Dodaj do ulubionych

Odebrałam dzis zasłony

15.05.25, 21:14
Ze dwa tygodnie temu zleciłam uszycie czterech zasłon w pasmanterii, materiał kupiłam na allego. Dwie miały byc nieco węzsze, pozostałe dwie szersze, bo okna sa nierówne. W sklepie facet zmierzył ten materiał i stwierdził, ze jest go więcej niz podałam, to się umówiłam ze dwie mają miec 145 cm szerokosci, a pozostałe dwie 165.
Dzis przychodze do sklepu po długim czekaniu, pani mi podaje te uszyte zasłony, były spakowane, zapłaciłam, wracam do domu. Jak rozpakowałam, okazało się, ze mi uszyli 3 zasłony zamiast 4, chyba powodem było ze nie starczyło materiału, bo ten czwarty nieobszyty kawałek miał ok. 125 cm , oprócz tego były dwie obszyte 145 cm i jedna 165.
Strasznie się wkurzyłam, a najbardziej nie rozumiem, jak mozna nic nie powiedziec?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 22:00
      No i co z tym zrobiłaś?
      • pupu111 Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 22:06
        A co mam zrobic?
        • dni_minione Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 22:40
          Wrócić tam i przegadać temat? Przez nich zrobiłaś dłuższe i nie wystarczyło materiału na czwarta.
          • pupu111 Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 22:53
            Wystawię im komentarz negatywny, nie lubię, ale chyba to ewidentnie ich wina?
            Jak mi to tak oddali, to widac ze się do niczego nie poczuwaja, więc jakbym wróciła, to mi tam powiedza, że dałam za mało materiału, i tyle, i zmarnuję tylko czas. Do tego do sklepu mam dosc daleko.
            • eliszka25 Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 23:01
              Jak nie pójdziesz, to napewno nic nie zdziałasz 🤷‍♀️
              • pupu111 Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 23:09
                Znalazłam taką małą nabazgraną karteczkę z tym zamówieniem, i jest narysowany prostokąt 145 x2, i drugi prostokąt 165, nie ma przy nim tego x2. Wyraznie mówiłam, że chcę 4 zasłony. Chyba mnie nie zrozumieli, składałam to zamówienie na 5 minut przed zamknięciem...
                • iwles Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 00:26

Ech, no to faktycznie, twoje niedopatrzenie.
                  Ale zawsze możesz spróbować, że wyraźnie mówiłaś o 4 zasłonach.
                • ada16 Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 06:07
                  W tej sytuacji zrobili zgodnie z zamowieniem (zapisanym)
                • makurokurosek Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:25
                  Czyli błąd popełniłaś ty.
                  Na przyszłość nigdy nie wpadaj do sklepu na ostatnią chwilę, zwłaszcza jeżeli robisz zamówienie.

Co możesz zrobić, albo dokupić materiał, albo uznać te dwie zasłony 145 za wersję szerszą ( zapewne 10 cm węższą od początkowych założeń) i z zasłony 165 uszyć zasłonę 125, która również będzie o około 10 cm węższa od twoich początkowych założeń.
            • towarzyszka_leila Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 23:07
              Pomyłki się zdarzają. Mogli źle zapisać wymiary, to mi się parę razy zdarzyło w zakładach, które same nie robią pomiarów.
          • danaide2.0 Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 11:15
            Ja tu w ogóle widzę jeden wymiar 145/165 i mowa o szerokości. Gdzie w ogóle mowa o długości?
            Bo już chciałam prosić, żeby mi forum to rozrysowało na kuponie materiału.
        • iwles Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 22:48

Przeciez źle wykonano usługę.
          Masz na piśmie zamówienie z wymiarami?
        • kachaa17 Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 22:50
          Jak to co? Zareklamować usługę.
    • tanebo0001 Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 23:19
      A jaki materiał? Jaki kolor?
      • pupu111 Re: Odebrałam dzis zasłony 15.05.25, 23:22
        allegro.pl/oferta/tkanina-na-zaslony-300x10-cm-z-weluru-cynamonowa-16883059206
        Taki, odcien brązowego.
        • danaide2.0 Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 11:16
          I teraz jak zobaczę cynamon w oknie, pomyślę, że tam mieszka jakaś pupu z tymi swoimi poglądami na KS i innymi dziwnymi pomysłami...
          • anajustina Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 12:46
            Przecież ona ma brąz.
            • danaide2.0 Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 13:05
              W linku stoi - cynamonowa.
              • anajustina Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 13:11
                A pod nim, że odcień brązowego (jak dla mnie cynamon to odcień żółtego raczej). Zresztą nieważne - ma dziewczyna trzy zasłony, a potrzebuje cztery.
        • imponderabilia20 Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 11:23
          Bardzo ładne, też chce coś podobnego tylko bałam się zamówić w ciemno. Jak oceniasz jakość i układanie się materiału?
    • kamin Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 07:05
      Pewnie już na etapie zamówienia była policzona jedna ta szersza i daleko mówili, że materiału wystarczy. No i nie dzwonili, bo wystarczyło...
    • gryzelda71 Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 07:19
      Dobra kupiłaś materiału tyle, że mialo starczyć na 4 zasłony. Taki był zapas, że pan uznał, że jest go za dużo?
      • anajustina Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 07:37
        Pan, nie wiedzieć czemu, zrozumiał, że chodzi o trzy. Inaczej nie umiem tego wyjaśnić.
        • m_incubo Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 08:36
          No ale w tym momencie nie zastanowiło cię, jakim cudem zostanie zapas?
          • anajustina Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:03
            Też mnie to dziwi. Oboje się zakręcili.
            • szafireczek Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:08
              W dzisiejszych czasach wszystko trzeba samemu sprawdzać i to po dwa razy, no i być asertywnym - nie bać się zapytać, czy zaprotestować, jak się coś nie zgadza.
        • gryzelda71 Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:36
          Jestes pod dwoma nickami?
          • anajustina Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:37
            Ja? Nie.
            • gryzelda71 Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:41
              Sorki, tak to odczytałam, jakbyś była zamawiajaca usługę. Ciężki dzień...
    • szafireczek Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 08:50
      Przecież, jak kupowałaś na metry to chyba sobie zmierzyłaś, ile mają mieć szerokości, zwłaszcza jak masz różne okna, a tu jednak wychodzi 4 x 145. Kupiłaś na Allegro 5,80m, czy jednak więcej?
    • wiesbaden Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:00
      Na przyszłość wszystko zapisz, a jeszcze lepiej narysuj...tak wiem, mądry Polak po szkodzie.
    • panna_lila Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:20
      Pozostaje Ci dokupić materiału na tę czwartą zasłonę. Z kawałka, który został uszyć poduszki.

I wyciągnąć wnioski na przyszłość- wszystko spisać przy zamówieniu. Niestety taka przykra lekcja
    • misiamama Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:33
      Moim zdaniem człowiek który mierzył materiał przy tobie, nie uwzględnił zapasów na podszycie i wprowadził Cię w błąd tym pomysłem, że jest wiecej materiału niż podałaś. Skąd raptem miałoby być więcej materiału niż podałaś? Sprawdź, ile zamówiłaś w sklepie. Obstawiam, że sklep (allegro) wymierzył i wysłał tyle, ile zamówiłaś. Czy uwzględniłaś w swoim zamówieniu dodatkową ilość na podszycie? Dla mnie to pan, który przyjmował zamówienie, wykazał głupotę a nie Ty się zakręciłaś, niby z czym. Fakt, trzeba było się uprzeć, że prosisz cztery zasłony w takich wymiarach, jak podałaś.
      • anajustina Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:37
        Oczywiście, że większa wina faceta, bo on w końcu jest specem, klient może się nie znać. Powinna byc reakcja klientki przy odbiorze, że nie to zamawiała.
        • makurokurosek Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 11:09
          Autorka juz napisała wyżej, błąd powstał przy składaniu zamówienia. Na kartce z zamówieniem zamówione zostały trzy zasłony.
          Trudno więc powiedzieć kto dokładnie zawinił.
          Tak to jest gdy wpada się do sklepu pięć minut przed zamknięciem.
      • eliszka25 Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 09:55
        Mogło być też tak, że facet źle zrozumiał. Z jakiegoś powodu był przekonany, że zasłony mają być trzy. Uszyli trzy i materiału jeszcze zostało.
        • anajustina Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 12:47
          Każdy jest tylko człowiekiem. Dozamowilabym materiał na czwartą zasłonę i trudno.
          • szafireczek Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 13:14
            Dokładnie, poza tym, jeśli to było jedynie podłożenie, bez marszczeń, taśmy, czy innych dodatków, to można dokupić taki pasek syntetyczny z klejem i samemu podłożyć - to jest mega proste, bo wkłada się między podłożenie i zaprasowuje.
            • misiamama Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 13:44
              no ale już ma jedną zasłonę z profesjonalnym podłożeniem. Teraz to już raczej trzeba dokupić na czwartą zasłonę, a z reszty oddanej z szycia dorobić poduszki albo garsonkę 😉
              • anajustina Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 14:27
                Też jestem za garsonką. A potem zasiąść w niej na tle tych draperii.
              • szafireczek Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 14:40
                Profesjonalne podłożenie to brzmi dumnie, ale to może być tylko zwykłe zawiniecie i podszycie materiału. Zapasowy kawałek materiału można wykorzystać na wiele sposobów, np. zrobić posłanko dla kota 😻🐾
    • bywalec.hoteli Re: Odebrałam dzis zasłony 16.05.25, 15:32
      Gdzie to było? Tyś chyba z Poznania to ostrzegaj ziomków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka