Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 9.0

06.01.25, 20:28
Zapraszam do już dziewiątej części wątku koreańskiego (i nie tylko) smile
Linki do pozostałych:
forum.gazeta.pl/forum/w,567,171011534,171011534,Koreanskie_seriale.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,172297251,172297251,Koreanskie_seriale_2_0.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,172731535,172731535,Koreanskie_seriale_3_0.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,173221109,173221109,Koreanskie_seriale_4_0.html?
forum.gazeta.pl/forum/w,567,173679345,173679345,Koreanskie_seriale_5_0.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,174645375,174645375,Koreanskie_seriale_6_0.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,176342700,176342700,Koreanskie_seriale_7_0.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,177253946,177253946,Koreanskie_seriale_8_0.html
I kuchnia koreańska- forum.gazeta.pl/forum/w,567,171618058,171618058,Kimchi_i_co_dalej_.html
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 20:32
      Gry Kalmarów część druga. Po może 20 minutach wyłączyłem. Miałem rację?
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 20:46
        Nie miałeś, ale każdy ogląda to, co mu pasuje, więc co za różnica, że ktoś ma inne zdanie 🤷
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 20:56
        Właśnie zaczęłam pisać o tym post wink
        Ja obejrzałam cały serial. Ale jeśli wcześniej nie oglądałeś pierwszej części to nie bardzo ma to sens. Jeśli nie oglądasz chociaż od czasu do czasu seriali koreańskich (choćby kryminałów) to też się nie ubawisz tongue_out Bo trzeba się najpierw przyzwyczaić do ich specyficznej konwencji.
        Co do drugiego sezonu. Mam mieszane uczucia właśnie co do pierwszego odcinka. Z jednej strony bardzo dużo się w nim dzieje. Jest nabity informacjami o starych bohaterach, wprowadza nowe postacie oraz próbuje rozpędzić akcję. W rezultacie czułam się lekko znużona i miałam ochotę zawołać- do brzegu, niech wreszcie ta gra się rozpocznie! wink Dlatego jeżeli nie obejrzałeś pierwszego sezonu to ten odcinek cię znudzi i zniechęci. Kolejne są lepsze.
        Nie chcę spoilerować (napiszę więc ogólnikami) ale nie czuję frustracji z powodu podzielenia tej historii na dwie części. Zaczekam zastanawiając się, która z postaci pozytywnych- a te już powoli się klarują zostanie ocalona. Mam kilka pewniaków, co do kilku osób się waham. Jeśli zaś chodzi o stronę "bardziej chciwą" to kompletnie nie umiem przewidzieć. Czy ktokolwiek stamtąd przeżyje? Czy ci co przeżyją będa tymi, którzy finalnie przejdą "na jasną stronę mocy"?
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:07
          heca007 napisała:

> tongue_out Bo trzeba się najpierw
          > przyzwyczaić do ich specyficznej konwencji.

Sądząc z tego, że 2 sezon to najlepszy debiut w historii seriali, to chyba już nie trzeba 😉

Ja podtrzymuję, to co pisałam wcześniej: drugi sezon dla mnie lepszy niż pierwszy, serial mi się podoba, ale nadal nie rozumiem czemu stał się aż takim międzynarodowym fenomenem, bo jakimś super arcydziełem z pewnością nie jest.

Co do "przeżywalności" postaci, jeden z zastrzelonych żyje jak nic.
          • heca007 Re: Squid Game, UWAGA! spoiler! 06.01.25, 21:39
            otia5 napisała:

>
            > Co do "przeżywalności" postaci, jeden z zastrzelonych żyje jak nic.

O masz, przegapiłam chyba...

Ps: Myślałam też, że będzie więcej Wi Ha Joona. A tutaj ciężar historii przesunął się na uczestników gry a ci co zostali na lądzie jakoś tak są dodatkiem...
            Ps2: Kapitan kutra od początku wydawał mi się podejrzany wink Tak charytatywnie pływał i szukał tajemniczej wyspy tongue_out Tak akurat przechodził z tragarzami kiedy WHJ wpadł postrzelony do wody tongue_out
            Ps3: Nie żałuję, że "wiadomo kogo" zaciukali widelcem suspicious Choć jestem fanką to grał strasznego uja i należało mu się. Tzn tej postaci tongue_out Przy czym zagrał ją naprawdę dobrze. Tak doskonale, że podobno to też zaważyło na jego nieobecności podczas promocji serialu tongue_out Zbyt negatywne emocje wywoływał.
            • otia5 Re: Squid Game, UWAGA! spoiler! 06.01.25, 22:03
              heca007 napisała:

>
              > O masz, przegapiłam chyba...

Nie, nic nie przegapiłaś. Ja po prostu nie wierzę, że Lee Jin Wookowi dali tak marginalną rólkę ze stosunkowo dużym wprowadzeniem, z którego nic nie wynikło. Pani 011 jak nic krzywo celowała.

> Ps: Myślałam też, że będzie więcej Wi Ha Joona.

Toteż podsumowałam całą jego "rolę" jednym słowem: przystojny 🙂

> podobno to też zaważyło na jego nieobecnoś
              > ci podczas promocji serialu tongue_out

Daj spokój, szkoda słów, oni mu nadal tej trawki nie chcą wybaczyć, chorzy ludzie. A potem się dziwić, że najwyższy współczynnik samobójstw.
              • heca007 Re: Squid Game, UWAGA! spoiler! 06.01.25, 22:19
                otia5 napisała:

>
                > > Ps: Myślałam też, że będzie więcej Wi Ha Joona.
                >
                > Toteż podsumowałam całą jego "rolę" jednym słowem: przystojny 🙂
                >
                > > podobno to też zaważyło na jego nieobecnoś
                > > ci podczas promocji serialu tongue_out
                >
                > Daj spokój, szkoda słów, oni mu nadal tej trawki nie chcą wybaczyć, chorzy ludz
                > ie. A potem się dziwić, że najwyższy współczynnik samobójstw.

Widziałam polski artykuł na temat T.O.Pa. Było w nim napisane, że siedział 10 miesięcy w więzieniu za tą trawkę i do tego musiał iść w tym czasie do wojska i odsłużyć prace społeczne sciana Co za kretyn to pisał?! On nie siedział bo dostał 10m w zawieszeniu na dwa lata. Do wojska poszedł obowiązkowo ale go zwolnili bo mu psyche siadła i przeszedł do prac społecznych gdzie przedawkował sześciokrotnie swoje leki i ocknął się po tygodniu w szpitalu tongue_out Nawet ja to wiem a temu dziennikarzynie sprawdzić się nie chciało.
            • kurt.wallander Re: Squid Game, UWAGA! spoiler! 06.01.25, 22:05
              heca007 napisała:

> otia5 napisała:

> Ps3: Nie żałuję, że "wiadomo kogo" zaciukali widelcem suspicious Choć jestem fanką
              > to grał strasznego uja i należało mu się. Tzn tej postaci tongue_out Przy czym zagrał j
              > ą naprawdę dobrze.

Ja fanką nie jestem, i dla mnie postać przeszarżowana. Ale może koreańscy celebryci ćpuni faktycznie tak się zachowują? wink

Podoba mi się w sumie postać transgenderowego żołnierza. Jakoś tak budzi sympatię. Aż musiałam wyguglać, gdzie wcześniej widziałam tego aktora, bo twarz była mi znajoma.

Natomiast Lee Byung Hun świetnie zagrał swoją rolę - budzi autentyczną nienawiść, przynajmniej u mnie....

Kang Ha Neul też trzeba przyznać, że warsztat ma. Od początku podejrzewałam, że jego służba w Marines to ściema.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:57
            otia5 napisała:

nadal nie rozumiem czemu stał się aż takim między
            > narodowym fenomenem, bo jakimś super arcydziełem z pewnością nie jest.

A to fenomenem zostają tylko arcydzieła? No nie. Chyba nikt, nawet zagorzali fani SG nie twierdzą, że to arcydzieło....
            >
            • runny.babbit Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 22:02
              Imo był hit, bo opowiedział dość uniwersalną historię w nowej odsłonie, całość była świeża, bardzo spójna ( strona wizualna, muzyka, wszystko pogłębiało nastrój), dobrze zagrana. I jak na koreańskie produkcje akcja toczyła się wartko, były emocje.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 22:07
              kurt.wallander napisała:

> A to fenomenem zostają tylko arcydzieła? No nie.

Masz rację, faktycznie bez sensu to napisałam. Chodziło mi o to, że dla mnie on się tak nie wybija ponad inne seriale. Trafił w swój czas i dobrze.
        • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:08
          Widziałem pierwszą część. Widziałem też już kilka koreańskich filmów "jednorazowych". (Seriali z zasady nie oglądam.) Takich mordobijących i strzelających. Niektóre naprawdę zabawne.
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:29
            No to spróbuj przebrnąć przez pierwszy odcinek. Potem jest o wiele lepiej. Ogólnie postacie są bardziej skomplikowane. Pokazana jest też druga strona czyli strażnicy. W pierwszej części byli tylko elementem wystroju, gdyby nie strzelali to mogliby być statystami tongue_out A tutaj już tak nie jest.
            • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:42
              Spróbuję. To w ogóle przez żonę zacząłem oglądać te filmy. Ona właśnie kosi When the phone rings, i bardzo jej się podoba.
              • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 22:04
                Uuuu, to musi być już przyzwyczajona skoro daje radę When The Phone Rings. Bo to jest taki serial gdzie masz sobie do urzygu obejrzeć głównego bohatera granego przez Yeon Seok Yoo. Czyli ładne ciało przodem, bokiem, tyłem, bez koszuli, w garniaku, jako dżentelmen, jak całuje itd wink Taka, wiesz oda ku czci Yeon Seok Yoo big_grin Zapytaj żonę czy oglądała może King The Land wink To jest znowu oda do pięknego ciałka Lee Junho suspicious

A co do SG to jeszcze tylko dodam, że tym razem zatrudnili wiele więcej flagowych aktorów koreańskich. W każdym wieku. Mamy oczywiście samego Lee Byung Hyuna, ale też starszych aktorów jak Kang Ae Shim czy Song Young Chang. To są bardzo doświadczeni aktorzy z niezłym warsztatem.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 22:12
                  heca007 napisała:

> Uuuu, to musi być już przyzwyczajona skoro daje radę When The Phone Rings. Bo t
                  > o jest taki serial gdzie masz sobie do urzygu obejrzeć głównego bohatera graneg
                  > o przez Yeon Seok Yoo. Czyli ładne ciało przodem, bokiem, tyłem, bez koszuli, w
                  > garniaku, jako dżentelmen, jak całuje itd wink Taka, wiesz oda ku czci Yeon Seok
                  > Yoo big_grin Zapytaj żonę czy oglądała może King The Land wink To jest znowu oda do p
                  > ięknego ciałka Lee Junho suspicious

Dobrze to podsumowałaś. Jestem po trzech odcinkach i zastanawiam się, czy oglądać dalej. Niby nieźle wchodzi, i może te upadki prosto w ramiona, albo na kogoś leżącego, to są chociaż trochę autoironiczne, ale jakoś ciężko mi wchodzą. Fabuła wygląda na to, że będzie jakąś totalną bzdurą bez cienia realizmu....

I taka rzecz na koniec - nie sprawdzałam szczegółów, ale mam wrażenie, że niektóre dramy kręcone są przez fetyszystę męskich butów do garnitury. W wielu dramach są dłuższe lub krótsze sekwencje zbliżenia na buty głównego, czasem dość znoszone i rozchodzone, ble. I tak się zaczęłam zastanawiać, czy to przejaw upodobania kamerzysty? wink Tu też było zbliżenie na buty....
                  >
                  > A co do SG to jeszcze tylko dodam, że tym razem zatrudnili wiele więcej flagowy
                  > ch aktorów koreańskich. W każdym wieku. Mamy oczywiście samego Lee Byung Hyuna,
                  > ale też starszych aktorów jak Kang Ae Shim czy Song Young Chang. To są bardzo
                  > doświadczeni aktorzy z niezłym warsztatem.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:52
                Polecę Ci na początek netfixowy My Name, nie ma dużo odcinków. Moze momentami nielogiczny np. Jedna laska pobiła nadtu gangusow. Ale ogolnie swietny dla mnie.
                I sensacyjny "60 dni Survivor" czy jakos podobnoe.
                Ja lubię trzymające w napięciu.
          • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:31
            Chciałem zalinkować poniższy film, ale to nie Koreański. Niemniej bardzo wesoły, taki optymistyczny.

www.imdb.com/de/title/tt31158592/
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:33
              krwawy.lolo napisał:

> Chciałem zalinkować poniższy film, ale to nie Koreański. Niemniej bardzo wesoły
              > , taki optymistyczny.
              >
              > www.imdb.com/de/title/tt31158592/

Tytuł wątku to tradycyjnie seriale koreańskie ale zapewne zauważyłeś (a jak nie to uściślam), że tutaj piszemy też o dramach japońskich, tajwańskich, chińskich itd. Oraz o kuchni, kulturze, wycieczkach oraz oczywiście obrabiamy ładne tyłki celebrytom tongue_out
              • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:44
                Nie zauważyłem, bo nie sposób włączyć się na dobrze w kilkusetwpisowy wątek. Ten zapewne też opuszczę zanim dobiegnie setki. smile
        • runny.babbit Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:59
          A ja mam wrażenie, że przez to podzielenie trzeba się wstrzymać z oceną, bo tak naprawdę opowieść jest urwana w połowie. Mam nadzieję że nie będą mieli oporów przed pozbywaniem się bohaterów na dobre. To mi się podobało w pierwszej części, że do końca człowiek nie mógł być pewien kto przeżyje, kto nie, dlatego każda śmierć dawała po głowie.
          Akurat pierwszy odcinek mi się podobał, fajnie wprowadzał w świat, za to potem tempo trochę siadło. Moim zdaniem głosowania, ta druga gra i części na morzu bardzo się ciągnęły. Nowi gracze fajni, choć strasznie dużo ich tam powsadzali, ciekawi mnie co się z tego wykluje. Trzecia część zadecyduje, czy całościowo będzie hit czy trochę mniejszy hit 😏
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 22:07
            runny.babbit napisał(a):

> A ja mam wrażenie, że przez to podzielenie trzeba się wstrzymać z oceną, bo tak
            > naprawdę opowieść jest urwana w połowie. Mam nadzieję że nie będą mieli oporów
            > przed pozbywaniem się bohaterów na dobre. To mi się podobało w pierwszej częśc
            > i, że do końca człowiek nie mógł być pewien kto przeżyje, kto nie, dlatego każd
            > a śmierć dawała po głowie.

Pod tym mogę się podpisać.

> Akurat pierwszy odcinek mi się podobał, fajnie wprowadzał w świat, za to potem
            > tempo trochę siadło.

I tu podzielam twoje zdanie.

• heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 22:28
            Powsadzali dużo rozpoznawalnych aktorów. Z jednej strony fajnie a z drugiej mam wrażenie, że każdy aktor w Korei Płd zadzwonił do swojego agenta mówiąc- no matter what, ale załatw mi tam rolę! big_grin To musiała być walka jak o bilety na Tylor Swift tongue_out
    • danaide2.0 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 20:45
      Tyleście tego naprodukowały?

Ja nie bardzo w temacie i raczej tak pozostanie, ale pragnę zauważyć, że Amerykanie przerobili "Jurora nr 8" na "Przysięgłego nr 2" i, cóż, Korea Płd.-USA 1:0
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 20:57
        Noooo i odliczamy dalej smile
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 20:57
        Korzenie obu sięgają do 12 gniewnych ludzi, więc z tym przerabianiem to zależy, jak spojrzeć. Przysięgłego miałam w ten weekend oglądać i jakoś mi czasu nie starczyło. Muszę się za niego w końcu wziąć.
        • danaide2.0 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:04
          Ups, to wpadka. 12 gniewnych nie widziałam lub dawno o nich zapomniałam. Klasykę co jakiś czas dorwę lub odświeżę, ale nowości tak się rozpychają...
          Ale w takim układzie tym bardziej nie rozumiem powtórki z rozrywki.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:15
            Powtórki na zasadzie: robimy coś nowego na motywach klasyki sprzed kilkudziesięciu lat akurat rozumiem. Natomiast teraz plagą jest robienie narodowych wersji aktualnych hitów i tego już faktycznie nie rozumiem, zwłaszcza że to nie tyle luźne adaptacje, co kopie. Z drugiej strony, czasami bywają lepsze od oryginału.
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:40
              Ale koreański Dom z Papieru jak dla mnie duuuużo lepszy smile
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 21:52
                heca007 napisała:

> Ale koreański Dom z Papieru jak dla mnie duuuużo lepszy smile

Heca, przez ciebie 😉 obejrzałam drugą część i nadal nie. Zdecydowanie pozostaję w teamie hiszpańskiego oryginału.
                • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.01.25, 22:30
                  Rozumiem, mnie znowu hiszpańska znudziła. A tutaj podobało mi się wszystko łącznie z sensownym zakończeniem. Co jak wiemy rzadko się Koreańczykom udaje wink
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 14:52
      Skończyłam When The Phone Rings smile matko jakie to było kliszowe wink Czego tam nam nie dano, sieroty, zaginięcia, demoniczny dziadek, nieślubne dzieci, SML i SFL, matki rodem z piekła, aranżowane małżeństwa, nagłe zniknięcie ML i "czekaj na mnie", upadanie na siebie, potykanie się i ręczne mycie góry naczyń w kuchni gdzie jest zmywarka tongue_out Akcja tylko cudem się spinała, przekombinowana i przesłodzona do granic wytrzymałości. Miałam wrażenie, że ML płakał więcej niż FL tongue_out Na plus chemia między głównymi. I to taka chemia, że aż zrobiłam się podejrzliwa co do tylko zawodowej natury tej relacji suspicious FL w scenach pocałunku poczynała sobie z takim entuzjazmem i tak energicznie, że przynajmniej jeden raz obadała migdałki ML big_grin Kleili się do siebie jak muchy do lepu. Ale co ja tam wiem... może miałam brudne okulary wink

A już ML jak Rambo... big_grin big_grin big_grin
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:06
        Czyli wszystkie mamy podobne wrażenia: chemia świetna, ale w fabule logiki próżno szukać, a już wyjście ML z samochodu w 11 odcinku, jego wyjazd po tym i cała akcja w, ekhem, Arganie, to szczyt absurdu.
        Chyba od czasu King the Land mam nieodparte wrażenie, że dramy w tym gatunku to już nie żadne seriale tylko chamski fan serwis. Chcecie, to macie, czym chata bogata.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:21
          otia5 napisała:

> Czyli wszystkie mamy podobne wrażenia: chemia świetna, ale w fabule logiki próż
          > no szukać, a już wyjście ML z samochodu w 11 odcinku, jego wyjazd po tym i cała
          > akcja w, ekhem, Arganie, to szczyt absurdu.

Przy Arganie zaliczyłam silny facepalm wink FL biegająca po dżungli w poszukiwaniu ukochanego... sciana
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:14
        heca007 napisała:

> Skończyłam When The Phone Rings smile
        Gratulacje smile Podziwiam i szanuję.
        Nie dałam rady, mimo że bardzo się starałam.
        Robię sobie teraz odwyk od dram i filmów koreańskich, bo nawet ulubieni aktorzy płci obojga nie są w stanie mnie powstrzymać przed rzuceniem ich w diabły, gdy coś mi nie pasuje.

Dobrze, że piszecie, człowiek może być na bieżąco smile
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:19
          Odpoczywaj, będziemy Ci zdawać relacje wink
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:27
        Ha ha, no to zniechęciłaś kompletnie. Jak nie znajdę nic dobrego, to sobie może będę pykać po odcinku....

A brnie któraś przez When the Stars Gossip?
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 15:31
          Miałam o to pytać. Coś Lee Min Ho jakiś okrąglutki na twarzy się zrobił wink
          Ale na razie zaczynam The Trunk.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 21:46
            heca007 napisała:

> Miałam o to pytać. Coś Lee Min Ho jakiś okrąglutki na twarzy się zrobił wink
            > Ale na razie zaczynam The Trunk.

The Trunk znudziło mnie i zmęczyło bezsensem fabuły.... Ale przede wszystkim jest koszmarnie nuuuudne....
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 22:14
              kurt.wallander napisała:

> The Trunk znudziło mnie i zmęczyło bezsensem fabuły.... Ale przede wszystkim je
              > st koszmarnie nuuuudne....

Pierwsze kilka odcinków nieźle się zapowiadało, ale potem zjazd.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 22:47
                Ja odpadłam na drugim....
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 22:56
              Rzeczywiście ciężko się ogląda. Przede wszystkim dlatego, że oni nic nie mówią wink Podejrzewam, że miało to wywołać efekt tajemniczości i dusznej atmosfery między bohaterami. Ale tak naprawdę autor scenariusza po prostu nie umie w dialogi tongue_out
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 19:13
          kurt.wallander napisała:
          >
          > A brnie któraś przez When the Stars Gossip?

Obejrzałam pierwszy odcinek i, może dlatego, że oczekiwałam kichy, ostatecznie nie wydał mi się taki zły. Szczerze mówiąc nie rozumiem czemu aż tak po nim jadą. Nawet się parę razy uśmiechnęłam, bo przynajmniej nie jest to na poważnie, jak te bzdury w When the Phone...
          Obejrzeć pewnie nie obejrzę, bo pociągnięte błyszczykiem usteczka Lee Min Ho mnie wybitnie odpychają, ale sama drama może i będzie ok.

I pytanie kompletnie z tym niezwiązane. Wiecie może gdzie obejrzeć film A Company Man z So Ji Subem? (passa na viki nie mam)
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 19:25
            otia5 napisała:

> I pytanie kompletnie z tym niezwiązane. Wiecie może gdzie obejrzeć film A Compa
            > ny Man z So Ji Subem? (passa na viki nie mam)

Sflix, nie trzeba się rejestrować (mam w planowanych, to wiem smile )
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.25, 19:37
              Ematka jednak wie wszystko 🙂. Dzięki, Oldrena
    • jasnoklarowna Blood Free 12.01.25, 11:44
      Nie wiem czy było o Blood Free.
      Kończę 3 odcinek. Jest fajne napięcie, trochę crime, trochę w stronę sensacji. Zaczyna się niewinnie problemami pewnej bardzo dużej spółki ale w tle niewyjaśnione wydarzenia sprzed lat i zamach na prezydenta, prezeska zatrudnia ochroniarza, szukają szpiega w firmie .Na razie żadnego romansu nie ma ale ochroniarzem jest Ju Ji Hoon. Na ten moment fajnie się ogląda.
      Jest na Disney.
      • kurt.wallander Re: Blood Free 12.01.25, 11:56
        Oglądałam. Ostatecznie, trochę chyba mnie jednak rozczarowało. Ale miałam wysokie oczekiwania. Aktorsko główni super, ciekawy koncept, choc miałam nadzieję, że motyw firmy głównej będzie bardziej rozwinięty, a poszło w innym kierunku.

Ja ostatnio obejrzałam The Frog, i bardzo mi sie podobało. Taki trochę noir, trochę klimatu a'la Twin Peaks, niezła odtrutka po porzuconych przeze mnie miałkich When the Phone Rings i When the Stars Gossip.

Aktualnie oglądam saegukową dramę The Tale of Lady Ok i polecam, jesli ktos lubi gatunek. Nie jest idealna, ale dobra z pewnością. Dużo się dzieje, drugi odcinek wypełniłby pół innej dramy wink Jestem na razie po 5 odcinkach, więc oczywiście może się popsuć jeszcze, ale na razie podoba mi się.
      • otia5 Re: Blood Free 12.01.25, 12:06
        Mnie Blood Free rozczarowało. Nie wiem właściwie czemu, nic konkretnego nie mogę tej dramie zarzucić, chyba tylko to, że emocjonalnie zupełnie mnie nie wciągnęła. Jakoś tak było chłodno i nijako, chociaż niby bardzo dużo się działo. I poszło w dziwnym kierunku. Zakończenie miało być chyba bardzo tajemnicze i z podkładką pod drugi sezon, ale zdziwiłabym się gdyby ten drugi sezon faktycznie powstał.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.01.25, 10:04
      Nic nie ma sad Na netflixie nic ciekawego, przez When the Stars Gossip nie mogę przebrnąć. Pokonała mnie 10 minutowa scena seksu muszek owocówek sciana Główni mi pasują do siebie jak pięść do nosa. Cała historia jest absurdalna i nudna. Nie dam rady uncertain Iron Family ma już ponad 30 odcinków, wygląda na operę mydlaną- nie będę tego oglądać. I w ten sposób na Netflixie nie ma nic. Na Viki podobnie a na Drama queen znowu mnie zablokowało i muszę czekać kilka dni na rejestrację. Na podróbce KissAsian (nie wiem czy to oryginalna, nowa strona) jest Love Scout ale dopiero wychodzi po odcinku i da się oglądać tylko w małym oknie. I to jedyne co się nadaje i polecam. Jakaś straszna posucha panuje w styczniu sad
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 21.01.25, 10:37
        Na netfliksie w czwartek ma wejść jakaś medyczna z ju ji hoonem od razu 10 odcinków. Love Scout jest też na viki w normalnym oknie ale też dopiero 4 odcinki. Więc czekam do końca emisji.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.01.25, 13:23
          jasnoklarowna napisała:

> Na netfliksie w czwartek ma wejść jakaś medyczna z ju ji hoonem od razu 10 odci
          > nków. Love Scout jest też na viki w normalnym oknie ale też dopiero 4 odcinki.
          > Więc czekam do końca emisji.

Love Scout rzeczywiście jest na Viki ale ma zablokowane kolejne odcinki uncertain
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.01.25, 10:59
        Ale że jak? Ja mam wiecznie problem w drugą stronę. Tyle zapisanych i otworzonych na różnych stronach dram, że w rezultacie nie oglądam nic, bo nie wiem za co pierwsze się wziąć. Wyszedł mi z tej wyborczej indolencji nieplanowany odwyk od dram i może dobrze. Jestem niestety wzorcową ilustracją wiersza o osiołku.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.01.25, 13:22
          No właśnie też zawsze tak miałam wink Całą listę dram do obejrzenia. Ale jak mi z godziny na godzinę znikło KissAsian to straciłam cały spis. A na tym nowym coś niewiele mogę znaleźć. Czekam aż syn wróci z zajęć to mi da hasło do Disney+ , może tam coś wybiorę.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.01.25, 22:01
            Jeśli kissasian zniknęło, to naprawdę polecam ci kisskh (.co). Nowości pojawiają się błyskawicznie i jest duży wybór w dobrej jakości. Nie wyskakują mi żadne reklamy ani inne kwiatki.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 21.01.25, 21:41
        heca007 napisała:

Jakaś straszna posucha panuje w styczniu sad
        >

Ja oglądam na KOCOWA

w emisji (ale juz zaraz będa po dwa ostatnie odcinki)

The Tale of Lady Ok (kostiumowa)

Who is She! (serialowa wersja Miss Granny) - nie każdemu podpasuje, ale moim zdaniem warta obejrzenia mimo głównej (nie przepadam) i, co nietypowe, im dalej, tym ciekawsza się robi.

Oprócz tego, na tej samej platformie odświeżyłam sobie My Lovely Kim Sam Soon, a teraz zabieram się za Friend, Our Legend - tę drugą oglądałam w lichej jakości na YT, ale musiałam tez odczekać parę lat, bo nie jest to drama wesoła.....

Na Netfliksie zaczęłam japoński serial Asura, trudno cos powiedziec po pierwszym odcinku, ale zainteresowała mnie na tyle, że zobaczę dalej.

• otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.01.25, 21:56
          O widzisz, o tej Asurze czytałam i mnie zainteresowała, ale na razie czeka, tak jak i Lady Ok. Jak obejrzysz, daj znać czy faktycznie warto.

A ogląda ktoś The Queen Who Crowns albo Motel California?
          Potrzebuję wsparcia w wyborze 😉
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 24.01.25, 22:58
      Jak tam? Co oglądacie?

Ja stwierdziłam, że dokończę "Autumn in My Heart". Ciężko, oj ciężko mi idzie. Da się to oglądać tylko na przewijaniu. Wszystkie postaci praktycznie są okropne. Postać głównej to taka ciapa/wycieraczka dla każdego. Każdemu przytakuje, albo przeprasza. Główny robi cierpiące miny, podobnie SFL. SML ma z tego towarzystwa najwięcej życia, ale efekt psuje brak warsztatu aktorskiego. Eh...
      Jak ta drama może mieć tyle recenzji 10/10?

Ale zawzięłam się i obejrzę do końca. Jestem na 12. odcinku.

Poza tym, skończyłam "Who is She". Da sie obejrzeć i nawet zakończenie jest prawie spoko. Gdyby tak zakończyć 5 minut wczesniej byłoby całkiem OK. Na sam koniec wepchnęli jakąś bzdurę.

• heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 24.01.25, 23:44
        Właśnie skończyłam Gannibal (japońskie) na Disney+ i jutro może zabiorę się za Gangnam B-Side. Oglądałyście to? Pewnie tak bo z Ji Chang Wookiem suspicious Rzeczywiście na D+ jest mało dram ale coś tam wyszukałam i kryzys na razie zażegnany wink
        • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 00:39
          Poleciłabyś żonie mojej coś koreańskiego na Viki.
          • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 00:41
            Ale bezpłatnego. Netflix, Prime i Canal + to i taknza dużo.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 01:06
              Healer, I Am Not a Robot, The Red Sleeve, Flower of Evil, My Strange Hero, Just Between Lovers, Hwarang, Melting Me Softly, Wok of Love, What Happens to My Family, Hyde Jekyll Me, Something in the Rain, My Mister, Hello My Twenties,
              • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 01:34
                Dzięki, podobno sporą część widziała. Niemniej nie wszystko.
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 12:22
            krwawy.lolo napisał:

> Poleciłabyś żonie mojej coś koreańskiego na Viki.

A może trochę chińskich? suspicious
            Dating In The Kitchen (wątek koleżanki FL można praktycznie pominąć i należy przełknąć dość radiową urodę ML- ostatecznie miłość nie zdarza się tylko modelom tongue_out ). Ale polecam, 9,4 na Viki, to wysoko. Główni to bardzo dobrzy aktorzy.
            Only Side By Side With You- wg bardzo dobra, choć ostatnio spdła w rankingach. FL nie jest przynajmniej bezwolną leliją, wątek dronów jest.
            Meet Yourself- super drama, temat, aktorzy, szczególnie ML- po prostu fajny, nie że seks bomba tylko taki no...fajny wink 9,5 na Viki.

Tajwańska:
            Befoe We Get Married

Koreańskie:
            The Time We Are Not In Love. Są też tajskie i japońskie wersje ale to chyba najlepsze...
            My Fellow Citizens!
            Remember You
            Her Private Life
            Bring It On, My Ghost
            Lawless Lawyer
            VIP (koreańskie bo są i inne)

• heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 18:07
              I jeszcze My Fated Boy bym dodała chińskiego wink
              • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 9.0 30.01.25, 22:37
                Dzięki, skopiowałem i przesłałem whatsappem.
                smile
                Znaczy z żoną komunikujemy się nie tylko w ten sposób. Jakby co.
                • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 31.01.25, 09:18
                  wink Może się coś spodoba... Ja oglądam teraz Love Scout, jest na Viki ale zablokowane. Za to jak na razie bardzo wysoko 9.8 smile Oby końcówki nie popsuli jak lubią mieć z zwyczaju tongue_out
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 31.01.25, 15:08
                    Za tydzień ostaynie odcinki. Czekam z niecierpliwością żeby odpalić i obejrzeć jednym ciągiem. Uwielbiam Han Ji Min więc to będzie fla mnie dużą przyjemność. A ML też w zasadzie fajny, też lubię z nim filmy. Choć czasem dziwnie szczęki zaciska. Jął ktoś lubi spokojne, takie niespieszne setiale to polecam z nim A Poem a Day.
                    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 31.01.25, 16:11
                      Obejrzałam osiem i ta drama też jest raczej z tych wolniejszych. Nie jest to film akcji wink Nie ma szalonego tempa ale nudy też nie. Czasem troszkę zalatuje dydaktycznym zapaszkiem równości płci, dostępu do pracy i równej opieki nad dzieckiem ale dość łagodnie, nie łopatologicznie wink Super chemia między głównymi, FL jest taka... niekoeańska w tym wink Nie będę robić spoilerów ale raz powiedziała coś takiego czego zwykle unikają FL w dramach suspicious Ale na jej miejscu też bym mu (ML) to powiedziała big_grin
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 31.01.25, 20:24
                        Podgrzewasz atmosferę. Nie wiem jak ten tydzień doczekam. A FL też w One Spring Night przejmowała inicjatywę, zupełnie niekoreańsko😃
                        Uwielbiam ją.
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 31.01.25, 20:34
                          A jak się całowała z Hyun Binem w "Hyde, Jekyll, Me"!
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 00:49
          heca007 napisała:

> Właśnie skończyłam Gannibal (japońskie) na Disney+ i jutro może zabiorę się za
          > Gangnam B-Side.

Gangnam B-Side bardzo fajna drama. Dobrze mi się oglądało. Ji Chang Wook w formie smile
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 11:36
            kurt.wallander napisała:

> Gangnam B-Side bardzo fajna drama.

Ja jestem mniej więcej w połowie, bo w końcu zdecydowałam się właśnie na to. JCW ma ciąg coraz bardziej kontrowersyjnych dla swoich fanek ról, chyba jako alfonsa nie spodziewały się go zobaczyć. Nastukał tych mocnych ról ostatnio strasznie dużo, od The Worst of Evil, przez Queen Woo i Revolver, aż po Gangnam idzie właściwie po bandzie. A tak się zapierał, że on akcji to już nie. Mnie się taki podoba znacznie bardziej niż jak robi cielęce oczy, ale jednak niektóre sceny, np. walki w Colosseum, to dla mnie przegięcie. Nie lubię patrzeć na aż tak brutalną sieczkę. Poza tym serial bardzo dobry.

Obejrzałam też Hidden Face. Film właściwie nawet nieźle się oglądało (oprócz zakończenia suspicious), ale, jak to thriller erotyczny, nie jest to kino najwyższych lotów. Na pewno daleko mu do Obsessed. Z ciekawostek zdradzana żona stamtąd, tu jest zdradzaną narzeczoną, ma fuchę kobita, co dziesięć lat taką samą smile. Za to Song Seung Heon, o mój bosze, żeby każdy facet tak wyglądał w wieku 47 lat. Twarz twarzą, bo tam na pewno jakieś fillery itp. weszły, ale ciało ma nadal jak dwudziestolatek. No, co tu kryć, obejrzałam dla tego ciała i tej twarzy i nie żałuję wink

Co do Autumn in My Heart, też się zaparłam, ale wciąż jeszcze nie skończyłam. Trzy odcinki mi zostały i muszę sobie to dawkować, bo inaczej rzygam na to wzajemne przepraszanie się bez końca i toksyczne zachowania właściwie wszystkich postaci. Na dodatek nawet na przyspieszeniu razy dwa nadal jest za wolno.
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 12:26
              Lee Min Ho też trochę odszedł od bycia etatowym koreańskim Kenem wink Pachinko to zdecydowanie inna rola niż Heirs. I nawet ostatnia kosmiczna drama też pokazała go w innym świetle...momentami suspicious
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 10:59
        Hmm...tyle tego nazaczynalam i jakos mi nic nie idzie. Nawet Shogun. Mam teraz Disney+ wiec probuje co sie da, ale kieruje sie ocenami na MDL. No i klapa. Ani Flex x Cop, ani Chief detective, ani The Fiery Priest czy Uncle Samsik. Niektore jakos ciagne ale bez entuzjazmu. Czy to ze mna cos nie tak, czy z dramami? Jakos glownie kliszowo jest crying

Wyglada na to ze Autum tez odpada, a mialam na liscie do obejrzenia

Moze ktos cos fajnego na disney ogladal. (Red Swan widzialam i mi sie podobal) Chce z Disney'a zrezygnowac bo ta platforma jest bardzo denerwujaca w 'obsludze'.

A
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 11:32
          Może spróbuj tej z Ji Chang Wookiem. Gangnam B-Side.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 11:44
            heca007 napisała:

> Może spróbuj tej z Ji Chang Wookiem. Gangnam B-Side.

Albo zupełnie w inną stronę: Call It Love. Bardzo powolna drama i jak zwykle, ze spieprzoną końcówką, ale bardzo mi się podobała. W stylu My Liberation Notes.
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 21:36
              Nad Gangnam sie zastanawialam, ale to chyba bardzo krwawe jest - mimo to sprobuje

Call it Love wyglada na bardziej 'moj', chyba dzis zaczne.

Mam tez ochote na The Tale of Lady Ok. Mam nadzieje, ze cos zaskoczy.
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.01.25, 00:09
              Call it Love po drugim odcinku wyglada na strzal w dziesiatke smile
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.01.25, 09:36
                To cieszę się, że trafiłam i mam nadzieję, że cię nie znudzi, bo oni się tam głównie snują, a stoicyzm ML może irytować. Mnie bardzo podeszło, oceniałam bardzo wysoko i byłam na twórców bardzo zła za spieprzenie końcówki. Niestety, tak do bólu typowo, koreańsko.
                Z dram tego typu jeszcze Lost polecam. Też warto.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.01.25, 21:57
                  Jestem na szostym i to snucie wciaz mi nie przeszkadza. Troche mi nie pasuje, ze kariera/firma glownego to tak nie wiadomo skad sie wziela, bo niby nie mial pieniedzy (jak pozyczyl od matki to firma chyba juz istniala) a zatrudnial spory sztab ludzi i mieszkal w miare luksusowo - narazie to takie niejasne jest. Poza tym prawie wszystko mi pasuje poza riplay'ami.

O, i ta drama jest, jak dla mnie, bardziej w stylu My Mister niz Liberation Notes, ale to w sumie nieistotne. Na Lost tez zajrze.
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.01.25, 22:32
                    Tak dokładnie to już nie pamiętam, ale wydaje mi się, że oni tę firmę po prostu rozwijali od zera i dobrze im szło, bo znali się na rzeczy. Pieniędzy zaczęło im brakować dopiero, jak ten wspólnik, który odszedł (czy oni od niego 🤔) zaczął im podbierać zlecenia i torpedować wszystkie kontrakty, zaniżając ceny i podkupując klientów. Wcześniej firma bardzo dobrze prosperowała, ale jak zabrakło zleceń, a pracownikom trzeba było nadal płacić, to zaczęło im brakować forsy i wtedy pożyczył od matki. Chyba też za wynajęcie jakiejś hali musieli zapłacić, mimo że targi odwołano... Tak mi się to kojarzy, ale trochę już minęło, więc nie jestem pewna.
                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.01.25, 23:11
                      No wlasnie teraz do tego doszlam, w szostym odcinku. Fajnie sie to oglada smile
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 27.01.25, 23:51
                        To spieszę i ja do tego zajrzeć bo lubię klimaty My Mister i Liberation....
                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 28.01.25, 09:21
                          Pewnie, dawaj. Ja ciągle skaczę po serialach jak konik polny, to chociaż pokibicuję, żeby was drama wciągnęła.
                          Call It Love ma wady, ale atmosfera jest naprawdę bliska My Mister. Dla relacji FL i ML i dla tego klimatu, warto. A przyjaciele ML i FL zdecydowanie lepsi niż bracia z MM ;-P
                          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.01.25, 11:49
                            skonczylam! i pelna zgoda, mimo wad warta byla obejrzenia, zakonczenie to nawet nie bylo takie najgorsze (znaczy co sie wlasciwie z glownymi stalo) . Ale zakonczenie w znaczeniu 'ostatni odcinek" to naprawde ...sad. No kiepski byl i tyle
                            z innych wad najbardziej wkurzajace bylo to, ze w ostatnich odcinkach tyyyle replayow, ze w kolko trzeba bylo przewijac

Jednak w sumie bardzo na plus, chyba im 8.5 dam

ale ta starsza siostra (!!!)....., ktora z mentalnej nastolatki zamienia sie nagle w strazniczke utartych norm rodzinnych - bardzo mnie wkurzala
                            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.01.25, 14:07
                              Tak, to właśnie miałam na myśli pisząc o spieprzonym zakończeniu: rozwleczenie do granic możliwości ostatnich odcinków, żeby tylko dobić do tych nieszczęsnych 16, tyleż obowiązkowe w dramach, co idiotyczne, zerwanie i skok czasowy, po czym upchnięcie właściwego zakończenia w ostatnich kilkudziesięciu sekundach. Norma dramowa niestety.
                              Siostrunia do uciukania od początku do końca, a matka ML chyba na podium zaraz za matką FL z Something in the Rain.
                              Jednak poza tym bardzo lubię smile
                              • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.02.25, 20:48
                                Noooo, ale zapodalas otia! Mam na mysli Lost. Zapowiada sie na super drame w stylu My Mister. Obejrzalam juz trzy odcinki i 'utklo', bo czwartego odcinka nigdzie nie moge znalezc. Nawet sie zapisalam na Prime, ale na australijskim nie ma tego serialu. Nie ma na kissasian, myasiantv. No nie ma nigdzie. Zaczelam juz 5 i wyglada na to, ze 4 jest kluczowa a nie wyglada, ze beda jakies replaye (to drama nie w tym stylu). Moge zakupic na amazonie za $2. Trzeba? Koniecznie?
                                • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.02.25, 21:13
                                  Widzę, że wpadłaś w ciąg 🙂. Lost też jest bardzo powolny, powiedziałabym nawet, że to powinien być artystyczny film, a nie serial.
                                  Jest na pewno na kisskh (.co) i na dramacool (.ba), ale nie wiem czy u ciebie. Jest też na moviebox, u nas niedostępny, może u ciebie akurat tak. Zawsze można użyć vpn.
                                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.02.25, 21:24
                                    Dzieki 🥰, Juz jestem na kisskh. No napalilam sie jak szczerbaty na suchary.
                                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.02.25, 09:33
                                      I sama sobie dopowiem, ze warto bylo, mimo ze powolny. wprawdzie w drugiej polowie dosc czesto przewijalam niektore watki, ale watek glownych chlonelam z wielka przyjemnoscia. I glowni , zwlaszcza ON (pewnie dlatego, ze ladny byl wink ), mnie zachwycili . Mam troche niedosytu jesli chodzi o rozwiazanie sprawy a aktorka i absolutny wkurw, co do jej niby-meza, ale tlumacze sobie, ze mialo to byc tylko tlo/ kontext dla calej reszty ( a szkoda, bo mozna to bylo troche podrajcowac).

Zakonczenie, jak zwykle, nieadekwatne proporcje. Mysle ze jest to taka srategia na "moze jeszcze jeden sezon" smile. Dzieki otia, to byl jeden z moich ulubionych gatunkow.
                                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.02.25, 11:22
                                        Cieszę się, że z obiema dramami trafiłam i jeszcze tak siłą rozpędu zaproponuję ci w takim razie dwa filmy.
                                        Little Forest z Ryu Jun Yeolem, ML z Losta, tu niestety z krótkimi włosami wink, i z Kim Tae Ri. Też nastrojowy, sielankowy i relaksujący. I jeśli lubisz gotowanie, to pięknie jest w nim sfilmowane.
                                        I w zupełnie innym stylu, z ML z Call It Love, komedia akcji Mission 1: Possible. Nie jest to oczywiście najmądrzejszy z filmów, ale naprawdę śmieszny. Więc gdybyś po tej dużej porcji powolnych i poważnych seriali chciała odreagować śmiechem, to polecam.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 09.02.25, 14:33
              otia5 napisała:

> Albo zupełnie w inną stronę: Call It Love. Bardzo powolna drama i jak zwykle, z
              > e spieprzoną końcówką, ale bardzo mi się podobała. W stylu My Liberation Notes.

I ja się skusiłam.

Podoba mi się. Niby powolna, a wciągająca. No może czasami spojrzenie głównego na dłuuugo. zawieszone w przestrzeni trochę irytuje.

Ale ogólnie drama bardzo fajna. Nie nudzi. Jestem na 10. odcinku. Trochę martwi mnie zakończenie, skoro piszecie, ze z dudy. No, ale nie mozna mieć wszystkiego.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.02.25, 15:29
                kurt.wallander napisała:

> Ale ogólnie drama bardzo fajna. Nie nudzi.

Nie nudzić przy tak powolnej akcji to jest sztuka 🙂

Ja pisałam niedawno, że Gangnam B Side mi się podoba, po czym dokończyłam i jednak zmieniam zdanie. Moja tolerancja dla plot armouru postaci, nawet odgrywanej przez JCW, jednak tego nie zniosła. Nieśmiertelny alfons i krwawa sieczka to dla mnie za dużo.
                Dla złapania oddechu obejrzałam The Sound of Your Heart. Wbrew tytułowi to komedia, nie romans. Bardzo, bardzo głupawa i miejscami humor szoruje po dnie, ale bardzo śmieszna. Na niektórych odcinkach popłakałam się ze śmiechu. Na polepszenie nastroju w sam raz.
                • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.02.25, 15:40
                  Właśnie dziś skończyłam Gangnam B-Side. Moje zdanie? Tam nie ma żadnego wyraźnego planu na historię. Nic kupy się nie trzyma, nie wiadomo kto z kim. JCW chodzi z wiecznie usmarowaną krwią twarzą. Nie wiadomo z czego się utrzymuje odkąd mu się klub z panienkami zwinął. Wystylizowany jest na Antonio Banderasa z Desperado wink A żywotność ma Woo Do Hwana z My Country, The New Age tongue_out W stylu zabili go i uciekł.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.02.25, 21:33
                  A ja juz koncze Reply 1988. Podoba mi sie, gra glownych chlopakow naprawde super. Go Kyung Pyo chyba polubie (do tej pory jakos mi nie lezal), bo jest taki jaki powinien byc smile. Pozostali zreszta tez, Przeslodcy. Glowna mnie nieco drazni, ale moze byc. Ktos niedawno polecal ten serial, ja sie dolaczam.

Obejrzalam tez ten film z gotowaniem, ktory polecalas otia. Jakos mi sie zbytnio nie podobal ale ta kuchenna otoczka swietna,
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.02.25, 22:13
                    senin1 napisała:

> Obejrzalam tez ten film z gotowaniem, ktory polecalas otia. Jakos mi sie zbytnio nie podobal

No nie ma tak, żeby wszystkim się podobało to samo. I tak często się zgrywamy 🙂.
                    Sama się o tym po raz kolejny przekonałam, bo wzięłam się za The Tale of Lady Ok, wszędzie bardzo polecaną, tu chyba też, a mnie zupełnie nie podeszła. Nawet do końca drugiego odcinka nie dotrwałam i przerzuciłam się na Queen Who Crowns. Ta mnie zainteresowała i mam nadzieję, że dalej będzie równie dobrze.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 09.02.25, 22:14
                    Ja jeszcze żadnego Reply nie widziałam, mam na liście, na razie zachwyciła mnie piosenka z Reply, którą śpiewał Kim Pill. Może się wezmę? Go mi nie przeszkadza. Dla mnie jego rola w Chicago była fajnie zagrana i może dlatego go na początku polubiłam. Na razie w oczekiwaniu na zakończenie emisji Love Scout i Motel California wzięłam się za Check in Hanyang.
                    Pierwszy odcinek dopiero więc niewiele jeszcze mogę powiedzieć, poza tym że kostiumowiec i nieśmiertelny wątek dziewczyny udającej chłopaka. Zobaczymy.
                    I skończyłam 8 odcinkowy medyczny z Ju Ji Hoonem. Może być, ale dupy nie urwał, może dlatego że temat ograny na wszystkie strony od lat, ale nie był zły. Hoon jak zawsze gra dobrze, wsadzone wątki jak był na wojnie na bliskim wschodzie. Do tego słodki piękniś z wydatną porcelaną w ustach znany nam z Oasis. Ale chłopak nie tylko wygląda, trochę też gra. Romansu nie ma, ale oglądało się nie najgorzej.
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.02.25, 21:32
                No to jeszcze Lost obejrzyj. Dla mnie nawet lepszy niz Call it Love (zwlaszcza chemia miedzy glownymi). Jest troche watkow, ktore mi nie podeszly, ale jest jakies fascynujace dla mnie napiecie pod koniec kazdego odcinka. Choc jak to bywa w k-dramach mozna by sie bylo do wielu elementow scenariusza przyczepic, to wg mnie sposob przekazu swietny. Takie polaczenie My Mister i Liberation Notes
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.02.25, 21:33
                  *To bylo do kurt
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 15:28
                    Chyba nie mam gdzie na ten moment. Na Prime jest za dodatkową opłatą.
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 16:27
                      Tak, jak pisałam Senin powyżej: jest na kisskh (.co) i na dramacool (.ba)
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 12.02.25, 11:26
                        Wiem, ale ja oglądam tylko na "normalnych" stronach, bo juz walczyłam z zawirusowanym laptopem i kradzieżą konta na FB. Więc na ten moment Netflix, Prime, Disney, KOCOWA i Viki (bez pass) muszą mi wystarczyć wink
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 12.02.25, 11:26
                          Może stanieje na Prime, to się skuszę.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 16:15
          Na Disney bardzo podobała mi się drama Moving (Niezwykli) (niby kompletnie nie "moja" tematyka, a okazała się świetna, bo nie jest to tak naprawdę to, czego się spodziewałam - a spodziewałam się głupkowatej dramy o superbohaterach)

Into the Light (W stronę światła) - taki trochę horror, piękne zdjęcia, bardzo nastrojowo. Mnie się bardzo podobało.

Wspomniane wyżej Gangnam B-Side.

Jeszcze The Worst of Evil.

Blood Free - mozna obejrzeć, ale chyba zbyt wiele oczekiwałam i mnie ostatecznie rozczarowała.

Oglądałam jeszcze "Zamiana żyć" - może być, nawet całkiem przyjemnie mi się oglądało.

Reszta jakoś mnie nie zachęca, a "Oko sprawiedliwości" zaczęłam i okazało się obrzydliwe (to mi nie przeszkadza), ale też bzdurne, a tego już nie wybaczyłam, i ostatecznie przerwałam i nie wrócę.

Z nowości ciekawie wygląda "Bez maski" jesli chodzi o fabułę, ale nie lubię głównej, więc nie wiem, czy się skuszę. Na razie są tylko 4 odcinki.
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.01.25, 18:08
            Moving sobie zapisuję smile Dzięki!
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 28.01.25, 11:02
      A ja zaczęłam dramę "Kairos" z 2020 roku. Jestem po 2 odcinkach, na razie naprawdę mi się podoba. Wartka akcja, nie ma nudy i konieczności przewijania. To drama z motywem podróży w czasie, ale głównie określiłabym ją jako thriller/kryminał, z rozbudowanym tłem społeczno-obyczajowym. Niezłe aktorstwo. Fabuła może nie jest super odkrywcza, ale podane to jest we wciągający sposób.

Tak się tylko zastanawiam, czy w Korei policja faktycznie dopuszcza do spotkania np. rodziny ofiary z podejrzanym? No i RODO u nich chyba nie za bardzo - rodzic poszedł do przedszkola, poprosił o dane pracowników, i je dostał.....Nie bez znaczenia na pewno, że rodzic bogaty i wpływowy. Biednemu pewnie nic by nie udostępnili....
      • kurt.wallander Re: Trauma Code 04.02.25, 10:57
        Zaczynam dochodzić do wniosku, że to chyba ja jestem jakaś dziwna, bo ludzie masowo się zachwycają, a ja mam WTF wink

Obejrzałam pierwszy odcinek. Ni to drama medyczna (drugi House normalnie, włączając w to obrażanie ludzi), ni to akcyjniak, ni to komedia - wszystko naraz, a żaden z elementów mnie nie przekonał. Humor przaśny (to nic nowego, w koreańskich często taki jest, i czasem śmieszy, tu nie zaśmiałam się ani razu), akcja i "superbohaterowanie" zbyt przerysowane, medycyny w pierwszym odcinku było mało, więc na razie trudno ocenić, czy pod tym względem trzyma w napięciu. Mnie się nie spodobało. Może dam serialowi jeszcze szansę i obejrzę za dwa odcinki, ale na razie - u mnie rozczarowanie.

Natomiast widzę, że wszedł tez nowy film z Song Joon Ki, "Bogota". Może to będzie lepsze.

I pewnie spróbuję "Call it Love", skoro tak zachwalacie smile

"Asurę" oglądam powoli, bo i akcja toczy się powoli. Jeśli ktoś lubi takie klimaty trochę retro (akcja zaczyna się w końcówce lat 70', nie wiem, czy będą skoki w czasie), i wgląd w życie zwykłych Japończyków, to polecam. Te ich konwenanse....

Zaczęłam serial otagowany jako horror - "The Village of Achiara's Secret". Na razie horrorem jest aktorstwo, ale jakoś dziwnie fabuła mnie zainteresowała i na razie oglądam.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.02.25, 15:57
      Obejrzałam też już jedenasty odcinek Love Scout. Został ostatni...
      Drama jak dotąd bardzo spokojna. Mało się dzieje, główni nadal z dobrą chemią. Ale całość sprawia wrażenie jakby reżyser korzystał z podręcznika nagrywania dla reżyserów- poziom dla początkujących tongue_out Wszystko jest tak bardzo po kolei. Reżyser (czy też scenarzysta?) odhacza kolejne elementy historii jak kursant na egzaminie z prawa jazdy tongue_out Jest kopiko? Jest! jest subway? Jest! SML? Jest! SFL? Też! Historia sprzed lat? Oczywiście tongue_out Wróg jednoczący bohaterów? Jest... Za to praktycznie nie ma tła. Pozostali bohaterowie są słabo zarysowani, schematyczni. Zobaczymy jak sobie poradzą z ostatnim odcinkiem...
      • bertie Re: Koreańskie seriale 9.0 14.02.25, 22:43
        Dzisiaj dotarłam do ostatniego odcinka, bo się na Viki pojawił. Twoje podsumowanie scenariusza nadal aktualne. Od połowy serialu stał się kompletnie przewidywalny. Jedyna nowość jak na k-dramę to randka w domu z duchami/zombie - te znałam tylko z programów z idolami wink
        Wątki wszystkich postaci pozamykali w dwóch ostatnich odcinkach, dobrzy zostali nagrodzeni happy-endem, wróg i pomocnik ukarani.
    • mocca25 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.02.25, 09:42
      Pewnie już wiecie, ale na wszelki wypadek (bo znowu wyświetliła mi się reklama) - otworzyła się nowa restauracja koreanska w Warszawie, Kim Chi Ken, przy Marszałkowskiej 27/35
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 10.02.25, 12:39
        Dzięki. Odwiedzimy 😃
        A ktoś już tam jadł? Jakie opinię? Mają grilla?
    • mysiulek08 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:03
      zarzekala sie zaba blota 🤪

oprocz seriali typu supernatural, pasjami lubie medyczne, a ze najwyrazniej moda na takowe minela 😫 to co bylo dostepne ogladnelam, posucha nastala a w oko mi wpadl Doctor Lawyer 1 sezon z 2022, mecze, bo co poradzic 😝
      coz, nie jest jednak moj ulubiony krag kulturowy i kraj produkcji ale skoncze
      bardziej strawny jest z ang sciezka dzwiekowa i mam do Was pytanie, ogladacie po koreansku czy po ang?
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:10
        Ja wole z koreanskimi dialogami, i oczywiscie z anglielskimi napisami. Probowalam kilka z angielskim dubbingiem ale 'cos' mi nie pasowalo. Doktor Lawyer to faktycznie kiepski serial, przemeczylam bo bardzo lubie glownego. Nie wiem, co juz ogladalas, ale jesli nie znasz jeszcze Dr. Romantic, to polecam - wszystkie sezony (tzn.3)
        • mysiulek08 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:34
          nic nie ogladam, to moja koreanska pierwszyzna 😛
          • mysiulek08 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:34
            *ogladalam
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:46
            Dr. Romantic byl jednym z moich pierwszych seriali i podobal mi sie. zatem polecam.

Moj pierwszy to byl Immortal Classic. Wspominam o tym, bo choc to nie medyczny, to bardzo mnie zaciekawil opowiadajac dosc ciekawie o tradycji kimchi. Bylo tam wiecej watkow ale nie na tyle interesujacych bym zapamietala. A ty wszak kuchnia sie interesujesz, wiec moze bedziesz chciala zahaczyc o koreanska wink (ktora chyba nie uzywa kminu) wink
        • mysiulek08 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:39
          Dr. Romantic nie ma niestety
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:44
            Ja akurat za Dr Romantic nie przepadam, więc ci z kolei Hospital Playlist polecę. Nie wiem gdzie próbujesz oglądać, ale jeśli na Netfliksie, to jest. A jak nie ma po polsku, przełącz konto na angielski i się oba znajdą.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:51
            U mnie na netflixie sa dwa pierwsze sezony. Trzeci jest na Disney+.
            • mysiulek08 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:52
              u mnie na disneyu nie ma, na prime tez nie, netflixa nie mamy wykupionego
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:56
                Sprobuj kisskh(.co). To darmowa platforma, ktora polecila otia. Jest bardzo przyzwoita i sa tam wszyskie sezony.
                • mysiulek08 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:59
                  dxieki, jak mi ochota nie przejdzie 😉
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:32
        Wyłącznie po koreańsku z polskimi lub angielskimi napisami. Dubbing i lektor to zuo, staram się omijać szerokim łukiem, nie tylko przy kdramach. Muszę słyszeć oryginalne głosy aktorów. No, chyba że bajki typu Shrek, to tak.
        • mysiulek08 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.02.25, 23:35
          zwykle tak, bez dubingu i lektora ale tu nie dam rady poprostu
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 12.02.25, 11:25
            mysiulek08 napisała:

> zwykle tak, bez dubingu i lektora ale tu nie dam rady poprostu
            >

Chyba nie rozumiem... Chodzi o to, że nie podoba ci się brzmienie koreańskiego?
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 12.02.25, 11:45
        mysiulek08 napisała:

> oprocz seriali typu supernatural, pasjami lubie medyczne,

Jest nowość Trauma Code na Netflix, ale mnie nie podszedł po pierwszym odcinku. Poza tym wspomniane Dr. Romantic czy Hospital Playlist. Daily Dose of Sunshine - akcja toczy się w szpitalu psychiatrycznym. The Good Doctor - amerykański serial jest remake'iem koreańskiego. I jeszcze Birthcare center - nie widziałam, nie wiem ile tam jest medycyny wink

i mam do Was pytanie, ogladacie p
        > o koreansku czy po ang?
        >
        Po koreańsku z ang. napisami. Mnie się brzmienie koreańskiego bardzo podoba. Jest taki miękki, ale nie nadmiernie świszczący jak chiński.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 12.02.25, 11:57
          Birthcare Center jest mało medyczny smile Pokazuje raczej wnętrza tego "sanatorium" dla matek. Raz na wesoło, innym razem na smutno. Ale z tego co pamiętam skupia się na bohaterce i jej rodzinie. Oraz rozterkach czy wrócić do pracy, jak sobie poradzą sami z dzieckiem itd. Oczywiście ciekawe z punktu widzenia kogoś kto takiego miejsca w życiu nie widział bo nie ma go w kraju. Ale medycyny jest tam niewiele.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 16.02.25, 17:29
      No i skończyłam Love Scout smile Podtrzymuję moje zdanie, że to drama bardzo ostrożna. Ktoś doszedł do wniosku, że nie należy podnosić ciśnienia widzom i zróbmy coś spokojnego, wolnego i bez ostrych zwrotów akcji. No i takie żeby koreańskie babcie też zaakceptowały tongue_out
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 00:19
        A ja wlasnie zaczelam. Po dwoch pierwszych odcinkach wydaje mi sie dosc przewidywalny, ale dam szanse. Moze mnie cos zaskoczy, w koncu oceny sa dosc wysokie. Szkoda ze nie zaangarzowali jakiegos bardziej 'wypasionego' glownego.... no ale jeszcze nic z nim nie widzialam, wiec kto wie.?

A w ramach moich ostatnich dramowych doswiadczen, zwlaszcza, ze te drame polecalam, to pragne doniesc, ze w Reply 1988 calkiem zgrabnie jest do jakiegos 14/15 odcinka, a potem schody sad. Przynajmniej dla mnie. Zeby nie bylo, ze nie uprzedzalam (to info dla Ciebie Jasnoklarowna)
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 00:49
          Szkoda, ze nie zaangazowali

• jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 12:41
            A ja go lubię. Jedyne co mnie u niego drażni to szczękoscisk.
            Grał w 60 days, A potem A Day, Naked Fireman (gdzie trochę ciała pokazał bo tam był motyw że dziewczyna malowała męskie obrazy), City Hunter (tu akurat jakis nieopierzony jeszcze sięwydawał), kilku jeszcze fajnych typu action. Jakoś go lubię.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 12:41
          Też dziś Scout zaczęłam 😀
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 17:26
            Moje drogie Panie, wiecie że ze mną jak w tym dowcipie: Gdzie idziesz? - Na wódkę. - Dobra, namówiłeś mnie. No więc, namówiłyście mnie i proszę mi tu zaraz powiedzieć, gdzie ten Love Scout?
            Zerknę dla przeciwwagi, skoro mówicie, że taki spokojny i uładzony, bo siedzę w The Queen Who Crowns, gdzie z kolei dzieje się dużo, intensywnie i odważnie. Królową polecam, so far so good, ale jeszcze mi trochę do końca zostało. Swoją drogą wyraźnie nastała w sageukach moda na silne władczynie rozstawiające wszystkich po kątach, jak pionki na szachownicy. Królowie poszli w odstawkę.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 18:26
              Ja na viki oglądam.
              A tą Queen gdzie? Bo jak mnie spokojny Scout znudzi to dla odmiany może odważnego będę potrzebowała?
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 18:34
                Już właśnie znalazłam na viki, dzięki. I widzę, że Queen też tam jest, ale z passem (2 odc. bez). Ja subskrypcji nie mam więc oglądam na kisskh.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 18:38
                  Jeszcze doprecyzuję: kisskh (.co), bo jest też jakieś drugie i tam wyskakują ostrzeżenia przed wirusami i pewnie lepiej nie wchodzić. Na tym jeszcze nigdy mi coś takiego nie wyskoczyło, żadnych reklam, wyskakujących okienek, ani nic z tych rzeczy.
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 19:57
                    Potwierdzam, kisskh .co jak na razie nie denerwuje mojego antivirusa, za to drama cool i kissasian bardzo go wkurzaly. Skauta ogladam wlasnie tam, bo mi sie przedwczoraj viki zbiesila. Szkoda, ze taki kliszowy jest, ale bede ciagnac, no chyba ze jakies polecajki sie pojawia.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 19:15
                  Dzięki. mam pass to zerknę smile
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.02.25, 19:25
            jasnoklarowna napisała:

> Też dziś Scout zaczęłam 😀

O to ciekawe jak Ci się spodoba smile Ja miałam wrażenie, że nawet jeśli pojawiał się jakiś problem to zaraz w tym samym odcinku, najdalej w następnym był rozwiązywany. Nawet wróg FL jest taki groteskowy, przerysowany, w sumie nie wiadomo o co do końca walczy i czemu tak agresywnie i na oślep. Przez to jest... niestraszny wink
            • jofin Re: Koreańskie seriale 9.0 19.02.25, 21:33
              Scouta jeszcze nie oglądałam i pewnie nieprędko się za niego za biorę, ale chcę Wam polecic Melo obie z Choi Woo shik. Bardzo go lubie, i głownie zaczęlam dramę oglądać ze względu na niego i nie pomyliłam się. Nie chcę jej porównywać do innych dram, ale dobrze się ogląda, sa dwa wątki romasowe, akcja się toczy swoim tempmem. Jestem już na ostatnim odcinku i żałuję, że się kończy.
              Drama jest na Netflixie, przynajmniej u mnie.
              Wg mnie jedna z lepszych dram , które ostatnio oglądałam. Polecam.
              • jofin Re: Koreańskie seriale 9.0 19.02.25, 21:34
                Sorry, miało być Melo movie - tytuł.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 19.02.25, 23:46
                  Czaję się na to bo Kim Jae Wook tam gra i z tego co widziałam to w długich włosach.
                  Uwielbiam go oglądać.
                  Kończę Scout i idę w Melo.

Scout jak pisałyście, spokojny, wolny, przewidywalny, momentami słodkopierdzący. Ale oglądało mi się bardzo dobrze. Ostatni odcinek mi został.
                  Rozwaliła mnie tylko scena kiedy główna para zaczyna się w wejściu do mieszkania całować i nagle zaczynają zrzucać niby przez przypadek rzeczy z półki. Ja rozumiem że może chciano zaakcentować ich nazwijmy to pasję, ale wyglądało to tak groteskowo..... Ale daję sporo punktów bo główna jest moją ulubioną aktorką, a głównego też lubię w miarę. Fajnie razem współgrali, tylko trochę za spokojnie smile
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 20.02.25, 00:17
                    jasnoklarowna napisała:

> Rozwaliła mnie tylko scena kiedy główna para zaczyna się w wejściu do mieszkani
                    > a całować i nagle zaczynają zrzucać niby przez przypadek rzeczy z półki. Ja roz
                    > umiem że może chciano zaakcentować ich nazwijmy to pasję, ale wyglądało to tak
                    > groteskowo.....

O jeżu, tak. Ta scena była tak strasznie idiotyczna. Główni cały czas jak przedszkolaczki, za rączkę, a tu nagle wióry lecą i jeńców nie biorą. Rzucenie nią o ten regał skojarzyło mi się z niesławnym skokiem na główkę do balii w The Red Sleeve. Jedno i drugie równie z dudy.

Ale poza tym i paroma innymi bzdurkami też mi się dobrze ogląda. Chyba dlatego, że całość jest pogodna i bezpretensjonalna, a liczne klisze ogrywane humorystycznymi akcentami.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 20.02.25, 14:24
                  jofin napisała:

> Sorry, miało być Melo movie - tytuł.

Jestem na 3 odcinku, faktycznie przyjemnie się ogląda (mam dużo czasu bo wyjechali na ferie wszyscy nasi podopieczni, zostałam z psicą smile), to może być drama z tych refleksyjnych ale jeszcze dużo przede mną.
                  Na szybko mam 2 obserwacje. Park Bo Young naprawdę jest świetną aktorką. Do tej pory patrzyłam na nią przez pryzmat Strong Woman, tam była fajna, śmieszna, myślałam że idealnie ją do roli charakterem dobrali. A tu okazuje się że ona i trudniejszej roli sprosta. Bardzo mi się podoba jak gra. Twarzą dużo pokazuje.

Co do Choi Woo Shik-a to on niesamowicie młodo wygląda. Facet ma 35 lat a wygląda z 10 mniej. I ja rozumiem charakteryzację, nawet to osławione koreańskie młode wyglądanie, ale on to jakiś ewenement. Zauważyłam już któryś raz że ma mocno zacienione oczy, szczególnie w zewnętrznych kącikach. Już we wcześniejszych filmach rzuciło mi się to w oczy.

Dzięki za polecenie, na razie na plus.
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 20.02.25, 18:40
                    Do Melo Movie może i ja zajrzę, ale chciałam jeszcze na moment do Love Scout wrócić.
                    Zauważyłyście deficyt sukienkowy 😉 w kdramach? Do tej pory rzucały mi się w oczy tylko te same domy, posiadłości itp., a teraz bohaterki nawet w tych samych kieckach występują. Komuś musiało bardzo zależeć na wypromowaniu sukni, w której na bankiecie pojawiła się zarówno FL w Love Scout jak i w When the Phone Rings 🙂. Moim zdaniem Han Ji Min wyglądała w niej lepiej.
                    • gorgolka Re: Koreańskie seriale 9.0 22.02.25, 02:32
                      Muszę inaczej się uduszę.
                      Co do Melo jedna rzecz bardzo na minus.
                      Byłam w lekkim szoku jak ten film promuje palenie. Główna z papierosem, sporadycznie ale jednak. Główny pod koniec wspominki z bratem: papierosy, i jeszcze niby brat uczy palić.
                      Przyjaciel głównego jara cały serial. Jak nie elektryki to tradycyjne.
                      Jakoś tak zgrzytało mi to, szczegolnie w dzisiejszych czasach.

Serial nie najgorszy, ale dudy nie urwał. Dla Jae Wooka obejrzę wszystko.
                      I powtórzę, jakim cudem Woo Shik tak młodo wygląda? Między nim a aktorem grającym sporo starszego brata jest zaledwie 6 lat różnicy, a wygląda jakby było przynajmniej 12. Aktor grający równolatka Woo Shika ma 7 lat mniej (28) a wygląda poważniej niż główny (35).
                    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.02.25, 05:55
                      Rany, dopiero teraz jak napisałaś zauważyłam te sukienki. Ciekawe dlaczego? Kasy im zabrakło na inną, ktoś przegapił, że już taka występowała czy zrobiono to specjalnie w ramach promocji. Tylko co promowano? Firmę czy konkretną sukienkę?
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.02.25, 11:38
                        Może producenci wyłożyli tyle forsy na promocję, że teraz te same kiecki będą wyskakiwać z każdej sceny każdej dramy, jak te nieszczęsne cukierki kopiko 🙂
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 20.02.25, 00:19
                Melo Movie mam na liście do obejrzenia. Oby nie było rozczarowujące. Gra aż trzech ładnych panów, bo jeszcze Lee Jun Young smile

Ale musi trochę poczekać, bo teraz hurtem oglądam co się da na Skyshowtime (mam tygodniowy darmowy dostęp).

Z koreańskich zaczęłam ostatnio Dark Hole w klimatach trochę SciFi, trochę horror (a'la zombie). Nie jest super, ale jeszcze parę odcinków obejrze (w oczekiwaniu na All of Us Are Dead 2)
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 20.02.25, 10:48
                  Daj znać jak ten Dark. Ja nie przepadam za zombie klimatami ale główny ze Stout kusi trochę
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 19:38
      Bokami mi wychodzi to, co się obecnie dzieje, a że tu cisza, to zrobię update. Uprzedzam, że długi i pewnie rozwlekły mi wyjdzie.

1. Skończyłam The Queen Who Crowns i nadal polecam. Do końca dobry, przy czym koniec to 12 odcinek. 13. i 14. to coś jakby prequel, nie wiadomo czemu przyczepiony na końcu i niewiele wnoszący. Całość skupia się na relacji między królową i królem i jest to naprawdę dobrze przedstawione, chociaż pewnie niekoniecznie zgodnie z prawdą historyczną.

2. Skończyłam też Melo Movie i u mnie nie pykło. Może dlatego, że nie jestem w stanie patrzeć na ML jak na dorosłego mężczyznę, dla mnie to taki wyrośnięty dzieciuch. O aktorze mówię oczywiście, ale i rola mnie irytowała. Facet, który najpierw nie daje się spławić, nagle znika i nie raczy nawet głupiego smsa napisać, z wyjaśnieniem dlaczego. Mało tego, gdy pojawia się po 5 latach nadal nie przechodzi mu przez gardło nawet jedno słowo wytłumaczenia. Rola Kim Jae Wooka też dla mnie jakaś niespójna: już widzę jak dwudziestolatek z depresją sprawnie i z oddaniem opiekuje się dziewięciolatkiem. Jakoś to wszystko do mnie nie przemówiło.

3. Dawno, dawno temu, któraś, chyba Kurt, polecała tu Secret Love Affair. Dzięki! Długo mi zajęło wzięcie się za to, ale wreszcie obejrzałam i bardzo mi się podobało. Przy czym ja nie przepadam za aktorką grającą FL, absolutnie zawsze, komu i w jakim wieku by nie partnerowała, wydaje mi się za stara do roli. Tu na dodatek jej bohaterka, mimo że rozumiałam jej motywy, wydawała mi się do pewnego momentu bardzo antypatyczna, więc miałam problem z wciągnięciem się, ale potem już poszło. To jedna z niewielu dram, w których druga połowa jest, moim zdaniem, lepsza niż pierwsza. Nastrój, muzyka, emocje, no i ML. Nie sądziłam, że Yoo Ah In potrafi tak grać. Oddał tego, z jednej strony naiwnego, a z drugiej bardzo dojrzałego chłopaka, genialnie. Aż mu wybaczyłam wink, że przez niego The Match dopiero teraz z wielkim poślizgiem wchodzi do dystrybucji. Choć obawiam się, że okrojony tak, że nie będzie co oglądać.
      W każdym razie, jeśli ktoś jeszcze nie oglądał, to ja też bardzo polecam SLA. Drugi plan może niekoniecznie (aaa, co za festiwal hipokryzji i obłudy), ale relacja głównych i to jak jest ona pokazana, przepiękne. Oceny ma niezasłużenie słabe, a jest bardzo dobry.

4. Tu z kolei do jasnoklarownej, bo w końcu mamy wspólnego chłopa. Myślałam, że już wszystko z Ji Jin Hee widziałam, a tu wpadł mi w oko film z nim, o którym wcześniej w ogóle nie słyszałam, The Old Garden. Trochę romans, ale osnuty wokół tragicznych protestów opozycyjnych we wczesnych latach 80. Film z tych poważniejszych, dużo rozterek moralnych, trochę mocnych scen z protestów, skoki czasowe między okresem ukrywania się ML przed reżimową policją, a jego wyjściem z więzienia 17 lat później. Tak więc, na pewno trzeba mieć odpowiedni nastrój do obejrzenia, ale ogólnie polecam.

5. Zaczęłam, jak zwykle za wcześnie, Undercover High School. Zapowiada się fajna, lekka komedyjka, idealna dla relaksu. Pod koniec czwartego odcinka popłakałam się ze śmiechu. No i ML, Seo Kang Yoon, przystojny chłopak. Spodobał mi się, a że nic z nim nie oglądałam, więc teraz czekając na kolejne odcinki, pójdę albo w When The Weather Is Fine albo w Are You Human Too?. Za to pierwsze już dawno miałam się brać, ale coś mi się zdaje, że nawet gdy lubi się powolne dramy, to ta jest wyjątkowo pooowooolna. Warto?
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 19:50
        otia5 napisała:

> 3. Dawno, dawno temu, któraś, chyba Kurt, polecała tu Secret Love Affair. Dzięk
        > i!

Tak, to ja polecałam. Cieszę się, że ci się spodobało smile

>
        > 5. Zaczęłam, jak zwykle za wcześnie, Undercover High School.

Właśnie, ja czekam aż będzie całość, albo prawie całość....

Ja go widzialam w Are You Human Too i sam serial podobał mi się, aktor dobrze pasował do tej roli, ale przesłanie na koniec spowodowało u mnie bardzo mocne WTF.... Ciekawa jestem, czy tobie się spodoba.

Ja mam ogromny przestój z koreańskimi, bo lecę po kolei ze wszystkim, co chcę zobaczyć na SkyShowtime, bo wkrótce chcę anulowac subskrypcję.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:12
          I co ci na Sky z niekoreańskich najbardziej podeszło? Jakoś zapomniałam suspicious, że też mam subskrybcję, może coś jeszcze obejrzę zanim zrezygnuję. Dziewczyny na pewno wybaczą niekoreański offtop.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 21:11
            otia5 napisała:

> I co ci na Sky z niekoreańskich najbardziej podeszło? Jakoś zapomniałam suspicious,
            > że też mam subskrybcję, może coś jeszcze obejrzę zanim zrezygnuję. Dziewczyny
            > na pewno wybaczą niekoreański offtop.

Yellowstone wszystkie sezony wraz ze spin-offami, 1883 i 1923 (ten ostatni ma mieć drugi sezon na showtime w marcu), oraz Bates Motel (widziałam dawno temu 3 sezony z 5.).

I na tych najbardziej mi zależało. Teraz sobie sprawdzam inne, co mi tam wpadło w oko, np. w tej chwili puściłam "The Midwich Cuckoos". Inne, które dodałam do watchlisty to: Beforeigners, Codename: Annika; Cloverfield, The Holdovers, Dostoevskij, Veronika, The Darkness, Teacup.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 21:37
              Yellowstone też obejrzałam, za spin-offy muszę się wziąć w takim razie, bo wydają się ciekawe. I obsada fajna.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.03.25, 22:48
          kurt.wallander napisała:

> Ja go widzialam w Are You Human Too i sam serial podobał mi się, aktor dobrze p
          > asował do tej roli, ale przesłanie na koniec spowodowało u mnie bardzo mocne WT
          > F.... Ciekawa jestem, czy tobie się spodoba.

Obejrzałam, z wielkim skokiem do przodu gdzieś w środku, bo mnie jednak trochę znudziło. I szczerze ci powiem, że nie do końca chyba pojęłam, jakie tam było przesłanie. Wyszło mi, że ludzie powinni brać przykład z robotów, jak być bardziej ludzkimi, a romans z robotem jest super, bo zawsze będzie tak samo dobry, miły, szczery i nigdy nie zawiedzie. W każdym razie koniec i w ogóle ta romantyczna relacja między FL i sztucznym ML była dla mnie trochę creepy. Myślałam, że to pójdzie w innym kierunku, a oni zostaną przyjaciółmi (zdecydowanie WITHOUT benefits, bo zdaje się mamusia nie wyposażyła go w taką funkcjonalność suspicious). Gra Seo Kang Joona mi się podobała, ale irytował ten absolutnie czarny, karykaturalny dyrektor, niby śmieszny ojciec FL i wiele innych rzeczy.
          Spojrzałam też na dwa odcinki Cheese In the Trap, dalej już raczej nie obejrzę, ale te dwa wystarczyły, żebym miała pełnowymiarowy second lead syndrom (sorry, heca, Park Hae Jina pozostawiam w twoich rękach smile)
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 07.03.25, 23:47
            otia5 napisała:

W każdym razie koniec i w ogóle ta romantycz
            > na relacja między FL i sztucznym ML była dla mnie trochę creepy.

O to właśnie mi chodziło. Tylko dla mnie to było nie trochę, a bardzo creepy.

Myślałam, że t
            > o pójdzie w innym kierunku, a oni zostaną przyjaciółmi (zdecydowanie WITHOUT be
            > nefits, bo zdaje się mamusia nie wyposażyła go w taką funkcjonalność suspicious).

Ja z kolei myslałam, że może wymyślą, że on zyskuje świadomość i człowieczeństwo, i wtedy ten związek może miałby sens. A tak to czym to się różni od związku z seks lalką to nie wiem.... Dziewczyna zyskała niewolnika seksualnego, ktory robi wszystko, czego ona chce. Happy end....

• otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.03.25, 11:30
              kurt.wallander napisała:

> Ja z kolei myslałam, że może wymyślą, że on zyskuje świadomość i człowieczeństwo

No, ta łza na koniec chyba to właśnie miała znaczyć, ale jakoś mnie nie przekonali.

> Dziewczyna zyskała niewolnika seksualnego

Wizja Seo Kang Joona jako niewolnika seksualnego nie jawi mi się źle 😉, ale w takim image'u jak w Undercover Highschool, a nie z Are You Human, bo tam wydawał mi się zupełnie pozbawiony tej funkcji. Dobra, kończę, bo wyjdzie żem zboczona 🤣
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.03.25, 17:41
            Nie ma problemu wink Zdaję sobie sprawę, że Park Hae Jin nie ma tutaj wielu zwolenniczek. W sumie się nie dziwię. Podobno prywatnie to buc jakich mało tongue_out

Ja ostatnio cierpię na nadmiar. Tak jak niedawno się skarżyłam, że nic nie ma nigdzie to teraz mam od metra i ciut ciut. Nawet na Disney+ nie zaglądam czy coś przybyło bo chyba bym spać się nie kładła wink A dodatkowo w ogrodzie tyle do zrobienia i remont w toku...
            Ale zaczęłam wczoraj The Whirlwind na Netflixie. Na razie kiepsko mi wchodzi, jakoś nie mogę się wciągnąć. Wszyscy biegają w tę i z powrotem i spiskują przeciwko sobie. Jeszcze się nie zdecydowałam, po której stronie stoję wink
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.03.25, 10:06
              No to tez sie doloze. Przed tygodniem taka posucha, ze obejrzalam znowu CLOY. Nie zaluje, on jest tak fajnie zrobiony ze nawet znajac tresc fajnie sie oglada ( zauwaza sie tez lepiej jego braki itd.)

Probowalam The Queen who Crowns, ale to nie na moj aktualny nastroj. W desperacji polecialam 'po aktorach" i Kim Jung Hyun wydal sie 'odpowiedni'. Zajrzalam na Iron Family i to byl strzal w dziesiatke. Obyczajowka oparta na calkiem niezlym scenariuszu, jest troche 'twistow' ale jak na razie nie ma klisz, a jesli nawet sa, to nienachalne. Jestem na 10-tym i ciagne z przyjemnoscia. Niestety 36 odcinkow jest, wiec tak sie zastanawiam, kiedy sie zaczna schody.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.03.25, 19:45
                senin1 napisała:

> W desperacji polecialam 'po aktorach"

Ja odwrotnie. Jako że inne dramy z Seo Kang Joonem nie zainteresowały mnie aż tak, żeby je od razu wciągnąć, zamiast po jego przystojnej buźce, poleciałam po gatunku. Padło na Terius Behind Me i faktycznie gatunkowo podobne. Całkiem dobrze mi się ogląda. So Ji Suba dawno nie widziałam, smutas jak zawsze, ale go lubię, FL też fajna, no i przyjemnie popatrzeć na Warszawę, Łazienki itp.
                Siedem lat różnicy między tym, a UHS, a kanapki jedzą w tej samej knajpie wink Może jakoś do piątku dociągnę.
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 19:53
        Niestety nie pomogę z nr 5 wink Ja teraz meandruje z serialami i filmami gdzieś na krańcach azjatyckicej filmoteki wink Powoli skaczę po platformach i oglądam różne filmy. Na Netflixie skończyłam I'm Married...But! I chociaż główni są fajni jako aktorzy , Jasper Liu ma talent komediowy to sam film mógł być lepiej nakręcony.
        Potem wciagnęłam na KissAsian na szybko Breaking And Re-entering. Tajwański film akcji o złodziejaszkach. Nawet nieźle się bawiłam choć fabuła nie była zbyt wyszukana.
        Teraz przymierzam się do japońskiego The Black Swindler. Trochę mi pewnie zajmie bo od jutra zaczyna mi się remont w domu i cholera wie co tam wyjdzie nieoczekiwanego tongue_out
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 19:57
        Ad 5. Mimo że lubię powolne tempo dram (też, nie wyłącznie), nie byłam w stanie obejrzeć When the Weather... w całości. Obejrzałam z dużym poświęceniem cztery odcinki suspicious
        Głosuję więc za Are You Human Too?
        Sprawdziłam, że dałam tej dramie 8,5/10; czyli nienajgorsza jest smile
        Szykuję się na Undercover High School, ale chyba jeszcze poczekam, aż będzie więcej odcinków. Dzięki za pierwsze wrażenia.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:03
          O nieeee- When The Weather jest taaaak poooowolneeee i nieciekawe iż nie wiem jakim cudem dotrwałam do końca. Serial- porażka.
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:08
            Czy ja już pisałam, że podziwiam twoją wytrwałość, cierpliwość i wiarę, że będzie lepiej?
            To teraz piszę.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:15
              Widzę, że dobrze mi się zdawało, że do When the Weather... trzeba mieć dużo cierpliwości, której mi brakuje. Dobra, to w takim razie próbuję Are You Human.
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:26
              Dziękuję (skromnie opuszcza oczy... ) big_grin
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:18
        otia5 napisała:

> 5. Zaczęłam, jak zwykle za wcześnie, Undercover High School. Zapowiada się fajn
        > a, lekka komedyjka, idealna dla relaksu. Pod koniec czwartego odcinka popłakała
        > m się ze śmiechu. No i ML, Seo Kang Yoon, przystojny chłopak. Spodobał mi się,
        > a że nic z nim nie oglądałam, więc teraz czekając na kolejne odcinki, pójdę alb
        > o w When The Weather Is Fine albo w Are You Human Too?. Za to pierwsze już dawn
        > o miałam się brać, ale coś mi się zdaje, że nawet gdy lubi się powolne dramy, t
        > o ta jest wyjątkowo pooowooolna. Warto?

Z nim jeszcze Cheese in the Trap, TheThird Charm, Watcher, i jeszcze komedyjka Cunning Single Lady,
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:20
          I ten Old Garden z naszym wspólnym, gdzie to dostępne? Widzę że to film z 2006 roku.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:30
            No właśnie chyba dlatego wcześniej nie widziałam, że niedostępne. Trochę musiałam pokombinować, żeby obejrzeć: na Prime z vpn ustawionym na Stany. Ale może jest na viki, nie wiem, nie mam passa.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:52
              Na viki nie ma.
              Za to jest The Witch z cukiereczkiem Park Jin Young. Ale też czekam na koniec emisji i dopiero zacznę.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:24
          No wiem, wiem, ale od czegoś muszę zacząć. Swoją drogą, czy jest coś, czego nie oglądałaś? Jakim sposobem znasz WSZYSTKIE dramy? Z zazdrością to oczywiście piszę wink
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 20:39
            Nieeeeeee, do wszystkich mi daleko baaaaaaardzo.
            A zaczęłam wcześniej niż wy chyba, bo w 2017 lub 18, jak w tvp Cesarzowa Ki leciała, więc może dlatego.

W między czasie kończę Motel California. Powolny, niby fajny ale długo mi się ogląda.
            Teraz będę czekać na koniec emisji netflixowego coś o laboratorium ziemniaków .
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 21:10
              Też obejrzałam Motel California ale denerwowało mnie to, że wiele historii nie było wyjaśnionych dokładniej i wcześniej. Ciągle dostawaliśmy jakieś ochłapy. FL dziwnie się momentami zachowywała a nie było wiadomo jakie są tego podstawy. Były jakieś traumy z dzieciństwa, wypadek, jacyś przyjaciele, grupki kolegów ale miałam wrażenie, że jestem zdezorientowana i próbuję się połapać w cudzej kłótni tongue_out
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 21:16
          jasnoklarowna napisała:

> Z nim jeszcze Cheese in the Trap, TheThird Charm, Watcher, i jeszcze komedyjka
          > Cunning Single Lady,

Ja z tego widziałam Cheese in the Trap - mozna obejrzeć

i The Third Charm - tego kompletnie nie pamiętam, ale widzę na MDL , ze przerwałam po trzech odcinkach i dałam ocenę 4.0, więc nie polecam smile
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 21:17
            I jeszcze gra rywala Park Hyungsika w "What Happens with My Family" ...
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 21:21
            Ja obejrzałam do końca. To opowieść o zauroczeniu, a potem splocie okoliczności typu wzloty-upadki. Związek, rozstanie, tęsknota, nietrafione momenty: jak jedno było wolne, to drugie zajęte i na odwrót. Takie przyciąganie i odpychanie. Zapamiętałam że jednego z partnerów głównej grał musicalowy śpiewak z potężnym głosem Min Woo Hyuk (i równie potężną posturą).
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 21:24
              Nawet nie wiem, co mi nie podpasowało, bo z opisu fajne. Może jeszcze kiedyś dam mu szansę....
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.25, 22:43
        >Skończyłam też Melo Movie i u mnie nie pykło.<

Mnie tez nie, choc pierwsze dwa odcinki zapowiadaly moj typ serialu. Za to nastepne dwa to taka biurowo nie wiadomo jeszcze co, sztampa. Jak juz przewinelam, zaczelo sie robic troche ciekawiej i to ze wzgledu na Kim Jae Wooka wlasnie. Moze sam watek nierealistyczny, ale mnie to nie przeszkadza, jesli cos mnie w tym poruszy. No i jeszcze watek drugiej pary dosc dobrze napisany, interesujaca dynamika miedzy nimi, (choc SFL wkurzala mnie do konca, tzn jej postac, nie aktorstwo) ale SML (Lee Jun Young) wg mnie byl znakomity. Gdyby nie on i Jae Wook to nawet do polowy bym nie dociagnela.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 00:54

> 5. Zaczęłam, jak zwykle za wcześnie, Undercover High School. Zapowiada się fajn
        > a, lekka komedyjka, idealna dla relaksu.

I ja zaczęłam, nawet wciąga. Chociaż nie nazwałabym jej lekką komedyjką, jakoś nie relaksuje mnie tematyka bullyingu w szkole, i nadużywania władzy i pieniędzy przez dorosłych wobec młodzieży....

• otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 09:28
          kurt.wallander napisała:

> I ja zaczęłam, nawet wciąga. Chociaż nie
          > nazwałabym jej lekką komedyjką

Pisałam to akurat po końcówce czwartego odcinka, na której popłakałam się ze śmiechu, więc aspekt komediowy wybił mi się na pierwszy plan, ale tak, to jest mieszanka wszelkich gatunków: jest i akcja i thriller, romans, nawet trochę horroru, no i dramat wpleciony w to wszystko, bo naprawdę smutne i poważne sceny się zdarzają. I uważam, że twórcy świetnie to wszystko zbalansowali, przynajmniej do tej pory. Mnie najbardziej przypadła do gustu część komediowa, stanowi przeciwwagę dla tematu bullyingu i jestem teraz w takim nastroju, że wolę się skupić właśnie na niej. Knowania prezeski (oprócz tego, co robi córce) mnie nie ruszają, bo jest specjalnie przerysowaną, wręcz groteskową postacią.

Nie mam pojęcia gdzie leży cienka linia pomiędzy ciarami żenady, a dobrą zabawą. Do tej pory zawsze tu podkreślałam, że nie cierpię w dramach etatowych clownów, typu gangsterzy w Strong Woman. A tutaj zespół ML, to właśnie taka ekipa clownów, a ja ich lubię i śmieję się jak głupia. Mało tego, ML też do tych clownów należy: z jednej strony superagent, a z drugiej wiecznie wpadająca w kłopoty niezdara.
          Przyznaję, że mnie kupili całkowicie i oglądam te ich durne akcje z bananem na twarzy. Serwują kliszę za kliszą, ale puszczając oczko do widza i ja to łykam jak gęś kluski. Mało rzeczy mnie tak irytuje w dramach, jak przypadkowy pocałunek, gdy główni na siebie upadli, a tu ograli to w taki sposób, że mi łzy ze śmiechu same leciały.
          Zawsze mnie też drażni gdy podkreślają jaki to ML przystojny, a tu rzucają to co chwila, ale okraszając takimi tekstami (Nie mów takich rzeczy z taką twarzą jak twoja) i z takimi minami ML, że nie sposób się nie uśmiechnąć. Obśmiewają cały ten koncept udawania licealisty (Idź w zaparte), podczas gdy zazwyczaj tego typu przebieranki są w dramach traktowane zupełnie poważnie.

Dobra, bo się rozpisałam. Proszę przyjąć do wiadomości, że jestem tą dramą i Seo Kang Joonem w niej, zachwycona i będę o niej pisać w samych superlatywach, chyba że coś bardzo mi zepsują. Tak więc przefiltrujcie, to co piszę przez moją aktualną fascynację i podzielcie sobie co najmniej przez dwa. To wynik oglądania z bananem na twarzy i ściągania majtek przez głowę na widok ML. Do tego stopnia mnie trafiło, że w oczekiwaniu na kolejne odcinki, lecę sobie od pierwszego i zupełnie mnie to nie nudzi 😛.
          No, co zrobisz, jak nic nie zrobisz 🤷.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 12:18
            otia5 napisała:

> kurt.wallander napisała:
            >
            > > I ja zaczęłam, nawet wciąga. Chociaż nie
            > > nazwałabym jej lekką komedyjką
            >
            > Pisałam to akurat po końcówce czwartego odcinka, na której popłakałam się ze śm
            > iechu,

No dobra, masz rację. W 4. odcinku znów robi się lekko i przyjemnie. Też się na końcu roześmiałam, może nie do łez, ale .... smile

Mnie najbardziej przypadła do gustu część komediowa, stanowi przec
            > iwwagę dla tematu bullyingu i jestem teraz w takim nastroju, że wolę się skupić
            > właśnie na niej. Knowania prezeski (oprócz tego, co robi córce) mnie nie rusza
            > ją, bo jest specjalnie przerysowaną, wręcz groteskową postacią.

Bardziej miałam na myśli np. rodziców prześladowców.

>

> Przyznaję, że mnie kupili całkowicie i oglądam te ich durne akcje z bananem na
            > twarzy. Serwują kliszę za kliszą, ale puszczając oczko do widza i ja to łykam j
            > ak gęś kluski.

No tak, oprócz przypadkowego zetknięcia ust, mamy tu jeszcze znajomych z dzieciństwa. Oj, jakie to juz wyświechtane! To juz ten "pocałunek" faktycznie lepszy, bo widać, że nie na serio....

> Dobra, bo się rozpisałam. Proszę przyjąć do wiadomości, że jestem tą dramą i Se
            > o Kang Joonem w niej, zachwycona i będę o niej pisać w samych superlatywach, ch
            > yba że coś bardzo mi zepsują. Tak więc przefiltrujcie, to co piszę przez moją a
            > ktualną fascynację i podzielcie sobie co najmniej przez dwa. To wynik oglądania
            > z bananem na twarzy i ściągania majtek przez głowę na widok ML. Do tego stopni
            > a mnie trafiło, że w oczekiwaniu na kolejne odcinki, lecę sobie od pierwszego i
            > zupełnie mnie to nie nudzi 😛.

Czyli siekło cię smile Rozumiem, rozumiem, choć nie mam tak akurat z tym aktorem smile

> No, co zrobisz, jak nic nie zrobisz 🤷.

Nawet nie należy nic z tym robić, bo to dodaje życiu koloru smile
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 14:47
              kurt.wallander napisała:

> No tak, oprócz przypadkowego zetknięcia ust, mamy tu jeszcze znajomych z dzieci
              > ństwa.

Mamy wszystko, co się da: i żółta parasolka już się pojawiła i "ratowanie" FL przed nadjeżdżającym motorem itd. Ale wg mnie to jest bardziej parodia niż klisze wstawione na serio.

> Czyli siekło cię

No siekło, siekło, ale tak jakoś wybiórczo, bo inne dramy z nim niespecjalnie mnie pociągają, może coś jeszcze zaskoczy. Za to tu, on swoją twarzą przesłania mi wszystkie niedoskonałości fabuły. W końcu eye candy po to istnieje, żeby się napawać jego widokiem 😛 Ale żeby nie było, podoba mi się też jego bezpretensjonalna gra (to zemdlenie godne divy i inne kwiatki 🤣) i FL też jest ok. Fajnie mi to brzmi, jak w behind the scenes on mówi do niej noona z takim wyraźnym szacunkiem.
              Poza tym widzę, że tobie też szybciutko idzie mimo braku sieknięcia, więc drama sama w sobie nie jest zła.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 15:10
                Ale podgrzewacie atmosferę.
                Nie wiem czy wytrzymam z oglądaniem do końca emisji. Już na 4 tak czekam. Bo jeszcze Ziemniaczane laboratorium, The Witch i to nowe Z IU i Bo Gum em
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 15:34
                  jasnoklarowna napisała:

> Ale podgrzewacie atmosferę.

Oj, spokojnie, toż mówię: podziel przez dwa i weź pod uwagę, że mnie majtki ściągane przez głowę przesłaniają faktyczny obraz 😛.

> Nie wiem czy wytrzymam z oglądaniem do końca emisji. Już na 4 tak czekam. Bo je
                  > szcze Ziemniaczane laboratorium, The Witch i to nowe Z IU i Bo Gum em

To z IU też bym obejrzała, gdyby nie Bo Gum. Ja wiem, że jego uśmiech wszyscy lubią, ale mnie on tak irytuje i wydaje mi się zawsze tak sztuczny, że po prostu nie mogę na niego patrzeć. Pojęcia nie mam czemu. Niczym mi nie podpadł, a odpycha mnie strasznie. Więc gdybyś obejrzała i przekonała mnie, że warto, to może ta drama mi go w końcu odczaruje.
                  • jofin Re: Koreańskie seriale 9.0 14.03.25, 20:21
                    otia5 napisała:

> To z IU też bym obejrzała, gdyby nie Bo Gum. Ja wiem, że jego uśmiech wszyscy l
                    > ubią, ale mnie on tak irytuje i wydaje mi się zawsze tak sztuczny, że po prostu
                    > nie mogę na niego patrzeć. Pojęcia nie mam czemu. Niczym mi nie podpadł, a odp
                    > ycha mnie strasznie. Więc gdybyś obejrzała i przekonała mnie, że warto, to może
                    > ta drama mi go w końcu odczaruje.

To ja bardzo, bardzo mocno zachęcam jednak do sięgniecia po te tangerinki z IU i Bo Gum.
                    Oboje grają wg mnie świetnie. Bo Gum akurat tutaj mało się uśmiecha. Jest znacznie dojrzalszy i ogólnie gra inaczej niż dotychczas. IU - jak nie mogę się przekonać do niej jako do piosenkarki, a tam przecież zrobiła swoją karierę, to uważam że jako aktorka jest rewelacyjna.
                    Matka IU w dramie - wiedziałam, że jest świetną aktorką, ale tutaj przerosła samą siebie
                    Dramę wyreżyserował ten sam reżyser, który robił m. in. Misang, My Mister.

Niektóre zdjęcia zapierają dech, są tak niesamowite.
                    Myślę , że będzie to jedna z tych dram w tym roku, które staną po nagrody i sporo ich dostana.

Może fakt, że IU sama nie miała łatwego życia w dzieciństwie i musiała przejść trudną drogę sprawił, że świetnie rozumie ona niuanse ludzkiego charakteru. Jestem po pierwszych 4 odcinkach i chyba jeszcze raz do nich wrócę. Tyle w nich jest treści, niuansów dotykających serce.

Jeszcze raz gorąco polecam.

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 21:22
                otia5 napisała:

> Poza tym widzę, że tobie też szybciutko idzie mimo braku sieknięcia, więc drama
                > sama w sobie nie jest zła.

Niestety tak, obejrzę dzisiaj 6. odcinek, a później juz będę na bieżąco. Naprawdę całkiem fajna drama, przyjemnie się ogląda, nie męczy.

W emisji oglądam jeszcze Newtopia - ta to taka trochę dziwaczna, ale przynajmniej dość oryginalna. Też sporo puszczania oczka do widza. Co prawda gra w nim Jisoo, a nie jest aktorką wysokich lotów, ale fabuła wynagradza (bo ML tez mocno niewyględny wink)
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 22:59
                  Spojrzałam sobie na wiek aktorów i tu też niezły miszmasz. Agentka z zespołu ML jest młodsza niż większość licealistów. Np. jego przyszywana siostra jest starsza od niej 🤣
              • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 21:24
                Parasolka w Ziemniaczanym Laboratorium też już się pojawiła wink Tylko nie żółta.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.03.25, 19:43
                  Kurt, wiem, że nie podzielasz mojego sieknięcia, ale muszę się wyżalić. Akcja w dzisiejszym odcinku była już niestety raczej z gatunku strasznie głupich niż strasznie śmiesznych. Miałam wrażenie, że wypstrykali się z fajnych pomysłów, chociaż z drugiej strony tajemnica się zagęszcza. Na pocieszenie Kang Joon wskoczył na dłużej w garniak, a i FL pięknie wyglądała w wieczorowej kiecce.
                  Ja już w blokach startowych do jutrzejszego odcinka i liczę na dobrą zabawę.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 14.03.25, 20:40
                    Mnie w ogóle ta drama trochę przypomina takie oldskulowe polskie filmy/seriale typu "Pan Samochodzik'", "Wakacje z duchami", czy "Szatan z siódmej klasy" - tajemnice, szukanie kolejnych wskazówek itp.

Szukałam czegoś do oglądania pomiędzy dramami w emisji i znalazłam dramę sprzed 10 lat "House of Bluebird". Zaczęłam, a później zobaczyłam, że ma toto 50 odcinków smile No, ale przynajmniej mi nie zabraknie.... A drama całkiem fajna, przypomina mi, też tasiemcowate, "What Happens With My Family" czy "My Father is Strange". Obawiam się tylko, że z czasem zaczną piętrzyć coraz bzdurniejsze pomysły, "żeby nie było nudno"....Na razie (zaczynam właśnie 4. odcinek) jest spoko. Wizualnie widać, że to starsza drama (po męskich fryzurach czy efekcie bardziej teatralnym niż filmowym - to chyba zależy od użytych kamer?)
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 14.03.25, 20:42
                      Na Seo Kang Joona mnie nie wzięło, ale mam zrozumienie (po fascynacjach Hyun Binem, Park Hyungsikiem czy Lee Junho, nie zapominając też o Ji Chang Wooku czy Cha Eun Woo wink)
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.03.25, 21:00
                      kurt.wallander napisała:

> Mnie w ogóle ta drama trochę przypomina takie oldskulowe polskie filmy/seriale
                      > typu "Pan Samochodzik'", "Wakacje z duchami", czy "Szatan z siódmej klasy" - ta
                      > jemnice, szukanie kolejnych wskazówek itp.

Ha, ha, na takie skojarzenie nie wpadłam, ale może coś w tym jest.
                      Moja fascynacja Seo Kang Joonem będzie chyba krótka, ale za to intensywna. Na razie: chwilo, trwaj 🙂.

Pakowania się w 50 odcinkową dramę zdecydowanie odmawiam 😛, zwłaszcza, że wciąż oglądam Teriusa. Mam też zamiar dla odmiany iść po FL i wziąć się za My Perfect Stranger, bo już mi się od dawna gdzieś na liście do obejrzenia poniewiera.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 16.03.25, 17:36
                        Całkiem spoko się ogląda, jestem juz na 10 odcinku smile Poza kilkoma strasznymi fryzurami i stylóweczkami, przyjemnie się patrzy na aktorów i aktorki, postacie są wyraziste, ciekawe. Ja się za to wzięłam ze względu na Lee Jun Hyuka, który spodobał mi się w Dark Hole, ale większość gra fajnie, włącznie z młodziutką tu Chae Soo Bin.

A jak wrażenia po 8. odcinku Undercover High School? Trochę siadła akcja, prawda? W 16-odcinkowych dramach akcja zwalnia w okolicy 10-12 odcinka, to tu zwolnili w 8. wink
                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 16.03.25, 18:18
                          kurt.wallander napisała:

> Całkiem spoko się ogląda, jestem juz na 10 odcinku smile

Nadal nie, nie dołączę do ciebie na kolejne 40 😛, chociaż wciąż szukam czegoś na czas czekania, bo My Perfect Stranger jednak nie, a i Terius gdzieś tam w połowie mnie znudził.

> A jak wrażenia po 8. odcinku Undercover High School? Trochę siadła akcja, prawda?

Dla mnie spoko, tylko tym siódmym mi podpadli, teraz moim zdaniem wrócili na właściwe tory. Ale wiesz, że ja nie akcji tam szukam. Przyjemnie mi się patrzy na ich interakcje, a te rozwijają się bardzo fajnie, tak spokojnie i z uczuciem w spojrzeniach 🙂. Uśmiech mi sam wychodzi na usta, jak tylko ML pojawia się na ekranie. Aż mi szkoda, że w innych jego dramach tak nie mam, bo tyle miałabym do oglądania.

Obejrzałam też oczywiście bts i, kurcze, myślałam, że tam się już zmieniły warunki nagrywania, ale gdzie tam. Te sceny ze szkolnej imprezy nagrywane w budynku, we wnętrzach, a znowu okazuje się, że na planie zimno jak w psiarni. FL a to zimowa kurtka, a to gruby koc narzucony na suknię. Podziwiam, że oni w takich warunkach dają radę.
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 16.03.25, 18:41
                            Mnie ta FL jakoś jednak nie leży. Niby nauczycielka, a zachowuje się dziecinnie, takie minki stroi a'la dzidzia. No i obydwoje jakby zapomnieli, że on ma być uczniem i się prowadzają razem, szepczą sobie do uszek, idą razem pić, głośno gadają o sekretach... Chyba w nast. odcinku ktoś zauważy wreszcie, że ta relacja jakaś dziwna, sądząc po zajawce.
                            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 16.03.25, 19:01
                              kurt.wallander napisała:

> Mnie ta FL jakoś jednak nie leży. Niby nauczycielka, a zachowuje się dziecinnie, takie minki stroi a'la dzidzia.

Miny jakie oboje stroją uznałam za cześć komediową i tego się trzymam 😉. Główne zazwyczaj są rozlazłe i przepraszające, że żyją, a w miarę rozwoju romansu na dodatek odcina im rozum, ta na tym tle wypada całkiem dobrze.

> No i obydwoje jakby zapomnieli, że on ma być
                              > uczniem i się prowadzają razem, szepczą sobie do uszek, idą razem pić, głośno g
                              > adają o sekretach... Chyba w nast. odcinku ktoś zauważy wreszcie, że ta relacja
                              > jakaś dziwna, sądząc po zajawce.

Tym mi głównie podpadli w siódmym odcinku (oprócz głupoty całej akcji na imprezie), komedia komedią, ale tam by wszyscy musieli ślepi być, żeby nie widzieć tych ich szeptów, spojrzeń, że o wieszaniu wisiorka niemal na środku sali nie wspomnę. Też myślę, że wreszcie pojawią się plotki i on stanie przed wyborem: ujawnić swoją tożsamość, albo patrzeć, jak ją oskarżają o romans z uczniem.
    • jasnoklarowna Harbin 02.03.25, 21:16
      Czy któraś gdzieś trafiła na Harbin? lub może gdzieś w Polsce będą to grać?
      Jak byście coś widziały to dajcie znać.

Nie wiem czy już coś pisałam o tym filmie.
      Jeśli tak to z góry przepraszam za powtórkę. Ale szukam nadal, licząc że gdzieś będzie dostępny albo tak jak Morskie Diabły puszczą go np w polskich kinach z opóźnieniem.

Kilka tygodni temu Harbin był hitem w koreańskich kinach. Gra Hyun Bin, Lee Dong Wook, Park Hoon i nie pamiętam kto jeszcze.
      Kusi mnie ten film z kilku powodów.
      Historyczny - uwielbiam. Ten jest na faktach. Akcja jest o zamachu ruchu oporu na japońskich okupantów w Mandżurii, a w zasadzie chyba to już Mandżukuo było.

Kręcili podobno w moim mieście kilka scen - ale to informacja z netu,niepewna, kręcili ponoć też na Litwie, Łotwie, może coś rozpoznam z Lublina jak zobaczę.

I wisienka dla miłośniczek polskiej historii. Harbin to swego czasu, na przełomie wieków miejsce wielkiego skupiska polaków w Azji. Diaspora liczyła ok 10 000 polskich emigrantów. Powstało tam wręcz polskie miasteczko. Szkoła, 3 kościoły, sklepy.
      Zgłębiłam temat jako pasjonatka. Polacy wzięli się tam gdy wysłano polskich inżynierów do prac nad koleją wschodniochińską. Wysłano - znaczy wysłał ich zabór rosyjski. Wielka grupa, nie tylko robotników, ale konstruktorów, inżynierów itp. wraz z rodzinami.
      W Harbin ostatni Polak z tej emigracji wyjechał 30 lat temu, wrócił do Polski. W Polsce działa stowarzyszenie byłych mieszkańców Harbin, mignął mi w necie reportaż rozmowa z jego prezesem, wrócił do Polski w wieku 3 lat w latach 50 ubiegłego wieku. Ciekawe rzeczy mówił, np że jego mama nie miała w polsce problemu z pracą bo mówiła po chińsku i japońsku (tam od chyba 1911 była okupacja japońska i japonizacja społeczeństwa) i znalazła zatrudnienie w biurze morskim zajmującym się handlem, eksportem itp.
      W Harbin do dziś działa wydział polonistyki na uniwerku- zapoczątkowany przez kobietę z tej grupy emigracyjnej w latach 50 lub 60.

Te wszystkie informacje sprawiają, że bardzo chcę ten film zobaczyć choć pewnie o Polakach nie ma tam żadnej wzmianki. Ale ten zbitek informacji rozbudził moją ciekawość wydarzeniami o których opowiadać ma film.
      • kurt.wallander Re: Harbin 02.03.25, 21:23
        jasnoklarowna napisała:

> Czy któraś gdzieś trafiła na Harbin? lub może gdzieś w Polsce będą to grać?

Mnie też on zainteresował, z podobnych powodów co ciebie.

Liczę po cichu, że może puszczą go jesienią na kolejnym festiwalu filmów koreańskich. Lubię takie filmy oglądać na dużym ekranie. Wtedy to juz musisz przyjechać do Warszawy, a ja ze swojej strony proponuję wspólną kawę, albo jakies koreańskie jedzonko smile
        • otia5 Re: Harbin 02.03.25, 21:30
          Też szukałam jakiś czas temu i nawet znalazłam, ale tylko po koreańsku, bez tłumaczenia. I, durna, nie zapisałam sobie gdzie, a może już te napisy dodali. Chociaż bardziej prawdopodobne, że zdjęli, bo to na pewno jakaś piracka kopia była. No nic, też liczę, że w kinie się pojawi.
          • jasnoklarowna Re: Harbin 02.03.25, 21:36
            Ja bym i po koreańsku zobaczyła chętnie....
            Już tak Another way oglądałam 😃
            • otia5 Re: Harbin 02.03.25, 21:40
              To będę szukać w takim razie, ale przejrzałam już strony, na których najczęściej sprawdzam i nie ma sad
        • jasnoklarowna Re: Harbin 02.03.25, 21:35
          Chętnie 😃. Mam się gdzie w Warszawie zatrzymać więc i wieczorne spotkanie wchodzi w grę 😃
          Żeby tylko gdzieś było grane? Może w centrum kultury koreańskiej będzie wcześniej na jakimś wydarzeniu?
          • otia5 Re: Harbin 02.03.25, 21:42
            Mam nadzieję, że i mnie przyjmiecie, bo ja też chętna smile
            • kurt.wallander Re: Harbin 02.03.25, 21:55
              Jasne, miło byłoby się spotkać na żywo smile

Będę czujna i dam znać, gdyby miał być gdzieś pokaz.
              • kurt.wallander Re: Harbin 02.03.25, 22:04
                Z wydarzeń "koreańskich", to Korea ma być gościem honorowym na Targach Książki w Warszawie (15-18.05).

I cieszę się na ekranizację "Starszej pani z nożem" mydramalist.com/757515-pagwa
                • otia5 Re: Harbin 02.03.25, 22:27
                  A propos ekranizacji, to ciekawa jestem nowej, serialowej ekranizacji Niebezpiecznych Związków z Ji Chang Wookiem i Son Ye Jin. Reżyserem ma być ten od Somebody, więc może być gorąco, zwłaszcza, że JCW nie stroni ostatnio od odważnych ról. Oglądałam pierwszą koreańską filmową wersję, Untold Scandal i no cóż, coś tam ewidentnie nie zagrało. Nawet bez porównań do genialnej ekranizacji z Malkovichem, to jest po prostu taki sobie film. Nie wiem właściwie czemu, ale zupełnie nie ma w nim emocji, taki płaski i bez życia. Mam nadzieję, że serial będzie lepszy.
            • jasnoklarowna Re: Harbin 02.03.25, 22:06
              Może w ogóle jakiś zlocik?
              • otia5 Re: Harbin 02.03.25, 22:28
                Ja jestem za.
                • kurt.wallander Re: Harbin 02.03.25, 22:32
                  Ja też.
      • senin1 Re: Harbin 04.04.25, 00:55
        wlasnie ogladam na kisskh smile, z napisami
        • otia5 Re: Harbin 04.04.25, 08:29
          senin1 napisała:

> wlasnie ogladam na kisskh smile, z napisami

To do Harbina? To jasnoklarowna się ucieszy. Ja też spojrzę w weekend.
          I na dodatek odkryłam, że na kisskh dramy (i Harbin chyba też) mają polskie napisy. Nie wszystkie, ale te nowsze w większości tak. Nie wiem, jak z jakością, bo mi nawet do głowy nie przyszło, że mogą być i wszystko tam po angielsku oglądałam. Trzeba będzie wypróbować.
          • senin1 Re: Harbin 04.04.25, 21:54
            Tak to o Harbin. Jasnoklarowna wspominala, ze cos kolo niej krecili, a ja przyuwazylam jakies plenery w stylu Dolny Slask, Sudety. Zgadzaloby sie, czy nie bardzo, bo ona mnie sie raczej z Lublinem kojarzy.
            • jasnoklarowna Re: Harbin 05.04.25, 11:50
              Obejrzałam.HARBIN.

Czy któraś próbowała pobierać z kisskh?
              Bo chciałabym ją pokazać kilku osobom, widzę że jest opcja pobierz, zastanawiam się czy to bezpieczne.

Lublina nie przyuważyłam, więc może to był fake. Ale takie budynki w stylu robotniczych dzielnic są jeszcze u nas, więc może którąś strzelankę we Władywostoku faktycznie tu kręcili????

Podobało mi się. Lubię takie rzeczy, podobała mi się i zaskoczyła przedostatnia chwila w parku, z japońskim oficerem.
              Lubię tego aktora który grał japończyka, ale on zawsze drugoplanowe. Jeszcze w głównej roli na niego chyba nie trafiłam, Gdzieś chyba SML grał, a tak to zawsze mniejsze role.
              Fajne ujęcia plenerowe, to zamarznięte jezioro na początku i końcu, te pustkowia zaśnieżone które jak pustynia wyglądały w scenie jak jechali konno do wioski po dynamit.
              No podobało mi się.
              Minus za samą scenę zamachu. Facet z wyciągniętą bronią wychodzi przed szereg wojska, zaczyna strzelać do vipa a szpaler ani drgnie. Nawet jeden nie poruszył się.... No jakieś nieżyciowe.
              Ale ogólnie plus, mimo ciemnych kadrów bardzo fajny i polecam. Dzięki Senin za namiar. A jak wrażenia Twoje po obejrzeniu?
              • otia5 Re: Harbin 05.04.25, 17:02
                Dziewczyny, czy Harbin nadal się u was normalnie odtwarza? Chciałam sobie teraz zasiąść z kawką i obejrzeć, a tu duda. Buforuje się bez końca, chociaż wszystko inne mi działa na kisskh. Wygląda jakby go usunęli sad
                • jasnoklarowna Re: Harbin 05.04.25, 18:01
                  . U mnie jak przed chwilą sprawdziłam idzie normalnie.
                  • otia5 Re: Harbin 05.04.25, 18:24
                    Dzięki, to może i u mnie jest szansa. Wszystko inne śmiga, a to nadal nie.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 07.03.25, 23:53
      Kto pytał o Dark Hole?

Oglądam, z przerwą na "Newtopia" na Prime, tez z motywem zombie, i jest w sumie dość ciekawy, tylko bardzo, bardzo przeszkadza mi jakość obrazu. Nie mam teraz Viki Pass, i oglądam na zwykłym. W serialu często jest noc, półmrok, ciemne pomieszczenia, i na moim ekranie to czasem wygląda jak plamy w różnych odcieniach szarości. Nie powiem, dość mocno odbiera to przyjemność oglądania.
      Jeśli chodzi o fabułę, to na początku jest trochę komediowo, ale później, na szczęście, rezygnują z tego elementu. Nie jest jakoś szczególnie nowatorsko, raczej już te wszystkie pomysły widziałam w różnych produkcjach, może tylko motyw szamanki jest ciut oryginalniejszy. Ale ogląda się całkiem ciekawie jednak. Na plus również, że odcinków jest 12, więc może końcówka nie będzie nadmiernie przeciągnięta...Zaczęłam 9. odcinek, ale nie będę miała możliwości dokończyć w weekend, więc o całości jeszcze napiszę w przyszłym tygodniu.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 18:36
        Skończyłam Dark Hole. Oglądało się dość przyjemnie, choć bez szału. Ostatnie dwa odcinki dość bezsensowne, rozwiązanie zagadki mało satysfakcjonujące, ogólnie chyba nie warto, choć ML całkiem dobrze wypadł. Do tego stopnia, że zapragnęłam obejrzeć coś jeszcze z tym aktorem i stanęło na krótkiej 4 odcinkowej dramie "Naked Fireman". Bardzo rozbawił mnie komentarz na MDL "5/10 does not get naked enough". W każdym razie format zachęca, bo jest nadzieja, że nie będzie rozwlekle. Po pierwszym odcinku oceniam dobrze, natomiast nie wiem, czy będzie jakiś plot twist, bo na razie wszystko wydaje się być dość oczywiste.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 18:50
          A ja porzuciłam Whirlwind. Po piątym odcinku. Za dużo polityki jak na jeden serial. Przeniosłam zainteresowanie na swojską (jak na razie) dramę The Potato Lab. Niestety dopiero wychodzącą więc muszę wziąć na wstrzymanie bo dobrze się ogląda tongue_out
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:24
            To na czas doczekiwania na nowe odcinki polecam ci heca Iron Family, bo tak mi sie cos wydaje, ze to moze byc drama w twoim typie.
            Ja juz na 16 odcinku i nadal fajnie sie oglada. Troche przewijania jest, ale za to malo klisz, co bardzo pasuje.
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:41
              Dzięki wink Spojrzę sobie na nią.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 19:09
          Kurt, a co to jest, że nie oglądasz nowego Hyung Sika? Jak nie ty 😉
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 19:21
            Bo nie mam gdzie.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 19:32
              A, byłam pewna, że jest na Disneyu i na viki i dasz znać czy warto. Jak nie ma, to nie będę cię namawiać na strony, których nie lubisz.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 19:56
                No niestety, gupi Disney nie dał na Polskę. Na viki nie widzę.

A napisz, gdzie zobaczę, może dla Park Hyungsika się złamię, bo podobno dobre.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:04
                  Napisz, może i ja skorzystam. Też Hyungsika lubię od czasu Strong Woman 😁
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:04
                  Na kisskh (.co) oczywiście. Z tego, co widzę jest 6 odcinków, więc może to jeszcze za wcześnie 🤔
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:52
                    Ta drama jest chyba jeszcze w emisji. Poczekam, może dadzą na Netfliksie?
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:12
                U mnie na Disneyu jest 6 odcinkow, ale ja sobie zrobilam przerwe na Disney+, wiec ogladac bede dopiero w maju. Na 'polskim' disneyu tez sie pewnie pojawi. O Buried Hearts mowie
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:53
                  Jak dadzą polskie napisy, to się pojawi, a jak nie, to pewnie nie. Zobaczymy....
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 18:28
      Kolejna śmierć w świecie k-popu. Wygląda na to, że nie poradził sobie z kryzysem po skazaniu za stosowanie propofolu...
      kultura.onet.pl/wiadomosci/nie-zyje-gwiazdor-k-popu-znalazla-go-matka/x5hv8g6
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 18:32
        Oraz afera z udziałem Kim Soo Hyuna: www.koreatimes.co.kr/www/art/2025/03/398_393889.html
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 18:48
          Nie ma właściwie miesiąca żeby ktoś nie odebrał sobie życia lub nie wywołał skandalu...
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 18:53
          Coś musi być na rzeczy. Bo jak czytałam w noc śmierci ona opublikowała ich wspólne zdjęcie, które po chwili usunęła z sieci.
          Natknęłam się też na informację, że agencja Kim So Hyuna (zrozumiałam że jest właścicielem, ale może mylnie, może chodziło że w tej agencji jest zrzeszony?) wystawiła jej wezwanie do zapłaty milionów wonów.
          To wezwanie znaleziono w domu zmarłej.
          Nie powieliła sie ta informacja, więc to być może fake.

A Firemana oglądałam dawno, pamiętam wrażenie, że Lee Joon Hyuk w Hunterze był wymoczkowaty, chudy a w tym Strażaku taki umięśniony i na plus.
          To mogę ci dla zmiany nastroju polecić A Poem A Day z nim. To z takich powolnych, gra mrukliwego ordynatora w którym zakochana młoda dziewczyna mająca w życiu pod górkę, ale mimo wszystko pozytywna i lubiana.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 19:06
            Ona to ich wspólne zdjęcie opublikowała już znacznie wcześniej, w czasie gdy Queen of Tears była w emisji. Błagała go wtedy o odroczenie spłaty tej forsy, którą była winna, a on ją ignorował i jeszcze prawdopodobnie udostępnił jej numer reporterom, więc tak próbowała zwrócić jego uwagę. Oczywiście wg tego, co można wyczytać w internecie, a czy w ogóle jest szansa dowiedzieć się, jak było naprawdę, to nie wiem. Szczerze mówiąc, jestem skłonna wierzyć w te oskarżenia, w ich świetle Kim Soo Hyun wygląda bardzo nieciekawie. 27 latek spotykający się z 15 latką nie brzmi dobrze. Pożyjemy, zobaczymy. Gdyby był kobietą, to już by się z tej afery nie podniósł, ale sławny i bogaty mężczyzna, z potężnym zapleczem, w Korei 🤔
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:07
              No faktycznie nieciekawie wyglada i tez mysle ze rodzina bez powodu by o tym nie mowiła. Muszą byc bardzo rozzaleni, skoro zdecydowali sie o tym powiedzieć, bo chyba w Korei nadal ujawnienie takich informacji stawia dziewczynę-ofiarę w gorszym świetle niż tego ktory ją wykorzystywał.

A doczytałaś co to za dług był? W sensie odszkodowanie za coś czy zwrot pożyczki?
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:37
                jasnoklarowna napisała:

> A doczytałaś co to za dług był? W sensie odszkodowanie za coś czy zwrot pożyczk
                > i?

Z tego co zrozumiałam, to wg rodziny wyglądało to tak: spotykali się odkąd ona miała 15 lat, on 27. Po 6 latach ona po pijaku spowodowała wypadek samochodowy i musiała zapłacić wysokie odszkodowanie (o ofiarach nic nie wiem) i stąd dług, bo on jej wtedy te pieniądze pożyczył. Tyle że gdy na nią wylał się internetowy hejt za ten wypadek, to ją rzucił i się od niej odciął. Chyba od tego czasu miała depresję i parę razy próbowała się zabić. Zdaje się też deprecjonował ją w środowisku. Miała ten dług spłacać powoli, ale niedawno wysłał jej żądanie natychmiastowej spłaty, więc ona zaczęła prosić o odroczenie, a że on nie odpowiadał, to wrzuciła to zdjęcie. No i zabiła się w dzień jego urodzin. Nie zjawił się na pogrzebie.
                Nie wiem, jaka jest prawda, ale też wydaje mi się, że rodzina w tej sytuacji nie wywlekałaby głupot bez pokrycia. Przecież jego prawnicy mogą ich rozjechać bez znieczulenia.
                • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 20:45
                  Słabo to wygląda sad Niemalże jak z koreańskiej dramy tylko, że tutaj naprawdę ktoś został zaszczuty i umarł. Jeśli okaże się, że to wszystko prawda to on nie będzie miał życia w szołbiznesie w Korei.
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.25, 21:07
                    heca007 napisała:

> Jeśli okaże się, że to wszystko prawda to on nie
                    > będzie miał życia w szołbiznesie w Korei.

Znasz ich, jak by chodziło o narkotyki, to by nie miał życia, ale że "tylko" o kobietę, to różnie może być. Inna sprawa, że kariera mu się sypnie niezależnie od tego, czy to się okaże prawdą czy nie, jak netizens złapią wiatr w żagle, to popłynie.

Te ich narkotykowe aferki, w których tak naprawdę jedynym poszkodowanym jest główny bohater, jakoś mnie nie ruszają, ale ta wydaje mi się wyjątkowo śliska.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 09:10
                      Chyba coś jednak w sprawie się dzieje. Soo Hyun miał wystąpić w 'Good Day,' ale nie wystąpi z powodu ostatnich kontrowersji.
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 09:50
                        No, tak jak pisałam, pewnie się wygrzebie, bo chodzi o kobietę, a on ma potężną pozycję w branży, ale kariera na pewno mu się do pewnego stopnia sypnie. Juz mu cześć kontraktów reklamowych skasowali, ale premiera nowej dramy na radzie bez zmian.
                        Część się od niego odwróci i będzie go tak dojeżdżała w internecie, że sam stanie się kolejnym kandydatem na samobójcę, a część będzie za nim stała murem niezależnie od tego, co jeszcze wypłynie.
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 12:21
                          Dla mnie sam fakt związku z 15 latką, gdy on miał 27, jest nie do zaakceptowania. Pomijając juz wszelkie inne mozliwe zachowania, które chyba na razie nie zostały ponad wszelka wątpliwość udowodnione (ta spłata długu). Gdzie byli rodzice dziewczyny, chciałoby się zapytać....
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 14:02
                            kurt.wallander napisała:

> Gdzie byli rodzice
                            > dziewczyny, chciałoby się zapytać....

A jak myślisz?
                            Pewnie siedzieli cicho szczęśliwi że złapała panbuka za nogi. I zapewne korzystali z jej sukcesu.
                            A że to krótkowzroczne było to dotarło do nich dopiero teraz.....
                          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 15:02
                            kurt.wallander napisała:

> Dla mnie sam fakt związku z 15 latką, gdy on miał 27, jest nie do zaakceptowania

Dokładnie. Spekulacje na ile on przyczynił się do jej śmierci, na ile internetowy hejt po wypadku, na ile po prostu depresja sama w sobie, to jedna sprawa, ale ten związek, szkoda słów. Z rodzicami było pewnie tak, jak jasnoklarowna pisze, albo nawet jeśli próbowali coś z tym zrobić, to nie bardzo mogli, bo zdaje się już wtedy to ona głównie utrzymywała rodzinę.
                            Jak by nie było, to prawie 30 letni facet powinien był się trzymać z daleka od 15 latki, nawet jeśli rodzice mu ją wpychali z entuzjazmem w ręce.
                            Znajomi zresztą też wiedzieli, jak zwykle tajemnica poliszynela,tylko przed fanami święty.
                            Jedyne co mi się w tej sprawie podoba to postawa Won Bina, który też przecież znał ją od dziecka po wspólnej roli w The Man from Nowhere.
                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 15:16
                              A Won Bin zajął jakieś stanowisko czy chodzi o obecność na pogrzebie? Może coś mi umknęło?
                              A KSH wydał oświadczenie. Smutno mu ze fani się odwracają czy grają do przeciwnej bramki z powodu fałszywych oskarżeń. Jednocześnie żadnym konkretnym oskarżeniom nie zaprzeczą tylko pisze ze popełnia błędy.
                              No mętne to raczej.
                              www.facebook.com/share/p/18eCWVR41b/
                              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 15:53
                                jasnoklarowna napisała:

> A Won Bin zajął jakieś stanowisko czy chodzi o obecność na pogrzebie? Może coś
                                > mi umknęło?

Stanowiska chyba nie zajął, ale gdzieś tam mi mignęło, a to że chyba w zeszłym roku proponował jej pomoc w spłacie tego długu, niezależnie od kwoty. Ona odmówiła, pisząc że chce sama jakoś sobie z tym poradzić. A to o pomocy dla kogoś z jej rodziny, a to o sfinansowaniu jej siostrze studiów za granicą itp. Plus jakiś stary wywiad z nim, który ktoś teraz wyciągnął, w którym dziennikarz pyta go czy chciałby wziąć z nią ślub, a on mu odpowiada, że co to w ogóle za pytanie, przecież ona jest nieletnia.
                                Generalnie powstał mi z tego taki obraz wspierającego przyjaciela. Mam nadzieję, że bez żadnych podtekstów i że to się nie zmieni, bo jak widać, you never know.
                        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.03.25, 15:24
                          Premiera pewnie bez zmian. Bo ostatecznie nie on jeden w niej gra. Przecież tam zaangażowanych jest wielu innych aktorów (już to przerabialiśmy przy Yoo Ah In), ekipa filmowa itd. Ludzie, którzy mają swoje wydatki, rodziny na które zarabiają a z aferą nie mieli nic wspólnego.
    • jasnoklarowna The Witch zaczęłam. 18.03.25, 00:50
      2 odcinki dopiero.
      Chyba mnie lekko wciągnęło.
      Wycofana dziewczyna którą uważają rówieśnicy za przynoszącą pecha. Po latach spotyka ją rówieśnik i chce pomóc. Sam analizował jej sprawę usiłując dowieść że plotki są nieprawdziwe. Troszkę momentów z mrocznym klimatem, tzw ciemne filmowanie mam na myśli. Może zdechnie potem ale zainteresowało.
      I 10 odcinków tylko ma.
      Jin Young fajny. FL na razie mało. Interakcji jeszcze nie ma.
      Jak ktoś nie ma co to polecam po początku.
      • kurt.wallander Re: The Witch zaczęłam. 18.03.25, 11:34
        Oglądasz na Viki? Bo MDL podaje też Netflix, ale oczywiście na moim nie ma sad
        • jasnoklarowna Re: The Witch zaczęłam. 18.03.25, 16:19
          viki
          • otia5 Re: The Witch zaczęłam. 18.03.25, 18:51
            Ja przed weekendem w nic się już nie pakuję. Tak sobie krążyłam po dramach z Seo Kang Joonem, z miernym skutkiem, ale wreszcie zatrzymało mnie na Watcherze. Kryminał, thriller, dosyć mroczny klimat, na razie obejrzałam 3 odcinki, więc dalej różnie może być.
            Bieżące sprawy, które rozwiązują, trochę skomplikowane, ale zainteresowała mnie historia i psychologiczna strona głównych postaci, która widać, że będzie wiodącą osią do końca. No i fajna obsada. Oprócz SKJ jest główny z Dr Romantic i częsta partnerka Ji Jin Heena m.in. z Undercover i I Have a Lover, w Trolley też grała. W każdym razie bardzo ją lubię.
            Znacie? Trzyma poziom, czy się psuje?
            • jasnoklarowna Re: The Witch zaczęłam. 18.03.25, 20:00
              Potem się zapętla, moze i trochę zwalnia, dużo tych zbrodni. Ja sobie musiałam zrobić przerwę, ale po niej dooglądałam do końca. Ale ja lubię takie klimaty.
              Podobała mi się piosenka z tej dramy.
              I jeszcze taki smaczek, też często noszę pierścionek na kciuku, bo lubię, szczęśliwie nie z tego powodu co bohaterka. Mam baardzo cienkie palce i czasem z innych spada.
              • otia5 Re: The Witch zaczęłam. 18.03.25, 20:21
                jasnoklarowna napisała:

> Potem się zapętla, moze i trochę zwalnia, dużo tych zbrodni. Ja sobie musiałam
                > zrobić przerwę, ale po niej dooglądałam do końca. Ale ja lubię takie klimaty.

Właśnie takie od początku odnoszę wrażenie, że z tym może być jak z Confession, że w pewnym momencie zrobi się takie kłębowisko żmij, że trzeba będzie przerwać i sobie dawkować żeby skończyć. Ale na razie jest ok.
                Jeszcze żeby Seo Kang Joon tej nieszczęsnej grzywki nie miał, to już bym była całkiem happy.

> I jeszcze taki smaczek, też często noszę pierścionek na kciuku, bo lubię, szczę
                > śliwie nie z tego powodu co bohaterka.

Mam wrażenie, że mnie by na kciuku przeszkadzał, ale pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jej powód dosyć upiorny.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.03.25, 19:30
      Zabrałam się za Iron Family ale ręce mi opadają. Jestem na 18 odcinku, połowa na przewijaniu. Całkiem dobry pomysł na dramę zaprzepaścili. Do tego korzystają z wnętrz z innych dram. W tym The Real Has Come (czy jakoś tak). Absurdów jest tyle, że nie dam rady wymienić. Wśród nich histeryczne zatrzymywanie matki, która spakowała się na jedną noc żeby nowożeńców zostawić samych w mieszkaniu pierwszej nocy tongue_out Normalnie myślałam, że się popłaczą z żalu sciana Pierwszy odcinek w całości poświęcony zmarłemu ojcu bohaterki, który jak kiedyś napisała Triss- był bardzo sprawny dołem tongue_out A jednocześnie nie robił przez całe życie nic oprócz przygotowań do kolejno oblanych egzaminów na prawnika tongue_out Za to zdążył zrobić 3 dzieci i obciążyć żonę opieką nad rodzicami a potem umrzeć nie zarabiając w swoim życiu ani grosza. To jest tak szkodliwy przykład, że powinno być zakazane pokazywanie go w dramach tongue_out Potem się dziwią, że kobiety nie chcą dzieci rodzić.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.03.25, 22:22
        no to pomiedzy 20 a 30tymbedzie jeszcze gorzej wink. Ja do absurdow juz przywyklam i biore z dobrodziejstwem inwentarza fakt, ze w dramach pcha sie na sile niektore kulturowe stereotypy, co sie maja spodobac przecietnemu widzowi . Te wszystkie 'najstarsze syny', milosci do ojca (matki juz niekoniecznie, choc w tej dramie jest jej akurat sporo), zwiazki romantyczne od kolyski itd. - bez tego drama by chyba nie przeszla u wiekszosci producentow. No to Cie jeszcze ostrzegam Heca, ze 20 do 30 go jest nawet gorzej ( glowny sie jakos rozmywa, jest jakis absurdalny watek zarabiania pieniedzy i jeszcze wiecej wkurzajacych pomyslow) Poprawi sie po 30 bo napiecie jest dosc dobrze zbudowane, ale zakonczenie to juz nie moja bajka. Jak dla mnie ta drama na posuche nie bula najgorszym wyborem

Teraz ogladam Secret z Ji Sungiem z 2013 roku. Zaczelo sie mocno ale juz teraz widze ze badzie jak zawsze wink
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.03.25, 22:35
          senin1 napisała:

> Teraz ogladam Secret z Ji Sungiem z 2013 roku. Zaczelo sie mocno ale juz teraz
          > widze ze badzie jak zawsze wink

Oo, Secret jest jak brazylijska telenowela i jeszcze ta krzykliwa FL. Ale wciąga jak bagno 🙂
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 18.03.25, 23:58
            Pewnie wiecie, ale może jeszcze ktoś nie wyczaił. Z tą samą parą głównych jest też Kill me Heal me. Nie tak dramatyczne i momentami zabawne, ale główna daje po decybelach.
            Za to jak ktoś ją już zdzierży to szczerze polecam z nią Endless Love 2014 (nie pomylić z tym z 2002). Serial częściowo na faktach, a ona tam zagrała chyba rolę życia. Jak jej nie lubię tak tam....rozbiła bank.
            Wiem polecałam już ten serial, ale ogromne wrażenie na mnie wywarł.
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.03.25, 20:30
              Endless Love ogladalam dosc dawno temu i bardzo mi sie podobala ta drama. Glowna mi sie tam tez podobala, i do tej pory nie mialam z nia problemu w zadnej dramie. Dopiero Secret Love minie wk...la, bo moze gdyby rozwodnila troche te 'swieta' bohaterke, to nie bylaby taka drazniaca. A w Endless Love to ja skupialam sie przede wszystkim na Jung Kyung Ho wink, i jak dla mnie byla to jego najlepsza chyba rola (no moze po Cruel City). Bardzo mi sie tam podobal.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 22.03.25, 23:18
                O mamo, w Cruel City to ja się prawie w nim zakochałam. Z naciskiem na prawie. Ale bardzo fajnie tam zagrał. A taki miałam kontrast bo wcześniej oglądałam z nim jakiś nie pamiętam tytuły ale był jakimś CEO z przeszczepionym sercem i rozjaśnionymi lekko włosami(a SML grał jego kumpel z Cruel). I o ile serial mi się podobał to uważałam że słabym punktem był właśnie Kyung Ho. A potem Cruel i taki pociemniony i gniewny Kyung Ho, aż musiałam się upewniać że to ten sam aktor. W Endless też fajnie grał, ale dla mnie tam najlepszy był Ryu Soo Young. Naj.. Lepszy był tylko w Love in Sadness, genialny wręcz, rozbił bank i w cień głównego odsunął. Kto nie widział polecam, bo jako psychopata oddał wszystko co można było.... coś jak Kim Jae Wook w Voice - rola odczarowała aktora.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.03.25, 00:17
                  > ale był jakimś CEO z przeszczepionym sercem<

to chyba Falling for Innocence - tez mi sie tam nie podobal, taka jasna 'pieczarka' na glowie wyjatkowo go spaskudzila. Pod koniec na szczescie wrocil do swojego normalnego image'u. Love in sadness jeszcze nie widzialam (chyba), no musze uwazac na te dramy z lat 2010 - 2015, bo bywala wlasnie dosc gniewne i przygnebiajace a ja zbyt duzo takich nie dam rady.

Teraz ogladam Motel California - zapowiadal sie dobrze ale juz zaczyna wiac nuda. Obejrze jednak a potem wezme sie za Hospital Playlist 2 (dopiero dzisaiaj to odkrylam, i notowania ma dosc wysokie, wiec pewnie warto)
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 23.03.25, 08:33
                    Motel już za mną, też mnie wciągnął.
                    Hospital drugi sezon też niezły, ale jak się skończył to ja czekałam na 3 😀. Jak do tej pory bezskutecznie. Ale podoba mi się motyw odkopywania starych piosenek w prawie kazdym odcinku, juz 2 znalazłam dla siebie perełki.

A to Love in Sadness to serial z 2019. Ja oglądałam na DQ bo ogólnie na viki jest ale w Polsce niedostępny akurat. Może u ciebie będzie. Fabuła naciągana, bo jak można nie rozpoznać bliskiej osoby po operacji plastycznej? Ale Ryu dał tam taki warsztat że naprawdę dla tej roli warto. I po opiniach okazało się że nie tylko ja tak myślę. Więc jak będziesz miała jakiś przestój czy nie wiedziała co oglądać to możesz zerknąć. Rzecz ma się o psychopatycznym przemocowcu od którego mniej lub bardziej skutecznie próbuje uciekać żona.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.03.25, 20:17
            >Oo, Secret jest jak brazylijska telenowela i jeszcze ta krzykliwa FL. Ale wciąga jak bagno 🙂<

To zastanawiajace, ze tak to i u mnie zadzialalo. Lecialam glownie na przewijaniu, ale skonczylam. Sama fabula nie bylaby taka zla gdyby nie ta okropnie napisane role, zwlaszcza glowna doprowadzala mnie do rozpaczy. Chyba tylko w Korei takie swiete, zyjace tylko dla innych sie rodza, jej 'orzemiana' tez jakas taka ni w te ni we wte. Prokurator mial chyba najlepiej napisana role. Musze nawet sprawdzic kto byl autorem scenariusza, zeby unikac.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.03.25, 22:40
          Właśnie oglądam 20 odcinek. Jest źle, bardzo źle wink No nic, zaszłam daleko więc dokończę smile
    • mocca25 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.03.25, 18:47
      Przepraszam, że znowu tak wpadam bez żadnego trybu, ale lubię jak ludzie maja jakieś pasje.
      Pewnie już znacie to miejsce, ale na wszelki wypadek napiszę - dzisiaj przypadkowo wpadłam na miejsce w Warszawie zwane K-Shop (Forty Służew) - mała restauracja i stosunkowo duży sklep z koreańską kuchnią/ składnikami. Z tego co się zorientowałam to nie jest po prostu sklep 'azjatycki" tylko ze specjalizacją koreańską.
      3/4 rzeczy nie znałam, ale Wy pewnie je znacie. Wszystko wyglądało czysto i porządnie.
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.03.25, 20:27
        O dzięki. Ja nie znałam bo jestem z innej strony miasta. Ale jak sklep duży to może się wybiorę smile
        • mocca25 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.03.25, 20:34
          Auchan to nie jest. Raczej większa Żabka (ze sporą częscią lodówkową), ale chyba 100% Korei a Wietnam, Chiny itd , nie mówiąć już o Indiach nie zabierają miejsca. Takich "dziwnych" rzeczy nie widziałam w innych "azjatyckich" (rodzajów grzybów, makaronów, ryżu, itp itd) Aha, spojrzałam na ich stronę - w sklepie stacjonarnym jest znacznie, znacznie więcej produktów.
          • wzosia Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.25, 22:01
            dodam, że obok jest knajpka japońsko koreańska. Bardzo dobre jedzenie dają. Drogo ale świeże składniki i zacne porcje.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.03.25, 20:35
        >Wszystko wyglądało czysto i porządnie.<

bo to jakby podstawa tamtejszej kultury. podobnie jak i japonskiej. Chinczycy natomiast maja ponoc 'troche inaczej'. Ale osobiscie jeszcze tego nie sprawdzilam.
    • jasnoklarowna Gemini 24.03.25, 14:01
      Tak zmienię temat.
      Wybiera się któraś na koncert Gemini 11 kwietnia?
      Warszawa, Proxima
      • bertie Re: Gemini 25.03.25, 19:55
        Musiałam googlować kto to. Ale jak napiszę, że w ten weekend wybieram się do Proximy na Mont to możecie mieć podobnie wink
        • jasnoklarowna Re: Gemini 25.03.25, 20:02
          Oooo. A powiesz potem jak było z wejściem? Chodzi mi konkretnie o to że ja do klubu pojadę prosto z dworca z plecaczkiem z rzeczami osobistymi i ubraniem na zmianę, bo nocuję w Warszawie. Czy tam robią jakieś sprawdzenia czy ograniczenia przed koncertem że mnie z tymi gaciami na zmianę i kosmetyczką wpuszczą? Albo czy jest tam gdzie bezpiecznie takie rzeczy zostawić? To mój pierwszy raz tam.
          • bertie Re: Gemini 25.03.25, 21:50
            Tam ma być płatna szatnia więc myślę, że nie powinnaś mieć problemu zostawić i będzie bezpiecznie
            • kurt.wallander Re: Gemini 25.03.25, 22:24
              A ja po waszych postach zajrzałam na www klubu i zobaczyłam, że przegapiłam bilety na Benjamina Clementine'a sad
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.25, 21:59
      Dziewczyny, macie może Drama Queen? Bo ja znowu gdzieś zagubiłam hasła i musze się zarejestrować a rejestracja cholera wie kiedy (przegapiłam tą 8 marca). I mam pytanie. Możecie sprawdzić czy na DQ mają My Dearest Nemesis? Bo zaczęłam oglądac na KissAsian ale padł im serwer nr1 a na drugim jest... bez tłumaczenia sad

Mają na Viki ale zablokowane...
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.25, 22:25
        Na drama Queen nie zagladam, ale maja na kisskh (ktora moim zdaniem jest jedna z lepszych darmowych platform)
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.25, 22:37
          senin1 napisała:

> Na drama Queen nie zagladam, ale maja na kisskh (ktora moim zdaniem jest jedna
          > z lepszych darmowych platform)

O, dzięki! Lecę smile
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.25, 22:52
          senin1 napisała:

> Na drama Queen nie zagladam, ale maja na kisskh (ktora moim zdaniem jest jedna
          > z lepszych darmowych platform)

Senin, kisskh powinien nam grube pieniądze za reklamę płacić, tak tu na tę stronę na zmianę zgodnie naganiamy 🙂
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.25, 23:19
            no bo jest fajna, niektore ciagle wyskakiwaly z takimi reklamami ze....!!! Wstyd naprawde sadi to wszystko na pracowym laptopie - troche sie balam,ze jakby IT cos musial, to pomysli, ze jakas zboczona jestem crying. A tutaj - spokojnie, czysciutko, antyvirus sie nie denerwuje no ja im za darmo moge reklame - a to wszystko dzieki Tobie otia. Wdziecznosc dozgonna smile
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.03.25, 20:33
        heca007 napisała:

> Dziewczyny, macie może Drama Queen? Bo ja znowu gdzieś zagubiłam hasła i musze
        > się zarejestrować a rejestracja cholera wie kiedy (przegapiłam tą 8 marca).

Nie musisz się rejestrować od nowa. Jest opcja zmiany hasła (jeśli pamiętasz, jaki adres mailowy podałaś przy rejestracji)
        BTDT
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.25, 15:18
      Przyszłam się pochwalić, bo kupiłam sobie książkę Wyspa kobiet morza Lisy See. Powieść, o henyo na Jeju oczywiście. Cieszę się na nią bardzo i mam nadzieję, że się nie rozczaruję, bo temat mnie bardzo interesuje.

A dramowo, to hmm... Dopiero co pisałyśmy tu bardzo niepochlebnie na temat When the Weather is Fine, ale, szok i niedowierzanie 😉, obejrzałam całą i zmieniłam zdanie. To jest ładna, mądra i wcale nienudna 😛 drama. W większości, bo początek nie wciąga, a ostatni odcinek, czy dwa, jak zwykle spieprzony, ale środek bardzo mi się podobał. Fakt, trzeba trzymać palec na przycisku, bo inaczej można się pochlastać zanim się dotrze do sedna, ale jak się jej już nada swoje tempo, to naprawdę nie jest zła. A główny wątek wręcz mnie zszokował, bo myślałam, że to będzie takie ślamazarne pitu pitu o niczym, a traktuje m. in. o przemocy domowej. Bez lukru i pudrowania problemu.
      I nawet całują się jak ludzie, a raczej się śniętych ryb po tej dramie spodziewałam. A tu główni zachowują się jak normalna para: całują, przytulają, przekomarzają, sypiają ze sobą, nie jak to zwykle w dramach bywa: jeden obowiązkowy pocałunek z otwartymi oczami, a potem już zero czułości i dorośli ludzie jak przedszkolaki.
      Krótko mówiąc, nie żałuję, że jednak do When the Weather... wróciłam i przestaję się dziwić skąd ma tak wysokie oceny.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.25, 21:14
        > Powieść, o henyo na Jeju oczywiście. Cieszę się na nią bardzo i mam nadzieję, że się nie rozczaruję, bo temat mnie bardzo interesuje<

W takim razie Life Gives You Tangerines powinna ci podpasowac, bo rzecz sie dzieje wsrod abalone divers na Jeju, przynajmniej pierwsze odcinki o tym sa. (na nieszczescie zerknelam i wsiaklam mimo iz jeszcze w edycji) Dla mnie to jest tez interesujacy temat, wiec ksiazki poszukam, bo na razie zdobylam sie jedynie na zakup abalone, bo tak mnie zaciekawily. Wydalam milion dolarow wiec, mocno sie gimnastykowalam z ich przyrzadzaniem, ale przyjajmniej teraz wiem o co chodzi.
        Serial mnie wciagnal i polecam, mimo iz wiem, ze cie wkurza glowny i jego usmiech. Mialam to samo, ten usmiech wyjatkowo mnie wnerwil w Encounter. No szczerzyl sie i byl taki przesliczny, ze rzucilam toto po pierwszym odcinku. W Tangerines usmiecha sie malo, wiec moze go zniesiesz
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.25, 21:57
          To uchowiec, tak? Nawet nie wiedziałabym, jak się za to zabrać. Dobry wyszedł?

Za Tangerines się wezmę, bo IU lubię, ale nie wiem czy Bo Guma, nawet nieszczerzącego, zniosę. Zresztą najpierw muszę wygrzebać się spod Seo Kang Joona, a to jeszcze chyba nie tak szybko.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.25, 22:50
            Nie mialam pojecia jak to po polsku ale sprawdzilam i tak jest to uchowiec. Wyszedl bardzo dobry, no ale za TE pieniadze to jak mial nie wyjsc wink. I muszle piekne mi zostaly, ale nie sa az takie kolorowe jak na niektorych zdjeciach.
          • senin1 Tangerines na moim Netflixie sa juz w calosci 28.03.25, 10:29
            otia5 napisała:

>
            > Za Tangerines się wezmę, bo IU lubię, ale nie wiem czy Bo Guma, nawet nieszczer
            > zącego, zniosę.

Tangerines na moim Netflixie sa juz w calosci. Wlasnie koncze - podobala mi sie ta drama wiec troche o niej poszukalam i okazalo sie ze rezyserem jest Kim Won Suk
            od My Mister, Arthdal, Signal i paru innych wysoko notowanych. Jest to dobrze zrobiona drama, choc miejscami przegadana, przeciagana i troche przedobrzona. Nie mniej wciagnela mnie bardzo (zwlaszcza ze tuz przed nia zajrzalam na Potao lab i mozg mnie rozbolal z zenady) W tangerines Bo Guma jest naprawde malo, mozna prawie powiedziec, ze jest bardziej 'support' niz 'main', bardzo mi sie tu jednak podoba, moze nawet za malo go jest. Dzisiaj dowalili 4 ostatnie odcinki a ja na razie jestem na 13 wiec pociagne dalej i moze pozniej sie wypowiem

• jasnoklarowna Re: Tangerines na moim Netflixie sa juz w calosc 30.03.25, 21:48
              Wiedziałyście że w Tangerines opowiedziano historie prawdziwą?
              Wklejam z neta.

When Life Gives You Tangerines (Netflix) is based on a true story.

Ae-soon and Gwan-sik were inspired by a real couple from Jeju Island. Her name was Hong Kyung-ja. She was born in 1950. Her life was hard from the start. She lost her mother at five. She raised her younger siblings. She dove for octopus and sold them to buy food. She wasn’t allowed to go to school but she fought for it anyway.

She fell in love with a boy she grew up with. He was also a diver. They dated for six years before getting married. He supported her through everything. Even when she became a village leader, he stood by her. In 2002, he was given an award for being a loving husband. They had three children and built a quiet, strong life together.

Seven years ago, he died.

The show followed the same path. Gwan-sik also died first. This made the story even more painful for those who knew the truth.

The drama is not just fiction. It’s a tribute. To a love that was real. To a woman who gave everything. And to a man who stayed.

📌Full Credits: Korea Artist
              • senin1 Re: Tangerines na moim Netflixie sa juz w calosc 31.03.25, 02:05
                Nie wiem, czy Ty juz obejrzalas Tangerines, bo ja tak i cala historia bardzo mnie wzruszyla. Po obejrzeniu pomyslalam, ze moje podsumowanie byloby wlasnie takie, ze drama niezwykle prawdziwie, z duza wrazliwoscia przedstawia kawalek zycia koreanskiej ( i zapewne nie tylko) rodziny. Twoja informacja wzmocnila tylko moje super pozytywna ocene 9/10, bo bylo pare kawalkow do ktorych moznaby sie przyczepic.
              • senin1 Re: Tangerines na moim Netflixie sa juz w calosc 01.04.25, 23:16
                No to ja jeszcze troche o tangerines. Drama ma wyjatkowo wysokie ratings bo az 9.4 czyli lepiej niz My Mister i Watermelon i wg mnie w pelni na nie zasluguje. Gdybym miala powiedziec, co bylo dla mnie zupelnym hitem to na pierwszym miejscu bylaby obsada. Tu najbardziej zaskoczyl mnie Bo Gum, bo zagral tak 'undestated', i to wg mnie bylo strazlem w dziesiatke. Nie bede pisac nic na temat fabuly, bo wpis jasnoklarownej mowi wszystko, wspomne tylko ze plenery i wszelkie inne settings bardzo mi podpasowaly. Zaskoczona bylam tez stosunkowo uczciiwa "attention to details" oraz charaktryzacja. Zwalaszcza postac grana przez Choi Dae Hoon'a pozytywniemnie i musze przyznac, ze mi sie bardzo w tej roli podobal zwlaszcza charaktryzacja.

Drama jak najbardziej nalezy do czolowki i bardzo jej kibicuje , czekajac na jeszce wyzsze ratings , choc zdaje sobie sprawe jak to dziala wink i nigdy wlasciwie jakos mnie to za bardzo nie ruszalo, ale tym razem tak. wink i I tak sie zastanawiam, czy te oceny spadaja po jakims czasie.

Mam nadzieje ze wkrotce ktos sie podzieli swoja opinia na temat tengerines, ciekawi mnie bardzo czy podobnie to odbieracie
                • jasnoklarowna Re: Tangerines na moim Netflixie sa juz w calosc 02.04.25, 10:56
                  Ja się za Tangerynki biorę.
                  A w oczekiwaniu obejrzałam Bo Ra Deborah. Dość lekka drama, klasyczny romansik, nawet momentami zabawny. No i wiecie, ja te nogi męskie lubię a Yoon Hyun Min jako były basebolista miał co pokazać. Szczególnie że parę scen na siłowni w spodenkach odbył😉.
                  Tak więc jak ktoś po cięższej dramie potrzebuje odprężenia, dodatkowo bez trupów w szafie i wrednych teściowych to polecam. Ja na KissKh oglądałam.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.25, 21:55
        otia5 napisała:

>
        > A dramowo, to hmm... Dopiero co pisałyśmy tu bardzo niepochlebnie na temat When
        > the Weather is Fine, ale, szok i niedowierzanie 😉, obejrzałam całą i zmieniła
        > m zdanie. To jest ładna, mądra i wcale nienudna 😛 drama.

Eee tam, jesteś niewiarygodna w tej recenzji, bo tam przecież gra Seo Kang Joon wink

Ja natomiast skończyłam 50-odcinkową House of Bluebird (nota bene, dalej nie wiem, o co chodzi z tym tytułem). Podobało mi się, mimo kilku błędów scenariusza. Te 10 lat temu chyba kręciło się dramy wyłącznie w trybie z odcinka na odcinek, więc scenarzyście parę rzeczy chyba się zapomniało w trakcie wink

Zaczęłam oglądać dla Lee Jun Hyuka, a wciągnęła mnie historia. Oczywiście, LJH przyjemny dla oka, ale większe wrażenie w dramie zrobił na mnie SML Lee Sang Yeob. Jest mniej przystojny, ale bardziej sexy wink Lee Jun Hyuk mega drętwy, owszem taką miał też rolę, ale wypadł też dość aseksualnie, a tego w facetach nie lubię.... Ogólnie drama zresztą w tym względzie bardzo zachowawcza - nie ma mowy o pocałunkach, nawet rybich, czy scenach pod prysznicem....

W ostatnim odcinku jest nawiązanie do Won Bina - rozbawiło mnie....

I jest bardzo fajna zabawna scena jak matka bogatego chłopaka szykuje sobie szklankę wody do oblania jego dziewczyny...

Nie wiem sama, dlaczego tak mi podpasowała, może po prostu miałam nastrój na tego typu dramę. Teraz czuję taką pustkę i nie wiem, co oglądać wink
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.25, 22:14
          kurt.wallander napisała:

> Eee tam, jesteś niewiarygodna w tej recenzji, bo tam przecież gra Seo Kang Joon wink

No trochę jestem, ale tylko odrobinę 😉. Naprawdę środek był fajny i mądry, początek i koniec out. Jedna z tych "healing" dram. I nawet Park Min Young grała, a nie tylko wyglądała.

> Ja natomiast skończyłam 50-odcinkową House of Bluebird

Zachęcasz, obu głównych też lubię, ale tak umiarkowanie, więc te 50 odcinków będzie musiało jednak poczekać.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 27.03.25, 20:42
      Vigilante - oglądałyście?

Zaczęłam i o ile początek fajny, tak im dalej, tym dziwniej, bardziej niezrozumiale i zawile. Zachowanie pana dużego i silnego policjanta (Yoo Ji Tae - ogólnie zastanawiam się, co się z nim stało wyglądowo wink) mega dziwne. Myslałam, że to będzie fajny rozrywkowy akcyjniak, a zrobiło się przegadane nie wiadomo co. Straciłam juz wątek, kto z kim, co i przeciw komu. Serial sprawia wrażenie, jakby został przycięty z większej całości, bo pojawiają się jakieś dziwne wątki mocno odbiegające od, wydawałoby się, głównego tematu.
      A wzięłam sie za to idąc tropem Lee Jun Hyuka, i tylko on mnie jeszcze trzyma przy tym serialu, bo i fajnie wygląda, i fajnie gra.
      Serial na MDL ma ocenę 8.5, u mnie (zaczynam 7. odcinek z 8) na razie takie mocne 5/10 wink
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.25, 14:03
        Zachęcona też zaczęłam jestem na 4 odcinku.
        I jakieś tam wcześniej filmy z Yoo Ji Tae oglądałam Healera, Money Heist, jakiś erotyk gdzie grał 2 braci bliźniaków kochających się z jedną żoną. Ale nie zdawałam sobie sprawy że on jest tak potężny. O posturę mi chodzi. 1.88 i chyba przybrał sporo na wadze. W sensie masy nie tłuszczu. Ja zawsze facetom na nogi patrzę, taki odchył. Ma mocno zbudowane uda, nawet w garniturze to widać. Chyba zaczął zdrowo pakować na siłowni.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.25, 22:08
          Jak dla mnie to juz trochę karykaturalnie wygląda.

A ja po kolejnym dziwactwie: Bargain (na Prime). Ale w sumie polecam, jest dziwacznie, trochę jak w grze, ale ogląda się nieźle.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.25, 22:19
            Ja za to z bowiązkowym updatem, bo skończyłam Undercover High School, a nikt tu chyba nie wątpi, żem ustrzelona przez Seo Kang Joona na amen.

Tak więc pierwsza połowa zdecydowanie lepsza od drugiej, głównie dlatego, że cześć komediowa zrobiła się dla mnie za głupia, a cudowne rozwiązywanie za jej pomocą problemów z części poważnej mnie zirytowało. No i romans, który tak się ładnie rozwijał, jakoś się im rozmył. Smuteczek. Zakończenie fajne i ogólnie do końca dobrze mi się oglądało, ale to taka drama wyłącznie dla rozrywki i z dużym przymrużeniem oka. Ja oczywiście 😛 polecam i do wielu scen na pewno będę sobie wracać, trochę żeby się pośmiać, a trochę żeby popatrzeć na piękną twarz i w cudne brązowe oczy SKJ. Swoją drogą nie wiem, co mu tak dobrze na tę twarz zrobiło: wojsko, "starzenie się", likwidacja tej przeklętej grzywki, konturowanie czy jeszcze coś innego, bo wcześniej był fajny, ale dla mnie bez fajerwerków, a teraz, same wiecie, te majtki mi same spadają, zupełnie bez mojego udziału 😉.
            I żeby nie było, że tak tylko na wygląd lecę 😄, to on też wg mnie świetnie gra. W każdej z ról, w których go zdążyłam zobaczyć, jest właściwie innym człowiekiem. Teraz oglądam go z upiorną trwałą na głowie i niezbyt inteligentną miną na obliczu jako studencika pedancika na początku Third Charm i też jest świetny.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 30.03.25, 00:01
              Third Charm podobał mi się.
              Choć niby nie jest taki lekki i przyjemniutki. Historia miłosna długa i zawiła. Ale ogólnie na plus, nie przesłodzony jak niektóre.
              A SKJ podobał mi się też w Cheese in the Trap.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.03.25, 13:59
                jasnoklarowna napisała:

> Third Charm podobał mi się.
                > Choć niby nie jest taki lekki i przyjemniutki.

Zaczyna się jak głupawa komedyjka, ale z tego co pisałaś i co wyczytałam w internecie, potem nastrój zdecydowanie się zmienia i zakończenie ma raczej nie po myśli widzów. Zobaczymy, czy mnie będzie bliżej do twojej opinii czy do oceny Kurt.

> A SKJ podobał mi się też w Cheese in the Trap.

Tak, już pisałam, że sls miałam już po pierwszych odcinkach, ale sama drama jest dla mnie chyba nie do przejścia.
                Za to właśnie obejrzałam wrzuconą przez SKJ na insta sesję reklamową dla Calvina Kleina. Wprawdzie nie tak rozebrana jak ostatnio miał Rowoonek, ale i tak, kurde, no... Nie uwolnię się od niego, bo przez algorytmy już mi prawie z lodówki wyskakuje.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.04.25, 23:47
                jasnoklarowna napisała:

> Third Charm podobał mi się.
                > Choć niby nie jest taki lekki i przyjemniutki. Historia miłosna długa i zawiła.
                > Ale ogólnie na plus, nie przesłodzony jak niektóre.

Skończyłam i podobał mi się naprawdę bardzo. Moim zdaniem jedna z lepszych dram i za nic nie rozumiem aż tak niskiej oceny na MDL 6,7 (Kurt, jesteś współwinna suspicious wink). Tzn. zrozumiałabym gdyby ludzie po prostu pisali, że im się nie spodobała, że nudna, nie w ich guście itp., ale komentarze pod nią są pełne inwektyw, jakie to gówno, śmietnik, najgorsza drama jaką widzieli. Pierwszy raz widzę tam aż tak negatywne, wulgarne i emocjonalne wpisy.

Ta drama jest zupełnie inna niż większość: miłość niekoniecznie wystarcza, żeby było dobrze, bohaterowie nie zawsze dają się lubić, czasami ma się ochotę nimi potrząsnąć, czasami irytują, czasami nie rozumieją samych siebie, wraz z kolejnymi wzlotami i upadkami dojrzewają, doceniają wartość drugiego człowieka, schodzą się i rozchodzą, jak w życiu. Nie ma klisz i słodkopierdzących wstawek. Zakończenie też jest życiowe. Że gra SKJ mi się podobała, to nawet nie mam co wspominać, ale FL też zagrała świetnie. Trochę Portugalii, trochę gotowania, trochę artystycznych kadrów.
                Krótko mówiąc u mnie całość na bardzo duży plus, ale nie będę polecać, bo jak widać wzbudza skrajne emocje, więc jeśli się ktoś zdecyduje, to na własną odpowiedzialność.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 05.04.25, 00:06
                  podpisze sie, otia. Wprawdzie Third Charm ogladalam dosc dawno, ale tez bardzo mi sie podobala i troche mnie zaskoczyly negatywne opinie (tutaj zwlaszcza, bo byly takie). Ostatnio podczytuje recenzje na MDL z wiekszym zaangazowaniem i mam paru takich recenzentow, z ktorymi sie zgadzam, no i wlasnie Third Charm ma u nich wysoki rating, wiec pewnie sobie odswieze.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 05.04.25, 00:26
                  otia5 napisała:

> Skończyłam i podobał mi się naprawdę bardzo. Moim zdaniem jedna z lepszych dram
                  > i za nic nie rozumiem aż tak niskiej oceny na MDL 6,7 (Kurt, jesteś współwinna
                  > suspicious wink).

Jestem, przyznaję.

> Ta drama jest zupełnie inna niż większość: miłość niekoniecznie wystarcza, żeby
                  > było dobrze, bohaterowie nie zawsze dają się lubić, czasami ma się ochotę nimi
                  > potrząsnąć, czasami irytują, czasami nie rozumieją samych siebie, wraz z kolej
                  > nymi wzlotami i upadkami dojrzewają, doceniają wartość drugiego człowieka, scho
                  > dzą się i rozchodzą, jak w życiu.

No nie wiem, czy to takie oryginalne. Mam wrażenie, że duzo jest takich wink Z irytującymi bohaterami, którzy zachowuja sie irracjonalnie.

Ale wiesz co? Chyba sobie odświeżę, bo juz nie pamiętam, co mi w niej nie pasowało. Z MDL wynika mi, że odpadłam po 3. odcinku....

Ja natomiast skończyłam melodramat "My Blooming Life" ("The Spring Day of My Life"). Początek był obiecujący, duzo się działo, ale tak do 5. odcinka, a resztę możnaby zmieścić w dwóch odcinkach. Było duzo snucia się, wspominania, również tego, co wydarzyło się wczesniej w tym samym odcinku, natomiast wątki poboczne moznaby lepiej rozwinąć, skoro zabrakło pomysłów na główną parę. Niestety, te dłużyzny odebrały cały urok tej dramie. Fabuła przewidywalna, na plus starszyzna, która, mimo, że początkowo wydaje się być toksyczna, okazuje się taka nie być. Na minus - główny z twarzy nieatrakcyjny, ciężko uwierzyć w związek z tak dużą różnicą wieku. Nadrabia miłym charakterem, ale jednak... Lee Jun Hyuk jak zwykle gra drętwego gościa, ciekawa jestem, czy prywatnie tez taki jest, bo nie widziałam go jeszcze wyluzowanego w dramie (miewa przebłyski luzu, ale szybko mijają wink)
                  No i krajobrazy - częśc akcji dzieje się na małej wysepce w pobliżu Jeju, i pokazane w dramie wybrzeże było tak nieatrakcyjne, że aż czułam zażenowanie zachwytami postaci....
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 05.04.25, 07:52
                    kurt.wallander napisała:

> No nie wiem, czy to takie oryginalne.

Nigdzie nie twierdziłam, że oryginalne. Oczywiście, że w filmach, serialach czy książkach pełno jest tego typu bohaterów i historii. Napisałam tylko, że inne niż większość kdram, bo tu i bohaterowie i sposób poprowadzenia fabuły łamią dramowe schematy. Na tyle, że spowodowało to kontrowersje wśród oczekujących podążania utartymi dramowymi ścieżkami widzów. Może zresztą nie poszło o to, że cokolwiek łamie, tylko większość po pierwszym odcinku i tagu "komedia" oczekiwała rom comu, a dostała dojrzalszą, smutną i powolną dramę, na którą wcale nie miała ochoty.

> Ale wiesz co? Chyba sobie odświeżę,

A idź, później powiesz, że cię wsadziłam na minę i straciłaś przeze mnie 16 godzin życia 😛

> jednak... Lee Jun Hyuk jak zw
                    > ykle gra drętwego gościa, ciekawa jestem, czy prywatnie tez taki jest, bo nie w
                    > idziałam go jeszcze wyluzowanego w dramie (miewa przebłyski luzu, ale szybko mijają wink)

O matko, tak! Nie umiałam określić, co z nim nie tak, bo niby nieźle gra, niby przystojny, niby ogólnie na plus, a jednak coś mi w nim nie leżało.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 05.04.25, 11:57
                      No jest przystojny w miarę ale jest bardzo sztywny. Też go nie widziałam wyluzowanego. No może w City Hall trochę? ale tam szczylem był.
                      Nawet jak był jakiś liveowy program że jeździł z koncertującym Yim Jae Bu- em po stanach i był w sytuacjach nie aktorskich to też sztywno.
                      Ma coś w sposobie mówienia, jakby szczękościsk, to chyba potęguje wrażenie. Ale w dopasowanym garniaku i wystylizowanych włosach, wyglądowo super. Do momentu aż zacznie się ruszać albo mówić bo sztywność momentalnie wraca.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 05.04.25, 19:41
                        jasnoklarowna napisała:

> Ma coś w sposobie mówienia, jakby szczękościsk, to chyba potęguje wrażenie.

Ha ha smile Dokładnie!

Ale
                        > w dopasowanym garniaku i wystylizowanych włosach, wyglądowo super. Do momentu
                        > aż zacznie się ruszać albo mówić bo sztywność momentalnie wraca.

Oj, tak, niestety.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 05.04.25, 19:40
                      otia5 napisała:

>
                      > > No nie wiem, czy to takie oryginalne.
                      >
                      > Nigdzie nie twierdziłam, że oryginalne. Oczywiście, że w filmach, serialach czy
                      > książkach pełno jest tego typu bohaterów i historii. Napisałam tylko, że inne
                      > niż większość kdram, bo tu i bohaterowie i sposób poprowadzenia fabuły łamią dr
                      > amowe schematy.

Ja tez miałam na myśli dramy.

Na tyle, że spowodowało to kontrowersje wśród oczekujących podą
                      > żania utartymi dramowymi ścieżkami widzów. Może zresztą nie poszło o to, że cok
                      > olwiek łamie, tylko większość po pierwszym odcinku i tagu "komedia" oczekiwała
                      > rom comu, a dostała dojrzalszą, smutną i powolną dramę, na którą wcale nie miał
                      > a ochoty.

Po pierwszym odcinku to mamy farsę. Tak jak zapowiedziałam, zaczęłam sobie odświeżać. Jestem po pierwszym odcinku. Początek fajny, środek zabawny, ale druga połowa, to już mało wybredne żarty (rzyganie do pucharu) i przesadzona mimika Seo Kang Joona.

> A idź, później powiesz, że cię wsadziłam na minę i straciłaś przeze mnie 16 god
                      > zin życia 😛

A nie, nie, jesli jednak stwierdzę, że miałam rację i to nie dla mnie drama, to odpuszczę smile
                      >

> O matko, tak! Nie umiałam określić, co z nim nie tak, bo niby nieźle gra, niby
                      > przystojny, niby ogólnie na plus, a jednak coś mi w nim nie leżało.

W jednym serialu na końcu było kilka scen BTS, i tam się szczerze uśmiechał i wyglądał zupełnie inaczej, bardziej ... żywo... W Vigilante ma zupełnie inną rolę niż jego "typowe" emploi - sama drama taka se, ale LJH akurat tutaj na plus względem całości.
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 05.04.25, 20:45
                        kurt.wallander napisała:

> A nie, nie, jesli jednak stwierdzę, że miałam rację i to nie dla mnie drama, to odpuszczę smile

To wtedy napisz czym ci podpadli, oprócz początkowej farsy. Chcę zrozumieć skąd to wzmożenie w opiniach smile
                        A w ogóle mam dla ciebie lepszą propozycję. Tzn. nie wiem czy lepszą, bo dopiero zaczęłam, ale bardziej mi do ciebie pasuje. Thriller science fiction, Grid. Znasz? Zapowiada się intrygująco i ciekawie, bynajmniej nie ze względu na obsadę*

*) Stanowczo dementuję plotki jakoby każda drama z SKJ mi się podobała. Nie każda suspicious i posądzanie mnie o stronniczość jest całkowicie bezpodstawne. Absolutnie nic mnie z tym panem nie łączyło, nie łączy i, niestety, nigdy nie będzie łączyć.
                        • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.25, 11:30
                          Otia:
                          >Na tyle, że spowodowało to kontrowersje wśród oczekujących podą
                          > żania utartymi dramowymi ścieżkami widzów. Może zresztą nie poszło o to, że cok
                          > olwiek łamie, tylko większość po pierwszym odcinku i tagu "komedia" oczekiwała
                          > rom comu, a dostała dojrzalszą, smutną i powolną dramę, na którą wcale nie miał
                          > a ochoty.

tez tak to widze. Jako ze drame ogladalam daawno temu, to teraz sobie odswiezam i zgadzam sie w pelni z Twoja, otia opinia.

Fakt, ze dwa pierwsze odcinki zapowiadaja cos zupelnie innego, niz to co toczy sie dalej, ale jak dla mnie to jest takie: "life!, sprawy wygladaja fajnie a potem sie pie..rzy". Mnie sie bardzo podobalo zderzenie: glupawi, niedojrzali studenci, odwala im od czasu do czasu a potem okazuje sie, ze cos z tego wynika, czy jakos sie ciagnie (albo i nie, i to chyba czesciej nie). To wlasnie wydaje mi sie mocna strona tej dramy , odpaly mlodosci dla jednych, wczesna dojrzalosc i btranie sie za bary z zyciem dla innych. i mieszanie sie tego na przerozne sposoby.

za pierwszym razem dalam tej dramie 8.5/10

po drugim ogladaniu chyba nie zejde nizej, ale na 4 odcinku jestem dopiero

co do SKJ - Third Charm dla mnie to byla pierwsza z nim drama i bardzo pozytywnie go odebralam. Nie dziwie Ci sie otia, moze sie tez w nim zakocham smile

• otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.25, 14:37
                            senin1 napisała:

> To wlasnie wydaje mi sie mocna strona tej dramy ,
                            > odpaly mlodosci dla jednych, wczesna dojrzalos
                            > c i branie sie za bary z zyciem dla innych. i
                            > mieszanie sie tego na przerozne sposoby.

Dokładnie. Taki urywek z życia kilku osób, długi, bo kilkunastoletni, meandrujący właściwie bez celu, pokazujący po prostu, jak toczy się życie: cos się kończy, coś się zaczyna, jedne decyzje są mądre, inne niekoniecznie, ktoś wie, że zachowuje się głupio, ale nie potrafi inaczej, komuś wypadek zmienia całe życie, ludzie się schodzą i rozchodzą, a miłość jest ważna, ale niekoniecznie wszystko przezwycięża. Bywa zarówno śmiesznie jak i tragicznie.

Mnie się to podobało, ale wiadomo, że i znudzić może, bo fabuła nie jest specjalnie ekscytująca. Nie wszystkie wątki mi podeszły, a gdybym się miała do czegoś przyczepić, to najbardziej chyba do tego, że za bardzo przegięli w scenariuszu z początkowym wizerunkiem ML: on dla mnie jako student ewidentnie miał Aspergera, a potem mu to jakoś za bardzo przeszło i został tylko pedantyczny introwertyk 🙂

> Nie dziwie Ci sie otia, moze sie tez w nim zakocham smile

A zapraszam, zapraszam, razem raźniej przeżywać taki crush 😀. Chociaż powiem Ci, że nie wiem, czy on by mnie tak ruszył, gdybym najpierw zobaczyła go w którejś z tych dram przed wojskiem. Wyjątkowo mi podszedł jego teraźniejszy look, a i osobowościowo to jest chyba fajny chłopak, przynajmniej sądząc z tego, co i jak o sobie mówi.
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.25, 21:01
                              otia5 napisała:

>
                              > Dokładnie. Taki urywek z życia kilku osób, długi, bo kilkunastoletni, meandrują
                              > cy właściwie bez celu, pokazujący po prostu, jak toczy się życie: cos się kończ
                              > y, coś się zaczyna, jedne decyzje są mądre, inne niekoniecznie, ktoś wie, że za
                              > chowuje się głupio, ale nie potrafi inaczej, komuś wypadek zmienia całe życie,
                              > ludzie się schodzą i rozchodzą, a miłość jest ważna, ale niekoniecznie wszystko
                              > przezwycięża. Bywa zarówno śmiesznie jak i tragicznie.

No muszę ci chyba podziękować, że mnie zmotywowałaś do drugiego podejścia do tej dramy. Mnie się ona wczesniej nie podobała, ale chyba z dokładnie odwrotnych powodów, co większości (przynajmniej na MDL). Nie mogłam strawić tej głupkowatości ML, i ogólnie poziomu żartów. A, gdy przebrnęłam przez początek, to później zrobiła sie całkiem ciekawa drama slice of life, z całym zestawem interesujących postaci drugo- i trzecioplanowych. Owszem, fakt, że ML podczas romantycznego spotkania odchodzi na bok, żeby, cytuję, "pierdnąć", i dyskutuje o tym z wybranką swego serca, jest dla mnie hardcorowy. Na szczęście, im dalej, tym mniej takich kwiatków. A w komentarzach większość krytykuje, bo spodziewała się romcom, a dostali melodramę wręcz (jeszcze nie skończyłam, więc nie wiem, jak bardzo smutno będzie). Ja, przyznam, nie zwracam zazwyczaj uwagi na te hasztagi, bo wiem, że często są z dudy, a nie chcę sie sugerować.

Jeszcze dodam, że w początkowych odcinkach bardzo mi sie podobało przekomarzanie rodzeństwa, ML i jego siostry smile
                              >
                              > Mnie się to podobało, ale wiadomo, że i znudzić może, bo fabuła nie jest specja
                              > lnie ekscytująca.

No tak, jak ktoś się snuje i wspomina, to przewijałam smile

Nie wszystkie wątki mi podeszły, a gdybym się miała do czegoś
                              > przyczepić, to najbardziej chyba do tego, że za bardzo przegięli w scenariuszu
                              > z początkowym wizerunkiem ML: on dla mnie jako student ewidentnie miał Asperg
                              > era, a potem mu to jakoś za bardzo przeszło i został tylko pedantyczny intrower
                              > tyk 🙂

Tak, początkowo mocno przerysowany wizerunek osoby w spektrum, dodatkowo z nerwicą natręctw (obsesyjne szorowanie dłoni niczym chirurg przed operacją), a później robi się wręcz towarzyski i już mu nie przeszkadzają warunki hostelowe, brudne skarpety itp.. W kontaktach damsko-męskich też poczyna sobie bardzo śmiało i wręcz widać doświadczenie (całusy głównych smile)
                              >

W głównym się nie zakocham, a główna, to mnie wręcz mierzi tą wiecznie zbolałą miną (tak, tak, wiem, że uzasadnioną w scenariuszu).

A nie miałyście wrażenia, że do 10. odcinka mamy jedną dramę, a od 11. inną? W opisie jest dwoje scenarzystów. W sumie stąd może takie przeskoki, od slice of life, realizm, po przerysowany komizm w fekalno-rzygającym wydaniu.
                              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.25, 22:21
                                kurt.wallander napisała:

> No muszę ci chyba podziękować, że mnie zmotywowałaś do drugiego podejścia do te
                                > j dramy.

Cieszę się, chociaż nie wiem, czy nie powinnaś poczekać do końca, bo wiesz, jak to u nich bywa, możesz jeszcze uznać, że zmarnowałaś czas.

> W głównym się nie zakocham, a główna, to mnie wręcz mierzi tą wiecznie zbolałą
                                > miną (tak, tak, wiem, że uzasadnioną w scenariuszu).

Zagrała na tyle dobrze, że momentami czułam do niej autentyczną niechęć i bardzo trzymałam kciuki, żeby to była pierwsza drama, w której ML kończy z SFL. I kilka razy zmieniał mi się stosunek do niej.

> A nie miałyście wrażenia, że do 10. odcinka mamy jedną dramę, a od 11. inną? W
                                > opisie jest dwoje scenarzystów.

Coś w tym jest, ale takie było chyba założenie, zgodnie z tytułem. Te charmy to kolejne etapy i faktycznie zupełnie różne.

A tak z całkiem innej beczki: do Baeksang Award za najlepszą rolę męską w filmie konkurują m.in. Lee Byung Hun i Hyun Bin. Jeszcze nie widziałam ani The Match ani Harbin, ale i tak wychodzi mi, że ja będę trzymała kciuki za LBH, a wy za Hyun Bina. Chociaż wybór ciężki suspicious
                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.25, 23:01
                                  otia5 napisała:

> A tak z całkiem innej beczki: do Baeksang Award za najlepszą rolę męską w filmi
                                  > e konkurują m.in. Lee Byung Hun i Hyun Bin. Jeszcze nie widziałam ani The Match
                                  > ani Harbin, ale i tak wychodzi mi, że ja będę trzymała kciuki za LBH, a wy za
                                  > Hyun Bina. Chociaż wybór ciężki suspicious

Ha! Tez żadnego nie widziałam, ale faktycznie z defaultu kibicuję Hyun Binowi smile
                                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.25, 23:06
                                    Ja już po Harbin. A gdzie to drugie można zobaczyć?
                                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.25, 23:12
                                      Obawiam się, że na razie tylko w kinach w Korei. Oczywiście liczę na to, że pojawi się szybko w internecie. Roli Yoo Ah Ina jednak nie pocięli, więc i ze względu na niego chciałabym zobaczyć.
                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.25, 23:48
                                  Skończyłam The Third Charm. Chyba muszę zacząć robić notatki przy obejrzanych dramach, przynajmniej tych ze skrajnymi u mnie ocenami. Końcówka dla mnie OK, w sumie dość życiowa, poza dydaktycznym smrodkiem i "mądrymi" sentencjami, jak to każde doświadczenie życiowe jest naszą drogą do samorozwoju, czy coś w ten deseń (przewijałam). Ogólnie teraz dałabym może 7/10.

A teraz chyba wezmę się za When Life Gives You Tangerines. Swoją drogą, widziałam filmik Wioli, w którym wspomina, że polski tytuł jest wierny oryginałowi, w przeciwieństwie do angielskiego. I zaczęłam się zastanawiać, czyżby dramę tłumaczono nie z angielskiego, a z koreańskiego?
                                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.25, 23:58
                                    Ja jestem na 11 odcinku The Third Charm i tak sobie mysle ze w koreanskiej policji musza byc chyba swietne zarobki, > Spoiler>.>

bo po chyba 4 czy pieciu latach pracy glowny rzuca robote, leci do Europy i i siedzi tam przez 3-czy 4 lata w dodatku placac za szkole kucharska, co przeciez tanie nie jest. Czy przez caly ten czas w policji utrzymywali go starzy a on wyplaty do skarbonki (?) albo wysylali pieniazki do Portugalii (?) Czy moze ja cos przeoczylam?
                                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 00:07
                                      senin1 napisała:

> Ja jestem na 11 odcinku The Third Charm i tak sobie mysle ze w koreanskiej poli
                                      > cji musza byc chyba swietne zarobki, > Spoiler>.>
                                      >
                                      >
                                      >
                                      >
                                      >
                                      > bo po chyba 4 czy pieciu latach pracy glowny rzuca robote, leci do Europy i i s
                                      > iedzi tam przez 3-czy 4 lata w dodatku placac za szkole kucharska, co przeciez
                                      > tanie nie jest. Czy przez caly ten czas w policji utrzymywali go starzy a on wy
                                      > platy do skarbonki (?) albo wysylali pieniazki do Portugalii (?) Czy moze ja co
                                      > s przeoczylam?

Nie ma mowy o tym, skąd miał kasę. Rodzice nauczyciele - to nienajgorsza fucha w Korei, ale bez przesady. Też na to zwróciłam uwagę i myślałam, że jakoś wyjaśnią.
                                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 09:09
                                      senin1 napisała:

> platy do skarbonki (?) albo wysylali pieniazki do Portugalii (?) Czy moze ja co
                                      > s przeoczylam?

Ja odniosłam wrażenie, że za oszczędzone pieniądze żył tylko na początku wyjazdu, kiedy faktycznie nocował budżetowo w wieloosobowych pokojach w hostelach, a potem, równolegle z tym kursem, pracował też jako kucharz czy tam pomocnik i coś tam zarabiał, ale fakt, że kwestię finansów po prostu olali, tak jak i kwestię błyskawicznej nauki portugalskiego.
                                      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 10:22
                                        > fakt, że kwestię finansów po prostu olali, tak jak i kwestię błyskawicznej nauki portugalskiego.<

A szkoda, bo mozna bylo to troche rozwinac i w zamian skrocic te okrutne dluzyzny "przezywania" prawie wszystkich wazniejszych w ostatnich 3 odcinkach.

Ogladajac drugi raz prawie wszystko przewijalam, mysle ze to 8.5 to jednak za duzo, ale zdaje sie ze ogladalam to w czasach jakiejs okrutnek dramowej posuchy i wsrod kompletnego badziewia to byla jakas tam 'perelka'. Skoro jednak dalo sie obejrzec drugi raz to az tak zle nie jest wink, ale ostatnie 5 odcinkow to jakby zupernie inna drama
                                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 10:51
                                          Ja to nawet doszłam do wniosku, że powinnam chyba poszczególne odcinki oceniać, bo rzadko się zdarza, żeby cała drama równo trzymała poziom. Zawsze uda im się coś spieprzyć suspicious. Ale wiadomo, nikt się tak rozdrabniać nie będzie. Zwykle twórców pokonuje wymagana liczba odcinków i jest jak jest. Że o samych zakończeniach nie wspomnę. Czasami się nóż w kieszeni otwiera.
                                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 09:22
                                    kurt.wallander napisała:

> A teraz chyba wezmę się za When Life Gives You Tangerines.

Ja chyba od jutra też. Jeśli zdołam strawić Bo Guma to pooglądamy razem.
                                    Dzisiaj jeszcze kończę ostatnie odcinki Grid. Nie chciałabym ci wciskać kolejnej dramy z Seo Kang Joonem, bo wiem, że on ci tak średnio podchodzi, ale gatunkowo Grid najbardziej mi właśnie do ciebie pasuje 🙂. Mnie się świetnie ogląda, zagadki się mnożą i trzyma w napięciu, powoli też puzzle zaczynają wskakiwać na swoje miejsca, chociaż i trochę niespinających się rzeczy zaczyna się pojawiać. Mogą to oczywiście jeszcze spektakularnie spieprzyć, ale jak dotąd nadspodziewanie dobrze im idzie.
                                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 11:10
                                      otia5 napisała:

>
                                      > Ja chyba od jutra też. Jeśli zdołam strawić Bo Guma to pooglądamy razem.

Mam podobne podejście do Bo Guma. On nawet jest niby przystojny, ale coś ma takiego, że mnie odrzuca wink

> Dzisiaj jeszcze kończę ostatnie odcinki Grid. Nie chciałabym ci wciskać kolejne
                                      > j dramy z Seo Kang Joonem, bo wiem, że on ci tak średnio podchodzi,

Nie no, jest spoko, oczy ma wyjątkowe, po prostu nie powoduje u mnie szybszego bicia serca. Ale przecież nie każdy musi smile

ale gatunko
                                      > wo Grid najbardziej mi właśnie do ciebie pasuje 🙂.

Wszystko pieknie, ale do obejrzenia pewnie na platformie, której nie mam, albo na stronie pirackiej, których to mój komputer nie toleruje....

Sprawdziłam, niby na Disney, ale oczywiście nie na Polskę.
                                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 11:22
                                        kurt.wallander napisała:

> bicia serca. Ale przecież nie każdy musi smile

Zdecydowanie nie każdy 🙂. Sądziłam raczej, że on cię irytuje, a wtedy, wiadomo, gorzej się ogląda.

> Sprawdziłam, niby na Disney, ale oczywiście nie na Polskę.

Czekaj, ale jak? Ja właśnie na Disneyu oglądam, jak najbardziej po polsku. Teraz nie sprawdzę, ale przecież aż takiej sklerozy nie mam. Na pewno tam.
                                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 18:35
                                          Matkobosko, kurt, aleś mi zagadkę zadała (tzn. wiem, że ja sama sobie, ale niech będzie na ciebie 😛).
                                          Faktycznie oglądam ten Grid na Disneyu po polsku i wreszcie wymyśliłam czemu u mnie jest, a u ciebie nie ma. Niedawno szukałam Drama Festival 2013: Haneuljae's Murder, oczywiście z SKJ suspicious i włączyłam vpn. Dramy nie znalazłam, a o vpn zapomniałam. I tym sposobem oglądam Disneya z repertuarem na Japonię. Ale że polskie tłumaczenie mają 🤔.

A gdyby ktoś z was gdzieś na to Haneuljae's Murder trafił, to uprasza się o poinformowanie mnie, bo znalazłam tylko po rosyjsku i węgiersku. Na ruskie strony nie będę wchodzić, a po węgiersku to, no cóż, wiadomo.
                                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 22:54
                                            Wiesz, jak mnie to wkurza, że Disney ma na inne regiony dramy nawet z polskimi tłumaczeniami, a u nas nie?! Ja zresztą oglądam tylko z angielskimi napisami, i jak dla mnie, to mogliby puszczać na Polskę bez polskich napisów. Jakąś popapraną politykę mają.....
                                            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.04.25, 23:29
                                              Bardzo dziwna polityka jak dla mnie, ale co im kto zrobi. To polskie tłumaczenie zdumiewa, albo mieli to puścić na Polskę i zrezygnowali albo dopiero mają w planach. A po angielsku oczywiście też jest i tu i na kisskh, ale...

Udało im się spieprzyć tę dramę tak spektakularnie, że jak bym napisała, co mi się ciśnie na język, to by mnie wycięli. Zakończenie jest ewidentną podkładką pod drugi sezon, ale bez niego tak bardzo nie ma sensu, że aż słów brak. Wcześniej wszystko tak ładnie wskakiwało na swoje miejsce, owszem było parę niedociągnięć i luk, ale nie znam filmu ani serialu sf z wątkiem podróży w czasie, w którym absolutnie wszystko by się kleiło, więc powiedzmy, że były w dopuszczalnej normie, a potem, w ostatnim odcinku, jakby nagle twórcy nachlali się w trupa, zaprawiając jakimiś dopalaczami i w takim stanie stworzyli ostatni odcinek. Niewiarygodne, że można aż tak zepsuć krótki serial.
                                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.25, 22:02
                                      otia5 napisała:

>
                                      > > A teraz chyba wezmę się za When Life Gives You Tangerines.
                                      >
                                      > Ja chyba od jutra też. Jeśli zdołam strawić Bo Guma to pooglądamy razem.

I jak? Oglądasz "Dobrą robotę" (duzo bardziej podoba mi się polski tytuł)? Ja tak, zostały mi juz tylko dwa odcinki, bo niesamowicie wciąga. Oceniam na razie bardzo dobrze, na pewno w top topów. Chyba, że końcówka spieprzona. Ale na razie, jakem czepialska, tu nie mam sie za bardzo do czego przyczepić.
                                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.25, 22:31
                                        Ja nie Otia, ale się wcinam bo też oglądam.
                                        Jestem w połowie, oglądam powoli, nie mogę jednym ciągiem bo to refleksyjny powolny, serial dla mnie. Może nie ciężki ale taki życiowy że cały czas się boję co teraz złego się wydarzy. Podoba się.
                                        Jedyne co mnie drażni trochę to ciągłe przeskoki w czasie. Za dużo ich, tzn filmowi pewnie służą ale mnie się ciężko ogląda. Wczoraj koleżanka mnie pytała dokąd doszłam, to musiałam dłuższą chwilę pomyśleć, na czym zakończyłam, bo przez te przeskoki nie umiałam powiedzieć który to moment głównej akcji.
                                        Oboje główni grają świetnie. Starsze wersje też fajnie dobrane.

Dla zmiany nastroju oglądam agenta w szkole czyli Seo Kang Joona. Też jestem w połowie. Jak widzę naradę 4 agentów to przypomina mi się taki serial o 3 babeczkach, też agentkach. Podobna konwencja. Podoba mi się smile i momentami bawi.
                                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.25, 23:08
                                          Widzę, jasnoklarowna, że i ty mnie wyprzedziłaś, muszę się chyba bardziej sprężyć 🙂.

A co do agentów, z przykrością przyznaję, że im dalej tym głupsi. No cóż, i tak będę miała już zawsze sentyment do tego serialu, jak tego, dzięki któremu odkryłam Seo Kang Joona. Mam nadzieję, że druga połowa nie rozczaruje cię za bardzo.
                                        • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.25, 23:22
                                          >Jedyne co mnie drażni trochę to ciągłe przeskoki w czasie. Za dużo ich<

Dla mnie tez bylo ich za duzo no i troche sie pogubilam w srodku, kiedy zaczeli sie pojawiac juz dorosle dzieci glownych i dodatkowo jakies pociotki, ktorych nie bardzo moglam umiescic w rodinnej konfiguracji. (Dzieci macochy jakies jeszcze inne dzieci. Moze dlatego mi sie to poplatalo, ze ja wciaz mam problemy z zapamietywaniem tych koreanskich imion, a tu tyle nowych twarzy.

Poza tym naprawde nie ma sie do czego przyczepic i z pewnoscia obejrze jeszcze raz. Jak juz pisalam drama ma najwyzsze rating na MDL. W pelni zasluzone.
                                          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.25, 23:23
                                            *zaczely sie pojawiac
                                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.25, 23:39
                                            Mnie te przeskoki jakoś tu nie rażą. Podobnie jak wprowadzanie nowych postaci. Trochę pomagają wyświetlane daty w prawym dolnym rogu smile
                                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.25, 23:41
                                              Jestem po 15. odcinku. Ostatni jest prawie półtoragodzinny, więc zostawiam go sobie na jutro na deser smile Dawno już z takim zaciekawieniem nie oglądałam dramy....
                                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.25, 22:40
                                        Tak, oglądam. Też mi się podoba, ale nie wciągnęło mnie aż tak. Spokojnie mogę sobie to przeplatać czym innym. Jestem dopiero na szóstym odcinku, więc wyprzedziłaś mnie znacznie.
                                        Też nie mam się na razie do czego przyczepić, ale z oceną poczekam, bo jeszcze za dużo przede mną. Bo Gum nawet nie irytuje, gra dobrze i na szczęście fabuła nie pozwala mu się zbytnio szczerzyć. To na plus, ale przekonać się do niego, to ja się chyba nigdy nie przekonam.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 30.03.25, 16:49
              otia5 napisała:

> Ja za to z bowiązkowym updatem, bo skończyłam Undercover High School, a nikt tu
              > chyba nie wątpi, żem ustrzelona przez Seo Kang Joona na amen.
              >
              > Tak więc pierwsza połowa zdecydowanie lepsza od drugiej, głównie dlatego, że cz
              > eść komediowa zrobiła się dla mnie za głupia, a cudowne rozwiązywanie za jej po
              > mocą problemów z części poważnej mnie zirytowało. No i romans, który tak się ła
              > dnie rozwijał, jakoś się im rozmył. Smuteczek.

Ja tez skończyłam. I niestety,u mnie tylko 6.5/10, za to, że im dalej, tym gorzej. Głupkowato, bez szacunku dla widza, bez pogłębienia postaci, bez sensu i logiki Ostatnie w sumie 4 odcinki do bani. Na 12 to juz autentycznie przysypiałam. Polecę chyba tylko miłośniczkom SKJ.

A ja zaczęłam kolejną "starą" dramę, tym razem z 2014 roku. Na KOCOWA jako My Blooming Life, na MDL jako The Spring of My Life. Określone jako romance, melodrama. Niektórym nie pasuje, bo jest duża różnica więku między głównymi (on starszy). Po pierwszym odcinku mogę napisać, że mnie zaciekawiło, ale na dwoje babka wróżyła, jest potencjał i na super dramę, i na chałę - zobaczę w którym kierunku pójdzie. Gra też Lee Jun Hyuk, i to idąc tropem tego aktora w ogóle znalazłam tę dramę.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.03.25, 17:34
                kurt.wallander napisała:

> Ja tez skończyłam. I niestety,u mnie tylko 6.5/10

Rozumiem cię, ja nie oceniłam tak surowo, bo dla mnie to od początku nie była drama, którą się ogląda na poważnie, więc mimo głupot bawiłam się dobrze. Za to, sądząc po komentarzach i ocenach, innym drama się do końca podobała (8,5 na MDL i 9.7 🤪 na viki), co mnie cieszy, bo oznacza, że SKJ udał się powrót po 3 latach.
                A cholerny algorytm , jakby mi było mało, podsunął mi go jeszcze jedzącego arbuza suspicious. Jak żyć
                Tekst linku
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.03.25, 14:12
      A ja czekając na więcej odcinków Ziemniaczanego Laboratorium obejrzałam My Dearest Nemesis smile Polecam bo całkiem przyjemna drama. Kliszowa ale FL i SFL nie sa takie niewinne, zestrachane i bezwolne. ML też miły i ma fajne hobby wink
      Teraz bym jakiś dobry kryminał z dużą ilością zwłok obejrzała. Tzn po Potato Lab wink
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.03.25, 14:25
        heca007 napisała:

> Teraz bym jakiś dobry kryminał z dużą ilością zwłok obejrzała.

Czy jak powiem Watcher to się bardzo zdziwisz 😄? Zwłok dużo, bohaterowie tacy bardziej szarzy, trudno wyczuć, kto faktycznie po dobrej stronie mocy, a kto nie bardzo.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.03.25, 14:58
          Trochę tak. Bo nie azjatycki wink Ale z opisu dobrze się zapowiada, dzięki!
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.03.25, 15:06
            Matko, jaki nieazjatycki? Toż ja się z siebie samej śmieję, bo to kolejna drama z Seo Kang Joonem.

Ten nieazjatycki to chyba bardziej horror niż kryminał.
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.03.25, 15:53
              otia5 napisała:

> Matko, jaki nieazjatycki? Toż ja się z siebie samej śmieję, bo to kolejna drama
              > z Seo Kang Joonem.
              >
              > Ten nieazjatycki to chyba bardziej horror niż kryminał.

Aaaaa big_grin Na Netflixie wyświetlił mi się tylko ten nieazjatycki wink Ale znalazłam.
      • jofin Connections 31.03.25, 00:46

> Teraz bym jakiś dobry kryminał z dużą ilością zwłok obejrzała.

Jak masz ochotę na zwłoki, to trochę ich znajdziesz w Connections z 2024r, jeśliś jeszcze tego nie oglądała. Drama, gdzie głowną role gra Ji Sung. On jest bardzo specyficznym aktorem. Z dotychczasowych dram , które z nim oglądałam , chyba najbardziej mi się pdoobał właśnie w tej ostatniej. Doctor John też jest niezły.

Co do Connections - nie zdradzając szczegółów chodzi o grupę ludzi którzy znają się ze szkoły, ale poszli róznymi drogami. Po latach sprawy się trochę komplikują i nasz Ji Sung , jako główny policjant w departamencie od narkotyków wkracza do akcji, po drodze mając do czynienia ze znajomymi ze szkolnej ławy.

Akcja trzyma do ostatniego odcinka. Jak niekoniecznie jestem fanką thrillerów, to ten mi się wyjątkowo podobał.
    • wzosia Nowy temat muzyczny 10.04.25, 14:05
      Ja w temacie koncertów. Wiem, że wy głównie koreańskie zespół preferujecie ale w tym roku będą na Torwarze w Warszawie 2 koncerty. Jeden zespół to japoński One Ok Rock. Muzyka rockowa. Ja ich bardzo lubię i polecam.
      A w czerwcu będzie koreańskie The Rose. To muzyka taka łagodniejsza dla ucha. Śpiewają po angielsku i koreańsku. Nie jest to czysty kpop ale też nie rock. Posłuchajcie sobie na streamach.
      • bertie Re: Nowy temat muzyczny 10.04.25, 18:09
        The Rose znam i lubię. Też polecam, choć na koncert się nie wybieram

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka