taki-sobie-nick 16.02.25, 22:04 Hotel "Bida z Nędzą" - autentyk, właśnie obejrzałam. Ematka zna jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
00zxc00 Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 22:11 Najbardziej mi się podobają nazwy w stylu Wiesłbud Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:49 angazetka napisała: > Restauracja "Medea". Ja znam salon sukien ślubnych "Medea"... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:53 Jeszcze żłobek i będzie komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 22:25 "Pogotowie Alkoholowe"- sklep z alkoholami gdzieś na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 22:56 Źródełko - sklepy alkoholowe 24h w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 22:58 Mekka, toż samo w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Wdzięczne nazwy firm 19.02.25, 19:07 Widziałam tez mini siec sklepów alkoholowych „ Wielbłąd” Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Wdzięczne nazwy firm 22.02.25, 11:54 Całkiem popularne w okolicach Bytomia, Chorzowa, Świętochłowic. Nawet właścicieli znam "od zawsze". Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Wdzięczne nazwy firm 08.03.25, 20:28 Heheh. Te „moje” Wielbłądy to jak jadę z córką do Bytomia do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba11 Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 22:30 Firma transportowa u kierunkowana na kraje zachodnie: "Transwest". Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 22:40 Kawiarnia Same Fusy. Przy czym znajoma słyszała na ulicy, jak jakaś nastolatka mówiła do koleżanki: chodźmy do "sejm fazi". Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:03 Lata temu na slasku byl taki sklep "centrum meblowe Czak" i mial malo oryginalne logo: CMC. W pewnych kregach bylo na topie mowic "kupilam kanape w si-em-si" Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:06 mama-ola napisała: > Kawiarnia Same Fusy. Przy czym znajoma słyszała na ulicy, jak jakaś nastolatka > mówiła do koleżanki: chodźmy do "sejm fazi". może ona nie wie, co to są fusy? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:19 A to tak jak czasach słusznie minionych na knajpę "U Stasi" w Krakowie się mówiło "U Sztazi" Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 20:11 Bardzo lubiłem tę kawiarnię. Cały czas istnieje? Podobały mi się meble, filiżanki i wybór herbat. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 22:57 Trumnex, zgadnijcie co produkuje?😀 autentyk, ba wlasne oczy widziałam Zakład pogrzebowy Niebo Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 20:12 Zakłady pogrzebowe SOS i Apokalipsa Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 22:54 A co powiecie na zaklad pogrzebowy Game over? 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 23:25 W serialu występuje zakład pogrzebowy "Wieczny Spokój" Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Wdzięczne nazwy firm 18.02.25, 01:34 Ja znam Harona, tak, przez samo ,,h". Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Wdzięczne nazwy firm 08.03.25, 23:26 Może jak był przez Ch to klienci mówili Szaron? Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Wdzięczne nazwy firm 19.02.25, 19:08 Może okna jak „Drutex”? Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:03 Nie są chyba wdzięczne, ale miałam kiedyś w okolicy gabinet kosmetyczny Żylak i firmę budowlaną Problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:26 Ja się zastanawiam, co kierowało manikiurzystką, która nazwała swój salon "Knykcie". Osobiście mam wizję odcinania palców w kolejnych stawach i tryskających potoków krwi, ale klientek najwyraźniej to nie zniechęca Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 08:17 Tak, mnie też się kojarzy drastycznie. Z Żylakiem kombinowałam tak, że może to nazwisko, ale chyba jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruta_tannenbaum Re: Wdzięczne nazwy firm 25.02.25, 13:38 Problem mi się podoba, zwłaszcza w kontekście remontów Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:06 Dentysta Daniel Dlucik. Bardzo prominentny.... Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:15 Za slownikiem: prominent «osoba zajmująca eksponowane stanowisko w jakimś środowisku» • prominencki, prominentny Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 08:25 Straszny kicz. cottonrose napisała: > Dentysta Daniel Dlucik. Bardzo prominentny.... Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 17:54 Bez przesady, nazwiska sobie nikt nie wybiera a slupek reklamowy jest calkiem przyjemny. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Wdzięczne nazwy firm 19.02.25, 19:09 Hehehe ja pamietam jak Dlucik miał gabinet na Ligocie w tym samym budynku co cukiernia „Dlucik” jego rodziców. Napędzali mu pacjentów Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Wdzięczne nazwy firm 22.02.25, 14:08 Podobno jest dentysta dr Cipa. Nazwisko rumuńskie (tak mnie kiedyś koleżanka romanistka uświadomiła). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:41 biustyna.pl/ - sklep z bielizną Je-Bud Sp. z o.o. w Warszawie Gorący Trójkąt - pizzeria krowarzywa.pl/ - sklep weganski www.dent-worry.pl - stomatolog Gniotpol - producent naczep Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:46 Nie wiem czemu napisałam że sklep weganski. To burgerownia i chyba gazeta o nich nie tak dawno pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:55 To znana sieć wegetariańskich "burgerowni". Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 00:31 kk345 napisała: > To znana sieć wegetariańskich "burgerowni". Tak, wiem że o nich czytałam niedawno. "Niedawno" okazuje się jakieś 10 lat temu bo było wtedy o nich głośno, wszyscy się zachwycali a potem bum bo się okazało że to straszny januszex. Niby weganie ale pracowników brali na przemiał niczym odpady mięsne. Wydawało mi się że to świeża sprawa, a okazało się że czerstwa bułka 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 09:34 Z knajpą powiązaną ze znaną europosłanką, co to jest weganką, ale paski od Vuittona nosi, bo jej się należy, też była afera (powiedzieli komuś, że ma tę pracę, dziewczyna się zwolniła z poprzedniej, po paru dniach jej powiedzieli, że jeszcze się muszą zastanowić, plus coś tam nakłamali o poprzedniej osobie na tym stanowisku). Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 20:55 sueellen napisała: > > biustyna.pl/ - sklep z bielizną Biustyna to pomysł amerykańskiego historyka Steele'a, któremu dał się podpuścić Jędraszewski oko.press/abp-jedraszewski-odkryl-kpinomira-jak-biskup-profesor-nabral-sie-na-primaaprilisowy-dowcip Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 22:49 Cha cha! Świetny artykuł! Żony Mieszka I: „Całusława, Biustyna, Błogomina, Udowita i Pieściwoja. Natomiast z Gniezna Mieszko dostał dwie bliźniaczki: Rębichę i Pępichę”. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 23:59 ROTFL ;D A ja myślałam naiwnie kiedyś, że wymyśliłam Biustynę;p Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Wdzięczne nazwy firm 22.02.25, 14:10 Chyba jednak zmienię nick, choć jestem leniwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Wdzięczne nazwy firm 16.02.25, 23:59 "Kupa Radości" - szambiarki, wywożące szambo z miejscowości Radość. "Tom Gruz" - torby na gruz, takie do wynajęcia Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 09:26 > "Tom Gruz" - torby na gruz, takie do wynajęcia cudowne Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 11:14 Ja widziałam kontenery "Gruzojad" Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 17:53 Koło mnie jest biuro rachunkowe Brat Pit Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 22:19 Z tej serii lubię firmę budowlaną Robo Kop Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Wdzięczne nazwy firm 22.02.25, 14:11 Kojarzę torby Słoñ Torbalski i różne pomoce kuchenne Jan Podręczny Odpowiedz Link Zgłoś
peli81 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 00:05 Nazwa nie, ale Vision dent Sylwia Dziura. Miejscowosc: Ząbki · Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 21:00 Z tej serii jeszcze K.. Eye Center www.kurwaeye.com/ Musieli wyłączyć profil na FB z powodu wysokiej frekwencji naszych rodaków. Trzeba przyznać, że ich reklamy prowokowały, tu jest ich jeszcze kilka www.hejto.pl/wpis/nie-moglem-znalezc-zadnego-info-na-znanylekarz-jakies-opinie-dotyczace-doswiadcz Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 00:06 Nie tyle nazwa, co szyld z zakresem usług na jednym z lokalów: "Fryzjer, Kosmetyczka, Tarot" Czyli full-service. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 02:25 Sklep rybny- Delfin. Zapewne dlatego, że delfiny lubią ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 07:32 bei napisała: > Sklep rybny- Delfin. Zapewne dlatego, że delfiny lubią ryby. Z tej serii: Widziałam ulotkę telewizji kablowej, która miała w logo talerz satelitarny. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 10:39 Albo: sklep rybny Moby Dick na Gocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Wdzięczne nazwy firm 22.02.25, 14:12 Widać właściciele oczytani . Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 02:26 Firma Krzak ( ogrodnicza, i świetna! ) Odpowiedz Link Zgłoś
marooska Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 05:50 Bytom na Górnym Ślasku. Firma podrzebowa SZATAN. Potem się okazało, że Jan Szatan Odpowiedz Link Zgłoś
marta715 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 09:08 Byla też pracownia futer Alojzy Mol Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Wdzięczne nazwy firm 08.03.25, 20:32 W Sosnowcu są zakłady mięsne „Szatan” Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 08:06 Sklep monopolowy „07 zgłoś się” Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 08:45 Cała seria instytutów w branży bjuti. "Insytut paznokcia", "Insytut rzęsy", "Insytut włosa", "Insytut stopy"... W zasadzie można tworzyć instytuty różnych części ciała w nieskończonoś, przez dodawanie przymiotników w nazwie np.: "instytut gładkiej brwi" cudowny trend. I jeszcze nie nazwa firmy, a gazety gejowskiej dla panów: "Gejzer"🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 11:29 raphidophora_tetrasperma napisał(a): > Cała seria instytutów w branży bjuti. A także mnogość studiów swego czasu widziałam szyld: Studio Paznokcia. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 15:45 Tak! U mnie cały czas są modzie, i jeszcze i jeszcze róznego rodzaju sztuki. "Sztuka mięsa", "Sztuka zdrowia", "Sztuka chleba" Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 18:21 W moim mieście jest Ministerstwo Kawy - to kpina z tych trendów. Kawę mają swietną, a baristów odpowiednio nadętych. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 18:54 Widzę oczami wyobraźni spotkanie szkolnych znajomych, którzy przechwalają się między sobą miejscami pracy "ja pracuję w ministerstwie, a ja jestem głównym technologiem w instytucie, no ja to robię karierę w sztuce" Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 18:57 raphidophora_tetrasperma napisał(a): > Widzę oczami wyobraźni spotkanie szkolnych znajomych, którzy przechwalają się m > iędzy sobą miejscami pracy "ja pracuję w ministerstwie, a ja jestem głównym tec > hnologiem w instytucie, no ja to robię karierę w sztuce" Jak to szlo...: "A moj syn to wyklada chemie... w Biedronce" Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 18:42 " Manufaktura relaksu" hotel i spa "Wypoczęty wół" - Rzemieślnicza sezonowalnia mięs Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wdzięczne nazwy firm 18.02.25, 15:20 zona_mi napisała: > raphidophora_tetrasperma napisał(a): > > > Cała seria instytutów w branży bjuti. > > A także mnogość studiów swego czasu widziałam szyld: Studio Paznokcia. I kliniki! Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 10:44 Piekarnia "Zakalec" Agencja nieruchomości "Ojczenasz". Przy czym Ojczenasz (pisane właśnie tak, łącznie, to nazwisko właściciela Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 17:58 "Agencja nieruchomości "Ojczenasz". Przy czym Ojczenasz (pisane właśnie tak, łącznie, to nazwisko właściciela" Dobrze, że koleś nie założył szkoły jazdy... Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Wdzięczne nazwy firm 18.02.25, 00:15 Widziałam kiedyś taki szyld bodajże w Bydgoszczy… Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Wdzięczne nazwy firm 22.02.25, 14:15 Na księdza powinien był pójść. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 10:51 Ja znam mięsny HAM. Niby nic, ale fonetycznie w dialogach brzmi to nieco dziwnie, zwłaszcza jak się pytasz w księgowości - Czy ham (cham) zapłacił za faktury? Słyszałam też o sklepie rybnym, który chciał zapożyczyć z francuskiego rybę - poisson, ale "zjedli" jedno "s", pojawiło się na szyldzie "poison" co akurat oznacza - trucizna. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wdzięczne nazwy firm 17.02.25, 10:53 Nie w sumie. Ale w Gruzji mają partię ''Gruzinskie marzenie'' Odpowiedz Link Zgłoś