bmtm 08.01.25, 00:16 Załóżmy taką sytuację - osoba po dobrych studiach prawniczych (UW), doktoranckich (zagranicznych), trzy języki obce biegle. Jak i gdzie taka osoba może znaleźć pracę w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 00:45 Na uczelni? w kancelarii? tłumacz? korporacja? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 00:55 Setki cv wysłanych i nikt nie odpisuje. Za granicą również zero odzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 00:56 Mówimy o setkach wysłanych CV, a razem z zagranicznymi o tysiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:02 To, przepraszam, na jakie stanowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:12 uczelnia, administracja, project management projektami naukowymi, sektor tłumaczeniowy, biura prawnicze ściśle powiązane z tematyką doktoratu, jakieś korporacje z zakresu research & development. Do firm sprzątających trudno jak narazie wysyłać cv. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:13 W sumie aplikacji bodaj 1000 wysłanych i zero odzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:14 Chyba osoba jest za mądra i przestraszyli się, że trzeba jej będzie dużo płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 06:04 Nie jest za mądra, teraz absolwentów prawa z doktoratami i znajomością języków jest mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:01 Bo łatwiej czasami zrobić doktorat niż dostać się na aplikację i zdać egzaminy końcowe. Pytanie co ta osoba robiła poza pisaniem doktoratu. Pracowała gdzieś? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:46 arwena_111 napisała: > Bo łatwiej czasami zrobić doktorat niż dostać się na aplikację i zdać egzaminy końcowe. > Czego przykładem jest np. PAD. Egzaminu na aplikację nie zdał, ale doktorat ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:51 Trudno by ktoś studiujący we Francji robił aplikacje w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:52 bmtm napisał(a): > Trudno by ktoś studiujący we Francji robił aplikacje w Polsce. Aplikację robi się po studiach. Można studiować we Francji, aplikację zrobić w Polsce, a następnie zawód wykonywać w Hiszpanii, tylko trzeba spełnić wymogi (na przykład zdać egzamin zawodowy w kraju, w którym się chce zawód wykonywać). Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:11 Bodnar również. Jak chcesz być dokładną. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 05:10 bmtm napisał(a): > W sumie aplikacji bodaj 1000 wysłanych i zero odzewu. Zagranicą szukać nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:12 A tam myślisz, że łatwiej? Pamiętam rekrutację syna na staż w dużej międzynarodowej kancelarii w Londynie. Śmieliśmy się, że na prezesa chyba rekrutują. 5 etapowa rekrutacja - na TYGODNIOWY staż, po którym dopiero proponowano ten dwuletni, dający uprawnienia. Z ponad 3000 chętnych wybierali 40 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:21 Na studiach licencjackich dotarł do ostatniego etapu w dwóch kancelariach - nie załapał się. Przypuszczam, że dlatego iż właśnie był wtedy jeszcze na studiach ( drugi rok ). W trakcie magisterki już się dostał - oni robią rekrutacje na rok czy dwa do przodu. Staż zaczął pół ok 9 miesięcy po skończeniu studiów. Firma mu jednocześnie zwróciła kasę za studia i dała stypendium, żeby tylko się uczył i nie pracował w tym czasie. W tej chwili kończy 2 półrocze - jeszcze dwa przed nim. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:52 bmtm napisał(a): > W sumie aplikacji bodaj 1000 wysłanych i zero odzewu. Czy ta osoba dopasowuje CV pod konkretne oferty pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:53 "Czy ta osoba dopasowuje CV pod konkretne oferty pracy?" Dokładnie to samo pomyślałam. Jeśli te CV są o identycznej treści, to na 100% lądują od razu w koszu. Do tego wielu rekruterów używa teraz narzędzi AI, które skanują CV w poszukiwaniu słów kluczowych. Dlatego tak ważne jest, by w CV wykorzystywać te same frazy i sformułowania, jakie podane są w ogłoszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:24 Pisałam już o słowach kluczach - oczywiście zostało skrytykowane/podkreslone, że wybitny kandydat wszystko wie i stosuje. Autorka gra w „tak, ale” i pewnie gdyby nawet w tym wątku dostała gotową ofertę uszytą pod wybitnego kandydata to i tak by znalazła jakiś problem. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 07:21 Jesteś pewna, że ma dobrze napisane CV? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:46 freja08 napisała: > Jesteś pewna, że ma dobrze napisane CV? Jeżeli wysłał 1000 CV skrojonych na miarę to albo nie śpi albo nic innego nie robi jak tylko pisze CV... Ja mam 3 wersje napisane pod 3 oferty. TRZY . Przygotowanie jednego cv dopicowanie na tip top to kilka dni roboty . Jednego dnia napisałam , drugiego organizowałam, trzeciego wydrukowałam a czwartego znów poprawiałam. Wracałam do tych CV po kilka razy i jakby tak przeliczyć to na godziny to przynajmniej 4 - 5 godziny pracy jeśli nie więcej... Także ten tego.. nie ilość a jakość się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 19:21 a jakie ma doświadczenie ta osoba? Linkedin generalnie ogarnie temat Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 06:45 Jeśli uczelnia to raczej prywatna. Państwowe zatrudniają jak się etat zwolni i raczej swoich byłych doktorantów. W kancelarii może być ciężko - jak rozumiem ta osoba nie ma aplikacji czyli nie ma uprawnień do chodzenia do sądu (zapewne nie może się wpisać na listę adwokatów/radców ze względu na brak udokumentowanego stażu), jeśli celować w kancelarie to w te specjalizujące się w dziedzinie, z której pisała doktorat (ale mogła też pisać doktorat z tematyki mało atrakcyjnej dla kancelarii - tego nie wiem) I założyć, że jesienią trzeba będzie zdawać na aplikację. Tłumaczenia i korporacje - to być może dobry trop. Jeszcze stanowiska państwowe, ale tam jest rekrutacja wtedy kiedy jest. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:04 A doktorat nie zwalnia z aplikacji? Nie trzeba tylko złożyć egzaminu końcowego? Znałam dwóch doktorów nauk prawnych, którzy zdawali tylko egzamin radcowski - czasy, kiedy dostanie się na aplikację graniczyło z cudem ( nie wiem jak teraz to wygląda ). Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:11 Zwalnia, a po 3 latach doświadczenia można się wpisać na listę bez egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:17 A nie mając doświadczenia - można tylko podchodzić do końcowego egzaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:21 arwena_111 napisała: > A nie mając doświadczenia - można tylko podchodzić do końcowego egzaminu? Można. Dość trudne do wykonania jeśli się nie ma doświadczenia procesowego, no ale nie jest niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:20 arwena_111 napisała: > A doktorat nie zwalnia z aplikacji? Nie trzeba tylko złożyć egzaminu końcowego A słusznie. Nie do egzaminu na aplikację tylko do egzaminu adwokackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:33 Ile ma lat? Jakie ma doświadczenie? I przede wszystkim co umie robić i gdzie by chciała pracować? Jeśli tyle cv wysłała i nikt się nie odezwał, to albo wysyła na stanowiska od czapy, albo ma bardzo źle to cv napisane, a może nie zamieszcza klauzuli o danych osobowych i nikt tych cv nie czyta, albo nie podaje danych do kontaktu? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:36 Napisałaś, że nikt nie odpisuje. W Polsce raczej dzwonią niż piszą, może tu jest pies pogrzebany? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:40 I jeszcze pytanie, czy cv wysyła w odpowiedzi na ogłoszenia o pracę, czy tak po prostu do różnych firm? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:51 Bo w tym drugim przypadku, to się można nigdy nie doczekać odzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:37 Ta osoba powinna po pierwsze porozmawiac ze swoimi tzw kontaktami i poznanymi ludzmi podczas studiow i studiow doktoranckich. Na pustyni nie studiowala. Ze pojdzie do pracy tez wiedziala nie od wczoraj, to chyba niech po pierwsze poszuka w swojej branzy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 01:55 cottonrose napisała: > Ta osoba powinna po pierwsze porozmawiac ze swoimi tzw kontaktami i poznanymi l > udzmi podczas studiow i studiow doktoranckich. To nie świadczy dobrze o oficjalnym rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 02:06 Moze i tak. Ja sie troche obawiam zatrudniac bez tzw polecenia. Najpierw sprawdzam tzw networking, pozniej biore cv, ktore ida ze swiata.. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 02:11 No tak, z zewnątrz to sami oszuści. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 02:46 Nie. Natomiast mam mniejsze zaufanie, ze po paru rozmowach jestem w stanie ocenic adekwatnie przydatnosc i przypasowanie pracownika do stanowiska na jakie zatrudniam. Jezeli poleca mi ktos z kim pracowalam pare lat, to ten ktos mnie zna i zna moje wymagania i sposob pracy i jest w stanie lepiej przypasowac potencjalnego kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:16 Plus czas. Zanim spłyną CV z ogłoszenia mija trochę czasu, potem je wszystkie przejrzeć, skontaktować się... a może się okazać, że Kowalski zna kogoś, kto szuka pracy na już i ma odpowiednie kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:13 >To nie świadczy dobrze o oficjalnym rynku pracy. To norma zawsze i wszędzie, ma nawet ładną zagramaniczną nazwę: networking. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 06:03 A jakie ma doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 06:07 Łatwo. CV i do przodu. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 06:09 Czytałaś w ogóle wątek? Znasz branżę prawną i jej realia? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 06:49 No jakby. Mąż prawnik. Ma pod sobą wielu młodych prawników i prawniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 07:24 W Polsce pracuje i twierdzi, że łatwo o pracę, wystarczy wysłać CV? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 07:37 Jeżeli nie setki CV nikt się nie odzywa to zastanowił bym się nad tym CV. Nawet w beznadziei rynku pracy w połowie 2000 nie miałem sytuacji żeby nigdy nikt się nie odezwał w odpowiedzi na cv a nie wysyłałem ich aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 07:48 A też jesteś prawnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:04 Nie, pokrewny. Natomiast nawet jak to jest fizyka nuklearny to brak odpowiedzi na setki wysłanych CV (zakładając wysyłanie w odpowiedzi na ogłoszenie) to raczej sygnał że coś jest nie tak z CV a nie rynkiem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:09 Jeśli ta osoba nie ma nic do zaoferowania poza wiedzą teoretyczną, to mnie to specjalnie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:43 i tu leży pies pogrzebany Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:48 10/10 Pracodawcy wolą kogoś, kto na studiach już robił staże, praktyki i w ogóle "wychodził" na rynek pracy. Kogoś, kto potencjalnie będzie zarabiał dla firmy pieniądze. Osoba nawet bardzo wykształcona, ale nie umiejąca się odnaleźć na rynku pracy, nie jest atrakcyjna jako pracownik, a konkurencja na rynku jest duża. marta.graca napisała: > Jeśli ta osoba nie ma nic do zaoferowania poza wiedzą teoretyczną, to mnie to s > pecjalnie nie dziwi. > Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:18 profes79 napisał: > Nie, pokrewny. Natomiast nawet jak to jest fizyka nuklearny to brak odpowiedzi > na setki wysłanych CV (zakładając wysyłanie w odpowiedzi na ogłoszenie) to racz > ej sygnał że coś jest nie tak z CV a nie rynkiem pracy. > Gdzie ty żyjesz człowieku? Na jakieś innej planecie? Jak się firmy zawijają z Polski. Coraz więcej więcej jest zamykanych. Żeby się wybić w tym zawodzie to trzeba długo i ciężko pracować. I Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:35 Wybić a zdobyć jakiekolwiek zatrudnienie to różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:45 Żyje w Polsce. Geniusz, prawo na UJ, doktorat na uczelni top20 na świecie, trzy jezyki i na setki wysłanych CV nikt nie odpowiedział Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:09 >to raczej sygnał że coś jest nie tak z CV a nie rynkiem pracy. Bzdurzysz. Ludzie na calym swiecie w 2010 szukali pracy i nie mogli znalezc- recesja. A w tej chwili to copywriters maja problemy ( AI) jak i tlumacze (AI) . Jest duzo duzo mniej tej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:13 Tak. W Polsce i poza Polska pracuje od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:37 fogito wszystko wie. marta.graca napisała: > Czytałaś w ogóle wątek? Znasz branżę prawną i jej realia? > Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 06:18 fogito napisała: > Łatwo. CV i do przodu. W czym problem? Łatwo to Ci się pisze na klawiaturze. Studia prawnicze i mnóstwo ofert. W marzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:10 Moj ostatni kafelkarz ukonczyl prawo w Polsce. Roboty nie mogl znalezc. Wyjechal do UK Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 06:44 Proponuję tej osobie eksperyment, przynajmniej na polski rynek: usunięcie doktoratu z cv. Testowane z pozytywnym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:42 Zgadzam się. W kancelarii do roboty początkującemu prawnikowi doktorat jest zupełnie zbędny. A może sprawiać - może błędne - wrażenie, że potencjalny pracownik będzie za dużo filozofował i nie będzie chętny do ogarniania szarej ligowej rzeczywistości. A po to zatrudniasz pracownika bez doświadczenia. szare_kolory napisała: > Proponuję tej osobie eksperyment, przynajmniej na polski rynek: usunięcie dokt > oratu z cv. Testowane z pozytywnym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:57 Ja co prawda bez doktoratu, ale miałam takie hobby w życiu, że się uczyłam języków. I kiedyś głupia te wszystkie języki wpisywałam do CV i w jednym miejscu powiedzieli mi wprost po rekrutacji, że niestety, ale mój profil nie pasuje do nich, bo jestem zbyt wykształcona, z językami, które nie będą mi tu potrzebne, to na pewno od nich ucieknę szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:12 Dokladnie. Overqualified Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 07:16 A ile czasu już szuka pracy? Jeżeli nie ma kompletnie żadnej odpowiedzi, to może coś z CV nie tak. Może pora skorzystać z porad profesjonalisty, tylko nie wiem czy w PL działają firmy, specjalizujące się w takiej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:13 ??? A co w tym czasie robił poza szukaniem pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:38 No około 4-5 lat. A co miała ta osoba robić? Kształciła się, prowadziła jakieś okazyjne wykłady raz na kwartał, jakieś prace zlecone tłumaczenia prawnicze, uczestniczyła w zagranicznych konferencjach, żyła. Ja o tych problemach wiem od 2019 roku. Ok 5-6 lat. Co robił w tym czasie? No przecież nie poszedł nieproszony do jakiejś korporacji, nie zabarykadował się i nie podjął pracy nieproszony. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:46 Przekopiuję mój wpis z innego miejsca. Co miał robić i co nadal może zrobić? ) podejść do egzaminu na aplikację (trzeba będzie zrobić sobie powtórkę z polskiego prawa, ale to prosty egzamin) 2) wpisać się na listę i szukać pracy jako aplikant, kokosów nie będzie, ale COŚ będzie - jako aplikant jest dla kancelarii bardziej atrakcyjnym pracownikiem, bo można udzielić substytucji, wysłać do urzędu, potem sądu itd. 3) po uzbieraniu doświadczenia wpisać się na listę adwokatów/radców prawnych (jako adwokat na umowie o pracę się nie zatrudni, ale jako radca już tak) Trzy lata to zajmie. Ale podobno szuka już kilka lat... Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:00 Nie wiem czy to dobra porada, jeżeli ponad 50 procent znajomych po aplikacji adwokackiej nie pracuje w zawodzie. To jest fajna porada jak zagospodarować sobie 3 lata życia, ale nie jak żyć i zarabiać. Konkurencja jest ogromna po aplikacji, a ukończenie jej w wieku 40 plus lat nic tej osobie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:05 Po pierwsze - daje przez trzy lata konkretny status (aplikanta), co jest dla kancelarii bonusem. Po drugie - po tych 3 latach daje konkretne doświadczenie w polskim systemie, którym można się wylegitymować. Ale oczywiście nie namawiam. Można też pisać, że nic się nie da Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:02 Szukałam pracy nie robiąc aplikacji i było mega trudno, wszędzie chcieli kogoś, kto będzie mógł chodzić do sądu. Konkurencja jest ogromna po aplikacji, to prawda, ale bez aplikacji jeszcze większa. I tak, zagospodarowanie sobie życia na 3 lata w tej sytuacji to całkiem spoko porada, skoro ta osoba od lat nie może znaleźć pracy to przynajmniej będzie zdobywać kompetencje przybliżające ją do pracy. PS Mam kilku znajomych, którzy robili aplikację po 40. Coś im to dało. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:35 bmtm napisał(a): > Nie wiem czy to dobra porada, jeżeli ponad 50 procent znajomych po aplikacji ad > wokackiej nie pracuje w zawodzie. To jest fajna porada jak zagospodarować sobie > 3 lata życia, ale nie jak żyć i zarabiać. W jaki sposób osoba, o której piszesz „zagospodarowała” sobie ostatnie 5 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 07:35 Chyba bym usunęła ten doktorat z cv. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 07:43 Jeśli usunie doktorat z CV to może do korporacji się jej to przyda (nie wiem, nie znam się na korporacjach), ale jeśli celuje w kancelarie to dla nich będzie jednym z tysięcy magistrów prawa z luką w CV, bez doświadczenia i bez uprawnień aplikanta. Nie wiem zatem czy to taki dobry ruch w przypadku CV wysyłanych do kancelarii. *oczywiście zależy z czego ten doktorat, bo jeśli np.z zagadnień prawa konstytucyjnego to on może być i tak średnio atrakcyjny dla kancelarii Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:23 Zwłaszcza doktorat na niepolskiej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:21 Na uczelni top 20 in the world Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:05 W dzisiejszych czasach niewielkie to ma znaczenie niestety Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:43 Może być nawet na top 1. Prawo na sorbinie czy Harvardzie będzie miało zerowe znaczenie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:44 Czyli to jednak dziki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:14 Bo się nie poznał na geniuszu doktora z zachodu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:17 >Czyli to jednak dziki kraj. Nie o to chodzi. W kazdym kraju jest inne prawo- jej zagraniczne prawo ma sie nijak do polskiego. Jezeli nie studiowala prawa miedzynarodowego jako kierunku i w tym szuka pracy to prawo wyglada roznie w roznych krajach. W korporacjach tez nie ma sztabu sie tym zajmujacego tylko 1-2 osoby. Wiem cos o tym. Stary jest development scientist i ma pare pare patentow. Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:21 bmtm napisał(a): > Czyli to jednak dziki kraj. Dziki, bo się na geniuszu nie poznal? Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:49 Ale piszesz, że na całym world jej nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:14 bmtm napisał(a): > Czyli to jednak dziki kraj. No to po co chce siedzieć w tym "dzikim kraju"? Z taaaaaaaaaaaaaaaaaakimi możliwościami? A, nie, czekaj, wróć. Gdzie indziej też jakoś nikt nim nie jest zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:22 Siedzieć sobie może do końca życia i nic nie robić, tylko to marnowanie potencjału. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:25 bmtm napisał(a): > Siedzieć sobie może do końca życia i nic nie robić, tylko to marnowanie potencj > ału. Nie no, marnowanie jest wtedy, kiedy coś jest komuś potrzebna a ktoś inny ma, sam nie używa a innemu nie da. Tu nikogo potencjał pana nie interesuje więc żadne to marnowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:42 Jemu przetłumacz...bo to ewidentnie jemu robić się nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:06 bmtm napisał(a): > Siedzieć sobie może do końca życia i nic nie robić, tylko to marnowanie potencjału. jakiego potencjału? Gdyby pan jakiś miał to miałby full pracy, a w każdym razie potrafił, między tymi wykładami kilka razy w roku ogarniać tyle pracy naukowej, że o żadnym "marnowaniu potencjału" nie byłoby mowy. Znam sporo wykładowców akademickich i pomijając kilku dydaktyków z urodzenia (na palcach jednej ręki mogę ich policzyć) pozostali z dziką radością zamieniliby się z tym twoim "wybitnym specjalistą", czyli zarabiania na wykładach parę razy do roku i oceany czasu pomiędzy. Noale niestety, no nie są tacy wybitni jak ten twój geniusz, nikt im tyle za nazwisko nie zapłaci, więc muszą wyrabiać ten etacik dydaktyczny, wyrywać granty i ogarniać pracę naukową, bo inaczej czeka ich wylot z uczelni (a tak, czasy dożywotnich docentów na uczelnianym etacie minęły. Nie masz publikacji=negatywna ocena=wylot z pracy). Gdyby mogli żyć z okazjonalnych wykładów to z dziką radością oddaliby swój uczelniany etat twojemu geniuszowi. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:11 Doktorat z topowej światowej uczelni i osoba nie ma propozycji pracy? Co pomijasz w tej historii? Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:13 princesswhitewolf napisała: > To brenya... To jej nie denerwuj, bo jeszcze mleko straci Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:19 Nic nie pomijam. Takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:47 Takie, że masz światowej klasy eksperta i on nie potrafi sobie znaleźć pracy w swojej dziedzinie? Aha. bmtm napisał(a): > Nic nie pomijam. Takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:08 Część faktów najwyżej. Te przemilczane muszą odstraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:15 daniela34 napisała: > Jeśli usunie doktorat z CV to może do korporacji się jej to przyda ( Na rynku prawnym się nie znam. W ubiegłym roku aplikowałam na 3 różne stanowiska. Każdorazowo dopasowywałam CV do konkretnego ogłoszenia.. zostałam zaproszona na wszystkie 3 rozmowy... W jednej pracy doktorat będzie mile widziany, w innej nie. Jeśli CV jest wysyłane wszędzie na oślep niczym maile od afrykanskiego księcia, to ja się nie dziwię że odzew jest zerowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:46 Dokładnie tak, CV szyte wyłącznie na miarę pod konkretne ogłoszenie, rzeczy niezwiązane - OUT . Doktorat wpisywać opcjonalnie, w zależności od tego, czy może być atutem , czy raczej przestraszy pracodawcę spodziewającego Się po kandydacie wybujałych oczekiwań finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:12 Kancelarie międzynarodowe, działy prawne w big4, może podatki, jeśli ją to interesuje? Wysyłać na konkretne ogłoszenia i pod to ogłoszenie dopasować cv. Może zacząć aplikację? Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy1980 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:28 Nie odpowiem na pytanie, ale jestem szoku że tak wykształcona osoba i 3 językami nie może znaleźć pracy. Ciekawe od czego to zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:32 Do kancelarii: brak aplikacji. Na uczelnię: brak doktoratu na tej uczelni( jak mówi Daniela, preferowani co którzy tam kończyli). Do korporacji: hmm tu powinno być najłatwiej. Ale w ogóle doktorat na zagranicznej uczelni ( nie z prawa polskiego) nie wydaje się być jakimś wielkim atutem na polskim rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:43 No właśnie, można mieć niby dużo, a nic konkretnie, co podpasuje się pod dane wymagania, latami tego doświadczałam, aż w końcu zajęłam się tłumaczeniami. A tam z kolei zawsze byłam takim planktonem, bo ze mną konkurowali ludzie po super podyplomówkach tłumaczeniowych na UW czy UJ albo właśnie z doktoratami, a ja z tym licencjatem z języka i magisterką z polskiego tylko - ale można było zdobyć doświadczenie, i ono się liczyło ostatecznie. Teraz też pracuję w szkole, przepisy się pozmieniały ileś lat temu i muszę robić uprawnienia pedagogiczne, no ale cieszę się, że coś będę miała konkretnego i będę milej widziana też w innych szkołach, jakby co. No i nie jest to tak drogie ani kłopotliwe, jak jeżdżenie przez pół Polski, z noclegami (nie do przejścia dla mnie finansowo), żeby mieć jakiś papier. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:00 Jeżeli odzew jest zerowy i nie ma nawet zaproszeń na rozmowy, problem może leżeć w CV. Widziałam kiedyś CV człowieka z tytułami naukowymi, rozwleczone na 4 strony, niemal zero informacji o doświadczeniu, za to wypunktowane wszystkie jego osiągnięcia naukowe, publikacje i konferencje, w których brał udział. Aplikował do korpo, w którym wtedy pracowałam, odrzuciliśmy kandydaturę. Nie twierdzę, że w tym przypadku też tak jest, ale warto dać CV do zweryfikowania jakiemuś specjaliście od rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:38 Niedlugo zaczna sie rekrutacje na programy stazowe/ managerskie w Big 4 I podobnych warszawskich korpo. Ukrylabym wiek w cv I tam startowala, jako swiezy absolwent. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:36 Ukrylabym wiek w cv I tam startowala, jako swiezy abso > lwent. Ale cyrki. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 08:37 A takie detale jak orzebieg prscy i data skończenia uczelni, że o spotkaniu face to face nie wspomnę? Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 11:56 Dobra, nie doczytalam ze ten pan jest 5-6 lat po skonczeniu studiow. Nie przyszlo mi do glowy, ze tak dlugo mozna nie pracowac. Myslalam, ze ma jakies 26 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 11:58 No doktorat u nas to chyba jakieś 4 lata, ale nie wiem ile za granicą trwa. Niemniej, jak poszedł zaraz po magisterce - to do 30 już powinien być po. Nawet jak wtedy nie pracował ( dziwne ) - to co robił ostatnie 5-6 lat. To jest dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 18:12 Za granica doktoraty mozna czesto robic po licencjacie. Albo zrobic tzw szybkiego magistra w rok po licencjacie a potem ok 3-4 lata na doktorat. Mozna w 6 lat sie wyrobic ze wszystkim jesli ktos bardzo chce (nie w Polsce, w Polsce trwa to dluzej). Moja sugestia ukrycia wieku dotyczyla roku- dwoch. Sama ukrylam rok gdy wiedzialam, ze preferuja swiezych absolwentow. Nie podalam dat studiowania, tylko tytul I uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 18:41 Dobra, ale to przecież wyjdzie - jak go zobaczą, jak da dane do kadr itd - od kłamstwa zaczynać - to się dobrze nie skończy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:39 Bo najwiecej zalezy od doswiadczenia zawodowego a w ogole o tym nie wspominasz. Pracodawcy zatrudniaja w oparciu o ekspertyze zawodowa i pasowanie do tej konkretnej pozycji a nie w oparciu o wyksztalcenie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:51 A odpisują w ogóle? Bo tutaj jest zero odpowiedzi. Nie ma nawet odpowiedzi w jednym zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:18 To akurat bardzo dziwne, bo nawet jak nie czytają, to automat odsyła jakąś formułkę grzecznościową. I tu bym się zastanowiła przez ile pomnożona została ilość wysłanych aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:22 No czasami pewnie automat generuje krótką odpowiedź, ale informacji na temat końca procesu rekrutacyjnego nie ma (podobno) nigdy. CV wysyłane na emaila podobno nigdy nie dostało nawet jednozdaniowej odpowiedzi. Nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:24 Napisałaś, że nie ma odpowiedzi nawet w jednym zdaniu Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:00 W Polsce często nie odpisują niestety, przynajmniej z mojego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:42 W UK w 99 procentach odpisuja. A jesli nie odpisuja to uprzedzaja, ze tylko kandydaci ktorzy przeszli do dalszych etapów otrzymuja odpowiedz. Przy czym odpowiedz ti jest najczęściej zbiorczym emailem do wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
bona.sforza Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:51 W Polsce najczęściej w ogłoszeniu jest adnotacja: "skontaktujemy się tylko z wybranymi osobami", zatem najczęściej zero odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 08:43 To zależy, czego chce i gdzie szuka. Ale tak na szybko: same studia prawnicze bez aplikacji to żadne wielkie halo, nawet na UW, wydziały prawa wypluwają absolwentów niczym maszynka do popcornu. A zagraniczny doktorat, cóż, chwali się, ale jakie to daje dodatkowe kompetencje do pracy w Polsce, jeśli nie mówimy o wąskiej specjalizacji w międzynarodowej korporacji? Ja bym tu raczej widziała zagrożenie - że będzie chciała z racji doktoratu zarabiać więcej niż płacimy na danym stanowisku + samo stanowisko może jej nie zadowolić. Bo w sumie rozumiem, że na papierze wszystko pięknie, ale o doświadczeniu zawodowym nic nie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:08 Nie zapominajmy też, że kiedy ta osoba robiła doktorat jej rówieśnicy pracowali czy choćby stazowali, więc już coś potrafią, mogą być atrakcyjniejszymi kandydatami. Co prawda doktorat.jest jakimś gwarantem wytrwałości ( bo głównie tego trzeba, żeby go ukończyć), więc dla kogoś to może być atut. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:10 Robiąc doktorat też można robić staże/pracować. Nie znam nikogo z doktoratem, kto tylko go robił i nigdzie nie pracował. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:14 Ale w poście startowym nie mamy żadnej informacji o doświadczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:30 Trudno nabyć doświadczenie jeżeli (podobno) liczba aplikantów waha się od 35 do 800 osób na jedno stanowisko. Doświadczenie jest głównie zagraniczne w obszarze prawa patentowego, jakieś staże podczas studiów itd. Zresztą ta osoba nie aplikuje tylko na stanowiska prawnicze. To już zupełnie bez znaczenia. Inne doświadczenia też były choćby praca w analizie danych. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:48 To jak prawo patentowe - niech zrobi uprawnienia rzecznika patentowego - aplikacja/egzamin końcowy. Nie wiem czy tam są jakieś ułatwienia dla doktorów - ale na pewno znajdzie sobie wszystko w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:54 Skad to doswiadczenie patentowe, z jakisgo kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:22 >Trudno nabyć doświadczenie jeżeli (podobno) liczba aplikantów waha się od 35 do 800 osób na jedno stanowisko. Jeśli to osoba z doktoratem, to raczej w okolicach 30, dość czasu, żeby gdzieś się załapać, nawet jeśli na początku jest trudno. >Doświadczenie jest głównie zagraniczne w obszarze prawa patentowego I trzeba się zastanowić, jakie kompetencje daje to doświadczenie. Doświadczenie nie oznacza, że musisz szukać stanowiska 1:1. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:30 Jeśli chce się gdziekolwiek załapać a nie może to moja propozycja (trzeba będzie "schować" dumę do kieszeni i nie tyle zatajać doktorat - bo można o nim mówić wszem i wobec - co z niego nie skorzystać, a raczej z możliwości jakie daje): 1) podejść do egzaminu na aplikację (trzeba będzie zrobić sobie powtórkę z polskiego prawa, ale to prosty egzamin) 2) wpisać się na listę i szukać pracy jako aplikant, kokosów nie będzie, ale COŚ będzie - jako aplikant jest dla kancelarii bardziej atrakcyjnym pracownikiem, bo można udzielić substytucji, wysłać do urzędu, potem sądu itd. 3) po uzbieraniu doświadczenia wpisać się na listę adwokatów/radców prawnych (jako adwokat na umowie o pracę się nie zatrudni, ale jako radca już tak) Trzy lata to zajmie. Ale podobno szuka już kilka lat... Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:18 Pewno że można, ale nie trzeba, o tym nic nie ma w starterze, a to ważniejsze niż doktorat. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:25 arwena_111 napisała: > Robiąc doktorat też można robić staże/pracować. Nie znam nikogo z doktoratem, k > to tylko go robił i nigdzie nie pracował. W Polsce to że ludzie pracują i robią doktorat wynika też z tego, że stypendia doktoranckie były jakie były, a były okresy, że ich wcale nie było Znam osoby, które skupiły się tylko na działalności naukowej i rzeczywiście nie mają żadnego doświadczenia praktycznego, ale one od razu celowały w pracę na uczelni. I rzeczywiście tam pracują, z sukcesami. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:28 No właśnie. Ale ci co skupili się na pracy na uczelniach i doktoracie - to właśnie pracowali ze studentami. Czyli jednak pracowali. Mam koleżankę, która właśnie zrobiła doktorat i habilitację ( nie prawo akurat ) i od początku celowała w pracę na uczelni. Teraz ma już ugruntowaną pozycję zawodową. Pracuje i na państwowej uczelni i prywatnych. Na kasę nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:31 Też miała po 650 konkurentów na jedno stanowisko asystenckie? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:40 Nie wiem ile wtedy miała konkurentów - doktorat obroniła w 2000 roku. Ja też miałam propozycję po studiach magisterskich zostać na uczelni na doktorat, ale ta ścieżka nigdy mnie nie ciągnęła. No i chciałam mieć dzieci wcześniej a nie po 30. A doktorat jak dla mnie to wykluczał. Mój syn pokonał prawie 3000 konkurentów, żeby się dostać na staż prawniczy - więc da się. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:58 Arwena co ma rodzenie dzieci przez Ciebie do tematu? Czy mam napisac ze chcialam byc baletnica ale ciaza mi przeszkodzila? >Mój syn pokonał prawie 3000 konkurentów, żeby się dostać na staż prawniczy - więc da się. 🙈🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:34 Ale to nie chodzi o żadną wielką karierę tylko o możliwość normalnej pracy etatowej by było ubezpieczenie zdrowotne i jakieś emerytalne. Ta osoba ma kilka opcji wykładów za granicą ale nie jest to praca etatowa i problem jest z ubezpieczeniem zdrowotnym itd. A na etacie nikt nie zatrudni bo pomimo 2000 aplikacji jest cisza od lat. Nie od miesięcy tylko od lat. I nie mówimy tu o jakichkolwiek wielkich oczekiwaniach kariery tylko o względnym wynagrodzeniu i ubezpieczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:36 To niech założy własną działalność i sobie samemu opłaca zus. W czym problem - skoro kasę będzie robić na wykładach? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:37 Zresztą co wy tutaj porównujecie. Dzisiaj maturzyści nie rozpoczynają studiów tylko idą do jakiejś korporacji itp. a tutaj mówimy o kilku językach obcych na C1, co jest zweryfikowane ceryfikatami i publikacjami po francusku, angielsku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:42 No ale widocznie te umiejętności nie mają wzięcia na rynku. Co do maturzystów - to nie, idą na licencjat - żeby mieć wyższe wykształcenie. Pracują na studiach, zdobywają doświadczenie. Magisterkę często już robią na zaocznych i pracują na etat - tak robi moja córka teraz. Może ta osoba przespała czas na zdobywanie doświadczenia i tylko robiła doktorat? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:52 Prawie połowa maturzystów nie rozpoczyna żadnych studiów wyższych. Z czym do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:02 >Prawie połowa maturzystów nie rozpoczyna żadnych studiów wyższych. Z czym do ludzi. Blednie zalozyliscie ze im bardziej wyksztalcona osoba tym wieksze szanse na rynku pracy. Wcale nie. Osoby dostające prace w danej dziedzinie maja doswiadczenie np od konkurencji, sa specjalistami z doswiadczeniem. Twoje dziecko jest overqualified. Doktorat czesto nie pomaga. Ludzie nie chca zatrudniac bardziej wyksztalconych niz oni sa. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:16 tvn24.pl/biznes/z-kraju/juz-tylko-troche-ponad-polowa-maturzystow-chce-studiowac-st8115524 Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:45 Dla mnie to z korporacja że znając kilka języków nie może tam wejść jest niewiarygodne. Moje córki i ich faceci kończyli studia rok, dwa, trzy lata temu i żadne z nich nie miało kłopotu z pracą, niektórzy są już w którejś z kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:45 To samo dotyczy wszystkich przyjaciół. Nie ma osoby nie pracującej w zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:48 Bo chyba tu jest sedno - młodym łatwiej - są tańsi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:03 >Bo chyba tu jest sedno - młodym łatwiej - są tańsi. Ale ta osoba chyba nie jest po 40 tce? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:10 Sporo po 30 i ma raptem studia i doktorat? I żadnego doświadczenia zawodowoego? Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:48 Nie wiem, część z nich zarabia bardzo dobrze, część dobrze. Tylko jedna osoba słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:02 Przypomina mi się zdanie jednego ze znajomych mi ludzi, który sam zatrudniał (dla siebie): "co z tego, że znała trzy języki, skoro w żadnym nie miała nic do powiedzenia". Języki są jedynie narzędziem. Coraz mniej istotnym, bo płatna wersja DeepL doskonale sobie radzi z tłumaczeniem bardzo obszernych tekstów prawniczych. ekstereso napisała: > Dla mnie to z korporacja że znając kilka języków nie może tam wejść jest niewia > rygodne. Moje córki i ich faceci kończyli studia rok, dwa, trzy lata temu i żad > ne z nich nie miało kłopotu z pracą, niektórzy są już w którejś z kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:12 Błędne założenie. Poziom intelektualny tej osoby jest bardzo wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:17 Ja tak wcale nie twierdzę. Chodzi mi bardziej o to, że te trzy języki to nie jest to, co automatycznie przekonuje pracodawcę. bmtm napisał(a): > Błędne założenie. Poziom intelektualny tej osoby jest bardzo wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:29 W wiekszosci firm chca pracownika, ktory zakasa rekawy i co by to nie bylo pracuje. Wysokie IQ i doktorat nie za bardzo zacheca korporacje. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:51 Oczywiscie, ze tak, w mojej caly czas szukaja ludzi z francuskim, hiszpanskim, wloskim itd. Mozesz isc na zwyklego klepacza. Jak chcesz podeslij cv. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:01 Proszę o przykłady takich ogłoszeń. Zobaczę o podeślę. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:02 Alez nie, mozesz do mnie wyslac maila na poczte i polece ci cos. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:16 Ten świetny specjalista (najlepszy w całej europie), ze znajomością 3 języków, doktoratem potrzebuje kogoś kto mu pracę znajdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:09 >Dzisiaj maturzyści nie rozpoczynają studiów tylko idą do jakiejś korporacji Mhm, jasne. Wszyscy maturzyści w Polsce idą do korporacji - chyba dorabiać w Żabce. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:59 Widzę tutaj cień niedasizmu... bmtm napisał(a): > Ale to nie chodzi o żadną wielką karierę tylko o możliwość normalnej pracy etat > owej by było ubezpieczenie zdrowotne i jakieś emerytalne. Ta osoba ma kilka opc > ji wykładów za granicą ale nie jest to praca etatowa i problem jest z ubezpiecz > eniem zdrowotnym itd. A na etacie nikt nie zatrudni bo pomimo 2000 aplikacji je > st cisza od lat. Nie od miesięcy tylko od lat. I nie mówimy tu o jakichkolwiek > wielkich oczekiwaniach kariery tylko o względnym wynagrodzeniu i ubezpieczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:03 Casus meza mojej kolezanki, po prostu nie da sie i tak od 8 lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:04 Bo po paru latach to faktycznie sie nie da juz bo ma dziure w CV Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:18 Wiadomo, że z czasem sytuacja się nie poprawia. Dziwi mnie jednak, że można tak szukać pracy kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:49 No to jak chodzi o względne wynagrodzenie i ubezpieczenie to ja bym zainwestowała w kurs na wózek widłowy. W logistyce jest bardzo duża rotacja bo to zwykle praca na trzy zmiany ale nieźle płacą. Tylko od razu trzeba zrobić minimum drugą kategorię, bo trzecia to zawracanie głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:09 Za słabe zdrowie do pracy fizycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:38 Do obsługi wózka widłowego potrzebne sa dwie nogi i jedna ręka. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:40 No chyba że faktycznie otylośc olbrzymia, to może się nie wdrapać i nie zmieścić, zwłaszcza w kabinowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:46 Otyłość? Chudziutki, przystojny, prawie 2 metry. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:48 Niech zostanie gigolo, bedzie jak znalazl. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:52 Mam wrażenie, że niektórych odstrasza wysoki poziom intelektualny, erudycja itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:53 a po czym poznają te erudycję jak na oczy go nie widzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:56 Mnie bardziej zastanawia dlaczego żadna uczelnia, indstytut naukowy nie przygarnął takiego skarbu, który przyciąga tysiące euro samym swoim nazwiskiem na liście. Tak dobrowolnie rezygnować z dochodów Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:54 No, taki co gada zamiast sie brać do roboty to faktycznie może odstraszyć. Ty mu loda zaczynasz robić a on Makbeta recytuje być albo nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:13 Poza tym ma kiepskie zdrowie, a ja jak płacę to już bym parę pozycji z Kamastury chciała przerobić. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:55 Wiesz, to jest takie gadanie, jak..mezczyzni boja sie pieknych kobiet. Ehm. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:55 Ale gdzie widać tę jego erudycję jak ponoć nie ma odpowiedzi nawet na CV? Do etapu rozmów kwalifikacyjnych ponoć jeszcze nie doszedł Pisze CV po łacinie? To istotnie może być niejakie utrudnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:30 Na pewno!!! I ten Nobel w przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 20:51 No to tym bardziej na żigolaka się nada. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:58 Na być na etat bo chodzi o ubezpieczenie… może żona? Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:59 ichi51e napisała: > Na być na etat bo chodzi o ubezpieczenie… może żona? > Za wysoka, butów na obcasie nie włoży. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:12 Ja tu widzę, że chyba chęci do pracy nie ma sporo po 30 to ile 35? I na koncie studia plus doktorat plus zero doświadczenia zawodowego. Co ta osoba przez ten cały czas robiła? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:46 Ma profil na LinkedIn? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:57 Owszem. Zero zainteresowania. Informacja o szukaniu pracy widoczna i pogrubiona. Kontaktów dużo- ponad 300. Żeby ktoś choćby odpisywał na te aplikacje jednym słowem byłoby świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:22 Widoczna i pogrubiona w sensie ma zaznaczone „open to work” czy po prostu gdzieś w tekście wpisane? Czy profil jest po angielsku? Czy zawiera słowa klucze, które pojawiają się w ogłoszeniach? Czy pisany jest właśnie hasłowo? Profile przeszukują automaty, więc jeśli są tam kwieciste opisy to nie jest to właściwe. Niech wybierze się na jakiś webinar z pisania profili, LinkedIn oferuje mnóstwo bezpłatnych. Niech zapisze się do grup tematycznych i tam się udziela, komentuje, lajkuje. Aktywność podbija widoczność profilu w wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:28 Owszem open to work zaznaczone, po angielsku wszystko, dużo słów kluczowych. Nigdy nikt nie zajrzał czy nic nie polecił. Profil od ponad 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:29 Wszystkie certyfikaty również widoczne które ta osoba ma między innymi z prawa patentowego (międzynarodowe), analizy danych (płatne podyplomowe) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:30 Wszystko to teoria, a praktyki brak. Wiek tez juz taki ze ludzie maja juz sporo na CV Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:33 Tylko niech potem nie opowiadają, że bezrobocie w Polsce 2 procent i łatwo o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:39 Ja nie wiem jak jest w PL ale w UK taka osoba mialaby problem. Postrzegaliby ja jako akademika Odpowiedz Link Zgłoś
bona.sforza Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:03 W Polsce też. Do zwykłej administracyjnej pracy nikt nie przyjmie osoby z doświadczeniem akademickim, bo są małe szanse, że się sprawdzi, a duże na frustrację po obu stronach. Do pracy na stanowisku managera projektów - pszukują ludzi z dużym doświadczeniem w realizacji takich projektów - a tu jak rozumiem tego nie ma. Nawet w administracji uczelnianej może być problem, bo taka osoba nie ma po prostu kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:38 To ja zapytam - co jest strasznego w akademiku? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 22:07 taki-sobie-nick napisała: > To ja zapytam - co jest strasznego w akademiku? Ponawiam pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:46 O pracę łatwo. Tylko nie o taką, na którą ta osoba ma apetyt. Naprawdę, znajomość prawa patentowego to niszowa specjalizacja i ludzi, którzy się na tym znają nie potrzeba wielu, a oni trzymają się swoich stołków. Przykro mi, ale ten człowiek przespał kilka lat. Uważam jak Daniela - duma do kieszeni i na aplikację. Znane mi kancelarie swoich młodych pracowników rekrutują w zasadzie jedynie spośród aplikantów. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:17 Mnie to najbardziej zdziwiły te informacje o linkedin. Tutaj profil istnieje 3 lata i w życiu nie było jakichkolwiek ofert pomimo setek aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:35 Znam kilka osób, w tym siebie, które dostały ofertę pracy przez linkedin. Z tego co piszesz tu na forum, strzelam że ten człowiek ma profil przeładowany osiągnięciami akademickimi i publikacjami, a tego nikt nie chce czytać. Skupcie się na doświadczeniu i umiejętnościach praktycznych, chyba jakieś ma. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:07 >Tutaj profil istnieje 3 lata i w życiu nie było jakichkolwiek ofert pomimo setek aplikacji. Setek aplikacji przez LinkedIn? No mnie dziwi to ze ktos mysli ze posiadanie profilu na LinkedIn sprawi, ze sami sie zglosza. TAM sie sklada aplikacje Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:18 Tak. Setek aplikacji przez linkedin. Jakaś teoretyczna szansa istnieje nawet jak jest 500 chętnych na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:19 Widocznie ma niewiele do zaoferowania na te konkretne stanowiska bo jestbspecjalista od prawa patentowego w obcym kraju a nie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:26 princesswhitewolf napisała: > >Tutaj profil istnieje 3 lata i w życiu nie było jakichkolwiek ofert pomimo > setek aplikacji. > > Setek aplikacji przez LinkedIn? No mnie dziwi to ze ktos mysli ze posiadanie p > rofilu na LinkedIn sprawi, ze sami sie zglosza. TAM sie sklada aplikacje Ależ tak własnie jest, sami się zgłaszają, nawet jak nie szukasz pracy. Ja muszę sobie profil jakoś ukryć bo tylko muszę odpisywać że nie jestem zainteresowana, no ale mam takie uprawnienia że wcale sie nie dziwię, jeszcze sobie może w tym roku zrobię prawko na ciężarówki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:52 Ale ci co sie zglaszaja do mnie to najczesciej z kijowymi ofertami za mniej kasy niz bym chciala. Ja szukam czasami i 18 miesiecy pracy co prawda ze spokojem ( pracujac oczywiscie w tym czasie gdzie indziej). Ale ponizej pewnej sumy nie jestem zainteresowana Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:37 Autentycznie nie mogę w to uwierzyć. Bo choćby randomowe oferty od Hinduskich rekruterów powinny wpadać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:39 Hinduscy rekruterzy maja tańszych pracowników w Indiach Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:44 Dla mnie to abstrakcja by dostać jakąkolwiek ofertę przez linkedin. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:49 Dlaczego abstrakcja? Wszystkie oferty tamtędy dostaję i tylko tam szukam pracowników. Podobnie funkcjonują znajomi rekruterzy w różnych branżach. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:50 Oferty? W tym przypadku nikt nawet nie przegląda profilu. O jakich ofertach mówimy. Może w IT tak to działa i tylko tam. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:00 Nie. Moja córka tak dostała nową pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:46 Moj mąż dostaje oferty przez profil L. Czas i coś go zainteresuje. Jest prawnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:09 Hehehe. 3 lata i podobno żadnej nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:41 Mój syn jak sobie tylko założył- dostał dwie oferty z polskich firm. Był na studiach magisterskich w Anglii. Gdyby nie mieli wymogu, że raz czy dwa razy w tygodniu ma się pojawiać w biurze - pewnie by się skusił. A potem.dostal.sie na staż, dostał.stypendium byle tylko się uczył i nie miał.juz parcia na pracę. Skoncentrował się na nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:47 bmtm napisał(a): > bujdy. jakie studia? Syn Arweny? Prawo Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:50 Taaaa. I takiemu studentowi sam z siebie coś zaproponowali bo był na linkedinie? No nie żartujmy sobie. Przypadek chyba Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:18 Studentowi studiów magisterskich. Licencjat miał już. I tak, biorąc pod uwagę jego c.v. i to, ż - to tak, jak najbardziej. Bo on łapał przez pierwsze trzy lata każdą okazję do zrobienia czegoś co mógł wpisać w c.v. Oprócz tego, że jest naprawdę dobry Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:25 Oh man. Moj syn tez ma konto na L i CV tamze. Jest na dugim roku i juz dostaje propozycje stażu na tej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 10.01.25, 10:29 Nie, on aplikowal z wieloma innymi kandydatami Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:59 >Dla mnie to abstrakcja by dostać jakąkolwiek ofertę przez linkedin. Wydaje mi sie ze sie nie orientujesz ze na LinkedIn jest caly dzial nazywajacy sie Jobs. Firmy wrzucaja tam ogłoszenia. W zasadzie wszystkie wieksze. Nawet na Indeed przekierowywuja na LinkedIn Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:03 Droga Pani. Firmy i instytucje owszem wrzucają tam ogłoszenia. Tylko na każde takie ogłoszenie przypada z reguły ponad 500 aplikantów. Można sobie aplikować do śmierci (jak ktoś ma czas), nawet posiadając bardzo wysokie kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:08 >Można sobie aplikować do śmierci (jak ktoś ma czas), nawet posiadając bardzo wysokie kompetencje. Princesswhitewolf byla setki razy kontaktowana w wybiku aplikacji przez LinkedIn i zauwazana w takich aplikacjach. To kwestia tego co sie ma na CV Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:20 Princesswhitewolf jest product manager a nie IT. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:51 princesswhitewolf napisała: > Hinduscy rekruterzy maja tańszych pracowników w Indiach Chyba niewiele wiesz w temacie. Ale podpowiem - jeśli korpo szukają ludzi do pracy np. w Polsce to co im daje osoba z Indii? Rekrutacja może siedzieć w Indiach, ale pracownika szuka w konkretnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:00 >Ale podpowiem - jeśli korpo szukają ludzi do pracy np. w Polsce to co im daje osoba z Indii? Myslalam, ze chodzi o prace w hinduskich calling centres. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:41 Nie wpadła żadna oferta przez 3 lata. Wiem bo znam ten profil i osobę. Żadna i nigdy. Nikt tego nawet nie przegląda mimo iż kompetencje, języki, wszystko jest wypunktowane. NIKT nigdy tego nie zobaczył ani się nie zainteresował. Bzdur już nie piszcie bo żadnych propozycji nie było nigd.y Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:50 Skąd wiesz, że nikt nigdy nie zajrzał? O tym, że ktoś zajrzał wiadomo tylko z profilu premium, a nie wierzę, że ta osoba opłaca to. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:52 Ale ok, chciałam pomóc, ale skoro w Twojej ocenie „piszę bzdury” to już nie będę. Najwyraźniej wiesz lepiej. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:05 Nie o to chodzi. Wy chyba odnosicie jakieś doświadczenia z sektora IT do innych zawodów. Jeżeli ktoś jest prawnikiem typu akademickiego to nawet z dużymi kwalifikacjami szansa, że ktoś się zainteresuje takim profilem jest bardzo mała. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:07 No caly czas ci to powtarzam tutaj. Ludzie mysla ze im lepsze wyksztalcenie tym wiecej pracy. A wcale tak nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:22 Jeśli ktoś chce być prawnikiem typu akademickiego, to nie na etacie. To się pisze artykuły i jeździ z wykładami. W żadnej korporacji nikt nie zapyta o artykuły czy konferencje i to od razu sprawia, że nie chce się czytać CV. Ja bym to w ogóle skasowała z CV, zostawiła ew. ten doktorat w sekcji wykształcenie i wpisała tylko staże i prace. Wtedy jej doświadczenie będzie czytelniejsze i bardziej atrakcyjne dla jakiś firm/korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:49 Mój syn skończył prawo międzynarodowe w Angli. Teraz robi tam coś w stylu naszej aplikacji. Pokonał.w rekrutacji ok 3000 osób, bo tyle złożyło aplikacje. I nie, nie ma doktoratu. Ale na studiach brał udział w wielu projektach, robił.rozne staże w wakacje, pomagał wykładowcom organizować wydarzenia, pracował jako wolontariusz w czymś takim co pomaga prawnie obcokrajowcom. Akurat znajomość prawa i znajomość polskiego była atutem. Mógł to w cv wpisać. Co ta osoba robiła na studiach? Bo naprawdę spokojnie mogła pracować chociażby w jakimś biurze darmowej pomocy prawnej. Są takie przy wydziałach prawa w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:09 Nawet na zwyklym profilu widac ile bylo wgladow, tylko nie widac KTO Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:49 princesswhitewolf napisała: > Nawet na zwyklym profilu widac ile bylo wgladow, tylko nie widac KTO Masz rację, zwracam honor Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:51 Ale co taki wgląd daje? No nic nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:53 bmtm napisał(a): > Ale co taki wgląd daje? No nic nie daje. Gdyby mi tak kandydat odpowiedzial na rozmowie, to na pewno pracy by nie dostal. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:59 Bez wielkiej straty. Cóż takie odwiedzenie profilu mówi albo o czym świadczy? O niczym. W szczególności w przypadku osób z pokaźnym dorobkiem, gdy ktoś może być bardziej zainteresowany publikacjami niz samym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:13 Jezeli " bez wielkiej straty" to do mnie, to nie dziw sie, ze pracy nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:21 A ty z hr? Po licencjacie dziennym czy zaocznym? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:27 bmtm napisał(a): > A ty z hr? Po licencjacie dziennym czy zaocznym? Przynajmniej ma pracę, nie to co doktor gigant. I jakie to musi być upokorzenie dla Ciebie, Matki Geniusza, że jakaś dziunia z hr odrzuciła Jego cv. Współczuję i tulę najmocniej (jak miaumia) Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:36 bmtm napisał(a): > A ty z hr? Po licencjacie dziennym czy zaocznym? O, wjeżdża obrażanie. Kto mówił, że to Brenya? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:21 Princess mowila. No jakos mi tak brenyowato.... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:53 No to mowie, moze zigolak? przystojny,zna jezyki, zabawi rozmowa do "keksow" moze sie nada... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:21 simply_z napisała: > No to mowie, moze zigolak? przystojny,zna jezyki, zabawi rozmowa do "keksow" mo > ze sie nada... „Keksy” się przyjmą jak „dorada” Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:23 jak_zwykle_wszystko_zajete napisała: > simply_z napisała: > > > No to mowie, moze zigolak? przystojny,zna jezyki, zabawi rozmowa do "keks > ow" mo > > ze sie nada... > > „Keksy” się przyjmą jak „dorada” Co to są keksy? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:35 karyna-z-radzymina napisała: > Co to są keksy? To takie radości dla dorosłych Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:22 Literki w slowie przestaw karyniu zaczynajac od s Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:27 jak_zwykle_wszystko_zajete napisała: > > „Keksy” się przyjmą jak „dorada” Przynajmniej nie piszą kexy. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:53 simply_z napisała: > No to mowie, moze zigolak? przystojny,zna jezyki, zabawi rozmowa do "keksow" mo > ze sie nada... > On jest niepełnosprawny, nie nadaje sie na wózek widłowy. Może i jest taka nisza na niepełnosprawnych żigolo ale to jednak w wielkich miastach typu Nowy Jork, w Warszawie nie ma takiego zapotrzebowania raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:05 w jakim sensie niepełnosprawny? Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:08 No jak piszesz, że nie możesz pracować na wózku widłowym, to jesteś niepełnosprawny, do tej pracy trzeba mieć dwie nogi i jedną rękę. Jak nie jesteś w stanie wysiedzieć 8 godzin z długimi przerwami na wózku widłowym to tym bardziej nie jesteś w stanie wysiedzieć 8 godzin przy biurku = jestes niepełnosprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:09 Plus " zachowujesz się w coraz bardziej odpychający dla otoczenia" jak piszesz na forum "Psychologia" więc tym bardziej na żigolaka się nie nadajesz. Na wózek widłowy już bardziej, w dużych magazynach mała styczność z ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:11 Bo już wiemy, że piszesz o sobie, bo "związki (w żadnym nie byłem), rodzina (nie mam), kontakty towarzyskie (brak)", to o kim masz pisać, przecież nie o Makronie. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:18 A co za różnica, przecież i tak się z nim nie zakolegujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:52 bmtm napisał(a): > Nie wpadła żadna oferta przez 3 lata. Wiem bo znam ten profil i osobę. Żadna i > nigdy. Nikt tego nawet nie przegląda mimo iż kompetencje, języki, wszystko jest > wypunktowane. NIKT nigdy tego nie zobaczył ani się nie zainteresował. Bzdur ju > ż nie piszcie bo żadnych propozycji nie było nigd.y Może trzeba usunąc zdjęcie. Bo jak osoba jest czarnoskorą otyłą trans kobietą o fioletowych włosach to nic dziwnego, to zwiastuje same problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:49 Podobno dwumetrowy przystojniak, wg mamusi ale cos slabowitego zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:52 Brenja ma juz tak duze 30 letnie dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:54 Niee, ona ma chyba kilkulatka.. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:57 Na mleku matki to niektóre szybciej rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:15 I on przez te 3 lata co robił? Bo to też ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:18 W domu siedział i leczył problemy zdrowotne i aplikował, co pochłania dużo czasu. Co miał robić? Tańczyć na rurze w Paryżu? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:40 Aplikacje by w tym czasie zrobił i pracował jako aplikant. Załapał się do zwykłego korpo na zwykłe stanowisko i szukał czegoś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:41 Korpo korpo, tylko nikt tutaj nie wskaże nawet jednego ogłoszenia od takiego korpo czy gdzie tego szukać na poziomie entry level. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:45 Jeżeli ten wielki specjalista potrzebuje takie pomocy...aby złapać jakikolwiek etat to ja się serio nie dziwię ze nie ma roboty Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:40 Jak pisalam szukaj w big 4. W sensie ey, deloitte, KPMG, tego typu firmy. Zawsze maja programy stazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:11 Nie tylko oni. Banki również - ale chcą głównie studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:42 No wskazalam, wkleilam ci, brenya. nizej Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:17 Nawet polecilam ci, zebys do mnie napisala na maila gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:53 Jest to chyba osoba bez aplikacji, więc w kancelaria raczej nie będzie jej chciała. Podobnie na uczelni jeżeli nie ma dorobku. Zna języki, ale czy ma uprawnienia tłumacza przysięgłego? Jeżeli też nie i brakuje jej doświadczenia, to zostaje "zaczepienie" się gdziekolwiek. Może sprzedaż nieruchomości w regionie gdzie jest dużo cudzoziemców. O ile jest otwarta i komunikatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:58 Dorobek ta osoba ma jeden z największych w Europie w swojej dziedzinie. Samych cytowań ponad 3000. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:06 No to tu jest przyczyna: nikt nie chce osoby overqualified. Chca ludzi ktorzy beda robic, sluchac sie, a nie cytowanego doktora. Widze wiecdj szans na uczelni dla niej Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:16 My mówimy o doświadczeniu zawodowym!!! Jak chce aby liczył się dorobek z publikacji trzeba było na uczelni zostać. Od 3 lat szuka pracy i co robi? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:18 Żyje droga Pani, żyje. Co ma robić? Tańczyć na rurze w Paryżu? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:40 No jeżeli innej roboty ten światowej klasy specjalista nie ma to tak... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 09:57 Maz mojej kolezanki, tez tak szuka od lat, pan skonczyl inzynierie chemiczna, studia podyplomowe zwiazane z enologia, zna dwa jezyki na dosc dobrym poziomie, no i cuda, roboty nima. Widzialam jego cv, nawet mu poprawialam, bo bylo tak fatalnie napisane i rzekomo nic. Problem w tym, ze facetowi nie chce sie pracowac, wiec nie akceptuje zadnej oferty, ktora jest gorzej (wg niego platna), albo nie jest na poziomie co najmniej dyrektorskim. Kilka razy proponowano mu prace w turystyce, jako pilota lokalnych wycieczek ale stwierdzil, ze nie bedzie pracowac w deszczu. Itd itp, Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:00 Ale on te oferty ma, a tutaj z pierwszej ręki wiem, że nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:01 Cudownie i z czego zyje? od paru lat z zasilku? wiesz co to jest po prostu wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:06 Z jakiś wykładów poza Polską które są raz na 3 miesiące przez dzień i starcza to na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:08 Czyli doswiadczenie akademickie rosnie. Nie zatrudnia jego/jej poza uczelniami bo ma CV akademickie. A na uczelni jest bardzo trudno dostac prace Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:10 Jak założy działalność - pierwsze pół roku płaci tylko zdrowotne, potem ma prawie 5 lat mały zus. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:44 bmtm napisał(a): > Z jakiś wykładów poza Polską które są raz na 3 miesiące przez dzień i starcza t > o na życie. No to niech założy działalność gospodarczą i stara się o możliwość wygłaszania wykładów częściej. Czytam wątek, widzę sporo dobrych rad, i mam wrażenie, że grasz w "tak, ale". Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:50 Gra. Bo w jednym miejscu pisze, że chodzi o jakąkolwiek pracę, a jak podałam sposób, żeby taką pracę znaleźć i to nawet w zawodzie (chociaż oczywiście poniżej poziomu wykształcenia), to przeczytałam, że bez sensu, bo za kilka lat to nic nie da. No to albo chodzi o jakąkolwiek pracę (dającą ubezpieczenie), albo jednak nie i chodzi o to, żeby nie znaleźć. Swoją drogą, nastał styczeń, właśnie wczoraj kolejna grupa aplikantów adwokackich złożyła ślubowanie w mojej izbie. To jest tradycyjny czas ruchów "kadrowych" w branży. Właśnie w styczniu zatrudnia się nowy narybek. Nie wiem, czy oni za kilka lat będą mieć pracę i jaką, nie wiem, czy zostaną w zawodzie, czy nie, ba - nie wiem, czy ja sama za kilka/kilkanaście lat będę w tym zawodzie. Ale jednak oni tę pracę w solidnej części znajdą. A bohater tego wątku od 2019 jakoś nie może... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:52 Przecież to chodzi o to żeby udowodnić że się nie da a pracę dostaje się po znajomości. I to nie tylko w Polsce ale na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:08 Tak. Już widzę. Jedyne wyjście "ewakuować się z tego świata w sposób trwały." Well... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:27 To chyba matka tego czlowieka..czyli pewnie wciska jej kit. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:57 >Czytam wątek, widzę sporo dobrych rad, i mam wrażenie, że grasz w "tak, ale". "Tak, ale" + wielokrotne podkreślanie niemal geniuszu, na którym nikt się nie poznał. Czuć nieźle przerośnięte ego. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:43 Przeciez to styl dyskusji brenyi. Tak jak mamy bergamocenie sie tak taki styl powinien sie nazywac brenyowanie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:17 No ty. Dokladnie taki sam sposob dyskutowania. Niepowtarzalny Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:22 Nie, to jest jakiś biedny chłopak sttracony dla społeczeństwa forum.gazeta.pl/forum/w,210,178418379,178418379,Brak_rodziny_i_rosnaca_niechec_wobec_ludzi_.html?p=178418379 chyba niemożliwe, żeby sobie brenya budowała nową tożsamość w tym samym czasie co na orbitreku naparzała. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:28 😰 manka_one_and_only napisał(a): > Nie, to jest jakiś biedny chłopak sttracony dla społeczeństwa > <a href="forum.gazeta.pl/forum/w,210,178418379,178418379,Brak_rodziny_i_rosnaca_niechec_wobec_ludzi_.html?p=178418379" target="_blank" rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,210,178418379,178418379,B Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 19:13 Bardzo smutny jest ten podlinkowany wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 19:43 >Bardzo smutny jest ten podlinkowany wątek. A jednocześnie bardzo dobrze pokazuje, że wcale nie chodzi o poziom wykształcenia... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 19:42 No to maja jakis podobny psychologiczny profil pt " nie da sie" Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:53 Slyszelismy pierwsze 20 razy jak to napisalas. Zupelnie sie z toba nie zgadzam, całkowicie inny styl i postrzeganie rzeczyistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:20 A jakie ta osoba ma doświadczenie praktyczne? Co robiła poza doktoratem - chociażby staże, nawet dorywcze prace w zawodzie? Bo niestety, ale doktorat bez doświadczenia jest mniej wart niż magister po 2 latach stażu w kancelarii. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:26 Staże w obszarze prawa patentowego, analizy danych, tłumaczenia, jakieś zajmowanie się rodzinnym biznesem. Przecież wszędzie jest po 1000 kandydatów a te staże to nie wiem gdzie (mało ogłoszeń o stażach widzę) i pewnie też ze 300 na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:18 To nic nie mówi, staże w jakim wymiarze, w jakich instytucjach. Moja kuzynka studiowała na UW w czasie pandemii, więc o staże/praktyki było trudno. Zaczepiła się u znajomych, żeby cokolwiek było wpisane, zresztą i tak musiała zrobić praktyki, jak wybuchła wojna pomagała w noclegowniach, na studiach pojechała na erasmusa, koleżanka poleciła ją w pierwszej pracy (najlepszy sposób na szukanie pracy), jak odeszła z pierwszej pojechała na jakiś wyjazd, gdzie za łóżko i jedzenie pracowała po kilka godzin w turystyce, miała super lato jak z filmu o młodych ludziach, kompletnie na luzie, ale do wpisania w cv, wróciła i szybko znalazła pracę przez jakiś zwykły portal po jednej czy dwóch rozmowach i wysłaniu policzalnej ilości cv, niestety likwidują stanowisko więc teraz już z doświadczeniem szuka nowej, po kilku dniach i rekrutacji w grudniu, gdzie praktycznie się nie prowadzi się rekrutacji jest po już po 3 etapie rozmów w dużej międzynarodowej firmie. Powiedziała, że jeśli nie wyjdzie to daje sobie 1-2 miesiące i gdyby nic nie było (odpukać) to zrobi prawo jazdy i zaczepi się gdziekolwiek, żeby nie było dziury w cv. Jak widać dramatu nie ma, coś musi być w cv albo tej osobie, bo rynek aż taki zły nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:49 jeszcze są firmy/osoby hr które patrzą na dziurę w CV? dość paradne, bo ludziom od lat 90/2000 zmienił się lajfstajl i dziury nikogo nie powinny dziwić. u mnie nikt nie zapytał o 10 letnią, tylko wzięli mnie z biegu teraz po 1,5 rocznej przerwie, pani która mnie przyjmowała, powiedziała, że w sumie nie czytała dosć dokłanie przebiegu kariery, chciała mnie, a nie mój (wątlpliwy przecież w sukcesy) CV. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:53 Jprdl. To nieźle. Myślę, że ta osoba nie znajdzie pracy nigdy. Nawet jeżeli zdobędzie Nagrodę Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:57 Nie dają w tej dziedzinie. Ale może celować w pokojową. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:20 Zhadzam się, nie znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:58 Nieźle to wszystko chore. Jeden gada o szlifowaniu CV. Drugi opowiada, że w CV nic nie miał. Trzeci jak to łatwo po maturze wylądować w korpo. Czwarty zachęca do czasochłonnej aplikacji bo przecież kwalifikacje to podstawa (jakby osoba z doktoratem i certyfikatami ich nie miała). Oj ludzie ludzie. Chyba lepiej się ewakuować z takiego świata w sposób trwały. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:04 bmtm napisał(a): > Chyba lepiej się > ewakuować z takiego świata w sposób trwały. Czy właśnie to chcesz doradzić tej osobie? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:06 Uprzejmie informuję, że osoba z doktoratem i certyfikatami nie ma kwalifikacji do zatrudnienia w kancelarii. Ponieważ albowiem gdyż: 1) czy mogę tej osobie udzielić upoważnienia do tego, aby zastąpiła mnie na rozprawie? Nie mogę 2) czy mogę tej osobie udzielić upoważnienia do tego, by poszła do sądu i zrobiła zdjęcia akt? Nie mogę 3) w ilu sprawach ta osoba wystąpiła przed sądem? A w ilu przed polskim Urzędem Patentowym (no skoro się zajmuje prawem patentowym) 4) ile sporządziła pism procesowych i w jakich sprawach? Nie ma żadnych certyfikatów, które to zastąpią. Doktorat nie daje doświadczenia procesowego ani doświadczenia w postępowaniu administracyjnym. O takim doświadczeniu nic nie napisałaś. Oczywiście można się "ewakuować z tego świata w sposób trwały." Ja tam wolałabym aplikację, ale to już co kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:08 Nikt nie napisał, że ten człowiek szuka pracy w kancelarii. Zafiskowaliście się mocno na tej kancelarii, a nikt tu o tym nie dyskutuje. Trudno by osoba żyjąca 10 lat w np. we Francji tam robiąca doktorat miała jakieś aplikacje z Polski. Nie każdego zresztą interesuje kancelaria. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:12 No i co ona z tym doswiadczeniem we Francji w PL chce robic? Szukac roboty we Francji Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:13 bmtm napisał(a): > Nikt nie napisał, że ten człowiek szuka pracy w kancelarii. Zafiskowaliście się > mocno na tej kancelarii, a nikt tu o tym nie dyskutuje A co to są owe tajemnicze "biura prawnicze ściśle powiązane z tematyką doktoratu"? Kancelarie rzeczników patentowych? To jak wyżej. Wszystkie powyższe moje uwagi się stosują. Innych "biur prawniczych" w tym kraju nie ma. No chyba, że porady prawne za złotówkę "Lex Temida." . Trudno by osoba żyjąca > 10 lat w np. we Francji tam robiąca doktorat miała jakieś aplikacje z Polski. > Nie każdego zresztą interesuje kancelaria. A wyżej się pisało, że chodzi o jakąkolwiek pracę. Się pisało, ale się już zapomniało. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:16 A, to wszystko jasne! bmtm napisał(a): > Nie każdego zresztą interesuje kancelaria. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:57 No więc co go interesuje? Co che robić? Bo z tego, co napisałaś do tej pory, to wygląda, że on nie wie, co chciałby robić, że tu dzióbnie i tam dzióbnie, czyli w sumie nic nie umie, poza uczeniem się i robieniem doktoratu. Skoro taki dobry od strony naukowej, to jak ktoś wyżej napisał, może niech pisze jakieś artykuły do prasy prawniczej, prace naukowe, książki, podręczniki, poradniki..., prowadzi wykłady, szuka pracy na uczelniach... Tylko trzeba się zdecydować, co się chce robić, na czym zarabiać i to wdrożyć w życie, a nie narzekać, że się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 10.01.25, 14:24 bmtm napisał(a): > Trudno by osoba żyjąca 10 lat w np. we Francji tam robiąca doktorat miała jakieś aplikacje z Polski. Czyli ta przystojna osoba robila doktorat na topowej uczelni we Francji? Francuski rynek pracy jest bardzo specyficzny, bo tutaj rzeczywiscie nazwa uczelni liczy sie bardziej niz doswiadczenie. Najlepsze uczelnie maja bardzo silny networking. Wystarczy wiec ze ten geniusz w swojej niszowej dziedzinie skontaktuje sie z absolwentami swojej uczelni i prace bedzie mial w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:44 daniela34 napisała: > Uprzejmie informuję, że osoba z doktoratem i certyfikatami nie ma kwalifikacji > do zatrudnienia w kancelarii. Ponieważ albowiem gdyż: > 1) czy mogę tej osobie udzielić upoważnienia do tego, aby zastąpiła mnie na roz > prawie? > > Nie mogę > > 2) czy mogę tej osobie udzielić upoważnienia do tego, by poszła do sądu i zrobi > ła zdjęcia akt? > > Nie mogę > Ta osoba nie pójdzie do sądu bo oto już się dowiedzialiśmy, że ma za słabe zdrowie na jazdę wózkiem widłowym, która wymaga mniejszego wysiłku niż jazda samochodem. Więc to jest inwalida, trzeba by jej dodatkowo płacić za transport a to dodatkowy koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:45 To jest chyba ktoś a'la Stephen Hawkins. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:08 Nadal nie napisałaś ani razu - ile czasu przepracowała gdzieś. Nie na konferencjach czy wykładach, ale tak w jakiejś firmie. Jak mam do wyboru kogoś z artykułem na dany temat i certyfikatem, a kogoś kto rok się tym zajmował w firmie, to wybiorę tego drugiego. Jak wysyłasz CV do korporacji, to oni patrzą tylko na sekcję "doświadczenie w firmach". Cały naukowy dorobek ich nie interesuje niestety. I tak, łatwiej w korpo wylądować po maturze niż po doktoracie często. Bo człowiek po maturze, to człowiek elastyczny, do nauczenia itp. A człowiek po 10 latach pracy naukowej kojarzy się jako teoretyk znad książek. I aplikacja to coś zupełnie innego niż doktorat - to szansa na przejście z etapu bycia teoretykiem do bycia praktykiem właśnie. Więc ma więcej wartości niż kolejny certyfikat z branży, w której nigdy nie pracowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:22 Dokładnie, doktorat i publikacje są fajnym dodatkiem do doświadczenia, ale bez tego doświadczenia w wieku 30 lat trudno znaleźć pracę. Świeżo upieczony absolwent prawa po praktykach w kancelarii będzie miał bardziej aktualną i przydatną dla pracodawcy wiedzę niż doktor z topowego uniwersytetu w Europie. A tu na sugestię, żeby iść na aplikację jest obraza majestatu, że jak to, doktora na aplikację wysyłać? Przecież to nic nie da, bo się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:26 Bo to trwa latami. Równie dobrze można zrobić np. jakieś studia z rachunkowości, psychoterapii czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:36 No to niech robi cokolwiek, nie tą aplikację. Tylko żeby się nie okazało, że kolejne studia bez nabywania doświadczenia zawodowego znowu nic nie dadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:40 Sadzac po ogloszeniach i wymaganiach ( nizej) jest to wymogiem a ona tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:44 bmtm napisał(a): > Bo to trwa latami. Zapomniało ci się, że napisałaś, że ta osoba szuka pracy od 2019 roku. Od 2019 roku to już by z powodzeniem przeszła ten proces. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:44 Cóż, do analizy danych i wszystkiego pokrewnego IT to w 2021 brali każdego, kto oddychał. Eldorado się skończyło pod koniec 2022, ale mieć doświadczenie z analizą danych i nie dostać roboty wtedy, to trzeba było bardzo nie chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:40 Jak równie dobrze? Konczył prawo wiec bardziej naturalne jest zrobienie aplikacji...niż przekwalifikowanie się na księgowego. Ja chyba wiem o co chodzi. Na tej aplikacji bedzie na równi z absolwentami prawa, młodzikami tuż po studiach. On by chciał stołek prezesa Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 12:17 Studia z rachunkowości BEZ praktyki - to dadzą ci tylko papier. Nic poza tym. A praktyki nie zdobywa się po studiach tylko w trakcie. Łapanie zleceń, darmowy staż - bo ktoś musi poświęcić czas, aby cię nauczyć. Teorię trzeba przełożyć na praktykę. A właściwie odwrotnie - praktykę poprzeć teorią. Moja córka zanim poszła do pracy na zewnątrz - robiła najprostsze rzeczy pod moją kontrolą, potem coraz trudniejsze. I tak od kilku lat. Skończyła w między czasie studia kierunkowe, na magisterskie poszła na zaoczne - żeby móc też pracować w pełnym wymiarze. Ma w planach robienie państwowych uprawnień - myślę, że do 30 spokojnie ogarnie je i jeszcze jakieś podyplomówki. Do tego ładnych kilka lat udokumentowanego doświadczenia. Podobnie zresztą jak większość jej znajomych i znajomych mojego syna, którzy studiowali( jeszcze studiują ) w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 10.01.25, 10:32 Arwena ja chyba nigdy nie zrozumiem co i po co twoj syn za studia magisterskie robil. Sciezka by zostac barrister w UK w ogole nie obejmuje magisterki. To zupelnie inny proces Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:14 Sposobów jak widać jest wiele. Ale wszystkie mają wspólny mianownik- trzeba zacząć działać. Tak, wiem. Bohater wątku wysyła CV. Ale jak widać to nie działa, więc oczekując innych rezultatów, trzeba zacząć robić coś innego. Innego też niż narzekanie, że świat jest zły. bmtm napisał(a): > Nieźle to wszystko chore. Jeden gada o szlifowaniu CV. Drugi opowiada, że w CV > nic nie miał. Trzeci jak to łatwo po maturze wylądować w korpo. Czwarty zachęca > do czasochłonnej aplikacji bo przecież kwalifikacje to podstawa (jakby osoba z > doktoratem i certyfikatami ich nie miała). Oj ludzie ludzie. Chyba lepiej się > ewakuować z takiego świata w sposób trwały. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:11 Tak sa. Rekruterzy sa wszelakiego typu. Sa tacy ktorzy patrza na daty i tacy ktorzy w ogole nie zwracaja na to uwagi w ogole i kieruja sie tym by doswiadczenie bylo most relevant. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:19 Czyli nie robił skoro tak trudno się dostac. Strzelam ze wieczny student się trafił... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:40 To może odwróćmy pytanie - skoro ma studia za granicą, staże za granicą i wykłady za granicą, to może niech tam szuka? Musi być Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:43 Zainteresowanie tam również jest zerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:56 No ale jednak wystarczy tej osobie praca przez cztery dni w roku żeby się utrzymać. I tak można pozazdrościć. A serio, to brzmi tak dziwnie.... Nie mówię że wszyscy czekają na osobę z doktoratem z prawa patentowego, ale to że nigdzie nie może się zatrudnić to już chyba kwestia osobowości. Może warto z jakimś doradcą się spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:52 To niech zatrudni head huntera… Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:25 Head hunters pracuja dla firm. They hunt heads jak sama nazwa wskazuje. Firmy placa im np wysokosc pensji 1 miesiaca ze stanowiska na jakie rekrutuja. Sa firmy posredniczace w zalatwianiu pracy gdzie placi kandydat mala oplate za znalezienie mu roboty ale to dotyczy zawodow nie ultra specjalistycznych Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:30 Serio? Mąż wiele razy korzystał z head huntera. Szukali dla niego pracy w całej Europie kiedy zdecydował się opuścić ówczesną firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:55 To nie działa tak. Head hunterzy sa oplacani i zatrudniani przez firmy. Usiluja tez upchnac atrakcyjnego kandydata i zainteresowac nim firmy, ale to nie kandydat im placi. Mowie o tym kto kogo zatrudnia..To nie twoj maz im placil. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:19 Bo ty wiesz lepiej co zrobił mój mąż. Zatrudnił i nie płacił. Szczęściarz z tego mojego męża. Pracę mu hh znalazł i chłop nie musiał nawet palcem kiwnąć. Może ten z doktoratem też tak zrobi i problem z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 18:04 Dziala, ale w Polsce spotkalam sie z tym, by ktos szukal dla ciebie pracy, tylko w IT. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:50 Cv tej osoby krzyczy, że jest kompletnie niesamodzielna i bez inicjatywy. Jeśli nie ma doświadczenia, od dawna pozostaje bez pracy to powinno być całe mnóstwo informacji jak pożytkuje czas, kiedy pozostaje bez pracy, na rozwój, na prace wolontariackie, prace dorywcze czy zupełnie niezwiązane z wykształceniem, publikacje. Przepraszam, ale albo tej osobie odpowiada ta sytuacja albo o czymś nie wiesz albo nie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:52 Na konferencje zagraniczne, dorywcze wykłady, publikacje, inne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:21 Ważne jest co to są te inne rzeczy, bo z tego co napisałaś to praktycznie nic nie robiła. Czy chociaż zarejestrowała się jako bezrobotna? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:30 A co ma robić i gdzie? Za darmo ma pracować? Iść nieproszona gdzieś do urzędu i zacząć pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:38 Pracować w jakimś biurze albo w obsłudze klienta na początek. Helpdeski czy inne supporty w korpo w czasach pandemii brały chyba każdego, kto znał język obcy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:45 Proszę o linki do takich ogłoszeń. Nie puste słowa tylko linki do takich ogłoszeń Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:47 Nie anegdotyczne opowieści tylko gdzie konkretnie w jakim mieście typu Krak, Waw na jakiej stronie z jakim słowem kluczem są takie ogłsozenia. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:01 Mam ci wysłać linki do ogłoszeń z czasów sprzed i w trakcie pandemii? Bo teraz sytuacja na rynku pracy się nieco zmieniła, a ten twój niepracujący od kilku lat kandydat przespał te lata i spory boom na zatrudnianie ludzi w supportach w korpo. U mnie jeszcze 2 lata temu co kwartał były rozmaite programy stażowe dla ludzi bez doświadczenia, fajne i płatne, ale teraz to już zdechło. Teraz musi sobie wyszukać ogłoszenia o pracę w jakichś recepcjach czy obsłudze klienta bez doświadczenia, ukryć doktorat i aplikować. Nikt za niego nie będzie wertował ogłoszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:12 Nie ma takich ogłoszeń. Wymagają ileś lat doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:17 Wszystkim znajomym młodym ludziom z mojego otoczenia udało się znaleźć pierwszą pracę. Trwało to czasem miesiącami, w skrajnych przypadkach ok. roku, ale nie znam osobiście nikogo, kto siedziałby latami na bezrobociu, bo nie ma doświadczenia. W urzędach próbował? W wydziale ds cudzoziemców dwa lata temu brakowało rąk do pracy, bo płacą mizernie, a roboty jest po łokcie, ale na początek lepsze to, niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:21 A ilu aplikantów na stanowisko, też 50? Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:26 Skoro brakowało rąk do pracy to chyba mniej. On w ogóle próbował? Nie obraź się, ale kojarzycie mi się z takim moim dawnym znajomym, co to też latami szukał pracy i siedział na utrzymaniu matki, bo pracy jego zdaniem nie ma i nie było. Lecz na pytanie czy aplikował do nowootwartej u nas Ikei zrobił oczy, że jakiej Ikei, pierwsze słyszy. Mnóstwo osób znalazło wtedy pracę w tamtej Ikei, ale to trzeba się było zainteresować i zgłosić. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:19 freja08 napisała: > . L > ecz na pytanie czy aplikował do nowootwartej u nas Ikei zrobił oczy, że jakiej > Ikei, pierwsze słyszy. Mnóstwo osób znalazło wtedy pracę w tamtej Ikei, ale to > trzeba się było zainteresować i zgłosić. Tyle że sklepy nie są chętne zatrudniać osoby z wyższym wykształceniem lub które wcześniej zajmowały stanowiska, powiedzmy z braku lepszego słowa, biurowe. A ciężko to ukryć w CV gdy dotychczas tak właśnie się pracowało. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:00 runny.babbit napisał(a): > Tyle że sklepy nie są chętne zatrudniać osoby z wyższym wykształceniem lub które wcześniej zajmowały stanowiska, powiedzmy z braku lepszego słowa, biurowe. Tamten mój znajomy nie miał wyższego (tzn. miał, ale niepełne), doświadczenie też było mizerne. On szukał, rzekomo intensywnie, właśnie czegoś w stylu doradcy klienta w dużym sklepie, ale tak szukał, że umknęło mu otwarcie dużej Ikei. Syn autorki podobnie mi się kojarzy, niby tysiące CV w ostatnich sześciu latach, a pracy jak nie było, tak nie ma. Do urzędów zdaje się że wcale nie aplikował. Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:38 50 chętnych na jedno stanowisko to nie jest dużo. Jak wysyłałam CV przez pracuj.pl to poniżej 100 w zasadzie się nie zdarzało. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:47 To jak ci ludzie zdobywają pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:52 bmtm napisał(a): > To jak ci ludzie zdobywają pracę? Jak to jak? Przez łóżko Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:02 No tak klasyka - przegląda ogłoszenia… Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:10 No tak. Klasyka. Było ale się zmyło. Dawniej to były entry level w korporacjach a terasz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:10 Można nie przeglądać i liczyć że się samo znajdzie, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:15 Moja córka, po studiach licencjackich dostała się do ZUS. Z pierwszego naboru. Zarabia więcej niż minimalną. W c.v. coś tam miała- ale najbardziej zainteresowali się tym, że udzielała korepetycji z matematyki. Razem z nią przyjęto babkę po 40. Z wykształceniem średnim. Szła do pracy po odchowaniu ostatniego dziecka. Dało się. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:22 Super. Nauczy się na pewno dużo i przyda jej się potem. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:04 Dość podobną historię mam - w moim pustym niegdyś CV najbardziej zainteresowało pracodawcę smażenie hamburgerów za granicą. Na tej podstawie doszedł do wniosku, że może merytorycznie nie wiem (jeszcze) nic, ale jestem elastyczna, nie będę gardzić pracą, umiem się dostosować do mieszanki kulturowej. Myślę, że z tymi korepetycjami może być podobnie - to też pokazuje jakiś zestaw wartościowych umiejętności. Ja bym taką osobę doceniła Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:15 No dla nich ważne było to, że umie matematykę - bo rozliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:56 Administracja rządowa nabory.kprm.gov.pl/NGOsy ogloszenia.ngo.pl/ portal do szukania pracy pracuj.pl Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:00 Zrąbałam. Jeszcze raz tu administracja: nabory.kprm.gov.pl/ tu ngo: ogloszenia.ngo.pl/ a tu się szuka: www.pracuj.pl/ Mnie odpowiadali, mimo kontrowersyjnego, jak widzę, wykształcenia i kilku języków - poruszenia na ematce nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:48 Tak, pierwsze doświadczenia w pracy całkiem często zdobywa się za darmo, a czasem nawet trzeba za staż dopłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:19 Tym bardziej, że nasz bohater utrzymuje się z wykładu raz na kwartał😉, więc ma czas na pracę za darmo, a i głodem przymierać nie będzie (skoro do tej pory nie przymierał). mia_mia napisał(a): > Tak, pierwsze doświadczenia w pracy całkiem często zdobywa się za darmo, a czas > em nawet trzeba za staż dopłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:14 >Za darmo ma pracować Ja tak zrobilam przez 2 miesiace. I to pomoglo Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:53 Też mam wrażenie, że jakaś informacja jest pomijana. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:33 Zapewne taka, że osoba posiada środki finansowe umożliwiające funkcjonowanie (prowadzi wykłady przez kilka tygodni w roku). W żadnym wypadku nie usprawiedliwia to sytuacji by ktokolwiek miał takie problemy ze znalezieniem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:51 Żeby kilkoma tygodniami wykładów zarobić na cały rok utrzymania, to trzeba mieć nazwisko, które samo otwiera drzwi. Takie nazwiska nie mają problemów ze znalezieniem pracy. Ktoś tu komuś wciska kit, pytanie czy ty nam, czy ten ktoś tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:55 Jestem w stanie w to uwierzyć. Książki publikowane przez Oxford University Press, tysiące cytowań tylko w dość niszowej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:56 Wartość takiej osoby na specjalistycznym kursie jest przecież 150 razy większa niż jedynie jakiegoś profesora z UW. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:27 Profesorowie z UW jezdza na stypendia zagraniczne w celach roznych i kursow Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:54 bmtm napisał(a): > Wartość takiej osoby na specjalistycznym kursie jest przecież 150 razy większa > niż jedynie jakiegoś profesora z UW. Zatem niech dwumetrowa, przystojna osoba założy dg i organizuje takie kursy. Do tego wykłady 4 razy w roku i voila. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:18 >Wartość takiej osoby na specjalistycznym kursie jest przecież 150 razy większa niż jedynie jakiegoś profesora z UW Ahahah ubawilas mnie. Czy ja moge to do sygnaturki,? Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:01 Podsumujmy, ma trzydziesci kilka lat, jest wysoki przystoiny, biegle wlada kilkoma jezykami , ma ogromny dorobek naukowy, opublikowal kilka ksiazek i wykladami zarabia na zycie. Po cholere mu etat? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:02 Po to, żeby narzekać, że mu go nikt nie chce dać Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:03 Bo chce mieć ubezpieczenie. Bo nie wie, że sam sobie może opłacić skladki i mieć, albo wykupić prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:21 Może to ktoś ze spektrum autyzmu jest. Oni są życiowo zagubieni. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:03 Nie ogarnia ubezpieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:08 A w wątku o USA pisałyście, że w Polsce nie da się nie mieć ubezpieczenia😉 ichi51e napisała: > Nie ogarnia ubezpieczenia > Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:02 global.oup.com/academic/search?q=patent&cc=pl&lang=en która to? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:03 Bruno van Pottelsberghe de la Potterie? Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:06 Ubiegłaś mnie😅 Przyłączam się do pytania. mocca25 napisała: > global.oup.com/academic/search?q=patent&cc=pl&lang=en > > która to? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:10 Nie podam jakie to jest konkretnie wydawnictwo bo to nie jest istotne. Jedno z głównych wydawnictw globalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:14 Ale już podałaś: "książki publikowane przez Oxford University Press" Jak tak go opisałaś z wyglądu (dwumetrowy blondyn) to obstawiam Toshiko Takenakę Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:19 Napiszę zatem top tier publisher- jest takich wydawnictw 5-6 na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:20 Boże to niech ten człowiek już nie smęci tylko sobie sam ubezpieczenie opłaci? Na starcie 11k potem 600 zeta miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:47 Stephen H. Haber wygląda na wysokiego, ale mu tu wiek zaniżono Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:21 No przecież podałaś - Oxford University Press bmtm napisał(a): > Nie podam jakie to jest konkretnie wydawnictwo bo to nie jest istotne. Jedno z > głównych wydawnictw globalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:26 Bujdy na kółkach. Nawet znani profesorowie nie zarabiają na dobre i wygodne życie kilkoma wykładami w roku. Utrzymujecie wiecznego studenta, któremu się zwyczajnie pracować nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:57 Właściwie, to nie wiemy, co dokładnie jest w tym CV. Bez zobaczenia go, to gdybamy trochę. Fajnie, że ma konferencje i wykłady, ale to nadal nie jest praktyczna wiedza. Może się okazać, że ta osoba przegrywa doświadczeniem z kimś, kto kopiował dokumenty w kancelarii przez rok, bo on jest uważany za większego praktyka. Domyślam się, że nie chcesz pisać szczegółów i wklejać CV nawet anonimowego tutaj, ale albo coś jest bardzo źle tam rozpisane, nienapisane albo jest jakiś błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 10:56 Ta osoba skończyła studia na doktorat zna języki i pracy sobie znaleźć nie umie? Dziwię sie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:04 Niech idzie do pracy za darmo. Serio mowie. Ok roku 2002 mialam magistra i mba i znikome doswiadczenie. Dzwoniłam po firmach w US oferujac moje uslugi za darmo. American Express dal mi 2 miesiace za darmo internship. A majac American Express na Cv bylo juz potem łatwiej Dlatego ja teraz radze wszystkim mlodym ludziom by brali we wakacje podczas studiow praktykiz nawet takie na ktorych nie płacą jesli to znana marka Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:03 Princess, nie piernicz o pracowniczej prehistorii. Wtedy mogłaś rozśmieszyć żywego człowieka i dostać robotę, AI się nie śmieje. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:43 może podała za wyskoką stawkę w widełkach płacowych. jestem pewna, że jakby mój mąż wpisał, że oczekuje 100 tysięcy dolarów miesiecznie za swoją pracę, to nie starczyłoby ani 1000 wysłanych cv, ani nawet, rzucę - milion. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 11:49 O widełki płacowe nie pytają Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:21 Dziwne. Weszłam na stronę pierwszej lepszej kancelarii rzeczników patentowych. Tam jest formularz kontaktowy w sprawie rekrutacji i jak najbardziej jest pytanie o widełki płacowe. bmtm napisał(a): > O widełki płacowe nie pytają Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:07 bmtm napisał(a): > O widełki płacowe nie pytają Praktycznie w każdej metryczce przy rekrutacji jest pytanie o oczekiwania finansowe. Ściemniasz okrutnie… Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 10.01.25, 10:33 Niekoniecznie. Sa firmy ktore oglaszaja ile chca zaplacic. PrYnajmniej tu, w UK Odpowiedz Link Zgłoś
sunflowerin Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:14 Nie wiem jak w Polsce bo pracuje w UK. Mielismy ostatnio pogadanke z senior rekruterem w duzej agencji HR. CV przeglada dzis software wiec twojego CV na pierwszym etapie raczej nie widzi czlowiek. Radze skontaktowac sie z dobra agencja rekrutacyjna ktora specjalizuje sie w rekrutacji prawnikow i z nimi porozmawiac. Tak to sie dzis robi u nas. Oprocz tego linkedin i bezposrednie aplikacje do szefow dzialow w duzych firmach. Sorki za brak polskich liter. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:16 Dokladnie. CV pisze sie uzywaja slow kluczy z ogłoszenia. Ciezka to robota i zmusna als przynajmniej sa efekty Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:24 Słów kluczy czyli jak. ktoś aplikuje do jakiejś instytucji zajmującej się własnością intelektualną to podaję słowa typu patent, legal, intellectual property, judicial itd? Przecież każde CV merytoryczne zawiera słowa klucze, podobnie jak Cover Letter. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:32 Np korporacja zajmujaca sie produkcja sprzetu analitycznego. Slowa klucze to patents for analytical science, oraz slowa kluczowe zwiazane z procesem aplikacyjnym W Polsce nie pomoge, brenya ale tu gdzie mieszkam: patentlyo.com/jobs TU sie szuka Albo tu www.cipa.org.uk/job-vacancies/ ( Ten skrot haha) Np tu masz pozycje z PLnna ktora wlasnie trzeba miec doswiadczenie w patentach w chemii analitycznej Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:35 Ale jak samo ogłoszenie wskazuje, trzeba być aplikantem (patent attorney trainee to właśnie osoba odbywająca aplikację na rzecznika patentowego, zwaną aplikacją rzecznikowską) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:38 No to wynika z tego ze musi robic ta aplikację i tego jej brakuje w CV. Poza tym mam wrazenie ze stylu rozmowy, ze rozmawiamy z brenya Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:41 Albo aplikację, albo uzyskać od razu wpis na listę jako patent attorney (=rzecznik patentowy). Być może ma uprawnienia, które zostałyby uznane w Polsce, tego nie wiem, informacji w wątku brak. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:46 Ale dlaczego prawnik patentowy by nie ogarnal tego tematu czego potrzebuje by byc wiarygodnym? Jak to mozliwe w ogole ze potrafi mowic o procesach patentowych ale nie ma podstaw na CV? Brenya world Odpowiedz Link Zgłoś
sunflowerin Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 19:16 Jesli odpowiadasz na ogloszenie masz w nim slowa klucze. Oprocz tego software ktory selekcjonuje kandydatow nie lubi niektorych formatow jak pdf, tabelek, zdjec, kolorow. Dlatego warto szukac przez wyspecjalizowane agencje bo oni czesto przeklejaja CV w swoje ramki i przesylaja firmom. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:34 Inne : Przeczytac dokladnie. I bardzo uwaznie i nie leniwie zmienic CV tak by bylo idealnym kandydatem. I dopiero wysylac Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:39 Nie, ponieważ ta osoba nie jest rzecznikiem patentowym (patent attorney). Brak informacji, by ta osoba miała uprawnienia rzecznika patentowego. Może mogłaby uzyskać wpis ale brak informacji by go miała. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:52 Aż się w głowie nie mieści, że przez 6 lat szukania pracy w branży ta osoba na to nie wpadła. Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:59 Dlatego też uznaję, że nie mamy do czynienia z prawdziwym człowiekiem, ewentualnie ten genialny doktor kłamie autorce co do swojego zaangażowania w szukanie pracy. A temat mi bliski, bo też długo szukałam idealnej pracy. Tylko że zamiast siedzieć i znajdować kolejne powody, żeby mówić, że nie da się, poszłam do nieidealnej, zanim znalazłam lepszą to przynajmniej sobie lata doświadczenia do CV zdobyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:15 Czyli podsumowując: Osoba wysłała 1000 aplikacji albo 2000 - w zależności od wypowiedzi Nie wiadomo czy na konkretne ogłoszenia czy spamowałą firmy Ma wykład raz na 3 miesiące co się przelicza na ... kilka tygodni w roku. Dochód z tej aktywności pozwala się jej utrzymać przez cały rok Jest prawnikiem, ale nie wiem jak ogarnąć swoje ubezpieczenia Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:21 >Nie wiadomo czy na konkretne ogłoszenia czy spamowałą firmy Otoz to. Takie osoby zakladaja, zs maja tak swietne wyksztalcenie ze na kolana pasna jak zobacza ten doktorat i wyklady. Ale nie rozumieja ze to aplikacje wg slow kluczy rankinguja tysiace CV Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:25 To sie usuwa doktorat..aczkolwiek pracuje z dziewczyna, ktora ma doktorat z lingwistyki, ktos tam z egiptologii, ktos z ochrony srodowiska i problemow nikt im nie robil przy rekrutacji... Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:29 Ale co da usunięcie doktoratu jeżeli firma w ogóle nikogo nie szuka do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:30 Alez szukaja, w dalszym ciagu stanowiska pojawiaja sie, co prawda nie jakies prestizowe ale pojawiaja sie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:30 A ja znam kobiete po lingwistyce stosowanej ktora przez lata pracy nie mogla dostac w Hiszpanii Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:31 Z pocalowaniem reki wezma kogos kto zna angielski, nawet moglaby dawac prywatne lekcje. Ale nie, nie da sie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:36 No w tej Hiszpanii wcale nie. W jakis pierdziszewie mieszkala. Jej maz dostal prace w Niemczech i tam sie przeniesli. Tam dostala robote Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:42 W Polsce w pierdziszewie też średnio angielski potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:43 No wlasnie. W dodatku mase native speakers oferuje korepetycje na Preply itd portalach. Spotkania online. Moje dziecko ma tak korki z francuskiego Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:14 Tak, tez mozna ewentualnie..albo paradoksalnie polski, tez sa osoby zainteresowane nauka naszego jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:36 No ale come on to trzeba jednak mieć minimum przygotowania a nie tylko „być nativem” Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:42 Niekoniecznie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:08 Znałam kiedyś Angielkę, która wylądowała w Tychach. Uczyła bodajże w zawodówce, ale całe Tychy latały do niej na korki/konwersacje. Tanebo, to twoje pierdziszewo, kojarzysz ją? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:31 Nawet kilka dni w roku by starczyło na utrzymanie się cały rok Ta akurat instytucja rozumie, że rozmawia z gigantem formatu światowego w swojej dyscyplinie. Samo użyczenie nazwiska by je sobie wpisali do harmonogramu kursów idzie w wiele tysięcy euro. Nawet bez fizycznej pracy czy wykładu jest to ogromny wabik. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:34 No to super, wszystko gra Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:37 Ok. To musi być trolling. bmtm napisał(a): > Ta akurat instyt > ucja rozumie, że rozmawia z gigantem formatu światowego w swojej dyscyplinie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:38 Też tak zaczęłam myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:57 Dokladnie. Przysiadam sie. Moj przyjaciel jest profesorem w swej dziedzinie., zapraszany jest na rozmaite konferencje by gledzic i pomimo ze jest wielkim autorytetem w swojej dziedzinie nikt mu nie placi za wyklad tyle by starczylo na wiele miesiecy. Stawki sa od kilkuset funtow do 1-2 tys ale to rzadko i w US ( oraz przelot hotel wyzywienie) A juz giganty w jakiejs dziedzinie nie maja problemu z dostaniem pracy na etacie na uniwersytecie czy w instytucie Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:59 Profesorem na jakiej uczelni i po jakiej uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:01 Historia sztuki. University of Sussex. Studiowal w wielu miejscach na roznych etapach i byl na wielu stypendiach Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:02 Acha czyli wchodzimy w defensywę. Ja tam robiłam doktorat na zagranicznej uczelni i dziwię się. Bo po to właśnie człowiek jeździ na konferencję żeby networkingowac. I w ten sposób dowiaduje się gdzie się coś zwalnia kto szuka co w trawie piszczy i skąd granty. To jest część tego zawodu. Praca naukowa, nauczanie i networking. Ktoś kto sam sobie nie umie znaleźć nie będzie umiał znaleźć nic dla swoich studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:58 daniela34 napisała: > Panie się posuną Zmieścisz się, chudzino Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:38 daniela34 napisała: > Panie się posuną scieśnijcie się, koleżanki, ja też tu przycupnę. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:11 daniela34 napisała: > Panie się posuną Dosiadam się. Daniela, masz ciastka? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:24 daniela34 napisała: > Zawsze! 😀 <3 Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:50 Ocena rynku pracy nie zmienia przecież obiektywnie wysokich kwalifikacji czy wybitności danej jednostki. Choćby ktoś wysłał i 50000000 aplikacji i pozostało to bez odzewu nie odbiera to takiej osobie kwalifikacji, poziomu intelektualnego czy kompetencji. Problemy psychiczne dziewuszek z działu hr (często po licencjacie) mało kogo obchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:54 Duży bank zachodni szuka np. eksperta od międzynarodowego prawa patentowego w bardzo niszowym zagadnieniu. Taka osoba się zgłasza, a jej aplikacja jest analizowana przez dziewczynkę z hr lat 26 po licencjacie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:55 Pani się na tym nie zna za cholerę, ale podejmuje decyzję bez jakiejkolwiek obiektywnej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:04 No i trzeba było od tego zacząć, że wielce wykształcony doktor prawa nie podskoczy jakiejś pindzi z haerów. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:25 Ale czyż to ńie AI teraz te CV selekcjonuje…? Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 17:32 Ale łatwiej mieć ból d*py o jakąś młodszą i w związku tym na pewno niewykwalifikowaną dziunię. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:57 Aha, i ten bank nie wskazuje żadnych kryteriów, które są dla niego istotne przy zatrudnieniu osoby na to stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:00 ciekawe jak znalazła robotę Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:00 >Taka osoba się zgłasza, a jej aplikacja jest analizowana przez dziewczynkę z hr lat 26 po licencjacie. No to dziwne masz wyobrażenia. Aplikacje w XXI wieku analizuja systemy. To one wylawiaja z tysiecy CV na podst " slow kluczy" i otrzymuje zadanie: wylowic 20 najbardziej pasujacych. Nastepnie jest to przesylane do hiring manager czyli przyszlego szefa tejze zatrudnianej osoby. Ten decyduje o pytaniach jakie dziewuszka zadaje w 1 rundzie Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:04 Acha tu cię boli? Guzik wiesz o wykształceniu czy pracy babeczki z HR. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:13 W ogóle mnie to nie ciekawi. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:12 Ale z tymi HR-ami to trochę prawda. Kto nie spotkał nigdy nikogo, kto dukał w obcym języku, a miał sprawdzać ematkową znajomość języka, łapka w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:15 Tylko bohater tej opowieści ponoć nie dociera do etapu rozmowy, więc nie wie, czy "panienka z HR po licencjacie" duka czy nie duka. Bo on ponoć nie dostaje odpowiedzi. To znaczy czasem dostaje. Ale nie dostaje. To zależy, w którym miejscu wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:16 Przepraszam. Nie panienka. Dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:22 To samo napisałam. Odpada na HR, choć nikt nigdy nie odpowiedział na jego CV. Magia. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:15 Najczęściej, a zwłaszcza w wielkich bankach, proces wygląda tak, że „dziewczynka z HR” porozmawia o oczekiwaniach finansowych, dostępności, sprawdzi język, a nie podejmuje decyzje. Potem są etapy merytoryczne. Na rozmowie z HR trzeba naprawdę wyjść na psychopatę/furiata/osobę, z którą nie da się współpracować, żeby odpaść. Poza tym, skoro nikt nigdy nie odezwał się na Twoje CV, to skąd pomysł, że odrzuciła Cię „dziewczynka po licencjacie”? Miałam poczucie, że jesteś smutnym samotnym człowiekiem (po innym wątku), ale myślę, że jesteś po prostu zarozumiałym bucem, którego wszyscy omijają szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:54 ależ oczywiście. Pomogłabym, ale chwilowo nie mamy ofert pracy dla teoretyków z prawa patentowego, kosmonautów ani fordanserów. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:28 z gigantem formatu światowego w swojej dyscyplinie....łkam Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:43 bmtm napisał(a): > Samo użyczenie nazwiska by je sobie wpisali do harmonogramu kursów idzie w wiele > tysięcy euro. Nawet bez fizycznej pracy czy wykładu jest to ogromny wabik. o, Warren Buffet zmienił branżę? I jeszcze odkrył sekret odmłodzenia się o pół wieku? No, to już się nie dziwię tej historii. 🤣🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:10 bmtm napisał(a): Ta akurat instyt > ucja rozumie, że rozmawia z gigantem formatu światowego w swojej dyscyplinie. Oplułam ekran. Tylko Polaczki głuptaski się nie poznały 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:18 Powiem tak - po sobie powiem oczywiście - wygląda na to, że w tym CV brakuje jeszcze jednej istotnej informacji: czemu tak wybitna jednostka szuka pracy akurat w tak "nie bardzo podłym mieście" (ja jeszcze w trybie poświątecznym, cytat z kolędy). Choć może AI i tak ma to w swojej wirtualnej dudzie? Może taki znawca prawa patentowego powinien zahaczyć się gdzieś w inkubatorach przedsiębiorczości i pomóc młodym ludziom? Mnie w sumie to wszystko wygląda na problemy osobowościowe. Nauczyć się można, napisać można, opowiedzieć można, ale już zagadać do kogoś i wkręcić się w grupę celem polepszenia sytuacji zawodowej - to już nie na głowę niektórych genialnych jednostek. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:21 Ja myślę, że ta genialna głowa po prostu nie istnieje. To znaczy gdzieś tu może i jest jakaś historia człowieka grubo po trzydziestce, który zrobił doktorat na zagranicznej uczelni i nie może się odnaleźć na rynku (tak, być może z powodów osobowościowych), ale cała reszta to już nadbudowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:22 Myślę, że to bardzo trafna diagnoza Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:44 Ja myślałam, że ten słoty chłopiec to narzeczony naszej autorki. Wciska jej kit, że pracy znaleźć nie może od 3 lat bo jest zbyt madry, za dobrze wykształcony i świat się boi jego intelektu....tymczasem mieszka u autorki i objada jej lodówkę Odpowiedz Link Zgłoś