• slonko1335 Re: Matura 96 04.05.25, 13:11
      A jak tam przecieki i pewniaki? Pamiętam, że cała nic przed polskim siedziałam na telefonie I wymienialiśmy się przeciekami. Oczywiście zaden nie był prawdziwy a maturę wszyscy zdaliśmy. Od wczoraj moja dostaje takie przecieki, że zaczęła panikować jeszcze bardziejwink
    • goscini1234 Re: Matura 96 04.05.25, 17:52
      Ja swoich też nie znalazłam sad
    • angazetka Re: Matura 96 04.05.25, 22:20
      Rocznik 2002. Matury z polskiego nie pisałam, z historii miałam o społeczeństwie i kulturze epoki ostatnich Jagiellonów, temat-bajka.
    • figaaga Re: Matura 96 05.05.25, 10:36
      Matura 2001, woj. wałbrzyskie, AI twierdzi

1. "Już dom widać, dym na niebie pełznący cierpliwie i matkę w oknie z dłonią nad oczami" - cytat z Tadeusza Różewicza. Zadaniem było omówienie różnych obrazów domu w wybranych tekstach kultury.
      2. "Cnota nie jest azylem słabych, zaś akt wyrzeczenia się jest aktem odwagi" - sentencja Zbigniewa Herberta. Maturzyści mieli skomentować tę myśl, odwołując się do postaw wybranych bohaterów literackich.
      3. Analiza i interpretacja porównawcza wierszy "Muzeum" Wisławy Szymborskiej i "Z życia przedmiotów" Adama Zagajewskiego

Pisałam 1, jak zdecydowana większość moich znajomych. Całkiem nienajgorszy do lania wody smile
    • biala_ladecka Re: Matura 96 05.05.25, 13:50
      Moje tematy GPT znalazł, ale żaden mi jakoś nie dzwoni. Pamiętam, które książki przywoływałam i nie mam pojęcia, pod który temat je podciągnęłam. Zdałam na 5 😇
      Moje dziecko też dziś się męczy więc piąteczka!
    • unaluna Re: Matura 96 05.05.25, 20:20
      Temat, który wybrałam pamiętam bardzo dobrze.Małżeństwa literackie od św. Aleksego do Ziembiewiczów. Akurat byłam wściekła, bo żaden z tematów jakoś specjalnie do mnie nie przemawiał, więc mój nastrój przelałam na papier, bo rozpoczęłam cytatem z "Nie-boskiej komedii" ( o ile dobrze pamiętam) „Ze wszystkich błazenad najpoważniejszą jest małżeństwo" i generalnie skupiłam się raczej na negatywnych przykładach wink
      Dostałam piątkę, ale szczerze mówiąc to o polski byłam spokojna, bardziej matma mnie stresowała.
    • smoczy_plomien Re: Matura 96 06.05.25, 19:56
      Oj, z tych trzech to chyba trójkę bym brała. Motyw kochanków wałkowany po wielokroć na wiele sposobów, najłatwiej byłoby mi wybrać przykłady z literatury. Ale jednak poczułam krople potu na skroni, nie przypadkiem zostałam inżynierem wink
    • mira_1979 Re: Matura 96 07.05.25, 16:27
      1 - super temat, można wszystko.
      A to moje tematy z 1998 smile (oczywiście wybrałam dwójkę)

1. Wolna i zniewolona, w marzeniach i w rzeczywistości, ale zawsze Polska. Przedstaw funkcjonowanie motywu ojczyzny w wybranych utworach literackich.

2. W literaturze polskiej i obcej możesz odnaleźć różne postawy życiowe. Zaprezentuj te, które mógłby zaakceptować dzisiaj młody człowiek.

3. „Żaden utwór literacki nie przerobi ludzi, są wszakże takie, które ich pobudzają do przetwarzania się”. Myśl Aleksandra Świętochowskiego uczyń mottem rozważań nad rolą literatury.

4. Dokonaj interpretacji wiersza Urszuli Kozioł „Przedpowitanie” odczytując ukazaną przez autorkę wizję człowieka przyszłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka