mayaalex 03.03.25, 09:59 Niebo niebieskie, slonce swieci, w tym tygodniu codziennie ma byc kilkanascie stopni (i nie ma padac!!!). Wiosna przyszla Przynajmniej na tydzien, w kazdym razie. Od razu wiecej energii i jakos tak wszystko lepiej wyglada. A u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beaucouptrop Re: Wiosna! 03.03.25, 10:04 Też wiosna😉 Wczoraj widziałam już pączki na drzewach w Brukseli. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wiosna! 03.03.25, 10:10 A u mnie dziś akurat pochmurno, ale ten tydzień ma być piękny i wiosenny. No i nie wytrzymałam. Kupiłam pierwsze rośliny na balkon Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Wiosna! 03.03.25, 10:22 U mnie też już pierwsze doniczki z bratkami. Zaraz będę siać i znowu wszystkie parapety będą usłane doniczkami i doniczuszkami itd. Nakupiłam już nowych światełek do ogrodu i tylko czekam by ruszyć z odpalaniem altanki i przyległości. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Wiosna! 03.03.25, 10:39 Próbowała któraś takiego warstwowego sadzenia cebulek? Ja niestety odkryłam to dopiero niedawno, więc spróbuję kolejnej jesieni Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wiosna! 03.03.25, 10:46 U mnie najlepiej rosną cebule, które po prostu cały rok, niezgodnie ze sztuką, rosną sobie w dużych zewnętrznych donicach. Wszelkie sadzenie jesienią mi nie wychodzi Ale też mam zamiar raz wreszcie porządnie spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
philippa_p Re: Wiosna! 03.03.25, 10:22 Bratki mon amour U mnie 10 st i slonce, ale znajac zycie bedzie jeszcze powrot zimy. Choc widzialam u kogos zonkile na balkonie... Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Wiosna! 03.03.25, 10:24 A jak dlugo wytrzymuja na balkonie np bratki i stokrotki? Ja wlasciwie robie dwa rzuty tarasowe - poznowiosenny/letni (hortensje, pelargonie) i jesienno-zimowy (wrzosce/wrzosy) ale wtedy mam takie ‘puste’ okresy, kiedy niespecjalnie to wyglada (tzn wiekszosc roslin na tarasie mam zimozielonych wiec jest ok, ale teraz wrzosce juz wyrzucilam a nowych kwiatow jeszcze nie mam, wiec jest troche pustawo). Takie stokrotki ladnie by wygladaly, tylko wlasnie nie wiem, jak czesto trzeba to wszystko wymieniac (bo ogrodniczy mam daleko i czasem trudno mi sie wybrac). Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wiosna! 03.03.25, 10:30 U mnie dość długo. Od lutego/marca do końca czerwca/ początku lipca. Ja mam zwykle dwa/trzy rzuty obsadzania balkonu: wczesną wiosną wsadzam bratki, stokrotki itp., potem wymieniam na petunie i surfinie (w międzyczasie dokładam też pelargonie, które zwykle w jakiejś części udaje mi się przezimować wewnątrz), potem czasem - w zależności od tego jak się mają pozostałe rośliny - dosadzam jesienią wrzosy. Jeśli masz teraz pusto to posadź bratki/stokrotki. Akurat potem płynnie przejdziesz na pelargonie. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Wiosna! 03.03.25, 10:29 daniela34 napisała: > Kupiłam pierwsze rośliny na balkon > Moja żona kupiła lub zamówiła już setki nasion, cebul, kłączy i sadzonek różnych kwiatów. Muszę naostrzyć szpadel albo może po prostu kupię traktor czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Wiosna! 03.03.25, 13:14 Daniela! Wszystkiego najlepszego, zdrowia, uśmiechu i spełnienia marzeń🎁🌹🌹🌹🌹x10 +🌹 Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Wiosna! 03.03.25, 10:18 Raczej przedwiośnie u mnie. Spory wiatr, słońce słabo się przebija przez chmury. I temperatura kilka stopni na plusie. Od jutra, przez tydzień ma być dużo cieplej choć słońca w prognozach nie ma. Ale pączki na drzewach już w blokach startowych więc lada chwila będzie wiosennie. Na poprawę humoru też zaraz nabędę bratki na taras . Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wiosna! 03.03.25, 10:25 Weszłam na chwilkę do domu, bo zapomniałam papierów , i cieszę się, że rano założyłam puchówkę. U nas mglisto, szaro, ciężkie powietrze- dziś nie czuć wiosny w powietrzu. Ale tak w ogóle, i poza tym, i w domu, czy w pracy, i w nastrojach- oj tak, wiosna na całego. Leszczyna prawie przekwitła, bazie wierzbowe bielą się, i krokusy otwierają się do słońca, jak już to słońce wyjdzie. Zamiast szala otulającego mam kolorową, wiosenną apaszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wiosna! 03.03.25, 10:27 Zapomniałam- wawrzynek wilczełyko otwiera pąki. To moje pierwsza kwitnąca roślina w ogródku. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia.z.wielunia Re: Wiosna! 03.03.25, 10:49 No nie wiem. Puchówka raczej nie pasuje do kapelusza i apaszki od lokalnego projektanta apaszek. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wiosna! 03.03.25, 13:35 Puchówka i apaszka nie kłócą mi się. Raczej. ALE... ty mi przypomniałaś! Mam kapelusz, i to taki idealny na teraz (nie do tej puchówki, inny płaszcz wtedy będę nosić.) Jak wrócę do domu z pracuni, bo jeszcze jedno spotkanie mnie czeka dzisiaj, to poszukam. Znajdę- zrobię zdjęcie. Jestę taka podekscytowana. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Wiosna! 03.03.25, 10:29 U nas pochmurno, raczej chłodno i lekko wieje. Może przywieje cieplejsze powietrze. Na razie to wygląda jak przedwiośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wiosna! 03.03.25, 10:42 super! u nas też świeci i ciepło. mam nadzieję, że niedługo będzie te 20 stopni albo lepiej i że zima już nie wróci Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Wiosna! 03.03.25, 12:04 Piękna gdzie ta wiosna,u mnie ponuro,zimno i wieje,jak mi braknie słońca i ciepła, pozdrawiam serdecznie i życzę miłego, spokojnego i pięknego dnia 🌻⚘️🌺🌹🌷 Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Wiosna! 03.03.25, 12:43 U mnie w ogrodzi kwitną już pierwsze krokusy (fioletowe). Za oknem piękne słońce, miła odmiana po burym weekendzie. Ale jest chłodno. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: Wiosna! 04.03.25, 21:11 wiosna... kwitnie krokus szukam podstawki pod rozsady, najlepiej sprawdza mi się kocia kuweta (mam 1) i plastikowe tacki kuchenne te typowo ogrodnicze skrzynki i podstawki popękały - nie chcę g..a gdzie kupić tanio płaską kuwetę? bez daszku i udziwnień z mojej wsi to wyprawa, ho ho ho, nie bywam często, nie wpadło w oko z listą wpadam i nie zwiedzam lidl, pepco, action, biedronka (nie było), netto, auchan, castorama ... Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: Wiosna! 04.03.25, 21:15 jest w empiku, zaraz reklama wyskoczyła buziak ........................ (co się wyświetli?) Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Wiosna! 04.03.25, 23:00 Używam takich jak ta ze spodu: allegro.pl/oferta/wielodoniczka-do-siewu-rozsad-paleta-45szt-tacka-podstawka-5cm-16586901481 w tym roku po 3 latach używania muszę kilka wymienić, ale uważam, że to bardzo przyzwoity wynik Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: Wiosna! 05.03.25, 07:28 chodzi mi o coś gdzie wstawię pomidory w kupkach po jogurtach, potem wstawiam i wystawiam do hartowania te za delikatne długie skrzynki miałam , fajne , wygodne i dziury a nawet ziemi w nich nie było, tylko kubeczki Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Wiosna! 04.03.25, 22:57 Jestem w Londynie, tu już kwitną żonkile całymi połaciami. Mam nadzieję, że w Warszawie zastanę choć krokusy 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Wiosna! 05.03.25, 13:29 O tak, wiosna a wraz z wiosną moje kolejne marzenie się spełniło. Marzyłam o pewnym projekcie eko i robię w nim od 2 tygodni! Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Wiosna! 05.03.25, 18:48 Akurat z braku deszczu nie ma się co cieszyć... Odpowiedz Link Zgłoś