Dodaj do ulubionych

Do ogrodniczek

13.11.24, 16:00
Jak dlugo można trzymać nasiona warzyw, kwiatow zeby wykiełkowały w następnym sezonie?
Mam z ostatnich kilku lat i nie wiem czy jest sens je trzymać. Szkoda wyrzucić, moze dla ptaków dać?
Obserwuj wątek
    • bei Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 16:22
      Może zrób test przed ich wysianiem tych starszych. Zazwyczaj 2-3 lata wytrzymują.
      • summerland Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 16:31
        To moze te do trzech lat zostawię.
        Muszę je jakoś uporządkować, a strasznie tego nie lubię. A gdzie trzymacie nasiona? Ja głównie w kopertach, troche w torebkach plastikowych, ale kolezanka mi powiedziała, że w plastiku sie nie powinno. Część trzymam w lodowce, te nowe co kupilam w tym roku.
        • hanusinamama Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 21:58
          Zalezy co masz. Znalazłam zapomniane nasiona po babci, miały dobrze 4 lata: ładnie wzeszły sałaty, koper (ale ten mam wrażenie jest wieczny), ogórki i cukinie słabo ale wzeszły. Kosmosy jak głupie (posiałam gęsto myślać ze wzejdzie co któreś nasionko), tak samo cynie.
          Wysiewa się na tackę, na której jest lignina zwilżona i sprawdza się czy wschodzą.
          Najdłużej kiełkuje marchew i pietruszka tu bym odpusciła i wywaliła
    • sueellen Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 16:33
      Czasem po kilku latach nawet wzejdą jeśli są dobrze przetrzymywane ale z każdym rokiem mniejsza szansa. Ja bym nie wyrzucała tylko posiala wszystkie na tacce i potem delikatnie przenosiła te które wykiełkują.
    • alicia033 Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 16:38
      Po prostu je wysiej.
      Teoretycznie parę lat, w praktyce jest różnie.
    • smoczy_plomien Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 22:27
      Zależy. Pomidory przetrwają wiele lat, a cebula już na drugi rok będzie słabo kiełkować.
      • lella_two Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 22:53
        Dokładnie, zależy od gatunku.
    • princesswhitewolf Re: Do ogrodniczek 13.11.24, 23:07
      Na Svalbard sa nasiona w specjalnych warunkach ktore po kilkudzieciu nawet latach wykielkuja.

Mi.kielkowaly po 15 latach Costoluto Florentino pomidory. Jak wsciekle
    • szmytka1 Re: Do ogrodniczek 14.11.24, 14:32
      Wiele lat. Na fb są grupy, gdzie pokazują rośliny wykiełkowania z nasion sprzed kilkudziesięciu lat, odmian ktoryh już nie ma w sprzedaży, z nasion znalezionych gdzieś po zmarłych babxiach
      • summerland Re: Do ogrodniczek 14.11.24, 14:43
        Ciekawe
    • raczek-nieboraczek-2 Re: Do ogrodniczek 14.11.24, 17:29
      gdybym wykopała teraz lilak, wsadziła do wiadra, przetrzymała na poddaszu (jest światło)
      to jest szansa na zimowy, kwitnący bez?

te odnogi i tak są do wykarczowania
      • alicia033 Re: Do ogrodniczek 14.11.24, 18:23
        raczek-nieboraczek-2 napisała:

> gdybym wykopała teraz lilak, wsadziła do wiadra, przetrzymała na poddaszu (jest światło)
        > to jest szansa na zimowy, kwitnący bez?

szansa jest, gwarancji nie ma, bo w reakcji na przesadzeniowy szok może zamiast rozwinąć to zrzucić pąki kwiatowe (a w zasadzie to je zasuszyć i zrzucić). Jest też ryzyko, że jak zakwitnie to kwiatostany mogą być wybiegnięte, źle wybarwione czy zdeformowane, chyba, że będziesz go doświetlać odpowiednim światłem.
    • nena20 Re: Do ogrodniczek 14.11.24, 18:25
      Trzymaj, wysiewaj po co wyrzucać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka