czerwonylucjan 02.02.25, 12:28 Koszt kredytu jest wyższy kilka razy od kosztu w krajach unijnych - Niemcy, Francja, Hiszpania. Czy przyjecie Euro i zaleznosc od EBC to jedna możliwość na spadek stop procentowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardzuna Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 12:44 Stopy procentowe spadają wtedy, kiedy spada inflacja i reguluje je NBP. Myślę, że to pytanie do Glapińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 12:54 ardzuna napisała: > Stopy procentowe spadają wtedy, kiedy spada inflacja i reguluje je NBP. Ściślej mówiąc, RPP. Nadal pytanie do Glapińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:25 Tak w Polsce kredyt hipoteczny jest najdroższy w Europie (najtańszy jest na Malcie) Generalnie byłby niższy gdybyśmy byli w strefie euro, z kilkoma wyjątkami kredyt w krajach euro jest soro tańszy niż w krajach które maja narodowa walutę, wiec zgłoś pretensje to polityków którzy potrzeby wprowadzenia euro w Polsce nie widza www.totalmoney.pl/artykuly/oprocentowanie-kredytow-hipotecznych-w-europie Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 08.02.25, 12:21 Nie spełniamy warunków wejścia do strefy euro. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 08.02.25, 14:19 Przede wszystkim nie ma takiej woli politycznej Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 14:43 Kilka razy? Ty sprawdzales, ile wymosi euribor I koszt kredytu w Hiszpanii (wzietego teraz, nie 7 lat temu)? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 14:49 No właśnie, skąd te rewelacje? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 15:08 homohominilupus napisała: > No właśnie, skąd te rewelacje? IDzD Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 16:44 Euribor jest nadal 2 razy nizszy. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 16:56 Nie jest 2 razy nizszy, jest o polowe nizszy. To nie jest "kilkukrotnie". Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 17:06 To inaczej wibor jest dwa razy wyzszy nic euribor. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:02 Wciaz nie jest to "kilkukrotnie". W czasach niskich kredytow w Europie Zachodniej mozna bylo wziac kredyt na 20-30 lat oprocentowany na poziomie 2%. Wiem bo sama taki mam, oprocentowanie jest stale przez caly okres kredytowania. I nikt w Polsce nie wychodzil na ulice ani nie pisal artykulow dlaczego polskie banki nie zainteresuja sie instrumentami finansowymi pozwalajacymi "sprzedac" takie ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:31 Kilka to minimum 2, ale nie czepiajmy sie moze slowek? To mam na mysli, ze roznica w kosztach jest diametralna, zastanawia mnie dlaczego w innych krajach sie udaje jak np w Belgii? Inflacja nie jest jedynym powodem. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:38 czerwonylucjan napisał(a): > Kilka to minimum 2, ale nie czepiajmy sie moze slowek? To mam na mysli, ze rozn > ica w kosztach jest diametralna, zastanawia mnie dlaczego w innych krajach sie > udaje jak np w Belgii? Inflacja nie jest jedynym powodem. Bo stopy procentowe ustala EBC, nie sama Belgia. Natomiast druga strona medalu jest to, że nie ma tu praktycznie możliwości zarobienia na lokacie, oprocentowanie przez lata było 0 lub ujemne, a gdy stopy procentowe wzrosły, to banki i tak nie zareagowały. We Francji prawo reguluje min. oprocentowanie lokat , tutaj nie. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:41 Ale ja mowi o czasach sprzed inflacji, gdzie zarowno w Polsce jak i w Belgoo byla niska inflacja a roznica w kosztach kredytu znanczna. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:45 czerwonylucjan napisał(a): > Ale ja mowi o czasach sprzed inflacji, gdzie zarowno w Polsce jak i w Belgoo by > la niska inflacja a roznica w kosztach kredytu znanczna. Ja rozumiem, więc mówię, ECB ustalał przez lata bardzo niskie stopy procentowe. W Polsce, której te postanowienia nie obowiązywały, była inna polityka. W Danii kredyty też są drogie, wiec tak, bycie w strefie euro ma znaczenie (gdy są w niej niskie stopy). Do tego dochodzą jeszcze marże i inne koszty kredyty, które w Polsce są dość wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 21:26 Marze tez mam na mysli, co mnie dziwi, ze na tak duzym rynku gdzie latwo o dobra mase marzy, kroja wiecej niz w Belgii.. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 21:48 czerwonylucjan napisał(a): > Marze tez mam na mysli, co mnie dziwi, ze na tak duzym rynku gdzie latwo o dobr > a mase marzy, kroja wiecej niz w Belgii.. Banki w Polsce maja generalnie takie podejscie, zeby jak najwiecej wycisnac z klienta. W Belgii rynek jest bardziej dojrzaly i ustabilizowany. To ma tez minusy, bo my chcielismy porownac oferty i wyobrazalismy sobie, ze moznaby ja negocjowac - guzik, nikt nie byl zainteresowany nawet rozmowa z nami, i ostatecznie kredyt mamy w naszym banku (w ktorym mamy konta). Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:42 palacinka2020 napisała: > Wciaz nie jest to "kilkukrotnie". > W czasach niskich kredytow w Europie Zachodniej mozna bylo wziac kredyt na 20-3 > 0 lat oprocentowany na poziomie 2%. Wiem bo sama taki mam, oprocentowanie jest > stale przez caly okres kredytowania. I nikt w Polsce nie wychodzil na ulice ani > nie pisal artykulow dlaczego polskie banki nie zainteresuja sie instrumentami > finansowymi pozwalajacymi "sprzedac" takie ryzyko. Ha, przez kilka lat kredyty były za mniej niż 1 procent nawet. Oczywiście ja go wtedy nie wzięłam 🙈 tylko poczekałam, aż wzrosną Przynajmniej można było za to zobaczyć dom na spokojnie, bo przy darmowych kredytach wszystko się sprzedawało w 5 minut… Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 19:19 Chyba nie przez kilka lat i nie poniżej 1%. Raczej trochę ponad 1% w 2021. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 19:23 beaucouptrop napisała: > Chyba nie przez kilka lat i nie poniżej 1%. Raczej trochę ponad 1% w 2021. Masz rację, nie aż tak długo, ale wydaje mi się, że znajomi, którzy brali kredyt w 2020 też mieli tak niskie oprocentowanie. I owszem, można było mieć np. 0,9. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 19:38 Możliwe, że w 2020 już były niskie, ale wydaje mi się, że pod koniec 2021 stopa procentowa już zaczęła wzrastać. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:29 W stosunku do Malty (2.18%) jest ponad 3 razy droższy w stosunku do Hiszpanii (3,34%) ponad 2 razy. Średnie oprocentowanie w Polsce to prawie 8%. www.totalmoney.pl/artykuly/oprocentowanie-kredytow-hipotecznych-w-europie Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:34 Dokladnie do tego sie odnosze. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 18:35 Uhh screeny zapisaly sie w odwrotnej kolejnosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
ministra_prawdy Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 02.02.25, 19:49 czerwonylucjan napisał(a): > Czy przyjecie Euro Ta, to na pewno dlatego, że nie mamy Euro, a nie dlatego, że bankstera ma u nas od lat eldorado 🤡 Ale masz rację, Lucjan. Skończymy tak, że oprócz najdroższej energii i kredytów, dowalą nam jeszcze Euro, czyli kolejny wzrost cen - widocznie obrachowali, że nie jesteśmy jeszcze ogoleni do gołej skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 08.02.25, 12:26 Zastanawia mnie skad taki wzrot Ktoś wyżej pisze ze średnie oprocentowanie to 8% Brałam kredyt hipoteczny w 2022 i mam oprocentowanie 2,8% Fakt, że stale na 5 lat (w sumie na 30) a potem przechodzi na zmienne (z tym że też skalkulowałam że w te 5 lat splacę Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 08.02.25, 16:14 A nie mylisz oprocentowania z marżą? Sam WIBOR to prawie 6%. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Kredyty hipoteczne w Polsce 09.02.25, 11:07 Nie wiem czy kiedykolwiek obniżą do poziomu tych najniższych (raty bylyby wtedy polowe nizsze) ,ale jeżeli już to za tym pójdzie dwukrotny wzrost cen nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś