Dodaj do ulubionych

Ustawienie Hellingera

17.11.24, 19:53
Ponoć jutro w Wyborczej ma się ukazać reportaż w Wielkim Formacie, wiem, że tu co i już powraca temat.
Tu źródło zapowiedzi: wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,31466439,toasty-i-przymus-picia-pseudoterapia-podczas-ustawien.html#S.TD-K.C-B.5-L.1.duzy
Obserwuj wątek
    • misiamama Re: Ustawienie Hellingera 17.11.24, 22:04
      Też jestem ciekawa, ale z tej zapowiedzi wynika, że ta pseudoterapeutka taką samą patologię zrobiłaby z mityngów AA i każdej innej terapii grupowej. Nie wiem na ile fakt, że to helinger, w ogóle ma znaczenie. Może łatwiej manipulować, ale na litość, wóda żeby się otwierać na terapii grupowej? Dla mnie szok.
      • cottonrose Re: Ustawienie Hellingera 17.11.24, 22:12
        Z tego co pamietam, jedna z podstawowych zasad jakichkolwiek terapii jest, ze nie moze byc prowadzona pod wplywem srodkow zmieniajacych postrzeganie/swiadomosc.
        • memphis90 Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 08:24
          Ale hellinger to nie jest żadna terapia, to cyrk. Więc może rzeczywiście wódka nie utrudnia, a wręcz ułatwia…?
    • stephanie.plum Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 10:22
      zapowiada się wspaniale.
    • akn82 Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 11:20
      Zły dałaś tytuł. Hellinger jest tutaj przygodny i nieistotny. Głównie jest o terapeutce, która wyrządza zło ludziom. Robiłaby to w każdym innym nurcie i przy innych swych pseudopraktykach.
      • alpepe Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 12:09
        Dobry tytuł, to szarlataneria, kiedyś zresztą promowana przez KK.
    • runny.babbit Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 12:08
      Historia z artykułu jest tak szokująca, że aż niewiarygodna. Tam zaszła jakaś zbiorowa hipnoza, że ludzie dobrowolnie w tym uczestniczyli i jeszcze płacili?!
      • alpepe Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 12:10
        Zbiorowa psychoza.
      • memphis90 Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 12:18
        Płacą też za nacieranie się toksycznymi żabami… 🤷‍♀️
        • beneficia Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 14:05
          W celu?!
          • karyna-z-radzymina Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 21:11
            Oczyszczenia z toksyn w organizmie
      • nick_z_desperacji2 Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 15:19
        Wiesz, jedna z par prosto z tej "terapii" pognała na kurs biologii totalnej. Babsztyl zebrał sobie grupę ludzi podatnych na manipulacje, że była z polecenia, dochodziła presja grupy, zupełnie jak w sektach. W części wypadków to nie dziwne, łatwo grać na uczuciach osób molestowanych w dzieciństwie czy mających dzieci z problemami, ale np. para od biologii nadal z tego szamanizmu korzysta.
      • asia_i_p Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 17:31
        Podejrzewam, że po pierwszych 10 000 zł to tam działał przede wszystkim ten mechanizm, który np. powoduje, że ludzie trwają w nieszczęśliwych związkach czy w kiepskiej pracy albo ciągną interes, który ewidentnie przynosi straty - że tyle się już zainwestowało w daną rzecz/ osobę, że trzeba czekać, aż zacznie przynosić zyski.
        • tania.dorada Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 18:42
          Sunken cost fallacy
    • lucky80 Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 12:25
      przeczytałam z samego rana. Nie do wiary że ludzie dobrowolnie i za własne pieniądze pozwalają na takie rzeczy. I zgadzam sie że te ustawienia to tylko w tym przypadku kwiatek do kożucha. Ale właśnie przy takich pseudoterapiach chyba może dojść do najwiekszych aberracji. Szok.
    • cottonrose Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 13:10
      Tytul troche jak:
      "Pijany facet w Skodzie rozjechal dzieci na pasach! Widzicie do czego prowadzi jezdzenie Skodami! "
      • nick_z_desperacji2 Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 15:24
        Raczej jak "aresztowano kolejnego wykładowcę Collegium Humanum, oto do czego prowadzi studiowanie na partyjnych uczelniach".
        To nie psychoterapia a szamanizm w czystej postaci, stąd i większy ryzyko prowadzącego-wariata (nie mylić z chorym psychicznie).
    • karyna-z-radzymina Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 13:31
      Moja koleżanka była na takich ustawieniach, odgrywała role swoich rodziców, miała prowadzić z nimi jakieś dialogi w których im mówi o co ma żal ale ona była wtedy tym rodzicem a nie sobą. Bardzo to chwaliła i mówiła że jej pomogło.
      • alina460 Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 15:08
        Moja koleżanka też była zachwycona I zachwalała.
    • ikonieckropka Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 15:22
      Mnie się te ustawienia, odkąd o nich słyszałam, kojarzą z jakimiś warsztatami improwizacji teatralnej.
    • la_mujer75 Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 15:24
      Dla mnie to wielkie G, które polega na wyciąganiu kasy z ludzi, którzy są nieszczęśliwi.

To dla mnie to samo, jak ktoś chodzi do znachora zamiast do lekarza.
      Ok. Może się zdarzyć, że znachor nie zaszkodzi, a nawet pomoże, bo akurat w miarę dobrze zna się na ziołach. I dobrze dobierze. I na pewne problemu pomoże.
      Ale równie dobrze może zaszkodzić, bo nie postawi dobrej diagnozy, bo brak mu odpowiedniej wiedzy.
    • sueellen Re: Ustawienie Hellingera 18.11.24, 21:17
      Nigdy nie słyszałam jakiś ustawieniach hellingerowskich. To jakiś duży scam jak rozumiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka