Dodaj do ulubionych

Pranie na wakacjach

18.05.25, 15:15
Jak sobie radzicie z praniem na wakacjach przy wyjeździe dwutygodniowym?
Dlaczego w Polsce nie ma pralni samoobsługowych w miejscowościach turystycznych? W wątku jak to emigrantki są zahibernowane w ubiegłym wieku niektóre ematki nachwalić się nie mogły jak to się w Polsce zmieniło. A tymczasem w wielu kwestiach nadal panuje kompletne zacofanie i nikogo to nawet nie dziwi bo w końcu zawsze tak było / komu to potrzebne/ komu to przeszkadza itp.
Obserwuj wątek
    • larix_decidua77 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:18
      Na 2 tygodnie to szukam apartamentu z pralką.
      • 00zxc00 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:23
        Takich opcji jest bardzo nikły procent. Widocznie nie jest to coś wymaganego przez większość turystów. Fakt że obecnie ludzie jeżdżą na góra tydzień.
        • malia Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:27
          w każdym z wynajmowanych apartamentów pralka była
        • kurt.wallander Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:44
          W większości jest pralka. Może zalezy gdzie...
        • larix_decidua77 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 18:57
          Nie wiem gdzie jeździsz, Chorwacja, Włochy, Hiszpania, wszędzie miałam pralkę. Ale ja nie jestem hotelowa.
          • pyza-wedrowniczka Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:28
            Ja jeżdżę po Polsce, wynajmujemy domki/apartamenty/pokoje w agroturystykach i coraz częściej jest pralka. Na kempingach też często nocujemy i tam są zawsze pralki.
    • aqua48 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:18
      00zxc00 napisał(a):

> Jak sobie radzicie z praniem na wakacjach przy wyjeździe dwutygodniowym?

Normalnie - biorę mydło do prania i piorę ręcznie. Nie chciałoby mi się poświęcać wyjazdu na tkwienie godzinami w pralni. A poza tym mam ze sobą zawsze niewiele ciuchów, za to w różnych kolorach - jak to podzielić na wsady?
      • 00zxc00 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:22
        Jak jest kilkuosobowa rodzina to się nazbiera i na dwa wsady.
        • 00zxc00 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:24
          Poza tym w pralni zostawiasz pranie i idziesz na lody. Mnie by się nie chciało ręcznie prać. I gdzie to rozwiesić?
          • aqua48 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:37
            Pranie - te dosłownie dwie-trzy rzeczy wywieszam w łazience albo na suszarce balkonowej. W przeciwieństwie do pralki, taka suszarka jest wszędzie tam gdzie jeżdżę na wakacje.
            Ale przyznaję, nie mam małych dzieci i nie tarzam się na wakacjach w błocie uprawiając np. jakiś ekstremalny sport.
            • 00zxc00 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:53
              Dwie- trzy rzeczy? Po tygodniu 4-osobowa rodzina ma do wyprania 28 par majtek, 28 par skarpet i 28 koszulek. Chciałoby się to uprać i wysuszyć w cywilizowanych warunkach a nie stać pół dnia nad balia. Myślałam że czasy ręcznego prania skarpetek i suszenia ich nad ogniskiem albo chodzenia tydzień w jednej koszulce należą do przeszłości ale widocznie tak nie jest. I kto tu jest zahibernowany w ubiegłym stuleciu? 🤔
              • lauren6 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:24
                > Po tygodniu 4-osobowa rodzina ma do wyprania 28 par majtek, 28 par skarpet i 28 koszulek. Chciałoby się to uprać i wysuszyć w cywilizowanych warunkach

Ludzie mają różne potrzeby higieniczne. Kiedyś byłam na obozie studenckim z dziewczyną, która nosiła jedne majtki przez kilka dni. Potem można wyprać ręcznie mydełkiem i tym sposobem 2 pary majtek starczą na dwutygodniowy wyjazd big_grin
                • chatgris01 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:29
                  Henryk IV by się w niej błyskawicznie zakochał cool
                • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:30
                  Bo najzdrowiej jest prac majtki właśnie mydłem. Moje są czyste po użyciu mydła, ale wolę nie widziec waszych skoro ręczne pranie w mydle nie starcza🤣
              • default Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:32
                00zxc00 napisał(a):

> Po tygodniu 4-osobowa rodzina ma do wyprania 28 par majtek,
                > 28 par skarpet i 28 koszulek. Chciałoby się to uprać i wysuszyć w cywilizowanyc
                > h warunkach a nie stać pół dnia nad balia.

Zamiast czekać aż wszystkie majtki będą do prania, można prać pojedynczo - zdjęte z siebie wieczorem szybko przeprać w rękach (2 minuty roboty) i na rano mieć czyste i suche.
                • freja08 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:39
                  Wszystko tylko nie to. 🙈 Żadne tam 2 minuty. Codzienne ręczne pranie majtek i skarpet oraz pilnowanie dzieci żeby to zrobiły to coś, czego absolutnie nie chcę sobie robić na urlopie.
                  • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:35
                    To pierz na zmianę z panem mężem.
                    • freja08 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:06
                      W sensie że ja miałabym prać ręcznie nie tylko swoje gacie i skarpety, ale jeszcze męża? A kolejnego dnia zamiana i on pierze swoje i moje, na urlopie? 😳
              • kropkaa Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:48
                Latem chodzę w klapkach, bez skarpet. Koszulek zabieram tyle, żebym nie musiała prać, majtki mogę w zlewie przeprać, gdyby brakło. Bluz czy dżinsów nie piorę po jednym założeniu, wytrzymają, jeśli podczas urlopu nałożę kilka razy (albo z ero, bo jednak urlop spędzam w ciepłym otoczeniu zwykle).
                • kropkaa Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:49
                  Bez przesady - słowo z ero jako spam?
                  • gris_gris Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:05
                    kropkaa napisała:

> Bez przesady - słowo z ero jako spam?

Może je uznano za złamanie ciszy wyborczej?
                    • kropkaa Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:11
                      Pewnie tak.
                • aqua48 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:37
                  kropkaa napisała:

> Latem chodzę w klapkach, bez skarpet. Koszulek zabieram tyle, żebym nie musiała
                  > prać, majtki mogę w zlewie przeprać, gdyby brakło. Bluz czy dżinsów nie piorę
                  > po jednym założeniu,

Dokładnie tak. Dodam że na wakacjach zawsze bieliznę przepieram ręcznie codziennie wieczorem. Nie zbieram z całego tygodnia i w ten sposób trzy-cztery zestawy mi wystarczają na cały wyjazd..
                  • zerlinda Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:08
                    Już czego jak czego ale nie wyobrażam sobie nie mieć majtek i skarpet na te 14 dni. Szczególnie dla dziecka, sobie mogłabym przeprać ręcznie ewentualnie. Kolejne kuriozum z ematki.
                    • droch Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:21
                      Już czego jak czego ale nie wyobrażam sobie nie mieć majtek i skarpet na te 14 dni

No to poczytaj wątki o pakowaniu się na miesięczny wyjazd do bagażu podręcznego 😂
                      • marta.graca Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:25
                        Wklej choć jeden taki post.
                        • kropkaa Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 22:42
                          Na telefonie nie wyszukam, ale było.
                          • kurt.wallander Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 23:21
                            Na ematce może nie, alena FB w grupach podróżniczych nagminne są rady, żeby 4 osobowa rodzina spakowała się w mały bagaż podręczny (do tanich linii lotniczych typu wizzair) na dwutygodniowy wyjazd do ciepłych krajów. Ja np. w Grecji czy innej południowej Hiszpanii latem (chodziło o wyjazd latem) mam przepoconą nie jedną, a dwie koszulki dziennie, jesli akurat zwiedzam, a nie spędzam całego dnia w basenie czy morzu.
                            • kropkaa Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 23:29
                              Tutaj też było jak spakować się do kabiniówki, żeby nie płacić za bagaż.
                              Ja zabieram na południe Europy lniane bluzki z długim rękawem, po jednym dniu są tak wymięte, że nie nadają się już do niczego. Ale pranie niewiele da, przydałoby się prasowanie, a na to nie mam zdecydowanie ochoty na urlopie.
                              • kurt.wallander Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 21:15
                                Ja równiez lubie lniane ubrania na upały. A one i zajmują sporo miejsca w bagażu, i nie sa tak lekkie jak syntetyki, i jednak wymagają przeprasowania po praniu.
                              • marta.graca Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 06:22
                                Ale czy na pewno to pakowanie do kabinówki było na dwa tygodnie?
                                • kurt.wallander Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 00:21
                                  marta.graca napisa�a:

> Ale czy na pewno to pakowanie do kabinówki było na dwa tygodnie?
                                  >
                                  Nie wiem, czy pytanie do mnie, ale w sytuacji, o której pisałam, tak. Chodziło o 2 tygodnie na południu Europy, rodzina 2+2.
              • taki-sobie-nick Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 22:21
                Pół dnia nad balią?! Ależ masz wizje. Dobrze, że nie nad rzeką.
      • leyla76 Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 09:55
        aqua48 napisała:

>. A poza tym mam ze sobą zawsze niewi
        > ele ciuchów, za to w różnych kolorach - jak to podzielić na wsady?

Nie dzielę za bardzo , używam chusteczek wyłapujących kolory.

Białe lub w większości białe z jakimiś innymi bardzo jasnymi kolorami .

Ciemne z czarnym.

Zdarzyło mi się wrzucić wszystko w jedną pralkę, nic nie zmieniło koloru.

• aqua48 Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 08:54
          Tak, to dużo wnoszące rady dla kogoś kto ma ze sobą na wyjeździe wyłącznie dwie pary ciemnych skarpetek i jedne ciemne majtki. A resztę rzeczy wakacyjnie kolorowych oraz białych i jednak nie chce ryzykować ufarbowaniem ich w pralce smile
    • clio_yaga Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:18
      Zabieram tyle rzeczy ile potrzebujemy. Jedynie ubrania w góry piorę. Jak na ośrodku jest pralka to korzystam, jak nie ma piorę ręcznie. Turystyczne ubrania schną błyskawicznie, bluz chyba mi się nie zdarzyło prać
    • mocca25 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:23
      Może dlatego, że pensjonaty mają często dostępna pralkę/suszarkę? (nasze mają)
      Może dlatego, że na dłuższy pobyt typu dwa tygodnie, ludzie wybierają tzw apartamenty?

p.s. ja jak już muszę prać to wolę prać ręcznie na bieżąco, a nie "zbierać pranie" - nawet jak jest pralka
      • 00zxc00 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:26
        Bardzo rzadko jest dostęp do pralki w pensjonatach. Apartamenty z pralką to też rzadkość.
        • mocca25 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:28
          No to ja mam szczęście (i w dodatku niedrogo) widocznie.
          Ale i tak nie korzystam
        • kk345 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:38
          Nigdy nie byłam w apartamencie bez pralki, to standard jest
          • 00zxc00 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:14
            To zdecydowanie NIE jest standard. Poszukaj na bookingu. Na kilkadziesiąt opcji 9 miało pralkę.
        • kanna Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:10
          Dla mnie raczej standard.. choć nie korzystam.
        • nenia1 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:25
          00zxc00 napisał(a):

> Bardzo rzadko jest dostęp do pralki w pensjonatach. Apartamenty z pralką to też
          > rzadkość.

nie pleć.
          • 00zxc00 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:54
            To sobie sprawdź na bookingu jaki procent obiektów ma pralkę.
            • nenia1 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 18:33
              no i jaki?
            • marta.graca Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 18:59
              Przefiltrowałam dla pomorskiego w czerwcu, wyszło mi 3400 obiektów, z czego 1400 ma pralkę.
    • kamin Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:25
      Staram się szukać domkow z pralką. Jak nie ma to trudno, biorę trochę więcej ubrań i ewentualnie piorę ręcznie.
      Nie ma u nas zwyczaju korzystania z publicznych pralni. Nie wiem czy bym w ogóle pomyślała o takiej możliwości na wakacjach.
    • ajlikibumbum Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:26
      Nie piorę na wakacjach. Aha nie gotuję też.
    • ivaz Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:27
      3-4 pralki prania to w jedne dzień ogarnę
      • ivaz Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:28
        sorki nie doczytałam, że chodzi o pranie podczas wakacji, ja zazwyczaj wynajmuję apartamenty z pralką
    • ritual2019 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:33
      Na dwa tygodnie zabieram wystarczajaca ilosc ubran zeby nie trzeba bylo ich prac ale ja nie pakuje sie na taki wyjazd do kabinowki jak wiele ematek. Jesli chcialabym ubrania wyprac to w hotelach do ktorych jezdzimy jest ta opcja w serwisie.
    • klaramara33 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:34
      Apartament z pralką bo raz nie potrzeba pakować wielu ubrań a dwa że po powrocie tabunów prania nie mam. Jak hotel to niestety zbieram ubrania i piorę po powrocie. W Polsce biorę apartament z pralką.
    • marta.graca Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 15:34
      Nie piorę. Nie mam problemu z zabraniem kilkunastu par majtek czy koszulek.
      • 00zxc00 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:12
        I bierzesz też 14 bluzek?
        • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:27
          A co w tym dziwnego? Przecież to mało miejsca zajmuje. A walizki raczej w zębach na tachasz
          • black_halo Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 16:32
            14 bluzek zajmuje malo miejsca? surprised
        • marta.graca Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:29
          A co to za problem? Czasem nawet 2-3 wiecej, gdyby się w ciągu dnia zabrudziła, czy zapociła. Zresztą mam też sukienki.
        • memphis90 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:14
          Na wakacje? Biorę 3 kostiumy kąpielowe, pareo, kapelusz słomkowy i dwie sukienki, żeby zakładać je na 30 min na czas posiłku.
          • eva_evka Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:48
            Ok, ale to TWOJE wakacje. Jie każdy spędza je tak, że jedyna potrzebna garderoba to kostium kąpielowy.
            • memphis90 Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 09:44
              Pytanie brzmiało
              >Jak sobie radzicie?
              Więc odpowiadam jak ja sobie radzę. Czemu oczekujesz, że odpowiem jak radzą sobie inni…? 🤔
    • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:24
      Nie jeżdżę w miejsca gdzie są pralki (albo są, ale mnie to nie interesuje/nie sprawdzam). Nigdy też nie miałam takiej potrzeby. Biore tyle rzeczy ile mi potrzeba. Jak muszę, to majtki skarpety, nawet tshirt można przeprać ręcznie. Pranie w pralce to ostatnia rzecz o której bym pomyślala na wakacjach. W życiu, szukając noclegu ,nawet nie zwróciłam na to uwagi czy jest pralka czy nie.
      • arkanna Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:47
        To tak jak ja
        • 1maja1 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 18:05
          A dla mnie to priorytet. Zawsze jak rezerwuje airbnb to sprawdzam czy jest pralka i przewaznie jest. Moja rodzina liczy 5 osob, zwykle pakujemy sie do jednej walizki, wiec biore mniejsza ilosc rzeczy, zeby wlasnie wyprac. Poza tym nie znosze brudow zwozic do domu.
          • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:26
            Czyli robisz pranie na wyjeździe i po powrocie wyjmujesz z walizy i wkładasz do szafy?
            • memphis90 Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 09:47
              My braliśmy mniej rzeczy, praliśmy na miejscu i brudziliśmy je ponownie wink A jak zdarzyły się rzeczy, które w ogóle nie był noszone albo nie były noszone od uprania na wakacjach - to owszem, poszły do szafy.
    • dwasmoki Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:24
      Ja sobie nie wyobrażam pojechać na tydzień czy dłużej do miejsca, gdzie nie ma pralki. Przy dłuższym wyjeździe zawsze szukam opcji z pralką. Nie mam tyle siły, żeby jeździć z walizką pełną rzeczy na tyle dni (nie mam samochodu, wtedy byłoby na pewno łatwiej). Na wyjeździe nie ma opcji, żebym drugi raz założyła tę sama bluzkę czy koszulkę - jest zwykle gorąco, człowiek chodzi, zwiedza, poci się przy tym. Z reguły zużywam nawet dwie koszulki w ciągu jednego dnia. Nawet jak nie jest gorąco i chodzi się w jakichś bluzach - to one po kilku dniach robią się nieświeże, nie mówiąc już o tym, że i ja, i córka mamy talent do paćkania się np. jedzeniem i chodzenie z plamami na rękawach jest niezbyt fajne.
      • dwasmoki Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:27
        A, prania ręcznego nienawidzę, dla mnie to koszmar. Nawet jeśli się zdobędę na ten heroiczny wysiłek - pranie to jedno, suszenie co innego. Kiedyś w Zakopanem trafiłam na deszczową pogodę i te rzeczy ręcznie uprane po trzech dniach suszenia nadal były mokre... (suszenia wewnątrz, nie na balkonie smile)
        • memphis90 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:16
          A próbowałaś wyżąć przed rozwieszeniem…? 🤔 Bo nawet w deszczową pogodę pranie nie jest mokre po 3 dniach suszenia, serio…
          • marta.graca Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:18
            Też tak miałam nad morzem, więc wierzę.
          • leyla76 Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 10:02
            memphis90 napisała:

> A próbowałaś wyżąć przed rozwieszeniem…? 🤔 Bo nawet w deszczową pogodę pranie
            > nie jest mokre po 3 dniach suszenia, serio…
            >
            Mówisz? Spróbuj to suszyć w deszczową pogodę na Mazurach, po 3 dniach nie dość, że jeszcze mokre to na dodatek zaczyna śmierdzieć , wiec trzeba znowu prać.
          • asia_i_p1 Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 08:53
            W górskim, mokrym powietrzu, wysyconym wodą na maksa? Dżinsy spokojnie mogą być.
      • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:29
        Ło ludzie - ja 2 tygodnie jechałam Litwa, Rosja Ukraina - z plecakiem, poruszając się tylko i wyłącznie komunikacja publiczną/miejską. I prać nie musiałam, wszystkiego mi starczyło. Ja wy się pakujecie?
        • freja08 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:03
          Jechałaś sama czy z dwójką dzieci?
          • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:12
            Sama. Jakbym jechała dziecmi to każdy miałby swój własny plecak.
            • freja08 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:22
              Zależy od wieku dzieci.
              • bezmiesny_jez Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 10:30
                Maluchów raczej nie zabiera się na 2-tygodniowe objazdówki komunikacją publiczną.
    • przepio Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:32
      Nie znoszę brać fury ubrań na wyjazdy, ani w ogole mnóstwa zbędnych rzeczy, bo przeważnie jeździmy na objazdówki, gdzie jestesmy najwyżej dwie, trzy noce w jednym miejscu. Latamy samolotem, jezdzimy autem, ale tez w wielu krajach poruszamy się publicznymi srodkami komunikacji- zawsze staram się brać tylko najpotrzebniejsze rzeczy.
      Jezdzimy latem, więc ręczne przepranie bielizny czy koszulki nie jest problemem. Poza tym - te rzeczy są raczej do odświeżenia, a nie do gruntownego prania. W takim wypadku martwi mnie tylko wysuszenie.
      Jeżeli wiem, że podczas ktoregoś noclegu jest pralka to zbieram i potem piorę hurtem.
    • aagnes Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:54
      Jeżdżę tam gdzie jest pralka, nie przewidze czy będę nosiła 14 razy sukienkę czy polar, nie wezmę przecież 6 polarów, 10sukienek, spodni itd.
      Dla mnie pralka i własną łazienką i 3 min do plaży to priorytet, resztę olewam.
      • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:16
        A po co 6 polarów? Nawet na tygodniowy wyjazd w zimniejszej porze przykładowo na tydzień wzięłabym pewnie polar, bluzę, kurtkę przeciwdeszczowa i tyle (i jeszcze pewnie nałożylabym do na siebie żeby zaoszczędzić miejsca). Tak samo spodnie. Też bierzesz na każdy dzień? Jakby się spocily to wietrze lub używam dezodorantu do tkanin. Pewnie wyszłam teraz na brudaske.
        • chatgris01 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:23
          Polary to akurat błyskawicznie schną.
          • droch Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:25
            Polary to akurat błyskawicznie schną.

Dyskusyjna teza. Mocno zależy od temperatury, wilgotności powietrza itd.
            • chatgris01 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:28
              I grubości polaru, owszem. Niemniej, polar średniej grubości spokojnie mi wysychał przez noc w schronisku w Beskidach (w chłodne, deszczowe lato).
    • anel_ma Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 16:58
      W Szczyrku w tym roku widziałam pralnię samoobsługową.
      Myślę, że nie jest jedyną.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:05
      Zabieram tyle ubrań, ile potrzebuję bez prania
    • freja08 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:07
      Nocuję w hotelu z pralnią lub w wynajętym apartamencie z pralką, opcji bez pralki nie biorę pod uwagę. Teraz łatwo znaleźć na bookingu coś z pralką, często jest też suszarka automatyczna. Pakowania 4 osób na 2 tygodnie tak, by nie trzeba było nic prać sobie nie wyobrażam, chyba że do ciepłych krajów z gwarancją pogody.
    • alina460 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:11
      Zabieram tyle rzeczy, ile będę potrzebowała. Jak dwa razy ubiorę tę samą sukienkę albo 5x bluzę czy dżinsy to nic mi się nie stanie, a nawet uważam to za normalne.
    • ophelia78 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:12
      Zawsze zabieram ze sobą tyle rzeczy żebym nie musiała prac.
    • eva_evka Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:13
      Na dwolutugodniowe wakacje zazwyczaj jeździmy na camping, tam są pralnie / suszarnie. Zazwyczaj piorę raz na 3-4 dni. Nie akceptuję przechowywania brudnych ubrań. Zbiera się to pierzemy.
      Na kilkudniowe wyjazdy do hotelu zabieram woreczki na brudne ubrania, ale strasznie mnie to obrzydza, takie przetrzymywanie brudnych majtek i skarpetek.
      • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:17
        Czy te majtki/skarpetki są obrzygane że aż tak brzydzą?
        • eva_evka Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:20
          A muszą być obrzygane lub obs...ne, żeby brzydziły?
          • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:23
            Nie, ale skoro są w worku na dnie walizki to chyba na wakacjach są lepsze rzeczy do roboty i rozmyślania niż brzydzenie się brudnymi, nieobrzyganymi majtasami.
          • memphis90 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:25
            Mnie majtki ani skarpetki nie brzydzą 🤷‍♀️ Przynajmniej moje nie śmierdzą, nie są sztywne z brudu, ot używany element ubrania do uprania i tyle.
            • eva_evka Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:03
              memphis90 napisała:

> Mnie majtki ani skarpetki nie brzydzą 🤷‍♀️ Przynajmniej moje nie śmierdzą, nie
              > są sztywne z brudu, ot używany element ubrania do uprania i tyle.
              >
              To czemu nie chodzisz w nich kolejnego dnia? Bo?
              • memphis90 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:13
                Bo piorę zanim zaczną cuchnąć i sztywnieć od brudu. Co nie znaczy, że są obrzydliwe i ohydne po zdjęciu wieczorem i że trzeba się ich brzydzić.
                • eva_evka Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:49
                  Ale głupoty piszesz smile
                  • memphis90 Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 00:14
                    Głupoty, bo nie brzydzę się ubrań, które chwilę wcześniej miałam na sobie…? 🤔
                    • engine8t Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 01:07
                      memphis90 napisała:

> Głupoty, bo nie brzydzę się ubrań, które chwilę wcześniej miałam na sobie…? 🤔
                      >

Sprobuj je wiec najpierw powachac...
                      • memphis90 Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 09:50
                        Rozumiem, że majty emeryta mogą wieczorem cuchnąć uryną czy mieć smugi od stolca, ale moje zwieracze działają znakomicie i majtki nie śmierdzą. 🤷‍♀️
        • freja08 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:26
          Para skarpet po całodniowym wyjściu w góry jest wystarczająco nieświeża, żeby nie chcieć ich kisić przez kolejnych 10 dni w worku na brudy, a potem wieźć w walizce.
          • chatgris01 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:30
            Akurat skarpetki najłatwiej przeprać mydłem pod kranem.
            • freja08 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:40
              Najłatwiej to jednak wrzucić do pralki razem z koszulkami, spodniami i co tam się jeszcze nazbiera.
              • chatgris01 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:42
                freja08 napisała:

> Najłatwiej to jednak wrzucić do pralki razem z koszulkami, spodniami i co tam s
                > ię jeszcze nazbiera.

Też tak uważam, ale odniosłam się do tego (w kwestii przetrzymywania brudnych skarpet):
                Na kilkudniowe wyjazdy do hotelu zabieram woreczki na brudne ubrania, ale strasznie mnie to obrzydza, takie przetrzymywanie brudnych majtek i skarpetek.
          • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:34
            freja08 napisała:

> Para skarpet po całodniowym wyjściu w góry jest wystarczająco nieświeża, żeby n
            > ie chcieć ich kisić przez kolejnych 10 dni w worku na brudy, a potem wieźć w wa
            > lizce.

Ja je suszę, wietrze i wkładam do wora.
            • eva_evka Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:04
              Ja raczej piorę ręcznie, suszę i dopiero do worka na brudne.
    • lauren6 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:20
      > Dlaczego w Polsce nie ma pralni samoobsługowych w miejscowościach turystycznych?

Jak nie ma, skoro są. Po tygodniu jedziemy do takiej pralni. Niczego nie piorę ręcznie.
    • swinka-morska Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:24
      Wynajmuję aparatment z pralką albo inne miejsce gdzie jest dostęp do pralki albo pralnia samoobsługowa. Jakoś nie miałam problemu ze znalezieniem kwatery.
      Od wymogu dostępu do pralki odstąpiłam tylko raz, bo upatrzyliśmy fantastyczny domek na Kefalonii. Na miejscu okazało się, że bez problemu możemy oddać rzeczy do uprania pani pokojowej, która zawoziła je do pralni i przywoziła z powrotem.

Z ciekawości przejrzałam jak jest na polskim wybrzeżu - są pralnie samoobsługowe we Władku, Helu, Ustce, Mrzeżynie, Niechorzu, Międzyzdrojach. Chyba jest lepiej niż było dawniej.
    • trut_u Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 17:40
      O tak, też mam ten problem! Z dziećmi na dwa tygodnie bez pralki to porażka. Nie mieści mi się tyle ciuchów do samochodu. Zresztą jeśli wyjazd nad wodę i pogoda OK, to dwa razy dziennie jesteśmy na plaży. Kostiumy, ręczniki, koszulki UV - cała pralka każdego dnia, za cholere nie mam ochoty w ręku. Sami dorośli - podobie. Jeśli pływam, chodzę w góry lub jeżdżę rowerem, potzrbuje to uprać. Nie mam np.7 kompletów trekkingowych ciuchów.
      • memphis90 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:31
        >Kostiumy, ręczniki, koszulki UV - cała pralka >każdego dnia
        Codziennie pierzesz wszystkie kostiumy, ręczniki plażowe i koszulki uv…? Hektolitry wody, wiadra detergentów spuszczane do wód i nieustające bombardowanie skóry dzieci chemikaliami…?
        • chatgris01 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:41
          memphis90 napisała:

> Codziennie pierzesz wszystkie kostiumy, ręczniki plażowe i koszulki uv…? Hektol
          > itry wody, wiadra detergentów spuszczane do wód i nieustające bombardowanie
          > skóry dzieci chemikaliami…?
          >

https://c.tenor.com/AFqTVUKq4WMAAAAC/popcorn-entertaining.gif
        • larix_decidua77 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:44
          memphis90 napisała:

> >Kostiumy, ręczniki, koszulki UV - cała pralka >każdego dnia
          > Codziennie pierzesz wszystkie kostiumy, ręczniki plażowe i koszulki uv…? Hektol
          > itry wody, wiadra detergentów spuszczane do wód i nieustające bombardowanie sk
          > óry dzieci chemikaliami…?
          >
          Jak sie wykąpiesz np. w Adriatyku, kilka razy użyjesz ręcznika, to wszystko jest sztywne od soli. Pranie 15 minutowe to wtedy zbawienie.
          • marta.graca Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:54
            Stroje przecież wystarczy w wodzie wypłukać.
            • larix_decidua77 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:00
              4 stroje, 4 ręczniki, wolę to wrzucić na 15 min do pralki. Przy okazji dorzucę jakiś t-shirt czy ulubioną cienką sukienkę. Rzeczy są przy okazji wywirowane i mi nigdzie nie kapią.
              • trut_u Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:53
                Ręczniki dzieci mają po dwa, stroje 2-3... Jedno plażowanie do 2-3 wejścia do wody. Po dniu to jest pełna pralka brudów. Szczególnie często nie piorę w domu ręczników czy pościeli, ale ręcznik z plaży, w ktory kilka razy wytarłam brudne ciało i jeszcze gdzieś tam dostał się piasek - to jednak uważam za brudny.
                • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 22:34
                  Czyli co wejście do wody to inny strój? Strój akurat jest najmniejszym problemem. Pluczesz i rano jest suchy. W życiu nie prałam ręcznika plażowego na wakacjach. I nie widziałam żeby ktokolwiek to robił.....Po plaży idę się normalnie wykąpać do pokoju gdzie wycieram się czystym ręcznikiem. Chyba naprawdę jestem brudaską.....
                  • larix_decidua77 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 22:45
                    To nie chodzi o brud tylko o sól. Można plukać ręcznie, ale w pralce jest wygodniej, szybciej, nie kapie, szybko schnie.
                    • eva_evka Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 23:07
                      Ja nie rozumiem, dlaczego ktoś nie rozumie, że tski recznik po kilkukrotnym wytarciu się że słonej wody jest po pr0stu sztywny! Dlatego należy go wyprac, a nie zaklinać rzeczywistość
                      • kropkaa Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 23:16
                        Właśnie zdałam sobie sprawę, że po wyjściu z morza nie wycieram się ręcznikiem. Idę pod pod prysznic jeśli jest, jakoś wysycham w trakcie i wracam na leżak czy koc. A po umyciu się w hotelu czy gdzie tam śpię, soli już na sobie nie mam.
                        • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 23:59
                          Ja też. Kładę się i opalam.
                      • imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 00:04
                        Mój nie jest. Ja po prostu wychodzę z piany morskiej jak Afrodyta - i kładę się na ręczniku w celu opalania się. Po co w gorącym klimacie miałabym się wycierać? Ręcznik służy mi tylko żeby się na nim położyć. Ale może nie mam królewskiej skóry i ziarnko fasoli mi nie przezkadza?

Ale serio aż z ciekawości popytam znajomych czy piorą ręczniki plażowe w trakcie wyjazdu. Żadna z osób, z którymi byłam na wakacjach przez ostatnie kilkanaście lat tego nie robiło. Ręcznik się po prostu trzepalo i wywieszalo na balkonie.
                        • aqua48 Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 08:59
                          No dokładnie. Po wyjściu z morza idę pod prysznic plażowy, a potem żeby trochę podeschnąć na spacer brzegiem plaży i dopiero kładę się na ręczniku plażowym, który piorę dopiero po powrocie do kraju.
    • heca007 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 18:50
      Bez przesady, są pralnie np w Gdańsku, Koszalinie, Świnoujściu itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka