summerland 13.11.24, 16:00 Jak dlugo można trzymać nasiona warzyw, kwiatow zeby wykiełkowały w następnym sezonie? Mam z ostatnich kilku lat i nie wiem czy jest sens je trzymać. Szkoda wyrzucić, moze dla ptaków dać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 16:22 Może zrób test przed ich wysianiem tych starszych. Zazwyczaj 2-3 lata wytrzymują. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 16:31 To moze te do trzech lat zostawię. Muszę je jakoś uporządkować, a strasznie tego nie lubię. A gdzie trzymacie nasiona? Ja głównie w kopertach, troche w torebkach plastikowych, ale kolezanka mi powiedziała, że w plastiku sie nie powinno. Część trzymam w lodowce, te nowe co kupilam w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 21:58 Zalezy co masz. Znalazłam zapomniane nasiona po babci, miały dobrze 4 lata: ładnie wzeszły sałaty, koper (ale ten mam wrażenie jest wieczny), ogórki i cukinie słabo ale wzeszły. Kosmosy jak głupie (posiałam gęsto myślać ze wzejdzie co któreś nasionko), tak samo cynie. Wysiewa się na tackę, na której jest lignina zwilżona i sprawdza się czy wschodzą. Najdłużej kiełkuje marchew i pietruszka tu bym odpusciła i wywaliła Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 16:33 Czasem po kilku latach nawet wzejdą jeśli są dobrze przetrzymywane ale z każdym rokiem mniejsza szansa. Ja bym nie wyrzucała tylko posiala wszystkie na tacce i potem delikatnie przenosiła te które wykiełkują. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 16:38 Po prostu je wysiej. Teoretycznie parę lat, w praktyce jest różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 22:27 Zależy. Pomidory przetrwają wiele lat, a cebula już na drugi rok będzie słabo kiełkować. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 23:07 Na Svalbard sa nasiona w specjalnych warunkach ktore po kilkudzieciu nawet latach wykielkuja. Mi.kielkowaly po 15 latach Costoluto Florentino pomidory. Jak wsciekle Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do ogrodniczek 14.11.24, 14:32 Wiele lat. Na fb są grupy, gdzie pokazują rośliny wykiełkowania z nasion sprzed kilkudziesięciu lat, odmian ktoryh już nie ma w sprzedaży, z nasion znalezionych gdzieś po zmarłych babxiach Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: Do ogrodniczek 14.11.24, 17:29 gdybym wykopała teraz lilak, wsadziła do wiadra, przetrzymała na poddaszu (jest światło) to jest szansa na zimowy, kwitnący bez? te odnogi i tak są do wykarczowania Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Do ogrodniczek 14.11.24, 18:23 raczek-nieboraczek-2 napisała: > gdybym wykopała teraz lilak, wsadziła do wiadra, przetrzymała na poddaszu (jest światło) > to jest szansa na zimowy, kwitnący bez? szansa jest, gwarancji nie ma, bo w reakcji na przesadzeniowy szok może zamiast rozwinąć to zrzucić pąki kwiatowe (a w zasadzie to je zasuszyć i zrzucić). Jest też ryzyko, że jak zakwitnie to kwiatostany mogą być wybiegnięte, źle wybarwione czy zdeformowane, chyba, że będziesz go doświetlać odpowiednim światłem. Odpowiedz Link Zgłoś