Dodaj do ulubionych

Modę na wymianę zębów

17.03.25, 22:42
Po internecie krążą już memy o tym jakby wyglądały „stare”(tzn sprzed 15 lat) popularne filmy gdyby hollywoodzcy aktorzy mieli oklejone zęby. Efekt raczej komiczny, ale coraz częściej widzę te końskie zębiska nie tylko u jakiś potworków acetylu Ewel0ny, ale też wśród „normalnych” celebrytów. Najnowsza to córka Magdy Gessler. Kurczę, dziewczyna miała piękne, jasne, proste zęby, doklejono jej jakąś śnieżnobiałą klawiaturę. Zanim zjechałam w dół strony to byłam przekonana, że jej naturalne zęby to te nowe, a tu sorka.
www.pudelek.pl/lara-gessler-zafundowala-sobie-nowe-zeby-7136225828960864a
Znacie kogoś z taka okleiną czy ta moda jeszcze nie doszła pod strzechy?
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Modę na wymianę zębów 17.03.25, 22:54
      kiblowy bonding ludzie na Pudlu są bezlitośni 😃
      • obrus_w_paski Re: Modę na wymianę zębów 17.03.25, 23:00
        Teraz widzę że ona między zdjęciem przed i po chyba usta zrobiła, bo nagle górna warga jest widoczna, wcześniej była mini kreseczka
        • mabel_mora Re: Modę na wymianę zębów 17.03.25, 23:11
          niekoniecznie, bo często licowki poprawiajac wyglad zębów, tych lekko nachylonych, obróconych "wypychają" usta, podobnie jak aparat (aparat mocniej)
        • lauren6 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 09:13
          Zęby są oklejone to górna warga automatycznie poszła do przodu. Ten sam efekt masz po noszeniu aparatu, jeżeli górne jedynki są wyciągnięte do przodu.
    • mabel_mora Re: Modę na wymianę zębów 17.03.25, 23:04
      tak, to prawda, od ok. roku prawie w każdym tygodniu robię bonding czy licówki i tez "poprawiam" te ładne zęby
      taka moda i odstępność
      kilka m-c tymu robiłam bonding u młodego trenera personalnego, na bardzo ładnych, jasnych zębach, jak zobaczyłam efekt, to się przeraziłam, bo wydały mi sie za białe i za duże , ale pan był zachwycony i za nim przyszły 3 nowe pacjentki "od niego"
      • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:15
        A to w ogóle etyczne jest? Przecież niszczy się zdrowe zęby?
        • primula.alpicola Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:27
          anajustina napisała:

> A to w ogóle etyczne jest? Przecież niszczy się zdrowe zęby?

Co.
        • mabel_mora Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:40
          no, no, robimy to podobnie jak działały tajne komplety (nie komplety zębów) w piwnicy, w ukryciu i na hasło
          • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:42
            Ja się poważnie pytam, nie musisz kupić. Sama piszesz, że się przestraszyłaś efektu.
            • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:14
              Kpić
            • mabel_mora Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:55
              bonding to nie jest okaleczanie, cos w stylu rytualnego piłowania lub usuwania zębów na Bali, tylko prosty zabieg estetyczny, nie trzeba do tego znieczulenia, leków, specjalnej opieki przed i po, obecnie sa dostępne dobre materiały i jego trwałośc to 10 lat, bez bondingu przez 10 lat zęby tez się zuzywaja, przebarwiają
              uwierz mi, sa osoby dla których żeby to ogromny kompleks i nie chodzi i ich brak, czy wielkie zaniedbanie, bywaja na prawdę genetycznie bardzo brzydkie odcienie - szare, żółte, brązowe i do tego nieidealnie kształtem
              prawidłwo wykonana praca estetyczna - może byc dla jednych zbyt biała, zbyt duża, ale nie okalecza, nie wplywa na prawidlowe funkcjonowanie
              • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 09:05
                No to co to jest takiego? Ja chodzę na piaskowanie, też nie mam idealnie białych, ale zdecydowanie nie aż tak prawie pomarańczowe jak ta pani na niektórych zdjęciach. To nakładanie cienkiej warstwy plomby na całe zęby czy jak?
                • mabel_mora Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 09:52
                  wpisz w google bonding, to dowiesz sie ze szczególami
                  to w ogólnym skrócie jak hybryda na paznokciach, nakłada sie żywice kompozytowe na ząb

ja tez nie mam odblaskowo białych, ale nie zabraniam innym takie mieć, zwłaszcza, że to proces odwracalny
                  • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 10:05
                    A pod tę żywicę bakterie nie wejdą i nie zniszczą zęba?
                    • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:40
                      Nie zniszczą. Mam ci ja to od lat. Na jedynkach i dwójkach górnych.
                  • basiastel Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 13:38
                    Tylko, że paznokieć Ci rośnie i uszkodzony przez hybrydę odrośnie Ci zdrowy, a ząb nie. Oczywiście, że aby ten materiał się trzymał, szkliwo jest nadtrawiane, a więc naturalne szkliwo się uszkadza i trudno tu mówić o odwracalności.. A ten materiał sie jednak wykrusza i trzeba ciagle poprawiać. B. Lipińska już żałuje, że to zrobiła. To samo jest z lakowaniem zębów u dzieci, jako metoda profilaktyki, bo sie okazało, że to bardzo nietrafiona metoda i np. w Kanadzie juz się jej nie stosuje od dawna, a u nas jest to hit wciskany dbającym o zęby dzieci matkom. Pod takim lakiem ząb się potrafi psuć i długo tego nie widać ( bo lak przysłania ), dopiero jak sczernieje i jest cały od środka popsuty, to widać. Ząb zaczyna się psuć od szkliwa i gdy jest ono widoczne, to dentysta bardzo szybko zauważy, nie dopiero wtedy, gdy ząb cały od srodka zepsuty.
                      Skad pomysł ze to niszczy zeby?
                      • basiastel Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:08
                        Niszczy szkliwo w miejscu, gdzie nakładany jest lak. A ten lak nie jest tak trwały jak naturalne szkliwo. Gdy bakterie dostaną się pod lak, to ząb sie popsuje pod lakiem i długo tego nie widać, bo lak nie jest przejrzysty.
                        • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 20:25
                          Pacz mam to od 20 lat. Teraz miałam poprawiane jedynie z powodu tego ze moje włąsne zęby nieco zmieniły kolor, wiec dopasowano te 4 zęby. I zaden nie ma próchnicy
                • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:38
                  Ona ma zółte przy czerwonej pomadce...
                  • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 16:39
                    A ja przy takiej pomadce mam efekt odwrotny.
                    • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 17:19
                      To podobno zalezy od odcienia czerwieni
              • basiastel Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 13:03
                Oczywiście, że uszkodzą zęby. Każdy taki zabieg związany jest z nadtrawianiem szkliwa, by materiał się lepiej trzymał, a ten nie trzyma się tyle lat, poprawiać trzeba często. Blanka Lipińska już żałuje, że zdecydowała się na ten bonding, choc bardzo tego chciała, bo ma problemy. Bardzo zalecane są u nas wypełnienia bruzd u dzieci, tzw. lakowanie. Ale np. w Kanadzie odeszli od lakowania, bo do niego trzeba nadtrawić szkliwo, ten materiał szybko dostaje tzw. mikropęknięć i bakterie się tam lokują. Niedokładnie doczyszczony ząb, zalakowany, psuje się od środka i tego długo nie widać. Dopiero jak ciemnieje, a wtedy się okazuje, że w środku zepsuty, a lak mający je chronić jest. Gdyby go nie było, szybko dentysta by zauważył, ze z zębem zaczyna się robic coś nie tak, bo psucie zaczyna się od zewnątrz, od szkliwa. Ja mojej córce regularnie kazałam czyścić zęby, chodziła na kontrole, ale na lakowanie się absolutnie nie zgodziłam, choć polecali. Ma 26 lat i żadnej dziurki nigdy nie miała. Lakowanie jest złą profilaktyką, zbyt inwazyjną i ryzykowną, ten bonding to też szajs.
                • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 13:25
                  Mój młodszy brat załapał się na to lakowanie. Dumny i blady był, że zęby ma zdrowe. Po czym jak dostał ataku bólu, to wyszło, co za syf był pod tym lakiem.
                  • basiastel Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 13:39
                    No dokładnie, wciskaja to specjaliści i się dziwowali, że stanowczo odmówiłam.
                  • volta2 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:39
                    oj nie straszcie, mój miał lakowanie, teraz 22 lata i żadnych ubytków. mówicie, że tam syf pod tym lakiem? o rany....
                    • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 16:39
                      Niekoniecznie, spokojnie.
                    • basiastel Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:03
                      To dziękuj Bogu i się módl, bo, zadaje się, ciągle ten lak ma, a w nim powstają mikropęknięcia i dostanie się bakterii do środka dużo łatwiej, niż gdyby miał zdrowe nie nadtrawione szkliwo.
          • alpepe Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:54
            Ona się pyta o co, czy cię sumienie w dupę nie gryzie, jak to robisz, a nie o to, czy to legalne.
            • primula.alpicola Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:13
              Tak samo gryzie tych, co robią implanty piersi heh.
              • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:14
                Fakt, w sumie podobna rozterka.
              • marta.graca Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 09:56
                I botoks, i przedłużanie włosów i rzęs.
                • waleria_bb Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 14:42
                  Bonding to nie jest ta sama kategoria jednak. Zęby ok na pierwszy rzut oka mogą wcale takie nie być, pełno ludzi ma starte itd. Wtedy lepiej nałożyć ten bonding/licówki. Orto mi to samo mówiła, ok, leczymy aparatem, ale potem i tak będzie wymagana protetyka.
                    Ja mam bodingiem robione górne jedynki i dwójki, Dopasowane kolorem do moich pozostałych zebów. W jedynach mam ubytki szkliwa (przez antybiotyki jak byłam mała), dwójki mam mleczne smile wiec trzeba było nadbudować
            • nick_z_desperacji2 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 17:40
              Autora tego "dzieła" nie gryzie namawianie ludzi na korony na zdrowych zębach "dla efektu". Nie zdrowe, bo przeleczone, tylko takie bez ubytków w przeszłości.
              • black_magic_women Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 22:17
                nick_z_desperacji2 napisała:

> Autora tego "dzieła" nie gryzie namawianie ludzi na korony na zdrowych zębach "
                > dla efektu".

O ile nie mylę osób, to "szemrany" dentysta słynny z niekompetencji i jednocześnie "przyjazni" z gwiazdami.
                >
      • arabelax Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:50
        mabel_mora napisała:

jak zobaczyłam efekt, to się przeraziłam, bo wydały mi sie z
        > a białe i za duże , ale pan był zachwycony i za nim przyszły 3 nowe pacjentki "

I nie masz problemu, żeby pod wizualnie fatalna praca podpisać sie swoim nazwiskiem?
        myslalam, ze dentysta tez doradza estetycznie, a nie robi czegoś, co nie wygląda dobrze, ale pacjent bardzo chce.
        Wysłałabym do kogoś innego.
        • marta.graca Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:56
          Dla niej były za białe i za duże, ale pacjentowi się podobały. Fryzjerka też ma odmówić fryzury, która nie jest w jej guście?
          • arabelax Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 19:16
            fryzura, a zęby, to jednak slabe porównanie.
            • marta.graca Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 19:25
              Nadal nie widzę problemu, skoro pacjent był zachwycony i przyprowadził nowe klientki.
              • arabelax Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 19:43
                Ja wolałbym, żeby ktoś mi powiedział, że te zęby nie są ładne, nie pasują, żebym przemyślała, obejrzała wizualizacje moze, jakas propozycja innych opcji.
                Osoba wykonującą była przerażona, tego chciałabym uniknąć 😃 ale to ja, Ty masz wodac inaczej.
                • marta.graca Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 20:02
                  Ale facet był dorosły i mu pasowały! To on je będzie nosić, ty byś chciała, żeby to dentystce się twoje zęby podobały, czy tobie?
                  • arabelax Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 20:28
                    nie chcialabym zeby osoba poprawiajaca moje zebyy byla przerażona efektem 😄

a moj wpis był o czymś innym. moje sumienie nie pozwoliłoby mi robić zeby, ktre mnie sama przerazaja i podpisać się pod praca. odesłałbym.
                  • obrus_w_paski Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 21:04
                    Ja w sumie rozumiem, to rozważania niemal na poziomie etyki. W stylu „czy chce, żeby takie zęby były sygnowane moim nazwiskiem?/ cyz jesli spotkam ukochanego profesora/ mentora ze studiów to z dumą pokażę mu te zęby?” Itp. Jedną odpowiedź „nie” dyskwalifikuje czynność wink. Fryzjer to chyba jednak nie to samo, lekarz to jednak zawód wzbudzający zaufanie. Można to porównać do lekarzy medycyny estetycznej. Nie każdy lekarz chciałby żeby z jego salonu wychodziły same ewel0ny.

Btw moja lekarka, u której robię botox, czasem wrzuca w SM zdjęcia z różnych szkoleń i konferencji w jakich bierze udział. Całkiem sporo dotyczy i tu jest dosłowny cytat „tworzenia nowych potrzeb”. Czyli lekarze się zbierają i oprócz nauki nowych technik (mam nadzieję), uczą się również jak tworzyć nowe potrzeby na ich usługi. To pewnie stąd ta moda na klawiaturę na zdrowych prostych o estetycznych zębach, obsługę brwi czy paznokci która kosztuje setki złotych na miesiąc.
    • magdulecp Re: Modę na wymianę zębów 17.03.25, 23:27
      Moja dentystka ma swoje zęby. Nie są idealne, ale są zdrowe i jej własne. Dlatego do niej chodzę. Jej zasada jest nie robić z gęby toalety i za to ma u mnie duży plus.
      • mabel_mora Re: Modę na wymianę zębów 17.03.25, 23:32
        gęba toaleta to raczej zepsute zęby i stan zapalny dziąseł, a do wykonania prac estetycznych, zęby i przyzebie musi być zdrowe, wyleczone
        • nick_z_desperacji2 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 02:26
          Wyleczone, to nie znaczy, że zadbane. Często "prace estetyczne" mają ukryć wieloletnie zaniedbania i potem leczenie wszystkiego na hurra. Zdrowe, zadbane, proste zęby nie wymagają szczególnych zabiegów estetycznych
          • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 06:36
            Co nie zmienia faktu, że mogą być niezbyt ładne. Np z wielkimi odstępami między sobą albo nachodzić na siebie. Bądź być z natury żółte.
            • waleria_bb Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 14:44
              Mogą też być starte, z ubytkami szkliwa. Po co wpędzać ludzi w kompleksy, zęby 'zaniedbane' źle, bonding źle...
            • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:42
              Ja mam ubytki szkliwa i małe dwójki ( bo mleczne), zrobione wyglądają duzo lepiej
              • aandzia43 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:57
                hanusinamama napisała:

> Ja mam ubytki szkliwa i małe dwójki ( bo mleczne), zrobione wyglądają duzo lepi
                > ej

Mam od dwudziestu lat bonding na górnej dwójce (wtedy to się jeszcze tak nie nazywało). Nic się nie przebarwiło, nie odpadło. Za to moje osobiste zęby nieco ściemnialy ze starości i ta dwójeczka jest nieznacznie jaśniejsza od reszty wink Dobry materiał kompozytowy znaczy się. Zrobiłam sobie bo ta dwójka wyrosła mi mniejsza niż druga, czasem kiepsko wychodziło to na zdjęciach.
                • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 16:24
                  Ja idę na poprawkę własnie ze względu na dopasowanie koloru do zebów. Tez mam od 20 lat. Wtedy to się chyba odpudowa nazywało
                  • alpepe Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 17:41
                    odpudowa, oj, hanusina, ten, kto ci sprawdzał pracę doktorską nieźle się ubawił.
                    • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 20:27
                      Cipopłku na komórce piszę bez słownika.
        • magdulecp Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:17
          Wiesz mam koronę z przodu i implant na trzonowcu i jednak nie przypomina porcelany z umywalki, a jest ładnie dobrana do kolorów moich zębów. Także owszem można poprawić sobie urodę, no czemu nie, ale niekoniecznie w kolorze toalety.
        • la_felicja Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 21:34
          Z robieniem z gęby toalety to raczej chodzi o gębę pełną porcelany lub innego materiału białego jak umywalka bądź sedes. Plus wszystkie zęby równe jak płytki na ścianie
      • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:41
        Nie wiesz do konca czy swoje smile
        Ja mam zrobione 4 zeyby na górze i nie zgadłabys. Dopasowane kolorem do pozostałych.
        • magdulecp Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:18
          Swoje swoje 😀
      • taki-sobie-nick Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 21:03
        magdulecp napisała:

> Moja dentystka ma swoje zęby. Nie są idealne, ale są zdrowe i jej własne. Dlate
        > go do niej chodzę. Jej zasada jest nie robić z gęby toalety i za to ma u mnie d
        > uży plus.

Ja mojej w zęby nie zaglądam, ale gdyby powiedziała, że nie robi z gęby toalety, to nie zrozumiałabym wypowiedzi, natomiast uznała ją za wulgarną.
        • la_felicja Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 21:37
          Bo to jest wulgarne i dentysta nie powinien na jamę ustną mówić gęba. To nieprofesjonalne. To jakby ginekolog używał słowa p**da
          Natomiast porównanie z toaletą dość trafne - wszystko białe i równiutkie
        • magdulecp Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 21:41
          Wiesz, ludzie się jednak uśmiechają 🤣
          • taki-sobie-nick Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 22:06
            magdulecp napisała:

> Wiesz, ludzie się jednak uśmiechają 🤣

Moja raczej rzadko. A nawet gdyby, to ja jestem mało kumata, jeśli chodzi o stomatologię estetyczną.
    • dni_minione Re: Modę na wymianę zębów 17.03.25, 23:40
      I znów ten Trafidło. Że też ten chłop jeszcze nie siedzi, tylko nadal te kafelki ludziom montuje.
      • obrus_w_paski Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 00:55
        Ooooo trafiamdlo, no proszę. To ewenement marketingu. Zaczynam wierzyć że ten facet robi żeby do zdjęć, tzn takie które się ściąga i zakłada jak zęby Drakuli. Chyba że robi wspaniałe zęby celebrytom a zwykłym ludziom daje naklejki
        • nick_z_desperacji2 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 17:29
          obrus_w_paski napisała:

> . Chyba że robi wspaniałe zęby celebrytom a zwykłym ludziom daje naklejki
          Z opinii w internecie tak to właśnie wygląda. Tylko nie zawsze potrafi ocenić, czy klient w razie fuszerki nie będzie brykał, stąd te pozwy.
      • basiastel Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 13:43
        Już ma jakis wyrok, tylko podobno jeszcze nieprawomocny. Z czystej ciekawości poszukałam wywiadu z nim na youtube, no, przedstawił się jako wynalazca na skalę światową i pionier, zachwycał się nad soba wręcz bałwochwalczo, a mnie śmiech ogarniał i dziwię się, że dziennikarze chca z kimś takim na serio rozmawiać i to publikować.
        • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 13:50
          Tam dziennikarze. Celebryci do niego walą drzwiami i oknami celem zrobienia klawiatury.
        • koko8 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:12
          basiastel napisała:

że dziennikarze chca z kimś takim na serio rozmawiać i
          > to publikować.

Którzy dziennikarze?
    • angazetka Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 01:15
      Ta upiorna biel...
    • majenkirr Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 02:58
      Wygląda jak proteza🫣
    • dreg13 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 06:02
      Mój kolega zrobił. Miał swoje piękne zęby. I nagle usmiecha się do mnie z daleka i rany… na żywo wygląda to czasem bardzo, bardzo zle. Jak sztuczne szczęki u bardzo starych ludzi.

Problem w tym, że sama niedawno trafiłam do kliniki, w której oprocz przeglądu zaczęto mi robić pranie mózgu. Człowiek przychodzi z małą rzeczą, a wychodzi z totalnymi kompleksami uncertain Najzabawniejsze jest to, ze ten, który mnie tak oceniał i namawiał, miał własne zęby. I ludzie tam pracujący też. I niektórzy wcale nie takie idealnie proste. I nikt nie miał kibla. To dlaczego na to namawiają ludzi?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:44
        No zgadnij...
        • la_felicja Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 21:44
          big_grin big_grin big_grin
      • volta2 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:43
        na żywo wygląda to czasem bardzo, bardzo zle

do czasu, jak z wypchanymi ustami. jak miała jedna, druga dziesiąta to to cię raziło i wyglądało źle. teraz jak nie masz tylko ty i twoja jedna koleżanka, to zaczynasz się zastanawiać, czy nie wyglądasz nieco dziwnie...

z zębami też tak będzie. dopóki świecił jeden schetyna, i parę celebrytek to cię to razi. jak zostaniesz sama na placu boju to inaczej będziesz się postrzegać
        • magdulecp Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:20
          A to prawda akurat. Mam w bliskim otoczeniu ludzi z koronami i tak jak z nimi posiedzę to mam wrażenie, że moje zęby wymagają natychmiastowej wizyty u stomatologa 😀 A zęby mam akurat proste, ładne i regularnie leczone, no ale takiej bieli nie mają,
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 11:22
        >Jak sztuczne szczęki u bardzo starych ludzi.

Oesu, mój były szef miał taką sztuczną szczękę. Idealnie białe i równe zęby, jak klawiatura. W połączeniu z resztą (facet niemłody, sterany życiem i nałogowy palacz) wyglądało to dość groteskowo.
    • salatka_z_cynamonem Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 06:19
      Wyglądają jak protezy, w dodatku źle dobrane. Ale w sumie co się dziwić jak od jakiegoś czasu nawet lekarze naciskają na niepotrzebne zabiegi. Ja mam lekkie stłoczenia na dole od czasu kiedy mi wyrosły ósemki. W niczym mi to nie przeszkadza, zęby są zdrowe, nie mam żadnych dolegliwości z tym związanych i żyłam sobie z tym ponad 20 lat aż w gabinetach stomatologicznych pojawił się nowy narybek stomatologiczny i się zaczęło gadanie o aparacie "ale jak to pani nie chce? pójdzie pani chociaż na konsultację" . Ręce opadają
      • waleria_bb Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 14:48
        Jeśli ósemki stłoczyły zęby, nie jest to takie do końca zdrowe. Rozumiem, że możesz nie chcieć aparatu. Jednak rozumiem też podejście dentystów, którzy uczciwie informują, co jest z zębami źle, co warto korygować.
        • salatka_z_cynamonem Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 16:24
          Kobieto, ja ma>50 lat, nic mi nie dolega, a wyrwanie 2 kompletnie zdrowych zębów i noszenia aparatu przez 2 lata kompletnie bz powodu to opcja "po moim trupie"
          • salatka_z_cynamonem Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 16:28
            A o kupie kasy dla ortodontów to już nawet nie wspominam. Absurd
        • marta.87s Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 18:58
          Ale czy nie uważasz, że zaskoczenie sytuacją, w której pacjent przyszedł tylko na przegląd, ma ładne zęby i nie chce nic z nimi robić - nie chce nosić żadnych aparatów, jest dziwne?
          • aandzia43 Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 19:47
            Wiesz, mnie nie dziwi że pacjent się czemuś dziwi bo ludzie generalnie dziwią się wielu rzeczom. I co z tego? Poinformować o pewnych podejrzeniach nieprawidłowości czy możliwościach ich leczenia trzeba. I wcale nie dlatego że się samemu na tym akurat zarabia. I nawet nie ma się odsypu tongue_out
            • aandzia43 Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 19:58
              Tak mi się skojarzyło. Nie raz czytałam jak panie o pewnej orientacji światopoglądowej wspominały swoje ciąże z lat osiemdziesiątych i dawniejszych. Prawie wszystkie łkając coś pierdaczyły o tym jak to wówczas lekarze powszechnie namawiali do aborcji albo prawie namawiali swoim lekceważeniem stanu błogosławionego. Przypadkiem jestem stara i pamiętam - czasem padało pytanie gdy pacjentka była zaskoczona ciążą "potrzebuje pani czasu żeby się zastanowić?". Czasem "to zakładamy kartę ciąży", "co robimy?". Jak się ma syndrom oblężonej twierdzy to się wszędzie widzi niecne dybanie, jak nie na nasze dziecko napoczęte, to na nasz portfel i zdrowie tongue_out
              • marta.87s Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 20:07
                Nie uważam, że ktoś się tu uwziął na mój portfel i zapomniałam już nawet o sytuacji, dopóki nie zobaczyłam tego wątku. Pani wydała się lekko zaskoczona, gdy jej przerwałam wywód na temat ortodoncji i powiedziałam, że temat mnie zupełnie nie interesuje. Nie wiedziałam, że to ja ją tym zdziwię - nie tego szukałam idąc na przegląd, a ponadto mam ładne zęby. Do tej dentystki nadal chodzę i ogółem jest super, więc też nie, nie obraziłam się wink
      • moni_485 Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 12:42
        salatka_z_cynamonem napisała:

Ale w sumie co się dziwić jak od
        > jakiegoś czasu nawet lekarze naciskają na niepotrzebne zabiegi. Ja mam lekkie s
        > tłoczenia na dole od czasu kiedy mi wyrosły ósemki. W niczym mi to nie przeszka
        > dza, zęby są zdrowe, nie mam żadnych dolegliwości z tym związanych i żyłam sobi
        > e z tym ponad 20 lat aż w gabinetach stomatologicznych pojawił się nowy narybek
        > stomatologiczny i się zaczęło gadanie o aparacie "ale jak to pani nie chce? pó
        > jdzie pani chociaż na konsultację" . Ręce opadają

Zgadzam się z każdym twoim słowem. Niestety tak to wygląda.
      • aandzia43 Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 17:39
        "Ale w sumie co się dziwić jak od jakiegoś czasu nawet lekarze naciskają na niepotrzebne zabiegi. "

Naciskają na zabiegi czy informują że istniej takie rozwiązania? Albo sugerują że w tym przypadku należałoby rozważyć? Naciskanie jest nie w porządku, wszystko to co wymieniłam jest obowiązkiem lekarza.

"i się zaczęło gadanie o aparacie "ale jak to pani nie chce? pójdzie pani chociaż na konsultację"

Też mam lekkie stłoczenia dolnych siekaczy w powodu niedoboru miejsca. Nic z tym nie zrobiłam choć mogłam (ale nie szczycę się tym jak to jest pięknie tak "naturalnie", po prostu mi się nie chciało tongue_out ). Ale rozumiem sugestię że dobrze byłoby skonsultować się z ortodontą - czasem laik widzi jakieś banalne stłoczenia czy skrzywienia, a problem jest poważny, np. zgryzowy. Mnie akurat ortodonta widział.
      • marta.87s Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 19:00
        Podpisuję się 100%. Mam ładne zęby, dużo komplementów na ten temat słyszałam, nie mam też żadnych dolegliwości bólowych itp. Poszłam do nowego gabinetu na kontrolę, oczywiście zalecana konsultacja ortodonty i aparat (mam odrobinę krzywą dolną jedynkę i nie stykają mi się dobrze siódemki z jednej strony) - podziękowałam, zanim skończyła mówić na ten temat tongue_out
    • maszkaroni Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 06:54
      Będę okrutny. Nawet bardzo okrutny. Tej pani nic nie pomoże. Nawet nowe zębiszcza.
      • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:11
        Swoje miała w paskudnym kolorze. Co to w ogóle jest ten Bonding?! Bo wygląda teraz, jakby "grube" koronki miała. Usta lepiej (podobnie jak u Kaczyńskiej, opłaciło się).
      • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:14
        Swoje miała w paskudnym kolorze. Co to w ogóle jest nie ten Bonding?! Bo wygląda teraz, jakby "grube" koronki miała. Usta lepiej (podobnie jak u Kaczyńskiej, opłaciło się).
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 11:16
        Staram się nie oceniać ludzi po wyglądzie, bo mają na to wpływ tylko w pewnym stopniu, ale niestety jest to przypadek naprawdę kiepskich warunków wyjściowych w połączeniu z totalnym brakiem umiejętności doboru fryzury, ciuchów i makijażu. (Bo gdyby poszła w kierunku stylu Tildy Swinton, to może by co z tego było.)
        • moni_485 Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 12:45
          Bo niektórzy jak mają za dużo pieniędzy to sami nie wiedzą co z sobą mogą jeszcze zrobić, więc robią wszystko jak leci.
        • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 13:10
          Figurę ma super.
    • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:16
      Nie miała jasnych zębów. One prawie pomarańczowe były.
      • taki-sobie-nick Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 21:41
        anajustina napisała:

> Nie miała jasnych zębów. One prawie pomarańczowe były.

Popraw sobie ustawienia monitora.
        • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 19:17
          Popatrz na te zdjęcia z czerwona szminka.
    • primula.alpicola Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:30
      Lepiej teraz wygląda, a i usta zyskały.
      I ma dobrze zrobione, sama pomyślałaś, że te nowe to naturalne. W czym problem?
      Też mam licówki, bo moje własne zęby były ukruszone, starte, jeden martwy, więc odbiegał kolorem. Bardzo zyskałam na wyglądzie. O usta też pytano, czy zrobiłam. Nie, same się zrobiły, miły skutek uboczny.
      • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:41
        Ale chyba aż tak ekstremalnie białe i grube Twoje nie są?
        • primula.alpicola Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:53
          anajustina napisała:

> Ale chyba aż tak ekstremalnie białe i grube Twoje nie są?

Nie, nie.
          W sumie to mogłyby byc odrobinkę bielsze.
          • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 09:05
            No to fajnie, że sobie zrobiłaś.
        • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:43
          Bo masz pbok siebie zdjęcia przed i po. Jakbys miała tylko po juz by ci tak nie przeszkadzały
      • obrus_w_paski Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:46
        Pisałam że myślałam że pierwsze zdjęcia to te okleiny, i pomyślałam o jakiś ładne naturalne, aż zjechałam do ostatnich zdjęć i zobaczyłam klawiaturę. Może twoje są ładne, te z linku wugladaja jak gumy orbit
        • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:23
          Na zdjęciach z czerwoną szminką są prawie pomarańczowe.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:45
          Haha! Świetne porównanie z tymi gumami big_grin
      • eva_evka Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 14:53
        Ja również uważam, że wygląda dużo lepiej.
        Nie rozumiem tej dyskusji nad jej zębami: chciala, to zrobiła. To nie są licówki ani nic inwacyjnego, to why not?
      • ykke Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:07
        primula.alpicola napisała:

> Lepiej teraz wygląda, a i usta zyskały.
        > I ma dobrze zrobione, sama pomyślałaś, że te nowe to naturalne. W czym problem?
        > Też mam licówki, bo moje własne zęby były ukruszone, starte, jeden martwy, więc
        > odbiegał kolorem. Bardzo zyskałam na wyglądzie. O usta też pytano, czy zrobiła
        > m. Nie, same się zrobiły, miły skutek uboczny.

Nie zrozumiałaś, autorka myślała, że zdjęcie starych zębów to już te nowe. Bo faktycznie, ładne i równe były. Wystarczyło myślę lekko wybielić, a. Nie klajstrowac zdrowe zęby kompozytem.
        • eva_evka Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:12
          Sorry, nie były ładne. Skrzywione do wewnątrz, mocno ściśnięte, wąskie. Prawdopodobnie niemożliwe do wybielenia. Teraz ma bardzo ładne, twarz delikatniejsza się wydaje.
        • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:44
          Przypominam ze to wybielanie tez nie takie obojetne dla zebów...
          • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 15:51
            Właśnie zobaczyłam na Pudelku zęby Katie Price 🤯🤯🤯
            • eva_evka Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 17:18
              Zęby jak zęby, ale brwi!
    • pytajacakinga Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 07:41
      Az tak źle jej nie zrobili widziałam juz duzo gorsze.
    • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:46
      A pamiętacie z "Przyjaciół" jak chyba Rose poszedł na randkę z rozjaśnionymi zębami?
      • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 08:51
        Ross. Z tymże lasce też się świeciły...
    • lauren6 Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 09:12
      Ładnie wyszło.
    • 1papryczkachili Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 09:24
      Przede wszystkim źle dobrany kolor (u mnie w gabinecie nazywamy takie zęby tik- taki 😉). Kształty też takie sobie. Może po prostu wystarczyło tamte trochę wybielić.
      • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 10:06
        Pani pewnie tak chciała, a lekarz nie uświadomił, że biała biel jest nienaturalna. Do tego jeszcze ten efekt za grubych zębów.
        • 1papryczkachili Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 09:20
          Ależ na pewno tak było. Są pacjenci, którzy marzą o tik takach. Ale u nas na przykład takich nie zrobią bo to antyreklama i zwyczajnie fatalnie to wygląda.
          Ale jest mnóstwo gabinetów, które to zrobią, bez względu na to jak to wygląda.
    • simply_z Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 10:06
      Nie sa takie zle, nawet zaczelam sie nad tym zastanawiac ale mam tendencje do bruksizmu, a bondingu wtedy nie powinno sie robic.
    • novembre Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 14:09
      Lara akurat nie miala ani prostych, ani jasnych i pieknych zebow. Byly nierowne, zolte i niezbyt ladne w mojej opinii i widocznie jej to przeszkadzalo, ze zdecydowala sie je poprawic. Czy sa za duze i za jasne, trzeba by zobaczyc w naturalnym ujeciu a nie na fotelu dentystycznym pod lampa.
      Sama sobie zrobilam wieki temu dwie licowki, zeby wyrownac luk zebowy.
      A jak by wygladaly stare popularne filmy, gdyby sobie aktorzy przerabiali usmiech? A popatrz sobie na Clarka Gable w Przeminelo z wiatrem, to sie dowiesz. To nie zadna nowosc.
      • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 14:10
        Clarke to podobno miał pełną protezę.
      • figa_z_makiem99 Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 11:48
        Zdjęcie zrobione z bliska powiększa, pewnie inaczej wyglądają normalnie.
        • figa_z_makiem99 Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 11:56
          "Pewnie w realu wyglądają normalnie".
    • waleria_bb Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 14:52
      Moim zdaniem sto razy lepiej niż przed. Zęby są ważne i jednak ideałem od zawsze były równe, białe, kształtne.
    • ivaz Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:16
      Ja zrobiłam bonding ze względu na nierówne długość poszczególnych zębów, ale kolor zostawiłam naturalny
      • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:20
        Ślicznie. Naturalne zęby, nawet jak równe, nie mogą być jak spod linijki. Ksiezna Kate ma specjalnie krzywizny robione.
      • magdulecp Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 18:24
        No i właśnie, to jest kolor, który nie razi.
      • basiastel Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 20:17
        ale tam linie łączenia z zębem widać, widać jakieś łaty, także w trójce. Chyba licówki byłyby lepsze.
        • hanusinamama Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 20:27
          Łaty....
        • ivaz Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 20:56
          zdjęcie jest kiepskiej jakości, na trójce mam koronkę pełnoceramiczną bo jest po leczeniu kanałowym, flesz i zrobił robi swoje, kolor zębów jest równy, nie ma żadnych łat, kompozyt z bondingu też jest nie widoczny. Zdjęcie wkleiłam tylko w celu pokazania koloru, że nie każdy lubi mieć "tureckiego" uzębienie
          • basiastel Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 14:39
            No tak, ale wiele tu twierdzi, że bonding jest trwały, spoko na 10 lat. A któraś z pań tu napisała, że poprawia go raz w roku. Blanka Lipińska, która marzyła o wydłużeniu zębów i zrobiła to za pomocą bondingu, też bardzo szybko pożałowała.
            • ivaz Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 17:11
              u mnie na razie 2 lata się trzyma, ale ja też nie mam go na wszystkich zębach, tylko na tych, które wymagały wyrównania. Najwyżej poprawię jak będzie taka potrzeba.
    • ga-ti Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 21:20
      No dobra, jej zęby jej sprawa, niech będzie. Ale czemu pokazuje, reklamuje przychodnię, lekarza, no po co? Chyba ją stać by za zabieg zapłacić?
      Rozumiem kobiety w programach tv, pokazują się przed, w trakcie i po, bo robią im zęby w ramach reklamowania gabinetu, usługi. Droga impreza, zwykłych ludzi na to nie stać.
      Ale celebrytka?
      • anajustina Re: Modę na wymianę zębów 18.03.25, 21:31
        Kasy nigdy zbyt wiele.
    • figa_z_makiem99 Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 11:30
      Trochę zbyt białe, ale żeby upiorne? Lepsze takie, niż żółte i krzywe. I to współczucie płynące z internetu, oraz przestraszone koleżanki z bólem tyłka. Mam korony na górnym łuku i co roku poprawiam bonding na dolnym, biel w normie, kiedy robiłam stomatolog pytał, czy na pewno nie chcę bardziej żółtych wink Ona ma biel wpadającą w niebieski i być może monitor przekłamuje. Gdybym miała się całować z 50 latkiem, wolałabym, żeby miał niebieskawą klawiaturę, niż żółte i nadgryzione zębem czasu.
      • figa_z_makiem99 Re: Modę na wymianę zębów 19.03.25, 11:33
        Albo wypadającą protezę... Kiedy ktoś ma "słabe" zęby, korony chronią i wieku 50 mam swoje zęby (korony nie robią różnicy), moja mama w tym wieku połowy nie miała i nosiła protezę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka