Dodaj do ulubionych

Chrońmy seniorów

17.05.25, 11:28
Starsi ludzie niestety są narażeni na oszustów, wyłudzaczy mieszkań, lichwiarzy.
Są to ludzie bezwzględni wywodzący się ze środowisk gangusów często wspomagani przez zdeprawowanych prawników.
Do nas ich dzieci i wnuków należy ochrona rodziców czy dziadków przed tymi bandytami.

To nie jest rzadkie zjawisko. Ciągle się o tym słyszy.
Obserwuj wątek
    • chicarica Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 12:32
      Paradoksalnie, bardzo dobrą ochroną dla seniora, przy założeniu że dzieci są mu życzliwe i chcą pomóc a nie wykorzystać, jest umowa darowizny domu czy mieszkania z dożywociem. Senior żyje sobie spokojnie, obdarowany ma obowiązek ponosić opłaty w tym za ogrzewanie, a w razie gdyby senior podpisał jakąś bardzo niekorzystną dla siebie umowę np. na pożyczkę, to nie straci dachu nad głową bo mieszkania mu nie ruszą.

Niestety, zdemenciali seniorzy często uważają że najbliżsi chcą ich oszukać, a jednocześnie naiwnie wierzą że miły obcy pan oferujący pożyczkę czy inne profity ma same dobre intencje.
      • swinka-morska Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 17:48
        O to to.
        Z seniorami niestety łatwo o sytuację patową - propozycję darowizny albo dożywocia potraktują jak obrazę, a potem zostawiają dzieci/wnuki z obowiązkiem zapewnienia opieki, ale bez środków do tego, bez prawa zarządzania majątkiem, bez dostępu do konta, żeby czynsz zapłacić itd.

Starość jest absolutnie przerażająca.
      • alfa36 Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 01:07
        Taka umowa darowizny ma po prostu zapis o dożywociu? I normalnie, jak to darowiznę zgłasza się do us? To nie jest notarialnie zapisywane/darowane?
        • andallthat_jazz Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 16:00
          Notarialnie.
      • andallthat_jazz Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 15:58
        O jak bardzo dziekuje za te slowa! Psy sa na mnie wieszane do tej pory, ze darowizny nie chce oddac (rodzicom sie odwidzialo) i bronie jak wlasnej skory. Ba, wzielam kredyt, by wyrobic z oplatami na to mieszkanie. Po co? Bo pani pielegniarka taka uczynna i mila a pan zdzisiu fizjoterapeuta to taki kochany synus. A ja mam wizje, ze mieszkanie oddane poszloby sie, przy najblizszej okazji a rodzice (teraz juz tylko matka) pod mostem. A tak to swinia jestem i zakala rodziny, bo nie oddaje i "zmuszam" mamusie do mieszkania w tymze mieszkaniu.
        • nick_z_desperacji2 Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 16:06
          Nie, słonko. Pomyje to były, po wszystko załatwiał za Ciebie brat i pani z mopsu, a Ty byłaś oburzona, że mają brata, mops, przychodnię i sklep osiedlowy i czegoś od Ciebie chcą, Ty byś z chęcią oddała mieszkanie i żeby sie odwalili, ale #niedasie. Pogrzeb (nieswojego) ojca załatwiał brat, opiekunki załatwia brat, zakupy robi brat, do lekarza wozi brat, a mieszkanko jest Twoje. O to były te pomyje.
          • andallthat_jazz Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 16:33
            Nie, slonko. Rodzice oplat wczesniej nie chcieli, odmawiali. Koncert zyczen zaczal sie z postepujaca demencja u obojga. Zazyczyli sobie domu opieki dla matki i malego mieszkania dla ojca. Bralam jak idiotka urlop. Szukalam. Okazalo sie, ze mieszkanie wystarczy na wynajem kawalerki na kilka lat a dom opieki (wielkie zyczenie mamusi) to raczej z panstwowych, bo finansowo nie da rady na dluzszy czas. Jak wszystko zgodnie z zyczeniami dopielam i wrocilam do domu, okazalo sie, ze mamusia zmienila zdanie i storpedowala doslownie wszystko. Po tym byl dalszy koncert zyczen, jeszcze bardziej skomplikowany. Az po odciecie kontaktu i rozmowy wylacznie z bratem. Slonko nie masz pojecia o czym mowie, wiec slonko zamilcz. Opiekunek szukalam na odleglosc. Zadna nie pasowala. Powybierali sami w koncu. Pogrzeb? No coz, grobowiec sobie wykupili, z polisy oplacili wszystko. Wlacznie ze stypa dla randomowych ludzi. Chcieli, zrobili. Ja tu nie czuje sie zobowiazana, sorry. O pogrzebie dowiedzialam sie bodaj 2 dni wczesniej, poznym wieczorem. Wiec wiesz, slonko, tak dla formalnosci. Serio nie znasz sytuacji, ale chcesz dowalic. A ja wiem, ze mam racje. Tak jak przedmowczyni napisala.
            • nick_z_desperacji2 Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 16:38
              Akurat swoje pretensje pt. "czego chcą ode mnie, skoro wszystko mają pod nosem i brat załatwia" relacjonowałaś dość dokładnie, więc córki roku z siebie teraz nie zrobisz, sorry.
              • andallthat_jazz Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 16:58
                Nie no swinia ostatnia jestem. Przyznaje bez bicia. Matka ma wszystko pod nosem, takie bydle ze mnie. Na corke roku startowac nie zamierzam. Wystarczy, ze jej byt zapewniam. Ty bys pewnie to lepiej zrobila. Amen!
    • nick_z_desperacji2 Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 15:04
      Gorzej jak teoretycznie sprawny senior nie chce być broniony. Moja babcia mieszkania by raczej nie przepisała ale jest idealnym celem drobnych oszustw. Zapukał "ktoś z gazowni" i okazało się, że jej się gaz ulatniał w mieszkaniu, więc od "pana z gazowni" kupiła czujnik za kilka stów. Zadzwoniła się pochwalić, jak usłyszała, że dała się oszukać, to się obraziła. Zadzwonili do niej z jakiegoś 'programu zdrowotnego" i okazało się, że ona potrzebuje aparatu słuchowego. Tu na szczęście sprawa była na tyle duża, że zadzwoniła, żeby ją na jakieś pseudobadanie zawieźć. Przy odmowie i próbie wytłumaczenia, słyszy dobrze, był foch z przytupem, a potem temat umarł i problemy ze słuchem zniknęły. Babcia jest zdrowa, ale naiwna w stosunku do obcych i uparta jak osioł w stosunku do najbliższych. Kiedyś taki "pan z gazowni" obrobi jej mieszkanie, ona niby wie, a i tak wpuści. co zrobisz, jak ni cnie zrobisz.
    • demono2004 Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 15:27
      Oszuści skądś musza mieć informacje, że ten konkretny senior, ma spore oszczędnosci. Jakoś nie zauważyłam, bo seniorzy w mojej rodzinie czy otoczeniu , padali ich ofiarą. Może to dlatego, ponieważ nie są krezusami, ich emerytury nie są jakies wielkie, nie są bogatymi emerytami.
      • iwles Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 16:09

Tacy akurat najbardziej nadają się na "słupy".
      • alex_vause35 Re: Chrońmy seniorów 19.05.25, 05:24
        Nie tylko, również chodzą po mieszkaniach, namawiają na wymianę drzwi/okien w tonie "administracja kazała", na jakieś czujniki gazu i inne bzdety.
    • magdulecp Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 15:47
      Niech się sami chronią. Stare baby, seniorki w komentarzach rzucają się na zmanipulowane 11letnie dziecko i współczują chłopakowi, dorosłemu chłopu, pedofilów wyzywając dziewczynkę od najgorszych. Proszę bardzo, niech ktoś te hejterki wykorzysta, oszuka.
      • alex_vause35 Re: Chrońmy seniorów 19.05.25, 05:25
        Serio, wiesz, że to akurat seniorki?
        • jasnozielona_roslinka Re: Chrońmy seniorów 20.05.25, 17:18
          Ja na Facebooku widzę prawie same kobiety które atakują to dziecko i twierdzą że 24 letni mężczyzna się pomylił bo 11 latka wyglądała dorośle
          (pojedynczy mężczyźni)
    • demodee Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 16:08
      > Do nas ich dzieci i wnuków należy ochrona rodziców czy dziadków przed tymi bandytami.

Ale często rodzina odcina się od takiego seniora. Czy wtedy obcy, ale życzliwi ludzie powinni seniorowi pomóc? Ale mogą się wtedy narazić na podejrzenia, że chcą seniora wykorzystać, a ich dobre intencje mogą być przedstawione w złym świetle!
      • iwles Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 16:11

Dlatego najlepiej takiego seniora zgłosić do odpowiednich instytucji, które udzielą wsparcia.
        • demodee Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 16:16
          > Dlatego najlepiej takiego seniora zgłosić do odpowiednich instytucji, które udzielą wsparcia.

Ale do np.MOPSu nie może seniora zgłosić osoba ot tak, z ulicy:

"Świadczenia pomocy społecznej udzielane są na wniosek:
          osoby zainteresowanej,
          jej przedstawiciela ustawowego,
          innej osoby, za zgodą osoby zainteresowanej lub jej przedstawiciela ustawowego."

www.gov.pl/web/rodzina/zasady-pomocy-spolecznej

Czyli bez zgody seniora nie można go zgłosić do MOPSu (chyba, że jest ubezwłasnowolniony, to przedstawiciel moze).
          • iwles Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 16:48
            Rozumiem, że zdanie "Pomoc społeczna może być także udzielana z urzędu" celowo pominęłaś? Nieładnie.
            • demodee Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 10:59
              > celowo pominęłaś? Nieładnie.

Ale że urzędy chodzą po seniorach i sprawdzają, czy mają oni wykupione leki, coś jedzą i mają z grubsza ogarniętą chatę?
              • iwles Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 11:08

Ale że dokładnie zacytowałam to, co ty zalinkowałas, a specjalnie pominęłaś, to przemilczysz?
                Poczytaj sobie, co to znaczy. Umiałaś znaleźć to, co łaskawie zacytowałaś, to potrafisz chyba też znaleźć odpowiedź na swoje pytanie. Potrafisz szukać czy nie potrafisz?
                • demodee Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 11:12
                  > Potrafisz szukać czy nie potrafisz?

A Ty, iwles, potrafisz dyskutować, czy nie potrafisz?

Piszesz jakąś tezę na forum dyskusyjnym, to bądź gotowa jej bronić!
                  • iwles Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 11:13

Ja tylko zacytowałam to, co TY zalinkowalas.
                    Czytasz to, co linkujesz? To bądź łaskawa odnieść się do swoich argumentów.
                    • demodee Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 15:40
                      > To bądź łaskawa odnieść się do swoich argumentów.

Iwles, ja się odnoszę do Twoich argumentów w dyskusji o ochronie seniorów przed złymi ludźmi. Twój argument brzmi:

> Dlatego najlepiej takiego seniora zgłosić do odpowiednich instytucji, które udzielą wsparcia.

Do jakiej wspierającej instytucji, Twoim zdaniem, należy zgłosić seniora, który nie padł ofiarą przestępstwa?
                      • iwles Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 15:59
                        Nie rob z siebie większej idiotki, wszak sama zalinkowalas, nie tylko wiedząc o jaką instytucję chodzi, ale nawet w jaki sposób dokonać zgłoszenia. Tyle że informacje te zmanipulowałaś, specjalnie ucinając fragment o udzielaniu pomocy z urzędu.
                        Jeżeli nie wiesz, co znaczy "pomoc z urzędu", zamiast ironizować, nie podpieraj się takimi tekstami 🤷‍♀️
                        • demodee Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 16:06
                          > Nie rob z siebie większej idiotki,

Iwles, nie denerwuj się, bo przy okazji tego wątku wyszedł ciekawy problem. Przykład:

Sąsiadka jest wiekowa, widzę, ze sobie nie radzi, wychodzi z domu ubrana nieodpowiednio do pogody, wynosi śmieci gubiąc je po drodze i ogólnie na oko nie jest z nią dobrze. Zagadnięta, jak się czuje, co słychać itd, odpowiada, że ma się świetnie.

Co mogę zrobić ja, jako sąsiadka niespokrewniona? Do MOPSu zgłosić nie mogę, gdyż nie jestem pełnomocnikiem. Jak mam realizować Twoje hasło: "Zgłaszajmy seniorów do odpowiednich instytucji!"
                          • iwles Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 16:13
                            No cóż. Jak będziesz miała możliwość, spytaj swojego idola, jak to się stało, że jego podopieczny trafił do MOPSu 🤷‍♀️
                            • demodee Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 16:42
                              > trafił do MOPSu trafił do MOPSu

Pewnie sam się zgłosił.
    • pkt4a Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 18:01
      Takie coś. Rok 2016 , Gdynia.
      92-letnia pani Klara pozwała księdza Sławomira Cz. , rocznik 1971 , który poznawszy podczas tzw kolędy panią Klarę wszedł we własność jej gdyńskie 44-metrowe mieszkanie hm hm "za opiekę". W 2007 roku pani Klara jako osoba 83-letnia podarowała księdzu mieszkanie "w zamian za dożywotnie utrzymanie".
      Jak się rodzina i znajomi pani Klary zorientowali co się odjaniepawliło z tym mieszkaniem przejętym "za opiekę" to 92-letnia pani Klara która oprzytomniała i pozwała księdza.......
      Czy pani Klara odzyskała swoje mieszkanie ? To jest pytanie do żurnalistów śledczych.
      W momencie pozwania ksiądz nie był już gdyńskim kapłanem a księdzem w okolicach Trójmiasta.
      Wbijanie się do mieszkań podczas tzw kolędy w których przebywają starsze osoby to idealny moment na przejmowanie od nich mieszkań czy , parceli, ha, domów "za opiekę".

trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,20907347,92-latka-pozwala-ksiedza-odkad-sie-poznali-zaczela-sie-od.html?_gl=1*8fxomp*_gcl_au*MTE4OTU2Mjc4LjE3NDQyNjk3ODc.*_ga*MTUwNTU1MDI3My4xNzIxMTk4ODQ2*_ga_6R71ZMJ3KN*czE3NDc0OTYwMTIkbzgkZzAkdDE3NDc0OTYwMTIkajAkbDAkaDA.#S.index-K.C-B.6-L.10.duzy
      • pkt4a Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 18:39
        W aktualnym spisie księży Archidiecezji Gdańskiej ksiądz Sławomir Cz. figuruje jako ksiądz parafialny w Gdańsku.
      • demodee Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 11:14
        Nic nie rozumiem z tego artykułu.

Seniorka przekazała to mieszkanie księdzu, czy nie? Bo seniorka twierdzi, że nie przekazała...
        • pkt4a Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 11:51
          demodee napisała:

> Nic nie rozumiem z tego artykułu.
          >
          > Seniorka przekazała to mieszkanie księdzu, czy nie? Bo seniorka twierdzi, że ni
          > e przekazała...

Tak , seniorka mając 83 lata przepisała mieszkanie na księdza "za dożywotnią" opiekę. Nic nie powiedziała o tej darowiżnie rodzinie ani znajomym , prawda o tym mieszkaniu wyszła na dobre po około 10 latach aż do seniorki już wtedy 94 letniej w końcu dotarło że ksiądz najnormalniej od niej wyłudził to mieszkanie i seniorka wniosła pozew do sądu o zwrot mieszkania. Ksiądz w normalnym tego słowa znaczeniu nie opiekował się panią Klarą tylko sporadycznie np z okazji imienin ja odwiedzał z bombonierką ,itp
          • demodee Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 15:45
            > przepisała mieszkanie na księdza "za dożywotnią" opiekę.

Czy ramy tej opieki zostały określone w akcie notarialnym?

> Nic nie powiedziała o tej darowiżnie rodzinie ani znajomym , prawda o tym mieszkaniu wyszła na dobre po około 10 latach

Nie musiała, może wtedy nie miała wokół siebie rodziny ani znajomych?

> prawda o tym mieszkaniu wyszła na dobre po około 10 latach

Czyli osoba 94-letnia zmieniła zdanie co do darowizny zrobionej 10 lat temu.

> Ksiądz w normalnym tego słowa znaczeniu nie opiekował się panią Klarą

Sąd wyjaśni, co pod pojęciem "opieki" rozumiała pani Klara, co ksiądz, a co było w papierach.
    • ivaz Re: Chrońmy seniorów 17.05.25, 18:34
      tak to się odbywało, kolega zdradził
    • pkt4a Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 09:07
      Szczególnie mocno narażeni na różnych naciągaczy telefonicznych są seniorzy którzy mają telefony stacjonarne.
      Znam to chociażby z przekazów rodzinnych. Kocyki , garnki , usługi i urządzenia paramedyczne , oraz inne pierdolety na patyku aby tylko wyciagnąć od seniora pieniądze.
      • stasi1 Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 11:23
        Dlatego stacjonarne bo wiadomo gdzie taki mieszka. Po co z Warszawy ktoś miałby jechać do Szczecina z jakimś super interesem kiedy ofiarą miała by szansę o tym porozmawiać z rodziną.
        Kiedyś do mnie wujek dzwonił. Pytałem się czy przed chwilą na stacjonarny do niego nie dzwoniłem. Ja że nie. On stwierdził że jakiś gość dzwonił do niego i pyta się: część wujek, wiesz kto dzwoni? Ja dzwoniłem dość często, więc od razu: Staś? Tak Staś, mam problem potrzebne jest mi kilka tysięcy
        • pkt4a Re: Chrońmy seniorów 18.05.25, 12:08
          stasi1 napisał:

> Dlatego stacjonarne bo wiadomo gdzie taki mieszka. Po co z Warszawy ktoś miałby
          > jechać do Szczecina z jakimś super interesem kiedy ofiarą miała by szansę o ty
          > m porozmawiać z rodziną.
          > Kiedyś do mnie wujek dzwonił. Pytałem się czy przed chwilą na stacjonarny do n
          > iego nie dzwoniłem. Ja że nie. On stwierdził że jakiś gość dzwonił do niego i p
          > yta się: część wujek, wiesz kto dzwoni? Ja dzwoniłem dość często, więc od razu:
          > Staś? Tak Staś, mam problem potrzebne jest mi kilka tysięcy

O to , to właśnie.
          -Staś , to ty ?
          -Tak wujku , to ja Staś
          Do tego naciągacze mają stare książki telefoniczne gdzie są adresy abonentów z ich nazwiskami i imionami a nawet z informacjami obok nazwiska np "Jan Kowalski , geodeta" , "Maria Kowalska , stomatolog" , itd
          • stasi1 Re: Chrońmy seniorów 20.05.25, 11:15
            Stare to może już nie aktualne. Po prostu wybierają kolejny numer i trafią, albo nie. Do tego starsi ludzie nie za bardzo chcą przejść na telefon komórkowy. Ile musiałem mamę nauczyć że w telefonie nie wystarczy go podnieść, ale jeszcze nacisnąć słuchawkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka