daniela34 07.05.25, 20:04 tvn24.pl/najnowsze/warszawa-akcja-sluzb-na-terenie-uw-zderzenie-o-charakterze-kryminalnym-st8449424 Zatrzymano podejrzanego. 22-letni Polak (uprzedzając pytania) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca007 Re: Atak na UW 07.05.25, 20:46 Fakt szkoda kobiety oby druga osoba przeżyła. Odpowiedz Link Zgłoś
nida21 Re: Atak na UW 08.05.25, 16:51 W 2002 roku Politechnika Gdańska student zabił asytenta, a ranił profesora, także przy użyciu siekiery. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Atak na UW 09.05.25, 08:13 Tam wykłąd miał Bodnar, dlatego tez zatrzymania dokonali SOPowcy. Pytanie po co ten chłopak szedł z siekierą, maczetą i nożem... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Atak na UW 07.05.25, 20:14 Słowo "masakra" nie będzie w tym wypadku przesadzone Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 [...] 08.05.25, 16:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 08.05.25, 16:52 Rzeczony podejrzany nazywa się Mieszko R.mówi komunikat Prokuratury Rejonowej Warszawa Śródmieście- Północ. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 08.05.25, 16:52 www.rp.pl/przestepczosc/art42249721-zbrodnia-na-uniwersytecie-warszawskim-znamy-zarzuty-wobec-podejrzanego Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 [...] 08.05.25, 17:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Atak na UW 07.05.25, 20:15 Znaleziono głowę?! Ofiarą jest portierka? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 07.05.25, 20:16 Ofiarą jest portierka. Z tym znalezieniem głowy to nie wiem czy prawda czy sensacyjne plotki. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowepole092 Re: Atak na UW 07.05.25, 22:44 Prawda, lata filmik który niestety zobaczyłam przeglądając Instagram. Padają chore komentarze że się zbrodnia i karą Dostojewskiego inspirował. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Atak na UW 08.05.25, 01:36 Nie była odcięta, jest informacja ze były głębokie rany ale głowa nie była oddzielona od ciała. W sumie to nie wiem czy ma znaczenie, i tak jest straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Atak na UW 07.05.25, 20:29 Obywatel Polski - uściślając. Pewnie i Polak, ale tego na razie nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
gronostajka Re: Atak na UW 07.05.25, 20:48 Obywatel Polski = Polak. Uściślając. Ale rozumiem, że chodzi ci, że musi być w Polsce urodzony, biały, ochrzczony, z matką i ojcem białymi jak śnieg i ochrzczonymi jak pan Jezus powiedział. I żeby miał na imię Kamil, bo inaczej to nie Polak, przestępstwa popełniają migranci i możemy się rozejść Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Atak na UW 07.05.25, 21:17 To już wszystko powiedziałaś Ty, a nie ja. Ja sądzę, że to Polak. Ale jeśli dbamy o precyzję, to oficjalna wypowiedź policji brzmi obywatel Polski. A obywatel Polski nie musi być Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gronostajka Re: Atak na UW 07.05.25, 23:11 Otwórz słownik i przestań bełkotać. Obywatel Polski jest Polakiem. Może mieć niepolskie pochodzenie, ale nadal: jeśli ma polskie obywatelstwo jest Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Atak na UW 07.05.25, 23:18 Wielki Słownik Języka Polskiego twierdzi, że Polak to osoba narodowości polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Atak na UW 07.05.25, 23:23 My, Naród Polski, wszyscy obywatele Rzeczpospolitej... (Kolejny raz paskudztwo z ciebie wychodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Atak na UW 07.05.25, 23:36 Niby dlaczego, pani kulturalna? Co paskudnego napisałam? Kazano mi zerknąć do słownika. Zgodnie ze słownikiem, Polak to osoba narodowości polskiej. Narodowość to pojęcie bardziej subiektywne niż obywatelstwo, odnosi się do więzi kulturowej, emocjonalnej. Obywatelem zostaje się decyzją urzędową, po spełnieniu konkretnych warunków. Znam wielu Polaków z podwójnymi, a nawet potrójnymi obywatelstwami, i każdy powie o sobie, że jest Polakiem (a nie Kanadyjczykiem czy Australijczykiem). I odwrotnie - znam obywateli Polski obcego pochodzenia i każdy z nich wie, że jest Rosjaninem, Białorusinem albo Nigeryjczykiem. Serio tak trudne do pojęcia? angazetka napisała: > (Kolejny raz paskudztwo z ciebie wychodzi). > Odpowiedz Link Zgłoś
152kk Re: Atak na UW 08.05.25, 09:48 Sama przyznajesz, że że narodowość to pojęcie subiektywne. Zresztą twoja definicja narodowości nie jest jedyną, jest jedną z wielu. Więc nikt nie może wiedzieć, że jest Polakiem, Rosjaninem, Bialorusinem w znaczeniu narodowości, może tyłka tak sądzić, uważać, wierzyć, mówić. Natomiast mówiac "Polak" w znaczeniu obywatelstwa przynajmniej mówi się o faktach, a nie o subiektywnych odczuciach. Co kto woli, mówić można wszystko - nawet przestawiać swoje odczucia jako fakty To jest bardzo łatwe do pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
gronostajka Re: Atak na UW 07.05.25, 23:33 Noty o użyciu sobie przeczytaj, dla ścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Atak na UW 07.05.25, 23:42 "Może oznaczać" nie jest tożsame z "oznacza". Bezprzedmiotowa dyskusja w ogóle - napisałam od razu, że prawdopodobnie Polak. Ale jeśli w pierwszej chwili po jakimś wydarzeniu pojawiają się pierwsze, szczątkowe informacje, to zdecydowanie lepiej traktować je dosłownie, a nie dokładać do nich już jakąś swoją interpretację. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Atak na UW 07.05.25, 23:47 > Bezprzedmiotowa dyskusja w ogóle Ty ją zaczęłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Atak na UW 07.05.25, 23:13 Tak? A po czym poznać Polaka -Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Atak na UW 08.05.25, 07:08 nangaparbat3 napisała: > Tak? A po czym poznać Polaka -Polaka? > Polak - szlachcic - katolik. Wyłącznie Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Atak na UW 08.05.25, 18:41 paskudek1 napisała: > nangaparbat3 napisała: > > > Tak? A po czym poznać Polaka -Polaka? > > > Polak - szlachcic - katolik. Wyłącznie > > dodam…że koniecznie z dziada pradziada. Trzeba jeszcze przejrzeć drzewo genealogiczne co najmniej kilka pokoleń wstecz, inaczej nie Polak….zdecydowanie🙈😅 > Odpowiedz Link Zgłoś
szafkanocna Re: Atak na UW 08.05.25, 15:36 ale fajnie, ze Polacy tez popelniaja zbrodnie. Mozemy zatek spokojnie wpuscic imigrantow ) 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Atak na UW 08.05.25, 15:56 szafkanocna napisała: > ale fajnie, ze Polacy tez popelniaja zbrodnie. Mozemy zatek spokojnie wpuscic i > migrantow ) > 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Nie ale nie możemy wszystkiego zwalać na imigrantów Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Atak na UW 08.05.25, 17:11 Polak, Mieszko, i wiemy kim się inspirował: Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Atak na UW 09.05.25, 07:43 Moze dlatego konfa aktywnie wypisywała ze to Ukrainiec Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Atak na UW 09.05.25, 07:45 Ja pierdle....jest filmik, w któym on się wypowiada, ze gdyby chciał pojawić się w alternatywnej rzeczywistości "związek radziecki gdyby się udało podbić Europę i cały świat"... Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Atak na UW 09.05.25, 07:49 No cóż pewne środowiska lubią ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Atak na UW 09.05.25, 08:09 Modnar miał tam wykład, dlatego chłopaka zatrzymali SOPowcy. Pytenie kogo tą siekeierą się zaciukać ten młody Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Atak na UW 07.05.25, 20:33 Ponoć to student III roku prawa. Tak pisza do siebie stydenci z UW. SYn mi przekazał. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Atak na UW 07.05.25, 20:42 Co się musi dziać w głowie takiego człowieka? Młody, całe życie przed nim. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Atak na UW 07.05.25, 20:49 mayolijka napisała: > Co się musi dziać w głowie takiego człowieka? Młody, całe życie przed nim. Stra > szne. Szkoda że jego ofiara ma już życie z głowy. <cichutko, gadzi mózgu> Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Atak na UW 07.05.25, 21:18 No tak. To znowu jedna z tych sytuacji, w której gadzi mózg wyje o sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Atak na UW 07.05.25, 23:16 Po to cie ewolucja wyposażyła w płaty czołowe, żebyś się gadzinie nie dała. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Atak na UW 08.05.25, 07:11 Gadzi mózg trochę inaczej działa. To, co piszesz na ematce na pewno miało kontakt z innymi partiami twojego mózgu. Ale rozumiem konwencję, ma się to czarne poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe_s Re: Atak na UW 07.05.25, 21:38 mayolijka napisała: > Co się musi dziać w głowie takiego człowieka? Młody, całe życie przed nim. Stra > szne. Co się dzieje w głowach ludzi w ogóle? Tydzień temu zabójstwo lekarza w szpitalu, teraz portierni na UW...Ludziom wali na dekiel. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Atak na UW 07.05.25, 23:20 Fakt ale piszesz o wielomilionowym narodzie, to normalne,ze raz po raz cos sie wydarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:44 mayolijka napisała: > Co się musi dziać w głowie takiego człowieka? Młody, całe życie przed nim. Stra > szne. no normalny raczej nie był, albo choroba albo za mocne dragi. Odpowiedz Link Zgłoś
mayolijka Re: Atak na UW 07.05.25, 21:54 Albo jedno i drugie. Jest związek między paleniem marihuany, a schizofrenia. Wraz z ocieplaniem wizerunku palenia zioła, głowy będą się młodym psuć jeszcze szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Atak na UW 07.05.25, 22:22 też może być. Ostatnio widziałam filmik z kolesiem na drodze szybkiego ruchu, wysiadł z auta, wszedł na dach, auto dalej jechało a ten rękami pokazywał jak "auto ma jechać", oczywiście auto miało go w doopie i wjechało w barierki. Spadł, potem się rozebrał do naga i biegał po drodze...podobno do tego był agresywny, kopał samochody, jakąś kobietę uderzył... Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Atak na UW 08.05.25, 07:15 I dotyczy kogoś po trawie? Ze zdiagnozowaną schizofrenią? Czy po prostu: o matko, co on wziął? (czasami zadaję sobie to pytanie odnośnie do scenarzystów). Znam przypadek gościa, który po próbach z narko na studiach - nie wiem konkretnie czym - ma zdiagnozowaną schizofrenię od lat, ale on grzecznie siedzi w domu i odwiedzi przyjaciela w wielkim stresie tylko, jeśli przyjaciel go przywiezie i odwiezie. Na dach auta nikt tam nie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 07.05.25, 20:44 No prawo ma tam zajęcia, z tego co wiem, więc całkiem możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Atak na UW 07.05.25, 20:49 Obok AM jest stary budynek prawa. Nowy jest na dole, koło biblioteki uniwerstyeckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Atak na UW 07.05.25, 20:49 Taką informację podobno przekazał też Nowak, ale na tę chwilę wszystko jest właśnie podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Atak na UW 07.05.25, 20:40 Gdzież się podziały czasy gdy uczelnie były siedliskiem pięknoduchów i kwiatu narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Atak na UW 07.05.25, 20:44 Przestały, odkąd zacząłeś studiować. bmtm napisał(a): > Gdzież się podziały czasy gdy uczelnie były siedliskiem pięknoduchów i kwiatu > narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Atak na UW 07.05.25, 20:44 Boże, moja córka ma tam wyklady. Jutro byłaby właśnie na zajęciach o tej porze. Aż mi ciary przeszły. Szkoda ofiar ... . Odpowiedz Link Zgłoś
jieva1 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:36 Moja córka skończyła zajęcia 2 godziny przed tym atakiem. Też jestem w szoku, przecież ta Pani była prawdopodobnie przypadkową ofiarą tego szaleńca. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t [...] 07.05.25, 20:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Atak na UW 07.05.25, 20:49 I to dlatego "biedny miś" musi mordowac przypadkowych ludzi? Powinni cię wyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Atak na UW 07.05.25, 20:55 Student 3 roku prawa żeby było ciekawiej. Moja córka dziś była na zajęciach wcześniej.Szok Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:00 I dlatego jestem przeciwniczką dostepu do bronii. Mamy "tylko" jedna ofiarę (druga osoba jest ranna) a nie kilkanaście. Mój syn studiuje na UW. Jak usłyszałam wiadomośc, mało zawału nie dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:07 I dlatego jestem przeciwniczką dostepu do bronii. Ja też. I nie tylko dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Atak na UW 07.05.25, 23:01 Ale o zakazie jakiej broni mówisz? Żeby odciąć komuś cokolwiek wystarczą narzędzia, które znajdziesz w sklepie budowlanym albo we własnej kuchni i żadne pozwolenia czy zakazy tego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Atak na UW 07.05.25, 23:14 Gdyby miał broń palna ofiar mogło być znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Atak na UW 08.05.25, 08:02 Ale w tej konkretnej sytuacji nie miał broni palnej, to jest wariat, bo nikt normalny nie zabija człowieka, więc w chwili amoku mógłby zabić czymkolwiek i właśnie to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Atak na UW 08.05.25, 08:07 Nie nosi się siekiery przy okazji, w kieszeni. Zabiera się ze sobą w konkretnym celu. Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Atak na UW 08.05.25, 08:24 No nie nosi się, ale powtórzę, to jest wariat, człowiek z problemami psychicznymi, dla kogoś takiego każdy niebezpiczny przedmiot może być potencjalnym narzędziem zbrodni i nie musi to być od razu broń palna. W jego przypadku zakaz posiadania broni palnej i tak nic by nie zmienił. Chciał zabić to zabił tym co miał pod ręką. Jak będziemy popadać w skrajność to zabronią nawet widelcy, bo można je wbić w tętnice albo wydłubać komuś oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Atak na UW 08.05.25, 08:43 Tylko broń palna charakteryzuje się tym, że ma większy zasięg. Więc w rękach wariata zamiast jednej ofiary mogło być w tym czasie 15. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Atak na UW 08.05.25, 09:24 Co wy z tą bronią palną? W tym kraju kto ma mieć broń lub może już ją ma, a reszta nie dostanie i o czym tu fantazjować? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Atak na UW 08.05.25, 09:30 danaide2.0 napisała: > o czym tu fantazjować? O pomysłach niektórych polityków, np. Mentzena o większej dostępności do broni ? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Atak na UW 08.05.25, 09:38 A, to wątek polityczny? Byle wysryw trzeba komentować? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Atak na UW 08.05.25, 09:50 danaide2.0 napisała: > A, to wątek polityczny? Byle wysryw trzeba komentować? uważasz, że w tej okoliczności rozmowa o zwiększeniu dostępności do broni to wysryw? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Atak na UW 08.05.25, 09:22 Nie popadaj w skrajność. Jest różnica pomiędzy widelcem, a bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Atak na UW 08.05.25, 09:30 Gdyby miał dostęp do broni palnej to ofiar byłoby dużo więcej. To akurat nie ulega wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Atak na UW 07.05.25, 23:16 rinoa_woman napisał(a): > Żeby odciąć komuś cokolwiek wystarczą narzęd > zia, które znajdziesz w sklepie budowlanym albo we własnej kuchni i żadne pozwo > lenia czy zakazy tego nie zmienią. Żebyś się nie zdziwiła. Jest absolutnie całkiem realne, że zakażą posiadania siekier. Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Atak na UW 08.05.25, 08:03 Nie popadałabym w taką skrajność. Noży do krojenia sałatki też zabronią? Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Atak na UW 08.05.25, 15:09 No to może rzeczywiście nie popadaj w skrajność. Nie widzisz różnicy między bronią palną a nożem do sałatki? Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Atak na UW 08.05.25, 15:32 Widzę różnicę, ale dla kogoś kto chce zabić to zrobi to i nożem do sałatki. Mówimy cały czas o szaleńcu z siekierą, a nie z klamką w łapie. Jak ktoś się naćpa albo ma poważny problem z głową i coś mu podpowie zabij, to zabije tym co będzie miał pod ręką, więc mówienie o całkowitym zakazie broni jakiejkolwiek sprowadza się właśnie do takiej skrajności, że mielibyśmy zakazać i widelca i noża do sałatki i piłki do cięcia krzaków, bo wszystko jest potencjalnie groźne dla życia w rękach nieodpowiedniej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Atak na UW 08.05.25, 20:01 "bo wszystko jest potencjalnie groźne dla życia w rękach nieodpowiedniej osoby" Tylko jedno bardziej. I o ile widelec może służyć do zabicia, ale zasadniczo ma inne funkcje, o tyle broń służy zabijaniu tylko i wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Atak na UW 09.05.25, 09:16 Ale nozem do sałatki nie wykonczy pół kampusu w 10 minut...jak bronią automatyczną Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Atak na UW 09.05.25, 09:42 Masz rację oczywiście. W Pradze na Wydziale Filozofii, przy użyciu broni palnej, zginęło 14 ludzi a 25 zostało zranionych. > Ale nozem do sałatki nie wykonczy pół kampusu w 10 minut...jak bronią automatyczną Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Atak na UW 09.05.25, 09:55 W tym roku samobójstwo popełniła matka jednej z zamordowanych studentek... Nie uniosła tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Atak na UW 11.05.25, 09:09 Mi się wydaje że już jest zakaz. Na pewno w przepisach są zakazane noże powyżej iluś tam cm tyle że mało kto to sprawdza. Noze kuchenne powinny być transportowane w opakowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Atak na UW 11.05.25, 09:11 “ • Art. 50a §1 Kodeksu wykroczeń: jeśli ktoś ma przy sobie w miejscu publicznym “maczetę lub inny niebezpieczny przedmiot”, a okoliczności wskazują, że może go użyć do popełnienia przestępstwa, może zostać ukarany aresztem, grzywną (min. 3000 zł) lub ograniczeniem wolności.” Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Atak na UW 07.05.25, 23:43 la_mujer75 napisała: > I dlatego jestem przeciwniczką dostepu do bronii. Mamy "tylko" jedna ofiarę (dr > uga osoba jest ranna) a nie kilkanaście. Zgadzam sie aczkolwiek i przy uzyciu siekiery, noza zdesperowany (?)/oszalaly (?) morderca jest w stanie zabic kilka osob. W 2014 roku mlody czlowiek z Calgary mial psychotic episode & zabil nozem 5 swoich kolegow (www.cbc.ca/news/canada/edmonton/matthew-de-grood-caglary-stabbings-alberta-appeal-1.6877936) - zapewne nigdy nie bedzie na tyle bezpieczny by mogl zyc na wolnosci/bez kontroli. Wiadomo, machine gun w rekach szalenca to zupelnie inny poziom prawdopodobienstwa multiple wictims. Wielkie wyrazy wspolczucia dla rodziny zamordowanej pani z UW. Naprawde nie znamy dnia ani godziny, eh. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Atak na UW 08.05.25, 14:06 Taaa, zabrońmy ludziom dostępu do siekier... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Atak na UW 08.05.25, 17:38 W szkołach w Stanach nie wolno przynosić noży (była afera, ze dzieciak miał zwykły nożyk do owoców, zamiast plastikowego, co powinien mieć) Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja [...] 07.05.25, 21:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Atak na UW 07.05.25, 21:13 Nie wiem, kto go gnębił. Nie wiem, czy w ogóle ktoś go gnębił. Ale jeśli miał załamanie nerwowe, to mógłzaatakowac zupełnie niewinne osoby w akcie zemsty na tych "winnych" A u mnie na uczelni to i portierki potrafiły być strasznie złośliwe i uprzykrzać studentom życie, jak się tylko dało Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Atak na UW 07.05.25, 21:14 Mało wiadomo na ten moment, może celem ataku był jeszcze ktoś, ale udaremniono. Współczesne synunie mamuni - nic dziwnego, że się łamią. Szkodliwe myślenie, przez które może ktoś na czas nie otrzyma pomocy psychiatrycznej. Popadając w tony kiedyś to było, teraz to wydelikacona młodzież i młodzi dorośli jakbyś ignorowała, że różnie bywa ze zdrowiem psychicznym. Nie każdy jest zdrowy, stabilny. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Atak na UW 08.05.25, 07:18 Jeden z zabójców w Columbine był na ritalinie. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka [...] 07.05.25, 21:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:13 Przecież on zabił portierkę! Gnębiła go jakoś? Nie wpuszczała wcześniej do budynku czy co? To nie ma sensu co napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Atak na UW 07.05.25, 21:14 Nie ma sensu zabicie portierki, ale jak miał załamanie nerwowe, to nie postępował przecież logicznie Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:16 Ale nie ma co w tej chwili tworzyć teorii, że był gnębiony i miał załamanie! Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Atak na UW 07.05.25, 21:17 Zasugerowałaś, że teraz to współczesne synunie mamuni łamią się, poprzedzając to wywodem o dawnych czasach i jakie twoje pokolenie było silne, zaciskaliście zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Atak na UW 07.05.25, 21:20 A za Franza Jozefa to już w ogóle każdy był twardzielem 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Atak na UW 07.05.25, 21:27 Owszem, zaciskaliśmy zęby, przetrwaliśmy studia, częśc przetrwała specjalizację na uczelni, ale to już był wyższy poziom sadyzmu Ale czy to było dobre? Niekoniecznie. teraz za to płacimy zdrowiem. Fizycznym, psychicznym - wychodzi po latach. Niektórzy synunie mamuni się łamią, ci słabsi. Częśc może potrafi się przeciwstawić gnębicielom i wywalczyć godne traktowanie Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:36 Niektórzy synunie mamuni się łamią, ci słabsi. dosyć obrzydliwy tekst Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Atak na UW 07.05.25, 21:44 Ale to prawda, ci słabsi, w dodatku rozpieszczani, mogą nie wytrzymać gnojenia na uczelni Wcale nie mówię, że słabi to gorsi Sama przez większość życia byłam słabsza psychicznie niż rówieśniczki Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:47 To może nie piszmy o osobach słabszych psychicznie pogardliwie "synunie mamuni" bo chyba bycie słabszym nie jest powodem do pogardy? Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Atak na UW 07.05.25, 21:53 Nie, to są dwa różne pojęcia, Danielo Synunie mamuni to ci wszyscy, za którymi mamunie stają murem, wyręczają we wszystkim, wybielają każde przewinienie i "jak ona te nogi trzyma, niewygodnie mu" - itd. I wśród nich są słabsi i silniejsi. Silni zwykle wyrastająna straszliwych dupków. Słabsi mogą sobie gorzej radzić Są też inni, wychowani twardziej - i wśród nich też są słabsi i silniejsi Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:58 To może przestańmy pielęgnować mit, "silnego samca" a zacznijmy dzieciakom tłuc do głowy że jak mają problem to MOGĄ i wręcz POWINNI poszukać porady i pomocy u, specjalisty? Że to nie jest wstyd i hańba? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 07.05.25, 22:01 No właśnie. A jednak napisałaś o "synuniach mamuni" jako tych którzy mogą się załamać. Załamać to się może i rozpieszczany i nierozpieszczany. Wrzuciłaś w pierwszej wypowiedzi wszystko do jednego wora. Ale zostawmy. Wypowiedź skasowana więc dyskusja nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Atak na UW 07.05.25, 23:49 la_felicja napisała: > Synunie mamuni to ci wszyscy, za którymi mamunie stają murem, wyręczają we wszy > stkim, wybielają każde przewinienie i "jak ona te nogi trzyma, niewygodnie mu" > - itd. I wśród nich są słabsi i silniejsi. Silni zwykle wyrastająna straszliwyc > h dupków. Słabsi mogą sobie gorzej radzić > > Są też inni, wychowani twardziej - i wśród nich też są słabsi i silniejsi Ja mysle, ze to nie jest odpowiedni watek na tego typu dyskusje. Sorry, zginela kobieta. Nitka sie urwala. It's over. Na refleksje o wychowywaniu slabszych badz twardszych bedzie inny czas, inny watek szczegolnie, ze (so far) wszystko co dotyczy sprawcy do glownie speculations. Warto wziac na wstrzymanie, eh. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:17 Studiowałam od II połowy lat 90' na UW. Na Wydziale Historii rzeczywiście studenci byli traktowani jak zło konieczne, ale bez przesady. Na moim drugim kierunku- zupełnie inne podejście panowało. A teraz rodzice przeginaja w druga stronę. Pracuję od jesieni jako nauczyciel wspomagający. Myślalam, że przychodzę pomagać uczniom... No, myślałam. Jest w większości przypadkach zupelnie na odwrót. I widzę, że problem lezy w rodzicach, a nie ich dzieciach. Zachowanie dzieci to pokłosie zachowania rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
bona.sforza Re: Atak na UW 08.05.25, 00:10 Wybacz, nie rozumiem. Zupełnie na odwrót, to co znaczy? Uczniowie pomagają Tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Atak na UW 08.05.25, 06:00 "Bronię" nauczycieli. Dzieci sprawiają ogrom kłopotow- przeszkadzają na lekcjach, nie stosuja się do zasad, nie uczą się etc. A rodzice mają tylko pretensje do nauczycieli, a jakakolwiek uwaga (neutralna, broń Boże- negatywna) powoduje, że rodzic odbiera to jako atak/prześladowania swojego bombelka. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Atak na UW 08.05.25, 21:15 Ja w podobnym czasie studiowałam na UAM, jeden wykładowca miał tak chamskie teksty, ze np. jak mu się nie podobała dziewczyna którą egzaminował, to powiedzial jej ze ma odpowiadac z szafy bo jest brzydka (miał to byc niby żart). Naprawde niektórzy to powinny byli byc usunięci z uczelni w trybie pilnym. Ja kiedys pisałam egzamin u jednego profesora ze specjalizacji, i po czasie przyszłam i pytam o wynik, on nie pamiętał gdzie włozył te poprawione egzaminy pisemne, i kazal mi szukac w jakiejs swojej szafie, jak ją otworzyłam to wszystko się wysypało, co tam nie było to głowa mała. Albo ci magistrzy, byli jeszcze gorsi od profesorów, jak miały byc zaliczenia to umawiali się z cała grupą, a potem przychodzili np. 4 godziny pózniej, ze kilkadziesiąt osób siedziało na korytarzu pół dnia potem. Student był traktowany jak odmiana szczura. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:24 Ja bym jednak poczekała z wnioskami czy to w ogóle było załamanie nerwowe, a jeśli to czym wywołane. Okrutne, brutalne przestępstwa, z rozmaitych pobudek (odsyłam niżej do wklejonych wiadomości, nie przesądzajac czy faktycznie było tak jak z nich wynika), zdarzały się też i 100 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:27 To wiek, kiedy często schizofrenia się uaktywnia. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm [...] 07.05.25, 21:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Atak na UW 07.05.25, 21:10 Mój syn miał tuż obok zajęcia. Wrócił do domu i dostał wiadomość. Odbieram teraz telefony od rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:21 Każdemu rodzicowi, który się martwił że jego dziecko może być na terenie kampusu serdecznie współczuję tego stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Atak na UW 07.05.25, 21:26 Mnie to na szczęście ominęło. Dowiedzieliśmy się, kiedy już był w domu. Jestem porażona, ale to mnie na szczęście ominęło. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:32 Ja przeczytałam i natychmiast zadzwonilam do syna. On nie mieszka z nami i przyznaje się, że nie znam jego planu zajęć. Pisałam- malo zawału nie dostałam. Jutro wszystkie zajęcia są odwołane. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Atak na UW 07.05.25, 21:40 Mój zadzwonił chwilę przed. Powiedział, że jest już na de Gaulle'u, i poprosił, żebym mu wyjęła obiad z lodówki. Więc już go tam nie było. Wszystkie zajęcia na UW? Czy tylko na głównym kampusie? Ściskam cię ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Atak na UW 07.05.25, 22:00 Ma w różnych miejscach, ale i część na głównym kampusie. A dzis i tak miałam cięzki dzień. Jedna z moich ucznnic miała kryzys. Ona jakis czas temu zaczęła mi się zwierzac z różnych rzeczy, pokazywała mi swoje rysunki (bardzo niepokojące). Rodzice - zero odzewu. Zalożyłyśmy Niebieską Kartę oraz napisałyśmy pismo do sądu. Wychodziłam ze szkoły, a okazało się, że ona na mnie czekała. Ponad godzinę czekała na mnie. Cała zapłakana... W efekcie wrociłam 3 godziny poźniej... I ledwo żyłam. Myślę sobie, poczytam forum. A tu post Danieli... Mało nie zeszłam na zawał. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Atak na UW 07.05.25, 22:07 Chyba musisz się porządnie zrelaksować. Gorąca kąpiel czy co tam lubisz. Oddychamy w każdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Atak na UW 08.05.25, 00:26 atoness napisała: > Wszystkie zajęcia na UW? Czy tylko na głównym kampusie? Chyba wszystkie, bo moje córki mają kampus na Ochocie i mówią, że też mają odwołane zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Atak na UW 07.05.25, 22:37 la_mujer75 napisała: > Ja przeczytałam i natychmiast zadzwonilam do syna. On nie mieszka z nami i przy > znaje się, że nie znam jego planu zajęć. Pisałam- malo zawału nie dostałam. Podstawowe BHP w wypadku ataku szaleńca na szkołę: NIE DZWONIĆ DO DZIECI. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Atak na UW 08.05.25, 09:15 rano syn mi powiedział, studiuje na UW - na innym kampusie ale bywa na głównym... co się dzieje z tym światem Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Atak na UW 08.05.25, 09:58 Danielo, czy twój wpis nie był odpowiedzią na mój? Wygląda na to, że mój wyleciał. A nie napisałam nic kontrowersyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 08.05.25, 10:12 Nie. Był odpowiedzią na wpis innej forumki, która wrzuciła screen wiadomości. Post poleciał pewnie za dość drastyczną tresc i ten mój teraz tak wisi bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 08.05.25, 10:13 A nie. Czekaj. Faktycznie. Ten moj wpis był odpowiedzią na Twój. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Atak na UW 08.05.25, 10:29 No właśnie! Ten ze screenem poleciał, i to rozumiem. Ale mój? Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Atak na UW 08.05.25, 23:34 O! Przywrócili mnie. Tyle lat na forum, a tego jeszcze nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:14 Nie wyobrażam sobie żeby nie był chory psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
black.imak Re: Atak na UW 07.05.25, 21:32 Czy to nie jest tak, że rozdmuchiwanie takich spraw w mediach nakręca kolejne takie zdarzenia? Tydzień temu zabójstwo w szpitalu, dziś bardzo podobne na uczelni. Wielokrotnie przyglądałam się takim informacjom w mediach, i widzę zależność. Podobnie było z samobójstwami wśród młodzieży i ze znęcaniem się nad dziećmi. Tak jakby pogubieni ludzie widząc w mediach takie morderstwa, samobójstwa, dostrzegali w tym sposób na rozwiązanie własnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:38 Może nakręcać. Ale czy nakręciło to konkretne to trudno powiedzieć. Są sprawcy którzy zabiliby niezależnie od tego, o czym aktualnie mowią/piszą media. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Atak na UW 07.05.25, 21:47 Też miałam takie wrażenie po seri iataków na pracowników ochrony zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:53 Ataki na pracowników ochrony zdrowia to akurat moim zdaniem przykład na co innego - na medialne mody. Po zabójstwie tego lekarza z Krakowa po prostu dziennikarze zaczęli relacjonować absolutnie każdy przypadek. Bo zrobił się to nośny temat. Ja nie mówię, że tych ataków nie wydarza się teraz więcej, bo oczywiście tak jest. Ale np.miesiac temu media nie relacjonowały każdej napaści. Było o tym głośniej po zabójstwie ratownika medycznego, potem przycichło, teraz znowu jest fala doniesień. To może dotyczyć każdego przestępstwa- oszustwa na wnuczka, na nigeryjskiego księcia, przemoc wobec dzieci - wszystkie te czyny miały swoje "fale" w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Atak na UW 08.05.25, 07:22 To samo było po jednym ze spektakularnych wypadków samochodowych spowodowanych przekroczeniem prędkości - nagle się okazało, że relacjonowany jest absolutnie każdy. Trwało to 3-4 tygodnie i znowu zapadła cisza bo temat przestał być nośny medialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Atak na UW 07.05.25, 22:44 black.imak napisał(a): > Czy to nie jest tak, że rozdmuchiwanie takich spraw w mediach nakręca kolejne t > akie zdarzenia? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Atak na UW 07.05.25, 21:48 Na wyborczej chyba niechcący wrzucili zdjęcie gdzie wyraźnie widać twarz zatrzymanego napastnika 😳 tak można? Masakra, straszne Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Atak na UW 08.05.25, 00:05 Prawo do wizerunku i domniemanie niewinności. Nie można ot tak, na pierwszej stronie krajowej gazety wrzucić zdjęcia z zatrzymania i nie spokselowac twarzy, to jest obwarowane prawnie Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowepole092 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:54 Na jednej ze stron już lata filmik z tego morderstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Atak na UW 07.05.25, 21:55 I pyk, afera z mieszkaniem schodzi na drugi plan... Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Atak na UW 08.05.25, 07:59 Ty tak poważnie ? Gdyby rzecz dotyczyła osoby ci bliskiej też byś myślała o polityce ? Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Atak na UW 08.05.25, 09:07 Pogratuluj politykom, to oni zrobili ze mnie taką cyniczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Atak na UW 07.05.25, 21:59 lauren6 napisała: > Ciekawe czy te hieny wykorzystają tę tragedię by uderzyć w Trzaskowskiego A masz wątpliwości? Bo ja żadnych Odpowiedz Link Zgłoś
black.imak Re: Atak na UW 07.05.25, 22:23 Nie wyobrażam sobie jak niby mieliby to powiązać z Trzaskowskim. Co innego jakby to emigrant był, to by mieli używanie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Atak na UW 07.05.25, 22:27 A gdzie się to zdarzylo? W Warszawie. I cyk. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowepole092 Re: Atak na UW 08.05.25, 07:10 Niech się Berkowicz teraz trzyma krzesła, bo spadnie. Mordercą jest zwolennik jego partii. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Atak na UW 08.05.25, 07:29 jagodowepole092 napisał(a): > Niech się Berkowicz teraz trzyma krzesła, bo spadnie. Mordercą jest zwolennik j > ego partii. Możesz być pewna granitowo że tę akurat informacje to on wyprze ze świadomości bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
eugeniafelek Re: Atak na UW 08.05.25, 16:51 Phi, Godek to dopiero umie "powiązać" Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Atak na UW 08.05.25, 09:26 Moderacja na łeb upadła kasując moją wypowiedź w tej odnodze wątku. Boli, że tak dobrze znam pisowskie szurstwo i wiem którędy podąża ich wątły strumień świadomości? Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Atak na UW 08.05.25, 10:01 Ojej, nie napisałaś że nie współczujesz potomkom szmalcowników i gwałcicieli chłopek i służących? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Atak na UW 07.05.25, 22:12 No oczywiście. Jak kilka dni temu były dwa wypadki na obwodnicy Warszawy i wielki korek rano to w Republice pojawił się pasek grozy. Nie pamiętam dokładnie ale coś w stylu- Miasto sparaliżowane po wypadkach a Trzaskowski zajety kampanią widziałam u matki. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Atak na UW 07.05.25, 22:23 No ja czekam na Asmę tutaj... (wuj z autonomią uczelni). Odpowiedz Link Zgłoś