demodee 31.10.24, 20:58 Czy ematka wysyłając dziecko na kolonie i obozy haftuje mu wyszukany monogram na każdej sztuce odzieży, żeby nikt tej odzieży nie podebrał? Czy stosuje inne metody? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sanyie5 Re: Haftowanie monogramów na odzieży 31.10.24, 21:08 Ja podpisuję tylko plecak, ew. kurtkę i śpiwór, i to najczęsciej markerem, a nie haftem. Odzież daję taką, żeby w razie czego nie rozpaczać, jak się zgubi. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Haftowanie monogramów na odzieży 31.10.24, 21:18 Jak ktoś zechce podebrać, to haft go nie powstrzyma, chyba, że to małe dzieci i chodzi o zwykłe pomyłki. Na obozy najlepiej brać to, co nie jest wielką stratą jak zginie/zniszczy się. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Haftowanie monogramów na odzieży 31.10.24, 21:38 No tu trzeba wszystkie rzeczy - wymog szkolny Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Haftowanie monogramów na odzieży 01.11.24, 09:05 Jest wymóg haftowania monogramu? Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Haftowanie monogramów na odzieży 31.10.24, 22:20 W przedszkolu naprasowywałam takie specjalne paski, na których można było napisać niescieralnym flamastrem albo długopisem nazwisko. Można je było kupić w każdej pasmanterii. Jak moja progenitura jeździła na obozy harcerskie, to na elementach munduru gdzieś w niewidocznym miejscu robili jeden ścieg kolorową nitką, każdy miał go w innym miejscu i kolory też się rzadko powtarzały. Inne ciuchy to były ubrania, które nadawały się tylko i wyłącznie na antypionierke i z obóz był ich łabędzim śpiewem. Na obozy nieharcerskie chyba początkowo też te przedszkolne naprasowanki były grane. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Haftowanie monogramów na odzieży 31.10.24, 23:10 >Czy ematka wysyłając dziecko na kolonie i obozy Oczywiście a najwięcej przemyśleń i refleksji ematka ma na ten temat w listopadzie. Po prostu wyłazi ze skóry, żeby sobie o tym pogawędzić. Tobie tituszka oficer prowadzący podsyła te "kobiece" tematy do ocieplania wizerunku w przerwie na agitację kremlowsko-pisowską? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Haftowanie monogramów na odzieży 01.11.24, 08:47 Nie znasz się. Jak zaczniesz teraz haftować monogramy na wszystkich bluzkach, podkoszulkach, majtkach, skarpetkach itd., to akurat do czerwca skończysz i na obóz będzie jak znalazł! Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Haftowanie monogramów na odzieży 01.11.24, 10:34 A my, matki mające starsze dzieci, jak dziś zaczniemy haftować, to skrzynię zapełnimy obrusami, pościelami, odzieżą nocną - w sam raz na wiano. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Haftowanie monogramów na odzieży 01.11.24, 10:06 szkoly naszych dzieci jesli nie wymagaly to przynajmniej zachecaly do oznaczania ubran (tym bardziej, ze w pierwszej mieli mundurki, szukanie kurtki iksinskiego wsrod calego stosu identycznych kurtek jest jednak duzo latwiejsze z naszywka/nalepka/nazwiskiem napisanym na metce). To jest bardzo przydatne bo dzieciom jednak zdarza sie cos zapomniec/zostawic. Na oboz zrobilabym tak samo, choc nie liczylabym specjalnie na to, ze pomoze to w wypadku “podebrania”, natomiast moze zdecydowanie pomoc jesli dzieciaki przypadkowo pomyla ciuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Haftowanie monogramów na odzieży 01.11.24, 10:15 Na obozach skautow mojej mlodej jest obowiazek podpisania kazdej rzeczy. Zamawiam naklejki w internecie z imieniem i nazwiskiem mlodej i moim numerem telefonu. Oklejam absolutnie kazda rzecz, ktora mloda zabiera. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Haftowanie monogramów na odzieży 01.11.24, 21:16 W sensie majtki tez? Skarpetki? Rozumiem plecak, kurtkę.. ale inne drobiazgi? Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Haftowanie monogramów na odzieży 01.11.24, 11:18 Oczywiście, że haftuje. Wraz z herbem rodowym. Mam do tego zatrudnione odpowiednie służki, które cały rok wprawiają się w hafciarstwie, aby błysnąć monogramami na bezcennej odzieży kolonijnej mego potomka i dziedzica majątku. No jakżeby inaczej, myślałam, że na ematce to standard... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: Haftowanie monogramów na odzieży 01.11.24, 21:26 Na allegro można kupić personalizowane metki do naprasowania na odzież. Bardzo praktyczne i tanie. Odpowiedz Link Zgłoś