Dodaj do ulubionych

Paczkomat - ekozwroty

27.02.25, 05:59
Wiedziałyście o tej możliwości?
Firma od kilku lat umożliwia zwrot niepotrzebnych, a w dobrym stanie i zdatnych do użytku zabawek, butów czy elektroniki. Teraz rozszerzyła możliwość zwrotu w ten sposób niepotrzebnych ubrań. Zebrane rzeczy trafiają bezpośrednio do fundacji, która następnie przekazuje je potrzebującym. Nadanie paczki jest darmowe.
Ja przeczytałam o tym dopiero teraz, mimo że z paczkomatów korzystam intensywnie. Nie wiedziałam o tej możliwości, może żyłam pod kamieniem, ale ta opcja mi po prostu umknęła. Dlatego podaję dalej, może komuś ta informacja też się przyda.
Obserwuj wątek
    • trampki-w-kwiatki Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 07:08
      Uratowała mi ta sprawa życie przy przeprowadzce smile zresztą ja ciągle mam jakieś paczki rzeczy po dziecku, dzięki ekozwrotom w końcu nie zagracam nimi mieszkania.
      • jkl13 Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 07:17
        No właśnie ja też mam trochę rzeczy do oddania, których już nie chcą okoliczne świetlice czy dom samotnej matki, bo mają tych rzeczy za dużo. I tak leżą na strychu, bo jednak szkoda wyrzucić, więc taki ekozwrot to dla mnie idealna sprawa.
        • trampki-w-kwiatki Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 13:36
          Otóż to, tym bardziej, że deklarują, że biorą na klatę utylizację tego, jeśli uznają, że już się nie przyda.
    • 35wcieniu Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 08:13
      Firma od kilku lat

Ale jaka firma, bo to jakby kluczowe.
      • kk345 Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 08:36
        Masz rację, ponieważ mamy ze sto firm, obsługujących paczkomaty, to doprecyzowanie jest kluczowe...
        • 35wcieniu Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 08:52
          Ze sto to nie, ale kilka mamy. Zakładam że chodzi o DPD, bo tam z tego korzystałam, ale może inne też już to mają.
          • kk345 Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 09:39
            Nie no, spoko, przecież naturalnym pierwszym skojarzeniem ze słowem "paczkomat" jest DPD.
            • 35wcieniu Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 09:51
              W tym kontekście moim owszem, bo wiem że DPD posiada opisywaną funkcję.
              • nikki30 Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 13:27
                >W tym kontekście moim owszem, bo wiem że DPD posiada opisywaną funkcję.

Widzisz nie wiesz podstawowej rzeczy, że nazwa paczkomaty została zastrzeżona dla usług InPost.

DPD to może mieć co najwyżej AUTOMAT PACZKOWYsmile
            • nikki30 Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 13:29
              DPD nie może nawet używać tej nazwy - jest zastrzeżona przez InPostwink Dlatego pytanie z serii tych bez sensuwink
      • black.imak Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 10:51
        35wcieniu napisał(a):

> Firma od kilku lat
        >
        > Ale jaka firma, bo to jakby kluczowe.
        > Inpost. Myślę, że to nie tajemnica. Też dowiedziałam się teraz o tej opcji, i że ciuchy można tam zostawiać.
    • trut_u Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 11:28
      Wiem, ale jednak łatwiej do kontenera PCK. Za to nie mam pomysłu na szmaty, od kiedy nie wolno do zmieszanych. Lepszego niż PSZOK.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 11:58
        Skoro wrzucasz rzeczy do kontenera PCK, to dlaczego tam szmat nie wrzucasz?
        Oni wszystkie tekstylia zbierają i przerabiają na czyściwo do maszyn, jak się nie nadaje do używania, jako ubranie.
      • figaaga Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 12:18
        Korzystam z opcji ekozwrotu od lat i wyrzucam tylko do co się nadaje do dalszego użytku, a nie śmieci.
        Dostępność PSZOKa (do mojego gminnego mam 15km) i kontenerów PCK jest słaba. W mojej wsi zniknął, a dawno nie widziałam nigdzie po drodze. Za to paczkomatów jest sporo, zawsze jakiś mijam
        Ponadto:
        - można pozbyć się wielu różnych kategorii niepotrzebnych rzeczy (drobne agd, zabawki, książki, elektronika, ubrania itd.)
        - mam poczucie, że jednak oddaję komuś potrzebującemu, a nie na przemiał na czyściwo
      • arthwen Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 14:56
        Szmaty też można wrzucać do kontenerów PCK (czy innych firm, u mnie tego jest kilkanaście chyba) - czyste oczywiście, ale nawet zniszczone i nienadające się do użycia odbierają firmy, które przerabiają to na czyściwo przemysłowe.
    • bookworm123 Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 11:52
      Jeśli chodzi o akcje, w których można oddawać niepotrzebne rzeczy, to jest jeszcze coś takiego jak poczytajmi.pl. Można za darmo wysłać książki, które potem są przekazywane do bibliotek.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 12:22
      Wiedziałam o takije możliwości, ale jeszcze nie korzystałam. Dobrze, że przypomniałaś, bo mam właśnie trochę zabawek i ciuchów nieużywanych i zastanawiam się, jak się ich pozbyć.
    • alicia033 Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 12:59
      buk by mnie musiał opuścić, żebym wspomagała optymalizację podatkową pana różowego landrynka.
    • bywalec.hoteli Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 13:00
      nie wiedziałem
    • aankaa Re: Paczkomat - ekozwroty 27.02.25, 15:01
      korzystam z tej opcji od 2-3 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka