Dodaj do ulubionych

Porządna rzecz

17.02.25, 12:47
Mam na myśli spodenki do rugby :p
Podrzucają się za gacie do góry a toto się nie drze :p

www.facebook.com/share/r/18ULiqGdCd/
Co u was?
Co na obiad?
U mnie zapiekanka makaronowa "robimy miejsce na nowe zakupy" :p
No I niestety po południu trzeba będzie na te zakupy pojechać, a prokrastynuję w tym temacie od piątku :p

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 12:54
      Ziiiiiiiiimno.
      Na obiad fasolka po bretońsku i dla chętnych resztka krupniku.
      Chyba upiekę domownikom biedawersję tortu rocher, bo patrzą na mnie od soboty z wyrzutem, że nie zostal ani kawałek.
      A oprócz tego szykujemy się do Wielkanocy 😝
      • jottka Re: Porządna rzecz 17.02.25, 12:57
        kupiłam nasiona nowego pomidorka, gdyż ten marki Maskotka zawłaszczył mi balkon w zeszłym roku - było go wszędzie pełno, owocował jak szalony, wyglądał malowniczo, ale taki mało smaczny. rozzuchwaliłam się i popróbuję innych odmiansmile

poza tym muszę się wybrać do miasta i tamże będę szukać obiadu.
      • kocynder Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:25
        Ale śliczne!!! Zakładam, że produkcja Mamy? Pogratuluj, zazdroszczę zręcznych dłoni... smile
        • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:27
          Tak. Mamy oczywiście. Ja się nie imam takich rzeczy. Ja tylko kupuję jajka 😀
          Przekażę, dzięki smile
          • kropkaa Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:28
            Myślałam, że kupiłaś na jakimś targu z rękodziełem big_grin Naprawdę wyrazy podziwu dla Mamy!
          • kocynder Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:32
            Kusi mnie żeby kupić i wysłać Twojej Mamie strusie... suspicious
            • saszanasza Re: Porządna rzecz 17.02.25, 19:57
              kocynder napisała:

> Kusi mnie żeby kupić i wysłać Twojej Mamie strusie... suspicious
              >

😂 a potem do koszyczka!🤣
              • kocynder Re: Porządna rzecz 17.02.25, 20:22
                Daniela niech turla. Niosąc koszyczek. suspicious
      • jkl13 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:26
        Daniela, powiedz mi, czy ty wypożyczasz swoją mamę w ramach współpracy forumowej? Z chęcią bym ją przygarnęła na parę dni w celu zrobienia mi takich pisanek. Zapewniam nadmorskie świeże powietrze, towarzystwo bardzo przytulnego psa i domowe jedzenie w trakcie pobytu. W ramach wymiany mogę ci wypożyczyć mało używane i bardzo samodzielne nastoletnie dziecko płci męskiej. Dogadamy się?
        • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:28
          Jak nastoletnie i samodzielne to się dogadamy. A mama jak usłyszy "przytulny pies" to pójdzie jak w dym 😀
          • jkl13 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:31
            To zapraszam, bo ja talentu do malowania nie mam, a pisanki twojej mamy są obłędnie piękne.
            • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:35
              Mogę się zabrać z mamą? Ja bym chciała do tego psa. Jestem miła i mało jem 😀 chyba że pierogów.
              • kocynder Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:37
                Co prawda nie mam psa, ale gotuję domowe pierogi. Albo piekę, pieczone też dobre. Mogę się ustawić w kolejce do wypożyczenia?
              • jkl13 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:37
                Możesz, oczywiście że możesz. Ja gotuję jak dla pułku wojska, więc możesz jeść dużo. A co do pierogów to mam całkiem sporo domowych, zamrożonych, więc tym bardziej zapraszam wink
        • kropkaa Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:30
          Po drodze nad morze przystanek u mnie. Marzę o takim obrusie zrobionym na szydełku.
          • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:35
            Mama będzie miała tournee 😀
            • kropkaa Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:26
              Ja się Panią Mamą zajmę kulturalnie i kulinarnie też.
            • eliszka25 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 20:33
              daniela34 napisała:

> Mama będzie miała tournee 😀

A w Alpy by czasem mama nie chciała przyjechać? Co prawda nie mam psa, ale miejsca do spacerowania dużo oraz fabryka ciastek, czekolady i lokalna mleczarnia w okolicy. Mogę obwieźć po atrakcjach, jak by co.
              • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 20:55
                😆
              • kropkaa Re: Porządna rzecz 19.02.25, 16:00
                O Ty siło nieczysta! Nikt z Alpami nie wygra!
      • elinborg Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:38
        O proszę, już Wielkanoc tuż tuż, a ja się dziwowałam, co mi tak pannettone reklamują " na święta"😉
        Pisanki piękne rzecz jasna.
        • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:43
          Nie takie tuż. Jeszcze dwa miesiące. Po prostu przygotowanie rozpoczynają się wcześniej 😀
      • danaide2.0 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:43
        ... co mi przypomina, że w tym roku zawaliłam pierniczki tongue_out
        • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:59
          Zawsze możesz zrobić pierniczki na Wielkanoc. Ja robię wink
          • chlodne_dlonie Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:48
            😁😁 A ja w tym roku planuję powtórkę z makuchów do wielkanocnego jajeczka wink
            Tak smakowały w BN, że otrzymałam zamówienie 'na zaś' wink
          • danaide2.0 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 19:20
            Możesz? Jak zawaliłam to muszę.
            Dobrze czasem coś musieć.
      • homohominilupus Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:39
        Kaszubskie wzory? 🤔
        • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 16:01
          Kaszubskie, kociewskie. A nawet śląskie. Z książki z wzorami do haftu.
      • chlodne_dlonie Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:45
        daniela34 napisała:

> Ziiiiiiiiimno.
        > Na obiad fasolka po bretońsku i dla chętnych resztka krupniku.
        > Chyba upiekę domownikom biedawersję tortu rocher, bo patrzą na mnie od soboty z
        > wyrzutem, że nie zostal ani kawałek.
        > A oprócz tego szykujemy się do Wielkanocy 😝

Przygotowanie do Wielkanocy..? Już???
        U mnie jeszcze choinka stoi i przynajmniej do końca lutego dobie postoi. Rozbiorę ją dopiero przed wyjazdem na narty wink
        • primula.alpicola Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:54
          Jakie piękne! Jakim cudem można to zrobić ręką?
          • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 16:02
            Pisakiem. Pędzelkiem byłoby trudno, przynajmniej mamie, bo oczy i ręką już nie te.
            • primula.alpicola Re: Porządna rzecz 17.02.25, 16:09
              Proszę Cię, oko i ręce nie te, nie bluźnij!
              • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 16:15
                Nie no. Ja tam nie narzekam. Cieszę się, że ma zajęcie i ją to cieszy.
                • pade Re: Porządna rzecz 18.02.25, 15:40
                  Pewnie, że tak. Tylko Daniela, Wy potem te cacuszka tłuczecie?
                  Chyba bym nie mogła. Toż to jak profanacja dzieła sztuki.
                  • daniela34 Re: Porządna rzecz 18.02.25, 15:47
                    Nie. To są wydmuszki gęsie. Nie całe jajka z zawartością. Pieczołowicie przechowujemy. Czasem się coś zniszczy, czasem straci kolor, te najatarsze, takie mające już po kilka lat, wyrzucamy. Ale nie tłuczemy całej partii
                    • pade Re: Porządna rzecz 18.02.25, 21:29
                      Aaa, to inna inszość.
                      Cudne te pisankismile
    • piataziuta [...] 17.02.25, 12:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • szarmszejk123 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:04
        Ja się zraziłam, wolę sobie sama sałatę wybierać:p
        • piataziuta [...] 17.02.25, 13:07
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • homohominilupus Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:40
          Za co ziute wycięli?
          • primula.alpicola Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:54
            Ziuta, co napisałaś?
            • piataziuta Re: Porządna rzecz 17.02.25, 16:58
              Napisałam, że mam doła,.ale może siłownia mi pomoże.
              Że na obiad będzie gotowany gar fasoli z mięsem, bo zimno.
              I że nie pyer.. z chodzeniem po zakupy, tylko zamawiam i mi przynoszą.

Szarmi odpisała, że lubi sama wybierać sobie sałatę. A ja odpisałam, że zamykam oczy na xu.. sałaty.

Oba słowa ocenzurowałam, ale widocznie za mało. 🙄
              • primula.alpicola Re: Porządna rzecz 17.02.25, 17:00
                O, dół? 🙄
                Niech się skończy
                • wapaha Re: Porządna rzecz 17.02.25, 17:07
                  ziuta, skąd dół ?
                  • piataziuta Re: Porządna rzecz 17.02.25, 17:15
                    Standardowo - pracowo.
                    Boję się wiosny.

Nie mam na to wielkiego wpływu, ale i tak rzygać mi się chce (ciekawe czy za rzyganie też mnie wytną). I jestem zmęczona.

• homohominilupus Re: Porządna rzecz 17.02.25, 17:15
                      Ziuta, jesli Cię to pocieszy to nie jesteś osamotniona
                      • piataziuta Re: Porządna rzecz 17.02.25, 19:04
                        homohominilupus napisała:

> Ziuta, jesli Cię to pocieszy to nie jesteś osamotniona

Aj noł!❤️

Trzymajmy kciuki za potencjalne sukcesy, albo po prostu za wytrzymałość i zdrowie psychiczne!
                        • homohominilupus Re: Porządna rzecz 17.02.25, 22:17
                          Tak myślę sobie ze chyba jestem na skraju.
                          A może nadmiernie się nad sobą rozczulam?
                          • piataziuta Re: Porządna rzecz 17.02.25, 22:40
                            homohominilupus napisała:

> Tak myślę sobie ze chyba jestem na skraju.
                            > A może nadmiernie się nad sobą rozczulam?

Nie sądzę.
                            Miewam niepublikowalne myśli.
                            Ale po chwili tak się wszystko sprowadza do tego, że trzeba o siebie zadbać, bo zadręczanie do niczego dobrego nie prowadzi, a nie żyję sama. No i zawsze może być gorzej.
                            • homohominilupus Re: Porządna rzecz 18.02.25, 10:53
                              U nas to potrwa zdecydowanie dłużej, trzeba chyba będzie przywyknąć
                    • abasia0 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 17:23
                      Zaczęłam rehabilitację stacjonarnie, po drodze weszłam do Kaufladu : nabyłam jakieś tureckie galaretki i kwiaty do domu. Smutny widok tych regałów z kwiatami, zwiędnięte, zmarnowane,część przeceniona mocno, trudno coś wybrać.
                    • kropkaa Re: Porządna rzecz 18.02.25, 15:53
                      Łączę się w bólu!
                      Praca mnie dobija.
    • ritual2019 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:10
      Mam kilka dni zaleglego urlopu wiec postanowilam go wykorzystac teraz bo mam kilka spraw do zalatwienia - raczej przyjemnych.
      Tez planuje zapiekanke z makaronem i kurczakiem, organizacje zamrazarek, zakupy.
    • feniks_z_popiolu Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:15
      Świetne, niezniszczalne gacie smile.
      Znalazłam wczoraj nasiona koperku, chyba dziś wysieję do doniczki na parapecie. Podobno wiosna idzie choć dziś rano mróz okrutny był -10 st.
      Wczoraj miałam gości ma obiedzie więc dziś pozostałości tegoż: krem grzybowy i mięso w sosie porowym, mąż ma dogotować kaszę. Na deser resztki porzeczkowca.
      • eliszka25 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 20:39
        O! Przypomniałaś mi, że miałam posiać rzeżuchę!
    • pepsi.only Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:18
      Mróz i słońce- jest zimno, ale pięknie. Rano było -15, mimo to zrobiłam całkiem długi spacer z psami.
      Teraz same biegają po podwórku. Bo ja próbuję pracować.
      W między czasie nastawiłam kolejne pranie, suszę oczywiście na balkonie, i wypiłam koktajl z truskawek ze śmietaną.
      Na obiad krupnik.
      • alina460 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:31
        Weź mi nawet nie mów o tym koktajlu!
        Schnie Ci to pranie na mrozie? Bo ja chyba już od października kiszę pranie w domu.
        • pepsi.only Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:47
          To ja odwrotnie, nie kiszę w domu- jeśli tylko nie pada, albo nie jest bardzo mgliście (że wilgoć wisi w powietrzu), to w ciągu dnia suszarka stoi na balkonie niezależnie od pory roku.

Oczywiście zimą nie wysycha, za to będzie przewiane, no a teraz to tak bardziej zmrożone.
          I przed wieczorem wstawiam suszarkę do domu, przez noc sobie dosycha, rano zdecydowana większość rzeczy będzie suchutka.
          • piataziuta Re: Porządna rzecz 17.02.25, 19:50
            I po co to robisz?
            Mieszkasz w mieście z absolutnie czystym powietrzem? Jeśli tak, podaj jakie to - chętnie się dowiem. W przeciwnym razie, po prostu wystawiasz swoje pranie na syf - pył, kurz, smog.
    • kocynder Re: Porządna rzecz 17.02.25, 13:32
      Mróz.
      Mam wolne, a muszę mnóstwo różnych, na różnych końcach miasta. Muszę załatwić abonament tv na działkę. Muszę odebrać spodnie od krawcowej. Muszę pójść do paczkomatu po przesyłkę. Muszę zdecydować czy wolę Redmi 14C czy Xiaomi 14T.
      Nic mi się nie chce, więc siedzę i wyszywam. Na obiad zrazy z kaszą i ogórkiem kiszonym. A na razie kawa...
      • majenkirr Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:37
        Tu jest jakby luksusowo🤪
        • kocynder Re: Porządna rzecz 17.02.25, 17:47
          Co poradzić, niemodny to wzór, ale ja go uwielbiam. smile Między innymi właśnie za niedzisiejszość i niemodność. A do tego ta filiżanka jest niesamowicie wygodna - ma idealną wielkość na średnią kawę i bardzo wygodne uszko. smile
      • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:39
        Oj, wiem kto byłby zachwycony tą filiżanką. Moja przyjaciółka
        • danaide2.0 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 19:22
          Klikaj: porcelana Irena. Jak raz miałam w domu rodzinnym.
          • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 19:37
            Dzięki. U nas nid było.
            Jak moja mama jest fanką wszelkich różyczek, kwiatuszków itp.tak to dla niej zawsze było już "za zbyt."
            Dla mnie mówiąc szczerze to też już jest wzór "za zbyt" ale akurat ta filiżanka jest oryginalna ze względu na kształt. Poszukam dla przyjaciółki.
            • kocynder Re: Porządna rzecz 17.02.25, 20:54
              Produkt Chodzieży, wzór, jak napisała Danaide - Iwona. smile Mam nadzieję, że znajdziesz.
              • daniela34 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 20:56
                No byłby to super prezent.
    • szafireczek Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:19
      Czekam, aż na emamie ktoś zauważy, że dzisiaj Międzynarodowy Dzień Kota i załączy zdjęcia puchatych Jubilatów - z góry - życzę wszystkim forumowym Kitkom i ich Opiekunkom - wszystkiego najmruczejszego 💖🐱‍👤🐱‍👓🐱‍💻🐱‍🚀😻
      • bi_scotti Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:39
        szafireczek napisała:

> Czekam, aż na emamie ktoś zauważy, że dzisiaj Międzynarodowy Dzień Kota

U mnie Family Day. Czy kot sie zalicza do family? Hmmm ... Nigdy nie mialam & nie planuje. Burek Sredniego definitely jest czlonkiem rodziny. Na dodatek pracujacym wink
        Poza tym dzis sie lenie. Stary Bi_scott pojechal przed switem ze znajomymi na narty, mnie sie nie chcialo wstawac (shame, I know), bo i tak nie dalabym rady biegac jak codzien (ponad 30 cm sniegu spadlo - nie wszyscy odsniezyli surprised) wiec kawka, ematka, serniczek wiedenski od Polakow, ogolnie full relax smile Niech zyje Swiety Leniuch! Cheers.
        • szafireczek Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:34
          Zdecydowanie - kot to rodzinasmile Tam u Ciebie to ciągle jest okazja do świętowania - ledwie dzień flagi, a już kolejna okazjasmile Zostałaś w domu, to przynajmniej żaden kojot Ci nie zagrozismile no i oczywiście - dobrego świętowania w białej scenerii - oby bez burzy śnieżnej.
      • primula.alpicola Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:52
        Cholerne darmozjady🤪
        • szafireczek Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:54
          Ja tu widzę 5* serwis - wszystko, co najlepsze😘
        • mabel_mora Re: Porządna rzecz 17.02.25, 16:03
          cudowne, piekne krówki!
    • danaide2.0 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 14:53
      Kobiecie wiatr zawsze w oczy. Dla mężczyzn i lepsze swetry (wełna) i koszule (bawełna)*, i nawet gacie nie rozpadną się od jednego szarpnięcia.

*oceniane wg procentowego udziału w ogóle swetrów/koszul, porównując kolekcje męskie z damskimi
    • hanusinamama Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:09
      Zegarek chce mnie wykończyć Zrobiłam od rana 6km z kijami (szybki marsz) przy -11, potem kardio 50 minut (takie, ze mroczki miałam przed oczami) a ten mi tu kwęka, że status obciązenia mam w regresie.
      Na obiad kalafiorowa z kaszą jaglaną i naleśniki.
    • homohominilupus Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:30
      Nasrane mam w kalendarzu w tym tygodniu. Tak to jest jak chc się 5 dni wcisnąć w 4 żeby w piątek sobie poszusować w białym g 😃

Coś ważnego w tym tygodniu może się wydarzy, b na to czekamy.

Na obiad tofu z makaronem ryżowym i dużą ilością harissy 😋
    • primula.alpicola Re: Porządna rzecz 17.02.25, 15:42
      U mnie ok, nadal mam rekonwalescencję. Dobrze mi, mogłabym zostać drobiem domowym na stałe.
      Na obiad bitki z szynki w sosie (dodałam do niego nalewki brzoskwiniowej, ot fantazja😝), kasza, surówka z kapusty, marchewki i jabłka. Na deser kisie z owoców leśnych. I nastawiłam wywar na zupę.
      Byłam w lesie na spacerze a potem odbyłam przyjemne spotkanie towarzyskie.
      Jestem wyczerpana a to dopiero 15:42!
    • alexis1121 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 17:01
      Ciekawy filmik, u mnie żadnych nowości. Zdjęcie w drodze do fryzjera i o dziwo lepiej wyszłam niż na tym po fryzjerze 🤪

• wapaha Re: Porządna rzecz 17.02.25, 17:07
      udało mi się dziś wykręcić z jednego zadania, skutkiem czego poczułam się jak rabi bez kozy-co za wolność i przestrzeń ! ( i tak jak rabi miał na kupie jeszcze 5 os tak i mi pozostałe inne zadania i generalnie trudny czas do końca czerwca ale .... suspicious kocham takie kozy big_grin )

na obiad pieczone ziemniaczki+ryba+jajo+surówka x3
      teraz rytualna kawa ( krasant z kremem pistacjowym)

p.s. małe zakupy robię codziennie, duże raz tygodniu, nie marudź tongue_out
    • default Re: Porządna rzecz 17.02.25, 19:14
      Dzisiaj byłam u fryzjera.... Pierwszy raz od chyba 2 lat ? Tak jakoś nie miałam fazy. Kłaki mi urosły do łopatek, końce oczywiście wystrzępione, no masakra. Miałam takiego stresa przed tym strzyżeniem jak przed jakąś operacją 🫤
      No i przycięła mi tak do ramion - więc wielkiej zmiany nie ma, tyle że mam rozpuszczone, ostatnio zawsze nosiłam spięte. I w sumie trochę zła jestem na siebie, że nie odważyłam się na jakąś bardziej radykalną zmianę....
      Na obiad były kotlety ziemniaczane z sosem z suszonych grzybów. Jutro leczo.
    • eliszka25 Re: Porządna rzecz 17.02.25, 21:01
      Ciekawe, czy im tak wygodnie, jak je ktoś trzyma za gacie 🤪

U mnie dziś słońce nie mogło się zdecydować, czy ma wyjść zza mgły czy nie. Niestety mrozu w dzień już nie ma i dzisiaj śnieg się topił na potęgę. Cały tydzień ma być piękne słońce i nawet +10, więc do weekendu będzie już znów zielono.

W pracy mam intensywny czas. Dostałam nowe obowiązki i uczę się nowej rzeczy. Idzie mi w sumie dobrze, ale strasznie dużo mam do opanowania i zapamiętania. Póki co pracuję pod okiem kolegi, który mnie w tym szkoli, ale za tydzień idzie na urlop i będę musiała poradzić sobie sama. Zgłoszę się wtedy po kciuki ☺️

Obiad mamy na kolację. Zrobiłam gnocchi alla sorrentina wg przepisu Vincenzo, bo już od kilku dni za mną „chodziło”.
    • taje Re: Porządna rzecz 17.02.25, 22:53
      A u mnie tak - słońce, ocean, a w tle wulkany. A teraz szykuję się do pierwszego odcinka nowego sezonu White Lotus smile
      • gris_gris Re: Porządna rzecz 18.02.25, 10:23
        taje napisała:

> A u mnie tak - słońce, ocean, a w tle wulkany. A teraz szykuję się do pierwszeg
        > o odcinka nowego sezonu White Lotus smile
        >
        Pieknie tam! Macie juz ferie? U mnie dopiero w przyszlym tygodniu.

I...kupilas ten dom ostatecznie??

• homohominilupus Re: Porządna rzecz 18.02.25, 10:39
          gris_gris napisała:

> taje napisała:
          >
          > > A u mnie tak - słońce, ocean, a w tle wulkany. A teraz szykuję się do pie
          > rwszeg
          > > o odcinka nowego sezonu White Lotus smile
          > >
          > Pieknie tam! Macie juz ferie? U mnie dopiero w przyszlym tygodniu.
          >
          > I...kupilas ten dom ostatecznie??
          >
          >
          Podpinam się pod pytanie
          • piataziuta Re: Porządna rzecz 18.02.25, 10:48
            Mnie się wydaje, że właśnie na niego patrzymy. smile
        • taje Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:46
          gris_gris napisała:

> Pieknie tam! Macie juz ferie? U mnie dopiero w przyszlym tygodniu.

Tak, w sumie już drugi tydzień bo w szkole młodszego przed feriami jest „tydzień administracyjny” i nie ma zajęć.
          >
          > I...kupilas ten dom ostatecznie??
          >

Ostatnia prosta, sprawa właśnie się decyduje. Nie wiem co z tego wyjdzie bo tam jest skomplikowany stan prawny i nie wiem, czy warto w to wchodzić.

Domek, podobnie jak inne w tym kompleksie, jest w pakiecie z umową z firmą zarządzającą, która go będzie wynajmować turystom, a właściciel może mieszkać w ustalonych terminach, ale nie może (przynajmniej oficjalnie) zamieszkać tam na stałe, bo urzędowe przeznaczenie terenu to działalność hotelarska. Czyli nie mogę zameldować się w gminie na pobyt stały, gdybym miała pomysł zamieszkać tam na emeryturze… Firma gwarantuje określony poziom zysku z wynajmu, ale licho wie, jak to w praktyce działa po odjęciu innych kosztów stałych. Mogę zrezygnować z umowy z firmą, ale wtedy nie mogę go wynajmować turystom, bo nie ma indywidualnej licencji turystycznej, no i nadal nie mogę zameldować się na pobyt stały.

Porzuciłam projekt w listopadzie po zbadaniu stanu prawnego, bo chciałam domku dla siebie, a nie inwestycji, ale wróciłam znowu do tematu. Jakoś nie mogę o nim zapomnieć bo ma świetne położenie tuż nad oceanem i już niewiele domków zostało (akurat ten, który chcę nadal jest)…
          • homohominilupus Re: Porządna rzecz 18.02.25, 12:08
            Łeeee

Dziwnie to wygląda faktycznie
          • gris_gris Re: Porządna rzecz 18.02.25, 12:27
            taje napisała:

>
            > Ostatnia prosta, sprawa właśnie się decyduje. Nie wiem co z tego wyjdzie bo tam
            > jest skomplikowany stan prawny i nie wiem, czy warto w to wchodzić.
            >
            Czyli to jest taki timeshare? Nie wiem, czy nie szykują się jakieś zmiany w dyrektywie, ale czy to by coś dla Ciebie zmieniło (jeśli będą) to na razie trudno powiedzieć.

Są plusy dodatnie i ujemne smile Z tych dodatnich, to fakt, że ktoś by tym zarządzał podczas Twojej nieobecności, i może zysk wystarczyłyby chociaż na pokrycie kosztów. Zakładam, że jeszcze przez 10+ lat nie spędzałabyś tam więcej, niż kilka tygodni w roku. Czyli pierwsza sprawa, to czy ustalone terminy by Ci pasowały? Wtedy miałabyś miejsce na wakacje i ferie, i zainwestowane pieniądze. Ale… to pod warunkiem, że na tym nie stracisz, gdybyś za parę lat chciała sprzedać (bo przepisy się nie zmienią i nie będziesz mogła się zameldować i mieszkać na emeryturze).

Jesli zrezygnujesz, to zawsze możesz ten domek wynajmować na ferie i wakacje….
            • taje Re: Porządna rzecz 18.02.25, 12:54
              Nie, nie time share. Pełna własność, tyle, że nieruchomość jest położona na tzw terenie turystycznym, dzięki czemu z jednej strony ma licencję turystyczną, ale jako część kompleksu, z drugiej nie można jej traktować jako stałego miejsca zamieszkania. Ja się trochę boję takich konstrukcji, bo nie wiem na ile to jest płynne w razie, gdybyśmy chcieli sprzedać. Zaletą jest to, że ma licencję, a po wejściu (wkrótce) w życie nowego prawa na Kanarach będzie praktycznie niemożliwe uzyskanie licencji turystycznych (nowe budynki dopiero po 10 latach, a istniejące indywidualne dopiero po modernizacji i przyjęciu przez gminy planów zagospodarowania przestrzennego etc).

Terminy to nie problem, mogę i pół roku tam spędzać, tylko wtedy oczywiście nie zarabiam na wynajmie. Gwarantują zwrot z wynajmu rocznie 7% ceny zakupu, ale tak jak pisałam, licho wie, jakie będą koszty stałe (media, opłaty na rzecz wspólnoty etc). Ja nie lubię się wiązać i nie szukałam inwestycji (choć oczywiście możliwość odzyskania części kosztów mile widziana), stąd nie mogę się zdecydować. Niestety nigdzie indziej na Lanzarote nie widziałam porównywalnie ciekawej oferty co do położenia w rozsądnej cenie… Na wille za milion euro mnie nie stać…
              • gris_gris Re: Porządna rzecz 18.02.25, 14:55
                Rozumiem. No to masz dylemat faktycznie, bo widac, ze serce Cie tam ciagnie!
                Zgadzam sie, ze kosztow nie dasz rady teraz oszacowac, a zarzadca przedstawi Ci teraz najbardziej optymistyczna wersje. Na wyspach remonty sa drogie, bo wszystko trzeba przywiezc, i sila robocza jest ograniczona.
                >Ja się trochę boję takich konstrukcji, bo nie wiem na ile to jest
                > płynne w razie, gdybyśmy chcieli sprzedać.

Tak, tu jest pies pogrzebany!

> Gwarantują zwrot z wynajmu rocznie 7% ceny zakupu, ale t
                > ak jak pisałam, licho wie, jakie będą koszty stałe (media, opłaty na rzecz wspó
                > lnoty etc).

No i gwarantuja jak? I przez jaki okres? Jak to mozna wyegzekwowac?

Ja nie lubię się wiązać i nie szukałam inwestycji (choć oczywiście
                > możliwość odzyskania części kosztów mile widziana), stąd nie mogę się zdecydow
                > ać. Niestety nigdzie indziej na Lanzarote nie widziałam porównywalnie ciekawej
                > oferty co do położenia w rozsądnej cenie… Na wille za milion euro mnie nie stać
                > …

Mam nadzieje, ze podejmiesz najlepsza dla siebie decyzje! Kazda bedzie miala jakis plus.

Ja mam w kazdej mojej miejscowce wakacyjnej "swoj" dom i snuje rozne wizje, ale ich nie realizuje, bo nie unioslabym zajmowania sie domem na odleglosc (tu przynajmniej to mialabys z glowy), ani wlasnie np. remontu na cykladyjskiej wyspie smile Kiedys, jak sprzedamy obecny dom, to sie wezmiemy za nowy projekt...
      • beaucouptrop Re: Porządna rzecz 18.02.25, 10:58
        Dom Cesara Manrique na ostatnim zdjęciu? Jest naprawdę spektakularny.
        Bardzo lubię Lanzarote 🙂
        • taje Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:06
          Tak, na ostatnim zdjęciu to dom Manrique w Tahiche - uwielbiam od zawsze. I te naturalne baseny w „piwnicy”, ach.
    • piataziuta Re: Porządna rzecz 18.02.25, 10:56
      Zaaaabieeerzcieee tą zimę juuuż!
      • daniela34 Re: Porządna rzecz 18.02.25, 10:57
        Jeszcze musisz wytrzymać do końca tygodnia, Ziuta. Prognozy na przyszły są bardzo wiosenne.
        • piataziuta Re: Porządna rzecz 18.02.25, 10:59
          Trzymam Cię za słowo!
          • daniela34 Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:10
            U mnie na poniedziałek zapowiadają plus 10 w dzień i bez przymrozków w nocy. To już wygląda dobrze.
            • piataziuta Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:17
              Ooo, Pani!
              Miód na moje serce kładziesz!
              Oby się sprawdziło!
        • chlodne_dlonie Re: Porządna rzecz 18.02.25, 17:00
          daniela34 napisała:

> Jeszcze musisz wytrzymać do końca tygodnia, Ziuta. Prognozy na przyszły są bard
          > zo wiosenne.

Postanowiłam wykorzystać te ostatnie (oby!!) mroźnawe dni by 'wyprowadzić' jeszcze ulubione zimowe ciuchy wink
          A potem je popiorę i pochowam aż do następnego sezonu.
    • pepsi.only Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:04
      Wariacki dzien. W didatku przed chwilą przeszla u nas regularna śnieżyca. 🙄
      Dopijam kawę i pedze na spotkanie.
      Obiadu nie ma, i jak mąż nie zrobi, to nie będzie. (Najwyżej cos zamówimy?).
      O nie, jeszcze mam dziś trening...
    • daniela34 Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:07
      Przy wtorku muszę się podzielić radością, która stała się moim udziałem. Dorwałam bilety na "Wesele" w Teatrze Słowackiego, na które polowałam od dłuższego czasu. Ha!
      • homohominilupus Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:10
        Zazdro

Może przyjadę do Pl w kwietniu, zaraz coś sobie zarezerwuję, może w Narodowym
      • kocynder Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:20
        Gratuluję! Tylko prezentu dla Młodych nie zapomnij! wink
        A serio - zazdroszczę! Ucztuj i delektuj się Sztuką przez wielkie "S".
        • daniela34 Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:49
          Dzięki, no właśnie zamierzam się delektować. Dwa razy opera, raz teatr. Carpe diem na pełnej petardzie smile
          • kocynder Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:57
            A'prpos delektowania się sztuką, acz z mniejszym rozmachem: przeczytałam przeuroczą książeczkę: "Kobiety", autor to Andrea Camilleri, ten od komisarza Montalbano. Nie kryminał, raczej cykl minireportaży, rozważań, wspomnień o różnych kobietach, niekiedy w nawiązaniu do literatury, niekiedy do życia... Fajne, polecam!
            • daniela34 Re: Porządna rzecz 18.02.25, 11:59
              Ooo, tego nie czytałam. Poszukam
      • chlodne_dlonie Re: Porządna rzecz 18.02.25, 17:02
        Zazdroszczę, też się przymierzam by w końcu na przedstawienie w Słowackim dotrzeć.
        Może wiosną uda się taki teatralny weekend w Krakowie zrealizować..?
        • daniela34 Re: Porządna rzecz 18.02.25, 17:39
          Ja już na te bilety na "Wesele" polowałam długo. Już je miałam w koszyku, ale mnie diabeł podkusił, żeby zaproponować znajomym wspólne wyjście. Zanim się wystękali, że jednak nie, to bilety się rozeszły.
    • konsta-is-me Re: Porządna rzecz 19.02.25, 15:20
      Do jedzenia kanapki ,bo przez parę dni będę sama w domu z psem.
      Udało mi się dokończyć dorywcza pracę- zlecenie dziś. Irytujące ,bo musiałam znosić mnóstwo poprawek w obcym języku
      Odebrałam płaszcz od krawcowej ,receptę i uświadomiłam sobie po powrocie do domu, że zapomniałam odebrać paczkę z Zabki.
      Muszę wybrać okulistę i umówić wizytę.
      Umyłam psa i jego szelki.
      Muszę jeszcze rozejrzeć się w necie w poszukiwaniu kilku tematów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka