mnietamnicnieboli1 12.04.25, 14:53 Domu nie zbuduje , nie posprząta, nie naprawi rury. W mojej opinii, ci którzy pracują przy tzw. komputerach są mocno zagrożeni. Prace fizyczne chyba są najbezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bib24 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 15:01 lekarzy, którzy są tylko do wypisywania recept dobrych lekarzy zapewne nie Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 22:33 Nie byłabym taka pewna, co dopiero czytałam artykuł, ze sztuczna inteligencja znalazła rozwiązanie tzn program co- scientist, problemu nad którym naukowcy się głowili od dekady, w ciągu dwóch dni. Chodziło o badania superbakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:42 pupu111 napisał(a): > Nie byłabym taka pewna, co dopiero czytałam artykuł, ze sztuczna inteligencja > znalazła rozwiązanie tzn program co- scientist, problemu nad którym naukowcy si > ę głowili od dekady, w ciągu dwóch dni. Chodziło o badania superbakterii. Fajnie, ale chodzi o zdiagnozowanie przyczyny krost na d...e Kowalskiego, a nie rozwiązywanie problemów naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 08:25 właśnie krosty na d..pie AI zdiagnozuje zdalnie na podstawie zdjęcia i odczytów temperatury, ciśnienia, rytmu serca i co tam jeszcze. badania krwi itd. W weekendowym wydaniu wyborczej artykuł o tym jak program AI diagnozuje gruźlicę na podst. zdjęć. Plus AI natychmiast przyswoi każde nowe odkrycie medycyny, i będzie znała każdą chorobę, nawet rzadką. Nie będzie niewyspana ani zła z powodu kłotni z mężem. Zoperuje o każdej porze dnia i nocy. Z zawodów medycznych zostaną czynności opiekuńcze, bo ludzie zawsze będą potrzebować kogoś kto potrzyma za rękę, i żeby to nie był humanoid. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 21:29 misiamama napisała: > właśnie krosty na d..pie AI zdiagnozuje zdalnie na podstawie zdjęcia i odczytów > temperatury, ciśnienia, rytmu serca i co tam jeszcze. badania krwi itd. Nie wierzę. Przeceniasz techologię. Lekarz jednak zadaje sporo pytań, np. o pojawienie się krost na d...e i związane z tym odczucia. Poza tym ja lubię swojego okulistę i nie mam najmniejszej ochoty zamieniać go na głupie AI. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 21:59 chat gpt zadaje pytania, nic prostszego niż zapytać człowieka o konkretne objawy. To że lubisz, to się oczywiście nie zmieni. Po prostu okulista-człowiek będzie pewnym luksusem. Badanie wzroku i dobór okularów spokojnie załatwi AI. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:03 misiamama napisała: > chat gpt zadaje pytania, nic prostszego niż zapytać człowieka o konkretne objaw > y. > To że lubisz, to się oczywiście nie zmieni. Po prostu okulista-człowiek będzie > pewnym luksusem. Zdrożeje? A co z tymi, dla których JUŻ jest pewnym luksusem? A co z lekarzami? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:04 misiamama napisała: > chat gpt zadaje pytania, nic prostszego niż zapytać człowieka o konkretne objaw > y. > To że lubisz, to się oczywiście nie zmieni. Po prostu okulista-człowiek będzie > pewnym luksusem. Aha, czyli firma mi wyrzuci doktora na zbitą twarz, bo AI będzie tańsze, a ja będę go sobie mogła NADAL LUBIĆ? Widzisz, co piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:05 misiamama napisała: > chat gpt zadaje pytania Gdzie? Bo jak na razie to ja zadawałam pytania chatowi gpt i prawdę mówiąc, dokładnie to samo mogłam bez niego znaleźć w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: AI, które branże zastąpi? 15.04.25, 11:50 taki-sobie-nick napisała: > misiamama napisała: > > > właśnie krosty na d..pie AI zdiagnozuje zdalnie na podstawie zdjęcia i od > czytów > > temperatury, ciśnienia, rytmu serca i co tam jeszcze. badania krwi itd. > > Nie wierzę. Przeceniasz techologię. > > Lekarz jednak zadaje sporo pytań, np. o pojawienie się krost na d...e i związan > e z tym odczucia. > > Poza tym ja lubię swojego okulistę i nie mam najmniejszej ochoty zamieniać go > na głupie AI. > nie spotkałam lekarza który były na prawdę zainteresowany szukaniem przyczyny Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: AI, które branże zastąpi? 15.04.25, 11:44 TAK! Google czy chatGPT dają lepsze diagnozy niż większośc lekarzyn Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 15:37 To jest komputer. Ja się pytam o tzw. komputer. Napisałaś to tzw. palcami na tzw. klawiaturze, pijąc tzw. Kawę? Odpowiedz Link Zgłoś
mnietamnicnieboli1 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 16:41 Zapytaj al. Ja potrafiłam, ty też. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 17:37 Tzw palcami, czyli używając patyczka, na tzw klawiaturze, czyli ekranie dotykowym, pijąc tzw kawę, czyli Inkę z tzw mlekiem, czyli napojem owsianym. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 22:58 Zostawisz dziecko pod opieką komputera i pójdziesz do pracy? Albo na wycieczkę poślesz? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 04:32 Moze dotyczyłoby starszych dzieci np od 12 roku życia. Wycieczki moze wyeliminują, lub zrobią wirtualne. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 11:23 Taa na pewno wirtualne🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 21:31 summerland napisała: > Moze dotyczyłoby starszych dzieci np od 12 roku życia. Wycieczki moze wyeliminu > ją, lub zrobią wirtualne. I dziecku urośnie d...a jak stodoła. Nie wspominając o umiejętnościach społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: AI, które branże zastąpi? 15.04.25, 07:10 Wtedy AI zrobi mu Trening Umiejętności Spolecznych Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 07:15 summerland napisała: > Ponoć nauczycieli. Jestem pewna, że jeszcze długo nie. Edukacja /dobrą edukacja/ opiera się na relacji. W tej relacji uczen musi czuć się widziany i ważny I zaopiekowany Od maszyny nie nauczy się niczego, a już rozwój kompetencji społecznych i emocjonalnych bez drugiego człowieka w ogóle jest niemozliwy - w dzisiejszych czasach szczególnie to jest wyzwanie dla szkoły Ja zresztą też to widzę chociaż jestem dorosła i swoje szkoły pokonczylam dawno Robię różne kursy online i inne webinary i nic się nie równa porządnym wykładom czy warsztatom z kawką i pytaniami do prowadzącego Mimo rzetelnych przecież i profesjonalnie przygotowanych treści taka nauka nie jest szczególnie efektywna Chociaż oczywiście istnieje inne zagrożenie dla pracy nauczycielu. Mamy taką demografię, że za jakiś czas pielęgnacji prostu nie będzie kogo uczyć Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 07:35 Placówki gdzie funkcja opiekuńcza jest ważna pewnie jeszcze długo będą potrzebować ludzi. Co do samej edukacji nie byłabym taka pewna. Wystarczy, że sztuczna inteligencja pozwoli na zmniejszenie kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:09 kotejka napisała: > summerland napisała: > > > Ponoć nauczycieli. > > Jestem pewna, że jeszcze długo nie. Edukacja /dobrą edukacja/ opiera się na rel > acji. > W tej relacji uczen musi czuć się widziany i ważny > I zaopiekowany > Od maszyny nie nauczy się niczego, a już rozwój kompetencji społecznych i emocj > onalnych bez drugiego człowieka w ogóle jest niemozliwy Nauczanie treści zrobi interaktywny program AI. Do rozwoju kompetencji społecznych i emocjonalnych będą specjalne zajęcia grupowe w realu, zapewne również z pomocą AI, która będzie rzucała jakieś case study do rozpracowywania w grupie rówieśniczej. Ale tutaj będzie już żywy człowiek - prowadzący i koordynator całości. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 14:18 To byłaby katastrofa, zwłaszcza biorąc pod uwagę to, że modele AI zmyślają na potęgę. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 15:53 Radiologów Tłumaczy Autorów podręczników szkolnych (typu zbiory zadań, cwiczen gramatycznych) - zostaną weryfikatorzy. Fotografów (typu zdjęcia do paszporu czy obróbka po) Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:39 opisze żanetko. podobno opisy to mri i tomografii robi znakomite. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 20:24 Zrobi opis rezonansu, rtg i innych badan obrazowych. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 20:27 Owszem ale w dalszym ciągu będzie sie liczyć potwierdzenie przez specjalistę, w tym wypadku lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 21:34 Ale lekarz radiolog nie prowadzi pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 21:37 Nie musi ale wbije np. tzw.pieczątkę pod wynikami. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 16:34 mnietamnicnieboli1 napisała: > Domu nie zbuduje , nie posprząta, nie naprawi rury. Nie byłabym tego taka pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 17:39 Oczywiście, mobilne roboty mogą to zrobić, znacznie drożej niż człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 17:51 Piszesz o krótkiej perspektywie. W długiej, np. stuletniej, niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:21 Różnie może być, zmiany mogą postępować lawinowo. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:44 W długiej perspektywie to albo ci, którzy przeżyją będą polowali na zmutowane szczury i karaluchy żeby coś zjeść, albo będą leżeli do góry brzuchem, bo roboty zrobią wszystko. Współczuję tylko tym, którzy będą mieli tylko i aż to, co wszyscy, bo nikt od ich nie będzie kupował jeżeli sztuczna inteligencja zrobi wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:59 advanced48 napisał(a): > W długiej perspektywie to albo ci, którzy przeżyją będą polowali na zmutowane > szczury i karaluchy żeby coś zjeść, albo będą leżeli do góry brzuchem, bo robot > y zrobią wszystko. Współczuję tylko tym, którzy będą mieli tylko i aż to, co ws > zyscy, bo nikt od ich nie będzie kupował jeżeli sztuczna inteligencja zrobi wsz > ystko. Dlatego powinniśmy zadbać o to, żeby benefity z AI nie trafiły wyłącznie do pracodawców ale także do pracowników: zmniejszać sukcesywnie wymiar etatu. Dziś to 40 godzin tygodniowo, to powinniśmy zmniejszyć do 36 a potem do 30. Ai wypracuje różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:10 40 godzin tygodniowo to przeżytek sprzed 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 16:36 >ci którzy pracują przy tzw. komputerach są mocno zagrożeni. W marketingu jak narazie spowodowalo mniejsze zapotrzebowanie na copywriters. Proby uzycia AI w wielu innych projektach jak narazie kiepsko sie nam sprawdzily np przeszukiwania prasy jesli nie jest cos w google search widoczne. Ale za 5 lat to sie moze radykalnie zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 16:45 Takie zawody, na początek. innpoland.pl/192917,jakie-zawody-zastapi-sztuczna-inteligencja-oto-20-zagrozonych-zawodow Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 17:45 Łatwiej i taniej zastąpić sztuczna inteligencja 90% niedecyzyjnych urzednikow, czyli takich którzy tylko realizują przepisy i instrukcje niż hydraulika, mechanika i elektronika, szczególnie tego od naprawy komputerów. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:26 ten artykul to chyba ai pisało. coż za idiotyczny spis. w tym branże, które już są zautomatyzowane do oporu. i takie wymagające fizycznego człowieka. stek bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:48 bib24 napisała: > ten artykul to chyba ai pisało. coż za idiotyczny spis. w tym branże, które już > są zautomatyzowane do oporu. i takie wymagające fizycznego człowieka. stek bzd > ur. Takich i podobnych artykułów, jest bardzo dużo. W necie pełno jest filmów, gdzie robot gotuje, sprząta, pracuje w recepcji, jako kelner, na produkcji, w magazynie i tak mozna dalej sobie wymieniać. Technologia poszła do przodu, człowiek zostanie wyparty z rynku pracy. Albo sie przebranżuje, albo zostanie bezrobotny, z dochodem gwarantowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:53 chyba nie przeczytalęś co napisalam. artykul wymienia branzę JUZ zautomatyzowane. jest denny i nic nie wnosi w temacie. jak chesz coś linkować to linkuj z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 20:22 bib24 napisała: > chyba nie przeczytalęś co napisalam. artykul wymienia branzę JUZ zautomatyzowan > e. jest denny i nic nie wnosi w temacie. jak chesz coś linkować to linkuj z sen > sem. Wygoogluj sobie qwypowiedzi Muska i nagrania z nim. Jest masa filmów, które pokazują, w jaki sposób ludzie zostana zastąpieni. Nie mam zamiaru podawać ci wszystkiego na tacy, dlatego poszukaj sobie sama. Ja ci wyszukam a ty powiesz, że to bzdura. Nie mam cierpliwości do takich ludzi, jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 08:07 demono2004 napisała: > bib24 napisała: > > > chyba nie przeczytalęś co napisalam. artykul wymienia branzę JUZ zautomat > yzowan > > e. jest denny i nic nie wnosi w temacie. jak chesz coś linkować to linkuj > z sen > > sem. > > > > Wygoogluj sobie qwypowiedzi Muska i nagrania z nim. Jest masa filmów, które pok > azują, w jaki sposób ludzie zostana zastąpieni. Nie mam zamiaru podawać ci wszy > stkiego na tacy, dlatego poszukaj sobie sama. > Ja ci wyszukam a ty powiesz, że to bzdura. > Nie mam cierpliwości do takich ludzi, jak ty. Jako raswoa fanka Muska jesteś za głupia, żeby odróżnić automatyzację od sztucznej inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:20 Może księgowych? Takich co księgują tysiące faktur dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:28 myslisz, że tam ktoś siedzi i przeklepuje papierki, najlepiej przysypany kurzem? przecież to jest branża, ktorą się automatyzuje od lat. większość firm ma faktury ocrowane, sprzedaż zautomatyzowaną, wyciągi poprogramowane... tam już trudno nawet sobie wyobrazić nie zautomatyzowane miejsce. i takie to jest pojęcie ludzi o zawodach. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:31 Mówisz o RPA? No to jest część tego AI moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:37 tylko to juz jest wprowadzone. pomysl o branzach nie dotkniętych przez automatyzację. co ostatnio zostało zastąpione przez ai? programiści, graficy, muzycy, scenażyci, redaktorzy.... w większości zawody twórcze, gdzie niedokladność czy bląd nie ma żadnego znaczenia (poza programistami). tu ai moze się wykazać i kraść cudzą tworczość na potęgę. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 08:07 bywalec.hoteli napisał: > Może księgowych? Takich co księgują tysiące faktur dziennie? Od 20 lat słyszę, że księgowych zastąpią komputery i jakoś dalej to nie wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 18:50 Drukarka 3d zrobi sporo. Może nie zagrożenie, a czas skrócić dniówkę? Pracujemy tyle co w połowie ubiegłego wieku l. Czy to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 19:38 Nie żartuj. Każda godzina pracy mniej to nieuchronne bankructwo "pracodawcy", jak zresztą było na forum niejednokrotnie wykazane. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 19:59 Najgorzej będzie jak zastąpi klientów. Wtedy już ludzie kompletnie nie będą potrzebni 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 20:56 I nareszcie nastąpi raj dla przedsiebiorcow! Nie będzie kłopotów że zbytem. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 21:04 Noo. to tyle w rasmach tego cudownego postępu z innego wątku. Syfiaste czasy Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 20:47 Cała branża ubezpieczeń poleci. Programistów . Tłumaczy. Adwokatów . Także nauka się zmieni, choć tutaj akurat jest dużo śmieci wyprodukowanych, więc nie jestem przekonana. Pewnie jeszcze wiele innych ...... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:44 nena20 napisała: > Cała branża ubezpieczeń poleci. Programistów . Tłumaczy. Adwokatów Adwokatów to chyba jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:56 Gdy rozwinie się inteligentne sądownictwo, adwokaci i prokuratorzy będą zbedni. Przecież sąd inteligentny sam uwzględni wszystkie okoliczności popełnienia (lub nie popełnienia) czynu zabronionego i bezstronnie, nie kierując się emocjami wyda ostateczny wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:57 advanced48 napisał(a): > Gdy rozwinie się inteligentne sądownictwo, adwokaci i prokuratorzy będą zbedni. > Przecież sąd inteligentny sam uwzględni wszystkie okoliczności popełnienia (lu > b nie popełnienia) czynu zabronionego i bezstronnie, nie kierując się emocjami > wyda ostateczny wyrok. Może i nie będzie się kierował emocjami, ale wielu aspektów po prostu nie weźmie pod uwagę. Dlatego ja bym w to nie wierzyła. Ale Advanced widzę z tych, co mają zaufanie do technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 23:07 taki-sobie-nick napisała: > advanced48 napisał(a): > > > Gdy rozwinie się inteligentne sądownictwo, adwokaci i prokuratorzy będą z > bedni. > > Przecież sąd inteligentny sam uwzględni Sąd inteligentny będzie miał dane z prokuratury. Prokuratura od świadków i policji. No chyba że wszystkie te byty będą inteligentne włącznie z Kowalskim, który słyszał, że coś łupnęło. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 23:22 A kto będzie przesłuchiwał świadków i sporządzał protokoły? Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 08:36 Inteligentny sąd, oczywiście, po podłączeniu pacjenta i świadków do wykrywacza kłamstw, EEG, przewodów do rażenia prądem i kilku innych wyjść pomocniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 22:27 Ja niedawno widziałam taką listę zawodów, którą wydało MEN co beda na bank potrzebne przynajmniej w dosc bliskiej przyszłosci, i jedno co było niepokojące, to prawie wszystkie były typowo męskie. Jedynym wyjątkiem była praca dla opiekunki/opiekuna w domu starców. Poza tym to były zawody : elektryk, ślusarz, mechatronik, automatyk, operator obrabiarek skrawających, technik robotyk, cieśla, betoniarz- zbrojarz, technik budowy dróg, elektromechanik, automatyk, monter konstrukcji budowlanych, technik transportu kolejowego, elektroenergetyk transportu szynowego. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 22:41 Trzydzieści lat temu miałem w Oddziale kobiety automatycznie, elektryczki. Nie widzę powodu, dlaczego kobieta nie może być budowlańcem (prezydenta Łodzi), elektroenergetyczka, operatorka obrabiarek, robotyczka. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 22:57 Przy pracach budowlanych bywa, ze trzeba miec sporo siły. U mnie jak wstawiali okna, to nawet faceci 185 cm wzrostu po paru godzinach ledwo żyli. Te typowo meskie zawody, jesli są to prace fizyczne, to nie bez powodu są męskie. Na pewno sa kobiety które dałyby rade i z bardzo cięzkiemi pracami, problem jest taki, ze jesli tych przydatnych zawodów bedzie garstka jak tu wymieniłam, to co z tego ze ktos będzie miał tytuł elektromechanika, jak będzie takich osób bezrobotnych od groma, tak że chętnych na jedno miejsce pracy elektromechanika bedzie 500 osób. Pamietam boom na kierunek zarzadzanie i marketing, i masa ludzi to studiowała, a potem cała rzesza bezrobotnych. Jak ktos bedzie szukał budowlańca, to na co mu zatrudniac kobiete która nie wiadomo czy da rade, jak bedzie miał setki chętnych, bo ludzie będa bez pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: AI, które branże zastąpi? 12.04.25, 22:49 Elektryk, ślusarz, mechatronik, automatyk, operator obrabiarek skrawających, technik robotyk Co stoi na przeszkodzie, żeby kobieta kształciła się w takim kierunku? Rozumiem, że ciężkie roboty na budowie będą niedostępne dla większości kobiet, ale wyżej wymienione zawody? Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 18:28 Ślusarstwo to ekstremalnie ciężki fizycznie zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_d_3 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 07:47 Aktualnie operowanie obrabiarke skrawajcych polega na wprowadzeniu programu do obrabiarki i zamocowaniu w niej elementu obrabianego. Mówisz, że dla kobiety za trudne? Albo robotyka, autoatyka czy mechatronika? Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 18:25 Nie, nic takiego nie mówię, nawet nie mam większego pojęcia co się robi w tych zawodach dokładnie, ale powiedz, dlaczego tak mało kobiet pracuje w takich zawodach,? Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:00 Ponieważ kobiety, szczególnie czytujace forum widzą, z jaka pogardą traktuje się roboli, fizoli, a kim jest taki tokarz? Żeby jeszcze zarabiał jak prezes banku, to można się poświęcić. Ale lepiej być przecież URZĘDNICZKA, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
szafkanocna Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 19:52 advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:00 Ponieważ kobiety, szczególnie czytujace forum widzą, z jaka pogardą traktuje się roboli, fizoli, a kim jest taki tokarz? Żeby jeszcze zarabiał jak prezes banku, to można się poświęcić. Ale lepiej być przecież URZĘDNICZKA, prawda? pozwol, ze ci wytlumacze. zawody, o ktorych piszesz wymagaja duzej sprawnosci i wytrzymalosci fizycznej, ktora nastepnie rujnuja, jesli w danym zawodzie fizycznym tyrasz odpowiednio dlugo. kobieta, mimo calego tego uprawnienia, wciaz jest kobieta i jednak tak obciazajace fizyczne prace moga ja doprowadzic dosc zzybko do kalectwa. no i jak w takim przypadku obrobic dzieci, meza, dom, jak tyrasz caly dzien na budowie, a potem ci w krzyzu caly czas lupie. dlatego podzial na MESKIE i ZENSKIE zawody jest wciaz zywy. nie wygrasz z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 21:27 Ale przecież to nie ja chce wygrywać, lecz raczej feministki, które nie przyjmują do wiadomości ze pewnych zawodów wykonywać nie powinny. Choć na budowie, tak chętnie przez ciebie przywoływaniej, pracuje dźwigowa (widzę ja od kilku miesięcy przez okno), w Oddziale miałem i automatyczki i elektryczki, a do sąsiedniego technikum samochodowego chodzą dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 21:33 pracuje dźwigowa No dobrze, ale dźwigowa, że tak powiem, macha elektronicznie dźwigiem. Nie tacha dziesięciokilogramowego wiadra cementu. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:40 I z tego powodu już nie jest budowlańcem? Zresztą, ematka na siłowni przerzuca znacznie więcej złomu niż dziesięć kilogramów. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:42 advanced48 napisał(a): > I z tego powodu już nie jest budowlańcem? ???? Zresztą, ematka na siłowni przerzuca > znacznie więcej złomu niż dziesięć kilogramów. Naraz? Zresztą na siłowni nikt nie tacha 10-litrowych wiader, ergo NIE JEST TO korzystne dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 15.04.25, 06:55 Jeżeli macha dźwigiem, to przestaje być budowlańcem? No i sztanga czy hantle to nie wiadro, a kilo pierza waży mniej niż kilo żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 15.04.25, 22:58 advanced48 napisał(a): > Jeżeli macha dźwigiem, to przestaje być budowlańcem? No i sztanga czy hantle to > nie wiadro, a kilo pierza waży mniej niż kilo żelaza. No i tak wygląda ewidentne trollowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:18 Argument nietrafiony, bo kobiety bardzo często pracują w typowo fizycznych pracach, chocby jako sprzątaczki, salowe, w sklepach, itp. Czy ktos pogardza pracą fizyczną to na pewno nie jest kwestia płci. Niedawno czytałam wypowiedz jednego pana, który pisał, ze w swojej pracy nawet nei rozmawia z kimś co zajmuje się sprzątaniem, bo go takie "zyciowe przegrańce" jak to okreslił, nie interesują. Głupota nie ma płci, jak widac. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:25 Niedawno czytałam wypowiedz jednego > pana, który pisał, ze w swojej pracy nawet nei rozmawia z kimś co zajmuje się > sprzątaniem, bo go takie "zyciowe przegrańce" jak to okreslił, nie interesują. > Głupota nie ma płci, jak widac. To nie jest niestety głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:27 Czyli gardzeniem kims co sprząta czy wykonuje prace fizyczną jest mądre? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:30 pupu111 napisał(a): > Czyli gardzeniem kims co sprząta czy wykonuje prace fizyczną jest mądre? Pogarda to nie głupota, o to mi chodziło. Wydawało mi się to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:40 Jak ktos gardzi kims co wykonuje pracę fizyczną, to dla mnie to moze wynikac tylko z głupoty. Brak doświadczenia życiowego się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: AI, które branże zastąpi? 15.04.25, 16:21 Może wynikać z wady charakteru. Facet jest inteligentny (przed nazwaniem go mądrym mam opory, ale przed nazwaniem głupim też), tylko wredny. Sokrates wierzył, że zło moralne wynika z głupoty i wystarczy człowiekowi wytłumaczyć, jak jest i jak ma być, a stanie się dobry. Ale od czasów Sokratesa myśl etyczna ludzkości trochę się rozwinęła. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:48 A dlaczego to są zawody męskie? Bo kobiece to kelnerka? Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 14:11 Po moich ostatnich doświadczeniach stwierdzam, że terapeutów. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:04 mag-la-swag napisał(a): > Tlumaczenia. Te prostsze na 100%. Literackie to raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:19 Przecież scenariusze już są produkowane przez sztuczna inteligencję. Przewidział to zresztą Lem, tworząc swojego Elektrybalta i jego konstruktora Trurla. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:31 Moim zdaniem, scenariusz jest prostszą sprawą niż tłumaczenie na przykład slangu młodzieżowego. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:41 Zależy, czy nakarmisz sztuczna inteligencję. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:03 mnietamnicnieboli1 napisała: > Domu nie zbuduje , nie posprząta, nie naprawi rury. /.../ > Prace fizyczne chyba są najbezpieczniejsze. Będzie ci gadało ze smartfona co po kolei masz zrobić, żeby naprawić tę rurę. Kontrolując via aparat fotograficzny Twoje kolejne postępy. Problem tylko taki, że wcześniej będziesz musiała kupić w jakimś OBI narzędzia, choć możliwe, że AI wcześniej ci je zamówi z dostawą do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:21 Dowiedzieć się jak coś zrobić a umieć to zrobić to zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: AI, które branże zastąpi? 13.04.25, 22:33 Z mojej praktyki robienia jakichś tam prostszych czynności wykończeniowych na podstawie filmików instruktażowych z You Tube'a, głównym problemem jest czas. Fachowiec od układania płytek położy w jeden dzień tyle, ile ja będę robił tydzień albo i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:08 O tak, byłam by za tym, gdyby AI zastąpił nauczycieli Urzędników , aptekarki, kasjerów Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:10 scarlett74 napisała: > O tak, byłam by za tym, gdyby AI zastąpił nauczycieli > Urzędników , aptekarki, kasjerów Urzędników być może. Farmaceutów i farmaceutki - NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:11 I za każdym bombelkiem z orzeczeniem latałby humanoid wspierający... I z tego nadmiaru humanoidów i robotów mielibyśmy 90% dzieci z orzeczeniami. I tyluż dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:13 A jaki niby to problem odczytać po kodzie receptę czy podać listę leków które ew. chory by chciał... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: AI, które branże zastąpi? 14.04.25, 22:15 scarlett74 napisała: > A jaki niby to problem odczytać po kodzie receptę czy podać listę leków które > ew. chory by chciał... Ponieważ nazwałaś m. in. mnie w wątku obok starym zgredem tylko po to, żeby wkleić gifa ze swojej ulubionej strony, to już nie wyjaśnię ci, że nie zrozumiałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: AI, które branże zastąpi? 15.04.25, 12:50 Pracuję w branży AI i na razie sztuczna inteligencja jest na poziomie bystrego ucznia szkoły podstawowej. To znaczy zrobi coś podobnego do tego co gdzieś w sieci da się znaleźć, napisze kawałek kodu i podpowie składnie języka programowania (genialny jest przy językach skryptowych). Ale jednocześie AI nie wymysli czegoś nowego, nie zoorganizuje pracy zespołu tak żeby uzględnić specyfikę natury ludzkiej, nie potrafi przeanalizować skomplikowanego kody i sensownie wprowadzić zmianę. AI nie przetestuje manualnie wyniku i nie zbierze wymagań od klienta. Dla mnie AI jest świetnym narzędziem pomocniczym ale nadal to człowiek będzie decydował o ostatecznym efekcie pracy. Być może z czasem AI będzie lepszy, ale na tą chwilę niestety często błądzi i konfabuluje i trzeba go pilnować. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: AI, które branże zastąpi? 15.04.25, 12:54 Mam nadzieję że lekarzy i prawników. Odpowiedz Link Zgłoś