Dodaj do ulubionych

Wolna chata i 13latki

03.04.25, 12:50
Moja starsza zaprosiła do domu 3 koleżanki z klasy. Znają się od 1 klasy, bywają u siebie.
Mają skończyć wspólny projekt do szkoły a potem posiedzieć i pogadać.
W tym czasie (godziny popołudniowe) nas nie będzie, jedziemy z młodszą do znajomych. Wrócimy po 3-4 godzinach...i teraz jeden tata się nie zgadza na takie spotkanie i czemu ja nie uprzedziłam, że dzieci będą w domu same. Że to skrajnie nieodpowiedzialne zostawiać dzieci same... Oburzony był bardzo.
Nie mieszkam na odludziu, dziewczyny mają siedzieć same od 14-17 góra 18 (bo wtedy my wracamy).
Projekt skończą we 3, bo za bardzo nie ma kiedy się spotkać a ja nie będę odwoływać wizyty
Droga e-matko czy to "skrajnie nieodpowiedzialne" zostawić 4 13latki same w domu w biały dzień?
Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 12:54
      Rozsadne dziewczyny, nie na odludziu i z telefonem - tak, zostawilabym. Mojego trzynastolatka zostawiam czasem z dziesiecioletnia siostra, daja rade. Naromiast z niektorymi kolegami z tej samej klasy - nigdy w zyciu wink Wszystko zalezy od konkretnych dzieci, jesli dziewczyny znasz i wiesz, ze w razie czego Twoja corka zadzwoni do Ciebie a Wy przyjedziecie na miejsce to nie widzialabym tu wiekszego problemu.
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 12:56
        Ja nie mam obaw. Zostaje sama, z 8letnią siostrą i się nią zaopiekuje.
        Z jedną z tych 3 dziewczyn same zostawały w domu, szły do kina, jechały na zakupy ciuchowe co centrum
    • alpepe Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 12:57
      No cóż, znałam takich ananasów ze szkoły średniej córki (szkoła to 7. klasa i wyżej). Dla mnie to śmieszne, ale tak wychowywałam córki, by nie dostawały małpiego rozumu, jak nagle nie będzie nadzoru.
      Innymi słowy, stoję po twojej stronie.
    • borsuczyca.klusek Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 12:58
      Złóżcie się na nianie 😅
    • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:16
      A co ojcu powiedzialas?
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:22
        Co miałam mówić. Innego terminu nie ma. Projekt trzeba oddać w poniedziałek. Wszystkim 4 pasuje tylko sobota.
        Zapytałam czy moze u nich się mogą zobaczyć - no nie, on jest bardzo zajęty.
        Wiec spotykają się we 3. Kopać się z koniem nie będę.
        • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:25
          I dobrze. Uwielbiałam takich rodziców. Od innych wymagać od siebie nic.
        • aankaa Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:32
          czy moze u nich się mogą zobaczyć - no nie, on jest bardzo zajęty

ciekawa jestem czym troskliwy tatuś jest tak zajęty w sobotę 14-18? big_grin
          • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:35
            Biznesmen. Nie wiem, nie wnikam
            • aankaa Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:37
              to niech mamusia (równie troskliwa?) posiedzi z panienkami tongue_out
              • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:40
                Panienki wolą u nas. Tam wszyscy łącznie z mamą na krótkiej smyczy chodzą.
                • sitniczek Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:13
                  Biedne dziecko..
                  • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:15
                    Ale za to jakie grzeczne. Tak grzecznej 13latki nie znam smile
                    Tatuś dumny ze on nie zna czegoś takiego jak pyskowanie (ma też starszych 2 synów).
                    I zeby było jasne moja dla obych też grzeczna ale w domu jest mistrzynią przewracania oczami smile
                    • la_mujer75 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:28
                      Moi synowie byli grzeczni. I obaj do tej pory mi nie pyskująwink Ale na takiej smyczy ich nie trzymałam. Nigdy.
                      U nas relacje były/ są na innych zasadach oparte. Na szacunku i zaufaniu.
                      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:29
                        Moja pyskuje.
                      • sitniczek Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:42
                        Otototo.. Mój nie pyskuje, już mu przeszło. Dyskutuje, czasem z sensem nawet.
        • asia_i_p1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 20:34
          No i bardzo dobrze. Niezależnie, czy problemem jest ojciec z paranoją, czy nastolatka, której lepiej samej nie zostawiać, ty się ciesz, że to nie twój problem.
    • kropkacom Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:19
      Niech się nie zgadza. Nie rozumiem czemu cię o tym informuje?
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:24
        On mnie poinformował, że jestem niepoważna i nieodpowiedzialna... ze pozwalam na to smile
        Ja nie brałam udziału w umawianiu się, one się same umawiały.
        • kropkacom Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:32
          Trzymaj się od niego jak najdalej. Córka jego za chwile w ogóle go nie będzie informowała gdzie jest i tyle.
          • bene_gesserit Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:04
            Albo będzie kłamała w żywe oczy i po mistrzowsku. Tak się te krótkie smycze konczą.
        • novembre Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 20:54
          Bardzo by mi bylo przykro ze on tak nie ufa swojej corce smile
    • danaide2.0 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:30
      Przekaż tacie, że dzieci są do zaopiekowania w godzinach 14-18, kawa i herbata gratis.
    • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:38
      Tak, tak, oczywiście. Dziewczynki umówiły się na prace domowe u jednej z nich a tatuś wie dokładnie w których godzinach będą same w domu. Ciekawe kto mu o tym powiedział.
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:41
        NO tak, zaskakujące ze 13 latka powiedziała ze będzie wolna chata...szok !!!
        • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:42
          hanusinamama napisała:

> NO tak, zaskakujące ze 13 latka powiedziała ze będzie wolna chata...szok !!!
          >

no to kto mu o tej wolnej chacie powiedział?
          • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:47
            Dziecko. Jego własne dziecko. Bo umowa z moją była taka, że mogą byc same ale rodzice muszą wiedzieć.
            Młoda nie pierwszy raz jest sama z koleżanką i zawsze rodzice są informowani
            • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:51
              hanusinamama napisała:

> Dziecko.

a powinnaś być to ty
              • kropkacom Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:04
                To są trzynastolatki a nie małe dzieci. Za chwilę już na sto procent będzie zależeć od ich komunikacji.
                • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:07
                  kropkacom napisała:

> To są trzynastolatki a nie małe dzieci.

i w związku z tym ich rodzice nie mają prawa nie zgadzać się aby pozostawały w cudzym domu bez opieki przez kilka godzin?
                  • kropkacom Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:10
                    Pan córki może nie puszczać, ale skąd pretensje do autorki? I jeszcze miała do niego zadzwonić lub pójść i prosić?
                  • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:14
                    Ależ mogą się nie zgodzić i trzymać swoje pociechy pod fartuchem do osiemnastki.
                  • sitniczek Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:16
                    A na podwórko mogą wychodzić? Bez opieki? Same na kilka godzin? Współczuję dziewczynie, tacie życzę powodzenia w odkręcaniu swojego bicza nad głową.
                    • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:26
                      One sie często spotykają u kogoś w domu (w 95% w domach pozostałych 3 dzieciwyn, u tej dziewczynki były ze 3 razy...). I od dobrych 2 lat umawiają się same a rodziców pytają czy mogą. Nie wiem co panu nagle odwaliło
                    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 08:55
                      Albo wracać ze szkoły? Czy pan zaprowadza i odprowadza córkę codziennie? Bo jak nie to jest bardzo nieodpowiedzialny. Nie słyszałam o wypadkach w domach kolegów, za to słyszałam wiele razy o potrąceniach, albo zaginięciach dzieci przemieszczających się pomiędzy szkołą i domem.
                  • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:17
                    Maja prawo. I mogą to normalnie zakomunikować.
                    • kropkacom Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:19
                      Zaznaczmy, swojej córce zakomunikować.
                      • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:22
                        Dokladnie.
    • little_fish Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:41
      Powiem tak - ja swoje dzieci zostawiałam i pozwalałam bywać.
      Ale jeśli miałam kontakt do rodziców, to uprzedzałam, że nie będzie dorosłych. I sama czasem też dostawałam taką informację
      • danaide2.0 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:44
        Idem, choć nieczęsto. Z zastrzeżeniem, że wiedziałam, które dzieci poza moim mogę z czystym sumieniem zostawić.
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:46
        Wiesz co ja po tym telefonie zadzowniłam do jednej z mam. Ona wiedziała.
        Tzn młoda się "pochwaliła" ze będzie wolna chata. Powiedziałam, że mogą być same ale mają uprzedzić rodziców. Nie brałam udziału w tym umawianiu, uznałam ze to też mogą same załatwić. Szczególnie ze kazda rodzicowi przekazała...Spotkanie jest w sobote, one się zgadały tydzień przed.
        On sie dowiedział wcześniej, bo ja o to prosiłam. Rozumiem, że sama miałam dzwonic?
        • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:48
          hanusinamama napisała:

> Rozumiem, że sama miałam dzwo
          > nic?
          >

tak, sama miałaś dzwonić pytając sie rodziców czy zgadzają sie na to aby ich dzieci pozostały kilka godzin bez opieki
          • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:15
            😂😂😂
            Mówimy o spotkaniu 3 latków czy 13 latków..?
          • pyza-wedrowniczka Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:47
            Mój syn sam wraca ze szkoły od dawna. W 3 klasie jeszcze miał powiedziane, że ma nie zapraszać kolegów zanim nie wrócę z pracy, a jak idzie do kogoś to mi napisać (żebym nie spanikowała, jakbym wróciła wcześniej i go nie było).

Teraz jest w szóstej klasie, zaraz 13 lat i dzieciaki kończą lekcje dużo wcześniej niż rodzice pracę, więc naturalnie siedzą same w domu i czasami z kolegami. Wiem, że syn po lekcjach przyprowadza kolegów czasami, nie dzwonię i nie rozmawiam z rodzicami. Uważam, że to ten wiek, kiedy dzieci same załatwiają swoje sprawy.
          • 152kk Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:12
            Chyba żartujesz. Ja tak robię w przypadku młodszych dzieci, które dopiero zaczynają samodzielnie się poruszać po mieście (9-10 latki) więc i w domu są głównie pod opieką dorosłych. W przypadku nastolatków to już jest nadopiekuńczość. Ja z góry zakładam, że skoro dzieci se chodzą i wracają ze szkoły to spędzają też czas wolny same ( oczywiście informując rodziców dokąd idą). W życiu nie oczekiwałabym od rodziców nastolatka, żeby mnie informowali czy są w domu czy nie, kiedy moje dziecko go odwiedza. Ocztwiscie mam na myśli kilka godzin w ciągu dnia, jak w wątku startowym, a nie np. nocleg czy wyjazd kilkudniowy
            • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:20
              152kk napisała:

> Chyba żartujesz. Ja tak robię w przypadku młodszych dzieci, które dopiero zaczy
              > nają samodzielnie się poruszać po mieście (9-10 latki) więc i w domu są głównie
              > pod opieką dorosłych. W przypadku nastolatków to już jest nadopiekuńczość. Ja
              > z góry zakładam, że skoro dzieci se chodzą i wracają ze szkoły to spędzają też
              > czas wolny same ( oczywiście informując rodziców dokąd idą). W życiu nie oczeki
              > wałabym od rodziców nastolatka, żeby mnie informowali czy są w domu czy nie, ki
              > edy moje dziecko go odwiedza. Ocztwiscie mam na myśli kilka godzin w ciągu dnia
              > , jak w wątku startowym, a nie np. nocleg czy wyjazd kilkudniowy

no i dobrze, ty byś sie zgodziła posłac dziecko bez opieki, ale inny rodzic by sie nie zgodził - i jego dobre prawo tak samo jak twoje

po prostu - jak spytasz, to wiesz, nikt chyba nie zakwestionuje, że to rodzice ustalają zasady dotyczące ich dzieci a nie obcy ludzie
              • 152kk Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:26
                Ok, jak ktoś ma zasady, ze swojego dziecka nie puszcza do kolegów bez opieki dorosłych, to jego sprawa. Jeśli mnie spyta czy jestem wtedy w domu, to mu powiem prawdę. Ale nie rozumiem oczekiwania, że to ja miałabym dzwonić do tego rodzica, żeby go informować, że jego nastolatek przychodzi do mojego i czy wtedy będę czy nie.
                • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:29
                  152kk napisała:

> Ok, jak ktoś ma zasady, ze swojego dziecka nie puszcza do kolegów bez opieki do
                  > rosłych, to jego sprawa.

otóż to

Jeśli mnie spyta czy jestem wtedy w domu, to mu powiem
                  > prawdę. Ale nie rozumiem oczekiwania, że to ja miałabym dzwonić do tego rodzic
                  > a, żeby go informować, że jego nastolatek przychodzi do mojego i czy wtedy będę
                  > czy nie.

pisałam już - dla własnego bezpieczeństwa wolałabym poinformować rodziców, że dzieci będą bez opieki
                  co rodzice z tym zrobią to już ich sprawa, ale ja - w razie jakiegoś zdarzenia - jestem kryta
                  • 152kk Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:06
                    Przed czym jesteś kryta? Przed pretensjami rodziców? O, słodka naiwności!
                    Przed odpowiedzialnością karną - to może być różnie. Moim zdaniem - to czy zadzwonisz i poinformujesz czy nie, to nic nie zmienia, szczególnie że chyba nie nagrywasz tych rozmów? No chyba że masz na myśli sytuację, że najpierw zobowiązujesz się do opieki, a później jej nie sprawujesz, ale to nie jest ta sytuacja ( tutaj tylko pan zakładał, że się zaopiekujesz, ale przecież nie masz takiego obowiązku)
        • little_fish Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:31
          Niekoniecznie osobiście, ważne żeby informacja dotarła. Tutaj dotarła więc nie widzę problemu.
          • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:49
            little_fish napisała:

> Niekoniecznie osobiście, ważne żeby informacja dotarła. Tutaj dotarła więc n
            > ie widzę problemu.

a w poście startowym czytamy

tata się nie zgadza na takie spotkanie i czemu ja nie uprzedziłam, że dzieci będą w domu same

tak że...
            • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:53
              Uprzedziła córka. Matka koleżanki nie musiała. To nie nocowanka sześciolatków.
            • little_fish Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:22
              Tak że co? Ojciec został uprzedzony o braku opieki. Wszak nie dowiedział się po fakcie
    • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:44
      Wspolne projekty szkolne to sie robi w szkole. Prywatne spotkania to co innego.
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:46
        U nas na prowincji zwanej Polską robi się w domu smile A potem następuje częśc spotkania zabawowa
        • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:50
          hanusinamama napisała:

> U nas na prowincji zwanej Polską robi się w domu smile

Co jest glupie jak polski betonowy system edukacji. Chodzenie do domow innych ludzi w celu robienia projektow szkolnych nie musi byc dla wszystkich komfortowe dlatego normlnym jest robienie tego w szkole.
          • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:54
            Ale wątek jest o czym innym. One się spotykają razem i bez tych projektów. Ostatnio w podobnym sładzie były na wieczorze filmowym u nas.
            • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:56
              Dlatego napisalam ze prywatne spotkania to co innego.
              Czego nie rozumiesz?
              • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:06
                Aaa na prywatne pewnie by zezwolił...
              • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:13
                Czyli ze jakby miały tylko ten projekt robić (i co wcale nie gadać w tym czasie, nie słuchac muzyki?) to by się zgodził?
          • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:05
            Wątek nie o edukacji.
            • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:14
              No jednak troche tak bo chodzi o projekt szkolny.
              • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:18
                Takie mamy realia kochanie. Poza tym one w tym skłądzie juz nie pierwszy robią. Zawsze u kogoś w domu (nigdy u tej dziewczynki akurat).
              • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:18
                Całkowicie nie.
          • nick_z_desperacji2 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:31
            Siedzenie kilka godzin dodatkowo w szkole to jest dopiero niekomfortowe. W domu mogą łazić w skarpetkach, zamówić pizzę i zrobić przerwę, albo siedzieć z nogami na szyi, bo taki mają kaprys.
            • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:00
              nick_z_desperacji2 napisała:

> Siedzenie kilka godzin dodatkowo w szkole to jest dopiero niekomfortowe. W domu
              > mogą łazić w skarpetkach, zamówić pizzę i zrobić przerwę, albo siedzieć z noga
              > mi na szyi, bo taki mają kaprys.

Nie musza siedziec kilka godzin, moga zostac kilka razy po godzinie.
              • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:03
                Na korytarzu?
                • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:09
                  Dlaczego na korytarzu? W szkole nie ma biblioteki, jakiegos art room, wolnej klasy w ktorej uczniowie moga zrobic takie rzeczy, homework club?
                  • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:11
                    Nie ma.
                    • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:30
                      To bardzo zle, bardzo. Dlatego nauczycieli nie powinni zlecac takich prac zespolowych.
                      Moga byc kilka osob ktorych rodzice sie znaja i wiedza ze domy sa okay a moga byc grupa ktora spotka sie u Zosi zeby robic projekt a tam bedzie starszy brat Zosi ktory jest narkomanem i bedzie sie dobieral do Ani albo ojciec przemocowiec czy pedophile Moze tez byc tak ze chata wolna u Zosi ale do Zosi przyjdzie jej chlopak z kolegami itd...jest wiele scenariuszy. Nie wszystko jest bezpieczne, nie kazdy jest idelany i niewinny. Moje dzieci robily projekty w domu ale wlasne, zespolowe robili w szkole. Spotykali sie z kolegami w ich domach czy naszym domu nawet pod nieobecnosc rodzicow ale znalismy sie, wiadomo bylo ze bedzie okay. Jest tez kwestia braku zaufania do dziecka, ten ojciec moze tak ma i ma powody, ma prawo
                      • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:44
                        Przeciez ojciec zadecydował i dziewczyna nie przyjdzie dokończyć pracę. Wiedziel, że gospodarzy nie będzie. To.skad te pretensje? I o co?
                        • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:54
                          Raczej oburzenie, autorki watku wynikajace z braku wyobrazni.
                          • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:03
                            Kto bez wyobrażni i kto oburzony bo jakoś niejasni napisałaś.
                            • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:06
                              gryzelda71 napisała:

> Kto bez wyobrażni i kto oburzony bo jakoś niejasni napisałaś.

Wyraznie napisalam.
                              • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:14
                                Okej nie wnikam.
                          • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:25
                            Pytanie czy to jest skrajna nieodpowiedzialność zostawić 13latki same w domu w biały dzień. Takie było pytanie...ja nie wiem jak ty szkołe skończyłaś nie umiejąc czytać
                            • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:39
                              hanusinamama napisała:

> Pytanie czy to jest skrajna nieodpowiedzialność zostawić 13latki same w domu
                              > w biały dzień
                              . Takie było pytanie...ja nie wiem jak ty szkołe skończyłaś n
                              > ie umiejąc czytać
                              >

W tej galezi nie jest o tym czy to skrajnie nieodpowiedzialne. Jakie szkoly ty konczylas to wiadomo, nie jestem zaskoczona ze nie zrozumialas.
                      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:24
                        Czep. To jest jedna z fajnieszych nauczycielek. A dzieciaki lubią robić te prace.
                        Ostatnio zamiast kuć na pamieć młoda z przyjaciółką robiły plakat od wojnach polsko -szwedzkich...
                      • imponderabilia20 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:36
                        Dokładnie. Może być też tak, że dziecko nie chce pokazywać z jakiegoś powodu swojego domu, nie ma własnego pokoju. Cokolwiek.
                        • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:42
                          Te dzieci się znają. Bywają u siebie. U tej dziewczynki akurat najrzadziej ale bynajmniej nie z powodu braku włąsnego pokoju...mieszka w 300m domu, pokój ma zapewne wielkości mojej sypilani, garderoby i jeszcze łazienki razem
                          • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 21:42
                            Hahah ale Cię boli ta rodzina.
                            Biznesmen do tego bajecznie bogaty, żona na smyczy, dziewczynka ma bajeczne warunki.
                            Widać dużo o tych ludziach wiesz.
                            Aż strach pomyśleć jaką jesteś plotkarą w realu.
                            Śmieszne są takie kobiety jak Ty.
                            • mallard Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 08:33
                              panirobak82 napisała:

> Hahah ale Cię boli ta rodzina.
                              > Biznesmen do tego bajecznie bogaty, żona na smyczy, dziewczynka ma bajeczne war
                              > unki.
                              > Widać dużo o tych ludziach wiesz.
                              > Aż strach pomyśleć jaką jesteś plotkarą w realu.
                              > Śmieszne są takie kobiety jak Ty.

Zwykle tak jest, że u kogoś najłatwiej wytropić swoje własne wady...
              • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:23
                Ale ja nie mam fobii społecznych. Cżęsto u nas w domy bywają ludzie.
                Aktualnie na kosoli gra młodsza z sąsiadami, a u starszej jest sąsiadka (na dole siedzi mi 4 dzieci), na górze dwie starsze. Za chwile wszyscy zjedzą tosty.
                Jutro młodsza po szkole idzie do koleżanki z 2 innymi dziewczynkami się pobawić ( nie spadłaś jeszcze z krzesełka) odbieram ją wieczorem.
                One wolą to zrobic w domu, przy okazji posłuchać muzyki, pogadać a potem sobie coś porobią...
                • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:41
                  Nie rozumiesz ze takie projekty do robienia w domu nie sa dla wszystkich dzieci.
                  • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:43
                    Ale dziecko moze robic samo.Jak nie chce w grupie
                  • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:47
                    Ale.to nie hanusina kazala tej dziewczynie razem z córką coś robić. Skoro wspólny projekt jest zły z tysiąca powodu to rodzic kontaktuje się z nauczycielka i mówi, że jego dziecko samo zrobi.
                  • little_fish Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 20:35
                    I generalnie nie trzeba ich koniecznie robić w domu. Zapewne można w szkolnej bibliotece, miejskiej czytelni czy innym tego typu miejscu. Ale te dzieci się znają, bywają u siebie i to nie brak warunków jest przeszkodami, a zasady wychowawcze jednego z rodziców. I ok, ma do nich pełne prawo. Ale uczciwie byłoby zaproponować alternatywę, a nie oczekiwać od innych zapewnienia "właściwych warunków "
    • bmtm Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:44
      Może boją się jakiejś, nie wiem, demoralizacji podczas tejże wizyty.
      • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:47
        bmtm napisał(a):

> Może boją się jakiejś, nie wiem, demoralizacji podczas tejże wizyty.

Jak córka ojcu powiedziała - idę do hanusinej córki na sobotnie popołudnie i będzie wolna chata a hanusina wcześniej ojca o tym nie poinformowała (i nie poprosiła o jego zgodę) to róznie może być smile
        • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:48
          Powiedz mi po co mam uczestniczyć w uzgadnianiu skoro dziewczyny same się tym zajeły. Masz w domu nastolatka? Wydzwaniasz do jego rodziców czy Wojtek moze z Jasiem na rower iść?
          • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:49
            hanusinamama napisała:

> Powiedz mi po co mam uczestniczyć w uzgadnianiu

nie w uzgadnianiu, masz mieć wcześniej zgodę rodziców na pozostawienie ich dzieci bez opieki na dłuższy czas
            • mayolijka Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:20
              Z choinki się urwałaś. To już raczej niech ojciec tropi kto się w każdej chwili opiekuje jego dzieckiem. Takie rozkminy to wszyscy mogli mieć jak panny miały po 7 lat.

> nie w uzgadnianiu, masz mieć wcześniej zgodę rodziców na pozostawienie ich dzie
              > ci bez opieki na dłuższy czas
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:04
              What? Ale po co jej zgoda rodziców? To nie ona zaprasza te dzieci i nie będzie się nimi zajmować, ani opiekować, bo nie są małymi dziećmi.
            • 152kk Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:14
              Przecież hanusina nie ma żadnego obowiązku opieki nad ta dziewczynka, do niczego się nie zobowiązywała, czemu miałaby pytać o zgodę? To ten ojciec sobie wymyślił, że hanusina ma się opiekować, to raczej on powinien o zgodę pytaćsmile
            • iwoniaw Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:20
              po_godzinach_1 napisała:

> hanusinamama napisała:
              >
              > > Powiedz mi po co mam uczestniczyć w uzgadnianiu
              >
              > nie w uzgadnianiu, masz mieć wcześniej zgodę rodziców na pozostawienie ich dzie
              > ci bez opieki na dłuższy czas

Przeciez hanusina bez opieki pozostawia tylko swoją córkę. Pozwalając jej zaprosić koleżanki, a i to z zastrzezenjem, ze ich rodzice maja wiedzieć, że doroslych nie ma. Ani innych dzieci nie zaprasza, ani nie zobowiazuje się do opieki nad nimi. Jesli jakims rodzicom sie nie podoba, ze ich dziecko nie ma opieki, niech go nie pozostawiają bez opieki, proste.
        • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:17
          Hanusina nie musi żadnego obcego dziada „prosić o zgodę” na udostępnienie własnego mieszkania na czas przygotowania projektu do szkoły - skąd w ogóle taki absurdalny pomysł..?
          • iwoniaw Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:01
            memphis90 napisała:

> Hanusina nie musi żadnego obcego dziada „prosić o zgodę” na udostępnienie własn
            > ego mieszkania na czas przygotowania projektu do szkoły - skąd w ogóle taki
            > absurdalny pomysł..?
            >

Otóz to. Hanusina zostawia corke w domu i pozwala jej goscic kolezanki. Dowolny rodzic dowolnej z tych kolezanek moze drążyć temat w dowolna stronę i zabronic swojej corce tam iść (bo nie ma hanusinej, bo jest pies morderca, bo jest trujacy żywoplot z cisow, bo mu się cokolwiek innego w tej sytuacji nie podoba), ale robić komuś uwagi, że nie takie zaproszenie jego dziecko otrzymalo, bo powinna byc opieka (ktorej on sam jakos zapewnic nie chce, gdy otrzymal taka propozycję, nawiasem mowiąc)? No ludzie...
            • arkanna Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:15
              O właśnie przypomniało mi się jak wprosiła się do mnie nowo poznaną sąsiadka na kawę. Przyszła z 6 letnia córka i po 30 minut wyszła oburzona. Zostałam wyzwana od nieodpowiedzialnym matek chcących otruć jej skarba, bo w ogrodzie miałam posadzone rośliny należące do trujących typu wspomniane cisy i konwalie.
    • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:49
      Czy tylko ja widzę tutaj manipulację ematki założycielki wątku?

Facet miał pretensje, że nie wiedział o tym, że dziewczyny mają być same.
      Założycielka wątki oczywiście aluzje, że to Pan biznesmen i ponoć nawet żona na smyczy chodzi.

Uważa, że miał prawo wiedzieć.
      Granica wieku tutaj jest płynna. Dla jednego dzieci dla innego dorosłe panny.

Bardzo stronniczo prowadzony wątek.

Wystarczyło przekazać pozostałym rodzicom wcześniej, że Was nie będzie a nie teraz kręcić dramę na Pana biznesmena i jego ponoć chodzącą na smyczy żonę. Paskudne podjazdy.
      • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:50
        panirobak82 napisała:

> Wystarczyło przekazać pozostałym rodzicom wcześniej, że Was nie będzie a nie te
        > raz kręcić dramę na Pana biznesmena i jego ponoć chodzącą na smyczy żonę. Pasku
        > dne podjazdy.

otóż to
        • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:53
          Dokladnie. Nie kazdy rodzic czuje sie komfortowo gdy jego dziecko bywa w domach innych ludzi, nie kazdy akceptuje gdy bez obecnosci doroslych.
          • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:53
            ritual2019 napisał(a):

> Dokladnie. Nie kazdy rodzic czuje sie komfortowo gdy jego dziecko bywa w domach
            > innych ludzi, nie kazdy akceptuje gdy bez obecnosci doroslych.

i ma do tego święte prawo
            • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:20
              Toteż może zorganizować spotkanie jego córki i jej koleżanek u siebie lub zgłosić się jako opiekun. Jego prawo.
              • szpil1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:41
                memphis90 napisała:

> Toteż może zorganizować spotkanie jego córki i jej koleżanek u siebie lub zgłos
                > ić się jako opiekun.

A wtedy inny rodzic rozkręci awanturę, że jak to tak, jego córeczka zostaje sama z obcym facetem smile
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:53
        Jak nie wiedział jak wiedział. W niedziele się dowiedział ze w sobotę one się mają spokać u nas?
        Jak nie wiedział?
        Czyli mam dziecko które samo ustala takie rzeczy. Umawia się od jakiegoś czasu sama z koleżankami, nas pyta czy możę...i nagle mam wkroczyć i wydzwaniać do rodziców? Doczytałaś ze to są 13latki a nie 5latki?
        • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:59
          Doczytałam. Uważam, że to Ty zachowałaś się źle.
          To, że Twoje dziecko w wieku lat 13 może się umawiać samo, wychodzić i co tam tylko chcesz to jest Twoja sprawa i Twoje podejście.

Ten Pan ma prawo mieć inne.

Tak jak napisałam 13 latka to dla jednych dorosła panna dla innych nie. I to jest ok.
          Każdy wychowuje dzieci jak chce.

W tej sytuacji to Ty powinnaś poinformować pozostałych rodziców, że Was nie będzie w domu.
          Korona z głowy by Ci nie spadła gdybyś napisała chociaż sms.

W tym wypadku Ty zachowałaś się nie w porządku.

A obgadywanie tych ludzi i te aluzje bo ktoś ma swoje zdanie na temat swoich dzieci to już pozostawiam dla Ciebie pod rozwagę.
          • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:12
            Ajc. Obgadała...
          • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:19
            Gdzie ja ci napisałam ze to dorosła panna. Zanim dziecko stanie się dorosłe...dorasta. Zanim stanie się samodzielne...usamodzielnia się.
            Trzymasz pod kiecka do 18 a potem hulaj dusza piekła nie ma?
          • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:23
            >To, że Twoje dziecko w wieku lat 13 może >się umawiać samo, wychodzić i co tam >tylko chcesz to jest Twoja sprawa i Twoje >podejście.
            >Ten Pan ma prawo mieć inne

Owszem, może, nie może jednak narzucać go innym, a co najwyżej własnemu dziecku czy żonie. Jeśli jego dziecku nie wolno się samemu umawiać, to obowiązkiem pana jest złapać za telefon i wydzwaniać do innych rodziców, kiedy jego dziecko zgłosi chęć wyjścia z domu - nie może natomiast domagać się, by inni rodzice dzwonili do niego w sprawie związanej z jego własnym dzieciakiem .
          • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:59
            Niech każdy wychowuje dziecko jak chce ale nie obciąża tym innych
        • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:59
          Ty nie rozumiesz ze rodzice nie musza akceptowac spotkan swoich 13-letnich dzieci u kogos w domu bez obecnosci doroslych? Niech sie spotkaja dzis albo w piatek zeby dokonczyc ten projekt gdy dorosly bedzie obecny.
          • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:13
            Mogą nieakceptowac. I powiedzieć sory, mojej córki jie będzie. A nie jakies polajanki.
            • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:15
              Ale ona tez ma wklad w ten projekt.
              • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:19
                Coz powiedza ze nie Hej tata nie pozwolil.go.dokończyc.
              • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:24
                NO ma. Robiły razem pierwszą część, teraz 3 dziewczyny to posklejają i tamta nadal bedzie w tym projekcie.
              • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:25
                No to zrobi projekt sama w domu albo nie zrobi i dostanie pałę. 🤷‍♀️ To już problem dziewczynki i jej rodziców.
                • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:27
                  Nie dostanie. Jest normalnie przypisana do tego projektu.
                  Tak samo jak w pierwszym semestrze moja kończyła sama dwuosobowy bo koleżanka półpaśca miała. Zaczeły razem.
                  • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:29
                    Tym razem… wink Nauczycielka mojego syna właśnie obniżyła ocenę z projektu dwóm dziewczynkom, bo jedna miała wysłać/przyniesc, a była tego dnia chora i nieobecna w szkole. Nauczycielką zawczasu ciachnęła im ocenę (te przyszłą, jak już przedstawią prezentację) 😱😱😱
                    • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:42
                      Tu nauczycielka jest spoko. Robi jeden sprawdzian w semestrze, z pozostałych rozdziałów są własnie projekty, dyskusje. MOje dziekco tego przedmiotu jako takiego nie lubi ale pilnie robi te wszystkie plakaty, wystąpienia
                      • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:01
                        Omg, szkoła mojego jest ewidentnie najbardziej porąbaną szkołą w okolicy… Powtarzam sobie i dziecięciu: trzy miesiące, trzy miesiące, trzy miesiące…
                        Z ostatnich kwiatków sprawdzianowych (które przebiły zeszłoroczne pytanie o urodziny Hitlera)
                        - kto nakręcił Popiół i diament?
                        - ilu jest członków Rady Gminy
                        - kto był premierem po Cimoszewiczu
                        - kto był prezydentem w 2004r?
                        Z prezentacji dla chętnych na ekstra ocenę dziecię dostało czwórkę, albowiem prezentacja była „zbyt szczegółowa”. 4 smętne slajdy o Okrągłym Stole to była „zbyt szczegółowa prezentacja”. 😤😤😤

https://y.yarn.co/59e2015f-4a8b-42e6-94df-0a0a8651bcd8_text.gif
                        A znajoma mi mówi, że ich szkoła „chyba przesadza” bo za plakat czy inną prezentację dostaje się szóstkę o wadze osiem (!!!).

Co zrobiłam ostatnio? Weszłam w internety, wyszukałam jakieś Generatory Testów z Dupy i ściągnęłam wszystko, co dało się sciągnąć w temacie następnego sprawdzianu. I to był sprawdzian na podstawie Generatora Pytań z Dupy. Czekam na ocenę… 😈
      • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:19
        >Facet miał pretensje, że nie wiedział o tym, że >dziewczyny mają być same.
        Jak nie wiedział, jak warunkiem zorganizowania spotkania było poinformowanie rodziców przez dziewczynki…? 🤔

>Uważa, że miał prawo wiedzieć.
        No to właśnie wiedział… Czy ja inny wątek czytam…? 🤔
        • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:20
          Wiedział. Tydzień wcześniej wiedział. Jak mu nie pasowało mógl zaprosić do siebie dziewczyny.
      • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:58
        To jak do trzynastolatki przyjdzie koleżanka to rodzice nie mogą spontanicznie wyskoczyć na zakupy bez poinformowania rodziców koleżanki? Jakoś absurd. Ciekawe czy to goście dziecko nigdy samo w domu nie przebywa
        • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:55
          NO właśnie u nas często młoda zostaję z sąsiadką bomy idziemy na spacer.
          Nie wpadłam szczerze na to aby sie rodziców sąsiadki pytać czy możemy iść...na szczęscie one też często siedzą u tej sąsiadki, jak jej rodziców nie ma.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:35
          No dokładnie. PRzecież to jakis absurd. Jak ktoś tak boi się o swoje dziecko, to niech go po prostu nie puszcza nigdzie samego, ale niech nie wymaga od innych że będą się do niego dostosowywać.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:22
        Chyba na głowę upadłaś, że będę dzwonić do rodziców kolegów swojego nastolatka i ustalać z nimi ich spotkania. A rodzice kolegów mogą sobie dzwonić i robić wywiad, jeśli mają taką chęć. A gdyby mieli pretensje, że zostawiam ich dziecko same, to tylko popukałabym się w głowę, a synowi powiedziała, żeby jednak Antka nie zapraszał, bo ma psychicznych rodziców, którzy gotowi są ciągać mnie po sądach, jak Antek sobie coś nieopacznie zrobi w moim domu.
    • szarmszejk123 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 13:58
      Może on ma jakieś powody żeby swojemu dziecku nie ufać, ale woli ci o tym nie mówić, zamiast tego zasłania się twoim brakiem odpowiedzialności?:p
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:12
        Możliwe. Ale tu chyba chodzi o coś innego. Dzieciaki z klasy juz dawno wracają autobusami, ona nie moze. Chodzą same od roku do kina czy na zakupy, ona nie może. Z zewnątrz bardzo grzeczne dziecko. Młoda mówiła, ze jedyna która złego słowa na "starych" nie powie, tam jest tatuś i mamusia ( o czym staram się nie myśleć jak mi moja oczami przewraca jak do niej mówię )
        • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:18
          Ależ jesteś okropna. Jesteś złym człowiekiem. Napiszesz wszystko byle tylko wyszło na Twoje. Nie zdziwi mnie wcale gdy po tym jak słusznie ten facet zwrócił Ci uwagę teraz Twoja córka postarała się, że ta dziewczynka doświadczyła ostracyzmu skoro ma taką mamusię uroczą.
          • szarmszejk123 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:19
            Lol
          • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:20
            Wstrzymaj konie. Co.za.egzaltacjia.
          • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:20
            Rozumiem, że ta dziewczynka nie będzie uczestniczyła w zadaniu? Taka kara dla niej. Z iloma rodzicami już obrobiłaś tyłek tej rodzinie?
            • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:23
              Uczestniczyła, bo sporą część już zrobiły. Będzie dopisana normalnie do projektu. Teraz miały konczyć, posklejać wszystko
              Jak tata chciał aby brała udział w tej częsci mogł je zaprosić do siebie.
            • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:23
              Bosze melisy se zaparz. Projekt mozoe zrobic w zaciszu domowym to.co jej przypadnie.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:43
              Może najwyższy czas, żeby rodzice tej dziewczyny uświadomili sobie, że świat nie kręci się wokół nich i ich dziecka? Jeśli tak boją się zostawiać ją samą, mogli zorganizować u siebie spotkanie i pilnować "dzieciaczków". Ale oczywiście musieliby wtedy trochę wysiłku w to włożyć, a wygodniej im opiekować się córką cudzymi rękami.
          • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:21
            Nie doświadczyła ostracyzmu. Tak samo jak nie doświadcza jak grupa idzie sama do kina a ona nie może, albo na zakupy. Ześ się rozpędziła...i nie wiem ale listu do mnie nie piszesz nie musisz mi wielkimi literami pisać Ci, Twoja itd...
            • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:26
              Z każdym postem tylko udowadniasz, że jesteś mściwa i napiszesz wszystko, żeby komuś dowalić.
              • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:28
                Dobra kochana, nie połapałam się że jesteś komicznym trollem. Moja wina
                • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:50
                  Oj nie lubisz jak ktoś się z Tobą nie zgadza. Nawet jest jest to jakaś obca osoba na internetowym forum.

Twoją obroną jest atak. Inaczej nie potrafisz.
                  Nie każdy potrafi w dorosłość.
                  • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:55
                    No nie każdy. Ojciec dziewczynki najwyrażniej nie potrafi.
              • 3-mamuska Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 18:50
                panirobak82 napisała:

> Z każdym postem tylko udowadniasz, że jesteś mściwa i napiszesz wszystko, żeby
                > komuś dowalić.

Narazie to tatus powoduje ze dziecko jest izolowane.
                Kiedys mu za to podziękuje a nie , pewnie nigdy nie wyjdzie za maz , bo bedzie mieszkac z tatusiem i tylko tatuś jej wystarczy. A potem bedzie sie nimi opiekować do smierci mamusia i tatusiem … wspoczuje tej malej.
          • iwoniaw Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:07
            panirobak82 napisała:

> Ależ jesteś okropna. Jesteś złym człowiekiem. Napiszesz wszystko byle tylko wys
            > zło na Twoje. Nie zdziwi mnie wcale gdy po tym jak słusznie ten facet zwrócił C
            > i uwagę teraz Twoja córka postarała się, że ta dziewczynka doświadczyła ostracy
            > zmu skoro ma taką mamusię uroczą.

To chyba ty jestes zlym czlowiekiem, ze jej takie rzeczy insynuujesz. Hanusina pozwolila dziecku przyjac w domu kolezanki. Nie rozmawiala z tym facetem, rozmawialo z nim jego wlasne dziecko. Hanusina nie zmusza go przeciez do zgody na to, by ta dziewczynka przyszla do jej corki. On moze zabronic swojemu dziecku czegokolwiek chce. Nikt tez przed nim nie ukrywał, ze dzieci beda same, jesli mu to nie pasuje, dziecka nie puszcza i temat jakby zakonczony 🤷‍♀️ A na forum mozna się zdziwić i zapytać, czy to ewenement czy norma 🤷‍♀️
          • junebug Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:09
            Panirobak masz udar? Jaki ostracyzm? Organizują spotkanie u jednej. Rodzicom drugiej nie odpowiadają zasady, więc się nie zgadzają. Swojego rozwiązania nie proponują. Co hanusinamama ma zrobić? Odwołać spotkanie i niech projekt będzie nieskończony?
            • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:19
              Masz udar? A co ma udar do tej rozmowy?

Poziom jaki sobą niektóre kobiety reprezentują jest poniżej krytyki.
              • alpepe Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:03
                Bo pieprzysz, jakby coś było nie tak z tobą.
          • borsuczyca.klusek Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:45
            Niezły odlot 🙄
          • mallard Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 08:39
            panirobak82 napisała:

> Ależ jesteś okropna. Jesteś złym człowiekiem. Napiszesz wszystko byle tylko wys
            > zło na Twoje. Nie zdziwi mnie wcale gdy po tym jak słusznie ten facet zwrócił C
            > i uwagę teraz Twoja córka postarała się, że ta dziewczynka doświadczyła ostracy
            > zmu skoro ma taką mamusię uroczą.

Robak, ty siebie słyszysz?! Puknij się w dekiel! Trollujesz, czy co?
            • heca007 Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:13
              Oczywiście, że to troll. Zwróć uwagę jak pisze. Z jednej strony krytykuje z drugiej wszyskie Ty, Twoje, Ci dużą literą tongue_out Takie ja jestem ę ą kulturalna a ty, przepraszam Ty prostakiem i złym człowiekeim. Jak można komuś zarzucać takie rzeczy?! I jednocześnie insynuować, że jej córka niszczy koleżankę? To tylko troll może robić.
            • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 15:10
              Piszę swoje zdanie. Mogę czy to zabronione? Uważam, że ta laska to wredny typ kobiety. Ktoś się z nią nie zgadza to ta wytacza ciężkie działa. Widać po tym co pisze o tej rodzinie.
              Nie zdziwię się jak na taką samą wredotę wychowuje dziecko.

Pan biznesmen, żona na smyczy, dziecko w wielkim pokoju. Jak na dłoni widać co ją boli. Zakompleksione babsko i tyle.

Jak najdalej od takich kobiet i ich potomstwa.
              • mallard Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 19:34
                panirobak82 napisała:

> Piszę swoje zdanie. Mogę czy to zabronione? Uważam, że ta laska to wredny typ k
                > obiety. Ktoś się z nią nie zgadza to ta wytacza ciężkie działa. Widać po tym co
                > pisze o tej rodzinie.
                > Nie zdziwię się jak na taką samą wredotę wychowuje dziecko.
                >
                > Pan biznesmen, żona na smyczy, dziecko w wielkim pokoju. Jak na dłoni widać co
                > ją boli. Zakompleksione babsko i tyle.
                >
                > Jak najdalej od takich kobiet i ich potomstwa.

Halo! Czy ma ktoś pyrantelum?!
                • panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 19:44
                  haha to ma być śmieszne? Ile Ty masz lat 50?

• panirobak82 Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 19:48
                    Może bliżej do 60.
                  • mallard Re: Wolna chata i 13latki 05.04.25, 10:12
                    panirobak82 napisała:

> haha to ma być śmieszne?

To JEST śmieszne!
                  • mallard Re: Wolna chata i 13latki 05.04.25, 10:14
                    panirobak82 napisała:

> Ile Ty masz lat

Od cholery już
    • beataj1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:03
      Problem z odwłoka. Mam 13 latke i uważam że dzieci w tym wielu są już w stanie załatwiać takie sprawy ze swoimi rodzicami - tym bardziej że z rodzicami się po prostu już mniej lub bardziej znamy. I zawsze proszę je o to by to one to załatwiały w swoim imieniu. To również część nauki dorosłości i odpowiedzialności.
      Jak by do mnie mama koleżanki z klasy córki osobiście zadzwoniła a takim niusem (że jej nie będzie podczas wizyty dzieci) to bym się zdziwiła. A pretensje, że nie poinformowałam osobiście (tylko poprosiłabym o to dziecko) dziwiłyby mnie jeszcze bardziej.
      Ojciec ma prawo się nie zgodzić (choć to dziwne - ale ok, różne ludzie mają jazdy), ale pretensja do ciebie o te kilka godzin jest nadmiarowa. Ale nic nie poradzisz na lękowych rodziców.
      • stokrotka79 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:13
        Uważam dokładnie tak samo, ze 13-letnie dziewczynki mogą bez problemu zostać w domu, tak jak mogą same dokonywać zakupów i same wracać ze szkoły.Jeżeli komuś to nie pasuje to mógł zaproponować opiekę ze swojej strony w terminie pasującym wszystkim.
    • la_mujer75 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:23
      Biedna ta córka tego tatusia.
    • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:56
      Mnie w ogóle zadziwia że kwestia tego czy rodzice będą a domu czy nie a ogóle jest poruszana w kontekście 13-latków spotykających się w środku dnia. To nie można spontanicznie do koleżanki iść po lekcjach nawet?
      • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 14:59
        gru.u napisała:

> To nie mo
        > żna spontanicznie do koleżanki iść po lekcjach nawet?

Można. Ale jeśli potem powie sie tacie - tata, byłam u Ani i była wolna chata, to można spodziewać się kłopotów.

A było nie mówić! smile
        • heca007 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:30
          Jakich kłopotów?! Wychowałam trójkę dzieci i nie spotkały mnie żadne problemy podczas zostawiania trzynastolatek i trzynastolatków w domu...
          • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:34
            heca007 napisała:

> Jakich kłopotów?!

choćby potencjalnych pretensji, jak w tym wątku

no i poza tym jeśli cudze dzieci są w twoim domu, to w jakimś sensie jesteś za nie odpowiedzialna; moja wyobraźnia podpowiada mi - a co będzie gdy coś sie stanie cudzemu dziecku pod moją nieobecność w domu? a, jak wiemy, wypadki chodzą po ludziach
            • kropkacom Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:00
              Te dzeci mają trzynaście lat a nie trzy.
              • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:02
                kropkacom napisała:

> Te dzeci mają trzynaście lat a nie trzy.

ale o tym co im wolno a co nie decydują wciąż ich rodzice, prawda?
                • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:03
                  NO i tata nie pozwolił. Czy ja z tym walczę? Nie.
                  • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:04
                    hanusinamama napisała:

> NO i tata nie pozwolił. Czy ja z tym walczę? Nie.

trudno abyś walczyła, ty tylko obrabiasz mu na forum tyłek
                    >
                    • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:05
                      Ale za to ze nie pozwolił?
                      • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:06
                        hanusinamama napisała:

> Ale za to ze nie pozwolił?
                        >
                        za to jaki jest
                • szarmszejk123 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:04
                  To sobie zadecydował, nikt mu nie zabronił przecież.
                • freja08 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:04
                  po_godzinach_1 napisała:

> ale o tym co im wolno a co nie decydują wciąż ich rodzice, prawda?

Nikt ci nie broni nie pozwalać swojej 13-latce odwiedzać koleżanek pod nieobecność ich rodziców, ale ponieważ to ty jesteś za nią odpowiedzialny, musisz sam dopilnować, by nie chodziła w wolnym czasie do cudzych domów.
                  • heca007 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:09
                    Już widzę oczami wyobraźni jak dwie dziewczynki (lat 13) wracają piechotą do domu. Po szkole. I jedna wstępuje do drugiej żeby pożyczyć zeszyt. Gospodarzy nie ma w domu bo są w pracy. A po powrocie odbierają telefon ze zjebem od jakiegoś nawiedzonego ojca, że jego córka weszła do ich domu a ich nie było! big_grin
                  • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:11
                    freja08 napisała:

> Nikt ci nie broni nie pozwalać swojej 13-latce odwiedzać koleżanek pod nieobecn
                    > ość ich rodziców

to nie jest wątek o mnie
            • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:00
              Ale twoje dzieci nie odpowiadają za twoją wyobraźnie. Ja się mogę bać ale to moj strach. Wiec młoda od 3 klasy wraca autobusem ze szkoły, sama chodzi na angielski jedzie na konia, jedzie z sąsiadką pociagiem (o zgorozo) do babci. Czy się boję? Tak. Ale to mój problem, nie dziecka
              • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:03
                hanusinamama napisała:

> Ale twoje dzieci nie odpowiadają za twoją wyobraźnie.

chcesz rozmawiac o moich dzieciach???
                • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:04
                  Oczadziałaś?
                  Piszę ci ze dziecko nie odpowiada z lęki rodzica.
                  • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:05
                    hanusinamama napisała:

> Piszę ci ze dziecko nie odpowiada z lęki rodzica.
                    >

a kto mówi, że odpowiada?
                    • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:07
                      Ty. Ty się boisz wiec dziecko nie wyjdzie.
                      Bo ty sobie wyobrażasz co się może stać...
                      W ten sposób moje dziecko nie pojechałoby na obóz ( co tam sie moze dziać), nie jeździłoby konno ( koń ją zrzuci, kopnie), i nie wracała sama ze szkoły (porawnia)...ja mam różne rzeczy w głowie ale to jest moj problem
                      • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:09
                        hanusinamama napisała:

> Ty. Ty się boisz wiec dziecko nie wyjdzie.

po prostu nie rozumiesz

wypadek zawsze może się zdarzyć, więc wolę mieć zgodę rodzica na pobyt jego dziecka w moim domu pod moją nieobecność

dla mojego własnego bezpieczeństwa
                        • paspartua Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:39

A z ciekawości, do jakiego wieku dziecka, skoro wątkowe trzynaście lat to jak widać jeszcze za mało? Te zgody to ustne czy pisemne? Najlepsze by były w sumie poświadczone notarialnie. A jak długa musi być ta twoja nieobecność? W końcu nawet odbierając paczkę od kuriera na podjeździe, ryzykuje się możliwość, że goszczący w domu nastolatek zleci ze schodów
                          • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:45
                            paspartua napisała:

>
                            > A z ciekawości, do jakiego wieku dziecka, skoro wątkowe trzynaście lat to jak w
                            > idać jeszcze za mało?

pytasz mnie do jakiego wielu za dzieci pozostawione bez opieki (a zaproszone) w moim domu czułabym sie odpowiedzialna?

myślę, że ogolnie za dzieci w wieku podstawówkowym
                            • paspartua Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:59
                              Czyli do ukończenia ca. 15 roku życia przez gości twoich dzieci przed każdorazowym opuszczeniem (na jak długo?) domu dzwoniłabyś do ich rodziców w celu pozyskania zgody?
                              • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:04
                                paspartua napisała:

> Czyli do ukończenia ca. 15 roku życia przez gości twoich dzieci przed każdorazo
                                > wym opuszczeniem (na jak długo?) domu dzwoniłabyś do ich rodziców w celu pozysk
                                > ania zgody?

myślę, że - teoretycznie - gdyby moja teoretyczna podstawówkowa córka zaprosiła gości a ja bym wiedziała, że nie będzie w tym czasie nikogo dorosłego to tak, decyzję co do udziału dzieci w tym spotkaniu zostawiłabym w rękach ich rodziców

dla mojego własnego dobra
                                • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:15
                                  Matko bosko częstochowsko....przecież tę decyzję zostawiłam rodzicom
                                  Rodzice 2 dzieci się zgodzili, jeden nie. I ok....tylko nie wiem po mi pisać ze zostawianie 13latek samych jest skrajnie nieodpowiedzialne...niech nie zostawia
                              • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:06
                                Nie dzwoniłabym, bo by nie wychodziła w tym czasie.
            • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:03
              Masz dzieci? W jakim wieku?
              • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:04
                hanusinamama napisała:

> Masz dzieci? W jakim wieku?
                >

co to ma do rzeczy, czyli do treści wątku?
                • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:04
                  NO ma. Bo mam wrażenie ześ nastolatka widywała na ulicy...
                  • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:05
                    hanusinamama napisała:

> NO ma. Bo mam wrażenie ześ nastolatka widywała na ulicy...
                    >

nie odpowiadam za twoje wrażenia
                    • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:16
                      NO czyli mam racje. Widać
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:53
              Niby w jakim sensie jestem za nie odpowiedzialna? W moim domu jestem odpowiedzialna za moje dziecko. Jeśli uważam, że nie może zostawać samo, to go nie zostawiam samego. Jeśli stwierdzam, że jest już na tyle duże że mogę zostawić je samo, to zakładam, ze może zaprosić w tym czasie kolegów, a to czy koledzy przyjdą czy nie - to już sprawa między nimi a ich rodzicami. Jeśli przychodzą, to zakładam, że rodzice godzą się na takie samodzielne (a więc bez nadzoru dorosłego) wizyty.
        • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:32
          Ale jakich kłopotów?
          • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:12
            To jest zapisane dokładnie między artykułem obciążającym karnie nauczyciela za poślizgnięcie się dziecięcia w drodze do kibla na lekcji, a zwalniającym go z odpowiedzialności za poślizgnięcie się dziecięcia w drodze do kibla na przerwie. W międzyczasie jest artykuł omawiający odpowiedzialność karną gospodarza za poślizgnięcie się jego gościa w drodze do kibla. Daniela na pewno to potwierdzi i poda numer artykułu.
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:58
        Moja może. W sensie mowi mi ze idzie ja nie wnikam czy tam jest mama, tata czy moze babcia a moze są same
        Jak przychodzi sąsiadka to one często zostają same bo my idziemy na spacer czy z kijami. Nie pytam rodziców tej sąsiadki czy moge wyjść.
        Jak ostatnio były u bbci tej sąsiadki to tam też bywają czasami same. Babcia wyjdzie czy do sklepu czy do sąsiadki...i też nie pyta nas o zgodę.
    • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:12
      Osobiście lubię unikać problemów, więc podobną sprawę załatwiłabym następująco:

- Mamo, w sobotę na kilka godzin przyjdą do mnie koleżanki
      - Aniu, ale w sobotę mnie i taty nie będzie w domu po południu. Czy rodzicom koleżanek to nie przeszkadza?
      - Nie wiem.
      - No ot trzeba ich spytać aby potem, w razie czego, nie było pretensji, ok?
      - Ok, to spytaj

• gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:14
        Ale to jeszcze komuś w ogóle musi przyjść do głowy. Dla mnie sprawa kończy się na informacji że przyjdą koleżanki. Choć mogą raz przyjść bez zapowiedzi
        • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:19
          gru.u napisała:

> Ale to jeszcze komuś w ogóle musi przyjść do głowy.

Jeśli ktos nie lubi problemów to mu przychodzi do głowy to, że decyzyjni w sprawie nastolatek są ich rodzice i niech oni biorą za swoje dzieci odpowiedzialność.

To czysty pragmatyzm
          • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:22
            No to niech ich pilnują, jak dla mnie to mogą nawet za rękę wszędzie prowadzać
            • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:23
              gru.u napisała:

> No to niech ich pilnują, jak dla mnie to mogą nawet za rękę wszędzie prowadzać

Otóż to. Ale żeby ich w ogóle mogli pilnować, muszą wiedzieć, że ich dzieci pozostaną bez opieki.
              • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:25
                To niech ich nie zostawiają bez opieki, tylko wynajmą niańkę czy ochronę a nie zwalają na łeb obcym ludziom
                • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:26
                  gru.u napisała:

> To niech ich nie zostawiają bez opieki, tylko wynajmą niańkę czy ochronę a nie
                  > zwalają na łeb obcym ludziom

serio nie zrozumiałas tego co napisałam czy masz gorszy czas?
                  • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:28
                    Nie, mam stałą alergię na ludzi, którzy chcą własne fobie, leki i inne odpaly ogarniać cudzymi rękoma. Jak pan sobie nie życzy żeby córka pozostawała bez opieki to niech jej tę opiekę zapewnia a nie oczekuje że rodzice koleżanki będą warowali w domu bo niby z jakiej racji?
                    • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:30
                      ok, czyli nie zrozumiałaś
                      • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:33
                        Nie zrozumiałam, dlaczego ktoś ma informować że go nie będzie w domu jak nie ma żadnego powodu żeby sprawować osobisty nadzór nad 13-latkami pozostającymi w mieszkaniu
                        • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:36
                          gru.u napisała:

> Nie zrozumiałam, dlaczego ktoś ma informować że go nie będzie w domu

po to, aby przekazać decyzję co do zgody rodzicom i nie brać na siebie zbędnej odpowiedzialności
                          • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:38
                            Ale nie ma obowiązku być ani nie ma domniemania że będzie więc żadnej zgody nie potrzebuje
                            • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:40
                              gru.u napisała:

> Ale nie ma obowiązku być ani nie ma domniemania że będzie więc żadnej zgody nie
                              > potrzebuje

czy ja mówię o obowiązku? nie, ja mówię o tym, że lubię unikać kłopotów, nawet potencjalnych

ale przymusu unikania przeciez nie ma
                              • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:41
                                Ale tu nie ma żadnych potencjalnych kłopotów, poza kłopotem z głową który ma ten tatuś
                                • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:44
                                  gru.u napisała:

> Ale tu nie ma żadnych potencjalnych kłopotów

ja pretensje kierowane do hanusinej nazywam kłopotami, gdyby tak nie było, nie byłoby wątku
                                  • 152kk Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 09:30
                                    Żadnych kłopotów informowaniem nie unikniesz. Gdyż albowiem jeśli ktoś jest normalny to wie, że sam jest odpowiedzialny za swoje dzieci i dzieci są odpowiedzialne za sobie na miarę swoich możliwości, a nie przerzuca odpowiedzialność na rodziców koleżanek dzieci, którzy się do niczego nie zobowiązywali. A jak ktoś jest mniej normalny to miewa takie dziwne oczekiwania i jak coś się stanie to szuka winnych w najbardziej absurdalny sposób, bo nigdy to on sam nie jest winny ani jego bąbelek. Coś mi się zdaje z opisu, że pan z tych drugich może być i hanusina tylko powinna się cieszyć, że koleżanka nie przyjdzie. Bo nawet gdyby została w domu i "opiekowała" się nastolatkami, to i tak mogłoby się coś stać (np. dziewczynka by sie zakrztusiła jedzeniem, odpukać), a winna byłaby zdaniem tego taty hanusina bo się źle opiekowała.
                                • po_godzinach_1 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:47
                                  gru.u napisała:

> poza kłopotem z głową który ma te
                                  > n tatuś

jeszzce jedno

sama dla siebie chcesz pełni decyzji co do swoich dzieci ale innym rodzicom jej odmawiasz ?
                                  • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:15
                                    Nikt nie odmawia rodzicom decyzji. Ale to ich obowiązek, by się zawczasu zainteresować własnym dzieckiem…
                          • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:14
                            Obowiązkiem rodzica jest się zainteresować gdzie będzie lub jest jego dziecko.
              • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:13
                A to chyba zadanie rodzica by się zainteresować gdzie jest ich dziecko, kiedy nie jest pod ich osobistą opieką.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 10:07
                Ale dlaczego zakładasz, że to że ich dziecko przebywa w czyimś domu, to oznacza z autoamtu jego opiekę nad nim? I w sumie co rozumiesz przez opiekę. Ja się nie opiekuję kolegami syna. Jeśliby się zdarzył wypadek (o ile byłabym w domu) to oczywiście pomogę, tak jak pomogłabym obcej osobie na ulicy, ale nie siedzę i nie patrze czy nie robią sobie krzywdy, jak są z synem w jego pokoju.
      • mayolijka Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:33
        I tak ta sytuacja wyglądała u watkodajki. Tylko ona zlecila poinformowanie rodziców zainteresowanym (slusznie, w tym.wieku warto ogarniac swoje sprawy), co dziewczynki zrobiły skutecznie. W czym problem?
      • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:01
        NO i tak było. W niedziele na 6 dni przed spotkaniem ojciec się dowiedział od swojego dziecka, tak jak pozostali rodzice...
    • rena.k Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:22
      Bez problemu. Zresztą 13 latki często same się umawiają i wychodzą na boisko, czy na rower, bez rodzica. Nawet jechali busem na pizze do miasta, do którego za rok poszli do szkoly. W mojej bańce 10 latki były same na zdalnym i czasami umawiali się w 2 czy 3 osoby do jednego domu. Bez rodziców, którzy byli w pracy.
    • stara-a-naiwna Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 15:33
      dla mnie nie jest to "nieodpowiedzialność"
      a zostawienie 13 latki na kilka godzin samej w domu jest adekwatne od wieku

tato niech swoje dziecko trzyma do "18" w zamknięciu albo nigdy samej bo świat jest niebezpieczny (albo ona wyjątkowo głupia) i sie zdziwi pewnego dnia
    • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:01
      Wiesz ze piszesz o 13latkach. Ban ci się nalezy. Wróc do tej swojej piwnicy
    • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:12
      Nie dziwne,.ze jestes sam.
    • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:13
      To się zgłasza odpowiednim służbom a nie administracji
      • tanebo0001 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:21
        Ale co? Pisanie o niebezpiecznych zrachowaniach młodzieży?
      • heksa-aga Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:39
        Ale on tylko ukazuje możliwości wydarzeń np.: zaproszenie kolegów.
        Po prostu zapomniał gdzie jest i że córki ematki to nie ta bańka.
        Ja znam kilka dziewczyn w tym wieku, które by zaprosiły kolegów z jakimiś kolorowymi drinkami.
        • szarmszejk123 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:48
          Nie, on nie ukazuje możliwości wydarzeń, tylko swoje fantazje.
          Możliwe wydarzenia opisuje się w inny sposób.
          • heksa-aga Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:55
            Trudno mi uwierzyć, że któraś z was mogła na prawdę tak pomyśleć.
            Czytając wątek i mając 15latkę na stanie też cały czas myślałam: o co temu ojcu chodzi? dziewczyny zrobią projekt, pogadają, może przeszukają lodówkę.
            Po poście tanebo przypomniały mi się wspomniane dziewczyny, które takie parę godzin wolnej chaty mogłyby wykorzystać inaczej.
            To, że to nie są nasze córki nie znaczy, że nie istnieją.
            • szarmszejk123 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:58
              Oczywiście, że istnieją.
              Nikt nie ma co do tego wątpliwości. Takie zagrożenia istniały również kiedy my miałyśmy po 13 lat.
              Zauważ, że tanebo nie napisał, że mogą zaprosić chłopaków, że coś im się może stać... napisał coś zupełnie innego.
              • tanebo0001 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:01
                To już jest nadinterpretacja.
                • szarmszejk123 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:04
                  No mam nadzieję Tanebo, że jesteś tylko głupi, dlatego tak napisałeś.
                  A nie, że ci się niechcący wymsknęły twoje prawdziwe myśli na światło dzienne.
              • heksa-aga Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:16
                Napisał hasło, które otwarło nie wspomniany przez nikogo wcześniej scenariusz.
                I mając dwóch synów, ów tatuś mógł mieć to samo hasło w głowie.
                • szarmszejk123 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:20
                  Napisał hasło, które nie powinno wyjść spod palców dorosłego faceta, po prostu.
                  Zwrócić uwagę na problem na prawdę można w sposób nie zalatujący pedofilią.
                • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:19
                  Jeśli tatuś ma synków, którzy ruch…ją 13 latki, to on powinien informować i ostrzegać innych rodziców i upewniać się, że wyrażają zgodę na pobyt jakiejkolwiek nastolatki w jego domu… 😱😱😱
        • tanebo0001 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:55
          Ogólnie koniec podstawówki to najbardziej głupionośny okres. Niedaleko mnie mieszka facet bez obu rąk. Mało kto pamięta że w ósmej klasie znalazł granat w lesie i postanowił sprawdzić co się stanie jeśli wrzuci go do ogniska... Z mojej klasy dwóch kolesi wyleciało za sprawdzanie co się stanie gdy ułożą klika kamieni na torach. Kiedyś kunpela opowiadała że poszła do jakiegoś studenta. Bo jej imponował. Nagle do pokoju wchodzi jakiś facet . Jego starszy brat. I zamyka drzwi na klucz. I wtedy pomyślała czy ktoś usłyszy jej krzyki. Jak to leciało? W głowie pusto...
          • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:21
            Jeśli wrzucisz granat do ogniska to nie stracisz rąk… 🤔
            • tanebo0001 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 20:31
              Chyba że ci wybuchnie po drodze. Na szczęście proch był zwietrzały i urwało mu tylko ręce. Pamiętam że mieliśmy specjalny apel na którym dyrektorka ostrzegała nas przed robieniem podobnych głupot.
              • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 22:28
                Jak wybuchnie po drodze, to nie został wrzucony do ogniska… 🤷‍♀️
                • tanebo0001 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 22:34
                  Jeeeeezu co za maruda. Jakby moja baba tak dzielił włos na czworo to stłukłbym ją durszlakiem....
                  • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 08:16
                    Zadna nie chce ci marudzić, nie kupuj durszlaka.
                  • memphis90 Re: Wolna chata i 13latki 04.04.25, 10:00
                    Nie zdążyłbyś, bo gościa próbującego mnie zabawiać bezsensownymi urban legends usłyszanymi w podstawówce wcześniej ustrzeliłabym z kuszy. 🤷‍♀️
    • gru.u Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:13
      O jakim zagrożeniu piszesz?
      • tanebo0001 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:20
        Nie oglądasz Netflixa? Trzynastoletni chłopcy to już drapieżnicy seksualni. Albo terroryści i incele. Płci przeciwnej to nie dotyczy. Generalnie cudzie 13 - latki obchodzą mnie tyle co śnieg sprzed roku. Ale w 8 klasa koleżanka zaszła w ciążę. Z kolegą z klasy.
        • gryzelda71 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:26
          Idiota....
        • angazetka Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:39
          Tanebo, ogarnij się.
        • hanusinamama Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 19:18
          Znam na pewno więcej 13latków niż ty. To są normalni, fajni chłopcy. Czego zapewne nie mozna było powiedziec o tobie w tym wieku
    • maly_fiolek Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 16:21
      Skąd wy takich gamoni bierzecie? Moi synowie jak mieli po 9-10 lat to sami chodzili do kolegów, z nimi na rowery/plac zabaw/boisko pograć w nogę, czasem po parę godzin. Bez dorosłych.
      I to taka norma wiekowa.
      15 latkowie sami jeździli do babci kilkaset km, pociągiem.
      • ritual2019 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:44
        No fakt a tu watek na forum calkiem niedawno czy pozwalacie studentkom wraca taxi?
    • eliszka25 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:38
      W Szwajcarii 13-łatki dorabiają sobie jako baby sitter opiekując się młodszymi dziećmi. Nie przyszłoby mi więc nawet do głowy, że nie mogą zostać same we własnym gronie.
      • imponderabilia20 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 17:57
        A gdzies indziej wychodzą za mąż i rodza dzieci
        • eliszka25 Re: Wolna chata i 13latki 03.04.25, 18:02
          I dla ciebie to to samo?

Pisałam o „swoim podwórku” i dzieciach sąsiadów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka