Dodaj do ulubionych

I kto tu jest większym frajerem?

23.02.25, 11:38
Tu nowicjuszka frajerowa.
Kompletnie nie wiem w jakiej temperaturze trzeba przygotować jedzenie a ponieważ nigdy nie miałam do czynienia z piekarnikiem to guzik wiem o pieczeniu.
Podajcie swoje czasy pieczenia surowości, np: frytki z surowych ziemniaków, frytki „mrożone„,
kurczak, pieczeń z szynki.
Stoi zapakowana od tygognia i se czeka, dopiero co wydrukowałam polską instrukcję. Jakby ktoś chciał wiedzieć, to kupiłam Cosori dual blaze, czytałam że fajna jest 🙃.
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 11:52
      Sorry, nie pomogę. To przychodzi z czasem metoda prób i błędów. Jedyne co mogę zasugerować to robienie notatek. Ile ty h potraw będziesz gotować? 10 ?15 ulubionych które będziesz powtarzać? Po prostu zapisuj i w końcu znajdziesz swoje własne idealne ustawienia kazdej z nich.
      • niezwykladziewczyna Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:32
        Dzięki, notatki mogę być całkiem przydatne.
        • niezwykladziewczyna Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:38
          *mogą
    • tanebo0001 Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 11:58
      Leżę i kwiczę... Jak można nie wiedzieć takich rzeczy???
      • gryzelda71 Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:07
        Zamiast leżeć i kwiczeć napisz co z czym.
        • niezwykladziewczyna Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:33
          To leż i kwicz dalej, jak ktoś do ciebie przyjdzie: - poproś o przesunięcie klawiatury żeby nie leżała pod palcem.
      • kk345 Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:33
        Dokładnie tak samo, jak nie umie się zrobić prania.
    • iwles Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:18

Dla mięs używam temperatury 180, to taka temperatura uniwersalna. Czas - trudno powiedzieć. Zalezy od grubosci mięsa. Zwsze też jest możliwość dopieczenia, jeśli uznam, że za krótko.
      Ryby - w temperaturze 170-180 - kilka-kilkaście minut (też zależy od grubości).
      Warzywa - w temperaturze 160 (chociaż warzywa nie za bardzo mi smakują).
      Ciasto- nie robiłam.

Frytki - używam frytek mrospnych, a tam na opakowaniu zawsze jest instrukcja.
      • niezwykladziewczyna Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:36
        No właśnie, ten czas jest bardzo ważny. Dzięki
        • iwles Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:46

Wolę zacząć od czasu krótszego, żeby w razie czego dopiec. Zaczynam (mięsa w kawałkach, czy kotlety mielone, albo piersi z kurczaka) od około 20-25 minut. I sprawdzam. Czasami wystarczy a czasami jak kawałek jest grubszy to dopiekam.
          No niestety - dokładniejszy czas musisz sama wyczuć 🙃
    • pani.asma Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:53
      Mam na maszynie specjalne obrazki z programami np warzywo ciasto frytki
      Ale nie wszystkie wiem bo jestem zbyt leniwa żeby zajrzeć do instrukcji.

Ale i tak przecież gotujesz na oko i ciągle zaglądasz do szuflady ?
      • niezwykladziewczyna Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 13:15
        Gotować, gotuje i tu jest perfect. Pieczenie zostawia wiele do... I tu jest problem , kupiłam żeby ciągle nie było zaglądania.
      • niezwykladziewczyna Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 13:35
        zafrapopwaly mnie te obrazki: masz takie?
        pokaż i przy obrazku masz napisane jak gotować takie danie?
        • slonko1335 Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 17:34
          Ja mam automatyczne ustawienia ryba/frytki/warzyw/krewetki/itd. plus pół kosza/cały i jak włączę taki program to frajer sam wybiera czas i temperaturę.
    • slonko1335 Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 12:54
      U mnie podstawowy automatyczny program to 15 minut i 180 stopni I dla mnie był punktem wyjścia do wszystkiego. Potem tylko trzeba byli okresk8c czy temperatura następnym razem ma być wyższa czy niższa a czas dkuzszy/krótszy. Frytki z surowych ziemniaków nigdy mi nie wyszły.
      • niezwykladziewczyna Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 13:25
        dzięki słonko, to są takie podstawy które muszę ogarnąć, bez których nie ruszę z miejsca.
    • but.first.coffee Re: I kto tu jest większym frajerem? 23.02.25, 18:20
      Dwie surowe piersi z kurczaka dla kota - czyli bez spieczonej skórki - 160 stopni, 15 min

Dopiekane ćwiartki kartofelków- wcześniej podgotowane w wodzie lub w mikrofali- 180 stopni 6 min, wcześniej odrobinę popędzlować oliwą

Pół kurczaka natartego ziołami 180 stopni 25 minut

Zapiekanka z wczorajszej bułki (przekrojona bułka, kapka masła, żeby obłożenie nie latało po frajerze, szynka, ser) - podgrzać frajera przez minutę do 200 stopni, włożyć papier do pieczenia, na to bułkę - 4 min w 180. Rozgrzanie maszyny ma na celu natychniastowe przylepienie sera

Pieczony bakłażan w plastrach, posmarowany oliwą, w foremce - 170 stopni, 10 min, ew na drugą stronę i jeszcze dopiec

Ciasto jogurtowe w foremce 160 stopni 35 minut, dopiekanie 5 min w 175 stopniach (ew przykrywam, żeby się nie spiekło)

Falafelki z surowego, a nie mrożone - 180 stopni 20 min, przekulać na drugą stronę i jeszcze z 10 min

Odświeżanie wczorajszej bagietki zwilżonej pod kranem (ale nie mokrej) - 5 min w 180 stopniach

Flammkuchen /podpłomyk - 200 stopni 4 min

Z frytkami nie pomogę, mam do tego program.
      Generalnie robię 10 stopni mniej i krótszy czas niż na opakowaniu (mrożone klopsiki z ikei, przepisy z książki kucharskiej).

Lasagne od zera składana - 170 stopni, 20 min, później ew dopiekam.

• tairo Re: I kto tu jest większym frajerem? 25.02.25, 14:16
      Tak ogólnie: ustawienia dla zwykłego piekarnika działają po zastosowaniu przelicznika: temperatura z termoobiegiem albo 10° niższa, czas około połowę albo 1/3 krótszy - ile dokładnie w twoim, to musisz wyczuć, zależy też od tego, czy dużo napchasz i jakie grube kawałki, cieńsze rzeczy się robią szybciej.
    • taje Re: I kto tu jest większym frajerem? 25.02.25, 14:58
      Ja mam Cosori Turbo Blaze i używam programu Air Fry z defaultową temperaturą i czasem (195 stopni 10 min), które modyfikuję w trakcie gotowania.
    • dwa_kubki_herbaty Re: I kto tu jest większym frajerem? 25.02.25, 15:06
      Przecież w przepisie jest podany czas i temperatura.
      A jak nie ma to skad mam to na necie spr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka