Dodaj do ulubionych

Konkursy kuratoryjne

15.01.25, 11:56
Pewnie są tu mamy laureatów i finalistów konkursów kuratoryjnych w szkole podstawowej. Najbardziej interesuje mnie Mazowsze. Mój syn jest w 7 klasie ale udało mu się przedostać do etapu wojewódzkiego z biologii. Czy na tym ostatnim etapie także obowiązuje zasada, że jeśli próg 90% nie zostanie osiągnięty przez 25% startujących dzieci, to laureatami zostaje te 25% najlepszych? Rejonowy etap był bardzo trudny, próg 85% osiągnęło 5 uczniów z 186 dopuszczonych… Czy etap wojewódzki też jest taki wymagający czy mniej? Rozumiem, że z tej grupy 40-50 uczniów w finale część jest laureatami a część finalistami - czy tytuł finalisty coś daje?
Obserwuj wątek
    • scarlett74 Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 12:36
      Każde kuratorium ma swój regulamin, musisz się zapoznać . W mnie, z regulaminu konkursów przedmiotowych : "W przypadku nieosiągnięcia przez uczestników stopnia wojewódzkiego danego konkursu
      80% punktów możliwych do zdobycia, tytuł laureata otrzyma 10 uczestników
      z najwyższymi wynikami pod warunkiem uzyskania nie mniej niż 50 % punktów
      możliwych do zdobycia". Laureat daje pierwszeństwo w wyborze szkoły średniej, finalista daje punkty, u mnie 7 pkt.
      • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 13:41
        Dziękuję!!! Dobra wiadomość, że tytuł finalisty daje punkty.
    • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 12:36
      Przede wszystkim gratulacje. Na ostatnim etapie również obowiązuje zasada - 90% lub (jeśli ten wynik uzyska mniej niż 25%) 25% najlepszych najlepszych zostaje laureatami. Zwykle obowiązuje to drugie kryterium. Tytuł finalisty uzyskuje uczestnik, który uzyskał minimum 40%, więc być może nie każdy uczestnik ostatniego etapu zdobędzie tytuł finalisty.
      Finalista kuratoryjnego to 7 dodatkowych punktów w rekrutacji E8. Laureat daje 200 punktów, czyli de facto wolny wstęp do wybranego LO.

Tu masz regulamin:

bip.kuratorium.waw.pl/download/2/3070/ZalacznikdozarzadzeniaMKORegulaminMSCDN.docx
      • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 12:41
        I jeszcze odnośnie trudności to nie da się ocenić. Mój syn twierdzi, że 2 etapy są najgorsze i najbardziej go stresują. 3 etapy zwykle idą mu o wiele lepiej i są dla niego prostsze.
        • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 13:40
          Bardzo dziękuję!!! I nawzajem, bo jak widzę, masz prawdziwego weterana konkursowego na stanie!
          👍🏼👍🏼👍🏼
          • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 13:54
            Biologia to jeden z trudniejszych kuratorów. Właśnie sprawdziłam listę i przyjaciółka mojego syna, piekielnie zdolna, niestety się nie dostała🫤
            • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 15:23
              Cieżka sprawa z tymi konkursami, są stresujące. Ale za to wielkie potencjalne korzyści przy rekrutacji licealnej, więc moim zdaniem naprawdę warto próbować!

Czekamy jeszcze na wyniki z rejonowego z matematyki, bo z angielskiego nie zdążył przepisać prawidłowego rozwiązania ostatniego zadania na kartę odpowiedzi i zabrakło 4 punktów właśnie z punktu…
              😢
              • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 15:31
                To trzymam kciuki za matmę, też czekamy na wyniki rejonowego z matmy. Dzisiaj jeszcze była fizyka. Mój twierdzi, że matma była raczej prosta a fizyka nawet bardzo prosta. Zobaczymy jakie będą progi.
                • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 15:45
                  Super, to wzajmnie, mam nadzieję, że obie się będziemy cieszyły 23.01, jak ogłoszą wyniki z matmy!🤞🏼🤞🏼🤞🏼
                • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 23.01.25, 11:33
                  I jak tam matma? Mój syn ma 15 punktów więc duża szansa że będzie w etapie wojewódzkim, bo to akurat poniżej 25% wypada wszystkich piszących! Ale oficjalna lista awansowanych dopiero na koniec lutego…
            • laurielle Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 16:12
              ania_z_zielonymii napisał(a):

> Biologia to jeden z trudniejszych kuratorów. Właśnie sprawdziłam listę i przyj
              > aciółka mojego syna, piekielnie zdolna, niestety się nie dostała🫤

Mój młodszy też nie przejdzie. Brakło bardzo malutko, ale nie wybieram się na oglądanie, bo jest dopiero w 5 klasie. Już sam doszedł do właściwego wniosku, że za dużo grał i za mało się uczył, a wzięcie odpowiedzialności za własne błędy i wyciągnięcie z nich wnioskow jest cenniejsze niz awans w tym wieku.

Gratulacje dla awansujących!
              • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 16:36
                Dzięki!!!

5 klasa to bardzo wcześnie, nie wyobraźam sobie - trzeba materiał z połowy 5 klasy oraz całych klas 6, 7 oraz 8 klasy przerobić - ogrom pracy dodatkowej.

W 7 i 8 klasie dużo mniejszy wysiłek. Mój te szkolne etapy zrobił z marszu, bo miał sprawdzić co takiego ten konkurs pod kątem 8 klasy, a że jakimś cudem przeszedł, to przygotowywał się przez miesiąc codzinnie coś oglądając na Youtube i robiąc testy z lat ubiegłych. Teraz mam nadzieję będzie zmotywowany bardziej!
                • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 16:40
                  Niech sobie Twój młody przejrzy program merytoryczny, szczególnie sekcję z etapu wojewódzkiego. Są tam podane książki pomocne w przygotowaniu:

konkursy.mscdn.pl/images/konkursy2025/Program_merytoryczny_BIOLOGIA_2024_2025.pdf
                  • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 16:53
                    Dzięki!!! ❤️
    • mikaaan Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 13:51
      Tytuł finalisty daje 7 pkt, ale np. w dolnośląskim nie każdy uczestnik finału to finalista. Wymagane jest uzyskanie minimum 50% w III etapie.
      • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 15:24
        Właśnie za radą dziewczyn przebrnęłam przez regulamin i finalistą na Mazowszu będzie każdy z 40%! Więc to już praktycznie w kieszeni, bardzo się cieszę.
        • b.bujak Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 17:28
          gratulacje!
          pamiętaj, żeby przypilnować, żeby to wszystko zostało zapisane na świadectwie;
          zbieraj wszelkie dyplomy i kiedy juz wybierzecie szkołę to warto sprawdzić jaki konkurs daje jeszcze jakies punkty w danej szkole / na danym kierunku;
          • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 17:51
            Dzięki! Bardzo się dziś ucieszyłam. Mam nadzieję, że nie zmienią się przepisy zanim mój młody dotrze do 8 klasy i rekrutacji!!!
            • b.bujak Re: Konkursy kuratoryjne 15.01.25, 19:20
              jak już teraz jest finalistą to za rok będzie laureatem smile
              a wtedy otwiera z buta drzwi każdej szkoły a egzamin ósmoklasisty to formalność

powodzenia smile
              • arthwen Re: Konkursy kuratoryjne 23.01.25, 14:37
                Niestety nie ma takiego przełożenia.
                Syn znajomej w 7 klasie był finalistą i w 8 też niestety nie udało mu się zostać laureatem. Jest podwójnym finalistą, ale nic to nie daje (tzn miał te 7 punktów, ale drugi ten sam konkurs nie daje następnych punktów). Przy czym akurat miał i tak na tyle dużo punktów, że bez problemu dostał się do szkoły pierwszego wyboru z topki wink
                • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 23.01.25, 16:26
                  Oczywiście, nic nie jest pewne, ale obserwując jak dzieciaki na przestrzeni roku poprawiają choćby tempo pisania i ogólne zarządzanie czasem to jestem jednak pełna optymizmu!!! 👍🏼
                  • arthwen Re: Konkursy kuratoryjne 23.01.25, 20:01
                    I powodzenia! Dobrze, że syn startował w tym roku, bo zawsze jest to jakieś doświadczenie i za rok przynajmniej będzie wiedział z czym to się je wink
                    No i widać, że zdolne dziecko, więc nie ma się czym martwić smile

U nas niestety też są przepisy dotyczące % uczestników, więc np z hiszpańskiego 2 lata temu było tak, że laureatem zostały tylko osoby, które napisały powyżej 98%, czyli de facto można było zrobić tylko jeden i to niewielki błąd. Z wielu przedmiotów również w 2 etapie, rejonowym, progi są dużo wyższe, właśnie ze względu na ten drugi warunek, dotyczący maksymalnego procenta uczestników, którzy mogą przejść dalej. I co z tego, że w regulaminie jest, że wystarczy 75%, jak de facto okazuje się, że trzeba było mieć 87%, żeby w ogóle zakwalifikować się do wojewódzkiego wink Tym niemniej właśnie zazwyczaj te dzieci, którym się nie udało "o wlos", to i tak są na tyle zdolne, że dostają się do wybranych szkół bez problemu wink
                    • una_mujer Re: Konkursy kuratoryjne 23.01.25, 20:32
                      Jakie to województwo? Straszne zasady; w mazowieckim próg 85% daje gwarancję przejścia dalej, a pierwszych 25% wyników wchodzi dopiero wtedy, gdy za mało dzieci osiągnie próg 85%
                      • arthwen Re: Konkursy kuratoryjne 24.01.25, 13:46
                        Małopolska
                      • arthwen Re: Konkursy kuratoryjne 24.01.25, 13:57
                        Dokładnie w regulaminie jest tak:
                        Do etapu wojewódzkiego kwalifikuje się uczniów, którzy w etapie rejonowym uzyskali
                        co najmniej 70% punktów możliwych do zdobycia, ale liczba zakwalifikowanych do etapu
                        wojewódzkiego nie może przekroczyć 20% liczby uczestników etapu rejonowego.
                        3. Tytuł laureata konkursu otrzymują uczniowie, którzy w etapie wojewódzkim uzyskali co najmniej
                        85% punktów możliwych do zdobycia, ale liczba laureatów nie może przekroczyć 20% liczby
                        uczestników etapu wojewódzkiego.
                        4. Tytuł finalisty konkursu otrzymują uczniowie, którzy w etapie wojewódzkim uzyskali
                        co najmniej 50% punktów możliwych do zdobycia.

To akurat z j. polskiego, minimalne procenty wymagane do przejścia/uzyskania tytułu były różne w różnych konkursach (wiem akurat, bo moje dziecko brało udział w paru). I tak na przykład teoretycznie, żeby dostać się do rejonu trzeba było uzyskać 70%, natomiast de facto ze względu na drugi warunek próg był podniesiony do 85,7%. W etapie wojewódzkim, żeby zostać laureatem trzeba było teoretycznie mieć 85%, a ze względu na drugi warunek próg był podniesiony do 91,7%.
                        • arthwen Re: Konkursy kuratoryjne 24.01.25, 14:00
                          To z polskiego, z angielskiego były chyba jeszcze wyższe progi o ile pamiętam, a z niszowych języków bywają w ogóle całkiem kosmiczne, tak jak wspomniane wyżej 98%
                    • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 24.01.25, 11:33
                      Dzięki!!! Mam nadzieję, że właśnie to doświadczenie i większa dojrzałość zaprocentują w przyszłym roku, jeśli w marcu nie da rady.

Mazowsze ma dobre zasady, 25% startujących jest zawsze na podium!!!
    • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 13:14
      Udało się i mój młody osiągnął 85% w etapie wojewódzkim i jest w 25% najlepszych piszących, co oznacza tytuł laureata.

Chciałam zapytać inne mamy laureatów z Warszawy - o jakich liceach myślą wasze dzieciaki?
      • duramater Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 13:26
        Gratulacje! A myśli o biol-chem czy o innym profilu? Bo laureat otwiera mu każde drzwi. Co prawda, w Staszicu w matrixie mówią, że przyjmują ale radzą zrobić test na wejście, żeby potem nie było rozczarowań. No, ale cały świat i stopwink
        Dzieci z laurami wybierają to, co ich przekona na dniach otwartych. Zwykle Staszic, Czacki, Hoffmanowa, Poniatówka itp.
        • duramater Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 13:29
          * w matexie, głupi słownik😛
        • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 15:03
          Raczej biotechnologie a nie medycyna interesują mojego, więc ten biol-chem niekoniecznie, matematyka rozszerzona za to tak… Staszic mnie trochę zniechęca takim strasznie mocnym nakierowaniem na ścisłe przedmioty już. Myślimy o 2STO czyli Jasienicy i klasie IB? Mój syn bardzo lubi języki obce i jest na bardzo zaawansowanym poziomie z angielskiego i hiszpańskiego. Co też okropnie utrudnia wybór liceum, bo języki leżą nawet w topowych państwowych szkołach…
          • duramater Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 15:18
            Nie nastawiajcie się, że szkoła ogarnie wszystkie kierunki zainteresowań od matmy, biologii po języki. Trzeba ustalić priorytety. Cześć robić we własnym zakresie.
            Skoro z matmy też ma szanse na laureata to ten matex warto rozważyć, podobnie jak biol-chem-mat. Szkoła ma kółka z tych przedmiotów i innych. Mnie się bardzo podobała, choć moje dziecko wybrało inną, bo obawiali się, że nie będzie zgody na urywanie się i działalność artystyczną.
            I zwróciłabym uwagę na szkoły, które wspierają uczniów w wielu dziedzinach oraz współpracują z uczelniami.
            Na niepublicznych się nie znam.
            Każdą opcję musicie sprawdzić naocznie, pogadać z ludźmi - nauczycielami i uczniami i poczuć, czy pasuje. A poza tym szkoła to tylko szkoławink w każdej może się uczyć ktoś utalentowany, byle nie przeszkadzano mu w tym i trochę wspieranowink
          • swinka-morska Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 15:43
            casaespigol napisała:

> Mój syn bardzo lubi języki obce i jest na bardzo zaawan
            > sowanym poziomie z angielskiego i hiszpańskiego. Co też okropnie utrudnia wybór
            > liceum, bo języki leżą nawet w topowych państwowych szkołach…

Językami bym się w ogóle nie kierowała przy wyborze liceum. Nauczy się poza szkołą.
          • mayolijka Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 15:43
            Do Jasienicy będzie musiał zdać egzamin, konkurs nic tutaj nie zmienia.
            • duramater Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 16:25
              Ale to chyba nie problem, przynajmniej z ang i matmy. A kuratory i olimpiady nie zwalniają z tych egzaminów, przecież to jest dużo większa wiedza niż przeciętna?
              • duramater Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 16:33
                Ok. Doczytałam. Za laureata biologii dodatkowe 5 pkt, zwolnienie - musi być conajmniej finalista odpowiednio z matmy, języka i polskiego. Jednak biorąc pod uwagę dane, że jest super ang/hiszp. i matma, to pójdzie na max (chyba, że tytuł jeszcze wpadnie) i tylko polski może być niewiadomą. Luz. Tylko terminów na rejestrację trzeba pilnować. Warto jednak sprawdzić, czy jest wartość dodana tej szkoły.
                • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 16:41
                  duramater napisała:

> Warto jednak sprawdzić, czy jest wartość dodana tej s
                  > zkoły.

Wg mnie nie ma. Mój syn jest obecnie w jednej z najlepszych podstawówek w Polsce (prywatnej) i z ulgą przechodzimy do państwowego LO. Już podziękujemy za szkolnictwo prywatne. Szkoda, że za późno dowiedziałam się, że w Warszawie jest szkoła państwowa z klasami matematycznymi, bo podjęlibyśmy inne decyzje co do sp.
                  • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 18:52
                    No, żebyś się nie rozczarowała, jak córka moich znajomych Batorym… W wielu państwowych liceach jest jednak mentalność feudalna, dyrektorka to pan i władca… dzieciaki chowane w demokracji i z poczuciem swojej wartości nagle przechodzą rodzaj fali. Sama tego doświadczyłam, byłam gwiazdą w mojej podstawówce a w Zamoyskim przez 4 lata próbowano mi wmówić, że jestem nic nie warta i to mimo olimpiad i dostania się na 5 kierunków studiów… nie chcę tego dla mojego syna…
                    • swinka-morska Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 19:46
                      Zamojski jest znany od zawsze że złego traktowania uczniów. Na szczęście nie wszędzie tak jest.
                    • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 19:48
                      casaespigol napisała:

> No, żebyś się nie rozczarowała, jak córka moich znajomych Batorym… W wielu pańs
                      > twowych liceach jest jednak mentalność feudalna, dyrektorka to pan i władca… dz
                      > ieciaki chowane w demokracji i z poczuciem swojej wartości nagle przechodzą rod
                      > zaj fali. Sama tego doświadczyłam, byłam gwiazdą w mojej podstawówce a w Zamoys
                      > kim przez 4 lata próbowano mi wmówić, że jestem nic nie warta i to mimo olimpia
                      > d i dostania się na 5 kierunków studiów… nie chcę tego dla mojego syna…

Jestem spokojna. Dzieci z mojej rodziny, moich przyjaciół i znajomych są w Staszicu. Mam info z pierwszej ręki jak tam jest😉
                      • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 19:58
                        Może tam jest akurat OK, ale Batorego i Zamoyskiego odradzam, bo też mam świeże info i nic się nie zmieniło…
                        • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 20:38
                          Mój dobry kolega uczył wiele lat w 2SLO. Zwolnił się jakoś rok temu. Nie będę powtarzała co mówił o szkole, bo jest specyficznym, często niezadowolonym z życia człowiekiem, więc prawdopodobnie jego opinie były nadmiarowe, ale skutecznie obrzydził nam tę szkołę😬
                          • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 20:45

> Mój dobry kolega uczył wiele lat w 2SLO. Zwolnił się jakoś rok temu. Nie będę p
                            > owtarzała co mówił o szkole, bo jest specyficznym, często niezadowolonym z życi
                            > a człowiekiem, więc prawdopodobnie jego opinie były nadmiarowe, ale skutecznie
                            > obrzydził nam tę szkołę😬

Może streść główne zarzuty chociaż? 🙏🏼🙏🏼🙏🏼
                            • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 20:47
                              Narzekał na niski poziom i bananową młodzież.
                              • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 20:50
                                Ale uczył klasy IB czy normalne? Bo to spora różnica w ilości nauki.
                                • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 20:54
                                  Aż tak bardzo nie wnikałam, jakiegoś humanistycznego przedmiotu chyba uczy/uczył. Nawet nie jestem pewna czy w końcu się zwolnił czy na narzekaniu poprzestał.
                • en10 Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 17:54
                  duramater napisała:

> Warto jednak sprawdzić, czy jest wartość dodana tej s
                  > zkoły.

Moim zdaniem, w przypadku 2SLO IB jest duża wartość dodana. Począwszy od mniejszych klas, przez wybór ścieżki edukacyjnej dopiero od drugiej klasy (z możliwością późniejszej korekty), lekcje po angielsku, super nauczycieli-pasjonatów, aż do sporej ważności na szeroko pojęty stan psychiczny uczniów. Pomijam w tym wszystkim system matury międzynarodowej, bo zakładam, że jak komuś nie pasuje to tej szkoły nie rozważa.
                  • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 18:44
                    en10 napisała:

> duramater napisała:
                    >
                    > > Warto jednak sprawdzić, czy jest wartość dodana tej s
                    > > zkoły.
                    >
                    > Moim zdaniem, w przypadku 2SLO IB jest duża wartość dodana. Począwszy od mniejs
                    > zych klas, przez wybór ścieżki edukacyjnej dopiero od drugiej klasy (z możliwoś
                    > cią późniejszej korekty), lekcje po angielsku, super nauczycieli-pasjonatów, aż
                    > do sporej ważności na szeroko pojęty stan psychiczny uczniów. Pomijam w tym ws
                    > zystkim system matury międzynarodowej, bo zakładam, że jak komuś nie pasuje to
                    > tej szkoły nie rozważa.

Dokładnie, bardzo ta szkoła i klasa IB pasuje do mojego młodego, przede wszystkim szerokim zakresem przedmiotów, u nich jest tygodniowo nawet 38 godzin lekcyjnych plus kółek jeszcze mnóstwo. I późniejszym momentem specjalizacji…

• casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 18:41
              Za finalistę z matmy będzie zwolniony i zostanie mu do zdania tylko polski i angielski. A za laureata biologii będzie miał 5 dodatkowych punktów. Więc Jasienica też jest w zasięgu.
        • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 15:03
          Dzięki za info!
      • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 15:05
        Brawo, podwójne brawo, że z biologii. Czekamy teraz wspólnie na wyniki z matmy😉
        Mój syn z wieloma tytułami olimpijskimi i kuratoryjnymi idzie do matexu w Staszicu. Za tydzień dni otwarte, warto się rozejrzeć.
        Dzieciaki z matexu idą również na medycynę (z tego co przekazała dyrekcja na dniach otwartych w tamtym roku), więc matex dla takiego zdolnego 7klasisty jak Twój syn to byłby dobry wybór😉
        • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 18:48

> Brawo, podwójne brawo, że z biologii. Czekamy teraz wspólnie na wyniki z matmy?
          > ?
          > Mój syn z wieloma tytułami olimpijskimi i kuratoryjnymi idzie do matexu w Stasz
          > icu. Za tydzień dni otwarte, warto się rozejrzeć.
          > Dzieciaki z matexu idą również na medycynę (z tego co przekazała dyrekcja na dn
          > iach otwartych w tamtym roku), więc matex dla takiego zdolnego 7klasisty jak Tw
          > ój syn to byłby dobry wybór😉

Staszic to super szkoła, ale właśnie trochę boimy się poziomu lektoratów i za mocnego skręcenia w mat/fiz… Klasy IB najbardziej nas kuszą, przede wszystkim późniejszym wyborem rozszerzeń, bo dopiero w 3 klasie i opcją wyjazdu za granicę gdyby sytuacja w Polsce stała się niebezpieczna…

Tak, też czekamy na wyniki z matmy za tydzień - nas urządza finalista już nawet, ale zobaczymy! Trzynam kciuki i za twojego!
          😉
        • una_mujer Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 20:00
          Córka się zastanawia nad mat-fiz-inf w Staszicu i ja jej odradzam - patrząc na poprzednie lata miałaby szansę być jedyną dziewczynką; towarzysko słabo. W Czackim mat-fiz podobno też ma rozszerzoną informatykę, ciekawa jestem opinii, ale tam dni otwarte dopiero na koniec kwietnia...
          • ania_z_zielonymii Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 20:31
            una_mujer napisała:

> Córka się zastanawia nad mat-fiz-inf w Staszicu i ja jej odradzam - patrząc na
            > poprzednie lata miałaby szansę być jedyną dziewczynką; towarzysko słabo. W Czac
            > kim mat-fiz podobno też ma rozszerzoną informatykę, ciekawa jestem opinii, ale
            > tam dni otwarte dopiero na koniec kwietnia...z

Z tego samego powodu odradziłam mojemu synowi mat-fiz-inf w Staszicu. Brak dziewczyn w klasie nawet dla chłopców nie jest korzystne. Kiedyś czytałam jakieś badania z USA, że dziewczynki bardzo zyskują na jednopłciowej edukacji za to chłopcy wręcz przeciwnie, tracą. W matexie na szczęście jest co roku sporo dziewczyn.
            Co do informatyki, to w tamtym roku robiłam solidne rozeznanie i wysoki poziom tego przedmiotu trzyma niestety tylko Staszic.
            • una_mujer Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 21:13
              Dziękuję Ci bardzo! Tak się obawiałam, jeśli chodzi o ten poziom informatyki...
          • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 17.03.25, 20:43
            una_mujer napisała:

> Córka się zastanawia nad mat-fiz-inf w Staszicu i ja jej odradzam - patrząc na
            > poprzednie lata miałaby szansę być jedyną dziewczynką; towarzysko słabo. W Czac
            > kim mat-fiz podobno też ma rozszerzoną informatykę, ciekawa jestem opinii, ale
            > tam dni otwarte dopiero na koniec kwietnia...

Tak, to też bierzemy pod uwagę. W Jasienicy są 3 klasy IB po 22 dzieciaków i rozkład dziewczynki/chłopcy to 60/40%. Ten okres w życiu jest mega ważny pod kątem relacji.
    • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 12.04.25, 10:29
      Mam takiego newsa, bo w kosekwencji zdobycia przez mojego młodego tytułu laurata robiłam wywiad, że niektóre społeczne licea mają tak wcześnie egzaminy wstępne, że nie ma szansy dostarczyć zaświadczenia, że dziecko jest lauratem lub finalistą! Ja akurat sprawdziłam Jasienicę. Szczęśliwie mój jest w 7 klasie, ale wydaje mi się to krzywdzące dla ośmioklasistów…
      😢
      • scarlett74 Re: Konkursy kuratoryjne 12.04.25, 10:34
        Ale do rekrutacji do takich szkół nie liczy się punktacja, tylko wewnętrzna rekrutacja.
        • stara_pingwinica Re: Konkursy kuratoryjne 12.04.25, 10:50
          Tak, ale czasem coś dodają za obiektywne sukcesy.
          • scarlett74 Re: Konkursy kuratoryjne 12.04.25, 10:59
            Dlatego,piszę, że wew rekrutacja, a nie suche punkty. I w tej wew rekrutacji przecież kandydat podaje wszystkie swoje mocne strony, jak poda, czy pokaże wydruk że jest fin/laur to przecież mu uznają
            • stara_pingwinica Re: Konkursy kuratoryjne 12.04.25, 11:04
              No, tak. Warto rozmawiaćsmile przy czym rozstrzygnięcia konkursów mogą być już po rekrutacji. Ale samo przejście do II czy III etapu to też istotna informacja.
        • casaespigol Re: Konkursy kuratoryjne 12.04.25, 11:20
          Akurat w Jasienicy za finalistę już z angielskiego, matematyki i polskiego jest zwolnienie z egzaminów wstępnych a za lauratów / finalistów jest dodatkowe 5 / 3 punkty więc wpływ konkursów na rekrutację jest ogromny.
          • chenoa Re: Konkursy kuratoryjne 16.04.25, 00:45
            w jasienicy jest zwolnienie z egzaminu z danego przedmiotu, w ktorym ma oplimpiade/konkurs, pozostałe musi pisać
      • chenoa Re: Konkursy kuratoryjne 16.04.25, 00:47
        W Jasienicy zalezy w ktorej, IB rzeczywiscie, w polskiej jest pozno w tym roku rekrutacja wiec listy finalistow i lauretow juz sa opublikowane i do czasu rekrutacji tez czesc zaswiadczen choc nie wiem czy wszystkie będą wydane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka