Od kiedy garaż jest w bryle, a my oceniamy czy bryła w całości jest duża…? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 20:47 Czy garaż wlicza się do powierzchni użytkowej? Tak tylko wrzucę… „W świetle aktualnych przepisów zarówno garaż jak i kotłownia zaliczają się do powierzchni użytkowej domu (Rozporządzenie Ministra Rozwoju z dn. 11 września 2020 r.)” Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 21:34 Jeśli oceniacie bryłę, ale dla wygody mieszkania wielkość garażu nie ma znaczenia. Dalej uważam, że 181 metrów powierzchni mieszkalnej to nie jest nie wiadomo co, zwłaszcza dla rodziny 2+2 lub 2+3. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 19:23 Ja wolę projekty tanebo, są bardziej przestronne wewnętrznie a tu klitka na klatce ale może kury będzie w nich trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 21:22 A co wy tak po złodziejsku? sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/chawira;13623.html Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 22:50 Wystrój domu niezbyt mi się podoba, natomiast doceniam to, ze podłoga wygląda na parkiet. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 22:54 Też na to zwróciłam uwagę. Na górze też. Ze zdjec nie umiem ocenić, czy to parkiet, czy winyl, ale wygląda dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Rolnik i jego dom 16.10.24, 23:44 Z takim OTO, bywalcu. On by nie poszedł ze mną. Mam zupełnie inne wyobrażenie o pięknych domach. Piękny dom zaczyna się od widoku za oknem. Dzieła zniszczenia dopełniło żelazko. Jakaś taniocha z przywierającą stopą. A ja mam swoją godność. I na szczęście swoje żelazko. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Rolnik i jego dom 17.10.24, 09:07 danaide2.0 napisała: > Z takim OTO, bywalcu. Racja. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Rolnik i jego dom 17.10.24, 09:16 Dom podobny do mojego. W zasadzie wszystkie teraz buduje się podobne. w nowych miejskich dzielnicach żadne tam stodoły tylko domy z pełnym piętrem. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Rolnik i jego dom 17.10.24, 11:05 A to akurat zależy. Kilka lat temu sama założyłam chyba nawet wątek o dachach. Bo nie mogłam skumać dlaczego ludzie decydują się na skosy. Chodziło głównie o warunki zabudowania? Czy jakoś tak. Dom musi być dopasowany do reszty otoczenia. I nie może mieć większej niż jakaś tam wysokość przewidziana dla danego gruntu. To raz. Dwa to pewnie koszty budowy. Akurat siostra dowiadywała się niedawno i różnica między piętrem bez skosów a takim że skosami jest bardzo duża. W mojej okolicy większość deweloperskich domów to albo parterowki albo właśnie „nowoczesne stodoły” jeśli są piętrowe. Jeśli ktoś ma do dyspozycji dużą działkę to może sobie machnąć wszystkie metry w parterze. Jeśli wielkość działki i fundusze nas ogranicza, to wybór jest dość oczywisty. Przy czym dla mnie i tak bardziej praktycznym i funkcjonalnym jest zagospodarowanie skosów niż wynalazki w stylu otwartych i przeszklonych antresol (też bardzo teraz modne i popularne). Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Rolnik i jego dom 17.10.24, 10:16 generalnie dom i tak jest ładniejszy niż naszej sejmowej pary. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Rolnik i jego dom 17.10.24, 10:16 generalnie dom i tak jest ładniejszy niż naszej sejmowej pary. Odpowiedz Link Zgłoś