Dodaj do ulubionych

Długie paznokcie w zawodach medycznych

24.01.25, 11:50
Sama jestem sobie winna...
Chodzę na rehabilitację (w tym masaże) w miejscu,.które generalnie nie cieszy się dobrymi opiniami. Zdecydowałam się na to, bo skusił mnie dość krotki czas oczekiwania w stosunku do innych miejsc.
Pań rehabilitantek jest kilka (trudno określić 6-8, tak na oko, ale nie pytałam), w różnym są wieku i zauważyłam, że dosłownie tylko 2 z nich mają krótkie, "gołe" paznokcie. Cała reszta malowane, podejrzewam hybrydy. Wyróżnia się tam jedna, młodą, z paznokciami jak na załączonym obrazku (zdjęcie z neta, ale długość i kolor się zgadza). Nie mam kompletnie wpływu na to, która mnie "przejmie" i drugi raz trafiłam na nią. Już za pierwszym razem DELIKATNIE zwróciłam uwagę, że niekomfortowo się czuję przy tym dotyku długich paznokci. Pani się roześmiała, zapewniając, że "każdy xzuje inaczej" i zaczęła dosłownie muskać opuszkami(?) Dziś ponowiłam uwagę, a Pani mi na to, że zastrzyków nie podaje, więc nie musi mieć krótkich.
Na litość sil kosmosu... Już standardy higieny w medycynie nienobowiazują? Chyba kiedyś było krótko i jasno (wcale?) teraz dowolnie? Pani oczywiście pracuje w rekawoczkach, ale ściąga je wypisując dokumentację. Mam ochotę na jakąś grubszą skargę na tw panie... Domyślam się, że jakiś dyrektor to chyba te panie widuje. Rady potrzebuję dobre emamy...
Obserwuj wątek
    • marooska Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 11:52
      Obrazek
      • homohominilupus Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 12:01
        No ale czego oczekiwałaś dokładnie w tamtym momencie? Że przerwie zabieg, wyciągnie z torebki cążki i natychmiast obetnie te szpony? Co ona miała w tamtej chwili zrobić z tą informacją? Ty jako klientka mogłaś złożyć skargę w recepcji i nie zapisywać się więcej do tej pani.
        • freja08 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 12:39
          Zwróciła tej pani uwagę już podczas poprzednich zajęć, wiec pani miała mnóstwo czasu na ogarnięcie zbyt długich paznokci.
        • marooska Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 13:19
          Nie ma w tym ośrodku zapisów do konkretnej pani. Jest zapisywanie się na godziny, do kogo się trafi yo z punktu widzenia pacjenta kwestia przypadku. Być może.jakos to wewnętrznie regulują panie rehabilitantki we własnym zakresie, ale z boku tego nie widać.
          • hanusinamama Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:17
            Zmień przychodnię.
            • marooska Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:18
              To nie przychodnia, to ośrodek reha
              • hanusinamama Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:21
                Tak żle napisałam. Jak masz możliwośc zmień ośrodek. Szczerze wątpię w profesjonalizm tych pan.
                Na kobido chodzę do salonu, gdzie babeczka jest też właśnie rehabilitantką. Jakis czas temu szukały pracownika. Jedna dziewczyna jak usłyszała ze z długimi pomalowanymi paznokciami nie moze wykonywac u nich tej pracy zrezygnowała. Pamietam jak dziewczyny tam były zdziwione jak ona sobie wyobraża masaż pacjenta czy własnie kobido twarzy ...Ja bym się nie dała dotknąć
            • jowita771 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 17:47
              Polecam to samo. Pracuję z rehabilitantkami i żadna nie ma długich paznokci, prawdziwa dobra rehabilitantka nie będzie miała takich paznokci.
          • bene_gesserit Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 16:20
            marooska napisała:

> Nie ma w tym ośrodku zapisów do konkretnej pani. Jest zapisywanie się na godzin
            > y, do kogo się trafi yo z punktu widzenia pacjenta kwestia przypadku. Być może.
            > jakos to wewnętrznie regulują panie rehabilitantki we własnym zakresie, ale z b
            > oku tego nie widać.

Na pewno mają grafiki otwarte pod konkretne osoby, nie wyobrażam sobie, żeby się to dało inaczej zorganizować. Przy zapisie pytaj, która pani będzie się tobą zajmować, a jak dostaniesz informacje w rodzaju "a to jeszcze nie wiemy", dzwon w dniu wizyty przed wizytą i dopytaj ponownie. Jeśli ci nadal nie beda chwili powiedzieć, to będzie oznaczało, że tak im z tajemniczych powodów kazali. I zmień przychodnie
    • mava12 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 12:20
      ja kiedyś z fascynacją obserwowałam panienkę w banku, jak stukała czubkami swoich takich paznokci, w klawiaturę.
      Na usprawiedliwienie dodam, że musiałam stawić sie osobiscie w banku bo cos mi tam zablokowało, chyba kartę z pinami. A że filię mam pod nosem to postanowiłam tam pójść, zamiast użerać sie z AI.
      W każdym razie, zamiast skupic sie na tym, co dzieje się w mojej sprawie, to patrzyłam na te paznokcie, jak zahipnotyzowana...pt. jak ona to ogarnia?
      Sama mam krótkie paznokcie, 1-2 mm i jakoś nie widze siebie, pracujacą tak czy siak (nawet w kuchni) z takimi paznokciami. To zwyczajnie, niewygodne wydaje się być.
    • alina460 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 12:30
      Ble, obrzydliwe! Właśnie sobie wyobraziłam dotyk tych pazurów.
    • mabel_mora Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 12:36
      zalecenia WHO wskazują, że należy mieć krotkie, naturalne paznokcie, nie powinno się nosić tipsów lub przedłużonych, gdy ma się bezpośredni kontakt z pacjentami, chodzi tutaj o rozprzestrzenieanie zakażeń szpitalnych.
      ale nie ma przepisów prawa powszechnego, które zabraniałyby wprost noszenia sztucznych paznokci czy używania lakierów, szpitale mogą w swoich regulaminach zabraniać malowania paznokci, noszenia długich czy też hybryd.

Sama też mam lekko dłuższe, kształt jak na twoim zdjęciu, ale o połowę krótsze i zawsze w kolorach cielistych, mlecznych, półtransparentnych. Pracuję w rękawiczkach.
      • zawiera_zawartosc Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 17:45
        Długość rozumiem, ale w czym mleczny lakier jest lepszy np. od czerwonego to
        • zawiera_zawartosc Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 17:45
          * od czerwonego?
          • anajustina Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:27
            Poważnie pytasz?
            • zawiera_zawartosc Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 22:02
              A ty?
              • anajustina Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 22:10
                Nie ,😀
            • taje Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 22:03
              No ja też nie rozumiem, w czym mleczny lakier jest lepszy od czerwonego.
              • anajustina Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 22:10
                Czerwony jest mniej skromny. Krzykliwy, prowokacyjny.
        • mabel_mora Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:26
          w niczym, po prostu taki kolor lubię, stąd wybór
    • aandzia43 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 12:40
      Co ci robiła ta pani z długimi paznokciami? Masaż? Czy podłączała urządzenia? Standardy higieny jeśli chodzi o paznokcie już dawno nie są przestrzegane, mnie się to nie podoba, ale za to częściej używa się rękawiczek co cieszy. Jak często się je zmienia to już inna sprawa tongue_out
      • marooska Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 13:13
        Masaż
        • hanusinamama Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 13:19
          Z takimi pazami? !!
          • marooska Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 13:20
            Tak. Z takimi pazami. Nie ona jedna, ale ona z najdłuższymi.
            • hanusinamama Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:18
              Dla mnie oznaka braku profesjonalizmu w tym przypadku. Na rehabilitację chodzę do chłopaka ale są tam też 2 dziewczyny i obie mają krótkie, niepomalowane paznokcie. Takimi pazurami można zwyczajnie zrobić pacjentowi krzywdę
              • eva_evka Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:27
                Nie mieści mi się to w głowie. Zapisując się na kolejną wizytę poprosiłabym, aby masaż wykonała osoba z krótkimi paznokciami, ponieważ odczuwam dyskomfort.
    • freja08 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 12:41
      Mnie kiedyś podrapała takimi paznokciami fryzjerka podczas mycia włosów. Nigdy więcej do niej nie poszłam. W ośrodku rehabilitacji pozostaje chyba złożyć jakąś skargę, bo zmiana ośrodka zajmie mnóstwo czasu.
      • superematka Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:47
        🤣🤣🤣
    • india-mia21 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:02
      W szpitalu bardzo tego pilnują. Nie możemy mieć paznokci długich poza opuszek, pomalowanych czy hybryd. Nie można nosić biżuterii czy długich rozpuszczonych włosów. Rękaw krótki - zasada nic poniżej łokcia.
      • taje Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 17:14
        Długość - rozumiem i popieram, ale dlaczego lakier komuś przeszkadza? Bezbarwnej odżywki też nie można?
        • anajustina Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 09:53
          Chodzi pewnie o intensywny kolor.
          • memphis90 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 09:57
            Nie, nie chodzi.
          • zerlinda Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 09:57
            Ci ma kolor do zawodów medycznych? Długość owszem, nie wyobrażam sobie położnej odbierającej porody z długimi szponami.
            • anajustina Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 11:17
              Higienicznej/ sterylniej wyglądają jasne paznokcie.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 14:06
          Pewnie chodzi o to, żeby było widać, że są czyste.
        • freja08 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 14:14
          Pod lakierem mogą się kryć paznokcie czarne od brudu, pewnie o to chodzi.
          • taje Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 19:29
            No ale bezbarwny lakier nie kryje brudu, stąd moje pytanie - o co tak naprawdę chodzi? O sam lakier czy o krycie?
            • india-mia21 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 22:33
              O lakier (skuteczność dezynfekcji rąk). Kiedyś był zapis, że lakier może być na paznokciach nie dłużej niż dwa dni (jak to sprawdzić?) Teraz w ogóle nie można lakierować paznokci.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 23:25
              taje napisała:

> No ale bezbarwny lakier nie kryje brudu, stąd moje pytanie - o co tak naprawdę
              > chodzi? O sam lakier czy o krycie?
              >

O odpryski lakieru, przynajmniej tak nam to tłumaczono na pielęgniarstwie i ma to (moim zdaniem) sens. Taki odprysk może się dostać do rany, oka, zanieczyścić sprzęt itd.
    • masarskasio Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:20
      Najwyrażniej nie chodzisz do gabinetów medycznych na te masaże tylko do pseudomedycznych kosmetyczek.
      • marooska Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:42
        Chodzę do ośrodka reha z NFZ
        • masarskasio Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:44
          No to skarga na piśmie kogo oni tam zatrudniają. Wystarczy zadrapanie na skórze i syf spod paznokcia może być zakażeniem. Placówki medyczne mają obowiązek przestrzegać przepisów w tym o zakażeniach przy pracy z pacjentem.
          • masarskasio Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:54
            Zgłosić możesz do Sanepidu.
          • superematka Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:48
            A skąd pomysł, że mają syf pod paznokciami? Napisała, że używają rękawiczek.
        • koronka2012 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 16:07
          marooska napisała:

> Chodzę do ośrodka reha z NFZ

Po paznokciach sądząc to pani mogła się szkolić w salonie masażu erotycznego 🙄 bo raczej nie na porządnych studiach. Spytałabym o konkretne kwalifikacje.
          Złożyła bym nie tyle skargę i do placówki i do NFZ, że masaż jest wykonywany nieprofesjonalnie - I opisać że albo jesteś podrapana albo masowania powierzchownie, bo nie da się inaczej przy tej długości paznokci.

Już sam środek jest nieprofesjonalny jeśli dopuszcza w ogóle kogoś takiego do pracy, podejrzewam że naganiają sobie klientelę pacjentami z NFZ-u
          • memphis90 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:40
            >Po paznokciach sądząc to pani mogła się >szkolić w salonie masażu erotycznego
            Co Ty opowiadasz 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Serio - jak tak można…? Ok, długie paznokcie przeszkadzają w masażu i nie powinny być noszone przy tej konkretnej pracy, ale porównywanie pani z czerwonymi paznokciami do pracownicy erotycznej to ten sam poziom, co robienie ku…y z maturzystki w sukience z koronki. Obrzydliwe 🤢 🤢🤮
            • superematka Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:49
              memphis90 napisała:

> >Po paznokciach sądząc to pani mogła się >szkolić w salonie masażu erot
              > ycznego
              > Co Ty opowiadasz 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Serio - jak tak można…? Ok, długie paznokcie p
              > rzeszkadzają w masażu i nie powinny być noszone przy tej konkretnej pracy, ale
              > porównywanie pani z czerwonymi paznokciami do pracownicy erotycznej to ten sam
              > poziom, co robienie ku…y z maturzystki w sukience z koronki. Obrzydliwe 🤢 🤢🤮
              >
              1000/1000
            • anajustina Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 09:53
              To nie była sukienka z koronki, tylko tzw negliż z kolekcji erotycznej. I tam też modelki mają jasny stanik i dokładnie takie same czarne majtki.
              • memphis90 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 09:58
                Czego Ty teraz próbujesz bronić…? 🤮🤮🤮
                • anajustina Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 10:11
                  Tego, że to nie jest normalne pójść w takim stroju na studniówkę. Świadczy albo o demoralizacji, albo coś z deklem nie tak.
                  • memphis90 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 10:36
                    Idź sobie dyskutuj do tamtego wątku i nie zaśmiecaj tego. Poczytaj i może dotrze, że tak samo jak maturzystka będąca na balu w koronkowej sukience nie jest tożsama z prostytutką, tak samo kobieta nosząca czerwone paznokcie nie jest z automatu erotyczną masażystką.
                    • anajustina Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 11:16
                      Ale czy ja kogoś utożsamiam z prostytutką? I jedna, i druga jest ubrana/wystrojona/ nieadekwatnie do sytuacji.
                      • memphis90 Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 26.01.25, 01:13
                        Skoro się wtryniasz ze swoimi „mądrościami” w odnogę dot porównania pani z czerwonymi paznokciami do pracownicy seksualnej, to chyba utożsamiasz…? Chcesz powiedzieć, że tak się wpisujesz gdzie popadnie nie czając konteksktu i nie wiedząc czego bronisz…? 😱🤦‍♀️
                        • anajustina Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 26.01.25, 09:34
                          Naprawdę masz jakiś problem ze sobą.
          • superematka Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:50
            Ja pierdl..🤦
    • joaz Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:24
      Córka kończyła technikum Medyczne w klasie masażu- bezwzględnie obowiązywały krótkie paznokcie. Teraz studiuje położnictwo- też bezwzględnie obowiązują krótkie paznokcie.
    • masarskasio Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:36
      Napisz im opinię na stronie/facebooku lub pisemnie w mailu im złóż skargę.
      Standardy kształcenia technika masażysty wszędzie wymagają krótkich paznokci u masażystów i fizjoterapeutów i pielęgniarek. Najwyraźniej ta twoja masażystka jest jakąś po szkółce on-line a nie fachowcem, a miejsce może ma dobre opienie bo napisane przez samych znajomych pracownic.
      • masarskasio Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 14:57
        a, sorry, doczytałam że miejsce NIE ma dobrych opinii.

Raz byłam na masażach na NFZ i szkoda mojego czasu. Inne zabiegi typu Krio/coś na sprzętach/ćwiczenia rehab jeszcze można robić, ale nie masaż bo to na ogół na odwal się.
    • zerlinda Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 15:08
      Poszłaś do ośrodka ze słabymi opiniami. Z czegoś te opinie się wzięły, chyba nie spodziewałaś się, że Ty akurat w takim miejscu będziesz zachwycona? Złóż skargę, ale to pewnie nic nie da. Następnym razem wybierz lepiej.
      • arabelax Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 18:01
        tez mnie to zastanowiło. wiedząc, że ośrodek ma słabe opinie, nie wodze sensu, żeby tam pójść.
        • marooska Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 19:25
          Opinie były z gatunku trudno się dodzwonić/umawiają kilku pacjentów na tę samą godzinę/ zimą zimno, latem gorąco.
          Sądziłam, że są to warunki, które mi akurat nie będą przeszkadzać, tym bardziej, że różnica w terminach jest kilkukiesięczna.
          Nikt nie skarżyła się na profesjonalizm czy ... paznokcie
          • zerlinda Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 19:48
            Umawiają kilku pacjentów na te samą godzinę? Po takiej opinii zapisałaś się tam? Podziwiam, serio.
            • marooska Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:23
              Tak. Bardzo mi zależało na szybkim terminie. Załapałam się na styczeń zamiast września...
              • arabelax Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 22:20
                ale jak widać nic Ci to nie dało, że poszlas wcześniej, a wręcz przeciwnie.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 16:14
      Raz byłam u fryzjerki, która miała takie pazury i mnie drapała tymi szponami po głowie. Nigdy więcej do niej nie poszłam.
      • korolla-xx Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 18:01
        Czytałam kiedyś gdzieś zasady obowiązujące w 15. wieku pracownika kuchni w zamku czy innym pałacu .
        " Paznokty oberżnione" - to zapamiętałam szczególnie poza związanymi i zakrytymi włosami oraz odpowiednim strojem .
    • superematka Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:45
      Skargę, bo na długie paznokcie 🤣🤣🤣 Współczuję, bo ktoś chyba Cię mocno skrzywdził.
      • marooska Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 20:58
        Jesteś normalna?
        • dzwoneczki.niebieskie Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 24.01.25, 21:03
          gdyby panie pracowały w szpitalu to by je mikrobiolog scigał .A tak..hulaj dusza
        • superematka Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 04:23
          Ja nie ingeruję w wygląd obcych mi ludzi 😗
          • hanusinamama Re: Długie paznokcie w zawodach medycznych 25.01.25, 18:32
            Ona też nie w wygląd tylko w profesjonalizm. Nikt nie zmusza aby być masażystą czy rehabilitantem. Jak juz sie na to decydujesz to należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka