bywalec.hoteli 14.03.25, 16:40 ...za brak świadectwa energetycznego dla mieszkania, które wynajmuję najemcom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywalec.hoteli Re: Co mi grozi za... 14.03.25, 17:05 ale czy to realnie? tego nikt nie sprawdza a co dopiero mówić o nakładaniu kar. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 11:20 bywalec.hoteli napisał: > ale czy to realnie? tego nikt nie sprawdza a co dopiero mówić o nakładaniu kar. Na razie nikt nie sprawdza. Ale maja zacząć. Jak zaczną i zobaczą ile osób tego nie ma to zwiększa kontrolę. Czytałam gdzieś nawet jakiej wysokości wpływ do budżetu jest prognozowany z tych mandatów. Świadectwo kosztuje 200-250 zł. Zrob je i będziesz miał święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 13:52 Firmy które takie świadectwa generują straszą w necie że będą sprawdzać i będą kary. Tymczasem nikt nie sprawdza i nikt nie nakłada kar. W moim bloku poniżej 5% mieszkań na świadectwo. Można to łatwo sprawdzić. 95% mieszkań ujadają? Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 15:49 bywalec.hoteli napisał: > Firmy które takie świadectwa generują straszą w necie że będą sprawdzać i będą > kary. > Tymczasem nikt nie sprawdza i nikt nie nakłada kar. > W moim bloku poniżej 5% mieszkań na świadectwo. Można to łatwo sprawdzić. > 95% mieszkań ujadają? Na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
miurielamirsa Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 18:45 Ale to świadectwo dotyczy tylko mieszkań na sprzedaż lub wynajem, więc nie sugeruj się tym ilu sąsiadów je ma. Moich dawnych sąsiadów sprawdzili, podkablowali inni "życzliwi" sąsiedzi. Karę musieli zapłacić. My akurat byliśmy w trakcie załatwiania swojego świadectwa w związku ze sprzedażą mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 22:25 Wiesz co, mieszkań w tym bloku wynajmowanych jest znacznie więcej niż świadectw. Podejrzewam, że przy sprzedaży nawet notatiusz ignoruje brak świadectwa - myślę, że sprzedało już się więcej niż świadectw mają. Odpowiedz Link Zgłoś
miurielamirsa Re: Co mi grozi za... 16.03.25, 17:57 i przy sprzedaży i przy kupnie mieszkania świadectwo musiało być. Tak, notariusze się o nie dopominali. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Co mi grozi za... 16.03.25, 09:24 miurielamirsa napisała: > Ale to świadectwo dotyczy tylko mieszkań na sprzedaż lub wynajem, więc nie suge > ruj się tym ilu sąsiadów je ma. > Moich dawnych sąsiadów sprawdzili, podkablowali inni "życzliwi" sąsiedzi. > Karę musieli zapłacić. > My akurat byliśmy w trakcie załatwiania swojego świadectwa w związku ze sprzeda > żą mieszkania. Oczywiście, że dotyczy wszystkich, nie tylko na wynajem. Skąd ten pomysł? Jeśli mieszkasz w domu jednorodzinnym to też musisz mieć. A już na pewno musisz mieć w przypadku sprzedaży Obowiązek posiadania certyfikaktu jest. Co ktoś z tą informacją zrobi, to jego sprawa. Ja bym się tylko zastanawiala, czy firmy ubezpieczeniowe nie będą chciały wykorzystać tego, w przypadku wypalamy odszkodowania (np.pożar od instalacji a brak certyfikatu = brak odszkodowania). Odpowiedz Link Zgłoś
miurielamirsa Re: Co mi grozi za... 16.03.25, 17:59 Hmm, mieszkaliśmy w mieszkaniu w bloku i dopóki nie sprzedawaliśmy mieszkania świadectwo nie było nam potrzebne. Przy sprzedaży i kupnie nowego już tak. Mieszkanie, które kupowaliśmy nie miało świadectwa. Właściciele ogarnęli je na potrzeby sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Co mi grozi za... 17.03.25, 13:09 Dokładnie tak jest. Świadestwo energetyczne przekaujesz nabywcy lub najemcy mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
miurielamirsa Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 13:26 Może nic się nie wydarzyć dopóki będzie ok między tobą a najemcami. Jak coś pójdzie nie po ich myśli, to zgłoszą cię gdzie trzeba i kary nie unikniesz. A z drugiej strony wyrobienie świadectwa energetycznego nie kosztuje dużo i załatwienie tego też nie zajmuje dużo czasu. Po co ryzykować? Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 16:42 Zgadza się, gdy wypowiedziałam umowę jednej z lokatorek, to pierwsze co zrobiła, to mnie nastraszyła że zgłosi do US że wynajmuję nielegalnie i do UM że nie mam certyfikatu. Peszek, bo akurat bulę prawie 4k rocznie podatku za wynajem + mam ten pieroński certyfikat. Nawiasem mówiąc, kosztowało mnie to jakieś 250 zł i załatwiłam sprawę online, nikt nawet nie przyszedł obejrzeć mieszkania. Firma potrzebowała tylko zdjęć (okien, kaloryferów i z zewnątrz), wymiary wzięła sobie ze spółdzielni i w zasadzie to tyle. Certyfikat przyszedł mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Co mi grozi za... 16.03.25, 09:25 Certyfikat powinien się znajdować w mieszkaniu, którego dotyczy, więc przy okazji możesz.go wydrukować i włożyć do jakiejś szafki w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co mi grozi za... 16.03.25, 17:58 eva_evka napisała: > Certyfikat powinien się znajdować w mieszkaniu, którego dotyczy, więc przy okaz > ji możesz.go wydrukować i włożyć do jakiejś szafki w mieszkaniu. Guzik prawda. Wystarczy że go najemcom dostarczysz, np mailem. Akurat ktoś będzie pamiętał że certyfikat leży w jakiejś szafce i jeszcze tam zaglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Co mi grozi za... 14.03.25, 17:07 Chyba jak się cztery do kupy zbiorą- Nadzór budowlany i sąd, ale również gmina lub policja. Odpowiedz Link Zgłoś
ta_jedna_karen Re: Co mi grozi za... 14.03.25, 16:57 Najgorszą konsekwencją będzie chyba to, że wizerunek prawdziwego potentata rynku nieruchomości może lec w gruzach. Jak to, człowiek, który od 10 lat szuka taniego domu, nie zna podstawowych przepisów? No przecież znajomość rynku i prawo powinny być twoim drugim językiem! Jeśli twoi urojeni najemcy są choć trochę sprytniejsi niż ty, mogą mieć podstawę do podważenia umowy najmu, jeśli nie dostali tego świstka. A jak się uprą, to może się okazać, że będą ci siedzieć w mieszkaniu za darmo, bo umowa jest „nieważna” z powodu twojego nieogarnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Co mi grozi za... 14.03.25, 17:02 A nic ci nie grozi. Jak cię nie podkablują. Nie jest duży koszt tego świadectwa. Niekiedy przy wynajmie, sami sobie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 11:29 Znowu nie masz pojęcia, o czym piszesz, taniusza i mylisz najem okazjonalny ze świadectwem energetycznym? Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 11:23 A co daje takie świadectwo najemcom? Czy na tej podstawie ludzie podejmują decyzję o wynajmie konkretnego mieszkania? Czy zrezygnowalibyscie z wynajmu przez brak świadectwa lub jego zły wynik? Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 13:49 zanetka.x napisała: > A co daje takie świadectwo najemcom? Czy na tej podstawie ludzie podejmują decy > zję o wynajmie konkretnego mieszkania? Czy zrezygnowalibyscie z wynajmu przez b > rak świadectwa lub jego zły wynik? A nic nie daje. Te przepisy to Brukseli. Jedynie przy sprzedaży mieszkania. Kto tam będzie sprawdzał najemcę. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 13:54 Pani, toż to tyle pieniądzów... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 17:55 Dużo nie, ale po pierwsze trzeba je wydawać na nikomu niepotrzebny papierek a raczej PDF którego nikt nie czyta, po drugie zrobienie tego wymusza aktualizację po 10 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 22:31 Po co pytasz? Nikt nie czyta, zbędne? A tyyyyyle oszczędności.... Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 18:00 Kara pieniężna. Swoja droga kolejna grupa darmozjadów zrobiła sobie maszynkę do robienia pieniędzy, świadectwo energetyczne: śmiech na sali taka sama głupota jak przywierdzone do butelek nakrętki. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 22:25 aagnes napisał: > Kara pieniężna. > Swoja droga kolejna grupa darmozjadów zrobiła sobie maszynkę do robienia pienię > dzy, świadectwo energetyczne: śmiech na sali taka sama głupota jak przywierdzon > e do butelek nakrętki. Ceny bardzo spadły zrobienia tego badziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co mi grozi za... 15.03.25, 22:35 Poczekaj troche . EU sie rozleci albo zaniecha tego zielonego G i nie bedzie juz takich durnych przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co mi grozi za... 16.03.25, 17:26 Ja mam to badziejstwo ale w sumie to chyba niepotrzebnie wydana kasa Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Co mi grozi za... 18.03.25, 11:14 Masz masz… i dlatego pytałeś 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś