conena Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:10 myślimy, że nie zrobią, bo wielkie sieci handlowe mają w ten dzień przeogromne obroty i za nic tego nie odpuszczą. dla mnie osobiście nie ma różnicy, od lat planowo choćbym skisła nie robię zakupów w wigilię w ramach prywatnego protestu i solidarności z osobami pracującymi na kasach. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:29 W czasach tryumfu kultury zapyerdolu, jakieś 20+ lat temu, w korpo było wręcz wskazane i premiowane pracować w Wigilię do 19. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:41 conena napisała: > > dla mnie osobiście nie ma różnicy, od lat planowo choćbym skisła nie robię zaku > pów w wigilię w ramach prywatnego protestu i solidarności z osobami pracującymi > na kasach. > Rozumiem, że jakby coś ci się stało to w ramach protestu i solidarności z lekarzami nie skorzystasz z usług służby zdrowia? Nie wezwiesz straży pożarnej, policji itd. A to są służby pracujące całą dobę a nie do godz. 17 i do domku. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:47 Poszłabym dalej. W ramach solidarności z poszkodowanymi pracownikami róznych sektorów, w dzień wigilijny nie czytać internetu, nie włączać radia i tv, nie zapalać światła, wyłączyć ogrzewanie i nie spuszczać wody. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:58 Przykre, że nie odróżniasz pracy zapewniającej bezpieczeństwo państwa i ludzi od takiej, która służy tylko wygodzie i komfortowi. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 16:08 Zapewniam cię, że w we wszystkie święta w roku pracują ludzie nie tylko w branży cyt. zapewniającej bezpieczeństwo państwa i ludzi. Przykre, że nie masz o tym pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:36 Dlaczego tak pracują? Może pracodawcy tego wymagają, dla maksymalizacji swojego zysku? Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 18:14 Na pewno z tego powodu. Dyrektor filharmonii goni do roboty muzyków w czasie koncertu bożonarodzeniowego, żeby maksymalizować swój zysk <facepalm>. Po prostu przyjmij do wiadomości, że kiedy urzędnicy zamykają swoje biura na święta, świat nie pogrąża się w niebycie. Latają samoloty, jeździ metro, działają hotele, kina i restauracje. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 16:41 Telewizor i internet nie zapewnia bezpieczeństwa państwa. Ciepła woda w kranie też nie bardzo. Jest komfortowa, owszem, ale ten komfort oznacza, że ktoś w tę wigilię musi zasuwać do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 16:45 Telewizor i internet nie zapewnia bezpieczeństwa państwa. Akurat zapewnia. Dla ustalenia uwagi, piszemy o XXI w., a nie XIX. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:49 Nie. W XIX w. telewizor ani internet nie zapewniały bezpieczeństwa państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 18:02 Ja nie mam telewizora. Zbombardują mnie czy co? Jak niby telewizor w prywatnym domu zapewnia bezpieczeństwo państwa. Jeszcze rozumiem w wojsku czy policji, ale w prywatnych domach? Komunikaty do ludności cywilnej można wysyłać alertami. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 18:06 Czy ty jesteś całym państwem? Bo chyba mówimy o bezpieczeństwie państwa, nie jednostkowo o twoim. TV/ internet zapewniają znacznej większości mieszkańców kraju szybki dostęp do informacji, w szczególności przekazanie informacji o zagrożeniach, mobilizacji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 18:10 Dla bezpieczeństwa państwa potrzebne są miliony telewizorów w prywatnych domach? Nie są. Przekazać ważną i nagłą informacje można o wiele taniej i co ważniejsze w tym kontekście - bez angażowania tak dużej liczby pracowników, którzy przecież chcą spędzić wigilię z rodziną (nie zapominajmy o priorytetach). Jak rząd przekaże informacje o zagrożeniach osobom bez tv albo takim, które mają tv wyłączony albo takim, którzy z tych mediów nie korzystają? Może by nad tym się lewica zastanowiła zamiast nad dogadzaniem katolikom. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 18:17 Ponad 90% gospodarstw domowych już ma odbiornik telewizyjny, więc z natury rzeczy TV jest powszechnym i tanim sposobem na przekazywanie pilnych informacji. Jednym z kilku, wcale nie jedynym. A w sytuacji kryzysowej łatwiej zapewnić ciągłość nadawania programów TV niż np. cywilną łączność przez sieć komórkową. A o rzekomych przerostach zatrudnienia w stacjach telewizyjnych w ogóle nie wypowiadam się, bo to nie ma nic do rzeczy dla meritum. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 19:34 No dobra, to jak rząd przekaze ważne wiadomości o zagrożeniu tym 10% gospodarstw+tym którzy tv mają ale jest akurat wyłączony? A tak poza tym: w razie poważnego.zagrozenia typu wojna/kataklizm właśnie tym bardziej a czarnej dupie będziemy przez ten zakaz. Oprócz telewizora mogą być potrzebne leki, woda, odzież, jedzenie itd. - na co będziemy przed telewizorami (ja u sąsiadów) czekać do 27, bo pójść do pracy a aptece be, do pracy w telewizji cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 20:35 No dobra, to jak rząd przekaze ważne wiadomości o zagrożeniu tym 10% gospodarstw+tym którzy tv mają ale jest akurat wyłączony? OMG, nigdy 100% populacji nie otrzyma informacji w tej samej chwili, ale powiadamianiu alarmowym chodzi o to, żeby jak najwięcej i jak najszybciej ją otrzymało. Już nie kombinuj np. z przypadkiem ekipy speleologów eksplorujących tatrzańskie jaskinie. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 20:55 Może to dziwne, ale mimo podawania różnych wiadomości - komunikatów - obwieszczenie e telewizji czy radio, jest kilkudziesięciu procentowa grupa ludzi, do których taki przekaz nie dociera. Po prostu - słuchają nie słysząc. Roli telewizji w podawaniu alertow nieprzecenialbym. Urzędnicy, którzy uważają ze ich praca jest najważniejsza, chętnie korzystają z wolnych niedziel, świat a chcą, żeby ktoś wykonywał w te dni te mało ważna, prymitywna i nie wymagająca wiedzy pracę, bo okazuje się, że bez nie nie da się żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 21:33 W przypadku wystąpienia katastrofy ekologicznej, wojny i in. katastrof - ludzie od razu przystępują do rozliczania "a czemu nas nikt nie ostrzegł, nie poinformował". I, akurat, te pretensje byłyby słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 21:36 Ja bym miała takie pretensje bo nie mam telewizora. Odpowiedz Link Zgłoś
ministra_prawdy Re: Wolna wigilia 29.10.24, 21:01 droch napisał: > OMG, nigdy 100% populacji nie otrzyma informacji w tej samej chwili, ale powiad > amianiu alarmowym chodzi o to, żeby jak najwięcej i jak najszybciej ją otrzymał > o. Nie błaźnij się. Mieliśmy już próbkę tego, co władza może robić i co robi w razie zagrożenia, prawdziwego czy urojonego. Za kowida normalnie jeździły "suki" po mieście jak za stanu wojennego z megafonami na dachach. Szok, że TV im jakoś nie wystarczyła tvn24.pl/pomorze/koronawirus-w-polsce-radiowozy-z-glosnikami-na-ulicach-apelujemy-zostan-w-domu-4423513 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 21:32 Za kowida normalnie jeździły "suki" po mieście jak za stanu wojennego z megafonami na dachach. Odróżniasz działania rzeczywiste od pozorowanych, pod tzw. publiczkę - czy narysować? Helikoptery też latały, wyłapując rozsiewających zarazki po lasach. Szok, że TV im jakoś nie wystarczyła tongue_out A teraz zastanów się, co oznacza, cytuję Jednym z kilku, wcale nie jedynym? Jakoś pomimo przejazdów niebieskich taksówek rząd PiS nie zrezygnował z epatowania grozą na wszystkich rządowych kanałach. Przypadek? chyba tak, przecież telewizja to takie nieistotne medium... Odpowiedz Link Zgłoś
ministra_prawdy Re: Wolna wigilia 29.10.24, 21:39 droch napisał: > Odróżniasz działania rzeczywiste od pozorowanych, pod tzw. publiczkę - czy nary > sować? Chyba tobie trzeba coś rysować. Jakkolwiek cały kowid był pod publiczkę, grypa rozdmuchana do poziomu eboli, to "suki" miały mieć realny skutek, czyli dotarcie z "przekazem" do większej ilości ludzi i TV ewidentnie nie wystarczała, aby go osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 21:35 Czy dobrze zrozumiałam, że nie ma żadnego planu na ostrzeżenie ludności cywilnej wykluczonej cyfrowo a jednocześnie pakuje się kupę pieniędzy w bożonarodzeniowe koncerty kolęd w tv? Jak mi nie wierzysz to sprawdź sobie w wigilię program tv. Zaiste priorytetowo traktowane bezpieczeństwo państwa. Mniej bym kombinowała z ekipą speleologów a bardziej z osobami starszymi, niepełnosprawnymi, wykluczonymi cyfrowo, społecznie i takimi innymi spoza obszaru zainteresowań lewicy, a w każdym razie niżej w hierarchii niż wolna wigilia i telewizja dla świętujących. Odpowiedz Link Zgłoś
ministra_prawdy Re: Wolna wigilia 29.10.24, 21:42 cegehana napisał(a): > Czy dobrze zrozumiałam, że nie ma żadnego planu na ostrzeżenie ludności cywilne > j wykluczonej cyfrowo a jednocześnie pakuje się kupę pieniędzy w bożonarodzenio > we koncerty kolęd w tv? Ale po co jakiś plan i system ostrzegania, naiwniaczko? Nie mamy żadnego systemu obrony cywilnej, czyli głównie bunkrów, co ci ostrzeżeni mieliby ze sobą zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Wolna wigilia 09.11.24, 20:33 Jakiś manager z Lidla się wypowiadał, że z perspektywy dyskontów to nawet nie ma przeciwskazań, bo zakupy robią zapominalscy i to raczej takie niewielkie. Ot to co zapomnieli. Nawet za bardzo niedzieli handlowych nie chcą bo ludzie się już odzwyczaili. A co druga handlowa to zupełnie nie, bo wszystkim by się myliło. Najbardziej na handlowe niedziele ich zdaniem napierają właściciele galerii handlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wolna wigilia 10.11.24, 11:46 Jako przeciętny klient zgadzam się z tym. Sklepy spożywcze zamknięte w niedzielę mi nie przeszkadzają. Z reguły staram się nie robić zakupów również w sobotę, nie lubię. Oczywiście nie oznacza to że nigdy w niedzielę do spożywczego nie poszłam po zapomnianą śmietanę - ale spokojnie przeżyję bez tego. Natomiast był taki czas, że bardzo brakowało mi galerii otwartych w niedzielę. Teraz to mi to w sumie obojętne. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Wolna wigilia 12.11.24, 10:35 Bo to nie o spozywkę chodzi tylko o całą resztę, spożywcze artykuły ludzie kupują na zapas - zwykle za dużo - tak zmieniły się zwyczaje zakupowe przez zakaz handlu. Natomiast ubrania, sprzęty i meble - ludzie nie mają czasu w tygodniu i zostaje im sobota czyli mega tłum i armagendon ( współczuję im) Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 11:05 Po co wolne w wigilie? Kto nie wierzy/nie obchodzi, niech idzie do roboty. Z jakiej paki osoby o lewicowych poglądach mają miec wolne Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Wolna wigilia 29.10.24, 11:09 Nie krępuj się, jeszcze zapytaj po co ubierają choinkę, śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 11:19 I w każdym mieście dekoracje świąteczne z publicznych pieniędzy. Tanio nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:22 bo Wigilia od lat nie jest w tym kraju świetem wyłącznie katolików, tylko tradycyjnym dniem spotkań z rodziną czy/i bliskimi. a argument z dupy - czemu lewica nie miałaby dbać o interesy ludzi również wierzących? Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 20:57 Osoby o prawicowych poglądach powinny mieć wolne tylko w rocznicę smoleńska i urodziny Kaczyńskiego. Pozostałe święta - do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Wolna wigilia 29.10.24, 12:06 Nie wiem. Ale jestem za, nawet kosztem wolnego np 6 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:48 Lewica i ich problemy z d...y, bo poważnych w tym kraju nie ma. Za chwilę znajdą się poniżej progu wyborczego i na tym się skończy. Szczególnie jak załatwią wolną wigilię 23 grudnia i trzeba będzie odwoływać klientów z dnia na dzień np. fryzjerzy i przenosić wizytę na nowy rok, bo ci z 23 grudnia na wizytę w 2024 już się nie załapią. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:51 Wigilia jest 24 grudnia. Nie martw się o klientów z 23 . Fryzjerzy już rzadko pracują w Wigilię. Przynajmniej salony dookoła mnie. W Wigilię mają wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 16:03 Kiedy urządzacie? 24 grudnia. A to może i słusznie, że przed świętami. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 16:11 Mam nadzieję, jestem za. Generalnie Polacy mają za mało urlopu i są ciągle w niedoczasie. Może być, że wolna Wigilia tylko dla wierzących. Ateiści mogą pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 16:25 Bardzo dobry pomysł, po lekkim liftingu: katolicy dostają wolne 24 grudnia, pozostali - jeden dzień urlopu więcej do wykorzystanie zgodnie ze swoimi preferencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:23 ja bym dała do wyboru 24.12. lub 06.01. ciekawe ile tych orędowniczek Święta Trzech Króli brałoby wtedy wolne zamiast w Wigilię ;p Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 18:35 droch napisał: > Bardzo dobry pomysł, po lekkim liftingu: katolicy dostają wolne 24 grudnia, poz > ostali - jeden dzień urlopu więcej do wykorzystanie zgodnie ze swoimi preferenc > jami. Nie no, święta to nie urlop, a skoro niewierzący nie świętują Wigilii to z jakiej racji mają mieć wolne? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 19:08 Dzień wolny to dzień wolny. Konstytucja zabrania dyskryminacji ze względu na wyznanie. Katolikom też nikt do chałupy nie zagląda, czy na pewno obchodzą święto po katolicku. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wolna wigilia 04.11.24, 16:40 A z jakiej racji wszyscy mają płacić za twoje wolne na świętowanie? Może zlikwidujmy wszystkie wolne w święta katolickie, i jak chcesz świętować, to sobie będziesz brał urlop Tak, jak biorą ludzie wierzący w cokolwiek innego niż katolicką wersję Jahwe. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Wolna wigilia 04.11.24, 16:46 No ale wyznawcom innych religii przysługują dni wolne w ich święta - o ile nie są to dni ustawowo wolne - jak np Trzech Króli, który jest jednocześnie Wigilią prawosławnych. W przepisach nie ma nic, że to z urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wolna wigilia 04.11.24, 17:04 Tak, pod warunkiem, że zawnioskujesz do pracodawcy (czyli musisz się de facto przyznać jaką religię wyznajesz) z wyprzedzeniem co najmniej 7 dniowym i potem musisz to wolne odrobić (najczęściej w weekend albo inny dzień wolny ustawowo, przez co nie dostajesz dodatku za pracę w niedzielę czy święto w takim wypadku). Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wolna wigilia 04.11.24, 17:07 Ale to w sumie ma sens - biorę wolne w swoje święto, za to pracuję w nieswoje. Czyli ilość wolnego się zgadza w skali roku. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wolna wigilia 04.11.24, 17:26 Z tą częścią akurat mam najmniejszy problem (chociaż też nie do końca, bo tam nie ma założenia, że odrabiasz w "nieswoje święto" tylko, że odrabiasz w dzień, który wyznaczy pracodawca (z 3 dniowym wyprzedzeniem) - więc równie dobrze może ci wyznaczyć dowolną niedzielę, a nie że dzień powszedni, w który akurat jest święto katolickie, które jest jednocześnie dniem ustawowo wolnym). Dla mnie największy problem to ten wniosek - bo nawet jeśli w nim nie ma wprost, z jakiej okazji to święto, to dość łatwo określić po dacie jacy wyznawcy świętują akurat tego dnia. Więc równie dobrze możnaby zadeklarować przynależność religijną. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Wolna wigilia 09.11.24, 12:17 No ale jak inaczej, jeżeli chcesz skorzystać z przysługującego ci prawa " z jakiejś okazji" to musisz podać jaka to okazja, święta, śmierć, odstrzał sanitarny, pożar, ślub czy ciąża... Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wolna wigilia 09.11.24, 20:20 No właśnie - a katolicy nie muszą. Bo w swoje święta mają wolne, ot tak, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 09.11.24, 22:23 Komuniści mają 1 maja, konserwatysci - 3 maja, prawacy - 11 listopada. A wolne mają wszyscy, nawet 1 stycznia. A jakie to straty dla przedsiebiorcow ( to znaczy brak zysków w te dni). Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:42 Mam nadzieję, że nie. Niedostępność służby zdrowia i wszelkich usług publicznych (handlu!) trzy dni pod rząd (a nie daj Boże potem jeszcze weekend) jawi mi się jako koszmar. Natomiast chętnie przyjęłabym 2. dzień Zielonych Świąt, jak to jest gdzieniegdzie w cywilizowanych krajach. Wolę pogodę późnej wiosny niż wczesnej zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:51 W Polsce masz obowiązek umartwiać się, więc ponad połowa dni świątecznych wolnych od pracy będzie przypadać na okres listopad - styczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Wolna wigilia 09.11.24, 14:49 Przecież wigilia Bożego Narodzenia to radosne święto , Bóg się rodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Wolna wigilia 10.11.24, 11:36 Serio, trzy dni beż handlu to koszmar? Współczuję, że nie masz w życiu innych rozrywek, tylko chodzenie po sklepach. Co do służby zdrowia, to tej już nie ma od lat 90 tych, więc nie wiem, o czym piszesz? Może poczytaj jakąś książkę, gazetę, wyjdz na spacer i przewietrz głowę. Potrzebujesz tego. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:43 Trzy dni wolnego pod rząd to absurd jeżeli Wigilia wolna to drugi dzień swiąt pracujący, Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:51 Powinni, w biurach i urzedach to i tak jakas fikcja jest, a nie praca. Od 13 kazdy patrzyl, zeby sie zerwac, a i do tej 13 sledziki, kawki i inne takie. Moglby z powodzeniem zastapic Trzech Kroli, ktorych nie wiem, kto mial potrzebe obchodzic dniem wolnym od pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Wolna wigilia 04.11.24, 13:56 Ten wątek i ogólnie cała dyskusja o wolnej Wigilii świadczy o imbecylizmie - katastrofalnym wręcz - ekonomicznym większości społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Wolna wigilia 04.11.24, 14:10 Jakie w końcu. Wigilia to żadne święto, to nawet nie jest święto kościelne. Nie rozumiem dlaczego na być dniem wolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wolna wigilia 04.11.24, 16:37 Mam nadzieję, że nie. I tak jest długi ciąg wolnego (i na dodatek pozamykane wszystko, więc nawet nie można nic załatwić, korzystając z tego, że ma się wolne), z już zwłaszcza, jak się skumuluje z niedzielą. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 04.11.24, 18:06 Nie wiem, dlaczego jest święto 1 i 3 maja, przedsiębiorcy i inni kapitaliści powinni przynajmniej 1 mają pracować, obcokrajowcy - 3 mają, bo to nie ich konstytucja. 15 sierpnia - cywile do roboty. 11 listopada - ci, którzy Polakami się nie czują. Jakie uzasadnienie ma świętowanie 1 stycznia? Przecież to wszystko przynosi straty pracodawcom, tzn pozbawia ich części zysku z pracy najemnych. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wolna wigilia 04.11.24, 19:29 11 listopada świętują (i mają dzień wolny) również Francuzi, choć Polakami z pewnością się nie czują Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wolna wigilia 09.11.24, 15:04 Przerażające, że ludzie nie potrafią cieszyć się wolnym czasem. I to jeszcze sklepy zamknięte! Ojejku jejku ..... Odpowiedz Link Zgłoś