Dodaj do ulubionych

Szydelkowanie - trudne?

27.02.25, 09:40
Czy szudelkowanie jest trudne?
Mam chęć się nauczyć. Podobają mi się szydelkoqe torebki, podkładki na stol , pledy, okrągłe dywany.
Zdaje sobie sprawę że "od zera do dywanu" do długa droga smile ale chciałabym spróbować i zobaczyć czy załapie bakcyla.

Trudne?
Obserwuj wątek
    • smoczy_plomien Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 09:42
      Niedawno się nauczyłam, po roku szydełkowania czuję się niemal ekspertem wink Moim zdaniem łatwe. Ma początku warto wspierać się materiałami z yt.

Teraz uczę się na drutach i uważam, że są trudniejsze od szydełka.
      • galaxyhitchhiker Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 12:15
        > Teraz uczę się na drutach i uważam, że są trudniejsze od szydełka.

Jak się nauczysz, to zmienisz zdanie smile
        • smoczy_plomien Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 15:10
          Szydełkiem jakoś łatwiej robić, bo jest dużo różnych ściegów i nie widać za bardzo błędów, natomiast druty wymagają, żeby było równiutko i z tym mam problem.
          • galaxyhitchhiker Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 16:05
            >druty wymagają, żeby było równiutko i z tym mam problem.

Równiutko załatwiasz dwiema rzeczami - napinaniem nici (do wyćwiczenia) i blokowaniem gotowca. Za to jak się rąbniesz, w jednym miejscu, to nie musisz pruć całej robótki - rety, jak ja się kiedyś wkurzyłam jak musiałam naprawić pomyłkę w chuście, kilka godzin roboty w plecy... Przy drutach wystarczy spuścić kilka oczek i podciągnąć smile Za to przy szydełku szybciej widać jak rośnie - bo rzędy na ogół są szersze niż na drutach.
            To i to fajne. smile

A mnie teraz chodzi po głowie uszycie czegoś ze sznurka, na maszynie, ale nie mogę się zabrać.
            • smoczy_plomien Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 19:10
              To, o czym piszesz, to dla mnie na razie czarna magia wink
              • galaxyhitchhiker Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 20:37
                Napinanie i blokowanie? To tylko nazwy, jedno i drugie robisz już teraz. Jak szydełkujesz, to też przecież napinasz nitkę (tzn. włóczkę), jak za ciasno, to się robótka ściąga, jak za luźno, to się robią dziury - jak się poćwiczy, to się to potem robi odruchowo. A blokowanie to po prostu dobre ułożenie dzianiny po praniu, tak, żeby się wszystko ładnie wyrównało.

A jeśli mówisz o szyciu ze sznurka, to to też nie wygląda na strasznie skomplikowane, a czy będzie to zobaczymy w praniu smile
    • alpepe Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 09:44
      Uważam, że nie, ale dawno już nic nie robiłam. Niedobre dla krótkowidzów, moim zdaniem. Jak robisz na drutach, możesz na ślepo, na szydełku jednak technika z deczka inna.
    • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:09
      Moim zdaniem proste jak budowa cepa, ale pierwsze oczka plotłam gdy miałam 4, 5 lat. Miałam pół wieku na wyrobienie sobie techniki big_grin
      Wszystko zależy, czy masz dryg do robótek ręcznych, zdolności manualne, cierpliwość i dobry wzrok. Zrobienie dywanu to akurat najprostsza rzecz na świecie, najtrudniejsze są koronki, gdzie w każdym rządku jest kilkanaście różnych słupków, łańcuszków, przeplatanek z poprzednimi rzędami i trzeba to wszystko na bieżąco przeliczać, bo się wzór rypnie. Prosta podkładka pod talerz to kilkadziesiąt rzędów tym samym ściegiem, grunt to trafiać w te same oczka - nic nie nadrabiać i nie opuszczać. Mnie to już nie bawi, więc teraz ćwiczę koronkowe mankiety z cieniutkiej, czarnej bawełenki. Potem dorobię przypinany żabotowy kołnierz i będę udawać wampira smile
      • mama-ola Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:19
        Moim zdaniem proste jak budowa cepa, ale pierwsze oczka plotłam gdy miałam 4, 5 lat. Miałam pół wieku na wyrobienie sobie techniki big_grin

Miałam podobnie - mama w dzieciństwie mnie nauczyła, ręce nie zapominają.
        • aqua48 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:39
          I ja zaczęłam bardzo wcześnie. Narobiłam od tego czasu trochę szydełkowych wyrobów. Trzeba być dokładnym i cierpliwym bo to nie idzie szybko, i nie wolno gubić niepotrzebnie oczek, ale jest łatwe i odstresowujące,
      • bazia_morska Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:40
        Pokaż!
        • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:44
          W pracy nie mam jak big_grin
          Ale może wieczorem obfocię.
        • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 28.02.25, 15:02
          Proszę... A potem niektóre z moich innych szydełkowych szaleństw. Ledwo ułamek, bo z reguły idą do ludzi.
      • kocynder Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:42
        "Wszystko zależy, czy masz dryg do robótek ręcznych, zdolności manualne, cierpliwość i dobry wzrok."

Też, ale nie do końca. Mam dryg do robótek, niejakie zdolności manualne, cierpliwość i dobry wzrok, a i szydełko i druty mnie odrzucają. Przy czym robię frywolitki na czółenkach, wyszywam krzyżykami, scrapuję, bawię się decu więc to NIE JEST brak zdolności manualnych, cierpliwości itd. smile
        • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:53
          Czyli nie złapałaś bakcyla, bywa i tak. Ale przyznasz, że to są podstawowe warunki, żeby zaczynać. Na własne oczy widziałam jak koleżanka bardzo chciała, bardzo się starała, ale co by nie robiła, wychodziło jej coś w rodzaju dziwnego kokonu, albo jakby kłąb pajęczyn, nie do rozplątania. To samo z drutami, haftowaniem, szyciem... no nie szło jej to. Dwie lewe ręce do tej roboty i już. Gena nie wydłubiesz.
          Ja nie opanowałam nigdy scrapbookingu ani decu, bo nie lubię się brudzić klejami i farbami. Za to mizianie różnych rodzaju wełenek, nici, jedwabi - czysta rozkosz.
          • kocynder Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 11:01
            Oczywiście. To warunki niezbędne ale nie wystarczające, żeby dziergać, obojętnie czy na szydełku czy drutach. smile I dlatego jak napisałam: technicznie biorąc to nie jest trudne. Jeśli złapie bakcyla - to za pół roku może śmigać jak złoto. Jeśli nie - to cóż... Dlatego w ramach "startera" warto kupić ładną, ale z tańszych włóczkę, szydełko nie ze złota, zacząć od czegoś prostego... Jeśli się spodoba - to wszystko sobie kupi. Jeśli nie to mała strata - krótki żal. smile
            • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 11:12
              Dżisas, każdą kasę można wydać na sprzęt, nici, włóczki itp, fakt. Kilka lat temu przeraziłam się, bo robiłam przeprowadzkę i cały mój gromadzony latami sprzęt zajął dwa kartony. Potem jeszcze przejęłam gromadzony od wieków sprzęt mojej ś.p. babci, która mnie tym bakcylem zaraziła, potem była teściowa mi przekazała swoją kolekcję i stwierdziłam, że są granice tego szaleństwa. Najlepsze rzeczy zostawiłam, zorganizowałam, uszyłam sobie organizery na druty, szydełka, akcesoria, resztę rozdałam, najbardziej sfatygowane wywaliłam. Jest lepiej, przynajmniej nie muszę za każdym razem rozgrzebywać potwornego bałaganu w skrzyni niemal posagowej big_grin
              A wątkodajka mogłaby zacząć od grubszego szydełka, ergonomicznego, z wygodną rączką. Teraz jest taki wybór na rynku, że żyć nie umierać. W każdej cenie się znajdzie coś przyzwoitego. Plastikowe jak najbardziej dają radę. Grubsza włóczka, nawet jeden motek na początek, i ćwiczyć łańcuszki i półsłupki smile
              • kocynder Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 11:28
                big_grin
                Witaj w klubie! Też mam dwie komody pełne przydasi (plus 4 pudła mediów!). I od lat zabieram się za porządki w tychże komodach i pudłach - na razie bez zbytnich skutków. Ale o tym mówię - jeśli zaskoczy i ja wciągnie - to za pół roku będzie miała własna skrzynię posagową. A jeśli nie - to szkoda kasy, dlatego niech na start kupi byle co, ładne, ale nie drogie, nie markowe. Włóczki ładne są w Action, Tedim, Kiku - tandetka, ale na pierwsze ćwiczenia zdatne.Szydełka i druty też.
                • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 11:34
                  Nawet w Tigerze widziałam całkiem przyzwoitą włóczkę za grosze. Nie pamiętam składu, bo już omijam z daleka takie okazje, najpierw trzeba wyrobić to, co zalega w domu big_grin
                  Ale naprawdę, dostępność materiałów i sprzętu jest nieporównywalna z tym, co było nawet 20 lat temu. A ile tutoriali na jutubie! Nie ma wymówek, żeby się nie nauczyć big_grin
      • memphis90 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 15:17
        Możesz podrzucić instrukcje do mankietów?
        • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 28.02.25, 14:35
          No nie wiem, czy Ci się spodoba, bo ja to głównie anglojęzyczna jestem i robię adaptacje czegoś, co znalazłam, tak żeby dla mnie miało sens.
          Przysięgam, nic innego nie mam. Ale proszę.

Collar
          Ch 69 cm long, d c in 6th ch from hook, * ch 1, skip 1 ch, d in next ch, repeat from * until 64 cm.

2nd Row. Ch 4 turn, d c in d c, ch 1, d c in next d c, repeat from * across row. Repeat this row 10 times.
          13th Row. Ch 6, turn, s c in d c, * ch 5, s c in next d c, repeat from * across row.
          14th and 15th Rows. Ch 7, turn, (always add 1 ch for turning) and work 6 ch loops, then work 2 rows of 7 ch loops, 2 rows of 8 ch loops, 2 rows of 9 ch loops, and 2 rows of 10 ch loops.
          24th Row. Ch 11, turn, s c in loop, * ch 5, 2 d c in next loop, ch 4, sl st in top of d c for picot, 2 d c in same loop, ch 5 and repeat from * to within the last 2 loops, ch 5, s c in next loop, ch 5, s c in loop. Break thread.
          Attach thread in 3rd row of meshes and work 5 ch loops in ch of mesh. Then repeat from 14th row. Break thread.
          Cuff.
          Make a ch 33 cm long, d c in 6th ch from hook, * ch 1, skip 1 ch, d c in next ch repeat from * until work measures 25 cm, then work 9 more rows of 1 ch meshes same as for collar. Repeat from the 13th row of collar.
    • atoness Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:09
      Jest bardzo łatwe, a droga od zera do dywanu - jeśli nie zamierzasz robić skomplikowanych wzorów - jest bardzo krótka.
    • mama-ola Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:20
      Jeśli lubisz robienie czegoś własnymi rękami, wręcz masz taką potrzebę, to na pewno się nauczysz.
    • mava12 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:24
      łatwe jak się ma jakieś tam zdolności manualne i cierpliwość.
      Kiedyś dużo szydełkowałam i robiłam na drutach. Teraz to już absolutnie nie opłaca się finansowo, materiały nie są tanie.
      • galaxyhitchhiker Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 12:38
        >Teraz to już absolutnie nie opłaca się finansowo, materiały nie są tanie.

A to już zależy od tego co robisz i z czego. Czapka z alpaki to kilkadziesiąt złotych za włóczkę plus jeden wieczór roboty (dla mnie frajda) - gotowej tak samo fajnej raczej za tę kasę nie kupię.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:30
      Na początku trudne, bo się ręce muszą usprawnić, ale w ogóle to łatwe. Dużo łatwiejsze, niż druty.
      Tu masz początki: (takie trzymanie szydełka jest moim zdaniem wygodniejsze)
      www.youtube.com/watch?v=RKZ3_cTl-CA
      • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:58
        A są inne sposoby trzymania szydełka? wink
        Wiem, że różnie sobie to ludzie układają w ręce, ale gdy szydełko jest jakby przedłużeniem palca wskazującego, to jednak kontrola nad ściegiem wydaje mi się być najlepsza. Tak jak operowanie nożem przy eleganckim posiłku - to samo ułożenie dłoni, ma to chyba największy sens.
        • aankaa Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 14:51
          spojrzałam na filmik z ciekawości, ja nie potrafię trzymać włóczki w takim oddaleniu (?)
        • galaxyhitchhiker Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 17:35
          >A są inne sposoby trzymania szydełka?

Można tak: www.youtube.com/watch?v=z7LNIX5J6LU
          Nie umiałabymsmile
          • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 28.02.25, 08:54
            Ale dziwnie! W sumie, jeśli ktoś się tego nauczył, to tak mu wygodnie.
    • kocynder Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:33
      Technicznie proste. Jeśli "złapiesz bakcyla" - to pójdzie ci śpiewająco. Jeśli nie - to najprostsze oczka będą męczyć. Wiem, bo tak mam. Technicznie umiem, ale to absolutnie nie dla mnie.
    • zona_mi Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:35
      Moim zdaniem nie jest trudne, ale mam blokadę na zrozumienie schematów, więc wszystko robię "z głowy".
      Szydełkowanie i robienie na drutach sprawia mi wielką frajdę, szczególnie, gdy udaje się zrobić coś tak wyjątkowego jak np. sukienka do ślubu, jakiej nie miała żadna inna dziewczyna.
      • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:47
        O proszę, to ja wbrew przeciwnie. Nawet jak sama kombinuję, muszę sobie rozrysować schemat, żeby chociaż na początku wiedzieć, czego się trzymać. Radosna improwizacja mi jakoś nie wychodzi. Dlatego takie rzeczy jak freeform crochet to dla mnie zachwycająca czarna magia. Oglądam, podziwiam, a potem w duszy usiłuję rozpiskę zrobić i cała koncepcja chyba tym samym upada smile
        • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 10:47
          *wręcz przeciwnie...
          Chyba za mało kofeiny we krwi
        • zona_mi Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 14:56
          amidala napisała:

> Radosna impr
          > owizacja mi jakoś nie wychodzi

Ach, nie, planuję oczywiście drobiazgowo, tylko nie mam pojęcia który to półsłupek, a które oczko czy jak się tam nazywają te różne. Nie potrafiłabym zrobić nic, patrząc na schemat z książki itp, bo ich nie rozumiem.

A moje dzianiny projektuję, nic na żywioł, nieraz kilka razy próbuję, zanim osiągnę oczekiwany efekt, ale sprawia mi to niesamowitą radość.
          • memphis90 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 15:25
            Ta ja zdecydowanie wolę schematy graficzne niż opisowe „w 83743 słupku z rzędu poprzedniego zrob podwójny słupek, potem 5 ol i znów podwójnie nawijany słupek w 83747 słupku” 😱😱😱
            • zona_mi Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 16:36
              memphis90 napisała:

> Ta ja zdecydowanie wolę schematy graficzne niż opisowe „w 83743 słupku z rzędu
              > poprzedniego zrob podwójny słupek, potem 5 ol i znów podwójnie nawijany słupek
              > w 83747 słupku” 😱😱😱
              >

To jest dla mnie równie niezrozumiałe 😄
              • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 28.02.25, 14:37
                No widzicie, a ja się w tym odnajduję najlepiej, bo jest jasno i wyraźnie powiedziane, jak ma ścieg wyglądać. Techniczny umysł... Sorry
    • kotejka Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 11:28
      Bardzo nietrudne. Kwestia chęci smile
      Uczysz się najpierw łańcuszka, półsłupki, później słupki. Wtedy przyjdzie czas na misterne wzory
      • turzyca Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 16:29
        >Uczysz się najpierw łańcuszka, półsłupki, później słupki.

Może dlatego nigdy nie byłam w stanie zrozumieć, bo dla mnie to kompletnie nieintuicyjna kolejność. Ten wąż na początku mnie przerastał, wszystko mi się zawijało, do tego nie rozumiałam sensu przeskakiwania oczek łańcuszka i jak to w ogóle liczyć.
        Zaczęłam więc od drobnych form typu serduszka, głównie słupki, łańcuszek tylko po kilka oczek, pojedyncze półsłupki i słupki podwójne. I dopiero jak zrozumiałam, jak to działa, to mogłam wrócić do tego, co wiele osób uznaje za punkt wyjścia czyli łańcuszek i półsłupki.
    • galaxyhitchhiker Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 12:09
      Łatwe ale nudne, żmudne, męczy oczy i żre dużo włóczki.

Ale za to jaka frajda jak coś się zrobi smile
    • asia_i_p1 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 12:40
      Według mnie łatwe, dużo opiera się na kilku prostych ruchach plus łatwiej utrzymać kontrolę nad napięciem nitki niż w przypadku robienia na drutach.
    • feniks_z_popiolu Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 12:45
      Szydełkowanie jak dla mnie nie jest trudne. Ale na pewno nudne.
      No i nie mam za bardzo pomysłu co by tu wyszydełkować, żeby miało jakieś zastosowanie.
      Odzież mi się nie podoba a durnostojek nie lubię sad
      • summerland Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 17:37
        No ja też tak mam. Zrobilam czapkę w zeszłym roku, wyszla bardzo fajna. Dostalam włóczkę w prezencie i leży bo nie mam pomysłu co z niej zrobic.
    • ophelia78 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 14:39
      Widzę że nawet jak kogoś to nudzi to mówi że łatwe.
      No i fajnie!

Umówiłam się z koleżanka że mnie wprowadzi w podstawy. A że z tego co widzę w necie podobają mi się rzeczy chyba nieskomplikowane (?) właśnie okrągłe podkładki, dywany, jakieś pudełka czy proste torebki to mam nadzieję że ogarnę.
      W każdym razie mam na to wielką ochotę
      • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 16:16
        Nie zaczynaj od okrągłych podkładek, bo tam trzeba mieć wyczucie, żeby zrobić płaskie koło, a nie falującą meduzę, lub kopiec wawelski. Nawet jeśli schemat powie dokładnie ile oczek dodać w którym okrążeniu, może się okazać, że masz minimalnie grubszą/cieńszą nitkę, albo naciągasz za słabo/mocno i się rypnie. Dopiero, gdy wiesz, jaką wziąć poprawkę na swoje indywidualne dzierganie, porywaj się na okrągłe i płaskie robótki. Może zacznij od czegoś małego, nie wiem, kwadracik z grubej bawełny jako podstawka pod kubek? Lecisz półsłupkami w tę i z powrotem, aż do uzyskania pożądanej wielkości.
        • ophelia78 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 16:22
          Ok, dzięki, słuszna uwaga!
          • galaxyhitchhiker Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 17:46
            To ja jeszcze podpowiem: kup do nauki dobrze skręconą włóczkę, żebyś się nie wbijała między pojedyncze nitki.
          • elinborg Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 18:24
            Są filmiki z bardzo dokładnymi opisami, kupujesz włóczkę czy sznurek taki jak w opisie, takie samo szydełko i jedziesz. W ogóle polecam filmiki na początek, żadne schematy. Tak jest o wiele łatwiej.
            Polecam plotkadesign- torby, czapki, niektóre swetry-babka tłumaczy świetnie,wszystko widać. Dywaniki,
            podkladki- Magda i sznurek (chyba), a swetry i czapki- lady anika.
    • elinborg Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 14:47
      Dla mnie nie było trudne, ale miałam czasem problemy z oczkami początkowymi i końcowymi. Tzn. gubiłam je. Polecam uzywanie znaczników na początek, znacznie ulatwiają pracę.
    • norra.a Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 14:51
      Moja dziesiecioletnia córka dzierga czapki, maskotki, torebkę sobie zrobiła nawet. Wiec chyba łatwe.
      Dla kontrastu jej matka po wielu próbach, nawet szalika nie zrobi, wychodzi jej jedynie dlugi, smętny trójkąt 😆
    • mania805 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 14:55
      Nie jest trudne, jest mnóstwo filmików od zera. Potrafię na szydełku i do pewnych form tylko ono, ale do sweterków wolę druciki, dzianina bardziej elastyczna, lekka. Tylko trzeba uważać. To uzależnia. Przy kupnie włóczek łatwo wpaść w nałóg.
    • turzyca Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 16:20
      Mnie się wydawało niesamowicie trudne, a uczyli mnie kolejno mama, babcia, najlepszy przyjaciel i teściowa. Podręczników też miałam od groma. Okrągłe zero efektów.

W zeszłym roku się zaparłam, że skoro na drutach robię bez problemów, to szydełko też musi się dać opanować. Przedłubałam YouTube aż znalazłam tutoriale, które były lepiej dopasowane do mojego sposobu myślenia, i okazało się, że faktycznie szydełkowanie nie jest trudne. Potem musiałam sobie tylko przełożyć nomenklaturę, ale teraz już jest łatwo.
      Fakt że nie biorę się za koronki czy inne super dekoracyjne i trudne wzory, ale właśnie takie przedmioty użytkowe robi się bardzo przyjemnie.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 16:44
      Nie jest trudne, ale trzeba będzie pogodzić się z faktem, że się nie umie liczyć smile w końcu każdy szydełkowicz się tego dowiaduje i się z tym godzi.
      • evro44 Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 18:55
        jak druty tak szydełko na jednej szali. Potrafię na tym i na tym. Ale nigdy nie wdrażałam się w skomplikowane wzory tylko wykorzystywałam inne kolory włóczki np. wzór norweski a w latach 80-siątych to nawet jakieś motywy japońskiego(chińskiego) pisma popełniłam na swetrze. Stringów z kordonka nie byłabym w stanie bo cienka nić i fason zbyt skomplikowanysmile
      • amidala Re: Szydelkowanie - trudne? 28.02.25, 08:51
        Ej no, albo się dowiaduje, że umie liczyć lepiej niż komputer big_grin
    • rinoa_woman Re: Szydelkowanie - trudne? 27.02.25, 20:43
      Szydełkowanie jest bardzo łatwe, moim zdaniem trudniejsze jest robienie na drutach. Umiem i jedno i drugie, ale zaczynałam od szydełka. Łatwiej było mi opanować pracę jedną ręką. Na yt jest mnóstwo filmów jak zacząć i jak robić różne rzeczy, tylko uważaj, bo nazwy słupków po polsku i po angielsku się róznią, np nasz półsłupek to u nich słupek czy jakoś tak.
    • majaa Re: Szydelkowanie - trudne? 28.02.25, 11:55
      Dla jednych trudne, dla innych łatwe, jak zawsze. Jak nie spróbujesz, to się nie dowieszsmile
    • aagnes Re: Szydelkowanie - trudne? 28.02.25, 12:05
      Moja córka byla na kursie szydelkowania, 4 czy 5 zajęć, nauczyła się sporo, przyniosła pięknie zrobione serwetki, twierdziła że łatwe. A mówimy o osobie o zerowej wprawie, doświadczeniu i zdolnościach manualnych.
    • aguar Re: Szydelkowanie - trudne? 28.02.25, 12:22
      Szydełkuję od pięciu lat. Uważam, że trochę trudne, trochę nie, zależy co. Najbardziej lubię robić z filmików na YouTubie, na drugim miejscu z opisów słownych, najgorzej ze schematów graficznych, ale też nie jest tak, że w ogóle nie umiem. Dywanów nie robię, bo ja w ogóle nie robię rzeczy z takich bardzo grubych włóczek dużymi szydełkami, z powodu chorych stawów nie daję rady. Ale takie rzeczy jak właśnie dywanik, torba, szal, chusta to się stosunkowo łatwo robi, jak wzór jest dobrze pokazany czy rozpisany. To są stosunkowo małe rzeczy, które się krótko robi, za to robi się ich więcej. Wtedy zawsze za drugim i kolejnym razem już się robi łatwiej. Najtrudniej mi z ubraniami, gdzie trzeba dopasować rozmiar, a rzadko wzór jest w sam raz na mnie ze względu na mój wysoki wzrost. I to też są takie duże rzeczy, że raczej robisz tylko jedną taką, zrobienie zajmuje mnóstwo czasu. Wtedy wypadałoby za pierwszym razem zrobić dobrze, a nie zawsze się udaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka