Dodaj do ulubionych

"wspaniałe domy"

18.01.25, 23:11
Oglądamy z chłopem program o nowoczesnych domach. Miałam nadzieję że znajdę tam inspirację, bo zastanawiam się poważnie nad kupnem rudery w ciekawym miejscu, wyburzeniem i zbudowaniem od podstaw.

99% nowoczesnych domów wygląda jak wielkie klocki, albo kontenery albo połączone ze sobą kontenery. Materiały: stal, beton i szkło. Masa żelastwa, nawet w domu stalowe albo betonowe schody, surowo, kanciasto, zimno. Bardzo wysokie sufity. No zupełnie nie moja bajka. Patrzę na każdy z tych domów i sobie myślę, że za kilkadziesiąt lat będą straszyć.

Lubicie nowoczesne budownictwo?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: "wspaniałe domy" 18.01.25, 23:19
      Też nie lubię tych nowoczesnych domów. Takie bezosobowe są, bez duszy.
    • pepsi.only Re: "wspaniałe domy" 18.01.25, 23:20
      Lubię nowoczesność, ale mieszcząca sie w tym 1% big_grin

>Materiały: stal, beton i szkło. Masa żelastwa, nawet w domu stalowe albo betonowe schody, surowo, kanciasto, zimno. Bardzo wysokie sufity.

Zimno nie może być, ani zbyt pusto.
      Jeśli do tego co powyżej są ciepłe kolory ścian, chociaż trochę drewna i tkaniny, dużo tkanin (=brak pogłosu i echa) dodatki mówiące cokolwiek o właścicielach, o zainteresowaniach, guście, nadające swoisty charakter, które dają poczucie zamieszkania.
      To może być.
      • sueellen Re: "wspaniałe domy" 18.01.25, 23:40
        pepsi.only napisała:

> Lubię nowoczesność, ale mieszcząca sie w tym 1% big_grin
        .
        >
        > Zimno nie może być, ani zbyt pusto.
        > Jeśli do tego co powyżej są ciepłe kolory ścian, chociaż trochę drewna i tkani
        > ny, dużo tkanin (=brak pogłosu i echa) dodatki mówiące cokolwiek o właścicielac
        > h, o zainteresowaniach, guście, nadające swoisty charakter, które dają poczucie
        > zamieszkania.

A gdzie tam! Pusto i białe ściany !
        > To może być.
        >
    • ewka.n Re: "wspaniałe domy" 18.01.25, 23:27
      sueellen napisała:

> Materiały: stal, beton i szkło. Masa żelastwa, nawet w domu
      > stalowe albo betonowe schody,

Przyjdą pożary jak w LA (a zmiana klimatu jest przecież globalna), to ci z domu przynajmniej coś zostanie. A nie jak tam.
      • heca007 Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 10:49
        Szansa na to, że w Polsce pojawią się pożary jak w LA jest znikoma. Poza tym porządnie zbudowany dom nie oznacza, że w środku musi być wykończony jak schron. Nie lubię przesady w żadną stronę. Ani zbytniego przeładowania i przegrzania pomieszczenia ( także w sensie wizualnym) ani modnego ascetyzmu. Nie porwał mnie też ostatnio modny styl japandi. Mam wrażenie, że dość szybko przeminie i średnio będzie się "bronił" za kilka lat...
    • bywalec.hoteli Re: "wspaniałe domy" 18.01.25, 23:27
      Lubię. Jak są możliwości, to tylko kupować nowy dom. Ale oprócz betonu, stali i szkła masz jeszcze dużo pustaków ceramicznych. A wykończysz sobie ściany sufity i podłogi i schody czym tam chcesz.

Tylko nie lubię że nowe domy zwykle buduje się białe w połączeniu z antracytowymi okiennicami, drzwiami, bramami itp. Nie lubię tej kolorystyki.
    • nenia1 Re: "wspaniałe domy" 18.01.25, 23:30
      Bardzo. Oczywiście nie wszystko, ale ogólnie jestem na tak. Bardzo lubię nowoczesne proste i często bardzo logiczne, przyjazne otoczeniu budownictwo i tak samo proste, nowoczesne, surowe urządzanie wnętrz. Jest dla mnie kwintesencją harmonii i spokoju. Odpoczywam w takich wnętrzach i choć doceniam również urodę starych rustykalnych domów z tysiącem zakamarków, angielskich tapet we wzory, ciężkich zasłoni i starych mebli, toleruję to tylko na wyjazdach, nie chciałabym tak mieszkać. Stare w czym mogłabym mieszkać to coś najlepiej ze starej cegły, przerobione na nowoczesną industrialną architekturę, jakieś lofty na ten przykład ze starego młyna. Mój ulubiony polski architekt to Robert Konieczny, kocham jego projekty, np. przepiękny From the Garden. To jest coś co lubię, acz ten akurat dom jest poza moim zasięgiem cenowym.
      • ewka.n Re: "wspaniałe domy" 18.01.25, 23:41
        nenia1 napisała:

> Mój ulubiony polski architekt to Robert Konieczny, kocham jego
        > projekty, np. przepiękny From the Garden.

Fajny. Tak wyglądają domy we wszystkich filmach sci-fi. Ale tych optymistycznych oczywiście, a nie postapo smile

> To jest coś co lubię, acz ten akurat
        > dom jest poza moim zasięgiem cenowym.

No ba! "Powierzchnia użytkowa: 1997 m2" smile
      • al_sahra Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 08:51
        nenia1 napisała:

> Bardzo lubię nowocz
        > esne proste i często bardzo logiczne, przyjazne otoczeniu budownictwo i tak sam
        > o proste, nowoczesne, surowe urządzanie wnętrz. Jest dla mnie kwintesencją harm
        > onii i spokoju. Odpoczywam w takich wnętrzach i choć doceniam również urodę sta
        > rych rustykalnych domów z tysiącem zakamarków, angielskich tapet we wzory, cięż
        > kich zasłoni i starych mebli, toleruję to tylko na wyjazdach, nie chciałabym ta
        > k mieszkać. Stare w czym mogłabym mieszkać to coś najlepiej ze starej cegły, pr
        > zerobione na nowoczesną industrialną architekturę, jakieś lofty na ten przykład
        > ze starego młyna.

Ja podobnie (może z wyjątkiem tolerancji dla tradycyjnych angielskich wnętrz zdobnych w kwieciste tapety). Już abstrahując od jakichś architektonicznych perełek, podobają mi się tego typu domy:

www.realtor.com/realestateandhomes-detail/7425-SW-136th-St_Pinecrest_FL_33156_M59532-79599

www.realtor.com/realestateandhomes-detail/3230-Crystal-Ct_Miami_FL_33133_M99524-28454

• ib_k Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 10:55
        Bardzo podobnie myślę, lubię przestrzeń, wysokie sufity, proste kształty, funkcjonalność, duże przeszklenia ( oczywiście z pięknym widokiem😀).
        Domy w stylu XIXw lubię oglądać ale zdecydowanie nie chciałabym w nich mieszkać. Nadmiar mebli, kolorów, ozdób to nie jest mój styl. Męczy mnie takie otoczenie.
    • 3-mamuska Re: "wspaniałe domy" 18.01.25, 23:33
      Zalezy.
      Ja lubie malutkie domki przytulne ,ale moze byc kanciasto i z kontenerow.
      Ale lubie wlasnie surowo ,betony, bez gracenia.
    • heca007 Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 01:28
      Średnio. Bo nie lubię surowego betonu, stalowych elementów i nie chcę mieć tego w domu. Dodatkowo w tych domach wszystko zostało zaprojektowane tak, że jak przesuniesz mebel lub chcesz zmienić kolor kotar to zaburzasz przestrzeń o położeniu książki nie wspominając.
      Przyznam, że w kategorii "jak zachwyca skoro nie zachwyca" mam też domy znanych architektów. Ni cholery nie umiem zachwycić się, jako domem mieszkalnym willą Pniewskich w Warszawie oraz ostatnio lansowanym domem Książków w Tarnowie. Pewnie jestem za prosta ale nie umiem i już.
      • szarsz Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 05:07
        Dom Ksiazkow jest super! Idealny, ale nie dla mnie, bo mam zbyt żywe uczucia i dlatego nie mogłabym w takim mieszkać.
      • kocynder Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 08:22
        "Dodatkowo w tych domach wszystko zostało zaprojektowane tak, że jak przesuniesz mebel lub chcesz zmienić kolor kotar to zaburzasz przestrzeń o położeniu książki nie wspominając."
        A to jest akurat problem chyba wszystkich tych mieszkań/domów projektowanych przez architektów, nie tylko ultranowoczesnych. To domy "na pokaz" a nie do mieszkania, nie do życia.
        • heca007 Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 17:43
          O, właśnie przeczytałam o domu Edith Farnsworth i ona napisała, że nie może ustawić nawet wieszaka na ubrania a kosz na śmieci trzyma w szafie. Bo zastanawia się jak to wpłynie na ogólny wygląd domu i jak będzie wyglądało z zewnątrz. Przestrzeń jaką stworzył architekt jest stała, niemożliwa do zmiany.
    • claudel6 Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 02:50
      100 x tak.
      jestem fanką Roberta Koniecznego.
    • tanebo0001 Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 08:04
      Uwielbiam. I za nic mam te wszystkie chatki z piernika.
    • kropkacom Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 08:06
      Lubię nowoczesną architekturę. Jeszcze bardziej chyba modernistyczną czy okresu międzywojennego. Bardzo podoba mi się willa Eduarda Münze w Brnie. Zwłaszcza po renowacji. big_grin W ogóle lubię prawie każdy budynek zaprojektowany przez Ernsta Wiesnera.
    • b-b1 Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 08:15
      Lubimy, ale musiałam iść na kompromisy, bo mój mąż jest z opcji farm house 😂 . Przełamałam schemat surowości-wewnątrz dodając sporo drewna-( do stalowych schodów też)i na zewnątrz lukarny i spadzisty dach. Lubię stal,w połączeniu z drewnem, i szkło też lubię.
    • turkusowozlota Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 09:05
      Metal i beton to są materiały na które reaguje alergia. Zawsze mówię, że betonu będę miała w nadmiarze w grobowcu po wieczne czasy, więc nie mam ochoty oglądać go we wnętrzu domu czy mieszkania.
      Mnie wnetrze musi zapraszać i otulać. Lubię cieple, przytulne, trochę zagracone domy z duszą. Z pamiątkami po przodkach, z kwiatami, książkami, świeczkami i kocykami.
      Te nowoczesne domy maja dla mnie tylko jedna zaletę- duże przeszklenia, a za nimi widok.
      Oglądałam wiele takich programów i zawsze ten nowoczesny dom stawał na zupełnym odludziu. Wychodziło się przed dom i jak okiem sięgnąć, nie było innych zabudowań. No fajnie, pieknie, cisza, spokój, ale nie chciałabym tak mieszkać.
      • poszetka Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 09:17
        Mam tak samo. Moja siostra ma taki nowoczesny dom, nie lubię w nim przebywać. Nasze mieszkanie ma dużo ciepła , drewniane podłogi, obrazy i moja siostra mówi ,że czuje się jak w chatce drwala smile
        • b-b1 Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 09:50
          U mnie kolory/struktury ewoluują 😂.
          Tez byłam z opcji przytulnie, ciepłe kolory- rudości/ brązy/ ciepłe beże, półeczki otwarte , stoły / krzesła w ciepłych odcieniach drewna, firanki pięknie upięte itd… i tak miałam jakieś 30 lat - potem mi się odmieniło i nawet tu gdzie jeszcze mieszkam już mam surowiej. Nowy dom w zupełnie innej odsłonie - chociaż kompromisy go „ ocieplają” delikatnie. Betonu nie mam- musiałam odpuścić (a szkoda)😂
    • kanna Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 10:19
      Oglądałam podobny program, chyba tam było "najwspanialsze". Prowadziła kobitka koło 50 i młodszy facet.

Moje ulubione absurdy - basem w postaci długiej, betonowej rynny zawieszonej w przestrzeni. Bez brzegów, czy miejsc gdzie można usiąść,. Wchodzi przez okno na piętrze. Bez schodków.

Dwa piętrowe łóżka na środku pustej, betonowej przestrzeni , nazwanej "pokojem dziecięcym"
    • pani.asma Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 10:22
      krynico madrosci te dziwne domy same sie ogrzewaja i sa samowystarczealne
      jak bedzie wojna czy kataklizm to tylko ich mieszkancy przezyja
      wiec juz tak nie wybrzydzaj
    • gris_gris Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 10:59
      Nowoczesne tylko niektóre, te gornopolkowe raczej. Nie standardowe domy w zabudowie łanowej.

Podobają mi się nowoczesne domy na południu Europy, gdzie korzysta się z tradycyjnych lokalnych rozwiązań. Dizajnerski dom na Cykladach wygląda na pierwszy rzut oka jak taki sam starszy o sto lat.

Bardziej niż stricte nowoczesne podobają mi się modernistyczne, oraz z lat 50-60 (ale te raczej na Zachodzie, bo w Polsce w tym okresie siłą rzeczy nie powstawało dużo perełek). Mam zamiar w takim jak z Mad Men kiedyś zamieszkać, jak znudzi mi się obecny 120 letni dom smile
    • beaucouptrop Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 13:45
      W tej kwestii zgadzam się w 100% z tym co powiedział Le Corbusier, że przestrzeń, światło i porządek są rzeczami, których człowiek potrzebuje tak jak potrzebuje chleba czy miejsca do spania.
      Jestem fanką architektury modernistycznej. Domy van der Rohe np. willa Tugendhat czy dom Edith Farnsworth są dla mnie takim przykładem połączenia przestrzeni, światła, szlachetnych materiałów i harmonii. Dodatkowo doskonale wkomponowane w naturę.
      Willa Savoy i la Roche lepiej Corbusier to też mój ideał architektoniczny.
      Nie lubię przeładowaniej architektury i wnętrz. Musi być jasno, dużo przestrzeni i mało przedmiotów.
    • aqua48 Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 14:08
      sueellen napisała:

> Lubicie nowoczesne budownictwo?

Nie każde ale generalnie tak. Tylko wnętrza dla mnie muszą być mniej "nowoczesne" i zdecydowanie bardziej funkcjonalne (dla mnie salon połączony z kuchnią stanowi o braku funkcjonalności obu pomieszczeń, podobnie jak wolnostojąca wanna bezpośrednio w sypialni, czy toaleta z ogromnym oknem) z fajnymi miejscami do przechowywania, z wieloma półkami na książki na widoku itp. Nie cierpię też betonu na podłodze ani na ścianach, nie podobają mi się również "modne" lamele ani ściany pokryte miedzią.
      Więc tak, nie każdą nowoczesność w domu i zagrodzie jestem w stanie zaakceptować, ale niektóre projekty bywają piękne.
    • simply_z Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 17:49
      Nie przepadam ale doceniam. Na swój sposób podobają mi się te wielkie stodoły z przeszkleniami, wysokimi sufitami. A moim ideałem jest rzymska willa albo chata baby jagi:
    • ichi51e Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 19:13
      Jak człowiek zobaczy co oferuje rynek i do tego jeszcze ile sobie życzy za wszystko co nie jest ogólni dostępne jego wymagania wobec naturalnych materiałów i wybitnego rzemiosła bardzo spadaja
    • smoczy_plomien Re: "wspaniałe domy" 19.01.25, 19:20
      To chyba program sprzed ok. 7 lat. Do kompletu jeszcze były wtedy modne podłogi z płytek 120x120cm na wysoki połysk, kuchnie na wysoki połysk, panele winylowe i ciemne wnętrza (czarne, ciemnozielone).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka