Dodaj do ulubionych

Wakacje we Francji

14.12.24, 22:24
Mnie i córce marzą się wakacje na francuskim wybrzezu, ale zupelnie nie wiemy, jak się zabrać za ich organizację.

Gdzie sie zatrzymac, by nie zbankrutowac? 😉
Co warto zobaczyc/zwiedzić, a co sobie odpuscic?
Troje dorosłych, ok. 2 tyg., dojazd autem, budżet - 25 tys.

Wskazówki i dorady mile widziane 😊
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:25
      Budżet powiedziałabym znaczny 😉
      A które wybrzeże, północne czy poludniowe?
      • chatgris01 Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:26
        Czy zachodnie?
    • chatgris01 Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:25
      Pytanie podstawowe-którym wybrzeżu?
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:35
        A które najbardziej polecacie?

Wiem jedno, córka chcialaby zobaczyć St. Tropez i Cannes.
        • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:36
          Będziemy mobilni, możemy trochę po tym wybrzezu pojeździć.
        • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:37
          grey_delphinum napisał(a):

> A które najbardziej polecacie?
          >
          > Wiem jedno, córka chcialaby zobaczyć St. Tropez i Cannes.

I wiele innych miejsc 😉
        • homohominilupus Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:37
          Ja polecałabym północne i zachodnie ale ja dziwna jestem, bo upałów nie lubię.
        • pursuedbyabear Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:40
          No to tam Menton i Antibes.
          Ale też preferowałabym wybrzeże atlantyckie, gdybym miała wybierać.
          • ichi51e Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:52
            I Nicea jeszcze
        • clio_yaga Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:58

>

St.Tropez i Cannes można zobaczyć, bo to miejsca "kultowe" ale bez szału, zwłaszcza Cannes jak dla mnie. Osobiście bardzo lubię Niceę, Menton jest urokliwe, do zobaczenia też Eze no i Monaco, tylko nie zapomnijcie wyłączyć internetu w komórce, bo możecie się zdziwić 😆 Zamiast podróżować autem lepiej jest wybrać pociąg, kosztuje grosze a ceny parkingów mogą was rozczarować, zwłaszcza na kilka godzin. Fajnie jest się wybrać autem z Nicei do Cannes, albo przynajmniej od Antibes jadąc wzgórzami nie autostradą, widoki przecudne. Co do innych atrakcji to zależy co Was interesuje , to jest tak rozległy teren, że można zwiedzać bardzo wiele. Avinion też bym poleciła, ale nie wiem w jakim miejscu chcecie się zatrzymać, czy nie będziecie mieć za daleko, przełom Verdone, Calanque, ale to bliżej Cassis i Marsylii.Sama Marsylia jest dość specyficzna ale też warto zobaczyć, można wybrać się w rejs na wyspę, gdzie był kręcony Hrabia Monte Christo, te statki podpływają też pod drugą wysepkę, gdzie można wysiąść, jest tam też plaża i potem przepłynąć kolejnym rejsem na drugą wyspę i następnym wrócić, więc fajna sprawa. Na Calanque też w sezonie lepiej statkiem, pływają na pewno z Cassis i La Ciotat, bo pieszo niektóre szlaki są latem zamknięte a na niektóre obowiązują rezerwacje.
          • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:09
            Clio, bardzo dziękuję, wszystko zapisuję. W ktorej miejscowości (bazie wypadkowej) najlepiej się zatrzymać? Noclegi maga byc budżetowe, wimy więcej kasy wydac na zwiedzanie itp.
            • ichi51e Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:13
              A dziecko w jakim wieku? Bo jak mniejsze niż większe to w Antibes w park wodny… dla mnie ciekawsze część ze zwierzakami i pływanie z żółwiami i delfinami niż same zjezdzalnie
              • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:31
                ichi51e napisała:

> A dziecko w jakim wieku? Bo jak mniejsze niż większe to w Antibes w park wodny…
                > dla mnie ciekawsze część ze zwierzakami i pływanie z żółwiami i delfinami niż
                > same zjezdzalnie
                >
                Córka jest dorosła 😉
                • ichi51e Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:45
                  I tak z delfinem i żółwiem fajnie - tylko basenu z orką nie polecam zbyt dwpresyjny big_grin
                  • elinborg Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 20:17
                    Basen z delfinem fajny? Serio?
                    • ichi51e Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 20:25
                      Owszem. Delfin był za szybą jeśli cię to uspokoi
                      • elinborg Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 22:48
                        Ale w basenie? Zamkniętym basenie? Jeśli tak, to nie uspokoi. Nikogo nie powinno.
                        • ichi51e Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 23:15
                          Delfin miał swój basen a ludzie swój i delfiny jak miały fantazje to podpływały do oddzielającej je szyby i patrzyły jak ludzie plywaja
                          • elinborg Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 23:25
                            No właśnie o to chodzi. O delfiny w zamkniętym basenie. Nic takiego nie powinno istnieć.
                          • homohominilupus Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 10:53
                            ichi51e napisała:

> Delfin miał swój basen a ludzie swój i delfiny jak miały fantazje to podpływały
                            > do oddzielającej je szyby i patrzyły jak ludzie plywaja
                            >
                            🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
              • kaskaz1 Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 15:44
                tak, park wodny w Antibes jest bardzo interesujący. Polecam!
            • chatgris01 Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:17

> Noclegi maga byc budżetowe, wimy więcej kasy wydac
              > na zwiedzanie itp.

Lazurowe w sezonie ma ceny kosmiczne.
              Najgorszy jest sierpień (i cenowo, i temperaturowo, i dzikie tłumy wszędzie).
            • clio_yaga Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:18
              A musi być jedna? Ja bym chyba podzieliła po tygodniu Lazurowe Wybrzeże i Prowansja. W noclegach nie pomogę, bo budżetowo to kiepsko we Francji wygląda w sezonie, a jak się znajdzie to warunki mogą zdziwić. Może jakieś małe miejscowości typu Carro czy Carry? W La Ciotat też jest naprawdę fajnie i pewnie będzie taniej niż w np. w Cassis.
              • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:26
                Nie, absolutnie nie musi. Mozemy nawet co 3 dni się przemieszczać.

I to dobry pomysł z tym podziałem!
                • taje Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:29
                  Ja zawsze też wakacje we Francji dzielę na tygodnie, np. jeden tydzień na Ile de Re a drugi w Ardeche.
        • claudel6 Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 18:39
          w wakacje? na południe Francji? przemyśl to może
          • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 19:51
            claudel6 napisała:

> w wakacje? na południe Francji? przemyśl to może

Albo wtedy, albo dopiero na emeryturze 😉

Odradzano nam tez Wlochy w sierpniu, a, jak do tej pory, były to najlepsze wakacje. Jakos damy radę, byle tylko dobrze ułożyć plan wycieczki.
          • clio_yaga Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 23:40
            claudel6 napisała:

> w wakacje? na południe Francji? przemyśl to może

Ale o ceny chodzi, o temperatury czy ilość ludzi?
            Ja np.jestem wybitnie ciepłolubna więc dla mnie temperatury są normalne, zwłaszcza przy wodzie.
            Ceny wysokie to fakt, zawsze sierpień jest najdroższy na południu Europy, nie tylko we Francji. A ilość ludzi też chyba taka jak w większości miejsc turystycznych w wakacje. W Międzyzdrojach latem też jest drogo i tłoczno.
        • jowita771 Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 09:01

>

Jedźcie też do Eze, jak już będziecie w tamtych stronach.
          • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 10:54
            jowita771 napisał:

> grey_delphinum napisał(a):
            >
            > > A które najbardziej polecacie?
            > >
            > > Wiem jedno, córka chcialaby zobaczyć St. Tropez i Cannes.
            >
            > Jedźcie też do Eze, jak już będziecie w tamtych stronach.
            >
            >
            Tak, zamierzamy 😊
    • taje Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 22:48
      Ja najbardziej polecam wyspę Ile de Re przy La Rochelle - klimaty trochę jak z wakacji Mikołajka (a przynajmniej tak sobie je wyobrażałam), piaszczyste plaże, sosnowe lasy, ostrygi i ścieżki rowerowe. Bardzo też warto zobaczyć Normandię (Mont Saint Michel) i Bretanię (St Malo). Lazurowe Wybrzeże jeśli już to nie latem, przynajmniej dla mnie tam jest latem za gorąco.
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:03
        A jeśli jednak Lazurowe, to co polecacie?
        Gdzie się naepiej zatrzymac, by robic krotsze i dluzsze wypady?
        Najlepiej gdyby noclegi były w jakims miejscu na uboczu...
        • ichi51e Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:10
          Ja tam lubię Niceę ale jak sobie zobaczysz to wzdłuż wybrzeza jedzie kolejka więc w sumie wszystko jedno
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:10
        Taje, dziękuję.

Brzmi świetnie, zapisane. Będzie w czym wybierać.
      • shmu Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:13
        Ja też wolę północne i zachodnie wybrzeze ale szczególnie północne jest dla tych co raczej nie znoszą upałów wink Byliśmy w Normandii pod koniec czerwca i w Bretanii w lipcu i mieliśmy może ze dwa dni takie na prawdę ciepłe. Natomiast w Cassis, na południu we wrześniu było gorąco, ale mi się tam wcale nie podobało. To dość niedaleko St-tropez... Cassis jest specyficzne, a my byliśmy z bardzo małymi dziećmi, więc możliwe, że brak snu wpływa trochę na tę ocenę, ale nie polecam.
        La Rochelle jest na prawdę ładne.
      • ankanka3 Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 09:25
        Akurat St Malo nie polecam, największe rozczarowanie. Bretania ma dużo piękniejszych miejsc - np. La Roche en Terre i wiele małych miasteczek - z oryginalną zabudową, zabytkami i klimatem. St Malo to sztuczny twór odbudowany po wojnie, dodatkowo oblegany przez turystów. Mont Saint Michel przepiękne, ale ilość turystów przeraża - idzie się gęsiego wąskimi uliczkami w tłumie ludzi. W to lato byliśmy zarówno w Normandii jak i Bretanii, temperatura oscylowała wokół 20 stopni, przeważnie pochmurno, czasem deszczowo. Więc na typowe plażowanie szanse są niewielkie, raczej na spacery po plaży. No i trzeba pamiętać o przypływach i odpływach co 6 godzin.
        • taje Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 11:08
          Mnie się Sant Mało bardzo podobało ale przede wszystkim jest dobrą baza wypadowa - w okolicy jest wiele malowniczych miasteczek. My zazwyczaj jedziemy do jednego miejsca na 5 dni - tydzień i stamtąd robimy różne wycieczki - np Mont Saint Michel odwiedziliśmy podczas pobytu w Saint Malo.
    • alicia033 Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:02
      A ja polecam rejony homohomini, czyli +/- Gaskonię/Kraj Basków. Zaczynamy w Biarritz i zjeżdżamy sobie powolutku do San Sebastian.
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:05
        Matko, osiolkowi w żłoby dano...

Wszystkie propozycje brzmią ciekawie.
      • taje Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:06
        Ja tez bardzo polecam Kraj Basków ale nie francuski, tylko hiszpański. Francuski bardzo mnie rozczarował pod każdym względem (a najbardziej dlatego, że wszystko jakby skrojone pod bogatych Rosjan, jedzenie też gorsze). Czyli Biarritz nie, ale San Sebastian super.
        • alicia033 Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:49
          Ja jestem wierną fanką fal na La Grande Plage w Biarritz. No nigdzie tak człowieka nie wytarmosi, jak tam. Można liczyć, że będzie ciepło ale nie tak upiornie gorąco jak po drugiej stronie, nad Morzem Śródziemnym, a z kolei woda jest cieplejsza, niż wyżej na północy. Biarritz można sobie zahaczyć tylko spacerowo i turystycznie, noclegi można wziąć choćby w tańszym, a ładnym Saint-Jean-de-Luz. Skoczyć do Bajonny, przejechać się przez Espelette, Sare, Ainhoa, wdrapać się na La Rhune (i zjechać kolejką) i wracać moczyć się dalejsmile.
          • homohominilupus Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 00:43
            Bayonne, o tak, super miasto! I atmosfera. Starsi panowie śpiewający jakieś regionalne pieśni, no ekstra.
        • homohominilupus Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 00:41
          No jak to tak?
          Biarritz super i San Sebastián tez super, każde trochę inne

Jakbyś autorko jednak zdecydowała się na pn zachodnie wybrzeże to polecam La Rochelle. Jakie to cudne miasto, w ogóle o nim wcześniej nie słyszałam, trafiliśmy przypadkiem.
          I sporo tańsze niż Bretania, która swoją drogą uwielbiam.
          Taje wyżej polecą wysepkę obok La Rochelle. Na Twoim miejscu nie jechałabym na to tłoczne i koszmarnie upalne poludnie.
          • homohominilupus Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 00:48
            Jeszcze dopiszę apropos Pais Vasco. Dla mnie francuska jego część jest jakby sympatyczniejsza, w hiszpańskiej nieco razi nadal obecny, silny nacjonalizm. Trochę czuje się tam jakbym była w innym, nieprzyjaznym kraju.
        • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 12:24
          Nie rozumiem dlaczego Biarritz mialoby rozczarowywac a San Sebastian nie. Dla mnie odwrotnie
          • taje Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:14
            Przecież napisałam wyżej. Oprócz tego jedzenie i okolice do spacerów wokół miasta/nad morzem - jak dla mnie lepsze w okolicy San Sebastian niż Biarritz.
            • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:39
              Przeciez Biarritz okolice sa nazywane francuska ze wzgledu na szalowe widoki i spacery.

San Sebastian ma szeroką plaze i plasko tam, nie za zielono.
              W San Sebastian czesto bywam bo agencja reklamowa z ktora wspolpracuje zawodowo sie tam miesci. Widuje to miasto nie tylko latem
              • taje Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:52
                Nie wiem jak kto co nazywa, ale mnie Biarritz nie zachwyciło, a hiszpański Kraj Basków i owszem 🤷‍♀️
                • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 12:25
                  Moze samo miasto zwiedzalas a nie okolice. W Hiszpanskiej czesci jest...plasko
    • koko8 Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:10
      2 lata temu mieliśmy takie wakacje, tylko połowę spędziliśmy w Ligurii, na drugą polowę przejechalismy do Francji. Dojechaliśmy przez Monako, Niceę (+ Antibes), Cannes do Saint Tropez właśnie. I na drugi raz zrezygnowałabym z Saint tropez i zwiedzanie zakończyłabym na Cannes. Poza odwiedzeniem wspomnianych sztandarowych miejsc lazurowego wybrzeża, można naprawdę wypocząć tam plażach, odwiedzić winnice i serowarni, jest dużo fajnych miejsc do.pieszych wycieczek wzdłuż linii brzegowej i skał.
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:20
        Koko, podzieliłabyś się konkretami?

Gdzie nocowaliście, co zwiedzaliście?
        Na co zwrócić uwagę, czego unikać?

Wszystko mnie interesuje 😊
    • simply_z Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:12
      A ja tam Korsyke polecam, skradla moje serce.
      • taje Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:16
        O tak, Korsyka jest wspaniała.
        • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:28
          O rany, nie tylko urlopu, ale i życia mi nie starczy 😉
    • tol8 Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:26
      Camping Les Praites de la Mer w Port Grimaud. Jest co zwiedzać dookoła.
      • tol8 Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:26
        *Praires
      • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 11:24
        tol8 napisała:

> Camping Les Praites de la Mer w Port Grimaud. Jest co zwiedzać dookoła.
        >

W Port Grimaud k.Saint Tropez jest chyba z 5 dużych campingów. Bilety autobusowe coś jak nasze PKS są b. tanie i czy się jedzie jeden przystanek czy 20 przystanków płaci się 3 euro.
        Wspomniany powyżej Camping ..de la Mer jest chyba najpiękniejszy i położony prawie na samej plaży ale jest drogi. Niedaleko jest camping 3 razy tańszy i ma basen o wymiarach olimpijskich z podgrzewaną wodą :
        www.eurocamp.pl/nasze-campingi/francja/lazurowe-wybrzeze/camping-domaine-des-naiades
    • bywalec.hoteli Re: Wakacje we Francji 14.12.24, 23:28
      Chętnie posłucham
    • nellamari Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 06:14
      Odradzam wszystkim Lazurowe Wybrzeże latem. Gorąco i w bonusie paryskie korki. Co jakiś znajomy wróci, to opowiada tylko o kłótniach rodzinnych, tyle kasy poszło na stanie w korku i siedzenie w klimie 8 godzin dziennie wink

Jeśli już to okolice Saint-Raphaël, byłam tam kilka razy i morze było bardzo przyjemne, ale raczej w maju/ czerwcu, dobre czasy bezdzietnej lambadziary, kiedy można było wakacjować poza sezonem.

A jeśli mam polecać w sezonie - IMO tylko zachodnia Bretania, najpiękniejsze, najczystsze, najmniej zaludnione plaże na świecie, podobne widywałam tylko jak pracowałam na południu Filipin ( oczywiście inny klimat i temperatura).
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 17:44
        Nellamari, bardzo dziękuję 😊
        • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 12:48
          Omin korki jezdzac pociagiem. Naprawde transport jest tam pikus.
    • areyoubetter Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 06:51
      Koniecznie do zobaczenia przełomy rzeki Verdon - całodzienna wycieczka wzdłuż kanionu to jedno z moich najpiękniejszych wspomnień, na końcu jest jezioro Saint-Croix, można wypożyczyć sobie łódkę lub kajak i popływać po turkusowej wodzie. W lipcu trzeba zobaczyć pola lawendy (okolice Luberon), przepiękne małe miejscowości, np. Moustier Sainte Marie. Duże miejscowości typu Cannes są rozczarowujące.
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 17:42
        areyoubetter napisała:

> Koniecznie do zobaczenia przełomy rzeki Verdon - całodzienna wycieczka wzdłuż k
        > anionu to jedno z moich najpiękniejszych wspomnień, na końcu jest jezioro Sai
        > nt-Croix, można wypożyczyć sobie łódkę lub kajak i popływać po turkusowej wodzi
        > e. W lipcu trzeba zobaczyć pola lawendy (okolice Luberon), przepiękne małe mi
        > ejscowości, np. Moustier Sainte Marie. Duże miejscowości typu Cannes są rozcz
        > arowujące.

Ogromnie dziękuję 😊 wszystkie propozycje zapisane!
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 17:54
        areyoubetter napisała:

> Koniecznie do zobaczenia przełomy rzeki Verdon - całodzienna wycieczka wzdłuż k
        > anionu to jedno z moich najpiękniejszych wspomnień, na końcu jest jezioro Sai
        > nt-Croix, można wypożyczyć sobie łódkę lub kajak i popływać po turkusowej wodzi
        > e. W lipcu trzeba zobaczyć pola lawendy (okolice Luberon), przepiękne małe mi
        > ejscowości, np. Moustier Sainte Marie. Duże miejscowości typu Cannes są rozcz
        > arowujące.

Dziękuję 😊 brzmi świetnie! Zapisuję.
    • dame_de_coeur Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 11:27
      Monaco, Eze, Nicea, Antibes, Cannes, Port Grimaud/St Tropez, Gorges de Verdon. Lipiec i sierpień jest bardzo upalny, więc jeśli szukacie noclegu to klimatyzacja obowiązkowo. Parkingi drogie, korek na autostradzie to codzienność, ale transport publiczny w porządku (autobus, pociąg). Jako bazę polecę wszystkie miejsca między Niceą a Antibes, bo są bardzo dobrze skomunikowane i mniejsze tłumy na plaży. Marineland z orkami i delfinami definitywnie kończy działalność w styczniu.
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 17:41
        dame_de_coeur napisał(a):

> Monaco, Eze, Nicea, Antibes, Cannes, Port Grimaud/St Tropez, Gorges de Verdon.
        > Lipiec i sierpień jest bardzo upalny, więc jeśli szukacie noclegu to klimatyzac
        > ja obowiązkowo. Parkingi drogie, korek na autostradzie to codzienność, ale tran
        > sport publiczny w porządku (autobus, pociąg). Jako bazę polecę wszystkie miejsc
        > a między Niceą a Antibes, bo są bardzo dobrze skomunikowane i mniejsze tłumy na
        > plaży. Marineland z orkami i delfinami definitywnie kończy działalność w stycz
        > niu.
        Bardzo dziękuję 😊 wszystko zapisuję!
    • mag-la-swag Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 17:55
      Jak samochodem, to powodzenia, tam sa miliony ludzi latem. Zaparkowac sie to koszmar i ruina finansowa.
    • nenia1 Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 18:08
      szczerze to Lazurowe Wybrzeże tyłka mi nie urwało, owszem Saint Tropez ładne, filmowy budynek żandarmerii must have, ale korki ogromne a jachty większe niż budynki miasteczka, wszystko przesłaniają. Bardzo mi się za to podobał polecany tu kanion rzeki Verdon, gdzie można wybrać się na spływ kajakowy i przy okazji odwiedzić Moustiers Sainte-Marie, przepiękne kalanki koło Cassis - do zobaczenia również drogą morską, Park Narodowy Camargue ze stadami flamingów i możliwością zwiedzania rejonu na grzbiecie białych koni charakterystycznych, Arles dla miłośników mniejszych miasteczek i Van Gogha, wykute w skale Les Baux-de-Provence prowansalskie miasteczko leżące zaledwie 20 km od Arles, obowiązkowe Carcassonne dla wielbicieli starych zamków, Opactwo Sénanque - minus niestety mnóstwo ludzi, Park Narodowy Luberon ze sporą ilością małych, urokliwych miasteczek i pól lawendy. Jak starczy czasu to Awinion, dla mostu ze znanej piosenki i pięknego pałacu papieskiego.
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 18:12
        nenia1 napisała:

> szczerze to Lazurowe Wybrzeże tyłka mi nie urwało, owszem Saint Tropez ładne, f
        > ilmowy budynek żandarmerii must have, ale korki ogromne a jachty większe niż bu
        > dynki miasteczka, wszystko przesłaniają. Bardzo mi się za to podobał polecany t
        > u kanion rzeki Verdon, gdzie można wybrać się na spływ kajakowy i przy okazji o
        > dwiedzić Moustiers Sainte-Marie, przepiękne kalanki koło Cassis - do zobaczenia
        > również drogą morską, Park Narodowy Camargue ze stadami flamingów i możliwości
        > ą zwiedzania rejonu na grzbiecie białych koni charakterystycznych, Arles dla mi
        > łośników mniejszych miasteczek i Van Gogha, wykute w skale Les Baux-de-Provence
        > prowansalskie miasteczko leżące zaledwie 20 km od Arles, obowiązkowe Carcasson
        > ne dla wielbicieli starych zamków, Opactwo Sénanque - minus niestety mnóstwo lu
        > dzi, Park Narodowy Luberon ze sporą ilością małych, urokliwych miasteczek i pól
        > lawendy. Jak starczy czasu to Awinion, dla mostu ze znanej piosenki i pięknego
        > pałacu papieskiego.

Neniu, tyle ciekawych wskazówek, dziękuję!!!
        • clio_yaga Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 00:12
          Tak, Carcassonne jest wspaniałe, tylko, że to jednak spory kawałek od Lazurowego Wybrzeża, ale warto, podobnie jak w Baux-de-Provence z pokazami w ruinach zamku. Rewelacyjne jest też Aigues-Mortes, bardzo polecam. No i jeszcze Route des Cretes, tarasy widokowe, wjeżdża się autem i co kawałek są punkty widokowe, zdecydowanie warto się wybrać, bo widoki niesamowite, chyba że macie lęk wysokości.
      • dame_de_coeur Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 18:36
        Nîmes też warto odwiedzić
      • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 11:38
        >szczerze to Lazurowe Wybrzeże tyłka mi nie urwało, owszem Saint Tropez ładne,

Moja siostra tex tak mowi. Byla na wycieczce w Hiszpanii i spedzila po drodze 1 dzień w St Tropez ktore akurat jest moim zdaniem najmniej atrakcyjnym miejsciem na Lazurowym wybrzezu.

Lazurowe Wybrzeze " urywa mój tyłek" 3 razy w roku ciagle i regularnje, a zwiedzilam wiekszosc krajow Europy.
    • agcerz Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 18:37
      To moze okolice Antibes z muzeum Picassa.
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 15.12.24, 19:54
        agcerz napisała:

> To moze okolice Antibes z muzeum Picassa.

Zapisane 😊
    • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 11:03
      Zobacz na eurocamp.pl , oni błyskawicznie odpowiadają telefonicznie lub mailowo.
      Tamże cenniki , lokalizacje campingów zachodnioeuropejskich w tym na francuskim wybrzeżu.
      Ogólnie ceny są b.niskie przed sezonem letnim czyli IV , V i średnioniskie w VI ,potem jest szaleństwo cenowe w VII i VIII i niskie po sezonie w IX i X , co można sobie policzyć jak się wpisze ilość noclegów w wyszukiwarkę cenową w poszczególnych campingach. Jak im się poda maila to przysyłają info o promocjach , itp
    • jkl13 Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 13:20
      Byłam w 2022, w drugiej połowie czerwca, region Prowansja i Lazurowe Wybrzeże.
      Było gorąco, 37 stopni i pelne słońce, za to Prowansja pachniała lawendą. Sprawdzaliśmy mapy kwitnienia lawendy i szukaliśmy noclegów w pobliżu pól, na których kwitnie najwcześniej.
      Noclegi mieliśmy z bookingu, byliśmy 2+1 (nastolatek), braliśmy co najmniej 1 sypialnię (plus rozkładana kanapa w salonie dla młodego), wyszło wtedy średnio 65 euro za dobę za nocleg (nie osobę). Wyżywienie we własnym zakresie.
      Nocowaliśmy po 3-4 doby w jednym miejscu i przenosiny. Wyszukałam w necie miasteczka, które nas interesowały i w ich okolicach szukałam noclegu.
      Ze swej strony polecam Eze, Gordes, Roussilion, przełom Verdon, Monaco (wypad na 1 dzień, koniecznie !!! wyłączyć internet w telefonie). Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie Aix-de-Provence, choć z reguły omijany większe miasta.
      Z Lazurowego polecam przejażdżkę autem drogą wzdłuż morza (nie autostradą), piękne widoki i klimatyczne zatoczki, przy których można się zatrzymać.
      Na twoim miejscu pogrzebalabym w necie, poszukała miejsc, które chcecie zobaczyć i planowała wakacje.
      Na zachętę kilka zdjęć z tamtego wyjazdu wink
      • jkl13 Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 13:24
        Dalsze zdjęciasmile
        • jkl13 Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 13:26
          Zdjecia
          • jkl13 Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 13:29
            Ze swej strony polecam stronę lazurowyprzewodnik.pl, skarbnica wiedzy o tym regionie.
            • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 25.12.24, 18:38
              jkl13 napisała:

> Ze swej strony polecam stronę lazurowyprzewodnik.pl, skarbnica wiedzy o tym reg
              > ionie.
              Jkl, bardzo dziękuję!

Dziewczyny, a czy apartament w Marsylii jako baza wypadowa w Prowansji (w dużym uproszczeniu) jest ok? W ogole Marsylia to dobry pomysl?
              • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 25.12.24, 18:53
                Na poludniowym wybrzezu mamy z kolei (na razie) rezerwację noclegow w okolicy Saint- Raphael.
                A moze lepiej gdzies blizej Antibes, Eze itp.?
                Kurcze, nie mozemy sensownie poukładać tych wakacji. Za duzo dobrego 😉
                • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 12:34
                  Antibes ma dobre polaczenie jesli chcesz jezdzic pociagiem. Ale jesli samochodem to nie. Za drogo tam w porownaniu z innymi miejscami
              • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 25.12.24, 19:02

> jkl13 napisała:
                >
                > > Ze swej strony polecam stronę lazurowyprzewodnik.pl, skarbnica wiedzy o t
                > ym reg
                > > ionie.
                > Jkl, bardzo dziękuję!
                >
                > Dziewczyny, a czy apartament w Marsylii jako baza wypadowa w Prowansji (w dużym
                > uproszczeniu) jest ok? W ogole Marsylia to dobry pomysl?

Marsylia to dobry pomysł. W Marsylii zawsze zatrzymujemy się w hotelu "Ibis" /ze śniadaniem/ który jest dosłownie 20 metrów od głównego dworca kolejowego.
                "Ibis Marseille Centre Gare Saint Charles"
                😊
                • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 25.12.24, 19:15
                  alfons_nowogrodzki napisał:
                  > Marsylia to dobry pomysł. W Marsylii zawsze zatrzymujemy się w hotelu "Ibis" /z
                  > e śniadaniem/ który jest dosłownie 20 metrów od głównego dworca kolejowego.
                  > "Ibis Marseille Centre Gare Saint Charles"
                  > 😊

O, to jakis pomysl!

A w jaki sposób rezerwujecie w Ibisie noclegi? Przez booking lub inny portal czy bezpośrednio ma stronie hotelu?
                  • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 25.12.24, 19:23

> alfons_nowogrodzki napisał:
                    > > Marsylia to dobry pomysł. W Marsylii zawsze zatrzymujemy się w hotelu "Ib
                    > is" /z
                    > > e śniadaniem/ który jest dosłownie 20 metrów od głównego dworca kolejoweg
                    > o.
                    > > "Ibis Marseille Centre Gare Saint Charles"
                    > > 😊
                    >
                    > O, to jakis pomysl!
                    >
                    > A w jaki sposób rezerwujecie w Ibisie noclegi? Przez booking lub inny portal cz
                    > y bezpośrednio ma stronie hotelu?

Przez booking
                    • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 25.12.24, 19:33
                      Chyba nie mają parkingu. Oj, to odpada 😔
                      • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 12:38
                        Czyli samochod. Wiec zdecydowanie nie Marsylia. Co za idiotyczny pomysl. Do Marsylii sie jedzie na 1 dzien zwiedzania.

Niebezpiecznie i halas. Przeciez to drugie czy trzecie najwieksze miasto we Francji.
                        W ogole niebezpieczne. Jechac tam, wlezc w Petit Train, pojechac na La Garde wzgorze, objechac Le Panier dzielnice. I uwazac gdzie sie lazi. To nie jest bezpieczne miasto.

Ale fundowac sobie tam noclegownie haha? Chyba by miec zle wrazenia na temat Lauzurowego.

Macie samochod to w male miasteczka celuj po srodku.

Wiekszosc tu wypowiadajacych sie byla na lazurowym raz czy dwa. Ja jestem od lat co roku bo rodzina ma tam dom
                        • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 21:56
                          Marsylia odpadla.

Dalej szukamy . Mimo samochodu zależy nam by bylo blislo dworca i tu jest problem.

Zaraz zwariuję 😔
                          • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:34
                            No to glowne węzły pociagow tam to Nicea Antibes Toulon. Antibes nie jest duze jak Marseille ale drogo tam jeśli chodzi o restauracje.

Ja bym sie zastanowila co lubicie: plaze piaszczyste czy kamyczki/ otoczaki.

Jak zloty piasek to np Jean les Pin polwysep ma obledne plaze. Mozna wyskoczyc rano na plaze na piechote a potem wrocic pod prysznic i zwiedzac calybdzien. Albo odwrotnie- po calym dniu zwiedzania na plaze piaszczysta.

Na Cap Ferrat sa dwie niezle plaze taki zwir. W ogole Cap Ferrat jest przepiekne na wieczorne spacery wokol polwyspu. A Villa Rotschild, ogrody sa obledne. Podobnie ogrody w Menton.Ja lubie Menton mieszanka Wlochi Francji jesli chodzi o restauracje ale plaza to kamyki niestety.

Cannes i San Tropez moim zdaniem nie sa niczym nadzwyczajnym a plaze takie sobie. Tzn tam na polnoc od Theoule-sur-mer w stronę Cannes sa zlote ladne plaze albo plaza Midi i Bocca czy w St Tropez masz zloscista w porcie Grimmau czy Rayol Canadel-sur-merd ale...
                            Jean les Pin ma fajniejsze. St Tropez jest dosc snobistyczne a Jean les Pin bardziej bohema.

W samym Antibes jest fajna ale mala piaszczysta plaza przy fortyfikacjach. Bylam tam pare razy. Ostatnio nas tam burza zlapala.

Hyeres i Ciota sa tez warte rozwagi

W ogole to polecam kanal takich dwoch Niemek, swietne porady daja. Rowniez o plazach itd.
                            Ja tam jezdze co roku , 2-3 razy wiec wiele mi te Niemki pomogly swoimi filmikami.

Kanal sie nazywa Riviera Go! I tu jest link:

youtube.com/@rivierago?si=e7dnxv0JQUKBnfn2
                            W okolicach Toulonu to najladniesza plaza to
                            w Rayol Canadel-sur-mer.

• grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:51
                              princesswhitewolf napisała:

> No to glowne węzły pociagow tam to Nicea Antibes Toulon. Antibes nie jest duze
                              > jak Marseille ale drogo tam jeśli chodzi o restauracje.
                              >
                              > Ja bym sie zastanowila co lubicie: plaze piaszczyste czy kamyczki/ otoczaki.
                              >
                              > Jak zloty piasek

Princess, bardzo dziękuję za szczegółowe wskazówki co do plaż i polecenie kanału 😊

My ogólnie chcemy wlasnie pojezdxic po wybrzezu, a nie siedzieć w jednym miejscu, wiec mamy w planach odwiedzic różne plaze. Nie wiemy jednak, gdzue się ulokować na stałe, by mieć jak nsjlepszy dojazd do miejsc, ktore warto odwiedzic (w ogole ustalenie listy must have sprawia nam ogromne problemy...).
                              • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:55

> princesswhitewolf napisała:
                                >
                                >

Tulon chyba dosc dsleko jednak od najslynniejszych miejsc na LW (pokazuje mi, ze ok. 2h pociągiem do Nicei)?
                                • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:59
                                  Zgadza sie. Wiec dlatego proponowalam polwysep Antibes. Bo samo Antibes ma bardzo dobra linie pociągow. A Les Pin cudne plaze i wieczorne zycie jak na Karaibach.
                                  • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 23:36

> Zgadza sie. Wiec dlatego proponowalam polwysep Antibes. Bo samo Antibes ma bard
                                    > zo dobra linie pociągow. A Les Pin cudne plaze i wieczorne zycie jak na Karaiba
                                    > ch.
                                    Na razie arezerwowaliśmy cos w Antibes.

Nie do konca rozumiem, jak działają te połączenia kolejowe tzn. czy to jest jedna linia i jedzie jeden pociag przez cale wybrzeze?
                                    Tak np. bylo w Cinque Terre (bardzo wygodne rozwiazanie).

• princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 00:06
                                      Tak jest ale sa tez poboczne linie dlatego lepiej sie zatrzymac w miasteczku na glownej nadmorskiej linii. Ale tez jak mowilam odleglosci sa duze wiec lepiej brac pociagi pospieszne a te nie zatrzymuja sie na mniejszych stacjach. Mozna jechac godzinę albo 15 min. Stad rekomendowalam Antibes i niedaleki Juan Les Pin.

Tu wiecej o pociagach

youtu.be/GAzcQ-BFjxQ?si=wXbMAxwWxJOK4fux

W Nicei sa tramwaje, wszedzie sa autobusy. No is a pociagi. Jesli jestescie w Var gminie to zalapiecie sie na 3 dniowy czy 7 dniowy pass na wszystkie rodzaje transportu
                              • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:58
                                Pomysl ze miedzy Marsylia a Monaco jest 3 godziny pociagiem. By miec latwosc dojazdu usadowilabym sie gdzies pomiedzy a okolicach Toulon.

Ale Ale... Więcej do zobaczenia jest na wsch lazurowego wybrzeza niz zach. Wiec przesunelabym sie w kierunku Aga, St Raphael...
                                • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:58
                                  A i te 3 godz to sa pospieszne.... Sa takie co jada 5godzin....wolno
              • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 12:33
                >Dziewczyny, a czy apartament w Marsylii jako baza wypadowa w Prowansji (w dużym uproszczeniu) jest ok?

Od Marsylii do Nicei jest daleko. Lazurowe wybrzeze rozciaga sie mieddy Menton a Marsylia i troche dalej. Lepiej zatrzymac sie gdzies po srodku. San Raphael to dobry punkt.

Z Marsylii masz dluga jazde do Nicei, Monaco.i innych tamze miasteczek. I odwrotnie, z Nicei dalej do Ciota itd

Gdzies w okolicy Toulon sie zatrzymaj aby bylo optymalnie w obie strony. Ladnie tam
                • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 10:57
                  Np w Hyeres ?
                  • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 11:36
                    No tak tylko ze widzi mi sie ze ona jedzie na zwiedzanie a nie wielodniowy wypoczynek w naturze
                    • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 12:05

> No tak tylko ze widzi mi sie ze ona jedzie na zwiedzanie a nie wielodniowy wypo
                      > czynek w naturze

Wlasnie tak, chcemy pozwiedzać, plażing przy okazji 😉

A brac kwaterę pezy głównym dworcu w Nicei, czy koło mniejszych stacji?
                      • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 12:26
                        Nice Ville jest swietnie polaczone z wszystkim. A mniejsze stacje w Nicei to dojeżdżanie do centrum, do stacji Nice Ville aby sie przesiasc.

Od stacji sa 2 przystanki do starowki a 3 do morza. Idealna lokalizacja to.miedzy Nice Ville a starowka (Vieille Ville)
    • agcerz Re: Wakacje we Francji 16.12.24, 22:26
      A jeżeli Antibes, to podejdźcie do Grasse - tam dzieje się akcja ,Pachnidla,' tam również mieszka belgijski król Albert. I do Cannes blisko. Tylko Cannes mało imponujące, za to pamiętam, jak mnie wzruszył odcisk zaskakująco drobnych dłoni Jane Fondy na deptaku sław...
    • mikruszynka Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 11:49
      Zwróć uwagę przy rezerwacji noclegu czy pościel jest w cenie, bo to nie jest oczywiste we Francji.
    • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 12:29
      Zjezdzilam wszelakie miejsca we Francji i absolutnie sie nie zgadzam z wiekszoscia. lazurowe wybrzeze jest aaamazing. Byly na jakiejś krotkiej wycieczce objazdowej czy cos.

Atlantyk jest zimny jak Baltyk jesli chodzi o kraj Basków. Latem upal na plazy a woda zimna.
      Nie wiem co jest takiego nadzwyczajnego w San Sebastian albo Bilbao czego w Biarritz niby nie ma. Moze lubia miesiwa w kuchni hiszpanskiej.

Lepiej nad Lazurowe ale we wrzesniu albo koncu sierpnia. Woda ciepla, mniej turystow. Cudownie tam jest.
      • taje Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:16
        Zależy kto co lubi - ja nie lubię upałów i dzikich tłumów, więc wybrzeże atlantyckie wygrywa w cuglach.
        • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:17
          W sezonie tam sa dzikie tlumy.
          • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:25

> W sezonie tam sa dzikie tlumy.

W takim razie podajcie, proszę, nazwy miejscowosci w których Wasxym zdaniem warto miec miejscówkę by optymalnie zwiedzać Lazurowe Wybrzeże (glownie pociągiem, choc chetnie dowiem się tez, gdzie warto podjrchac autem).
            • koko8 Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:44
              Zaprzeczam. W lipcu Nicea była niemal pusta, na szlaku pieszym Tirepoli (początek w pointe de la Garoupe) czy na Tour du Cap d'Antibes nie spokalismy NIKOGO.
              Upał to rzecz względna, ja nawet nie zwracałam uwagi na pogodę - no chyba że padało (a zdarzyło się).
              Przepraszam, nie mam czasu czytać tego wątku, więc wpisuję się trochę od czapy, ale 2 lata temu na lazurowym wybrzeżu "dzikich tłumów "nie było. Nie było nawet "tłumów".
              • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:46
                Dopiero w koncu lipca dzieciaki koncza szkole we Francji i wtedy zaczyna sie szal tlumow do poczatku września
              • taje Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:49
                Nawet bez tłumów tam jest za gorąco w sezonie 🤷‍♀️
                • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:56
                  Chlodniej niz w Grecji, we Wloszech czy na pd Hiszpanii

Ja tam jezdze w koncu maja potem w koncu sierpnia czasem zima
            • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:54
              Ja bym sie zatrzymala w Jean les Pin blisko stacji pociagow czyli na Cap'd Antibes ale nie w samym Antibes. A to dlatego ze mnie meczy upal w dzien i wole plaze rano lub wieczorem i fajne restauracje przy morzu. Lubie plaze piaszczyste. Nie lubie lazic opiaszczona wiec chce prysznic w lazience po plazy.

Natomiast jak komus plaza wisi i moga byc biale kamyki otoczaki a np lubi dobre jedzenie wloskie i francuskie to Menton.
              Jak ktos lubi zakupy to St Laurent du Var bo tam jest Cap 3000. Male miasteczko, fajna plaza ale jest galeria handlowa uznana za najpiekniejsza na swiecie. Moc wszelakich restauracji nad morzem i z galerii widokiem na linie startowa samolotow w Nicei co moje dziecko ( keen plane spotter) bardzo krecilo i ciagle tam musialam jezdzic.

Jak chcesz starowke to Nicea zdecydowanie blisko Nice Ville uliczek. Milionerzy zatrzymuja sie w Monaco, w Antibes maja jachty albo w St Tropez.

Wszystko zalezy co kto lubi. Zielen i spokoj to Hyeres
            • dame_de_coeur Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 00:59
              Saint Laurent du Var lub Cagnes sur mer ( blisko dworzec, wygodne połączenie autobusowe ).
              • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 07:50
                St Laurent du Var to tez Cap 3000 o ktorym wspomnialam. Acz tam i w Cagnes super szybkie pociagi.sie nie zatrzymuja. No i plaza w Cagnes to kamyczki. W St Laurent kamyczki i zwir kolo Cap 3000
                • dame_de_coeur Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 09:06
                  Owszem, szybkie pociągi w St Laurent ani w Cagnes się nie zatrzymują, ale do Nicei i szerokiej okolicy dojazd jest bardzo dobry i można się całkiem wygodnie przesiąść. Plaża kamienista, na piasek warto podjechać dalej.
                  • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 10:03
                    W St Laurent przed Cap 3000 nad samym morzem jest zwir. Dojazd to tylko pociagi bo autobusem sie dlugo trzeba tluc. Najdalsze autobusy dojezdzaja do Nice Areoport i tam sie trzeba przesiasc. W zasadzie od Antibes taki sam dojazd do Nicei z kazdej miejscowosci czy Biot czy cokolwiek. Wszedzie bedzie tam wolny pociag
                    St Laurent du Var ma dwie części.Przed
                    dworcem w zasadzie sa tylko hotele. Za
                    dworcem b&b i hoteli juz nie ma. Ale trzeba lezc do góry i mostem przechodzic na druga strone. Ja znam te miasteczka bardzo dobrze

St Laurent du Var ma zalete w postaci galerii handlowej Cap 3000 jesli to ma dla kogos znaczenie. Poza tym nic ciekawszego niz inne miasteczka. Jak komus zalezy na dojezdzie do Nicei to w kazdym z nich mozna sie zatrzymac i jest podobny dojazd- tak samo z wsch strony Nicei - przepiekne Menton, czy Belieau sur Mer czy Villefranche

Pisek najblizszy to Jean les Pin..codziennie podjezdzac hmm
                    • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 10:13
                      St Laurent du Var piasek przed Cap 3000
                      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 10:29

> St Laurent du Var piasek przed Cap 3000

Princess, jestes nieoceniona, dzieki za fotki 😊

Dziewczyny , jeszcze raz bardzo dziękuję za zaangażowanie w moj watek i wiele pomocnych rad 😊

A moze w takim razie noclegi w Nicei? Transport w roznych kierunkach chyna ok? Podejrzewam, ze tam jest wszystko - roznego typu pociagi, autobusy... Juz sama nie wiem...

Zdaję sobie sprawę, że się umęczymy tym jeżdżeniem w różne miejsca (i na różne plaze), ale chcemy jak najwięcej zobaczyc. Po prostu taki mamy pomysl na wakacje (w, zeszlym roku za to na życzenie m. siedzieliśmy w sumie plackiem - oprócz kilku wypadów - w jednym miejscu w Cro, wiec teraz ma byc odmiana 😉).

• princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 11:35
                          >A moze w takim razie noclegi w Nicei? Transport w roznych kierunkach chyna ok

Tak..transport stamtad masz idealny.

St Rapahel to koszta dojazdow do Monaco i innych miejsc jakie będziesz zwiedzac. St Raphael jest swietne na wakacje stacjonarne, bez zwiedzania.

Pamietaj ze pociagi tez kosztuja. Kupcie sobie travel card- wszystko masz w video

W Nicei zatrzymajcie sie jak najblizej centrum
                      • dame_de_coeur Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 10:32
                        Autobusy 200, 400 i 500 dojeżdżają w okolice lotniska, a stamtąd jest tramwaj. Do centrum Nicei dojeżdża pociąg. Komunikacja działa całkiem sprawnie, a jak się porówna ceny parkingów ( autorka wątku zaznaczyła, że ma być budżetowo ) to nie jest to chyba duży problem. Piasek w St Laurent koło Cap 3000 jest jaki jest, plaża jest często zamykana, ale autorka wątku chce zwiedzać i szuka bazy wypadowej, więc jako bazę wypadową polecam, plażowanie niekoniecznie ( ja jeżdżę na plażę St Aygulf )
                        • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 10:50
                          dame_de_coeur napisał(a):

> Autobusy 200, 400 i 500 dojeżdżają w okolice lotniska, a stamtąd jest tramwaj.
                          > Do centrum Nicei dojeżdża pociąg. Komunikacja działa całkiem sprawnie, a jak si
                          > ę porówna ceny parkingów ( autorka wątku zaznaczyła, że ma być budżetowo ) to n
                          > ie jest to chyba duży problem. Piasek w St Laurent koło Cap 3000 jest jaki jest
                          > , plaża jest często zamykana, ale autorka wątku chce zwiedzać i szuka bazy wypa
                          > dowej, więc jako bazę wypadową polecam, plażowanie niekoniecznie ( ja jeżdżę na
                          > plażę St Aygulf )

Damo, dziękuję 😊

A Saint Raphael jako baza? Dostalismy teraz potwierdzenie calkiem fajnej miejscówki, ale chyba to niezbyt dibry pomysl?
                        • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 10:57
                          Ale tam w St Laurent jest kilka plaz. Nie zamykaja nic czesciej niz w innych miejscach.

>Komunikacja działa całkiem sprawnie, a jak się porówna ceny parkingów ( autorka wątku zaznaczyła, że ma być budżetowo ) to nie jest to chyba duży problem.

Przeciez wszedzie sa hotele czy air b&b z parkingami. Ona chce sie przemieszczac pociagiem

>więc jako bazę wypadową polecam,

Moim zdaniem lepiej miec baze wypadowa przy plazy na jakiej sie chce przebywac jeśli sie podrozowac chce pociagiem. Inaczej wleczesz parasol, reczniki, stroje tym pociągiem.

>Autobusy 200, 400 i 500 dojeżdżają w okolice lotniska, a stamtąd jest tramwaj. Do centrum Nicei dojeżdża pociąg

Ale przeciez wszedzie dojezdza pociag... Jazda autobusem i przesiadanie sie w tramwaj jest bez sensu bo to strata czasu. Tzn ja taki cyrk z 11 letnim milosnikiem transportu i tramwajow robilam ale normalnie to pociag jedzie szybciej. A najszybciej w glownych miastach bo sie pospieszne zatrzymuja.

Jakby chciala zwiedzac Nicee tylko to juz lepiej niech sie w niej zatrzyma. Jesli cale Var i Alpes Maritimes to w jakimkolwiek miasteczku tamze.

Ale jak mowi o Marsylii i calosci Lazurowego to sa dalekie odleglosci.

Ja bywam w St Laurent i tamtych okolicach 3 razy w roku.
                          • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 11:08
                            Moze inaczej...

Pierwszy tydzień spędzamy w Prowansji, mamy juz noclegi w Arles.

Potem chcemy pojezdzic po Lazurowym Wybrzeżu.

Czy w takim razie jest sens , by wybrać Niceę jako bazę (musimy niejako wrócić pod granicę, a potem cofać się, by zobaczyc niektóre miejsca)?

Mamy tez juz cos wstepnie zarezerwowane w Antibes (ceny masakryczne, kilka tysięcy drozej niz w Saint Raphael), ale czy stsmtad lstwo bedxie zwiedzac wybrzeze?

Tak, myslumy o pociągach mimo tsrgania calego plazowego majdanu. I jyz nawet nie chodzi o oplaty parkingowe, ale szukanie miejsca parkingowrgo tez bywa udręką.
                            • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 11:10
                              Przepraszam za literówki!
                            • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 11:30
                              Ale musisz wyjasnic jaki cel ma ten wyjazd:

Jak plazowanie to Jean Les Pin, a nie samo Antibes miasto. Jak zwiedzanie to baza powinno byc Nice Ville bo stamtad dojedziesz wszedzie we wsch Lazurowym Wybrzezu.

Arles ma piekny amfiteatr, bylam tam raz bo tam wiecej nic ciekawego nie ma. To nie jest najlepsza baza na zwiedzanie zach Lazurowego Wybrzeża bp jest bardzo na zachod wysuniete chyba ze Langwedocje tez planujecie zwiedzac. Warto tam odwiedzić Marsylię, Aix en Provence z dziesiatkami fontann, Avignion, Hyeres, La Ciotat
                              • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 11:31
                                Nie zwiedzicie tych miast pociagiem w zach Prowansji bo odleglosci sa za duze. Da sie: samochodem. Kilkanascie lat temu poswiecilam 1 dzien na jedno miejsce.

Aa plaza w Nice ville ma przezroczysta wode i ryby ale potrzebne sa na nia crocs czy jakies plastikowe buty na kamloty. Zdjecie
                              • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 11:39

> Ale musisz wyjasnic jaki cel ma ten wyjazd:
                                >
                                > Jak plazowanie to Jean Les Pin, a nie samo Antibes miasto. Jak zwiedzanie to ba
                                > za powinno byc Nice Ville bo stamtad dojedziesz wszedzie we wsch Lazurowym Wybr
                                > zezu.
                                >
                                > Arles ma piekny amfiteatr, bylam tam raz bo tam wiecej nic ciekawego nie ma. To
                                > nie jest najlepsza baza na zwiedzanie zach Lazurowego Wybrzeża bp jest bardzo
                                > na zachod wysuniete chyba ze Langwedocje tez planujecie zwiedzac. Warto tam odw
                                > iedzić Marsylię, Aix en Provence z dziesiatkami fontann, Avignion, Hyeres, La C
                                > iotat
                                Tak, maja byc dwie "bazy" - jedna, by zwiedzać Prowsnsję (tu juz jest rezerwacja w Arles, ewentualnie mamy jeszcze coś na tapecie niedaleko St. Remy) , a druga na zwiedzanie LW i z tą związane są największe problemy...
                                • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 12:29
                                  No to bym sie ulokowala przy stacji glownej Nice Ville od strony pd albo zach, jak najblizej.

Stamtad pociagiem wszedzie dojedziecie.
                                • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 12:32
                                  >tu juz jest rezerwacja w Arles, ewentualnie mamy jeszcze coś na tapecie niedaleko St. Remy) ,

Ale planujecie zwiedzac tez Langwedocje a nie tylko Prowansje? Bo te dwie lokalizacje sa wysuniete na zach bardzo, prawie w Langwedocji. To nie jest centralne dla zwiedzania Prowansji za bardzo
                                  • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 12:50

> >tu juz jest rezerwacja w Arles, ewentualnie mamy jeszcze coś na tapecie ni
                                    > edaleko St. Remy) ,
                                    >
                                    > Ale planujecie zwiedzac tez Langwedocje a nie tylko Prowansje? Bo te dwie lokal
                                    > izacje sa wysuniete na zach bardzo, prawie w Langwedocji. To nie jest centralne
                                    > dla zwiedzania Prowansji za bardzo

Planujemy zobaczyć Tuluzę, Albi (uwielbiam malarstwo Toulouse - Lautreca), maz chce do Carcassonne.
                                    • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 13:27
                                      Rozumiem. Okolo 20 lat temu jak pierwszy raz pojechalam do Prowansji to tez na wycieczke objazdowa. 1 dzien jedno miasteczko. 10 dni. Pozniej pozbalam Starego a jego ojciec ma dom ale 30 min od morza i tan sie zatrzymujemy
          • taje Re: Wakacje we Francji 27.12.24, 22:28
            Ale ja póki co mogę jeździć tylko w sezonie (wakacje szkolne…).
    • swiecaca Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 14:23
      Pytanie do znawczyn, czy okolice Lac de sainte croix są fajne na wypoczynek? Na mapie wygląda ładnie smile interesuje mnie bardziej interior z jakąś wodą, lazurowe Wybrzeże zjechaliśmy już kiedyś
      • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 15:39
        Tzn tam przyroda jest piekna i jezioro czyste i sliczne. Wawoz... w ogole tam w prowansji sporo takich wawozow...Jesli to Was interesuje czemu nie.
    • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 17:20
      Tak przy okazji.
      Jakie proponujecie połączenia kolejowe Z Warszawy do Marsylii ?
      • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 18:34
        Kiedys byl pociag z Lolski do Paryza. Czy nadal jest nie wiem.

My jezdzimy pociagiem z Londynu do Paryza, tam balujemy dzien czy dwa, a potem wagonem sypialnianym jedziemy wolniutko cala noc do Nicei, a juz tam jedziemy do dziadka domu autobusem albo nas inna czesc rodziny odbiera jesli tam jest.

Pociag wyjezdza z Paryza tak przed 22 a w Nicei jest jakos przed 9 rano. Spi sie.

Mam ladne zdjecie Dziubdziusia klikajacego sobie w lozeczku w pociagu ale nie wkleje bo z AI twarz tu dorabiaja 😂
        • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 18:35
          * Polski
    • stara-a-naiwna Re: Wakacje we Francji 28.12.24, 23:33
      ważne pytanie
      - czy możecie sobie pozwolić na wakacje poza rokiem szkolnym?
      - czy dopuszczacie dojechać tam autem?

Bo: można wypożyczyć w pełni umeblowany i z wyposażoną kuchnią domek nad samą plażą
      ceny - w lipcu i sierpniu dla "nas" zarabiających poza strefy euro niestety mało atrakcyjne.
      Domek w lipcu czy sierpniu za 10 dni są za 8 tysięcy (za całość) - a w maju za 1500zł(!). Cena rośnie wraz z temperaturą i bliskością wakacji wink
      Potem cena spada we wrześniu.

Do tej kwoty doliczyć trzeba wyżywienie - w domku jest kuchnia, sa sztućce, talerze, garnki (i zwyczajnie część posiłków: śniadania i kolacje można samemu)
      Jeśli MUSICIE jechać w wakacje szkolne i jeśli zdecydujecie się na taką formę wakacji sugeruję dokonać w miarę szybko rezerwacji - bo zwyczajnie lepsze ceny na lepszych cempingach szybko się kończą.

Zobacz domki na stronie lyxcamp, eurocamp czy vacancesoleil (jeszcze jest select camp i kilka innych).
      Was intersuje region lazurowego wybrzeża ewentualnie jeszcze dalej - langwedocja.
      Ja tak jeździłam bardzo dużo i dla mnie byłą to ulubiona forma wakacji.

A budżet który macie spokojnie powinien wystarczyć na pełne 2 tygodnie wakacji w lipcu albo w sierpniu.

Jeśli nie chcecie cempingu mozecie zwyczajnie znaleźć miasto do którego będzie w stanie dojechać na bookingu i sobie coś zarezerwować.

A! przed wyjazdem warto wyrobić sobie kartę ubezpieczenia zdrowotnego ekuz.
      • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 12:03
        Napisane rozsądnie i wyczerpująco.
        • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 13:53
          Tyle ze autorka watku juz zna cennik. Zreszta chyba biorac pod uwage cel podrozy niekoniecznie celuje w domki. Ona chce zwiedzac, wiec zapewne nie bedzie przesiadywac w domkach, ale od rana do nocy beda aktywni
          • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 13:59
            Dla zwiedzania wynajem mieszkania z kilmatyzacja blisko stacji jest lepszym pomyslem niz caravan na kempingu.

No i jako przebywaczka w domku wiejskim dziadka informuje ze w lipcu to ja nawet tam nie jade bo upal niemilosierny, i nikt nie siedzi na dworze, a wieczorem zra komary. W sumie posiedziec da sie tylko rano i to niezbyt dlugo
            • stara-a-naiwna Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 18:32
              na cempingach domki mają klimę - XXI wiek wink

a co do zwiedzania - pani chce jechać w lipcu / sierpniu gdzie moze by 35' od 9.00 do 18.00 i zobaczymy ile będą w stanie "zwiedzać"
              • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 18:54
                stara-a-naiwna napisała:

> na cempingach domki mają klimę - XXI wiek wink
                >
                > a co do zwiedzania - pani chce jechać w lipcu / sierpniu gdzie moze by 35' od 9
                > .00 do 18.00 i zobaczymy ile będą w stanie "zwiedzać"

Dwa lata temu bylismy na przełomie lipca i sierpnia na objazdowce we Wloszech. Bylo bardzo gorąco (padaly rekordy temp. Neron to się chyba nazywało), a dalismy radę (zwiedzilismy wszystko, co chcieliśmy, a nawet więcej). Grunt to parasolka, wiatrak na baterię lub wachlarz, duzo wody i odpowiednie buty. Plus oczywiscie wysoki spf.

Mamy nadzieję, ze teraz bedzie podobnie. Obie miejscówki sa z basenem, w Antibes dodatkowo blisko plaza.
                Oczywiscie nic na siłę, jesli czegos nie zobaczymy, to nic się nie stanie.
                Nie mamy innej opcji, niestety. Wczesniej cirka ma swoje egzaminy, w tym LEK.

Za zyczenia dla maturzysty nie dziękuję, by nie zapeszyć 😉

A campy rozważamy na emeryturę, moze nawet kupimy sobie wypasionego kampera 😉
                • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 18:57
                  A nie, z LEK to mi się cos pozajaczkowało, sorki.
                • mysiaapysia Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 12:17
                  My wybieramy się z dwójką nastolatków nad Lazurowe Wybrzeże w pierwszej połowie lipca. Aż tak dużego budżetu jak wy nie planowaliśmy, ale ceny noclegów są tam jednak wysokie. Celujemy jednak bez basenu. Dla nas musi być kuchnia, parking, internet i klima, no i dwie sypialnie. Jeszcze nie dokonaliśmy rezerwacji. Póki co mamy coś tam upatrzone w Antibes, Arles i Perpignan. Tylko w pierwszej z tych miejscówek nie ma dwóch sypialni, ale ostatecznie z jedną sypialnią raczej damy radę przez 3 noce. Chcemy jechać do Cannes, Nicei i San Tropez. Potem przejazd przez Prowansję i Awinion na drugi nocleg, a stamtąd Marsylia i Park Camarque. Potem przejazd do Perpignan i stamtąd chcemy jechać do Carcassone, Girony i Costa Brava, może też jedna wycieczka w Pireneje. W samej Francji już byliśmy kilka lat temu, ale wtedy był Paryż, Dieppe i Dolina Loary.
                  • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 17:22
                    mysiaapysia napisała:

> My wybieramy się z dwójką nastolatków nad Lazurowe Wybrzeże w pierwszej połowie
                    > lipca. Aż tak dużego budżetu jak wy nie planowaliśmy, ale ceny noclegów są tam
                    > jednak wysokie. Celujemy jednak bez basenu. Dla nas musi być kuchnia, parking,
                    > internet i klima, no i dwie sypialnie. Jeszcze nie dokonaliśmy rezerwacji. Pók
                    > i co mamy coś tam upatrzone w Antibes, Arles i Perpignan. Tylko w pierwszej z t
                    > ych miejscówek nie ma dwóch sypialni, ale ostatecznie z jedną sypialnią raczej
                    > damy radę przez 3 noce. Chcemy jechać do Cannes, Nicei i San Tropez. Potem prze
                    > jazd przez Prowansję i Awinion na drugi nocleg, a stamtąd Marsylia i Park Camar
                    > que. Potem przejazd do Perpignan i stamtąd chcemy jechać do Carcassone, Girony
                    > i Costa Brava, może też jedna wycieczka w Pireneje. W samej Francji już byliśmy
                    > kilka lat temu, ale wtedy był Paryż, Dieppe i Dolina Loary.

Bardzo fajny plan 😊

My zamierzamy do Carcassone jechac z Arles, Costa Brava nie tym razem, za daleko.
                    • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 31.12.24, 00:42
                      Gdzie Rzym, Gdzis Krym chcialoby sie powiedzieć...

Jak mowilam bylam kiedys na objazdowej 1 dzien jeden nocleg w jednym miejscu miedzy Montpellier a Nice. I to bylo wykanczajace. A co dopiero Costa Brava...

Zdecydowanie lepiej podzielic pd wybrzeze Francji na 3 etapy, a Costa Brava jako 4 ty etap. Tu sa ematki ktore byly w Cannes i St Tropez i wnioskuja po takim liznieciu o calym regionie....lepiej cos solidniej zobaczyc
              • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 20:57
                No oczywiscie, ze maja i naprawde w UK tego pelno pod nazwa caravan park.

Chodzi o to ze pola kempingowe nigdy nie sa blisko stacji pociagowej
          • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 14:32

> Tyle ze autorka watku juz zna cennik. Zreszta chyba biorac pod uwage cel podroz
            > y niekoniecznie celuje w domki. Ona chce zwiedzac, wiec zapewne nie bedzie prze
            > siadywac w domkach, ale od rana do nocy beda aktywni

Autorka zna cennik gdyż na stronach campingów np na Eurocamp.pl są już od pażdziernika czy listopada cenniki na 2025 rok. Wystarczy wybrać camping , wpisać termin pobytu , rodzaj domku campingowego i pokazuje się cena pobytu

-----------
            krytykapolityczna.pl/kraj/babcia-inwizytor-czas-powiedziec-sprawdzam-w-spisie-powszechnym-zaznaczyc-ateista/
            • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 17:07
              No ale ona mowi o zwiedzaniu i bliskosci do stacji a nie o kampingowaniu daleko od stacji i punktow do zwiedzania ( skrot ci podaje rozmow)
      • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 14:15

> Bo: można wypożyczyć w pełni umeblowany i z wyposażoną kuchnią domek nad samą p
        > lażą
        > ceny - w lipcu i sierpniu dla "nas" zarabiających poza strefy euro niestety mał
        > o atrakcyjne.
        > Domek w lipcu czy sierpniu za 10 dni są za 8 tysięcy (za całość) - a w maju za
        > 1500zł(!). Cena rośnie wraz z temperaturą i bliskością wakacji wink
        > Potem
        > Zobacz domki na stronie lyxcamp, eurocamp czy vacancesoleil (jeszcze jest sele
        > ct camp i kilka innych).
        > Was intersuje region lazurowego wybrzeża ewentualnie jeszcze dalej - langwedocj
        > a.
        > Ja tak jeździłam bardzo dużo i dla mnie byłą to ulubiona forma wakacji.
        >
        > A budżet który macie spokojnie powinien wystarczyć na pełne 2 tygodnie wakacji
        > w lipcu albo w sierpniu.
        >
        > Jeśli nie chcecie cempingu mozecie zwyczajnie znaleźć miasto do którego będzie
        > w stanie dojechać na bookingu i sobie coś zarezerwować.
        >
        > A! przed wyjazdem warto wyrobić sobie kartę ubezpieczenia zdrowotnego ekuz.

Bardzo dziękuję 😊 wiele przydatnych wskazówek 😊

Miejscowki już wybrane i zarezerwowane, uff 😉

Ostatecznie stanęło na Arles (kierunek Prowansja i Langwedocja) i oraz apartmą 😉 w Antibes (kierunek LW) blisko plaży (pół dnia szukałam kwatery w Nicei, a na koncu m. powiedział, ze jednak nie chce w czasie wakacji mieszkać w mieście, no cusz 😉).

Plany na zwiedzanie (autem i pociągami) mamy ambitne, zobaczymy , co z tego wyjdzie 😉

Poza tym budzet mozna zwiększyć, tylko urlop nie jest z gumy...

Niestety, musi to byc przelom lipca i sierpnia, bo wprawdzie syn z nami nie jedzie (tak deklaruje, ale w razie czego bierzemy miejscówki, gdzie są 4 łóżka), ale wczesniej sa wyniki matur itp. i chcemy byc wtedy w domu.

Jeszcze raz bardzo, bardzo wszystkim dziękuję za pomoc 😊

Pewnie później wrócę do wątku, by dopytywać o różne szczegoly, ale na razie muszę odetchnąć 😉
        • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 17:09
          Doswiadczenie Nicei a Marsylii nad morzem jest inne. Zobaczysz

Ale cieszę sie ze znalezliscie miejscowki.

Te wieki temu co ja pojechalam na objazdowke to 2 dni w jednym hotelu/b&b bylo- ultra meczace
        • stara-a-naiwna Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 18:30
          jak będziecie na miejscu podjedzcie i zobaczcie na przyszłość jak wygląda camping - odnośnie tego co ktoś napisał wcześniej - w domku jest klima wink

i baseny ze słodką wodą dostępne pod nosem to też ważny atut wink

co do ogólnych wskazówek na miejscu - pamiętam ze tak jest sjesta i chociaż byś miała umrzeć głodu i pragnienia małe sklepy są zamknięte (byłam kilka lat temu - były czynne jedynie duże markety z dale od centrum.

Bawcie się dobrze i trzymam kciuki za maturzystę

ps. i co do campingów - cała francja i niemcy (nie ta biedniejsza cześć) tak właśnie spędza wakacje
          • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 19:07

"ps. i co do campingów - cała francja i niemcy (nie ta biedniejsza cześć) tak właśnie spędza wakacje"

Tak właśnie jest , jak ktoś raz popróbuje zachodnioeuropejskich campingów to do nich z tęsknotą po zimie wraca 😊
            • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 20:55
              No tak ale to raczej jest dobre na wakacje jak ktos chce spokojnych wakacji i plażowania.

A nie zwiedzania i atrakcji w roznych miejscach- a tak ona planuje
              • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 21:55

> No tak ale to raczej jest dobre na wakacje jak ktos chce spokojnych wakacji i p
                > lażowania.
                >
                > A nie zwiedzania i atrakcji w roznych miejscach- a tak ona planuje

Można się przemieszczać od campingu do campingu. Nawet po jednym dniu na konkretnym campingu a na następnym campingu np dwa dni a na następnym jeden dzień i jadę dalej. Domek campingowy można wynająć nawet na jedną noc co można zauważyć na campingach że ktoś przyjeżdża wieczorem po jakiś domek a rano wyjeżdża i więcej tej osoby/samochodu się nie widzi. Mignęła tylko.
                Można rezerwować domek telefonicznie , mailowo lub osobiście zajeżdżając na dany camping pamiętając że w zależnosci od campingu recepcja jest czynna np do godz. 18 a potem jest juz tylko ochrona czy ekipa sprzatająca.
                😊

• princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 23:26
                  Nie oplaca się finansowo na jeden dzien.

Co ty masz z tymi kampingami? Jak kogos stac to nie zatrzyma sie na campingu. Kilkanascie lat temu bylam w Agay w Pierre et Vacance miasteczku kampingowym. Daleko do stacji i wszedzie wlec sie samochodem
                  • alfons_nowogrodzki Re: Wakacje we Francji 29.12.24, 23:39

> Nie oplaca się finansowo na jeden dzien.
                    >
                    > Co ty masz z tymi kampingami? Jak kogos stac to nie zatrzyma sie na campingu. K
                    > ilkanascie lat temu bylam w Agay w Pierre et Vacance miasteczku kampingowym. Da
                    > leko do stacji i wszedzie wlec sie samochodem

Zależy jaki i gdzie jest położony camping. Znam campingi leżące 10 metrów od plaży , 200 metrów od plaży i takie które są 10 kilometrów od plaży.
                    • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 00:11
                      alfons_nowogrodzki napisał:

>
                      > Zależy jaki i gdzie jest położony camping. Znam campingi leżące 10 metrów od pl
                      > aży , 200 metrów od plaży i takie które są 10 kilometrów od plaży.

Przecież Princess pisze o odległości od stacji, a nie plaży.

• princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 00:15
                        No wlasnie
                    • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 00:14
                      Tu istotna jest stacja a nie plaza. Jesli chodzi o plaze w tamtym miejscu to polecilam Jean Les Pin, ale ona chce zawiedzac wiec wezel komunikacyjny z dobrym polaczeniem ma znaczenie
                      • boogiecat Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 10:45
                        Ja tylko napisze- lato na lazurowym moze byc koszmarkiem - najgorsze sa tlumy, bo temperatury moga byc calkiem ok a zwlaszcza w okolicach nicejskich tzn w Alpes-Maritimes ktore maja miedzy gorsko-morski microclimat.
                        Bez tych tlumow, juz od wrzesnia absolutnie wszystko jest tam wspaniale.
                        Ps
                        Princess prestanze pisac Jean les Pins🙄
                        • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 10:52
                          No s dodaje przez Nie mecz. Tlumy to od konca lipca do wrzesnia
                          • boogiecat Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 11:17
                            Juan.

Nie no, tlumy cale letnie francuskie wakacje na lazurowym, czyli lipiec i sierpien. Od wrzesnia jest juz ok, zostaja Brytyjczycy.
                            • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 12:06
                              We wrześniu dzieci brytyjskie ida do szkoly wiec chyba zostaja bezdzietni tylko z wszelakich nacji.

Ale tez nie mozna powiedziec ze jest tlok cale lato taki sam. Wlasnie w koncu lipca i w sierpniu jest najwiekszy a mniejszy troche. w poczatkach lipca.

Dziadek ma domek na wsi kolo D21 jezdzimy od ponad dekady 2-3 razy w roku. W maju/czerwcu jest tydzien w szkole wolny a potem przelom sierpnia i wrzesnia na dzien przed zaczeciem szkoly. Czasem w pazdziernku.
                              • boogiecat Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 12:11
                                A to na pewno w poczatkach lipca jest jeszcze spokoj, bo francuskie wakacje zaczynaja sie corocznie okolo 7 lipca;

no ale to juz nie ma znaczenia dla autorki (a wy jezdzicie w fajnych terminach)
                                • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 12:29
                                  W lipcu to Nowergia, Szkocja ma sens moim zdaniem.
                        • grey_delphinum Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 11:28
                          boogiecat napisała:

> Ja tylko napisze- lato na lazurowym moze byc koszmarkiem - najgorsze sa tlumy,
                          > bo temperatury moga byc calkiem ok a zwlaszcza w okolicach nicejskich tzn w Alp
                          > es-Maritimes ktore maja miedzy gorsko-morski microclimat.
                          > Bez tych tlumow, juz od wrzesnia absolutnie wszystko jest tam wspaniale.
                          > Ps
                          > Princess prestanze pisac Jean les Pins🙄

U nas wrzesien odpada, córka ma jeszcze inne plany wakacyjne. No musi byc przełom lipca i sierpnia, ech...
                          • boogiecat Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 11:57
                            I tak bedzie fajnie. Napisalam, ze moze byc koszmarkiem bo srednia rozpuszczona ematka narzeka na wszystko, a i ja jestem rozpuszczona bo mam porownanie caloroczne.
                            Ale na pierwszy raz mysle, ze te tlumy beda dla was ok- ot niedogodnosc jak to w turystycznych miejscach. Mysle, ze bedzie walka o miejsca parkingowe wiec bierzcie pociag wybrzezowy gdy tylko bedzie pasowal do waszego zwiedzania.

O lazurowym i o samej naprawde przepieknej Nicei moglabym kilometrami opowiadac, pojedzcie "koniecznie" (jesli wam wpadnie w plany) pociagiem do Roquebrune Cap Martin, Cap d'Ail lub choc do Beaulieu- sliczna trasa (ktora mozna tez pieszo wybrzezowymi wspanialymi sciezkami) i sliczne wioski oraz plaze.
                            Poza tym z bardzo urokliwych miejsc (lecz dostepnych glownie samochodem) Carros village, Cagnes le Haut, St Paul de Vence.
                            • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 12:00
                              A ty tam mieszkasz na lazurowym wybrzezu?
                          • princesswhitewolf Re: Wakacje we Francji 30.12.24, 11:57
                            Tylko wtedy dzieci francuskie i angielskie, hiszpanskie itd wylegaja ze szkol na wakacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka