03.05.25, 17:46
Córka startuje w poniedziałek z maturą. I tak mnie dziś naszły wspomnienia swojej, rok 96. Nie mogłam sobie od lat przypomnieć i znaleźć tematów z języka polskiego (coś tam mgliście o miłości pamiętałam), ale dziś w sukurs przyszła mi AI i faktycznie były takie:
1. „Uczę się ciebie, człowieku” – Jerzy Liebert. Czego dowiedziałeś się o człowieku, czytając lektury?

2. Literatura a polityka. Na wybranych przykładach omów, w jaki sposób pisarze reagowali na bieżące wydarzenia.
Zanotowane

3. „I nie miłować ciężko i miłować nędzna pociecha” – Mikołaj Sęp-Szarzyński. Dylematy miłosne kochanków wybranych epok literackich.

Pamiętam, że bardzo mi nie podpasowały wówczas, a dziś jak czytam, to chyba wybrałabym inny. 😊

A Wy który byście dziś wybrały?
Obserwuj wątek
    • joasia33 Re: Matura 96 03.05.25, 17:59
      Haha, ja zdawałam w 1991 i AI nie jest w stanie podać tematów z tamtego roku. big_grin Pisałam o pojmowaniu wolności. Super temat, napisałam mnóstwo stron, tak mnie poniosło. Niech córka zda śpiewająco!
      • tania.dorada Re: Matura 96 03.05.25, 18:31
        Na pewno jeden to była interpretacja wiersza Ewy Lipskiej bo ten pisałam, ale nie pamietam, co to był za wiersz 🙈
        • ironia_losu_od-nowa Re: Matura 96 03.05.25, 20:15
          Tytuł stosowny do okoliczności 😁 - Egzamin. Też to pisałam. '95.
          • arthwen Re: Matura 96 04.05.25, 11:00
            Ale joasia pisała 4 lata wcześniej - raczej tematy się nie powtarzają, a na pewno nie tak często.
            • ironia_losu_od-nowa Re: Matura 96 04.05.25, 12:34
              Hm, to do mojego wpisu? Nie wykluczam, że mi się coś z drzewkiem pozajączkowało 🙄 Odpowiadałam taniej doradzie o wierszu Lipskiej 🙂
              • arthwen Re: Matura 96 05.05.25, 13:40
                Ale tania.dorada odpowiadała joasi wink
      • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 20:00
        Dziękuję Joasiu. Każde kciuki mile widziane.
      • jakornelia12345 Re: Matura 96 03.05.25, 20:26
        Ja też zdawałam w 1991 roku. Wtedy tematy ustalało wojewódzkie kuratorium. Nie było ogólnopolskich.
        A młodzieży życzę lekkiego pióra. Trzymta sie młode".
      • alterego72 Re: Matura 96 04.05.25, 12:19
        Ja też zdawałam w 1991.
        Co dziwne, Google wypluło mi inne tematy niż pamiętam, na pewno była Konstytucja 3 Maja, bo to był "temat pewniak" na okoliczność dwusetnej rocznicy.
        I był.
        • tania.dorada Re: Matura 96 05.05.25, 06:28
          Ja z historii w 91 pisałam o Wielkiej Emigracji, nie pamietam jakie jeszcze były.
      • atoness Re: Matura 96 05.05.25, 00:19
        Ja też w 1991. Pisałam o "Życiu na poczekaniu" Szymborskiej.
    • danaide2.0 Re: Matura 96 03.05.25, 18:01
      Z twojej - jedynkę. Bo można lać wodę na podstawie różnych dzieł literackich.
      Moja matura wyglądała zresztą podobnie - wzięłam temat, gdzie można było lać wodę, jeśli znało się parę wierszy. No to parę znałam.
      Fajnie gdyby i dziś do zdania matury z polskiego wystarczyło czytać książki. Jak jest na razie nie pytam!
    • eglantine Re: Matura 96 03.05.25, 18:04
      Wybrałabym pewnie pierwszy, bo to w zasadzie temat dowolny, daje duże pole manewru. I zresztą niemal identyczny temat wybrałam rok później. 😎

Powodzenia dla córy i wrzystkich ematkiwych maturzystów.
      • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 20:02
        Dzięki.
        Myślę, że dziś również wybrałabym pierwszy. Nie mam pojęcia, dlaczego wtedy uderzyłam w trzeci, pamiętam jedynie taką kolosalną niemoc decyzyjną i panikę, że czas ucieka.
        • kurt.wallander Re: Matura 96 03.05.25, 21:53
          Ja bym teraz pisała trzeci właśnie. Wdzięczny taki smile
    • asia_i_p1 Re: Matura 96 03.05.25, 18:14
      Matko, jak ja się cieszę, że nie musiałam pisać matury z polskiego. Na każdy z nich pewnie coś bym napisała i pewnie jakoś tam zdała, ale aż mnie otrząsa. Pierwszy i trzeci bardzo ogólne, przy tym pierwszy taki trochę na odwal się - miał być temat z cytatem, to macie temat z cytatem, wymyślcie sobie o co chodzi. Drugi konkretniejszy, ale z kolei wymaga sporej wiedzy
      • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 20:02
        Drugi bardzo trudny, nie odwazylabym się i dziś na jego wybór.
    • slonko1335 Re: Matura 96 03.05.25, 18:21
      Ja też 1996 i miałam takie, pisałam trzeci i dziś pewnie też bym go wybrała. Moja też pisze w poniedziałek. Trzymam kciuki.
      1."Tam nasz początek" (Czesław Miłosz). Zinterpretuj słowa poety w odniesieniu do średniowiecza i odrodzenia.
      2. Obraz przemijającego świata w utworach epickich romantyzmu, pozytywizmu i Młodej Polski.
      3. Problem wolności człowieka w literaturze dwu wybranych epok oraz twój stosunek do tego zagadnienia.
      • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 20:04
        Mnie się Twój trzeci wydaje trudny, przynajmniej z dzisiejszej perspektywy. Może drugi bym wybrała.
    • pepsi.only Re: Matura 96 03.05.25, 18:32
      Moja matura w 97 .

Aria podpowiada tematy:
      Arkadia, raj, „wyspy szczęśliwe” – temat dotyczący idealnych miejsc w literaturze.
      „Człowiek ma w życiu dwa wyjścia: kształtować rzeczywistość lub być przez nią kształtowanym” – refleksja nad aktywnością jednostki w społeczeństwie.
      Małe ojczyzny, krajobrazy polskie jako wartości wobec wyzwań wielkiego świata – temat dotyczący lokalnych tożsamości i ich znaczenia.

Przysięgam, nie pamiętam, na który temat pisałam (przypuszczam, że o małych ojczyznach).
      • eglantine Re: Matura 96 03.05.25, 18:55
        Być może nie pamiętasz, bo miałaś inne tematy? Stara matura miała inne zasady, nie było tematów ogólnopolskich, zestawy różniły się w zależności od województwa i typu szkoły. Tu znalazłam jakieś zestawienie, niestety niepełne.
        • eglantine Re: Matura 96 03.05.25, 18:55
          I link
          www.matura.pl/przedmiot.php?przed=pol
        • pepsi.only Re: Matura 96 03.05.25, 19:09
          O , no i możesz mieć rację, że mieliśmy inne tematy.
        • stara_pingwinica Re: Matura 96 03.05.25, 22:36
          Różniły się też zależnie od profilu. Pamietam, że na humanie mieliśmy inne tematy z polskiego niż pozostałe klasy.
      • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 20:06
        Jejku, bardzo ciężkie tematy Pepsi. Tu też bym problem z wyborem. Może drugi?
    • primula.alpicola Re: Matura 96 03.05.25, 18:43
      3, li i jedynie!
    • ajr27 Re: Matura 96 03.05.25, 19:02
      Nie, coś tu się nie zgadza. Pisałam o motywie starości w literaturze. Tego politycznego tematu nie pamiętam. A poza tym 3 temat to była analiza wiersza.
      • asia_i_p1 Re: Matura 96 03.05.25, 19:09
        Bo w tych czasach jeszcze w każdym województwie były inne.
        • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 20:08
          Tak, dlatego nie mogłam nic odszukać w poprzednich latach. Google podawał dla Warszawy, Szczecina. A to z województwa gdańskiego było (wtedy jeszcze taki podział województw był).
    • gris_gris Re: Matura 96 03.05.25, 19:16
      Nie mogę znaleźć tematów, i nie pamiętam mojego, ale pamiętam, że pisałam o dystopiach - Zamiatin, Huxley i Orwell; dostałam szóstkę smile
      • kurt.wallander Re: Matura 96 03.05.25, 21:56
        Ja kompletnie nie pamiętam, jakie miałam tematy, i na jaki pisałam. Ale za moich czasów skala była jeszcze do 5. Pisałam w świetnym roku 1989.
    • malia Re: Matura 96 03.05.25, 19:24
      nie pamiętam zupełnie jakie były tematy, mam nadzieję, że w poniedziałek będą przyjazne. Jakoś się zaczynam denerwować, moje młode pisze
      • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 20:08
        Trzymajmy kciuki!!
    • ga-ti Re: Matura 96 03.05.25, 19:50
      Tak sobie liczę, że ja chyba w 98 zdawałam.
      Tematu dokładnie nie pamiętam, coś o przekraczaniu granicy dorosłości pisałam. Dobrze mi poszło, bo potrafiłam długo pisać 😉 ale miałam stresa, bo nie moja polonistka sugerowała swoim uczniom do innych lektur się odwołać, niż te, które ja wybrałam, na szczęście nie ona moją pracę sprawdzała.
      Dawne czasy, współcześni maturzyści nie wiedzą o czym mówię 😉

Z Twoich 1 lub 3, byłam słaba z historii/ polityki.

Powodzenia dla tegorocznych! Dziewczyna syna zdaje, więc trzymamy kciuki.
      • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 20:09
        Dzięki!!!
    • bezmiesny_jez Re: Matura 96 03.05.25, 19:50
      Wszystkie proste, wybrałabym 2 - najciekawszy.
      • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 20:10
        Polityka? Oj nie...
        Ja nie miałam zacięcia do pisania, polonistka oceniała moje prace jako odtwórcze i pozbawione kreatywności 😊
    • drilka Re: Matura 96 03.05.25, 20:10
      Z tych wybrałabym 3. Z jedynką też bym sobie wtedy poradziła.
      Nastawiałam się na interpelację wiersza, był Ernesta Brylla. Innych tematów nie pamiętam
    • korniz Re: Matura 96 03.05.25, 20:18
      94 pisałam naturę. Z biologi miałam temat z ekologii. A z polskiego fajny temat nie pamiętam dokładnie, ale środkowym był .
    • leyla76 Re: Matura 96 03.05.25, 21:14
      Ja też pisałam w 96r. , a przynajmniej tak wychodzi z obliczeń.
      Za żadne skarby nie pamiętam tematów z polskiego.
      Zdawałam tylko pisemne z polskiego i matematyki. Dostałam 2 piątki i byłam zwolniona z ustnych.
    • primula.alpicola Re: Matura 96 03.05.25, 21:42
      Właśnie sobie uświadomiłam, że ja też pisałam w 1996, i nie miałam takich tematów. Czy wtedy każde województwo miało inne zadania?
      • rannala Re: Matura 96 03.05.25, 21:56
        Tak.
      • slonko1335 Re: Matura 96 03.05.25, 21:57
        Tak, znaczy nie każde ale chyba z kuratorium były pytanua i czasami te same obejmowały kilka województw.
        • primula.alpicola Re: Matura 96 04.05.25, 10:54
          Ok, dzięki. Czatuś mi pomógł przypomnieć sobie dokladne brzmienie mojego tematu:

Różne modele rodziny w znanych Ci utworach literackich.
          • slonko1335 Re: Matura 96 04.05.25, 10:57
            Oho teraz to byłby temat na grubą rozprawkę wink
            • primula.alpicola Re: Matura 96 04.05.25, 11:31
              Musieliby dorzucić tezęwink
    • mika_p Re: Matura 96 03.05.25, 21:55
      Ja pisałam analizę wiersza.
      W 1996 r. nie było ogolnopolskich tematów, każde województwo moglo mieć inne. Województw, przypominam, było 49, reforma administracyjna, podobnie jak trzy inne, weszła od 1 stycznia 1999 r.
      zanotowane.pl/146/7768/
    • login.na.raz Re: Matura 96 03.05.25, 22:02
      Pamiętam jak pisałam na ten oststni temat 😀
    • never.surrender7 Re: Matura 96 03.05.25, 22:59
      Pozdrawiam rocznik '77, też pisałam maturę w 1996 r., a teraz moje starsze dziecko. Tematy miałam inne, ale wtedy bodaj każde województwo miało swoje. Pamiętam tylko temat z matury z historii: "Polska za dwóch pierwszych i dwóch ostatnich Piastów - analiza porównawcza."
      Z ustnych zdawałam tylko angielski i miałam pytanie otwarte o wirtualną rzeczywistość (dla mnie abstrakcyjny temat wówczas.
      Z inne beczki: co polecacie na śniadanie dla maturzysty ze ściśniętym ze stresu żołądkiem? Moja córka w ogóle rano ma zimny start i mało je, a zależy mi, żeby coś zjadła...
      • slonko1335 Re: Matura 96 03.05.25, 23:16
        Jej zapytaj, nie dostaniesz lepszej odpowiedzi niż od samej zainteresowanej. Ja zrobię kilka rzeczy które wyjątkowo lubi i może się na coś skusi . Ja jeszcze mam luz a mloda już ma maturalne koszmary. Eh stres może ja zgubić .
      • stara_pingwinica Re: Matura 96 03.05.25, 23:33
        Nie zmieniaj jej zwyczajów, bo będzie się czuć inaczej i może to jej przeszkadzać.
        A co do matury, pisałam w 1994 i też pamiętam tylko historię - pisałam o Powstaniu Warszawskim (50 rocznica). Zastanawiałam się, czy nie pisać o Piastach ale, że akurat 2-3 tygodnie wcześniej przygotowywałam referat o powstaniu i wszystko miałam w jednym palcu, to wykorzystałam to idąc na łatwiznę. Jednak z 10 minut zastanawiałam się co wybrać, bo tamten o Piastach mnie bardziej pociągał. Pomyślałam, że to nie czas na hojrakoeanie, trzeba mieć pewność zdanej. A miałam uraz po próbnej z historii, gdy wg mnie super opisałam politykę zagraniczną Polski w dwudziestoleciu międzywojennym a historyczka oceniła to na 2. Wtedy matury sprawdzał ten sam nauczyciel, więc trzeba było pod niego pisać.
        Teraz z kolei pod klucz trzeba odpowiadać. Zawsze coś.
        Powodzenia dla Młodej!
      • wapaha Re: Matura 96 04.05.25, 10:52
        never.surrender7 napisał(a):

> Z inne beczki: co polecacie na śniadanie dla maturzysty ze ściśniętym ze stresu
        > żołądkiem? Moja córka w ogóle rano ma zimny start i mało je, a zależy mi, żeby
        > coś zjadła...

są badania, że mózg w poście ( min 24h) pracuje wydajniej
        chyba siłą rzeczy to ma szansę wyjśc..
      • katriel Re: Matura 96 04.05.25, 11:31
        > co polecacie na śniadanie dla maturzysty ze ściśniętym ze stresu żołądkiem?

Ten "ściśnięty żołądek" to często jest po prostu ograniczona produkcja śliny. Weź to pod uwagę i zaproponuj coś, co nie wymaga rozciapciania w ustach. Albo w ogóle kalorie w formie płynnej. (Zaproponuj, nie zmuszaj.)
    • wapaha Re: Matura 96 04.05.25, 10:44
      Wybrałabym trzeci

Napisałam maturę z j.pol ponoć nie na temat...( tak mi powiedziano potem, dostałam 4 )
      Poniosło mnie, od razy pisałam na czysto.. na 6 stronie ( a4) zorientowałam się że upss. Napisałam 8 stron
    • bywalec.hoteli Re: Matura 96 04.05.25, 10:53
      ależ tematy były smile
    • daniela34 Re: Matura 96 04.05.25, 11:14
      Co oni z tym człowiekiem 😀
      Matura 2003 moje województwo
      Woj. małopolskie, 2003
      1.Jaką prawdę o człowieku - jego wielkości i małości - odkryłeś, oceniając i analizując bohaterów literackich.
      2.Od Adama i Ewy na wygnaniu. Przedstaw problem utraty swojego domu, miejsca, swojej przynależności. Odwołaj się do utworów różnych epok."
      3.Co jest doświadczeniem XX wieku? Niewątpliwie bezsilność jednostki". Uczyń myśl Miłosza przedmiotem rozważań. Odwołaj się szczególnie do literatury, możesz takze wykorzystać dzieła filmowe, teatralne, malarskie i inne.
      4.Zinterpretuj wiersz Szymborskiej "Życie na poczekaniu" zwracając uwagę na refleksje autorki o jednorazowości życia i niemożnosci powtórzenia czegokolwiek.

Temat maturalny natychmiast po egzaminie wyparłam z głowy. Ale dzięki temu przypomnieniu już wiem, że pisałam jedynkę.
    • katriel Re: Matura 96 04.05.25, 11:27
      Pisałam w '93 (strajkowy rocznik), we Wrocławiu. Nie pamiętam tematów, a Google ich nie zna - w moim było coś o chaosie/bałaganie/nieporządku. Pisałam o poezji Barańczaka (z tezą, że obfitość aliteracji i innych gier słownych przedstawia rozpaczliwą próbę wprowadzenia porządku w chaotycznym świecie).

> A Wy który byście dziś wybrały?

Na pewno nie trzeci. Drugi mi się podoba, ale wymaga choć trochę konkretów. Gdyby to było zadanie domowe, z możliwością zaglądania do źródeł, to bym pewnie wybrała drugi, ale w warunkach egzaminacyjnych łatwiej byłoby chyba napisać pierwszy.
      • rannala Re: Matura 96 04.05.25, 13:00
        Czat podaje następujące, ale tu chyba się myli, bo o chaosie raczej nie pasuje:

W 1993 roku maturzyści z Wrocławia przystępowali do egzaminu maturalnego z języka polskiego, który obejmował zarówno część testową, jak i wypracowanie. Wśród tematów wypracowań, które pojawiły się w tym roku, znalazły się:

„Polska, ale jaka? Różne wyobrażenia ojczyzny w literaturze XIX i XX wieku”

„Cierpienie i jego sens”

„Działam, więc jestem. Myślę, więc jestem. Wątpię, więc jestem. Która z tych maksym jest ci najbliższa?”
        • katriel Re: Matura 96 04.05.25, 22:37
          Chyba faktycznie zmyśla. Z tego co pamiętam, części testowej też wtedy nie było, tylko samo wypracowanie. Zresztą te tematy wziął z jakiegoś bloga, na którym jest napisane, że one są z 1994 roku. Widać uznał że rok wte czy rok wewte nie robi różnicy.
          Ja zresztą też zapytałam czata, ale mnie powiedział, że nie ma tych danych i że prawdopodobnie zaginęły przez to zamieszanie ze strajkami.
          • rannala Re: Matura 96 04.05.25, 23:30
            Szkoda, bo fajnie sobie przypomnieć. W moim przypadku nie pomylił się, przynajmniej w kwestii tematu, który wybrałam. Pozostałych dwóch na 100 procent też nie jestem pewna.
            Niestety w żaden sposób nie umiem znaleźć swojego tematu z biologii. A bardzo mnie to frapuje.
    • em_em71 Re: Matura 96 04.05.25, 12:41
      Ja zdawałam w 1990 r. Nowe problemy i nowy sposób ich przedstawiania w literaturze powojennej. Jakoś tak brzmiał temat, który pisałam.
      Trzymam /jak co roku/ kciuki za maturzystów. W domu jedno dziecko 2 lata po maturze, a drugie 2 lata przed.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka