pytajacakinga 31.05.25, 08:52 Córka lat 18 za 7 mym razem. No i teraz już wpadam w panikę że się gdzieś rozbije. Jak to przeżyć? Zeby nie miec jakis shiz i lęków. Za którym razem emamy zdalyscie i wasze dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 08:54 Moja córka zdała za 4 razem, i po każdym oblanym miałam wewnętrzne "uuufff, jeszcze nie" Normalnie przeżyć, a co masz zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 08:54 A jak by trolle pisały że jestem trolem bo w wieku 18 lat nie można zdawać tyle razy to w Niemczech od 17 roku życia można nie wiem jak jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 08:59 Ale bardzo ciągnie ja do jazdy? Moja zdała, zaczęła trochę jeździć ale tylko jak musiała, bo jak twierdzi nie lubi. Na początku prosiłam jak wyjeżdżała żeby po dojechaniu pisała wiadomość czy wszystko ok. Zostawiliśmy jej stary nieduży samochód dojeżdżała do szkoły, czasem podwoziła młodego. Generalnie po kilku tygodniach strach minął. Ale fakt, jeżdzi mało. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 08:55 Moja zdała za trzecim, ale ja zdałam chyba za 5 lub 6, już nie pamiętam. Nie miałam żadnej stłuczki. Zdane to zdane Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 08:58 Strach na ulicę wyjeżdżać jak zdają za 7 razem. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_03 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 06:20 Niepotrzebny i złośliwy komentarz. Ale ematka musi, bo się udusi. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 12:00 kira_03 napisała: > Niepotrzebny i złośliwy komentarz. Ale ematka musi, bo się udusi. Cóż, rekompensuje sobie małe cycki na pewno... 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 08:59 Ooo już nie pamiętam, bo to tak dawno było, ale po pierwszych iluś tam nie zdanych, chyba nawet 7, zrezygnowałam i wykupiłam kurs w innej szkole, bo byłam ewidentnie niedouczona. Nie zdawałam np za zaworocenie przodem a nie tyłem auta, bo okazało się, że jak mam zawrócić w bramie z prawej strony jezdniz to jest wymóg tyłem, a ja takich podstaw nawet nie wiedziałam. W tej innej szkole mnie dobrze uczyli i szybko zdałam. Mo i tak przez 20 lat ani 1 mandatu i jedna szkoda parkingową, co się zakończyło podniesieniem kosztów ubezpieczenia o 150 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 05:31 > jak mam zawrócić w bramie z prawej strony jezdniz to jest wymóg tyłem Jest taki wymóg? Odpowiedz Link Zgłoś
kira_03 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 06:23 Przyznam, ze ja takiego nie kojarzę. Oczywiście, trzeba zawrócić w bramie tak, żeby nie wyjechać pod prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 11:08 No ja też nie wiedziałam i bach, przerwany egzamin. W dobrej szkole o tym uczą, są jeszcze różne inne smaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 11:11 Tak, jest reguła zawracania. Zawracasz z lewej, to wjeżdżasz przodem, wskażą ci prawa stronę do zawrócenia, to musisz wjechać tyłem. Jest to reguła bezpiecznego niby zawracania i jak jej nie zastosujesz, to przerywają egzamin i nie zdałeś. Miałam jeszcze nie zdane np za to, że za słabo wg egzaminatora rozglądam się na skrzyżowaniu, zbyt mało dynamiczna jazda, zbyt dynamiczna... takie pierdoly, ale nasz WORD ma duży Odsetek oblewanych egzaminów, kiedyś był w czołówce krajowej pod tym wzgledem, teraz nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 11:12 Ale z niezawiązanymi oczami? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 09:02 Robiłam prawo jazdy w czasach gdy zdawało się za pierwszym razem (no chyba że ktoś był wyjątkowym tłukiem albo pechowcem). Dlatego denerwowałam się okropnie gdy zdawała córka - już w czasach "niezdawalnych" egzaminów - perspektywa kilku czy kilkunastu kolejnych podejść była odstręczająca....Na szczęście zdała już za drugim razem. Nie miałam schiz gdy zaczęła jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 09:09 Córka zdała za pierwszym razem. Ma swój samochód (z duzo mocniejszym silnikiem niz nasz) i jeździ sporo. Szczerze mówiąc, jezdzi dość ostro i trochę się o nią boję, ale ona twierdzi, ze lubi jeździć i pewnie się czuje za kółkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 09:08 Syn zdał niedawno, w lutym i też miałam taką panikę w oczach. Z jednej strony radość, że już, że zdał a z drugiej- po co to mi było?!? Teraz będę się o niego bać! Przeszło po kilku tygodniach. Ładnie jeździ, płynnie, nie robi głupot. O córkę się nie denerwowałam (tzn że ona coś zrobi źle) bo to cyborg. Jak chce coś robić to robi to perfekcyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 09:13 Ja za drugim razem, bo na placu nie potrafiłam zaparkować równolegle. Oczywiście jeżdżę, lubię jeździć, codziennie pokonuję wiele km. Córka zdawała kilkanaście razy oczywiście, że jeździ, bardzo dobrze jeździ i lubi jeździć. Dało jej to wolność , i nas uwolniło od wożenia jej tak więc wielkie ufff , że wreszcie Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 09:24 Hmmm, ja ze swojego egzaminu nie pamietam takiego zadania. U mnie była obsługa auta, losowo wybrana rzecz, potem luk przodem i tyłem i pod górkę z ręcznego, więcej chyba nic na placu nie było 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 13:23 Widać jesteś młodsza niż Pepsi. Jak moi koledzy zdawali na prawo jazdy, to koperta była na placu, po jakimś czasie zrobiło się tylko to, co mówisz. Notabene, źle wykonana koperta była przyczyną jednego z moich niezdanych razów na mieście - to w nawiązaniu do gdzieś tam wyżej "strach wyjeżdżać na ulicę jak zdają za 7 razem". Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 09:19 Ważne, zeby wiedziala, ze nie umie jezdzić i dostosowała prędkość do tej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 13:27 🤣🤣 A tak btw, chyba nie slyszalam nigdy o takiej konstrukcji jak "te prawo jazdy", chyba raczej "to"? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 14:05 Serio? To ja nie wiem gdzie ty żyjesz... Ten błąd jest baaaardzo powszechny Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 12:33 Moja córka oblała 3 razy praktykę na warszawskiej radarowej. Jeździła samochodem dobrze - tylko ośrodek koszmarny, robili co sie dało żeby uwalać. Na szczęście ich już nie ma. Zraziła sie bardzo i nie chciała podchodzić kolejny raz. Ale znajomi namówili ją do zdawania w Garwolinie. Rok prawie się zbierała, wzięła kilka lekcji i zdała za pierwszym podejściem. Ja żałuję, że na ostatnim egzaminie na Radarowej nie pojechałam za nią i nie nagrywałam kamerą. Jak odebrała prawko - to przez ponad miesiąc jeździła ze mną - jak miałam coś do załatwienia. Od początku jeździła dobrze, ona po prostu czuje samochód. Od 1,5 roku na co dzień jeździ naszym starym suvem. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 22:06 Na Radarowej zdawał mój mąż. Zdał za 2 razem. Pierwszy raz był przeziębiony i jakąś kobieta weszła na pasy zza słupa, nie była widoczna. Więc nie demonizowałabym tej Radarowej Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 12:19 Mój syn zdałam za pierwszym. Zdawał o godzinie 7 rano. Miał totalnie wywalone czy zda czy nie. Córce bardzo zależało na zdaniu. Ona marzyła żeby już jeździć. Radarową zlikwidowano z rok temu. Ciekawe dlaczego jak było tak cudownie. Byli pewnie normalni egzaminatorzy ale sporo było idiomów rodem z warszawianki. Tylko brakowało aby na placu z linijka chodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 12:38 Ja to zdałam za drugim razem, syn za czwartym (raz np oblał zanim na miasto wyjechał, rzekomo źle sprawdzał poziom oleju). Jeździ bardzo dobrze i sporo. Boję się tylko jak w trasę wyjeżdża, bo wiadomo, nie musi mieć wypadku ze swojej winy, a zginąć. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 13:44 Ja tam obudziłam się wściekła, bo śniło mi się, że dziecko bez egzaminu, bez papierów, pomykało ze mną ulicami na czerwonym, a jak rozładowywałam bagażnik, ruszyło i najechało mi niemal na stopę. Bez schiz i lęków to nie macierzyństwo ;P Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 14:37 danaide2.0 napisała: > Bez schiz i lęków to nie macierzyństwo ;P Masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 14:14 Ja zdałam za 1. razem w wieku 17 lat. Syn aktualnie ma "jazdy" więc do egzaminu jeszcze trochę zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 14:19 Ja za pierwszym. Jak można nie zdać takiego prostego egzaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 15:08 Jak egzaminator chce cię uwalić to to zrobi. A dzięki temu, że oblają ileś tam procent to te osoby zapłacą dwa/trzy/ dziesięć razy. Co to za interes jakby zapłacili raz i znikli Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 16:19 Chodzę po ulicach i ciągle widzę jeżdżących kierowców. Jak to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 16:36 No zdają za 2,5 czy 7 razem, to potem jeżdżą. Czego nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 17:31 No nie rozumie, co zrobisz. Ja nie rozumiem jak on mógł nie dać rady z takim banałem jak seks. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 17:40 primula.alpicola napisała: > Ja nie rozumiem jak on mógł nie dać rady z takim banałem jak seks. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 18:41 Tak sobie tłumacz Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 18:42 To samo mówię o nie zdawaniu prawa jazdy... Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 21:52 tanebo0001 napisał: > To samo mówię o nie zdawaniu prawa jazdy... > Trochę siebie promujesz. A to zależy od egzaminatora. Nawet od układów. Nikt nie jest takim bystrzakiem jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 22:10 Pamiętam że na egzaminie wszyscy zdali z mojej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 20:20 A widzisz żyłowym razem zdali egzamin? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 20:46 Ale zdali. Jeżdżą dobrze więc zakładam że za pierwszym. Większość zdaje za pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 20:56 Nie, większość nie zdaje za pierwszym razem. Poza tym jak ktoś jeździ od kilku lat to ma wprawę i jeździ dobrze, skąd wiesz czy zdał za pierwszym czy za siódmym razem? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 20:58 Za pierwszym razem zdaje 40% więc całkiem sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 21:02 40 procent to jest większość? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 21:19 tanebo0001 napisał: > Ale zdali. Jeżdżą dobrze więc zakładam że za pierwszym. Większość zdaje za pier > wszym. > Znam takiego, który zdał śpiewająco za pierwszym razem. A potem zabił dwoje ludzi na pasach... Jechał tak szybko iż jedna z ofiar przeleciała ok 50 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 21:21 Wyjątek potwierdzający regułę. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 21:27 Raczej nie Bo tutaj... nie ma żadnej reguły. Wchodzisz do szpitala i widzisz lekarzy. Leczą a wiesz ilu z nich nie dostało się za pierwszym razem na studia? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 21:42 Regułą jednak jest że lekarze leczą. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 21:58 tanebo0001 napisał: > Regułą jednak jest że lekarze leczą. > Gdybyś poczytał to przeważnie to stres. I niejasne komendy instruktora. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 22:08 Nie lubię takiej gadki. Są ludzie, którzy zdają za pierwszym razem, są tacy co nie zdają za 10 i wtedy mają takie argumenty. Ci zdający ludzie wyjeżdżają później na ulicę, skoro nie potrafią to nie zdają Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 23:06 Gdyby wszyscy byli idealni, bez wad to świat był by piękny. Ci co zdają za którymś razem nie są gorsi. Bo muszą brać dodatkowe lekcje. Daje głowę, że komuś jakby zabrali prawo jazdy i musiał by zdawać. To miał by trudności. Najbardziej z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 15:03 pytajacakinga napisał(a): > Córka lat 18 za 7 mym razem. > No i teraz już wpadam w panikę że się gdzieś rozbije. > Jak to przeżyć? Zeby nie miec jakis shiz i lęków. > Za którym razem emamy zdalyscie i wasze dzieci? W czym problem. Znaczy że brała dodatkowe lekcje. Jak będzie jeździć często to się wpadnie w rutynę. Jak nie będzie to zapomni. Narazie nie sama i niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 15:05 Syn zdał za 5 razem, ma 20 lat, czyli głupi wiek, ale syn z tych dość rozsądnych. Pewnie, że się boję, ale z każdym miesiącem coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 16:35 Ja i młodszy za drugim razem. Ja zdawałam jeszcze przed 18tką bo w tamtych czasach było można zresztą szkoła sponsorowała, prawko dostałam po 18 tych urodzinach. Na egzaminie z jazdy zgasł mi silnik przy ruszaniu spod świateł i egzaminator podziękował. Za darmo ugimbrazem zdałam spacerkiem. Drugi syn spóźnił się na egzamin polatał po placu, znalazł egzaminatora, wsiadł i zdał jako jeden z trzech osób na ponad setkę która wtedy zdawała. Cytuję późniejszą synową. Smialysmy się że pewnie jego zdjęcie powieszą na ścianie chwały. Ośrodek duży w dużym mieście. Żadne z nas nie miało wypadku z własnej winy, ja jeżdżę od prawie pół wieku, syny prawie ćwierć Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 17:15 Ja zdałam za pierwszym razem i nie jeżdżę wcale, a syn zdał chyba za 5 i jeździ całkiem nieźle. Rozumiem cię doskonale, syn miał chyba 21 lat gdy wsiadł za kółko i bałam się o niego bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 20:52 Robiłam po 30 za 3 razem. Dzieci przed osiemnastką za pierwszym. Wszyscy aktywni kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 31.05.25, 21:40 Zdał za pierwszym razem. Boję się już prawie dwa lata, choć jakby ten lęk się zmniejsza. Już nie czekam aż wróci w nocy, tylko śpię. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 06:44 Ja zdałam za 5 razem. Mam prawko od prawie 18 lat. Nie przepadam za jazdą samochodem, ale jeżdżę po swoich trasach jak mistrzyni Starszy nie chce robić. Z jednej strony- mam spokój, a zdrugiej uważam, że trzeba miec prawko. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 06:57 Ja zdałam za 2-gim razem. Poległam na wyjeździe tyłem z wąskiej bramy starej kamienicy. Utrudnieniem był odbojnik, taka metalowa półkopuła, niewidoczna we wstecznym lusterku. Potem jeździłam lata całe codziennie, teraz zdecydowanie mniej. Nie mam potrzeby. Ale nadal nie mam obaw jako kierowca. Córka zdawała kilka lat temu 2 razy. Przyczepili się do jakiegoś nieistotnego drobiazgu, nie pamiętam już co to było. Teraz jeździ dobrze i po mieście i w trasy. W firmie mają zróżnicowaną flotę samochodową i ona daje radę obsłużyć każdy wóz a trochę w delegacje jeździ, nawet Vanem z meblami 😀 W stosunku do niej nie mam obaw, jeździ rozważnie. Najwięcej obaw budzą inni ludzie na drogach. No i zwierzęta przebiegające / przelatujące przez jezdnię. Odpowiedz Link Zgłoś
wpore Re: Zdala te cholerne prawo jazdy 01.06.25, 13:02 Też zdałam za 7 razem. Przez lata jeżdżę bezwypadkowo. Ale rozumiem Twój strach o córkę. Też się obawiam momentu, w którym dostanie prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś