Dodaj do ulubionych

Polska samochodem kempingowym

26.04.25, 21:26
Chcielibyśmy w wakacje pojechać do Polski samochodem kempingowym. Czy moglybyscie polecić jakieś fajne miejsca? Będziemy podróżować z 4- i 6-latkiem, więc fajnie byłoby, żeby w okolicy byly jakieś miejsca przyjazne dzieciom (ale chętniej te mniej zatłoczone).
Myśleliśmy, żeby np.:
- pojechać nad morze,
- spędzić kilka dni w Borach Tucholskich, niedaleko Tucholi
- spędzić kilka dni na Mazurach
...ale niekoniecznie wszystkie wymienione miejsca na raz, i mogą też być inne.

Myślimy o około 14 dniach.

Będziemy jechać ze Szwajcarii, więc jeśli ktoś mógłby polecić miejsca po drodze do Polski, to też chętnie smile

I jeśli macie jakieś rady dotyczące wynajmu samochodów kempingowych, np. na co zwrócić uwagę, chętnie przyjmę bo dla mnie to będą pierwsze wakacje w kamperze (ale w dzieciństwie wszystkie wakacje spędzaliśmy pod namiotami, więc biwak mi nie straszny).

Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • abria Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 21:39
      jak Polska to tylko Zakopane, Krakówek i Mielno
    • bywalec.hoteli Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 21:40
      Myślę że to fantastyczny pomysł!
      Świetne jeziora ma pojezierze wielkopolskie - moim zdaniem kampowanie tam daje większe szanse na ciepłe temperatury, słońce i brak deszczu. Kaszuby, Bory Tucholskie to wg mnie większa możliwość deszczu czy słabej pogody po prostu
    • eliszka25 Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 21:52
      Nie znam kompletnie warunków campingowych, bo nie jeździmy camperem. W Borach Tucholskich sensowny jest Tleń, bo masz sklepy, kilka restauracji, lody, kąpieliska i ośrodki organizujące spływy kajakowe, również dla dzieci.

W samym Tleniu jest np. taki ośrodek
      www.promyk-wypoczynek.pl/

W Borach Tucholskich znalazłam jeszcze coś takiego

alohacamp.com/pl/s/pole-namiotowe/bory-tucholskie

Trudno mi polecić coś konkretnego, bo nigdy nie podróżowaliśmy camperem.

• shmu Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:52
        Dzięki - znam te rejony sprzed około 30 lat i mam wielką ochotę tam znow pojechać.
        • eliszka25 Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:59
          Jeździmy do Tlenia od ponad 20 lat, ale teściowie mają tam dom, więc zaplecza campingowego nie znam. Wiem, że w samym Tleniu są chyba 2 campingi. W ostatnich latach dużo się zmieniło, Tleń się rozrósł, jest mniej kameralny, ale nawet latem najgorzej jest w weekendy, w tygodniu da się żyć.
      • riki_i Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 15:20
        eliszka25 napisała:

> Nie znam kompletnie warunków campingowych, bo nie jeździmy camperem. W Borach T
        > ucholskich sensowny jest Tleń

Totalnie przereklamowane miejsce , tlum przewalających się ludzi i oblegana restauracja przy drodze z cenami z sufitu.
        • eliszka25 Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 19:50
          A kiedy ostatni raz byłeś w Tleniu? Bo co najmniej liczba restauracji się nie zgadza. Przy głównej drodze jest ich kilka, znajdziesz nawet restaurację wegetariańską. Tłumy ludzi są w weekend, w środku tygodnia nawet latem jest dużo spokojniej.

Co do cen, to w tego typu miejscach zawsze są z kosmosu.
          • riki_i Re: Polska samochodem kempingowym 28.04.25, 01:04
            Jeździłem ładnych parę lat przez Tleń, jako takim skrótem z Warszawy na Pomorze Zachodnie. Ostatni raz jakoś 4 lata temu. Chodzi mi oczywiście o restaurację "Przystanek Tleń" , to było i chyba nadal jest główne miejsce restauracyjne tamże. W lecie jest mega kolejka, żeby w ogóle wejść do środka i zdobyć stolik, na żarcie czeka się długo, a ceny są słone. Wokół przewalają się tłumy ludzi , nie pamiętam czy akurat jeździłem w weekendy, ale zawsze było tak samo.
            • eva_evka Re: Polska samochodem kempingowym 28.04.25, 13:47
              Jedzenie. Ludzie spożywają jedzenie. Nie żarcie.
              • riki_i Re: Polska samochodem kempingowym 28.04.25, 14:06
                Jak zwał tak zwał. Nie ma to znaczenia w tym przypadku. Dodam jeszcze , że ceny nieadekwatne do jakości.
    • eva_evka Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:33
      Generalnie jesli chodzi o campimgi to szału nie ma. Wręcz słabiutko. Na niektórych zapomnij o kanalizacji, niektóre nawet nie mają zrzutu szarej wody. My raczej po Polsce nie jeździmy. A na wakacje planujemy Szwajcarię smile
      Nad morzem moim zdaniem najlepszy Sopot Park 45 (w sezonie ciężko o miejsca, ale warto dzwonić), camping bardzo dobrze położony, bezpośrednio przy plaży, dobrze wyposażony. Bardzo popularne są też Aleksa i Horyzont w Władysławowie/ Chłapowie, też raczej z rezerwcją. Duże i głośne, ale co kto lubi. Na półwyspie ciężko o miejsce jakiekolwiek.
      Na Mazurach sporo campingów, nie polecę bo żaden mi się nie podobał.
      W Tatrach Camp Gorący Potok.
      Jeśli chodzi o campera to nie wiem, co Cię interesuje, więc pytaj. Pamiętam, że mężowi zależało na mocy silnika na te wszystkie podjazdy, zjazdy. Mi zależało na dużej lodówce smile nie napalałabym się też na nie wiadomo jak dużą łazienkę, zadko korzystamy z prysznica w kamperze.
      Pozdrawiam z Albratrosa w Toskanii smile

• eva_evka Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:45
        Moje pierwsze zdanie dotyczyło campingów w Polsce.
        • little_fish Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:52
          Bez przesady - coraz więcej kempingów ma naprawdę fajne warunki. Jeżdżę (co prawda z przyczepą) od niemal 30 lat i jeszcze nie byłam na kempingu bez kanalizacji. Choć jak się ktoś uprze to pewnie znajdzie- nie wiem tylko co sanepid na to 😉
          • shmu Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:54
            A gdzie jeździsz? smile
          • eva_evka Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:55
            Mi chodzi o kanalizę na parceli.
            • little_fish Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:56
              A. To co innego.
              Ja w ogóle nie lubię parceli. Zwłaszcza z wysokim żywopłotem 😃
          • little_fish Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:55
            A co do miejscówek - Horyzont i Alexa faktycznie bardzo popularne, w sezonie bez rezerwacji w zasadzie bez szans.
            Ja bardzo lubię InterCamp 84 w Łebie. Zielony, bez parceli gdzie człowiek się czuje jak w klatce. Z basenem i placem zabaw.
            • eva_evka Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:59
              Nie byłam, ale skoro polecasz to na pewno warto.
              • little_fish Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 23:10
                To, czy warto, zależy od tego co kto lubi 🙂
            • pade Re: Polska samochodem kempingowym 28.04.25, 14:08
              little_fish napisała:

> Ja bardzo lubię InterCamp 84 w Łebie. Zielony, bez parceli gdzie człowiek się
              > czuje jak w klatce. Z basenem i placem zabaw.

Tak! Świetny kamping, byliśmy tam z namiotem, byli moi rodzice, jak jeszcze tatuś żył, z przyczepą. No i Łeba ma mnóstwo atrakcji dla dzieci.
      • shmu Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 11:32
        No właśnie ja nie chcę głośnych i zatłoczonych. Jedna noc mi nie przeszkadza, ale wolałabym coś w cichszym miejscu i ewentualnie dojechać.

Jeśli chodzi o prysznic - dużej łazienki nikt z nas nie potrzebuje, bo raczej nastawiam się na prysznice publiczne.
    • hrasier_2 Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 22:42
      Kaucja spora za wynajem. Pomysł fajny. Dużo znajdziesz wiadomości na Youtube.
    • homohominilupus Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 23:11
      Sprawdź apkę park for night.
      My często korzystamy szukając miejsc na odludziu (mamy mały van) aale są tam też campingi z recenzjami i krótkim opisem. W ten sposób znaleźliśmy świetny camping we Włoszech nad jeziorem Iseo.
      • shmu Re: Polska samochodem kempingowym 26.04.25, 23:24
        Ooo, dziękuję.
    • tilijka123 Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 14:08
      Na Suwalszczyźnie mogę polecić pole namiotowe Osada na cyplu w Cimochowiźnie. Fajne miejsce nad jeziorem Wigry z infrastrukturą pod kampery. Można wypożyczyć rowery, supa, kajaki. Na jeziorze jest strefa ciszy, na polu też nie można puszczać muzyki z głośników, wiec jest cisza i spokój. Jest zjeżdżalnia i piaskownica.
    • palacinka2020 Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 15:15
      Kempingi w Polsce nie przypominaja tych w Chorwacji, Wloszech czy nawet Austrii. Dla mnie to nie byly przyjemne miejsca gdzie mozna sobie posiedziec. Zazwyczaj sa to po prostu duze place gdzie stoja kampery, toalety, lazienki, jest prad i tyle.

Jesli wyobrazasz sobie lezaki, wspolne zabawy dzieci na dworze, sale z grami planszowymi na deszczowe dni, basen na terenie obiektu- zapomnij. Wybralam sie kamperem w Polsce, bylo to bardzo drogie a szczerze niewarte zachodu.
      • little_fish Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 15:34
        "Jesli wyobrazasz sobie lezaki, wspolne zabawy dzieci na dworze, sale z grami planszowymi na deszczowe dni, basen na terenie obiektu- zapomnij" Dlaczego? Takie kempingi w Polsce też są 🙂
      • riki_i Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 15:34
        palacinka2020 napisała:

> Wybralam sie ka
        > mperem w Polsce, bylo to bardzo drogie a szczerze niewarte zachodu.

100%. Po jaki w ogóle ch** ten kamper? Weź zwykły samochód. Zrób sobie mapkę miejscówek w Polsce w których chciałabyś być i bukuj dobre hotele. Polecam google maps i wchodzenie w opinie, to jest dość dobry miernik (o ile tylko jest tych opinii przynajmniej kilkanaście i od osób z wieloma wyrażonymi wcześniej ocenami).

A jeśli kamper ma być po to, aby delektować się "czystą naturą ", to dalece lepsze efekty osiągniesz BEZ NIEGO. Wpisz se w mapę google np. 'Azyl Widoki Wielkie Leźno' , takich miejsc są w Polsce setki, a kamper jest tam doskonale zbędny.
        • eva_evka Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 15:40
          Przedziwna opinia ale każdy ma prawo do wlasniej smile
          Kamper albo przyczepa daje wygodę w przemieszczaniu się, nie musisz pakować całego majdanu do walizek, jeśli codziennie chcesz być w innym miejscu. Co przy małych dzieciach (a takie ma autorka) jest na prawdę wygodne.
          Inne plusy też są, ale nie będę na siłę przekonywać, bo jednym to pasuje a innym nie.
          • riki_i Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 17:48
            Każdy lubi co innego I nasza dyskusja oczywiście wielkiego sensu nie ma.

Tymniemniej akurat przy małych dzieciach przydałoby się minimum komfortu czego kamper imo nie zapewnia. Nawet taki na maksymalnym możliwym wypasie - vide stosowne relacje pary celebrytów milionerów Gosi Rozenek & Radosława Majdana.
          • palacinka2020 Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 18:03
            Jesli ktos mysli, ze do kampera sie wsiada I jedzie to jest w bledzie. Pakowanie kampera zajmuje mi dluzej niz pakowanie walizek. W kamperze wszystko musi byc pozamykane do polek/szefek: posciel, naczynia, ubrania, kubki, leaking itd. Ten caly majdan skladasz i pakujesz za kazdym razem gdy chcesz sie przemiescic.
            • eva_evka Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 19:40
              To prawda. Zależy też, ile masz narozkładane. Ja pościeli nie zamykam w szafkach, zostają tak jak są.
              Nie wiem, co to jest leaking?
              • palacinka2020 Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 20:11
                Chcialam napisac lezaki big_grin autokorekta zmienila...
    • clio_yaga Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 15:43
      Byliśmy camperem 3 czy 4 lata temu i powiem Ci, że czym dalej na północ tym gorzej. Zaczynaliśmy pod południa, Przemyśl, Zwierzyniec, Nałęczów i dalej na północ. Na Mazurach trafiliśmy jeden fajny camping, potem już było tylko gorzej. Bindugi bez prądu i z kiepskim zapleczem sanitarnym. Musiałabym poszukać nazw miejscówek, najlepiej zdecydowanie wypadł camping w Nałęczowie.
    • little_fish Re: Polska samochodem kempingowym 27.04.25, 17:38
      A rada dotycząca wynajmu samochodu - radzę już dokonywać rezerwacji. 😃

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka