wirlan 04.11.24, 21:50 Wiek 46 lat. Od 2 tygodni czekam i nic. Menopauza?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamin Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 21:56 Albo ciąża Albo zawirowania hormonalne. Albo... Odpowiedz Link Zgłoś
wirlan Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:00 Ciąża - odpada. Ile czekać na @ ? Czy może już biec do lekarza? Czy może robić jakieś badania z krwi ? Odpowiedz Link Zgłoś
wirlan Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:18 Miesiączka powinna być 2 tygodnie temu. Co robicie na moim miejscu? Lekarz? Czy nie panikować, tzn poczekać ( ile dni ?) ? Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 08:35 wirlan napisała: > Miesiączka powinna być 2 tygodnie temu. > Co robicie na moim miejscu? Lekarz? Czy nie panikować, tzn poczekać ( ile dni ? > ) ? Zrób test ciążowy. U mnie mniej więcej w tym wieku cykl całkowicie się rozregulował. Raz 21 dni w kolejnym miesiącu 60. Odpowiedz Link Zgłoś
wirlan Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 08:49 Testu ciążowego nie ma sensu robić. To naturalne, że się zabezpieczam. Nie znam pani, która pragnęłaby dzidziusia w wieku 46 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 09:10 Skoro współżyjesz regularnie to zawsze jest szansa na ciąże. Oczywiście mikra w przypadku stosowania antykoncepcji i w dodatku biorąc pod uwagę twój wiek, ale jest. Nie rozumiem czemu się tak zapierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 10:40 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > Skoro współżyjesz regularnie to zawsze jest szansa na ciąże. Oczywiście mikra w > przypadku stosowania antykoncepcji i w dodatku biorąc pod uwagę twój wiek, ale > jest. Nie rozumiem czemu się tak zapierasz. Dokładnie to mam na myśli. Też stosowałam wtedy antykoncepcję ale dla własnego spokoju ducha robiłam testy ciążowe jak mi się okres mocno spóźniał bo jednak późne ciąże się zdarzają. Po roku zaczęłam brać hormony, żeby wyregulować cykl bo zbytnio mnie to stresowało. Pierwszy ginekolog z jakim o tym rozmawiałam zasugerował badania hormonów tarczycy jeśli nieregularność cyklu będzie się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 09:03 Ja bym nie panikowała i umówiła się do lekarza. I tak pewnie poczekasz na wizytę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 17:00 Może zmieniłaś ostatnio klimat? Albo miałaś bardzo silny stres? Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:34 Miesiąc temu mogłaś jej jeszcze nie mieć. Torbiel czynnościowa powstaje w trakcie owulacji Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:50 Przy torbieli czynnościowej lekarze i tak nic wielkiego nie robią, tylko się odczekuje, aż torbiel się sama wchłonie i pojawi się miesiączka. W okresie przekwitania taka torbiel to nie egzotyka, bo często nie dochodzi już do owulacji. Do lekarza należy pójść, gdy po miesiącu miesiączka się nie pojawi, znaczy torbiel nie pęknie, albo się nie wchłonie od samości. Takie torbiele mogą produkować masę estrogenów i to się często czuje, np. bolesnością biustu. Odpowiedz Link Zgłoś
wirlan Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:20 karyna-z-radzymina napisała: > Na SOR.... Nie nabijaj się. Nie mam nastroju do żartów. Odpowiedz Link Zgłoś
login-zajety321 Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:25 Masz czas odpisywać na takie wiadomości, a nie możesz ogarnąć lekarza? Przecież może być masa różnych przyczyn, nikt ci diagnozy nie postawi przez neta Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:23 Jak miesiąc temu miałaś usg i na pewno nie jesteś w ciąży, to po prostu poczekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:24 Nie mialas stresu ostatnio, infekcji? Jesli nie ciaza to bym wyluzowala, mam lekkie zawirowania hormonalne , ten sam wiek, lekarz twierdzi,ze do meno daleko ale juz moze byc roznie z cyklem. Mialam robione usg, cytologie, wszystko ok a tez czasem mi sie spozni, czasem za szybko dostane. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:25 Miałam tak samo poszłam do ginekologa i powiedziała że w tym wieku tak już będzie zanikac też miałam 46 lat i że mam się nie przejmować.To się nie przejmuje czasem nie mam dwa miesiące potem mam 1 dzień . Więc jeżeli czujesz się dobrze nic innego ci nie dolega to możesz odpuścić Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Miesiączka - brak 04.11.24, 22:37 Jeżeli ciąża jest wykluczona, a ostatnie badanie było miesiąc temu, to możesz całkiem na spokojnie jeszcze ze 2 tygodnie poczekać. W tym wieku zdarzają się nieregularne cykle. Coś takiego może zdarzyć się przez przedłużenie pierwszej fazy. Możesz jednak pójść też w najbliższych dniach do lekarza i zbadać sobie przy okazji hormony. Estradiol, progesteron i FSH. To może tak orientacyjnie pokazać czy jesteś w okresie przekwitania, choć statystycznie jesteś. Ale zanim skończysz całkiem miesiączkować może przejść jeszcze jakieś 4-8 lat. Menopauza rzadko spada jako grom z jasnego nieba, a poprzedzona jest różnymi oznakami. Ja zawsze zazdrościłam koleżance równolatce, u której wejście w okres przekwitania objawiało się przedłużonymi cyklami i rzadszymi, skąpymi krwawieniami. U mnie było dokładnie odwrotnie i z dwojga złego, lepsze to pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 07:04 Menopauza to nie jest taki pstryczek, że raz wciśnie się i już jest. Poprzedza ja wieloletnia faza premenaupazy, kiedy organizm się powoli szykuje na menopauzę i jak najbardziej możesz już być w tej fazie i cykle będą nieregularne. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 09:14 No menopauza to akurat jest pstryczek. Masz ostatnią miesiączkę i koniec. Przeszłaś menopauzę. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 10:43 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > No menopauza to akurat jest pstryczek. Masz ostatnią miesiączkę i koniec. Przes > złaś menopauzę. Zdaje się, że o menopauzie mówi się, jak przez 12 miesięcy nie ma miesiączki. Tak przynajmniej piszą w książkach, które czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 09:13 A nie bierzesz jakichś leków? Ja przy zwiększonej nagle dawce hormonu tarczycy miałam opóźnienie miesiączki, podobnie, aczkolwiek zwykle w drugą stronę było przy podróżach. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 09:21 Spokojnie. Idź do ginekologa, ale czasem jednej miesiączki może po prostu nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Miesiączka - brak 05.11.24, 09:25 ja 48, niedawno pierwszy raz zdarzyło mi się jednej miesiączki po prostu nie mieć. cykl trwał 60 dni. Odpowiedz Link Zgłoś